Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:59: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022

Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών: Κούφια λόγια η βιώσιμη κινητικότητα: το αποδεικνύει η κατάσταση του οδικού δικτύου
Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών καταθέτει προτάσεις και επικαλείται τα κριτήρια για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ 

Η εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας «εορτάστηκε» από τους περισσότερους Δήμους με δράσεις συμβολικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα, που συνήθως δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, ήταν ψευδεπίγραφες ή και προσπάθειες πράσινου πλυσίματος ή αυταπάτης (Green washing /or illusion).

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τεράστιο πρόβλημα που βιώνουν οι πολίτες από την κακή συντήρηση των δρόμων στις γειτονιές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών.

Σε όποιον Δήμο και ζει ή να επισκεφθεί κανείς, υπάρχουν συχνά δρόμοι που συγκρίνονται μόνο με ειδικές διαδρομές αγώνων WRC, για αυτοκίνητα σε κακοτράχαλες διαδρομές. Στα προγράμματα οδικής ασφάλειας, που εκπονεί η κυβέρνηση, έχει αμελήσει το πιο βασικό: την καλή κατάσταση των δρόμων.

Οι λακκούβες, τα ορύγματα των δικτύων, η κακή προσαρμογή στα φρεάτια, το όργωμα από τις εταιρείες οπτικών ινών και τα αναχώματα από τις πρόχειρες επιστρώσεις και τις συνδέσεις αγωγών, υποχρεώνουν τους οδηγούς σε επικίνδυνους ελιγμούς, αποσπούν την προσοχή από άλλα οχήματα και πεζούς, δημιουργούν καταπονήσεις στο σώμα των εποχούμενων αλλά και τεράστιες φθορές στα οχήματα και ανάλογο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Συχνά είναι και τα ατυχήματα, με κάποια μόνον από αυτά να φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων για αποζημιώσεις.

Η κατάσταση είναι οριακή για τους αναβάτες δίκυκλων και ειδικά ποδηλατών, όπου η όπου η κάκιστη κατάσταση του οδοστρώματος θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η οικονομική ασφυξία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στους Δήμους καθιστά δύσκολη τη συντήρηση των δρόμων αλλά και οι διοικήσεις των Δήμων περιμένουν την προεκλογική χρονιά για να δείξουν κάποιο έργο με ασφαλτοστρώσεις.

Επιπλέον, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή τιμών στα ασφαλτικά και αδρανή υλικά δημιουργούν τεράστια προβλήματα ακόμη και σ’ αυτούς τους ελάχιστους Δήμους που τολμούν να αδειάσουν τα ταμεία τους για την ασφάλεια των δημοτών τους.

Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έχει γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη για τους εργολάβους η διαδικασία διέλευσης υπόγειων δικτύων και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. 

Οι ελάχιστες και αόριστες διατάξεις αστικής ευθύνης για τις κακοτεχνίες στην πράξη ακυρώνουν κάθε ελεγκτική διαδικασία.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κάνουν τα στραβά μάτια ενώ λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες καταγγελιών.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία μέριμνα ούτε για τη συντήρηση των διαβάσεων, που οφείλεται να γίνει, πρωτίστως για τα άτομα με αναπηρία και κάθε άλλο άτομο που παρεμποδίζεται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, η κακή κατάσταση των δρόμων οδηγεί σε αύξηση δαπανών στα καύσιμα κατά 20% και στα ανταλλακτικά κατά 50%, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από δολοφονικούς ρύπους και ηχορύπανση.

Και την ίδια στιγμή το Υπουργείο αγνοεί παντελώς τις οδηγίες της Ε.Ε. για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, όπου προβλέπονται σαφείς υποχρεώσεις για την κατασκευή και συντήρηση των δρόμων. Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών δημοσιοποιεί τα κριτήρια για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ στον τομέα του σχεδιασμού, της κατασκευής και της συντήρησης οδών και ενθαρρύνει τα μέλη του αλλά και κάθε εκλεγμένο αυτοδιοικητικό και τις κινήσεις πολιτών, να ανοίξουν το σοβαρό αυτό θέμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Επιπλέον από το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών προτείνονται ενδεικτικά:
  • Η δημιουργία εκτενών και προστατευμένων δικτύων ποδηλατοδρόμων, ταυτόχρονα με τη βελτίωση του οδικού δικτύου.
  • Πιλοτική χρήση υλικών στους οδικούς τάπητες που εξοικονομούν και σε ορισμένες περιπτώσεις συσσωρεύουν ενέργεια ως συλλέκτες, εγκατάσταση συστημάτων που αξιοποιούν τους αεροκυματισμούς για παραγωγή ενέργειας κ.ά.
Ταυτόχρονα, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας σε ένα ολιστικό πλαίσιο, είναι απαραίτητο οι επιλογές αυτές να συνοδεύονται και από συγκεκριμένες, γενικότερες, πολιτικές, όπως:
  • Η ενίσχυση των συστημάτων συλλογικής μετακίνησης, δημόσιων, δημοτικών και συνεργατικών, προσιτών και προσβάσιμων σε κάθε πολίτη, που θα μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Η προώθηση του συνεπιβατισμού, με τη διεκδίκηση των απαραίτητων θεσμικών ρυθμίσεων από τα όργανα της Αυτοδιοίκηση (ΕΝΠΕ & ΚΕΔΕ) κ.ά.
Οι πολιτικές της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι δίκαιες, βιώσιμες και συμπεριληπτικές και να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και όχι αποσπασματικότητα, ώστε να υπηρετούν πραγματικά τους πολίτες.
 
Ποιο είναι το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών 
32 εκλεγμένοι σύμβουλοι ή πρόσωπα που έχουν θητεύσει σε αυτοδιοικητικές θέσεις συγκρότησαν ένα πανελλαδικό Δίκτυο και καλούν όλες τις ζωντανές οικολογικές, πράσινες, φιλοζωικές και εναλλακτικές δυνάμεις σε κοινή δράση. Στόχος τους η συγκρότηση και στήριξη αυτόνομων πράσινων ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους και παντού όπου υπάρχουν ενεργές παρατάξεις ή ομάδες πολιτών με οικολογικές θέσεις.
Η Διακήρυξή τους είναι ΕΔΩ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6976448442, 6974459589, 6945552553, 6946586526
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Eρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την επαναλειτουργία των σφαγείων του Θέρμου απευθύνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εξυπηρετώντας τους τους κτηνοτρόφους του ορεινού Δήμου Θέρμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της νομοθεσίας, οι διατυπώσεις για την άδεια λειτουργίας τους, τέθηκαν υπό νέες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, που είχαν εντέλει ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας τους από το 2012 έως και σήμερα.

Το κλείσιμο των σφαγείων είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους, την τοπική οικονομία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ελλείψει σφαγείων στο Θέρμο, οι κτηνοτρόφοι πλέον αναγκάζονται να μεταφέρουν τα ζώα τους στα σφαγεία του Αχελώου και να υφίστανται πολλαπλάσια κόστη. Να σημειωθεί δε, ότι ο Δήμος Θέρμου είναι ένας μικρός ορεινός Δήμος με επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, κίνδυνοι δημιουργούνται και για τη δημόσια υγεία, αφού υπάρχουν κτηνοτρόφοι που προχωρούν σε σφαγή και έπειτα διάθεση του κρέατος στους καταναλωτές, χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο έλεγχος του σφαγείου, ώστε το κρέας να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Με το άρθρο 42 ν. 4384/2016, επιχειρήθηκε η απλοποίηση του διαδικασιών για την ίδρυση των σφαγείων, στην πράξη ωστόσο η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε μη ολοκληρωμένη, αφού ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εξακολουθούν να δημιουργούν διαρκώς νέα κωλύματα στη χορήγηση άδειας λειτουργίας των σφαγείων, με τελευταίο παράδειγμα τις απαιτήσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών, ελλείψει ειδικότερης ρύθμισης για το θέμα. Έτσι, τα σφαγεία του Θέρμου παραμένουν κλειστά και η οικονομία της περιοχής υποβαθμίζεται διαρκώς. Και τούτο μάλιστα, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου τα άλματα του πληθωρισμού, τα αυξημένα κόστη στις μετακινήσεις, τα μεγάλα κόστη στις ζωοτροφές και στην παραγωγική διαδικασία που επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά και το κλείσιμο λόγω συγχωνεύσεων δομών, υπηρεσιών και υποκαταστημάτων τραπεζών στην περιοχή του Θέρμου, δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Σφαγεία στο Θέρμο;
Θα προβείτε σε θέσπιση κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης που θα αίρει τα εμπόδια ίδρυσης σφαγείων σε μικρούς ορεινούς Δήμους;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος γραφεί για τον εκλιπόντα τραγουδιστή Σταμάτη Κόκοτα και θυμάται την παρουσία του στους αγώνες ράλλυ που διεξάγονταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Παπαστράτεια”.

Ο Σταμάτης Κόκοτας και το ράλλυ στα «Παπαστράτεια»

του Γιώργου Βαρεμένου*

Έφηβος στην Αιτωλοακαρνανία, το να δεις από κοντά τον Σταμάτη Κόκοτα ήταν όνειρο τρελλό, όνειρο απατηλό, όπως το περιέγραφε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην μεγάλη, τότε, επιτυχία του.

Κι όμως στην φτωχή από ζωή ελληνική επαρχία, αυτό γινόταν πραγματικότητα όταν ο τραγουδιστής ερχόταν στο Αγρίνιο για να πάρει μέρος στο ράλλυ που διεξαγόταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Παπαστράτεια”.

Με τόσο μεγάλη φαβορίτα, φανταζόσουν ότι, τηρουμένων των αναλογιών, ο Κόκοτας θα ήταν τεράστιος, κάτι που δεν συνέβαινε. Χωρίς τις φαβορίτες, ο Σταμάτης πέρναγε, τουλάχιστον φυσιογνωμικά, απαρατήρητος. Κάθε άλλο παρά φίλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού (αμφισβητώ μάλιστα και τον όρο αθλητισμός για το αντικείμενο), το μόνο που θυμάμαι από τον Σταμάτη στο βολάν είναι ο θόρυβος από το μαρσάρισμα.

Η φήμη του Στ. Κόκοτα μεγάλωσε, και αργότερα έφθασε να ψυχαγωγεί τον εν μεγάλαις αμαρτίαις ανελθόντα Αριστοτέλη Ωνάση ή Αρίστο, όπως τον έλεγε ο Σταμάτης λόγω οικειότητας. Τον φαντάζεσαι να τραγουδά στην θαλαμηγό “Χριστίνα” και να χειροκροτεί η Μαρία Κάλλας, ενώ ο Αρίστος μπορεί να έσπαγε και κανένα πιάτο; Μεγαλεία!

Πέρα από τα μεγαλεία, ο Σταμάτης Κόκοτας άφησε σημαντικό στίγμα όταν συνάντησε σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο μεγάλος Νίκος Γκάτσος, ο “μαιτρ” κατά τον ίδιον.

Αξίζει να τον αποχαιρετήσουμε μ’ αυτό το τραγούδι:

«Πήρες τον μεγάλο δρόμο
Για να πας στα ξένα
Άφησες σε μένα
Την λαβωματιά.
Πήρες τον μεγάλο δρόμο
Δρόμο δίχως άκρη
Έγινε το δάκρυ
Θάλασσα πλατιά.»

Ένα τόσο καλό τραγούδι ακουγόταν τότες από τα μεγάφωνα του γηπέδου του Παναιτωλικού πριν την έναρξη των αγώνων. Όποιον τον συγκινούσε, το σιγοτραγουδούσε. Οι άλλοι, εν αναμονή του ήχου της μπάλας, αφήνονταν στην στεντόρεια φωνή του θρυλικού Τσακα-τσούκα, που διαλαλούσε τον πασατέμπο του.

Όντως, il tempo passa, ο χρόνος περνά, και το θέμα είναι τί μένει πίσω. Ο Σταμάτης Κόκοτας άφησε μία σημαντική συνεισφορά στο τραγούδι, που αντέχει στον χρόνο.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην γιορτή της ελιάς, αγροτική περιφερειακή έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, βρέθηκε ο υποψήφιος με το κίνημα του βραβευμένου καρδιολόγου κ. Φαίδωνα Βόβολη, "Ελεύθεροι Ξανά" , κ. Γιώργος Φίλιππας. Κατά τη συνάντηση μας, συζητήσαμε για την απόφαση του να πολιτευτεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας εκπροσωπώντας το νομό Αιτωλοακαρνανίας από όπου κατάγεται και κατοικεί μόνιμα, καθώς και τη στρατηγική του κινήματος σχετικά με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

image 04

κ. Φίλιππα, ως νέος της περιοχής μας, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πολιτευτείτε, με ένα νέο κίνημα;

Αυτό ακριβώς που προαναφέρατε. Το νέο κίνημα. Ως νέος που μεγάλωσε και ζει στην περιφέρεια, έψαχνα κάτι νέο και φρέσκο που θα δώσει στον τόπο μου την ώθηση και τη ζωντάνια που λείπει. Πολλοί φίλοι μου με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, αποφάσισαν και έφυγαν. Μετακόμισαν είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είτε στη χειρότερη περίπτωση στο εξωτερικό. Αυτό ακριβώς θέλω να σταματήσει. Θέλω να δοθούν κίνητρα και ουσιαστικοί λόγοι ώστε η νέα γενιά να μπορεί να ονειρεύεται, να ελπίζει, να χτίζει μόνη της το μέλλον που θέλει, δίχως εμπόδια. Γι αυτό αποφάσισα να κατέβω στις επόμενες εκλογές με το κίνημα του κ. Φαίδωνα Βόβολη "Ελεύθεροι Ξανά".

image 06

Συνομιλώντας με τους τοπικούς παραγωγούς εδώ στην έκθεση, ποιά ήταν τα συμπεράσματά σας και τι προτίθεστε ως κίνημα να κάνετε για να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα;

Με μεγάλη χαρά είδα νέα παιδιά που προσπαθούν. Είδα νέους ανθρώπους, συνομηλίκους μου, να ασχολούνται με αυτό που λέμε παραδοσιακά επαγγέλματα όπως γαλακτοκομία ή παραγωγή ελιάς, και να χτίζουν επιχειρήσεις από το μηδέν και με ελάχιστη βοήθεια. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πέρα από τη δυσκολία να στήσεις μια επιχείρηση, είναι τα μεγάλα κόστη παραγωγής και οι χαμηλές τιμές διάθεσης στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους. Ο Επικεφαλής του κινήματος μας κ. Φαίδων Βόβολης, ανέφερε και στην κεντρική ομιλία του στο Βόλο που βρέθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, πως το κίνημα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. Τα προγράμματά μας όσο αφορά την αγροτική ανάπτυξη και τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας, βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του επαγγελματία και είναι υλοποιήσιμα. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην νεανική επιχειρηματικότητα, ώστε οι νέοι του τόπου μας αλλά και γενικά της περιφέρειας, να μπορούν να ασχοληθούν με τα λεγόμενα παραδοσιακά επαγγέλματα. Νέοι αγρότες, με νέα μέσα. Η τεχνολογία για εμάς τους νέους αποτελεί σημαντικό εργαλείο.

Ποια η εντύπωση που αποκομίσατε από την έκθεση;

Η αγροτική περιφερειακή έκθεση είναι ένα σημαντικό γεγονός και το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού βρέθηκε επάξια στο κέντρο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθότι στήριξε επιτυχημένα την εκδήλωση. Παραγωγοί, έμποροι και καταναλωτές από τη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο, άδραξαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα υπέροχα και μοναδικά προϊόντα της περιοχής μας. Όσο αφορά στο επιχειρηματικό κομμάτι, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να ωθήσουμε ακόμη περισσότερο τους νέους μας να ασχοληθούν με την παραγωγή.

Σας ευχαριστούμε.

image 01

image 02

image 03

image 05

 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για το Λονδίνο αναχωρεί εσπευσμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του πεθερού του.

Ο πατέρας της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι άρρωστος και η κατάστασή της υγείας του επιδεινώθηκε.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί εκτάκτως για το Λονδίνο, λόγω σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του πατέρα της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δικαιώνουν και πάλι τις προτάσεις των Πράσινων οι εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση, μετά την έκρηξη στον Nord Stream και τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ενεργειακή ασφάλεια, προσιτές τιμές ενέργειας και αποτελεσματική προστασία του κλίματος, απαιτούν όλα δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με προτεραιότητα την αυτοπαραγωγή σε τοπικό επίπεδο με ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε επειγόντως απεξάρτηση, τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν σήμερα στον τομέα της ενέργειας.

Οι σημερινές πολιτικές που επιμένουν να προωθούν το αέριο ως δήθεν "μεταβατικό" καύσιμο, απλά μας εγκλωβίζουν ακόμη περισσότερο στην κλιματική και ενεργειακή κρίση. Η εμπειρία των απλών πολιτών, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα, δείχνουν ότι πληρώνουμε το κόστος ενός φαύλου κύκλου εξαρτήσεων που δεν απαιτεί "διαχείριση", αλλά διεξόδους. 

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, προσκολλημένοι σε θνησιγενή μοντέλα, δεν μπόρεσαν δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά να βρουν ουσιαστική λύση. Δεν αρκούν τα μέτρα εξοικονόμησης, ούτε ο προσωρινός και μη ανιχνεύσιμος περιορισμός των κερδών των παρόχων και η εισφορά αλληλεγγύης που «καθιερώνει» την ιδρυματοποίηση των επιδοματικών πολιτικών, όταν το αέριο και τα πυρηνικά εξακολουθούν να θεωρούνται τυπικά από την Ε.Ε. τυπικά "βιώσιμη" ενέργεια και να επιδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους η επέκτασή τους με νέες επενδύσεις. 

Οι αποκαλύψεις για την έκταση και τα πιθανά αίτια των πρόσφατων εκρήξεων στον Nord Stream, έρχονται να συμπληρώσουν τους κινδύνους που αναδείχθηκαν τους τελευταίους μήνες με την εμπλοκή των πυρηνικών εργοστασίων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Μηχανισμοί συγκεντρωτικής ενεργειακής τροφοδοσίας μεγάλων αποστάσεων, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι με ανυπολόγιστους περιβαλλοντικούς κινδύνους. 

Ο ήλιος, ο άνεμος και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές, είναι άφθονες, διαθέσιμες σε κάθε χώρα και ανήκουν σε όλους. Καθώς είναι πλέον τεχνολογικά εφικτό να παραχθεί ενέργεια από κάθε νοικοκυριό, εκεί κυρίως πρέπει να στραφούν οι επενδύσεις και οι επιδοτήσεις.

Καλούμε για μια φορά ακόμη την Κυβέρνηση
  • Να δώσει και πάλι στην ΔΕΗ δημόσιο χαρακτήρα κοινής ωφέλειας, συνδέοντας τις χρεώσεις της με το πραγματικό κόστος της ενέργειας που παράγει και διανέμει.
  • Να στρέψει τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στην αυτοπαραγωγή των νοικοκυριών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
  • Να υποχρεώσει τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, να δώσουν ενεργειακό χώρο σε κάθε αίτημα για αυτοπαραγωγή και ενεργειακό συμψηφισμό, αναβαθμίζοντας το δίκτυό της και δίνοντας έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας.
  • Να αποκόψει την ενεργειακή πολιτική από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματιστηρίου.
  • Να σταματήσει να επιδοτεί την ακρίβεια και να επιδοτήσει την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 
  • Να τερματίσει τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για τον αγωγό East Med.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 11:42

Το ρωσικό φιάσκο στην Ουκρανία

Του Νίκου Ιγγλέση

Συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία και είναι φανερό ότι η αποκαλούμενη «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» της Ρωσίας έχει αποτύχει. Η πρόσφατη ενέργεια της Μόσχας να προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία τις περιοχές (περίπου 15% της ουκρανικής επικράτειας) που ελέγχουν τα στρατεύματά της καταδεικνύει τα όρια των στόχων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Σημειώνουμε ότι, όπως είχε διακηρύξει ο πρόεδρος Πούτιν, βασικοί στόχοι της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης ήταν η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η προστασία του ρωσικού πληθυσμού που κατοικεί σ’ αυτήν και η «αποναζιστικοποίηση» του καθεστώτος. Σε σχέση με αυτούς τους τρεις στόχους και μετά από οκτώ μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα για τη Μόσχα είναι απογοητευτικά:

Πρώτον. Η Ουκρανία έχει καταστεί de facto  νατοϊκή χώρα. Στο έδαφός της έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα οπλικά συστήματα, προερχόμενα από διάφορα νατοϊκά κράτη, που σήμερα σκοτώνουν Ρώσους. Ο στρατός της εκπαιδεύεται στη χρήση των όπλων και στις στρατιωτικές τακτικές από νατοϊκούς ειδικούς. Οι δορυφόροι και τα ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί στην υπηρεσία των ουκρανικών δυνάμεων. Μόνο οι ΗΠΑ, από την έναρξη των εχθροπραξιών, έχουν προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική και οικονομική βοήθεια περίπου 65 δις δολαρίων.

Η οικονομική βοήθεια στηρίζει δημοσιονομικά την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να μπορεί να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τους στρατιωτικούς, να αγοράζει τρόφιμα, καύσιμα και άλλα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχιση του πολέμου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος.

Ο στόχος αποτροπής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ώστε αυτό να μη βρεθεί σε «απόσταση αναπνοής» από τα ζωτικά διοικητικά, στρατιωτικά και οικονομικά κέντρα της Ρωσίας έχει αποτύχει πλήρως. Επιπλέον η Σουηδία και η Φιλανδία, η τελευταία με εκτεταμένα σύνορα με τη Ρωσία, πρόκειται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Τελικά η ρωσική εισβολή έφερε πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα το ΝΑΤΟ.

Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση επί του πεδίου έχει επιταχυνθεί η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις νατοϊκές δομές. Αυτό οφείλεται στη ρωσική αδυναμία, όπως αποδείχτηκε, κατά τις επιχειρήσεις. Ανεπαρκείς δυνάμεις, ελλείψεις εφοδιασμού και κάκιστοι στρατιωτικοί σχεδιασμοί έδωσαν και δίνουν άπλετο χρόνο στις νατοϊκές χώρες να μετατρέψουν την Ουκρανία σε «αστακό». Χρειάστηκαν οκτώ μήνες σκληρών μαχών και μια ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου για να αντιληφθεί η Μόσχα την αναγκαιότητα μιας περιορισμένης επιστράτευσης.

Ο ουκρανός Πρόεδρος, μετά την εξαγγελία προσάρτησης στη Ρωσία των τεσσάρων επαρχιών της χώρας του, ζήτησε την ένταξη, με συνοπτικές διαδικασίες, στο ΝΑΤΟ. Παρ’ όλο που οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι επιφυλακτικές, αυτό δεν αλλάζει επί της ουσίας τα πράγματα. Ακόμη και να ενταχθεί de jure η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ δε θα μεταβληθεί ουσιαστικά η κατάσταση επί του πεδίου. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί με τους Ουκρανούς να επιδιώκουν την απελευθέρωση των εδαφών τους και τους Ρώσους να υπερασπίζονται τα ρωσικά πλέον, μετά την προσάρτηση, εδάφη.

Δεύτερον. Η Ρωσία κατέλαβε εδάφη, στα ανατολικά και νότια, που κατοικούνται πλειοψηφικά από ρωσικό πληθυσμό. Σήμερα κατέχει το 100% του Λουγκάνσκ, το 60% του Ντονέτσκ, το 72% της Ζαπορίζια και το 88% της Χερσώνας. Όμως, μεγάλο μέρος του ρωσικού πληθυσμού εξακολουθεί να διαβιεί σε εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Πρόκειται για εδάφη δυτικά της γραμμής αντιπαράθεσης, στην κεντρική Ουκρανία και εδάφη στο Νότο από το Νικολάγιεφ και την Οδησσό μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία. Τι θα γίνει με αυτούς τους Ρώσους; Θα τους εγκαταλείψει η Μόσχα στην τύχη τους;

Βέβαια ο πόλεμος συνεχίζεται και δε γνωρίζουμε την τροπή και την έκταση που μπορεί να λάβει, αλλά, φαίνεται ότι η Ρωσία, τη στιγμή που δέχεται ισχυρή ουκρανική αντεπίθεση, περιορίζεται στο Ντομπάς και στη στρατηγική προάσπιση της Κριμαίας, με την εξασφάλιση της ενδοχώρας της (Χερσώνα). Ο στόχος της προστασίας του ρωσικού πληθυσμού της Ουκρανίας έχει επιτευχθεί, αλλά, μόνο εν μέρει.

Τρίτον. Η ρωσική εισβολή έχει σκληρύνει και ενδυναμώσει την κυβέρνηση του Κιέβου και δεν την έχει αποδυναμώσει όπως προσδοκούσε η Ρωσία. Η «αποναζιστικοποίηση» δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο ο πρόεδρος Ζελένσκι, η κυβέρνησή του και όλος ο κρατικός μηχανισμός παραμένουν στη θέση τους. Αντίθετα ο πόλεμος με τους Ρώσους, με τις τραγικές ανθρώπινες και υλικές απώλειες, ενισχύει το πατριωτικό φρόνημα, τη συνοχή και την αποφασιστικότητα των Ουκρανών. Ο ρωσικός στόχος της «αποναζιστικοποίσης» έχει αποτύχει πλήρως.

Από τη στιγμή που η Ρωσία «διέβει το Ρουβίκωνα» στις 24 Φεβρουαρίου 2022 όφειλε να γνωρίζει ότι είτε θα νικήσει είτε θα ηττηθεί. Μια μερική – περιορισμένη νίκη θα ισοδυναμεί με ήττα. Αν η Ρωσία δε θέλει να ηττηθεί πρέπει να ελέγξει, όχι κατ’ ανάγκη να καταλάβει, όλη την Ουκρανία. Ακόμα και μια δυτική επαρχία να μείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ζελένσκι ο πόλεμος θα συνεχίζεται, με την παροχή άφθονης δυτικής βοήθειας, προκειμένου η Ρωσία να «αιμορραγεί» συνεχώς.

Η αδυναμία που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής επί του πεδίου η Μόσχα μειώνει το κύρος και την αξιοπιστία της ως μεγάλη δύναμη. Οι ένοπλες δυνάμεις της αδυνατούν να καταβάλουν το μικρότερο ουκρανικό στρατό και μάλιστα δέχονται επώδυνες αντεπιθέσεις αναγκαζόμενες σε υποχώρηση (π.χ. Λιμάν). Ακόμα και οι πολιτικοί και τα κόμματα στην Ευρώπη που έβλεπαν τη Ρωσία ως πόλο αντιπαράθεσης απέναντι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης κρατάνε πλέον αποστάσεις. Όλοι καταδικάζουν την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών που φαίνεται να έγινε βιαστικά για να αλλάξει τις εντυπώσεις από την αδυναμία και την ανικανότητα που επιδεικνύουν οι Ρώσοι επί του πεδίου. Την προσάρτηση καταδίκασε υποκριτικά και η Τουρκία.

Ασφαλώς, ο πόλεμος δεν έχει κριθεί. Όλα, ακόμα και οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, εξαρτώνται από τις μελλοντικές εξελίξεις επί του πεδίου. Η Ρωσία όμως ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. «Όλα ανακτώνται εκτός από το χρόνο» Ναπολέων Βοναπάρτης.

Υ.Γ. Η ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να κρατήσει τις μέγιστες δυνατές αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μην αποστείλει όπλα στο Κίεβο. Ο πόλεμος αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τις ελληνικές δυνατότητες. Χώρες όπως η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος ακόμη και η Τουρκία κράτησαν τέτοιες αποστάσεις. Την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε να τις απασχολεί αποκλειστικά η αντιμετώπιση της απέραντης τουρκικής απειλής και όχι η «κήρυξη πολέμου» κατά της Ρωσίας. Ο εχθρός για τον Ελληνισμό δεν είναι η Ρωσία, αλλά, η Τουρκία.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ