Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 22:21

Να μην πούμε “το ψωμί, ψωμάκι”!

Αλεξοπούλου Αικατερίνη γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, οδεύουμε προς επισιτιστική κρίση... Για πρώτη φορά από την εποχή της κατοχής και του β΄ παγκοσμίου πολέμου κινδυνεύουμε να πούμε “το ψωμί, ψωμάκι”! Κι όμως, κανένα σχέδιο δεν υπάρχει από τους αρμοδίους, καμία πρόληψη, τίποτα, παρά μόνο σπασμωδικές προτάσεις και ενέργειες.

Οι φούρνοι της χώρας μας ήδη δεινοπαθούν. Κι είμαστε στην αρχή ακόμα... Το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας. Η τιμή της απλής φρατζόλας έχει διπλασιαστεί, ενώ το χωριάτικο ψωμί αγγίζει ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό. Και, φυσικά, πολύς κόσμος έχει ήδη περιορίσει την κατανάλωση ψωμιού, αγοράζοντας πια μέρα παρά μέρα.

Ποια είναι η πρόταση των αρμοδίων; Καμία ουσιαστική, εκτός από σοφιστείες του τύπου “να μένουν το ψωμί και τα παρασκευάσματα άρτου μέχρι και δυο μέρες στους φούρνους”! Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτή είναι μία φαεινή ιδέα που πετάχτηκε τώρα τελευταία απ' τους ιθύνοντες. Σκέφτηκαν όμως τι είπαν;

Το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα, πολύ απλά, σε δύο μέρες δεν τρώγονται! Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνήθειές μας, με την οικογενειακή μας κουζίνα, αλλά έχει και πολύ ευρύτερες παρενέργειες.

Για παράδειγμα, εκτός από τους φούρνους, κινδυνεύουν αμέτρητα καταστήματα γρήγορης εστίασης, που ασφαλώς δεν θα μπορούν να πωλούν τυρόπιτες και τα συναφή δύο ολόκληρων ημερών. Όταν το ίδιο κιόλας απόγευμα αυτά τα είδη θεωρούνται περίπου ακατάλληλα προς βρώση και κατανάλωση.

Το πρόβλημα πάει και γενικότερα στην εστίαση. Ποιος θα καθίσει να φάει σε ένα εστιατόριο, σε μία ταβέρνα, όταν γνωρίζει ότι το ψωμί που θα του σερβιριστεί είναι δύο ημερών; Πού πάει η ποιότητα της διατροφής μας σε αυτή την περίπτωση;

Αλλά και γενικότερα, στον τουρισμό μας... Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε και μόνο να προσφέρουμε μπαγιάτικα (ναι, μπαγιάτικα!) προϊόντα στους ξένους επισκέπτες της πατρίδας μας, γιατί έτσι θα αντιμετωπίσουμε δήθεν την επισιτιστική κρίση που έρχεται!

Αυτά που γράφω είναι απλές σκέψεις. Οι οποίες όμως γεννιούνται από την έλλειψη κάθε προγραμματισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης και στον κίνδυνο... να πούμε πράγματι “το ψωμί, ψωμάκι”!

Δεν κινδυνολογώ. Και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, είχαμε προειδοποιήσει πριν μερικά χρόνια: να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μας μονάδες, να μην χάσουμε την ηλεκτρική μας αυτάρκεια! Οι ιθύνοντες και τότε δεν μας άκουσαν. Τα αποτελέσματα σήμερα είναι γνωστά και τα βιώνει ο ελληνικός λαός στο πετσί του.

Ας μην γίνει το ίδιο και με τα βασικά είδη διατροφής μας. Ας παρθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα τώρα, προτού είναι πολύ αργά.

* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

πηγή φωτό: pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΕΛΣΤΑΤ επανεπεξεργάζεται τα στοιχεία μετά τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί, και τον Δεκέμβριο θα προβεί, όπως είναι γνωστό, στην ανακοίνωση της οριστικής καταγραφής του πληθυσμού της χώρας (και ανά περιφέρεια, νομό, πόλη, κοινότητα ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, δεν έχουν εντοπισθεί σοβαρές αποκλίσεις σε σχέση με την ανακοίνωση του Ιουλίου και τούτο σημαίνει ότι θα είναι δραματικές οι ανακατανομές των βουλευτικών εδρών σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Έγκυρη πηγή τόνισε στη στήλη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ότι σύμφωνα με την επεξεργασία των απογραφικών στοιχείων, επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση πως η Αιτωλοακαρνανία θα χάσει δύο έδρες και από μία η Αχαΐα και η Ηλεία!

Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει νυν και υποψήφιους βουλευτές, όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε πολλούς ακόμη νομούς της χώρας που χάνουν 26 έδρες και μεγάλη κερδισμένη βγαίνει η Αττική!

Συνολικά, 18 έδρες «μετακινούνται» στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 4 έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης, 1 στα Δωδεκάνησα, αλλά και 3 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις δίνουν και παίρνουν και ασκούνται πιέσεις στις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να μην γίνουν οι βουλευτικές εκλογές με την απογραφή του 2021. Για να συμβεί πρέπει να στηθούν κάλπες προ του Πάσχα και ιδού γιατί:

Η ΕΛΣΤΑΤ θ’ ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της απογραφής τον Δεκέμβριο και υποχρεούνται μέχρι ένα χρόνο μετά την τελευταία απογραφική πράξη ( σ.σ. έγινε τον περασμένο Μάρτιο ), να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ακολούθως πρέπει να εκδοθεί άλλο ΠΔ από το υπουργείο Εξωτερικών, που θα «επικυρώνει» την ανακατανομή των εδρών.

Τα βλέμματα, συνεπώς, πέφτουν στην ΕΛΣΤΑΤ, όσον αφορά τον χρόνο που θα εκδώσει το ΠΔ. Αν το πράξει αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της απογραφής (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), οι εκλογές θα γίνουν με τα στοιχεία του 2021 και η εκπροσώπηση της Ελληνικής Περιφέρειας στη Βουλή θ’ αποψιλωθεί δραματικά.

Το παρασκήνιο των αντιδράσεων είναι «χοντρό», αλλά αντικειμενικά οι επιρροές των βουλευτών της Περιφέρειας υπολείπονται της ισχύος του «υδροκέφαλου» κέντρου, που κατά τα φαινόμενα θα γίνει ακόμη… πιο «υδροκέφαλο»…

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη θεατρική παράσταση “Η θεία από το Σικάγο” θα συμμετάσχει η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή, Νατάσα Παζαΐτη, για φιλανθρωπικό σκοπό

Η παράσταση, στην οποία θα πάρει μέρος η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή, θα ανέβει στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών από τις 11 έως τις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία τη μη κερδοσκοπικής εταιρείας ARTE και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού.

eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Aνακήρύχθηκε επίτιμος δημότης Ναυπακτίας ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης από το Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη,την τελετή ανακήρυξης του Πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνη σε επίτιμο δημότη Ναυπακτίας

Ήταν μια λαμπρή τελετή στην οποία παρέστη ως εκπρόδωπος του Μητροπολίτη μας ο Μητροπολίτης Καστορίας κ.Καλλίνικος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, ο πρώην Πρωθυπουργός και  βουλευτής Μεσσηνίας κ.Σαμαράς βουλευτές του νομού, η αντιπεριφερειάρχης κ.Σαλμά αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

nafpaktianews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ