Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τον Πύργο όπου βρέθηκε χθες (28.10.22) ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης και οριστικά με τη νέα απογραφή, κάτι που σημαίνει ότι η Δυτική Ελλάδα θα απολέσει τέσσερις έδρες, μια στην Ηλεία, μια στην Αχαΐα και δύο στην Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά στην ενσωμάτωση των προβλέψεων του ισχύοντος εκλογικού νόμου για την κατανομή των εδρών των ομογενών και ενόψει του γεγονότος ότι αυτό συνδέεται με το ζήτημα της απογραφής, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «αυτό προϋποθέτει την ανακατανομή των εδρών με βάση τα τελευταία απογραφικά αποτελέσματα και ενόψει του ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2023, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της απογραφής και να έχει γίνει η κατανομή των εδρών. Για να μην εκδοθούν δύο Προεδρικά Διατάγματα θα τα ενοποιήσουμε και θα κάνουμε όλη την κατανομή σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους του εξωτερικού και σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της απογραφής».

Αυτοδιοικητικές εκλογές

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους κατά τα οριζόμενα στο νόμο» τόνισε ο κ.Βορίδης και παρακίνησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην γινόμαστε σχολιαστές δημοσιευμάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει πει ποτέ ότι υπήρχε πρόθεσή να αλλάξει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Βάσει των ανωτέρω, οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 ο πρώτος γύρος και στις 15 του ίδιου μήνα όπου χρειαστεί ο δεύτερος, ενώ οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «Η Ελλάδα επιμένει στην επίλυση όλων των διαφορών της με βάση το διάλογο και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα οικοδομεί αμυντικές συμφωνίες και συνεργασίες, προχωρεί σε εξοπλιστικά προγράμματα, διαμορφώνει μια ισχυρή διεθνή θέση που την κάνει πρωταγωνιστή στην περιοχή. Όποιος επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος ξέρει πια ότι απέναντί του έχει μια ισχυρή αμυντικά χώρα, αλλά και μια χώρα με δομημένες, στρατηγικές και αμυντικές συμμαχίες με τις ισχυρότερες αμυντικά χώρες στον κόσμο. Άρα λοιπόν, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο. Έχουμε μια διαφορά, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η διαφορά θα λυθεί με βάση του Δίκαιο της θάλασσας και όποτε θέλουν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν τη βάση για αυτό το ένα και μοναδικό ζήτημα. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν επιβουλή της εθνικής μας κυριαρχίας και θα λάβουν τη διαχρονική απάντηση που δίνουν οι Έλληνες σε αυτές τις επιβουλές».

Για τον Ανδρέα Πάτση

Κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών από την Κ.Ο. της Ν.Δ. ο κ. Βορίδης δίχως να μπει στην ουσία του θέματος, επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι δεν ανέχονται το παραμικρό, ούτε φυσικά στο επίπεδο της παραβίασης του νόμου, αλλά ούτε και στο επίπεδο της παραβίασης των ηθικών αρχών της παράταξης. Και αυτό είναι που έθεσε τον συγκεκριμένο βουλευτή εκτός Κοινοβουλευτικές Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγή: patrisnews.gr 

Μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Ηλίας Ψωμάς, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καράτε που διεξάγεται στο Ικόνιο κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν άρεσε και πολύ στους Τούρκους.

Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα +70κ. Εφήβων και αμέσως μετά την απονομή όπως συνηθίζεται ακούστηκε και ο εθνικός ύμνος…

Μόνο που οι Τούρκοι θεώρησαν καλό να ακουστεί ο μισός ελληνικός εθνικός ύμνος, καθώς ξαφνικά σταμάτησαν την ανάκρουσή του.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, πάντως, που ήταν στις εξέδρες του γηπέδου δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να τραγουδούν το εθνικό ύμνο και στο τέλος καταχειροκρότησαν τον Ηλία Ψωμά

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Βαρεμένος*

Μία ωραία έκθεση της Άννας Φιλίνη, διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες για το 1821 -και όχι μόνο-, εγκαινιάσθηκε στο Μεσολόγγι και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο Χρυσόγελου, ένα κόσμημα αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ένα κτίριο, μία ιστορία.

Η Χρυσόγελου ήταν η πρώτη αρχιτέκτονας της περιοχής και, σύμφωνα με την μυθολογία της πόλης, είχε και μία ενδιαφέρουσα ζωή απ’ όλες τις πλευρές. Οι τοίχοι του κτιρίου, αν μιλούσαν είχαν να πουν πολλά, καθότι αποτέλεσε και τόπο διαμονής διαφόρων προσώπων που επισκέπτονταν την πόλη. Μεταξύ αυτών, ας πούμε, και ο τότε βασιληάς Κωνσταντίνος με την βασίλισσα Αννα Μαρία, που όπως μου λέει ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, είχαν εμφανισθεί πάνω σ’ ένα καμπριολέ διασχίζοντας την πύλη του Μεσολογγίου.

Τι να μας πει το The Crown…..

Στην έκθεση, την οποία απολαύσαμε ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό στην καρδιά του φθινοπώρου, η Αννα Φιλίνη αποδεικνύεται, μαζί με την υπόλοιπη δράση της, άξια κόρη ενός σημαντικού ανδρός. Του αξέχαστου Κώστα Φιλίνη. Στα έργα της συνδυάζει αρμονικά την ηρωική πλευρά της ιστορίας με την ανθρώπινη, ενώ “κεντάει” στον ιστορικό καμβά του 1821 με άλλα μεγάλα ορόσημα της αντίστασης του ελληνικού λαού. Οι προσωπογραφίες με δικούς της “ήρωες”, όπως οι Ιάννης Ξενάκης, Κορνήλιος Καστοριάδης, Μέμος Μακρής και άλλοι, δίνουν μία άλλη διάσταση στην έκθεση.

Φεύγοντας απ΄ το κτίριο Χρυσόγελου και πίνοντας έναν καφέ με την Αννα, αναλογίζομαι πως το παράδειγμά της αποδεικνύει ότι η πνευματικότητα και η αισθητική καλλιέργεια δίνουν μίαν άλλη διάσταση και χυμούς στην πολιτική δράση. Χωρίς αυτούς τους χυμούς η πολιτική μπορεί να καταλήξει ένα άνυδρο τοπίο. Στην έκθεση συνάντησα δύο κυρίες απ’ την Αθήνα που είχαν έλθει επί τούτου στο Μεσολόγγι και ήταν πολύ χαρούμενες στην πόλη. Τουλάχιστον οι Μεσολογγίτες και, γενικότερα, οι Αιτωλοακαρνάνες πρέπει να περάσουν από την έκθεση.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ημέρα γιορτής ήταν για εκατοντάδες μαθητές της Ουγκάντα η 28η Οκτωβρίου, που έκαναν παρέλαση και έψαλαν τον εθνικό ύμνο θέλοντας να τιμήσουν την ελληνική επέτειο του «Όχι».

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα γιορτής για όλους τους Έλληνες, τόσο εντός επικράτειας όσο και εκτός. Όμως, για τον ορθόδοξο ιερέα Αντώνιο Μουτιάμπα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε φτωχά και ορφανά παιδιά, η επέτειος συμβολίζει τον αγώνα τον αδυνάτων κατά των ισχυρών, της δικαιοσύνης κατά της αδικίας και της δημοκρατίας κατά της τυραννίας, αξίες πανανθρώπινες και καθολικές.

Όπως αναφέρει το greekreporter.com, ο ιερωμένος με τη σύζυγό του Χαριτίνη και τη στήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για εκατοντάδες παιδιά.

Χάρη σε δωρεές ιδιωτών από την Ελλάδα, ο πατήρ Αντώνιος διαχειρίζεται τρία οικοτροφεία που παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, τροφή και στέγη σε πάνω από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, στα οποία θέλει να προσφέρει ελπίδα και αξιοπρέπεια.

Ο πατέρας Αντώνιος δηλώνει ότι τα σχολεία του γιορτάζουν κάθε χρόνο την επέτειο του «Όχι». Κυματίζοντας ελληνικές σημαίες, οι μαθητές κάνουν παρέλαση έξω από τα σχολεία. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην εκκλησία που βρίσκεται στη φτωχή περιοχή Λουγουίρο.

«Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου πρώτα απ’ όλα για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Αλλά και επειδή θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος» τόνισε.

«Τα παιδιά στην Ουγκάντα μαθαίνουν να λένε πάντα “Ναι”. Τους διδάσκω ότι μερικές φορές πρέπει να πουν “Όχι”, όπως είπαν οι Έλληνες στις φασιστικές δυνάμεις του 1940. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πειστούν γιατί θα πρέπει να πουν “Ναι”», εξήγησε.

Από την Ουγκάντα στην Κρήτη

Ο πατέρας Αντώνιος γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ωστόσο, έζησε με ελληνική οικογένεια τη δεκαετία του 1980 και μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό στην Κρήτη. Αρχικά σπούδασε Γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά πάντα το όνειρο ζωής του ήταν να γίνει ιερέας.

Τελικώς οι σπουδές του έγιναν στην Ιερατική Σχολή των Χανίων, ενώ χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του μητροπολίτη Αμφιλόχιου. Εκείνη την εποχή, ο ιερωμένος είχε γνωρίσει και παντρευτεί τη γυναίκα του Χαριτίνη, η οποία εθνοτικά ήταν από την Ουγκάντα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.

Το 2004, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ουγκάντα. Εγκαταστάθηκαν στο Βάκιζο, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων, στα περίχωρα της Καμπάλα.

Το όραμά του για την εκπαίδευση είναι σαφές. «Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές αξίες είναι η ελευθερία της σκέψης και η αντίσταση στην καταπίεση. Αυτές είναι οι αξίες που θέλουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Πρέπει να ζουν σε δημοκρατία. Οι μαθητές στη χώρα πρέπει να μάθουν την αξία της δημοκρατικής διακυβέρνησης» αναφέρει.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Απελπισμένη έκκληση στη Δύση για βοήθεια προς στη χώρα του, που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο εχθρό, τον ψυχρό χειμώνα, κάνει μέσω της βρετανικής εφημερίδας Telegraph ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας ζητά επειγόντως από τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν κουβέρτες και γεννήτριες, που θα κρατήσουν ζεστούς τους συμπατριώτες του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές του λαού μας και για να τον προστατέψουμε. Όμως, αυτός ο χειμώνας θα είναι μια τεράστια πρόκληση για μας», δήλωσε ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου, επισημαίνοντας πως οι αυξανόμενες επιθέσεις των Ρώσων στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα οδηγήσουν την Ουκρανία στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είχαν καταστραφεί από επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο Κίεβο οι κάτοικοι έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για «ισχυρή κατάρρευση» του δικτύου ηλεκτροδότησης στην ουκρανική πρωτεύουσα εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών ενώ το ερώτημα όλων είναι αν το σύστημα θα αντέξει τους επόμενους μήνες με το βαρύ ψύχος που αναμένεται στη χώρα. Τις προσεχείς ημέρες η θερμοκρασία τη νύχτα σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας προβλέπεται πως θα πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε κτήρια χωρίς φυσικό αέριο με την ηλεκτρική ενέργεια να είναι το μόνο μέσο για να θερμάνουν τον χώρο τους.

Γνωστός με το προσωνύμιο «δόκτωρ σιδερένια γροθιά» ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε στην Telegraph πως ο πόλεμος του Πούτιν δεν είναι πλέον ένας πόλεμος κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά ένας πόλεμος κατά των πολιτών της Ουκρανίας, που με όπλο το ψύχος του χειμώνα έχει στόχο να τους οδηγήσει στην υποταγή. Ο Βιτάλι Κλίτσκο με τους συνεργάτες του έχει κατορθώσει να προμηθευτεί γεννήτριες και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 1.000 σημεία στο Κίεβο, όπου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται για να ζεσταίνονται. Όμως, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ο δήμαρχος ανησυχεί πως έρχονται δύσκολες μέρες για τους κατοίκους, αν και φιλανθρωπικές οργανώσεις από το εξωτερικό δεν σταματούν την παροχή βοήθειας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος, αποκάλυψε πως πρόσφατα φιλανθρωπική οργάνωση από τη Γερμανία προσέφερε στο δήμο ένα πυροσβεστικό όχημα και δύο ασθενοφόρα.

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, ο πόλεμος έχει κανόνες… είναι γενοκτονία»

Ο Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους συμμάχους της Ουκρανίας στη Δύση αλλά παραπονέθηκε πως η ανθρωπιστική και η στρατιωτική βοήθεια φτάνει με «πολύ αργούς ρυθμούς». Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ουκρανία χρειάζεται απελπισμένα βαρύ οπλισμό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη, επίσης, από κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα και γεννήτριες, ώστε να επιβιώσουν οι πολίτες κατά την διάρκεια του βαρύ χειμώνα. Όσο για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε: «Ο Πούτιν είναι ψεύτης. Από την αρχή δεν πρόκειται για ειδική στρατιωτική αποστολή. Δεν είναι πόλεμος – ο πόλεμος έχει κανόνες: ποτέ δεν αγγίζεις γυναίκες ή παιδιά. Αυτό είναι γενοκτονία».

Ο δήμαρχος του Κιέβου ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική από το 2005 και συνδύασε την ενασχόληση με την πυγμαχία και τον αθλητισμό μέχρι που αποσύρθηκε οριστικά από τα ρινγκ το 2013. Το 2011 μαζί με τον αδελφό του Βλαντιμίρ, επίσης πυγμάχο, κατέκτησαν το ρεκόρ Γκίνες ως το ζευγάρι αδελφών με τις περισσότερες νίκες σε αγώνες βαρέων βαρών. Ο Βιτάλι Κλίτσκο είναι δήμαρχος Κιέβου από τον Ιούνιο του 2014.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ