Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 17:42

Eσπερινό ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο ζητά ο Κωνσταντόπουλος από την Κεραμέως

Tην ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο ζητά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Το κείμενο της ερώτησης:

Τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια δίνουν την ευκαιρία σε ενήλικες, να διευρύνουν τις προοπτικές τους και να αλλάξουν τη ζωή τους. Έρχονται σε επαφή με το χώρο της εκπαίδευσης και έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές που δεν ολοκλήρωσαν ή να λάβουν ένα πτυχίο το οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα στους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Στη Ναύπακτο σήμερα, δεν λειτουργεί εσπερινό ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι για φοίτηση σε εσπερινό ΕΠΑΛ, να είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν στο πλησιέστερο σχολείο στο Αγρίνιο. Με δεδομένη ωστόσο την απόσταση, το χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση, αλλά και το ωράριο του σχολείου, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 18.30 και να τελειώνουν στις 22.30, η απόφαση για φοίτηση στο εσπερινό ΕΠΑΛ του Αγρινίου δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδίως δε για τους εργαζόμενους και τους έχοντες δική τους οικογένεια. Τούτο διότι, με ένα τέτοιο ωράριο, ένας εργαζόμενος ενήλικας, είναι στην πράξη εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει επί 3 έτη να βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην εργασία του και να επιστρέφει στο σπίτι του τα μεσάνυχτα μετά το σχολείο.

Με τα δεδομένα αυτά, πλήθος ενδιαφερομένων για εσπερινό ΕΠΑΛ αποθαρρύνεται από τις σπουδές, πρόβλημα στο οποίο θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο, για το οποίο υπάρχουν άλλωστε όλες οι προδιαγραφές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η Ναύπακτος εξυπηρετεί σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών όχι μόνο τους κατοίκους της Ναυπακτίας, αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων της Φωκίδας και δη του Δήμου Δωρίδας. Συνεπώς ένα εσπερινό ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο θα προσέλκυε πλήθος ενδιαφερομένων από την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά δε στο ζήτημα των εγκαταστάσεων, το ΕΠΑΛ Ναυπάκτου μπορεί να αξιοποιηθεί με ελάχιστη επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα για το Δημόσιο, αφού διαθέτει ήδη κτιριακές υποδομές και εργαστήρια.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Δήμο Ναυπακτίας; Αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr