Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΕ του , ο πρόεδρος του κόμματος , στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα για τις επερχόμενες εκλογές λέγοντας πως είναι εφικτή η νίκη με την απλή αναλογική «για τη νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη» και σημείωσε πως «Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες».
Ανέφερε πως οι ερχόμενες εκλογές με την απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, τη δημοκρατία. Υπογράμμισε ότι η μεγάλη ευκαιρία και η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο θα είναι η κουλτούρα της συνεργασίας και η νέα μεγάλη δυνατότητα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου πάνω σε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν για να πάνε τη χώρα παραπέρα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η μάχη με τα προβλήματα δεν θα είναι εύκολη, όπως και η μάχη με τους πολιτικούς αντίπαλους, «γιατί απέναντί μας δεν είναι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, απέναντι μας είναι όλα μαζί συνασπισμένα τα συμφέροντα που τον στηρίζουν με κάθε τρόπο». Είπε ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει «αν η πατρίδα θα βυθιστεί στο βάλτο του καθεστώτος Μητσοτάκη, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνική πλειοψηφία ή θα ανασάνει επιτέλους στο ξέφωτο της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της προόδου. Αν θα έχουμε αληθινή δημοκρατία ή ολιγαρχία. Αληθινή δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Αν θα μας κυβερνά ένα κράτος δικαίου ή ένα άθλιο παρακράτος. Αν θα επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού ή θα βαθύνει η αδικία παντού».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει και δεν μπορούμε να περιμένουμε, να ζητάμε από το κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι να βγούμε. Πρέπει να ζητάμε δράση και όχι υπομονή». Ξεκαθάρισε ότι «δεν μας αφορούν οι θεωρίες για ώριμα φρούτα και κέρδη από την κυβερνητική φθορά, γιατί αυτή θα είναι και φθορά της κοινωνίας» και πως «δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια αναμονής». Ζήτησε κινητοποίηση όλων των μελών και φίλων του κόμματος και «Αντίσταση» παντού, όταν καταστρατηγούνται δικαιώματα, απέναντι στην αισχροκέρδεια, όταν στερείται η αξιοπρέπεια από τον εργαζόμενο. Είχε χαρακτηριστικά:
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η συζήτηση και οι αποφάσεις της ΚΕ για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές «θα συμβάλουν στην ενότητα, την πάλη, και την αντίσταση αυτή, διότι δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα η οργάνωση αυτής της αντίστασης, είναι υποχρέωση και έργο όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας και της προόδου». «Δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία. Αλλά τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μαζί με την «αντίσταση» υπογράμμισε και την αναγκαιότητα για «αλληλεγγύη» σε αυτό τον δύσκολο χειμώνα», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ως αριστεροί, να παραμένουμε παρατηρητές». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε σε αυτό το σημείο ότι η χειρονομία του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, «που ξεκινώντας για το τελευταίο του ταξίδι άφησε τα ολυμπιακά του μετάλλιά με την επιθυμία να δημοπρατηθούν για να σωθεί έστω και ένα παιδί, δεν είναι μόνο μια πράξη γνήσιας ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Είναι και μια παρότρυνση αλληλεγγύης προς όλες και προς όλους μας». «Κανένας μόνος του στον δύσκολο χειμώνα της κρίσης», είπε. Πρόσθεσε ότι η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη θα φέρουν πιο κοντά την Αλλαγή.
Στέλνοντας μηνύματα προς το εσωτερικό, σημείωσε ότι από την αποτελεσματικότητα, την αποφασιστικότητα, τη δράση του κόμματος το ερχόμενο διάστημα, θα εξαρτηθούν πολλά για την κοινωνία και τη χώρα. «Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος», τόνισε, σημειώνοντας ότι «τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες». Μίλησε για συλλογική και οργανωμένη δράση για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρόοδο, τονίζοντας ότι απαιτείται συμμετοχή, ένα κόμμα και οργανώσεις ριζωμένες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει, «μεγάλη ελευθερία της γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία», κόμμα ζωντανό και ανήσυχο, αλλά και πειθαρχημένο, αποτελεσματικό. «Είναι αναγκαίο λοιπόν σήμερα να πούμε ναι σε ό, τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε όχι σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό», πρόσθεσε.
Δέκα ερωταπαντήσεις για την απογραφή και τις βουλευτικές έδρες θέτει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα social media, ξεκαθαρίζει αν η απογραφή του 2021 θα ισχύσει ή όχι στις εκλογές του 2023.
Αναλυτικά οι 10 ερωταπαντήσεις:
1. Το Σύνταγμα ήδη από την αναθεώρηση του 2001, έχει εντάξει ειδική ρήτρα στην παράγραφο 2 του άρθρου 54.
O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα χρόνο μετά την απογραφή και εφόσον έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή) τα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού, τότε υποχρεωτικά οι εκλογές διεξάγονται με βάση τη νέα απογραφή.
Γιατί μπήκε αυτό; Γιατί στο παρελθόν για μικροπολιτικούς λόγους, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν την προηγούμενη ή τη νέα απογραφή. Για το λόγο αυτό μπήκε απώτατο χρονικό όριο στην αναθεωρηση του 2001 για την εφαρμογή της απογραφής.
2. Ποιος είναι ο νόμιμος πληθυσμός και σε τι διαφέρει από τον μόνιμο;
Νόμιμος είναι ο αριθμός δημοτών κάθε εκλογικής περιφέρειας όπως προκύπτει από την απογραφή. Δηλαδή ο κάθε ένας πολίτης που απογράφηκε απάντησε μεταξύ άλλων σε δύο ερωτήσεις α. “Που μένετε μόνιμα;” και β. “Που είστε δημότης;” Ετσι λοιπόν κάποιος μπορεί να μένει μόνιμα πχ στη Θεσσαλονίκη και να είναι δημότης (και συνεπώς να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα) στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ο εν λόγω πολίτης θα καταγραφεί ως μόνιμος πληθυσμός στην Θεσσαλονίκη αλλά ως νόμιμος πληθυσμός στην εκλογική περιφέρεια Πιερίας.
3. Πότε έγινε η απογραφή;
Η απογραφή ξεκίνησε (με πάρα πολλά προβλήματα λόγω πανδημίας) τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε μετά από παρατάσεις την 21η Φεβρουαρίου 2022. Οπότε το ένα έτος μετά τη διενέργειά της υπολογίζεται το αργότερο μετά την 21η Φεβρουαρίου 2022 και συνεπώς είναι η 21η Φεβρουαρίου 2023.
4. Τι έχει ανακοινώσει έως σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ;
Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα έχει ανακοινώσει προσωρινά αποτελέσματα ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής συμπεριλαμβανομένου του νόμιμου πληθυσμού έως το τέλος του έτους, καθώς πρέπει αυτά να υποβληθούν και στην EUROSTAT.
5. Θα έχει επιπτώσεις η απογραφή στο εκλογικό αποτέλεσμα;
Όσον αφορά τον τελικό αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα, η απάντηση είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΧΙ. Από τον νόμο “Σκανδαλίδη” και έπειτα (και ανεξαρτήτως του αριθμού του bonus του πρώτου κόμματος), οι έδρες κάθε κόμματος συνολικά εξαρτώνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο από το ποσοστό του, την ύπαρξη bonus για το πρώτο κόμμα ή όχι και τον αριθμό αυτού και από το άθροισμα ποσοστών των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στη Βουλή. Επομένως ένα κόμμα θα πάρει τις ίδιες έδρες στο σύνολο της επικράτειας, ανεξαρτήτως π.χ. αν κερδίσει ή όχι όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό δεν ίσχυε με προηγούμενους εκλογικούς νόμους (όπως πχ ο 1907/90), κατά τους οποίους πχ ο αριθμός των μονοεδρικών επηρεάζε το αποτέλεσμα.
Που επηρεάζει η απογραφή και ο αριθμός των εδρών; Απλά σε τρεις βασικούς τομείς α. Στην κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια (πχ εκλογικό μέτρο κτλ) και β. Στο αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια και γ. Στο αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο.
6. Και οι αυτοδιοικητικές εκλογές;
Όπως είναι γνωστό, τον Οκτώβριο του 2023 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτές χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τον ΜΟΝΙΜΟ πληθυσμό, δηλαδή των αριθμό των κατοίκων και όχι των δημοτών.
7. Θα φέρει πολλές αλλαγές οι απογραφή στην κατανομή των εδρών;
Πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ για τον ΝΟΜΙΜΟ πληθυσμό. Ωστόσο, δεν αναμένεται η απογραφή να επιφέρει περισσότερες αλλαγές από όσες είχε επιφέρει η απογραφή του 2011. Χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών. Αλλά ως το Δεκέμβριο υπομονή.
8. Μα κάπου διάβασα ότι η Α’ Αθήνας θα κερδίσει 4 περισσότερες έδρες…
Κάποιοι μπήκαν στο πειρασμό και κάνανε κατανομή εδρών με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα του ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού. Εκεί συμπεριλαμβάνονται και οι μη έχοντες ελληνική υπηκοότητα κάτοικοι αλλά κυρίως και οι λεγόμενοι ετεροδημότες.. Έτσι εμφανίστηκε η Α’ Αθηνάς να της “αναλογούν” (εντός πολλών εισαγωγικών) 4 έδρες παραπάνω. Προφανώς είναι λάθος αυτός ο υπολογισμός. Για δύο λόγους:
α. Οι εκλογικές περιφέρειες της “επαρχίας” αδικήθηκαν γιατί πάρα πολλοί ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δηλαδή οι ετεροδημότες και
β. Δικαίωμα ψήφου έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ‘Ελληνες πολίτες.
Άλλωστε η Α’ Αθήνας σταθερά σε κάθε απογραφή χάνει έδρες. Σήμερα εκλέγει 14 βουλευτές και το 1990 εξέλεξε 21.
9. Οι εκλογές του 2012 έγιναν όμως με βάση την απογραφή του 2001; Πως έγινε αυτό;
Η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2012 που διαλύθηκε η Βουλή δεν είχε εκδώσει αποτελέσματα του ΝΟΜΙΜΟΥ πληθυσμού. Τα εξέδοσε σε ΦΕΚ την 30η Ιουλίου 2022. Ως εκ τούτου οι εκλογές έγιναν με την απογραφή το 2001 και οι σχετικές προσφυγές στο εκλογοδικείο απορρίφθηκαν.
10. Χρειάζεται να γίνει κάποια ειδική διεργασία για την ενσωμάτωση των αλλαγών στον αριθμό των εδρών στους εκλογικούς καταλόγους;
ΟΧΙ. Είναι εντελώς διακριτές και διαφορετικές διαδικασίες. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν τους εγγεγραμμένους Έλληνες εκλογείς άνω των 17 ετών στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Δεν έχουν καμία σχέση με την απογραφή ή τον αριθμό των εδρών.
11. Επομένως…
Επομένως, υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο. Αμέσως μετά την δημοσίευση, το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των εδρών πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με την νέα απογραφή. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση.
agrinionews.gr
Οι πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τη Λιζ Τρας, η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της την Πέμπτη ύστερα από μόλις 6 εβδομάδες θητείας, προσπαθούν με φρενήρεις ρυθμούς να εξασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη μάχη της διαδοχής πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, μεθαύριο Δευτέρα.
Ο Μπόρις Τζόνσον, που έκανε διακοπές στην Καραϊβική όταν παραιτήθηκε η Λιζ Τρας και δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την παλιά του δουλειά, έχει τη στήριξη δεκάδων Συντηρητικών βουλευτών. Χρειάζεται να συγκεντρώσει 100 υπογραφές για να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ο υπουργός Εμπορίου Τζέιμς Ντάντριτζ διαβεβαίωσε χθες πως ο Μπόρις Τζόνσον του τόνισε πως «είναι έτοιμος» και ο πρώην ηγέτης θα ταξιδέψει και πάλι σήμερα στη Βρετανία.
Η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ήταν η πρώτη υποψήφια που δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος, αλλά ο Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, που κάποτε ήταν ο υπουργός του επί των Οικονομικών, θεωρούνται οι βασικοί δυνητικοί αντίπαλοί της ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας. Ο Σούνακ είναι ο πρώτος υποψήφιος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.
Σημειώνεται ότι η προοπτική επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον στην κυβέρνηση προκαλεί πόλωση στο Συντηρητικό κόμμα, που είναι βαθιά διχασμένο αφού ανέδειξε 4 πρωθυπουργούς μέσα σε 6 χρόνια. Για ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές, ο ίδιος είναι άνθρωπος που κερδίζει ψηφοφόρους και μπορεί να έχει απήχηση σε όλη τη χώρα όχι μόνο με την αναγνωρισιμότητά του αλλά και με την χαρακτηριστική αισιοδοξία του.
Για άλλους όμως, ο Μπόρις Τζόνσον είναι τοξική προσωπικότητα και το ερώτημα είναι εάν μπορεί να πείσει τους δεκάδες βουλευτές που τον εγκατέλειψαν ότι τώρα είναι πλέον το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να αλλάξει την πορεία του.
Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε χθες ότι η επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανόν η χειρότερη ιδέα που έχει ακούσει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ως μέλος του κόμματος. Δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στον «γύρο του θανάτου».
πηγή: thecaller.gr
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΚΑΡΦΙ
Γράφει ο Νίκος Βοσδογάνης
Όσοι γνώριζαν καλά τη Φώφη Γεννηματά, ξέρουν ότι στην ίδια ποτέ δεν άρεσαν τα «μεγάλα» λόγια και οι χαρακτηρισμοί. Θα ήθελε και η ίδια να την θυμούνται όλοι ως μια γυναίκα που μπήκε στην πολιτική και έφυγε από αυτή χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της και ιδίως ως μια γυναίκα πολιτικό που πάλεψε με πάθος για την παράταξη της και τις ιδέες της, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές .
Μια πολιτικό που πίστευε ότι η πολιτική δεν είναι κάτι απόμακρο, αλλά ένα διαρκές ενδιαφέρον για τον πολίτη και ιδίως αυτόν που έχει ανάγκη. Γιατί, όπως και η ίδια έλεγε, η διαφορά ενός σοσιαλιστικού κόμματος από τα υπόλοιπα είναι η κοινωνική πολιτική , είναι η αίσθηση που δίνει σε όλους ότι υπάρχει μια παράταξη , υπάρχει μια ηγεσία που πιστεύει ότι κάποιος επιτέλους πρέπει να νοιαστεί.
Γνώρισα τη Φώφη Γεννηματά νεαρός κοινοβουλευτικός συντάκτης. Τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική , μέσα σε καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Μια γυναίκα που κουβαλούσε μέσα της την παράδοση του πατέρα της, του Γιώργου Γεννηματά και το πείσμα της μητέρας της, της Κάκιας. Γιατί όσοι δεν γνωρίζουν, η Κάκια Γεννηματά ήταν ένα πολύ δραστήριο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φεμινίστρια, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος. Μια γυναίκα που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή της Φώφης, γιατί ήταν αυτή που τής μετέφερε τη μεγάλη αγάπη για την οικογένεια και για ένα σπίτι ανοιχτό. Γιατί, όπως το έζησα κι εγώ, το σπίτι της Γεννηματά, ήταν πάντα ανοιχτό. Ανοιχτό για επαφή, διάλογο, πολιτική κουβέντα , γλέντια. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπεις στο σπίτι αυτό, να έχει φαγητό και να μη φας, να έχει ποτό και να μη πιεις. Μα πάνω από όλα ήταν ένα σπίτι ανοιχτό σε συναισθήματα και γεμάτο από πολιτική.
Η συνεργασία μου με τη Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε δειλά όπως ανέφερα ήδη, την εποχή που ήταν βουλευτής .Μέσα σε ελάχιστους μήνες ήρθε η μεγάλη πρόκληση της Υπερνομαρχίας . Μια μάχη που οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν χαμένη, όμως η Φώφη Γεννηματά την κέρδισε. Ακολούθησαν η νίκη στην ΕΝΑΕ , η θητεία στα Υπουργεία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής.
Τι να πρωτοθυμηθώ; Την Υπερνομαρχία, ένα πουκάμισο αδειανό όπως κάποιοι έλεγαν τότε, που το γέμισε ξεπερνώντας τις τυπικές αρμοδιότητες και την έλλειψη πόρων;
Τη διαρκή προσπάθεια για αποκέντρωση και ενδυνάμωση των νομαρχιών;
Τον αγώνα της στο υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ , την κοινωνική προστασία και τους πρόσφυγες ;
Τη δουλειά της στο υπουργείο Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά ή μήπως την προσπάθεια της ως Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας για να σωθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία;
Η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής ήταν αυτή που έφερε ξανά την παράταξη κοντά στον πολίτη σε χρόνια όπου και μόνον η λέξη ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε αρνητικές αντιδράσεις.
Όλοι αυτοί από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ που αλληλοκατηγορούνται σήμερα για εργαλειοποίηση όλων των θεμάτων, είναι οι ίδιοι που δεν δίστασαν να στήσουν δήθεν λαϊκά δικαστήρια, να ασκήσουν βία, να κατηγορήσουν ως κλέφτες τα στελέχη μιας παράταξης.
Είμαι πολύ τυχερός και περήφανος που υπήρξα στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά για 20 και πλέον χρόνια. Που εργάστηκα για ένα πρόσωπο τόσο οικείο αλλά και με όρια. Γιατί η Φώφη Γεννηματά ήταν άνθρωπος ανοιχτός , αλλά είχε και όρια. Πάντα πολύ κοντά στους συνεργάτες της, αλλά και αυστηρή όταν έπρεπε. Απαιτούσε σκληρή εργασία, όμως η ίδια εργαζόταν περισσότερο από εμάς. Όταν η ημέρα τέλειωνε, τότε… άρχιζε ξανά η δουλειά. Ατέλειωτα βράδια μπροστά σε κείμενα που δεν περίμενε να της έρθουν έτοιμα, αλλά τα δούλευε η ίδια. Απόλυτη διάθεση να προχωρήσει μπροστά.
Η Φώφη Γεννηματά άκουγε, φίλτραρε αυτά που άκουγε και λάμβανε στο τέλος τις αποφάσεις της.
Στο θέμα της υγείας της δεν άφηνε πολλά περιθώρια να μάθεις τι ακριβώς συνέβαινε. Βγήκε μπροστά αμέσως όταν την χτύπησε ο καρκίνος, μίλησε ανοιχτά, ευαισθητοποίησε.
Η Φώφη έφυγε ξαφνικά. Άφησε ένα κόμμα που έστεκε γερά στα πόδια του με ιδέες, προτάσεις για όλα και οργάνωση.
Αυτή η ξαφνική απώλεια που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, έδωσε όμως και ένα σημαντικό παράδειγμα στην πολιτική και στην κοινωνία, ως πολιτικός και ως άνθρωπος.
Ότι αξίζει να μείνεις όρθιος, να μένεις πιστός σε αυτά που αγαπάς. Να δίνεις τη μάχη μέχρι τέλους για τα παιδιά σου, την οικογένεια σου, τους φίλους, τους συνεργάτες, τους συντρόφους σου.
Για όλους όσους σου έσφιξαν το χέρι, μα και για όλους όσους δεν πρόλαβες να το σφίξεις εσύ.
Την Ελλάδα όλη…