Τρίτη, 6η Ιουνίου 2023  7:17: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) όπως προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου.

Στο "τιμόνι" της ΕΑΠΣ εκλέχτηκε ο μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος της ένωσης, Αιτωλοακαρνάνας Επιπυραγός Κώστας Τσίγκας.

Ως μέλος του συμβουλίου εκλέχτηκε  ο επίσης Αγρινιώτης  Επιπυραγός Γιώργος Καντερές. 

Η σύσταση του νέου ΔΣ έχει ως εξής:

ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Πρόεδρος 

ΠΥΡΑΡΧΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Αντιπρόεδρος

ΑΝΤΙΠΥΡΑΡΧΟΣ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γεν. Γραμματέας

ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ταμίας

ΑΝΤΙΠΥΡΑΡΧΟΣ ΤΣΙΟΥΡΒΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Μέλος

ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μέλος

ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Μέλος

vimapoliti.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 25/11/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:    «Καταχώρηση της Γαρίδας, της Σαρδέλας και της Κουτσομούρας του Αμβρακικού κόλπου ως προϊόντων “ΠΟΠ” και “ΠΓΕ”»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αλιείς της Πρέβεζας, η καταχώρηση της Γαρίδας, της Σαρδέλας και της Κουτσομούρας του Αμβρακικού κόλπου στα Μητρώα Προστατευόμενων Ονομασιών Προϊόντων («ΠΟΠ») και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων («ΠΓΕ»), τόσο του Υπουργείου σας, όσο και της Ε.Ε., θα πρέπει να θεωρείται, ως απαραίτητο και σημαντικό βήμα για την παραπέρα προβολή των ανωτέρω αναφερόμενων προϊόντων, εντός και εκτός της χώρας. Η ως άνω πιστοποίηση αυτών των προϊόντων, των οποίων η αλίευση ασκείται εντός των ορίων της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού κόλπου, θα προσαύξανε την υπεραξία τους και θα ενίσχυε περαιτέρω το εισόδημα των ντόπιων αλιέων-παραγωγών. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια κλειστή θάλασσα, η οποία προσδίδει μια μοναδικότητα στα αλιεύματά της. Οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος σχηματίζουν στις εκβολές τους λιμνοθάλασσες και καλαμιώνες μοναδικής ομορφιάς, ενώ, επιπροσθέτως, τροφοδοτούν τον Αμβρακικό με τις απαραίτητες φερτές θρεπτικές ουσίες. Συνέπεια των αναφερομένων είναι, η Γάμπαρη του Αμβρακικού («Melikertus Kerathurus»), ένα ενδημικό είδος γαρίδας του εν λόγω κόλπου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να ολοκληρώνει τον βιολογικό της κύκλο εντός της περιοχής. Επιπλέον, η υψηλή διατροφική αξία της Σαρδέλας και της Κουτσομούρας του Αμβρακικού κόλπου είναι εγνωσμένη, προ πολλού, ιδιαιτέρως, δε, μετά από σχετική επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας της Άρτας, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το 2018.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να δρομολογηθεί και να υποστηριχθεί με τον πλέον εμπεριστατωμένο και πειστικό τρόπο η καταχώρηση της Γαρίδας, της Σαρδέλας και της Κουτσομούρας του Αμβρακικού κόλπου στα Μητρώα Προστατευόμενων Ονομασιών Προϊόντων («ΠΟΠ)» και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων («ΠΓΕ»), τόσο του Υπουργείου σας, όσο και της Ε.Ε;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αίτημα αναγνώρισης γαρίδας, σαρδέλας και κουτσομούρας Αμβρακικού κόλπου ως προϊόντων με Γεωγραφική 'Ενδειξη (ΠΟΠ/ΠΓΕ)»

ΣΧΕΤ:  Η Ερώτηση 1577/29-11-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, για να καταχωριστεί ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) στο σχετικό Ενωσιακό Μητρώο, θα πρέπει να υποβληθεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικό αίτημα, αποκλειστικά από 'ομάδα' παραγωγών ή μεταποιητών, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που ασχολείται με το προϊόν που φέρει την ονομασία προς καταχώριση. Μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται ως 'ομάδα' εφόσον: α) το υπό αναφορά πρόσωπο είναι ο μοναδικός παραγωγός ο οποίος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση, β) όσον αφορά στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οριζόμενη γεωγραφική περιοχή διαθέτει χαρακτηριστικά που διαφέρουν αισθητά από εκείνα των γειτονικών περιοχών ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος διαφέρουν από εκείνα των προϊόντων που παράγονται στις γειτονικές περιοχές.

Το εν λόγω αίτημα συνοδεύεται από φάκελο που αποτελείται από Αίτηση καταχώρησης, Ενιαίο έγγραφο και Προδιαγραφές και περιέχει ολοκληρωμένη μελέτη και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η ιδιοτυπία του προϊόντος, η οποία οφείλεται στους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής του και, ως εκ τούτου, το προϊόν πληροί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.

Εν συνεχεία, το αίτημα αξιολογείται τόσο σε Εθνικό όσο και Ενωσιακό επίπεδο και, εφόσον λάβει θετική αξιολόγηση σε κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα και δεν υπάρχουν βάσιμες ενστάσεις από τρίτους, τότε η ονομασία καταχωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ενωσιακό Μητρώο των ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί στην προαναφερόμενη Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ αίτημα από ομάδα, το οποίο να αφορά στην αναγνώριση γαρίδας, σαρδέλας και κουτσομούρας Αμβρακικού κόλπου ως προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΟΠ/ΠΓΕ). Σημειώνεται ότι το μοναδικό προϊόν σχετιζόμενο με θαλάσσια προϊόντα (αλιεύματα, προϊόντα υδατοκαλλιέργειας κ.λπ.), το οποίο έχει καταχωρισθεί στο κοινοτικό μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ είναι το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου (ΠΟΠ) από το 1996. Λαμβάνοντας υπόψη τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, κρίνεται ότι ο συγκεκριμένος τομέας προϊόντων είναι ιδιαίτερα δυναμικός όσον αφορά στην ανάδειξη προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ/ΠΓΕ), όπως και στην περίπτωση των προϊόντων γαρίδας, σαρδέλας και κουτσομούρας Αμβρακικού κόλπου.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης του τεχνικού φακέλου που συνοδεύει κάθε αίτημα καταχώρισης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ