Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:39: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022

Καταπέλτης  ο Κροάτης ευρωβουλευτής Mislav Kolakušić αναφορικά με το φαινόμενο των αυξημένων αιφνίδιων θανάτων στην Ευρώπη το 2022.

Όπως κατήγγειλε τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο από το 2016 έως το  2019 έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους

Στην Κροατία η αύξηση ήταν 14,6%, στην Ιταλία 24,9%, στην Πορτογαλία 28,8%, στην Ελλάδα 31,2%, στην Ισπανία 36,9% και στην Ισλανδία το υψηλότερο ποσοστό με 55,8%.

Την ίδια στιγμή στη Ρουμανία η αύξηση ήταν μόλις 2,4%, στην Βουλγαρία 1,4%.

Εάν αυτά συνδυαστούν με τα επίπεδα εμβολιασμών (στην Ισλανδία 83%, στη Ρουμανία 42% και στην Βουλγαρία 30%) μπορεί, όπως λέει ο Kolakušić ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, εάν η αύξηση στους θανάτους οφείλεται στην κλιματική… κρίση ή σε κάτι άλλο.

mislav kolakusic 21 102 2022

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συνάντηση και ουσιαστική συζήτηση με τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό, είχε ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος, πέρα από τις ευχές, μετέφερε τις απόψεις του στον νέο Ιεράρχη.

Ο κ. Βαρεμένος είπε ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Εκκλησίας ως παρηγορητικό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου δοκιμάζονται σκληρά οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας. Στο θέμα του φιλανθρωπικού έργου θα μπορούσε, τόνισε, να υπάρξουν, αν όχι συνεργασίες, τουλάχιστον παράλληλες δράσεις.

Ο βουλευτής μετέφερε την πεποίθηση ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας πρέπει να είναι διακριτοί, όπως επίσης οι σχέσεις Εκκλησίας ή Θρησκείας και Επιστήμης. Στην διάρκεια της ουσιαστικής συζήτησης τέθηκε και το θέμα της εργαλειοποίησης των σχέσεων με την θρησκεία, όπως και με την πολιτική, από μέρους ανθρώπων που είναι βουτηγμένοι στο έγκλημα, όπως συνέβη στην περίπτωση όσων συγκλονιστικών αποκαλύπτονται τελευταία με τους βιασμούς παιδιών.

Μεταξύ άλλων, τέλος, συζητήθηκε και το θέμα του Επισκοπείου στο Μεσολόγγι, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο και υπάρχει ώριμη μελέτη για ένταξη σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης και δημιουργίας μουσείου.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 13/09/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:           «Προεκλογικό ρουσφέτι σε Δημάρχους»

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση την εγκύκλιο που έφερε στο φως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.), δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν διπλή σύνταξη εκατοντάδες Δήμαρχοι και πρώην Νομάρχες ανά την Επικράτεια. Μάλιστα, το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. εκτιμά ότι είναι πάνω από 1.200 οι αιρετοί Δήμαρχοι και Νομάρχες που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση αυτής της ευνοϊκής εγκυκλίου. Πρόκειται για ξεκάθαρη επίθεση στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο παρέχεται το δικαίωμα επανεξέτασης. Άρα, όσοι αιρετοί είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα χορήγησης διπλής σύνταξης κατά το παρελθόν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, εφεξής θα μπορούν να ζητήσουν να επανεξεταστεί η υπόθεσή τους και να καρπωθούν τα όποια οφέλη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε την Μ. Τετάρτη, λίγο πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό; Αν δεν είχε κάτι να κρύψει, γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή;
  2. Γιατί στην εγκύκλιο (σελ.17) αναφέρει ρητά ότι: «Δεν αποτελεί κανόνα που απαγορεύει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης η παρ.8, του άρθρου 58, του Π.Δ. 169/2007»;
  3. Δεδομένου ότι η εν λόγω «επίμαχη» παράγραφος δεν επέτρεπε την καταβολή δεύτερης σύνταξης από το δημόσιο ταμείο, γιατί τώρα η ανωτέρω διάταξη δεν εμποδίζει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης εντός του e-ΕΦΚΑ;
  4. Γιατί αυτή η αλλαγή κομβικής σημασίας δεν προωθείται με διάταξη νόμου στη Βουλή; (Μόλις πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε ξεχωριστό νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ). Γιατί

δεν ενσωματώθηκε η σχετική αλλαγή; [Στην ίδια εγκύκλιο (σελ.20) γίνεται λόγος για

«συνταξιοδοτικές πράξεις με έναρξη καταβολής μέχρι και 12-05-2016», από την καταβολή των οποίων είχε παραιτηθεί ο ασφαλισμένος, λόγω της απαγόρευσης καταβολής δεύτερης σύνταξης από το δημόσιο ταμείο. Εφεξής, αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις μπορούν να ενεργοποιούνται εντός του e-ΕΦΚΑ κατόπιν αιτήσεων. Άρα η εγκύκλιος δίνει το δικαίωμα σε όσους απορρίφθηκε στο παρελθόν η αίτησή τους να την υποβάλουν εκ νέου].

  1. Ο Πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει ότι στο Υπουργείο Εργασίας συντελείται τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος και αν ναι, τι προτίθεται να πράξει προς τούτο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την καταβολή δεύτερης σύνταξης σε αιρετούς των ΟΤΑ Α’ και Β ‘ Βαθμού.

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 7359/13-9-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η αριθ. 38416/20-4-2022 εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

«Ειδικότερα θέματα Διαδοχικής Ασφάλισης, Αξιοποίησης Χρόνου Ασφάλισης και Απασχόλησης Συνταξιούχων» αποτελεί μια προσπάθεια συστηματικής ανάλυσης των ζητημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και τα πρόσωπα που έχουν διατελέσει σε θέσεις βουλευτών ή αιρετών των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, για τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν ορισμένες ειδικότερες διατάξεις ως προς τη διαδοχική ασφάλιση και την αξιοποίηση του χρόνου αυτού κατά τη συνταξιοδότηση, καθώς και ως προς την απασχόλησή τους ως συνταξιούχων και την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης από την απασχόληση αυτή.

Όσον αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης που είχε διανυθεί πριν τις 13.5.2016 σε θέση αιρετού από πρόσωπα που λαμβάνουν πριν την ημερομηνία αυτή και σύνταξη από το Δημόσιο, με την ανωτέρω εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι, μετά την έκδοση της αριθ. 233/2017 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή, ο περιορισμός καταβολής δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο Ταμείο δεν υφίσταται από 1.1.2017, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μετά η αρμοδιότητα πληρωμής των εν λόγω συνταξιοδοτικών παροχών έχει περιέλθει στο νομικό πρόσωπο του e-ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου, τα εν λόγω πρόσωπα αποκτούν δικαίωμα επαναχορήγησης, από τον νέο ασφαλιστικό φορέα, κάθε συνταξιοδοτικής παροχής που τους είχε κανονισθεί, αλλά είχε διακοπεί.

Έτσι, συνταξιοδοτικές πράξεις, με έναρξη καταβολής σύνταξης μέχρι και την 12.05.2016, από την καταβολή των οποίων είχε παραιτηθεί ο ασφαλισμένος λόγω της απαγόρευσης καταβολής

δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο Ταμείο (αλλά χωρίς να έχει υποβληθεί παραίτηση από το δικαίωμα), των οποίων η σύνταξη δεν καταβαλλόταν, μπορούν να ενεργοποιούνται πλέον εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α., κατόπιν αιτήσεως και εφαρμοζομένων των διατάξεων περί παραγραφής. Οι ανωτέρω συντάξεις, επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται με βάση το άρθρο 14 του ν. 4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ως να καταβάλλονταν στις 31.12.2014 με κάθε ισχύουσα τότε μείωση και κράτηση.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                                                                                Αθήνα, 17/10/2022

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                       Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

                       Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Ανεξήγητες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με το κοινό αίσθημα του μέσου καταναλωτή, ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι, τον τελευταίο χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων (φρούτων και λαχανικών), τόσο στις υπεραγορές και τα σχετικά καταστήματα, όσο και στις διάφορες λαϊκές αγορές της χώρας. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν και τα στατιστικά δελτία που εκδίδει τακτικά ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (https://www.okaa.gr/gr/nea-kai-anakoinoseis/statistika-deltia-timon/), κατά τα οποία, οι χονδρικές τιμές έχουν αυξηθεί σε διάστημα ενός έτους (καλοκαίρι 2021 – καλοκαίρι 2022) σε όλα απολύτως τα οπωρολαχανικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα: στα αγγούρια (ζευγάρι) κατά 0,15 ευρώ το κιλό, στα κολοκύθια κατά 0,20 ευρώ το κιλό, στα ξερά κρεμμύδια κατά 0,25 ευρώ το κιλό, στις μελιτζάνες φλάσκες κατά 0,50 ευρώ το κιλό, στις εγχώριες πατάτες κατά 0,08 ευρώ το κιλό και στις ντομάτες, κατά 0,10 ευρώ το κιλό. Ανάλογες είναι, φυσικά, και οι ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής, ενώ, εξακολουθεί να υφίσταται το εξαιρετικά αρνητικό φαινόμενο της μεγάλης “ψαλίδας” ανάμεσα σε τιμές χονδρικής και λιανικής, εις βάρος του καταναλωτή. Έτσι, π.χ., στα αγγουράκια η επικρατούσα τιμή στις λιανικές αγορές φθάνει στα 2,70 ευρώ, αντί της περυσινής τιμής του 1 ευρώ (αύξηση 170%), στα κολοκυθάκια στα 2 ευρώ, αντί της επικρατούσας τιμής του 0,50 ευρώ πέρυσι (αύξηση 300 %) κλπ.

Κατά τον τρόπο αυτό, είναι σαφές ότι επιβαρύνονται, έτι περαιτέρω, τα ήδη πολλαπλώς επιφορτισμένα νοικοκυριά, εξ' αιτίας της πολυποίκιλης και συνεχιζόμενης οικονομικής, ενεργειακής, υγειονομικής κλπ. κρίσης, ενώ, ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το λεγόμενο κόστος παραγωγής, με ιδιαίτερα δυσάρεστες παρενέργειες για τους αγρότες της χώρας. Κάτι το οποίο, ευλόγως, γεννά ερωτήματα, ως προς το για ποιον λόγο διαμορφώνονται τόσο επιθετικά ραγδαία και αυξητικά οι εν λόγω τιμές, σε είδη, μάλιστα, βασικής διατροφικής ανάγκης, όταν, ειδικά την περίοδο του θέρους, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για την παραγωγή αυτών των προϊόντων και η Ελλάδα είναι κατ' εξοχήν, κλιματικώς κατάλληλη χώρα για την ανάπτυξη ποιοτικών αγροτικών παραγόμενων ειδών. Αναζητείται, συνεπώς, επειγόντως, ο αποτελεσματικός τρόπος ανάσχεσης αυτού του φαινομένου, που υπονομεύει την καθημερινότητα του καταναλωτή και, ευρύτερα, οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο λόγος των συνεχών αυξήσεων των τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης, όπως παρατηρείται, εδώ και πολλούς μήνες, στα διάφορα οπωροκηπευτικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται στις αγορές της χώρας;

2. Με ποιον τρόπο προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε / καταπολεμήσετε το ως άνω επιβαρυντικό για τους καταναλωτές φαινόμενο;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 19/10/2022

Των:         Μαρίας Αθανασίου , Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μπούμπα, Βουλευτή Σερρών

ΠΡΟΣ:      Τoν κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:     «Επείγουσα ανάγκη για άμεση αναστολή του μέτρου της διενέργειας υποχρεωτικών “rapid tests”»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, από την αρχή της επιβολής του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου (“rapid test” ή “pcr”), χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι εξαναγκάστηκαν στη διενέργειά του δύο φορές την εβδομάδα – προσφάτως, δε, μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να δαπανήσουν, χωρίς την θέλησή τους, εκατοντάδες ευρώ, μέχρι σήμερα. Υπήρξαν, μαλιστα, οικογένειες ανεμβολίαστων οι οποίες επωμίστηκαν άδικα δυσβάσταχτο κόστος και ταλαιπωρία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών τήρησαν επιτυχώς όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης και κατάφεραν χάρη στην δική τους υπευθυνότητα να μη νοσήσουν από την παραλλαγή του κορωνοϊού «Δέλτα». Αν η επιβολή του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου φάνταζε παράλογη και κοινωνικά άδικη, την περίοδο ακμής της νόσησης από την παραλλαγή «Δέλτα», σήμερα, με την παραλλαγή «Όμικρον», το μέτρο αυτό δείχνει εντελώς ακατανόητο και αχρείαστο, την στιγμή που τα δεδομένα δείχνουν ότι, ο κίνδυνος νόσησης είναι ίδιος για εμβολιασμένους, νοσήσαντες, μη νοσήσαντες, επανανοσήσαντες και ανεμβολίαστους και οι πιθανότητες για σοβαρή νόσηση αμελητέες. Επειδή η κατάσταση αυτή με τους υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους, όμως, έχει πλέον κουράσει όλους, τόσο με την αδικαιολόγητη οικονομική ζημιά, όσο και με την ταλαιπωρία που προκαλεί στις οικογένειες των ανωτέρω πολιτών, κρίνουμε ότι η Πολιτεία οφείλει να καταργήσει αμέσως αυτό το άσκοπο και άδικο μέτρο και να επιστρέψει τα χρήματα που στερήθηκαν τα νοικοκυριά, τόσο εξ’ αιτίας των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων, όσο και εξ’ αιτίας των εξοντωτικών προστίμων εις βάρος των ανεμβολίαστων υπερηλίκων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναστείλετε, άμεσα, την υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για το ενδεχόμενο νόσησης από κορωνοϊό, μιας και η παραλλαγή «Όμικρον» του εν λόγω ιού δεν προκαλεί βαριά νόσηση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Μαρία Αθανασίου
Κωνσταντίνος Μπούμπας
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Σπήλιος Λιβανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

“Θέλω να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα που του μετέφερα για  ένταξη στο  Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» της κατασκευής και εξοπλισμού εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Θέρμου» συνολικού προϋπολογισμού 385.566,84 €., και των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την εκτέλεση εργασιών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στη Δ.Ε. Ι.Π. Μεσολογγίου, συνολικού προϋπολογισμού 42.600 ευρώ.  

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για τους Δήμους Θέρμου και Ι.Π. Μεσολογγίου και  τους πολίτες τους, καθώς πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με τρόπο φιλικό τόσο για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, όσο όμως και για τα ίδια τα αδέσποτα ζώα.

Η προστασία των ζώων συντροφιάς είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας.  

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ