Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022

Με λαμπρότητα διεξήχθησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών διέσχισε τους ουρανούς στο ακριτικό Πωγώνι, την ώρα που ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο χώρο του Μνημείου με την έναρξη των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και άναψε ένα κερί προς τιμήν των 167 πεσόντων στρατιωτών, τα λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Μνημείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epiruspost.gr, στην έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Καλπάκι αποτελεί σύμβολο που εκπέμπει παγκόσμιες αξίες, οι οποίες δεν εγκλωβίζονται στο χθες αλλά ανανεώνονται στο χρόνο.

«Επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη, δηλαδή, για την εθνική ανεξαρτησία που ενώνει τους πολίτες. Είναι προϋπόθεση της εθνικής μας ευημερίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Ρωσία

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το «ΟΧΙ» έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά.

«Σήμερα απευθύνεται σε έναν άλλο εισβολέα. Στη Ρωσία, που καταπατά το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και ανάβει μία διπλή φωτιά στην Ευρώπη, προκαλώντας αίμα στα μέτωπα με τα όπλα και αποζητώντας αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ακρίβεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και ακολούθως έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία.

«Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ειδικά όταν προέρχονται από χώρες που όσο υψώνουν τη ρητορική τους τόσο βυθίζονται στην απομόνωση. Τα τρία αυτά γράμματα απευθύνονται σε όσους προκαλούν και απειλούν. Η άλλη όψη του ελληνικού “όχι” είναι το “ναι” στη σταθερότητα και τη συνεργασία. Οι θέσεις μας είναι σταθερές. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, βουλευτές του Νομού, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστας Σκούμας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και άλλοι.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, ενώ έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Περιφερειάρχα, Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η Ιστορία, στα βήματα του Βασιλιά Πύρρου, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, αλλά και απέναντι από τις κορυφές που πριν από 82 χρόνια το «ΟΧΙ» στον φασισμό και στον ξένο εισβολέα γράφτηκε με αίμα και θρίαμβο.

Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του Άξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο.

Είμαστε, κύριε Δήμαρχε, όλοι πολύ χαρούμενοι που φέτος τα Καλπάκεια επιστρέφουν ύστερα από τους περιορισμούς της πανδημίας. Θα τιμήσουμε έτσι όπως πρέπει, όπως τους αρμόζει, τους μαχητές της 8ης Μεραρχίας που τον Οκτώβριο του 1940 έδωσαν -σε αυτά εδώ τα βουνά- τις πρώτες μάχες, κρατώντας και απωθώντας τις επίμονες επιθέσεις του στρατού του Μουσολίνι, διαμορφώνοντας, όμως, ταυτόχρονα ένα μοναδικό υπόδειγμα πολεμικής αρετής και ετοιμότητας, ατόφιου πατριωτισμού και πίστης στην ελευθερία. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ένα υπόδειγμα εθνικής ενότητας και συλλογικής δράσης.

Γιατί μπορεί η οξυδέρκεια και οι χειρισμοί του Στρατηγού Κατσιμήτρου, που μάλιστα επέμεινε να εκδηλωθεί εδώ η πρώτη αντίσταση, να έφεραν τελικά τη νίκη, όμως όλους τους προηγούμενους μήνες οι Ηπειρώτες είχαν μεριμνήσει να οχυρώσουν την περιοχή υπό την καθοδήγηση του Συνταγματάρχη Μαυρογιάννη.

Άλλοι, πολύ πιο ειδικοί από εμένα, έχουν μιλήσει, ασφαλώς, πολύ εκτενέστερα για το πολεμικό θαύμα που καταγράφηκε σε τούτα εδώ τα χώματα. Προσωπικά επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι και πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη, δηλαδή, για την εθνική μας ανεξαρτησία, που ενώνει λαό και ένοπλες δυνάμεις, αλλά ενώνει και τους πολίτες μεταξύ μας.

Γιατί αυτή είναι προϋπόθεση της κοινής μας ευημερίας. Μπροστά της κάθε άλλη διαφορά μικραίνει. Κι όταν απειλείται, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται και μεγαλουργούν. Αυτό ακριβώς έγινε εδώ πριν από 82 χρόνια.

Και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αυτά τα μέρη «έδρευε» από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’20 και του ’30 ένας πειθαρχικός ουλαμός στρατευμένων ποινικών και πολιτικών κρατουμένων, δείγμα του διχασμού και του αυταρχισμού εκείνης της εποχής. Κι όμως, ο άνεμος της πατριωτικής ενότητας του ’40 παρέσυρε διαφορές και λάθη, φέρνοντας όλους τους Έλληνες δίπλα-δίπλα στα χαρακώματα κατά των Ιταλών, μετά στην εποποιία της εθνικής αντίστασης, για να μας διχάσει μετά και πάλι ο εμφύλιος.

Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, το Καλπάκι προβάλλει και ως τόπος που ανατέλλει στην πράξη η νικηφόρα εθνική συμφιλίωση. Αυτό το «ΟΧΙ» που είναι χαραγμένο στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά, συνοδεύοντας την Ιστορία μας.

Έτσι, σήμερα, απευθύνεται και σε έναν άλλον εισβολέα, στη Ρωσία που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και ανάβει έτσι μια διπλή φωτιά στην Ευρώπη, προκαλώντας αίμα στα μέτωπα με τα όπλα και αποζητώντας αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ακρίβεια.

Αλλά και κάτι ακόμα, προβάλλοντας ένα αυταρχικό τετελεσμένο ως πρότυπο μίμησης άλλων ταραξιών, πιθανώς και εδώ στη γειτονιά μας. Να γιατί λοιπόν η Ουκρανία μας αφορά και γιατί στις πεδιάδες της δίνονται ανάλογες μάχες με εκείνες του 1940 στα βουνά των Ιωαννίνων και γιατί το «ΟΧΙ» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή.

Ειδικά όταν προέρχεται από χώρες που όσο υψώνουν τη ρητορική τους, τόσο βυθίζονται στη δική τους απομόνωση. Όπως είπα, όμως, τα τρία αυτά γράμματα απαντούν μόνο σε όσους απειλούν και δεν προκαλούν αλλά προσκαλούν στο δρόμο της νομιμότητας, στο δρόμο της ειρήνης. Γι΄ αυτό και η άλλη όψη του ελληνικού «ΟΧΙ» είναι το «ΝΑΙ» στη σταθερότητα και τη συνεργασία.

Κακά τα ψέματα, κανείς πουθενά δεν πιστεύει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, το ότι εκείνη επιβουλεύεται την κυριαρχία της Ελλάδος το διαλαλεί, δυστυχώς, συνέχεια η ίδια.

Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι  σταθερές: στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς την αμυντική μας επαγρύπνηση και τη διπλωματική μας θωράκιση που μας προσφέρουν οι ισχυρές μας συμμαχίες.

Όλα αυτά, μάλιστα, με τη ψυχραιμία εκείνου που έχει το δίκιο με το μέρος του. Με την αυτοπεποίθηση του πατριώτη και πάνω απ’ όλα δρώντας ανοιχτά στο φως της αλήθειας και της μέρας.

Γιατί όσοι φωνασκούν ότι τάχα κινούνται μόνο στο σκοτάδι, συχνά χάνονται μέσα σε αυτό. Και μη ξεχνάτε ότι άλλωστε και εδώ στο Καλπάκι, μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει ήρθαν οι Ιταλοί, για να τους απαντήσουν, όπως έπρεπε, πρώτα οι Ηπειρώτες και οι Έλληνες και ύστερα η ίδια η Iστορία.

«Ουδεμία ιδέα, εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως. Πάντες θα αγωνισθώμεν επί των θέσεών μας και εν ανάγκη θα πέσωμεν υπερασπιζόμενοι αυτάς», έγραφε η τελευταία διαταγή του Κατσιμήτρου.

Και έτσι έγινε. Οι Έλληνες δεν υποχώρησαν, αλλά προχώρησαν, όπως ακριβώς το θέλει η παράδοση αυτού του τόπου και είναι ένα χρέος της δικής μας γενιάς προς τη γενιά που πολέμησε το ’40, είναι και η γενιά του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αυτή η γενιά που μας παρέδωσε μία Ελλάδα ελεύθερη και ευημερούσα να την τιμούμε και να τη θυμόμαστε, προς το χαμένο εκείνον ανθυπολοχαγό για τον οποίον το Άσμα ηρωικό και πένθιμο θα θρηνεί πάντα με την περήφανη φωνή του Ελύτη, «βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας, δεν έκλαψαν, γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί».

Είμαι όμως, κύριε Δήμαρχε, εδώ, γιατί, όπως είπατε, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ώστε το Καλπάκι να μη μείνει μόνο απλή ανάμνηση, αλλά παντοτινή και ενεργή μνήμη. Και για αυτό και θα πρέπει να δούμε άμεσα, να δρομολογήσουμε εκείνες τις δράσεις για να δημιουργηθεί το Πάρκο Ιστορίας, αλλά κυρίως -όπως είπατε- για να ανεγερθεί ένα κενοτάφιο εδώ, στους πρόποδες του Μνημείου του Μαχητή, όπου θα αναγράφονται ένα προς ένα τα σχεδόν 14.000 ονόματα Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του ’40-’41.

Είναι  μία οφειλή του παρόντος προς το παρελθόν, που στέκει και πυλώνας του μέλλοντός μας. Από εκεί, λοιπόν, θα απαντήσω με μία λέξη μόνο για να κλείσω τον χαιρετισμό μου. Μία απλή λέξη, που όμως συμπυκνώνει την ατομική και συλλογική αποφασιστικότητα της στιγμής, την πεμπτουσία της ελευθερίας, αλλά τελικά και την προοπτική της προόδου της χώρας.

Ένα σύνθημα που αντήχησε, αντηχεί και θα αντηχεί πάντα σε αυτά τα βουνά: «Αέρα». Για να μας καλεί να βαδίζουμε ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση, με πίστη στο ηρωικό χθες, με σχέδιο και όρεξη για δουλειά στο σήμερα, με αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, με σιγουριά, με συνέχεια, με συνέπεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.

iefimerida.gr

Ο μαθητής της Α΄ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου, Παύλος Κατσιούρας, επισκευάζει τα θρανία του σχολείου και γίνεται viral!

Πριν από λίγα 24ωρα είχε προκαλέσει αίσθηση η επιστολή παραίτησης ενός αναπληρωτή καθηγητή σε ΕΠΑΛ ο οποίος είχε καταγγείλλει bullying από μαθητές του σχολείου περιγράφοντας σκηνικά που θύμιζαν ζούγκλα.

Στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση βρίσκεται η εικόνα ενός μαθητή από ΕΠΑΛ στον Τύρναβο ο οποίος, όπως αποκάλυψε καθηγητής του με ανάρτησή του στο Facebook προσφέρθηκε να επισκευάσει μόνος του τα θρανία που είχαν υποστεί φθορές.

Πρόκειται για τον Παύλο Κατσιούρα ο οποίος είναι μαθητής της Α΄ Λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής του, Δημήτρης Σακατζής, ήταν ο ίδιος ο Παύλος που τον προσέγγισε και του ζήτησε στο κενό του να επισκευάζει τα θρανία που είχαν κάποιο πρόβλημα στο σχολείο.

«Μόνος του με έπιασε και μου είπε πως μπορεί και ξέρει να το κάνει. Είδε ότι τρέχουμε όλη μέρα να διατηρήσουμε και να κάνουμε καλύτερο το σχολείο. Υπάρχουν και αυτά τα ΕΠΑΛ» έγραψε στη λεζάντα των φωτογραφιών ο καθηγητής του ΕΠΑΛ.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ανακοίνωση του Yπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα δημοσιεύματα και τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα του Ανδρέα Πάτση.

«Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: καθημερινή – πλέον – λάσπη στον ανεμιστήρα με στόχο σκοπίμως να παρεμποδιστεί η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου προς όφελος των πολιτών, αυτού της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απάντηση-ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης μετά τα δημοσιεύματα που συνδέουν το υπουργείο με τις δράσεις του Ανδρέα Πάτση, προβάλλοντας την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση, με θέμα «Σχεδόν 200.000 ευρώ σε 7 μήνες έδωσαν τα ΕΛΤΑ σε εταιρεία βουλευτή της ΝΔ», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Ανακοίνωση του Yπουργείου:

Με αφορμή σημερινή ανακοίνωση του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κάτση που βασίζεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και αφορά αναθέσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Η Εφημερίδα των Συντακτών επαναφέρει ένα ζήτημα για το οποίο έχει ήδη δοθεί απάντηση προσφάτως σε ερώτηση συντάκτη της. Όπως έχει ήδη τονιστεί, οι απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 2% του συνολικού προϋπολογισμού έργων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του.

Οι εν λόγω αναθέσεις κατά βάση αφορούν είτε πλατφόρμες που συνιστούν υπηρεσίες του gov.gr, οι οποίες προστίθενται καθημερινά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, είτε ειδικές ανάγκες της εποχής Covid-19, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως η πλατφόρμα εμβολιασμού της χώρας. Ειδικά για την τελευταία, τα σχόλια περιττεύουν. Μιλούν περίτρανα η εμπειρία του κάθε Έλληνα και οι ζωές που σώθηκαν χάρη στην Επιχείρηση «Ελευθερία». Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις διαδικασίες τηρήθηκε απαρέγκλιτα η κείμενη νομοθεσία, δηλαδή ο νόμος 4412/2016, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε.

Για χρόνια, στην Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθυστερούσε δραματικά. Παραλάβαμε μία χώρα η οποία μετρούσε συνολικά μόλις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο το 2018, αριθμός που το 2022 θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο. Αυτό συντελείται μέσα από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του gov.gr και από τις 1471 υπηρεσίες και σχετικές πλατφόρμες που αυτό μέχρι στιγμής εμπεριέχει, αρκετές από τις οποίες αποτελούν παραδοτέα έργα των συγκεκριμένων αναθέσεων. Όπως κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει, η ετήσια επίδοση στον αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών του 2018 σήμερα πραγματοποιείται σε περίπου τέσσερις ημέρες.

Τέλος, επί της πολιτικής ουσίας, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: καθημερινή – πλέον – λάσπη στον ανεμιστήρα με στόχο σκοπίμως να παρεμποδιστεί η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου προς όφελος των πολιτών, αυτού της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους. Πρόκειται ξεκάθαρα για υπονόμευση που μεθοδεύεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου το έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απαξιωθεί προεκλογικά, ένας στόχος μάταιος και καταδικασμένος να αποτύχει. Η εμπειρία της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κάθε πολίτη αποτελεί βίωμα της ελληνικής κοινωνίας και κατάκτηση όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Απέναντι στις διαρκείς, αυξανόμενες και κατευθυνόμενες προσπάθειες σπίλωσης απαντάμε πρωτίστως με το έργο μας. Υπάρχουν αυτοί που χτίζουν και εκείνοι που γκρεμίζουν. Εμείς ανήκουμε στους πρώτους, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανήκει στους δεύτερους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Scholz για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σόλτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Γεωργία Αθ. Σκιτζή, newsbeast.gr

Σπήλιος Λιβανός : “Πακτωλός χρημάτων για ΜΜΕ από Αναπτυξιακό Νόμο και Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ απηύθυνε χαιρετισμό στο workshop του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας της ΠΔΕ με θέμα «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Δυνατότητες χρηματοδότησης και λοιπές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο. 

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Λιβανός συνεχάρη την Περιφέρεια  τον Περιφερειάρχη, to Eπιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία να στηρίζουν τις επιχειρήσεις του τόπου μέσα από τον καινοτόμο αυτό μηχανισμό. 

Όπως τόνισε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, ενώ ειδικότερα στην Περιφέρεια Ελλάδας, με τις τόσες σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει, η τοπική επιχειρηματικότητα αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη και την ευημερία. 

Επισήμανε ακόμη ότι τα δάνεια που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο που διανύουμε με τα αυξημένα επιτόκια, και μίλησε για  πακτωλό χρημάτων για ΜΜΕ από Αναπτυξιακό Νόμο και Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξέφρασε, δε, τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι  ένα από τα 13 καθεστώτα αφορά ειδικά στην αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, καθώς και την αλιεία. Γεγονός που, όπως είπε,  συνέβη επί θητείας του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έδωσε τη δυνατότητα να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις για τον αγροτικό κόσμο, όπως 

1) η δυνατότητα  μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, 

2) η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο και των  Οργανώσεων παραγωγών, 

3) η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων στο καθεστώς 

«Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» και 

4) η παροχή  για πρώτη φορά δυνατότητας εκσυγχρονισμού 

των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Σπήλιου Λιβανού 

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Αγρίνιο σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον workshop για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο & τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης που διοργανώνει ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Αξίζουν, πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και στους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους μέσα από τον καινοτόμο αυτό μηχανισμό να στηρίζουν τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Λυπάμαι που δεν σφύζει από κόσμο σήμερα ο χώρος του Επιμελητηρίου. Η έλλειψη ενδιαφέροντος έγκειται στην ανυπαρξία κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Αυτό, πρέπει να αλλάξει. Αυτή, εκτιμώ, ότι πρέπει να είναι μία από τις βασικές πολιτικές μας προτεραιότητες. Διατηρώ την αισιοδοξία μου, όμως, για σας που είστε εδώ σήμερα και θα έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον πακτωλό χρημάτων που διατίθενται για επενδύσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό νόμο.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. 

Ειδικότερα, δε, στην Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις τόσες σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει, η τοπική επιχειρηματικότητα αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη και την ευημερία. 

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι, κεντρικό κράτος , τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και να στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών και επαγγελματιών ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά των επιχειρήσεών τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δράσεις, όπως η σημερινή, συμβάλουν καθοριστικά, ώστε οι τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τόπου μας, να γνωρίσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί  από τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου η ελληνική οικονομία να αποκτήσει επενδυτική ώθηση και αναπτυξιακή πνοή.

Παρά τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από τις επάλληλες κρίσεις, από την υγειονομική έως τις ασύμμετρες συνθήκες ενεργειακού πολέμου που έχουν διαμορφωθεί μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, παραμείναμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για νέες επενδύσεις. 

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά,  δημιουργούμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις μας και κυρίως τις μικρομεσαίες να εξασφαλίσουν συνθήκες ρευστότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος Αναπτυξιακό Νόμος δημιουργεί συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια στοχεύοντας, ταυτόχρονα, σε κλαδικές ενισχύσεις. 

Εδώ, θέλω να σταθώ για λίγο στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει 13 συνολικά καθεστώτα διαρθρωμένα για πρώτη φορά με θεματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν συνολικά όλους τους κλάδους της οικονομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτούς τους κλάδους συμπεριλαμβάνονται από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού  έως τον ψηφιακό & τεχνολογικό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Είμαι πολύ υπερήφανος που ένα από τα 13 καθεστώτα αφορά ειδικά στην αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, καθώς και την αλιεία. Γεγονός που συνέβη επί θητείας μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας έδωσε τη δυνατότητα να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις για τον αγροτικό κόσμο, όπως : 

1) η δυνατότητα  μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, 

2) η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο και των  Οργανώσεων παραγωγών, 

3) η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων στο καθεστώς «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» και 

4) η παροχή  για πρώτη φορά δυνατότητας εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού.

Συμπληρωματικά και συνδυαστικά, βεβαίως, με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ακόμα χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων μας όσο και της ελληνικής περιφέρειας. 

Αποτελεί, θα έλεγα, μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πολυετή μνημονιακή περίοδο και την πανδημία του covid. Και αυτό όχι μόνο λόγω του ύψους των κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί αλλά και του ίδιου του μηχανισμού του Ταμείου, που συνδυάζει τις επενδύσεις με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, όπως πχ η ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων. 

Αυτό που ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω για τις επιχειρήσεις μας, είναι ότι τα δάνεια που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο που διανύουμε με τα αυξημένα επιτόκια. 

Γι΄αυτό και αξίζει να ψάξει κανείς, να ενημερωθεί ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από αυτά τα εργαλεία. 

Κλείνοντας, θέλω μόνο να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστούν δύο εργαλεία που δρουν συμπληρωματικά και συνδυαστικά, δύο εργαλεία που δημιουργούν προοπτικές μακροχρόνιας ανάπτυξης, δύο εργαλεία που εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να στηρίξουν την ελληνική περιφέρεια, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και, τελικά, κρατώντας τις νέες και τους νέους μας στον τόπο τους. 

Καλή επιτυχία στις εργασίες του workshop. Σας ευχαριστώ πολύ!»

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό ανακοινώθηκε χθες και επίσημα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Δόθηκαν αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές και στις επιτροπές ποιότητας ζωής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της αδράνειας που θα προκαλούσαν όλες αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις, αλλά κυρίως ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος για τους Ο.Τ.Α.. Έτσι στις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί, να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο με την ψήφο τους επέλεξαν οι πολίτες.

airetos.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ