Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Μετά από αυτή την συνάντηση η αντιπροσωπεία θεωρεί ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει λυθεί από τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, που υποφέρουν από την ακρίβεια και τις τεράστιες περικοπές», σημειώνεται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Πρωθυπουργό και την διευρυμένη αντιπροσωπεία Υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 14/10/22, ανέδειξαν την ανάγκη και την απαίτηση των συνταξιούχων για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αναλυτικά αναφέρονταν στο Υπόμνημά τους.
Η αναγκαιότητα ουσιαστικών λύσεων προκύπτει από τις τεράστιες περικοπές, που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σε όλα τους τα δικαιώματα, συντάξιμες αποδοχές, Δώρα, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές, υγεία και φάρμακα, που τα έχουν πληρώσει με τον αγώνα μιας ζωής, δεν τα χρωστούν σε κανένα δανειστή και τα διεκδικούν στο σύνολό τους. Αλλά και από τις ανατιμήσεις αυτής της περιόδου που έχουν αφαιρέσει ακόμη μια μηνιαία σύνταξη.
Απαίτησαν:
Μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση που οι συνταξιούχοι της χώρας μας βιώνουν, να δοθούν άμεσα πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις με την ενσωμάτωση της λεγόμενης απαράδεκτης προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξιμες αποδοχές.
Να αποδοθούν άμεσα τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 σε όλους τους συνταξιούχους δίχως διακρίσεις και προαπαιτούμενα.
Να εφαρμοσθεί η νομοθεσία και να καταβληθούν άμεσα οι καταβαλλόμενες συνδρομές πέντε χρόνων για τις λειτουργικές ανάγκες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι οικειοθελώς πληρώνουν στις δικαιούχες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα χρήματα που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.
Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά είναι στο πνεύμα και την λογική των εξαγγελιών της κυβέρνησης στην ΔΕΘ, που όπως έχουμε καταγγείλει σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, όχι μόνο δεν αποτελούν αυξήσεις, αλλά είναι νέες παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις μας.
Δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν στις Δικαιούχες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τα λειτουργικά τους έξοδα από τα 0.20 ευρώ, καθώς και ότι για την περίοδο του ερχόμενου καλοκαιριού από νωρίς θα γίνει συζήτηση με την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στο Υπουργείο Εργασίας για την συνέχιση του προγράμματος.
Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των συνταξιούχων έθεσε στην συζήτηση ένα σημαντικό ζήτημα διαδικασίας, ότι η ΣΕΑ δεν αντιπροσωπεύτηκε στο σύνολο των μελών της όχι με δική της ευθύνη και ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Μετά από αυτή την συνάντηση η αντιπροσωπεία θεωρεί ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει λυθεί από τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, που υποφέρουν από την ακρίβεια και τις τεράστιες περικοπές. Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι μια επανάληψη των όσων ειπώθηκαν στην συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Γι’ αυτό τον λόγo η απάντηση της ΣΕΑ σε όσα συζητήθηκαν είναι ακριβώς αυτή που δόθηκε μέσα από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά από εκείνη την συνέντευξη και το επαναλαμβάνουμε αυτούσιο.
1) Τα ποσά των λεγόμενων αυξήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προβλέπονταν από τον νόμο που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2017 και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους απαγορεύθηκαν μέχρι το 2022. Στην συνέχεια η απαγόρευση μετατέθηκε για την 1/1/23. Αυτό υιοθετήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση και το υλοποιεί.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε αναλάβει την δέσμευση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον διατηρεί και με βάση αυτόν τον νόμο είχαμε τις χθεσινές εξαγγελίες.
2) Πώς λοιπόν η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις, όταν για δεκατρία χρόνια αυτές σφαγιάζονται με τεράστιες περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις στις κύριες και επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, με την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, του ΕΚΑΣ, του εφάπαξ.
Συγχρόνως, σφαγιάσθηκαν δικαιώματα των συνταξιούχων κοινωνικού χαρακτήρα όπως λουτροθεραπεία, θεραπευτικός και κοινωνικός τουρισμός, τα οικογενειακά επιδόματα που πληρώνονταν από τους ίδιους; Όταν καταληστεύθηκαν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, όταν σε αυτό τον βωμό των περικοπών πληρώνουν κάθε χρόνο 8,5 δισεκατομμύρια;
Όταν όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κλείσιμο νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, αυξήσεις της συμμετοχής στα φάρμακα; Όταν όλα τα χρόνια οι τιμές τραβούν την ανιούσα και το τελευταίο διάστημα απογειώθηκαν;
3) Οι συνταξιούχοι που έχουμε πληρώσει αυτό το τεράστιο τίμημα δεν μπορούμε να δεχθούμε ως αύξηση το 6 ίσως και 7% μεσοσταθμικά, όταν αυτό το ποσοστό δεν καλύπτει ούτε το ποσοστό της αύξησης του τιμαρίθμου του τελευταίου διαστήματος. Όταν ακόμη αυτά τα ποσοστά δίνονται μόνο στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις. Όταν δεν γίνεται διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας και η εφορία καραδοκεί.
4) Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα εκατομμύριο και πάνω συνταξιούχοι που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά, που και αυτή νομοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν θα πάρουν αύξηση όταν αυτή δεν καλύπτει την προσωπική διαφορά. Και αυτές οι περιπτώσεις είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, όπως των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, που δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν αύξηση. Το ότι μέχρι σήμερα το ποσό της προσωπικής διαφοράς δίνονταν και δεν είχε περικοπεί από την 1/1/19, όπως αρχικά ψηφίσθηκε, οφείλεται στην αγωνιστική δράση των συνταξιούχων.
5) Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης την αφαίρεση μόνο του μικρού ποσού του ν.3986/11 και ταυτόχρονα να παραμένει η παρακράτηση του πολλαπλάσιου ποσού υπέρ του ΑΚΑΓΕ από το 2010. Σε ποιον προσφέρουν αλήθεια αλληλεγγύη οι συνταξιούχοι των χιλίων ευρώ;
6) Δεν μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε να μην δίνονται 11 μηνών αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και με αυτά τα χρήματα, καθώς και με τα τεράστια χαράτσια στις τιμές του ρεύματος, να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
7) Δεν μπορούμε να δεχθούμε, αντί για τα πληρωμένα δώρα μας που έχουν εδώ και 10 χρόνια περικοπεί, να μας δίδονται από τις κυβερνήσεις, όποτε τους βολεύει, επιδόματα φτώχιας, και μάλιστα σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους.
Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση που μας έχουν φέρει, η διεκδίκηση και το πλαίσιο αιτημάτων μας παραμένει στο ακέραιο και θα το διεκδικήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ήδη σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται.
Σε αυτή την βάση συνεχίζουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:
Ø Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
Ø Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μηνου που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα.
Ø Να αποδοθεί το 0.5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και επί 3 χρόνια δεν το αποδίδει, ποσό που έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια.
Ø Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018.
Ø Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
Ø Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.
Ø Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ø Όχι στον καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο μετά την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε, απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ήδη βρισκόμαστε σε περιφερειακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα που θα ολοκληρωθούν και επόμενος σταθμός θα είναι η απεργία στις 9 Νοέμβρη.
agrinionews.gr
Γράφει ο Άκης Ροδίτης
Στη θεωρία του Παβλόφ στηρίζεται και η εκπαίδευση που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους οπαδούς του, διαπερνώντας τους μεθοδικά με την ανεξάλειπτη παβλοφική δεξιότητα της ανακλαστικής αντίδρασης σε συγκεκριμένα λεκτικά ερεθίσματα: «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ = ΚΟΥΛΗΣ», « ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ = ΧΟΥΝΤΑ», «ΜΑΡΕΒΑ = OFFSHORE», «ΝΔ = ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ». Αυτή είναι άλλωστε η παραδοσιακή επικοινωνιακή τακτική όλων των κομμουνιστών. Η κατασκευή κρίσεων με αφορμή άσχετα γεγονότα και η χρήση ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούν να συκοφαντούν χωρίς τύψεις (βλέπε: Πολάκης, Σπίρτζης, Μαμουλάκης, Βαγενά). Ο Γιούρι Μπεσμένοφ, πράκτορας Τύπου και προπαγάνδας της KGB, είχε αποκαλύψει πως οι σοβιετικοί έκαναν οντισιόν για την εξεύρεση ανθρώπων που είχαν την ικανότητα να κοιτούν τους άλλους στα μάτια και να λένε ψέματα υποστηρίζοντας με πειθώ το αφήγημα του καθεστώτος.
Ο Λεβ Βιγκότσκι, σοβιετικός ψυχολόγος και θεμελιωτής της πολιτισμικής-ιστορικής ψυχολογίας, υποστήριζε ότι η ανθρώπινη μάθηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα και μια διαδικασία με την οποία το υποκείμενο εξισώνεται με τη διανοητική ζωή των γύρω του. Στην ελληνική περίπτωση, οι κομισάριοι προνεωτερικοί συνδικαλιστές της δημόσιας εκπαίδευσης και η ανορθολογική -οθωμανικής αισθητικής και αντίληψης- κοινωνία, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που καθορίζουν το μαθησιακό αποτέλεσμα. Έτσι, η πεζοδρομιακή social πληροφορία μέσα σε καθεστώς ανεκπλήρωτης παρόρμησης, μετατρέπεται γρήγορα σε απόλυτα αληθινή γνώση και ο βομβαρδισμός πληροφοριών σε απολιτίκ ανθρώπους που παρακολουθούν τηλεόραση για να βλέπουν τo GNTΜ, γίνεται όπλο στην υπηρεσία κυνικών πολιτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξουθενωμένος από το βάρος της πολιτικής του ένδειας, εκπαιδεύει τους γνωστής ποιότητας και ειδικών χαρακτηριστικών ψηφοφόρους του στην παβλοφική αντιμετώπιση των γεγονότων. Ενορχηστρώνει κοινωνικές αντιδράσεις και μεταφέρει το δημόσιο διάλογο σε μη πολιτικά θέματα, ελπίζοντας σε μια όπως–όπως «δεύτερη φορά αριστερά» με ολίγο από «προοδευτικό» γιουβέτσι. Ξεχνάει όμως πως έχει στις πλάτες του ένα κακό κυβερνητικό παρελθόν, την αυταπάτη του αριστερού «ηθικού πλεονεκτήματος» που πλέον έχει απαξιωθεί και πως ο τοξικός, ταξικός, διχαστικός και εχθροπαθής του λόγος δεν συμβαδίζει με την επικρατούσα κοινωνική ηθική και με τις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγικών ανθρώπων αυτής της χώρας.
sinidisi.gr
Τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται στην «Αναφορά Φτώχειας 2022» - Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 32% των παιδιών κινδύνευσε από ένδεια και κοινωνικό αποκλεισμό
Στην κοινωνική κρίση και στις ανισότητες που έχουν προκύψει τόσο από την πανδημία Covid-19 όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία επικεντρώνεται η φετινή αναφορά για την φτώχεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, που παρουσίασε το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της φτώχειας, με στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και μέσω έρευνας που διεξήγαγε το ΕΔΚΦ σε συνεργασία με οργανώσεις-μέλη του δικτύου και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΔΚΦ ως μεγαλύτερο πρόβλημα της περιόδου αναδεικνύεται αυτό της ενεργειακής φτώχειας, καθώς το 84,6% των ερωτηθέντων (ωφελούμενοι των οργανώσεων) δήλωσε πως αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια. Επιπλέον, το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι σημαντικότερες ανάγκες που αντιμετωπίζει είναι οικονομικές/έλλειψη επαρκών πόρων, το 18,3% εξεύρεση εργασίας/ πρόσβαση σε εργασία, το 15% θέματα στέγης, το 12,5% μορφές ενεργειακής φτώχειας, και άλλο ένα 12,5% επισιτιστική ανασφάλεια. Παράλληλα, το 38,5% των ερωτηθέντων δυσκολεύονται πάρα πολύ να επιβιώσουν, το 23,1% η κατάστασή τους χειροτερεύει, ενώ το 19,2% αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με την όποια δυσκολία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΚΦ, Σπύρο Ψύχα καθώς και από την υπεύθυνη επικοινωνίας του Δικτύου, Μαντώ Μπαμπούλα δόθηκε περισσότερη έμφαση στην ενεργειακή φτώχεια, την υγεία και τη στέγη, τρεις θεματικές ενότητες που αναδείχθηκαν ως ζωτικές και με τα περισσότερα και εκτενέστερα ζητήματα.
Το ζήτημα της υγείας, τη διατροφική πλευρά της οποίας παρουσίασε η Πάνια Καρνάκη του Ινστιτούτου Prolepsis, απασχολεί με τις πολλές πτυχές την κοινωνία πολιτών και προκαλεί σταθερό άγχος για την πλειοψηφία των ωφελουμένων, ενώ η στέγη, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, Γρηγόρης Βαλλιανάτος και ο εκπρόσωπος στην FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Οργανώσεων που Εργάζονται με Αστέγους), Λάζαρος Πετρομελίδης, «απέχει πολύ από την λύση αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις».
Παράλληλα όπως τόνισε ο κ. Ψύχας υψηλό ποσοστό καταγράφει η παιδική φτώχεια, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 32% των παιδιών κινδύνεψε από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.
«Η αξιοπρεπής διαβίωση είναι βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κι αυτών που φιλοξενούνται», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνικού δικτύου για την καταπολέμηση της φτώχειας, Παναγιώτα Αρβανίτη. Ακόμη, η κ. Αρβανίτη προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε ότι η χρήση της τεχνολογίας έχει αυξήσει τις ανισότητες.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι «ο προνοιακός βραχίονας δουλεύει κατά των ανισοτήτων και απαιτεί πολύ υψηλές γενναιόδωρες παροχές και πολύ υψηλές δαπάνες. Δεν μπορείς να στοχεύεις στην φτώχεια. Πρέπει να στοχεύεις σε διευρυμένα στρώματα». Όπως είπε, απαιτούνται γενναία μέτρα για τους ακραία φτωχούς, μεγαλύτερη επιδότηση ενοικίου, κάρτα αλληλεγγύης και νόμος για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, ενώ για τους αδύναμους και τα μεσαία στρώματα αναγκαία είναι η κατάργηση του εν ισχύ πτωχευτικού νόμου, ο έλεγχος των airbnb, και τράπεζα στέγης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «καταστρέφει το τρίπτυχο που χτυπάει τη φτώχεια».
Στην ανάγκη να αναπτυχθούν ενταξιακές ή συμπεριληπτικές πολιτικές αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη. «Σε επίπεδο οριζόντιο να αντιμετωπιστούν οι ευαλωτότητες όχι με επιδόματα αλλά με διαφορετικές αλλαγές, με ενταξιακές ή συμπεριληπτικές πολιτικές» επισήμανε και προσέθεσε ότι χρειάζονται μέτρα διαρθρωτικά και όχι επιδοματικά. Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αξιοποιηθεί το απόθεμα των κτιρίων που είναι διαθέσιμα. «Παίρνοντας τα κτίρια που είναι διαθέσιμα, αξιοποιώντας την εμπειρία της στέγασης από τα προγράμματα και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που έχει μάθει να διαχειρίζεται ζητήματα στέγασης και με χρηματοδότηση που είτε θα προέλθει από εθνικούς πόρους, είτε από ευρωπαϊκούς, είτε από ανεξάρτητους, εμείς σχεδιάζουμε ως δήμος ένα πρόγραμμα στέγης, σημειακές παρεμβάσεις με τη λογική της ενίσχυσης σε ανθρώπους που έχουν ή μπορούν να έχουν εισόδημα, βοηθώντας ευρύτερα τη γειτονιά και την κοινότητα», σημείωσε.
|
|
|
|
Nα αναχωρήσουν άμεσα από το Κίεβο καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί μετά και τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.
«Δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζουν να ισχύουν.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.
Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.
Η Πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:
Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453»
Νέο κύμα βομβαρδισμών συγκλονίζει την Ουκρανία σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας. Όπως μεταδίδουν ήδη έχουν πληγεί Μικολάιφ, Χάρκοβο και Ντνίπρο.
Τα πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους έχουν σημειωθεί σε αστικά κέντρα στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
Οι σειρήνες έχουν ήδη ηχήσει από νωρίς τα ξημερώματα στις περιοχές Κίεβο, Κιρόβοχραντ, Τσερκάσι, Πολτάβα, Ντνιπροπετρόφσκ και Μικολάιφ, ενώ στο τελευταίο έχουν ακουστεί εκρήξεις και έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του CNN κύριος στόχος των ρωσικών επιθέσεων είναι ενεργειακές εγκαταστάσεις, με σκοπό την επιδείνωση της κατάστασης των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα.
Αξιωματούχοι στην πόλη Ντνίπρο ανέφεραν «σοβαρές ζημιές» στις ενεργειακές υποδομές της πόλης μετά το χτύπημα δύο πυραύλων την Τρίτη.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στο Ζιτόμιρ στη δυτική Ουκρανία και στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.
Ο δήμαρχος της τελευταίας, Ιχορ Τερέκοβ, δήλωσε ότι δύο εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 8.30 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη.
Ο ίδιος δήλωσε: «Το Χάρκοβο δέχεται πυρά – μέσα σε πέντε λεπτά σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην πόλη». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χτυπήθηκε βιομηχανική περιοχή.
Ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη λιμάνι Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, όπου νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Ο πύραυλος κατέστρεψε εντελώς μία πτέρυγα του κτιρίου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μικολάιφ, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα. Πυροσβέστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα ερείπια, σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο του κτιρίου λίγο προτού πέσει ο πύραυλος.
Ένας ένοικος δήλωσε ότι ο νεκρός βρισκόταν στο υπόγειο της πτέρυγας που κατέρρευσε όταν επλήγη από τον πύραυλο.
Πηγή: ethnos.gr