Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Η 24χρονη είχε κάνει λόγο για εκφοβισμό από τον συγκεκριμένο δικηγόρο – Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αυτονόητο δικαίωμα να αναλάβει τον πελάτη, αλλά τονίζει πως «δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για “victim blaming”»

Σε αναστολή της κομματικής ιδιότητας του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον δικηγόρο ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση ενός εκ των φερόμενων ως βιαστών της 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θεοφίλου μάλιστα είχε κατηγορηθεί από την Γεωργία Μπίκα πως της επιτέθηκε. «Οι αστυνομικοί τον έβγαλαν από την αίθουσα γιατί μου απηύθυνε τον λόγο και προσπαθούσε να με κάνει να κάνω πίσω», είχε αναφέρει η κοπέλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ωστόσο πως «ο κ. Θεόφιλος Αλεξόπουλος ως δικηγόρος έχει το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωση, να επιλέγει σε ποιους θα παράσχει τις νομικές του υπηρεσίες», αποφασίζει ωστόσο να αναστέλει την κομματική του ιδιότητα γιατί «δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για “victim blaming”, που έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το ηθικό και αξιακό φορτίο του κόμματος και της Αριστεράς».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Θεόφιλος Αλεξόπουλος ως δικηγόρος έχει το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωση, να επιλέγει σε ποιους θα παράσχει τις νομικές του υπηρεσίες.

Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ωστόσο, δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για “victim blaming”, που έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το ηθικό και αξιακό φορτίο του κόμματος και της Αριστεράς.
Γι’ αυτό το λόγο η ιδιότητα του κομματικού μέλους του κ. Θεόφιλου Αλεξόπουλου αναστέλλεται, μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης»

Εκφοβισμό από τον δικηγόρο του φερόμενου βιαστή καταγγέλλει η 24χρονη

Υπενθυμίζεται πως η 24χρονη Γεωργία Μπίκα στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιστοσελίδα (zougla.gr), αναφέρει ότι ο δικηγόρος, που βρέθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας για να εκπροσωπήσει τον φερόμενο ως βιαστή, της επιτέθηκε. Επισημαίνει ότι ο δικηγόρος προσπάθησε να την τρομάξει για να κάνει πίσω. Η συμπεριφορά του, μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση των αστυνομικών, οι οποίοι τον έβγαλαν από την αίθουσα που βρισκόταν η κοπέλα.

«Στο τμήμα ήμουν μόνη μου. Ανυπεράσπιστη. Δεν είχα τον δικηγόρο μου γιατί έλειπε σε ταξίδι. Υπήρχε μόνο η αντίθετη πλευρά. Υπήρχε και ο δικηγόρος τους, ο οποίος μου επιτέθηκε κιόλας. Οι αστυνομικοί τον έβγαλαν από την αίθουσα γιατί μου απηύθυνε τον λόγο και προσπαθούσε να με κάνει να κάνω πίσω» τονίζει η 24χρονη και στη συνέχεια, έπειτα από παραίνεση του δημοσιογράφου για την ταυτότητα του δικηγόρου, λέει πως ήταν «Ο κύριος Αλεξόπουλος».

«Προσπαθούσε να μου φορτώσει ευθύνες, ότι ξέρει πράγματα και να το αφήσω γιατί δεν είναι έτσι όπως τα λέω. Προσπαθούσε με τα λόγια του να με κάνει πίσω. Κι εγώ ήμουνα μόνη μου φυσικά και στην κατάσταση την οποία ήμουν προσπαθώντας να βρω το δίκιο μου και να θυμηθώ για να με βοηθήσω και είχα και τον κύριο αυτό να μου επιτίθεται» καταλήγει η Γεωργία Μπίκα.

Δεν ήρθα σε επαφή με την καταγγέλλουσα, απαντά ο Αλεξόπουλος

Ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος διαψεύδει τους ισχυρισμούς της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει έρθει σε επαφή μαζί της και πως ουδέποτε της επιτέθηκε φραστικά.

Η ανακοίνωση του κ. Αλεξόπουλου

«Με θλίψη μου ενημερώθηκα το γεγονός ότι η 24χρονη κοπέλα η οποία την 1-1-2022 κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού, αναφέρεται στο όνομα μου ως συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου και δηλώνει ότι της επιτέθηκα φραστικά κατά την παραμονή της στο Αστυνομικό Τμήμα. Προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να υπογραμμίσω ότι η διαδικασία της προανάκρισης στο πλαίσιο της προδικασίας και της δίωξης περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον ΚΠΔ, και εν προκειμένω ασκήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης περιορίζεται στη γνώση της δικογραφίας και την απολογία του κατηγορουμένου, πράξεις που έπονται των μαρτυρικών καταθέσεων. Εξάλλου, συνιστά ποινικό αδίκημα η επικοινωνία με τους μάρτυρες κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον ο εκφοβισμός τους! Σε κανένα σημείο της προανάκρισης αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν ήρθα σε επαφή με την καταγγέλλουσα την οποία δεν γνωρίζω, και ασφαλώς η φερόμενη φραστική επίθεση ουδέποτε συνέβη όχι μόνο γιατί είναι έκνομη αλλά κυρίως γιατί δεν απηχεί τις Αρχές και το Ήθος μου, την ανθρωποκεντρική προσέγγιση μου στο λειτούργημα που ασκώ και στο σεβασμό που οφείλω και πάντοτε επιδεικνύω σε όλους τους παράγοντες της δίκης. Θλίβομαι που το λειτούργημα του συνηγόρου υπεράσπισης και ο ρόλος του υπερασπιστή (είτε ανήκει σε δικηγορικό τζάκι είτε όχι, κε Τριανταφυλλόπουλε) γίνεται βορά στον επικοινωνιακό κυκεώνα γύρω από μια υπόθεση!».

Πηγή: protothema.gr

 

Συγκλονίζει η 24χρονη Γεωργία Μπίκα που κατήγγειλε το βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, την Πρωτοχρονιά.

Η νεαρή γυναίκα μίλησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τα όσα θυμάται ότι συνέβησαν το μοιραίο βράδυ.

«Στο δωμάτιο θυμάμαι δυο άτομα. Έχω εικόνα από αυτήν την κατάσταση από τον έναν άνθρωπο την στιγμή που είμαι εγώ στο κρεβάτι και πάει να ξεκουμπώσει το παντελόνι του. Και ήταν από πάνω μου. Δεν θυμάμαι κάτι άλλο. Δεν είχα καμία απολύτως συνείδηση. Για κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συναινούσα ποτέ αλλά δεν είχα και τη δύναμη να το αποτρέψω. Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά» ανέφερε αρχικά.

«Ξύπνησα στις 11 παρά και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω το κινητό μου και είχα ένα μήνυμα από τον άνθρωπο που με κάλεσε στο ξενοδοχείο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει που είμαι. Δεν είχα ακόμα κανέναν έλεγχο. Έτσι όπως σηκώθηκα είδα κάτω το εσώρουχο μου. Ήμουν αδιάθετη και δεν καταλάβαινα γιατί έλειπε το εσώρουχο μου. Γυρνάω στο δωμάτιο να το δω και είδα αντρικά ρούχα, κάλτσες, χάπια, μια βαλίτσα. Δεν ήταν κανένας άλλος στο δωμάτιο. Πήρα τηλέφωνο τον φίλο μου και τον ρώτησα τι δουλειά έχω εγώ σε αυτό το δωμάτιο. Και μου είπε να ηρεμήσω και να φύγω από εκεί για να μην με ενοχλήσουν» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Ταράχτηκα, άρχισα να κλαίω και να φωνάζω. Πήρα τηλέφωνο έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να με βοηθήσει σε αυτήν την κατάσταση. Ντρεπόμουν γιατί συνειδητοποίησα ότι μπορεί να έπεσα θύμα βιασμού» είπε η 24χρονη και ανέφερε πως το τηλεφώνημα ήταν στον εργοδότη της.

«Είχα φτάσει σε ένα σημείο το οποίο ήμουν λιπόθυμη. Ήμουν ένας άνθρωπος μη λειτουργικός, χωρίς συνείδηση. Δεν μπορούσα να συναινέσω ή να αποτρέψω κάτι» απάντησε η 24χρονη σε ερώτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αν υπάρχει περίπτωση να συναίνεσε στην πράξη και να μην το θυμάται.

«Επέλεξα να πάω σε ένα πάρτι. Δεν πήγα στο πάρτι για να βιαστώ. Πήγα γιατί ήταν μια μέρα που ήταν δύσκολη για μένα να πάω στο σπίτι μου και να ξέρω ότι όλοι είναι με την οικογένεια τους και διασκεδάζουν. Θυμάμαι πριν πάω, η φίλη μου μου έλεγε να μην πάω και να μην πιω άλλο. Και της έλεγα: “Σε παρακαλώ πολύ, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα και δεν θέλω να πάω σπίτι. Εσύ έχεις τη μητέρα σου και τον πατέρα σου”» εξομολογήθηκε η 24χρονη.

Η κοπέλα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι κάτι της έριξαν στο ποτό της προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις της. Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν αυτό σημαίνει ότι η κατηγορία μπορεί να αναβαθμιστεί σε βιασμό και πιθανόν σε ομαδικό βιασμό, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιοι προσπάθησαν να την παραλύσουν προκειμένου να ασελγήσουν πάνω της.

Ειδικότερα η 24χρονη έχει καταθέσει ότι αναγνώρισε δύο άτομα και είπε ότι θυμάται ακόμα ένα άτομο να υπάρχει στο δωμάτιο. Με το δεδομένο των τοξικολογικών εξετάσεων τόσο ο 27χρονος θα κληθεί ξανά να καταθέσει όσο και ο δεύτερος που κατονόμασε η κοπέλα, ενώ το στοιχείο αυτό μπορεί να αναβαθμίσει την κατηγορία για ομαδικό βιασμό, που επισύρει ποινή ισοβίων. Την ίδια στιγμή τα νέα δεδομένα φωτίζουν και την παράλληλη έρευνα για ύπαρξη κυκλώματος μαστροπείας.

«Οι γυναίκες να μιλούν στις Αρχές»

«Είναι απορίας άξιο πώς ξεφυτρώνουν ανθρωπόμορφα τέρατα παντού. Όλες οι γυναίκες, θα πρέπει να δηλώνουν το παραμικρό στις αστυνομικές αρχές για να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις. Να τους προλαβαίνουμε. Για την υπόθεση υπάρχει ακόμα έρευνα, ψάχνουμε να βρούμε ποιοι συμμετείχαν στην αποτρόπαια πράξη και κακοποίησαν το θύμα», είπε στo MEGA σχετικά με την υπόθεση ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας.

«Το κύκλωμα φαίνεται να λειτουργούσε παντού, και σε νησιά, είχαμε και στο παρελθόν πάρτι με ανθρώπους από τα Αραβικά Εμιράτα που έρχονταν στη χώρα μας για το σκοπό αυτό», σημείωσε. «Κάθε πράξη βίας που αντίκειται στην επιθυμία κάποιου, αποτελεί βίαια και εγκληματική πράξη», τόνισε ακόμα ο κ. Μπαλάσκας.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια κίνηση-έκπληξη, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

Στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση να εκλέγεται εφεξής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, από τη βάση του κόμματος και όχι από τα μέλη του Συνεδρίου. Σημειώνεται ότι η εκλογή θα γίνει – εφόσον περάσει η πρόταση Τσίπρα – από τα μέλη του κόμματος και όχι από τους φίλους.

Ο κ. Τσίπρας, με τον τρόπο αυτό, υιοθετεί την πρακτική που πρώτος άνοιξε το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ωστόσο αναμένεται να εγκριθεί από την πλειοψηφία του οργάνου.

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο πρόεδρος του κόμματος, θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα.

Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέρα από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για την προεδρία του κόμματος.

Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, «οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα, αλλά, αντίθετα, σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα», όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Τέλος, η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο.

Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στην κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.

Στην πρότασή του, ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει επίσης ανώτατο όριο θητείας στα όργανα (3 θητείες ή 12 χρόνια σε Βουλή, Ευρωβουλή και Κεντρική Επιτροπή), καθώς και εκπροσώπηση 50-50 ανδρών και γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι εξής:

Ψηφιακή δομή και λειτουργία

Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της διά ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα

Με μια απλή αίτηση είτε στην ΟΜ, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για περιπτώσεις ενστάσεων προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα, δίνεται στα μέλη της ΟΜ, στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Συμμετοχική και άμεση δημοκρατία

Τα μέλη έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων.

Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος

Σύμφωνα με τη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα.

 

Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέρα από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για την προεδρία του κόμματος.

Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.

Με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.

Τέλος, η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο.

Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στην κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.

Θητείες στελεχών σε Βουλή, Ευρωβουλή, ΚΕ

Το Κόμμα που εισηγήθηκε την υιοθέτηση ορίων στις διαδοχικές θητείες στην Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα μπορούσε να μην τις υιοθετήσει στο καταστατικό του.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρείς θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού.

Ισότητα φύλων στην Κεντρική Επιτροπή

Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση.

Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία.

Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθεια υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις

Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού.

Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα στην πορεία προς τη νέα διακυβέρνηση».

Κατά τις ίδιες πηγές, «σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν τόσο η πρότασή του για εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όσο και οι ριζοσπαστικές προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού που επεξεργάστηκαν στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Ιδιαίτερο ρόλο στην Επιτροπή, πέραν του Γιάννη Δραγασάκη, είχε και η Δανάη Κολτσίδα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά, που εδώ και μήνες είχε εντολή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ξεσκονίσει τα καταστατικά λειτουργίας όλων των κομμάτων της αριστεράς, της οικολογίας αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να έχει πλήρη την εικόνα για τις δομές και τη λειτουργία των σύγχρονων κομμάτων και να επιλέξει το μοντέλο που ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και στο δικό του όραμα για ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό. Ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης των μελών».

Πηγή: iefimerida.gr

Ο “πατριωτισμός” κράτησε τρία χρόνια !

του Γιώργου Βαρεμένου*

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στην εκκλησία, άναψε κεράκι και, μέσα στην κατάνυξη και την ενδοσκόπηση, συνειδητοποίησε ότι ήλθε η ώρα να το εξομολογηθεί στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Εγώ δεν ήμουν κατά του ονόματος Βόρεια Μακεδονία» είπε, χωρίς ούτε στο ελάχιστο να κοκκινίσει κάτω από την παχειά στρώση μακιγιάζ. Πιο κυνικός και υποκριτής πεθαίνεις! Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το χειρότερο και περιττεύει η απάντηση στο ερώτημα: «Και τότε γιατί μας έριξες στον όχλο με την  ρετσινιά του προδότη;»

Το χειρότερο είναι η ουσία της υπόθεσης. Αδράνησε και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν στην γειτονική χώρα ερήμην της Ελλάδας, μέχρι να ωριμάσει ο χρόνος για να το ξεφουρνίσει. Την ώρα ή λίγο πριν την μεγάλη εξομολόγηση, διάβασα στην “Καθημερινή” (ναι, στην “Καθημερινή”, σας το εξομολογούμαι ειλικρινώς) ρεπορτάζ-ανάλυση για τις από Βορράν εξελίξεις. Ο Ζάεφ, λέει, είχε δίκηο για το μεγάλο του παράπονο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους συμμάχους, αλλά δεν είχε το σθένος να επιμείνει στην θέση του. Κάτι, δηλαδή, σαν ρίψασπις!

Το ακόμη αποκρουστικότερο είναι ότι, με την ευκαιρία της επανάκαμψης του VMRO, επελαύνει, έτοιμος να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην μέχρι τώρα αναθεματισμένη και αφορεσμένη από πλήθος Ελλήνων εκκλησιαστικών παραγόντων Βόρεια Μακεδονία, ποιός λέτε; Ο Όρμπαν!  Δεν έφθανε ο πολιορκητικός επεκτατισμός της Τουρκίας, αυτός που έλειπε ήταν ο, ομοϊδεάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που περιθάλπει τον φυγάδα Γκρουέφσκι και τώρα ήλθε η ώρα να εισπράξει την ευγνωμοσύνη εκείνου που κινδύνευε να δικασθεί στα Σκόπια για οικονομικά σκάνδαλα. Η εφημερίδα παραλείπει βέβαια να τονίσει ότι πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ιδίου προσωπικά. Αφήνει όμως να αχνοφαίνεται μία ελπίδα: να πιέσουν οι δυτικοί το  VMRO και τον ηγέτη του να κάνουν μία θεαματική μεταστροφή και να πάρουν πίσω όλα όσα κραύγαζαν μέχρι να φθείρουν και να απομακρύνουν τον Ζάεφ. Άλλωστε, το παράδειγμα της μεγάλης μεταστροφής το έχει ολοζώντανο στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό υπάρχουν οι μεγάλοι ηγέτες: για να δίνουν το καλό παράδειγμα.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με την παραλαβή των πρώτων 6 από τα 24 Rafale που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη Γαλλία, η Ελλάδα υπερέχει καθολικά, διπλωματικά, γεωστρατηγικά, πολιτικά, και οικονομικά της Τουρκίας, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αρμενία.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιβανός είπε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την πατρίδα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Παραλαμβάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπώντας  το σύνολο των Ελληνίδων και των Ελλήνων, τα πρώτα έξι μαχητικά RAFALE που προέρχονται από τη συμφωνία μας με τη φίλη χώρα Γαλλία. Μαχητικά που μαζί με τα  υπόλοιπα που θα έρθουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, την αναβάθμιση των παλαιοτέρων μαχητικών αεροπλάνων μας, την ασύγκριτη τόλμη και την καλή εκπαίδευση των πιλότων της Πολιτικής μας Αεροπορίας, εξασφαλίζουν υπεροπλία και υπεροχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο .

Προσηλωμένη η χώρα μας  πάντα στον διάλογο και με στόχο την ειρήνη με τους γείτονες, ακόμα και με την επιθετική και λαβωμένη Τουρκία, διασφαλίζουμε την αμυντική μας θωράκιση και απόλυτη προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, κάθε σπιθαμή δηλαδή ελληνικής γης και θάλασσας.

Η Ελλάδα πλέον υπερέχει καθολικά, διπλωματικά, γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά και μέσα σ΄  αυτό το πλαίσιο συζητάμε και εμείς σήμερα μια σημαντική- στο πλαίσιο της πολύπλευρης- πολυεπίπεδης εξωτερικής μας πολιτικής- συμφωνία».

Η Συμφωνία με την Αρμενία

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας με την Αρμενία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός είπε:

«Με την Αρμενία μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί, που σφυρηλατήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα αποτέλεσε καταφύγιο για Αρμένιους, διωκόμενους το 1920 μετά τον Τουρκοαρμενικό πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Η χώρα μας, μάλιστα, συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που όχι μόνο έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, η οποία συντελέστηκε το 1915, αλλά και έχουμε ποινικοποιήσει την άρνηση της Αρμενικής γενοκτονίας.

Σήμερα φιλοξενούμε μια πολυάριθμη κοινότητα Αρμενίων που υπολογίζεται περίπου σε 33.000-40.000 άτομα, οι οποίοι ζουν κυρίως στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η διαχρονική μας σχέση αποτυπώνεται και στη στενή συνεργασία μας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπως, μεταξύ άλλων, στα Ηνωμένα Έθνη, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Η Ελλάδα με την ιδιότητά της ως ενός εκ των παλαιοτέρων μελών της ΕΕ  στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία.

Η παρούσα συμφωνία αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και στοχεύει στην ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών σχέσεων που, παρά τους στενούς δεσμούς, κινούνται δυστυχώς σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι μεν απολύτως θετικό, ύψους 2 εκ ευρώ (στοιχεία 11μήνου 2020-21), όμως, μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Η συμφωνία που κυρώνουμε σήμερα υπεγράφη το 2014 στο Ερεβάν της Αρμενίας μεταξύ του Υπουργείου μας και του Υπουργείου Γεωργίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και θα τεθεί σε ισχύ, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διατυπώσεις και των δύο πλευρών.

Αποτελεί νεότερη Συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη που υπεγράφη το 1997 και κυρώθηκε με τον ν.3265/ 2004.

Οι ανωτέρω δύο συμφωνίες αποτελούν συνέχεια της Συμφωνίας της Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας που υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου 1992 μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, η οποία κυρώθηκε με το ν.2125/1993.

Σημαντική ρύθμιση αποτελεί, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη για την ίδρυση Κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αρμενίας για τη συνεργασία σε θέματα γεωργίας.

Θα αποτελείται από αντιπροσώπους των δύο Υπουργείων και κατά περίπτωση, από αντιπροσώπους του συνεργατικού και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αποτελεσματική προώθηση θεμάτων γεωργίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε σχέση με την πρώτη συμφωνία που κυρώθηκε το 2004, προβλέπεται επιπλέον η συνεργασία των δύο υπουργείων σε τομείς, όπως:

  • οι εισροές φυτικής και ζωικής παραγωγής,
  • η εμπορία τροφίμων,
  • τα συστήματα ποιότητας,
  • η πιστοποίηση και ο έλεγχος των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων,
  • τα συστήματα παροχής γεωργικών συμβουλών,
  • η τεχνογνωσία γεωργικών υποδομών και
  • η προστασία γεωγραφικών ενδείξεων.

Σχετικά με την αναφορά του κου Βιλιάρδου για την μη ύπαρξη τράπεζας γενετικού υλικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη υπάρχει από το έτος 1981 Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μέσω αυτής είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανταλλαγής γενετικού και βιολογικού υλικού για επιστημονική χρήση, η οποία και προβλέπεται στην προς κύρωση συμφωνία.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι η κυβέρνησή μας θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση θεμάτων αγροτικής διπλωματίας και για το λόγο αυτό, αμέσως μόλις κατέστη δυνατό, λόγω της πανδημίας, επισπεύσαμε τις διαδικασίες για την κύρωση της παρούσας Συμφωνίας που, ενώ υπογράφηκε το 2014, εντούτοις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προώθησε τη σχετική κύρωσή της.

Όμως, με χαρά διαπιστώνουμε τη βούληση των περισσοτέρων κομμάτων να ψηφίσουν την κύρωσή της, λόγω της προφανούς σημασίας της».

ΥπΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής: