Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Ο βιασμός, η ενοχοποίηση του θύματος και η σιωπή

Γράφει ο Άγγελος Τσιγκρής*

Η ενοχοποίηση του θύματος, οδηγεί στη σιωπή και την ατιμωρησία.

Ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη: Οι μητέρες δεν αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν με παιδί θύμα βιασμού, οι γείτονες και οι φίλοι συχνά σχολιάζουν αρνητικά το θύμα, ακόμη και οι γιατροί και ιατροδικαστές μπορεί να κατηγορήσουν τα θύματα για το βιασμό τους.

Άγγελος Τσιγκρής βιασμός ενοχοποίησηΗ κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία.

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερία ποινή άνω των 5 ετών (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996).

Έχει παρατηρηθεί ότι το κάθε έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος -εκτός από το έγκλημα του βιασμού- είναι εξίσου έγκλημα και εξίσου αποτρόπαιο, ότι ώρα και αν γίνει ή οπουδήποτε στη γη και αν τελεστεί.

Οι πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την παθητικότητα και την προκλητικότητα της γυναίκας και τη σεξουαλική παρορμητικότητα και επιθετικότητα του άνδρα, έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος.

Το όλο κλίμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τους δημιουργεί συναισθήματα αυτο-ενοχοποίησης.

Έξι (6) στα δέκα (10) θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν. Το παραπάνω αποτέλεσμα -αν συνδυαστεί με το 35% των θυμάτων που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει το βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2000).

Η αυτοενοχοποίηση του θύματος οδηγεί στη μερική έως και την ολοκληρωτική αποενοχοποίηση του δράστη και οδηγεί -στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων- στη σιωπή και την ατιμωρησία.

Βουλευτής Αχαΐας, 
πρώην γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρειαζόμαστε πολιτική προστασία με στρατιωτικού τύπου δομές, λειτουργία & αποτελεσματικότητα, δήλωσε μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.

Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό αυτή την ώρα εκτός από την επούλωση των πληγών που άνοιξε η κακοκαιρία, είναι να πιέσουν όλοι όσοι παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία δημιουργίας μιας επαγγελματικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η υπηρεσία αυτή όπως υπογράμμισε ο κ. Φεύγας, θα έχει ως καθήκον να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη όποτε αυτός την χρειάζεται, θα έχει μια δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα στρατιωτικού τύπου και θα πρέπει να λειτουργεί σε επαγγελματικά πλαίσια.

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε πως επί δεκαετίες το  πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να αντιληφθεί έγκαιρα τις αυξανόμενες ανάγκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί αυτές τις ανάγκες και γι’ αυτό τον λόγο έχει συστήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από μηδενική βάση, το οποίο στελεχώνεται και ενισχύεται σε υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Φεύγας τόνισε ότι ασκεί κριτική χωρίς σοβαρότητα και περιμένει μία καταστροφή ή νεκρούς για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Τέλος, ερωτώμενος για την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε την ελπίδα ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ να αποτελέσουν μια σοβαρή αντιπολίτευση με αίσθημα ευθύνης και έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 14/01/2022

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Υγείας

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:    «Σε    απαξίωση    οδηγείται    το    Νοσοκομείο    Αγρινίου    με    ό,τι    αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία στην περιοχή»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου, το τοπικό νοσοκομείο της πόλης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που εύλογα επηρεάζουν, όπως είναι αναμενόμενο, την εύρυθμη λειτουργία του και την υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Ένα άρτιο από κτιριακής άποψης νοσοκομείο οδηγείται σε απαξίωση στα μάτια των κατοίκων της περιοχής, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ 100 υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές) λείπουν από το Νοσοκομείο Αγρινίου. Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν διαρκούσης μιας πανδημίας με χιλιάδες θύματα. Σε μια εποχή που κατά γενική απαίτηση έπρεπε τα νοσοκομεία της χώρας να είναι επαρκώς στελεχωμένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη χώρα μας τα δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζονται και πάνω στην κορύφωση της πανδημικής κρίσης εκτυλίσσονται θλιβερές σκηνές σε αυτά. Το Νοσοκομείο του Αγρινίου μη αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα παρουσιάζει καθημερινά εικόνες συνηθισμένες με την αδυναμία του προσωπικού να αντεπεξέλθει στον αφόρητο εργασιακό φόρτο από τη μια και τον κόσμο να διαμαρτύρεται και να καταριέται τους πολιτικούς υπευθύνους για την κατάσταση από την άλλη. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του Νοσοκομείου, στο τέλος της χρονιάς έφυγαν με σύνταξη επτά γιατροί, χωρίς να έχει προγραμματισθεί η αντικατάστασή τους. Δύο εξ αυτών είχαν αιτηθεί την εξάμηνη επιπλέον παραμονή τους αλλά, σε αντίθεση με άλλους, δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους. Μεταξύ των δύο αιτούντων και ο πολύπειρος χειρουργός και διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής. Από τους 78 γιατρούς που αιτήθηκαν στην 6η ΥΠΕ την εξάμηνη παράταση, δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τεσσάρων, και οι δύο ήταν από το νοσοκομείο Αγρινίου με ό,τι αυτό σημαίνει. Οι κενές πλέον οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου μαζί με τους επτά συνταξιοδοτηθέντες φθάνουν τις δεκαέξι. Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι, με βάση τους συντελεστές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες νοσηλευτικές κλίνες που είναι 230, απαιτούνται επιπλέον 30 τουλάχιστον γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Ο δε απαιτούμενος επιπλέον αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού προσδιορίζεται σε 70 άτομα. Γίνεται κατανοητό από τα προαναφερθέντα ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας αποτελεί τον μεγάλο ασθενή. Η Πολιτεία καθημερινά απαξιώνει νοσοκομεία μη καλύπτοντας τα κενά που παρουσιάζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων ή μεταθέσεων, αλλά και τα επιδεινώνει αναστέλλοντας εργασιακά δικαιώματα σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στο θέατρο του παραλόγου, αφού δε λαμβάνουμε σε υπηρεσίες υγείας ως ανταποδοτικά οφέλη εκείνα για τα οποία φορολογούμαστε επί σειρά ετών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να βελτιώσετε τις συνθήκες αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Αγρινίου;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες πρόσληψης μονίμου προσωπικού ή άρση της αναστολής εργασίας υγειονομικών για την κάλυψη των αναγκών στο Νοσοκομείο του Αγρινίου;
  3. Για ποιους λόγους οι πολίτες του Αγρινίου δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας αντάξιες και ανταποδοτικές των φόρων που επί σειρά ετών έχουν πληρώσει;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/01/2022

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:    «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας του Ευήνου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Ναυπακτίας, σε αγανάκτηση και προβληματισμό βρίσκονται δημοτική αρχή και κάτοικοι της περιοχής, διαπιστώνοντας τα αργά ανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Γέφυρα του Ευήνου. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής που λόγω των καταστροφικών πλημμυρών της 11ης Δεκεμβρίου υπέστη κατάρρευση, προκαλώντας προβλήματα και δυσχέρειες στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Η δημοτική αρχή της Ναυπακτίας, ως είχε καθήκον, προέβη άμεσα στην ανάδειξη του ζητήματος προς τους αρμόδιους φορείς, υπερτονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα και αλλαγές που έχει επιφέρει η απουσία της Γέφυρας, αναφορικά με τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής και επισημαίνοντας την αναγκαία και επιτακτική επίλυση του ζητήματος. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε καθημερινή βάση καλούνται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, όντες υποχρεωμένοι να κάνουν αποκλειστικά χρήση της Ιόνιας Οδού, που είναι πλέον η μοναδική οδός πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (γιατρούς, Νοσοκομείο Μεσολογγίου), στα σχολεία και τα φροντιστήρια των όμορων Δήμων αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες που αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματός τους. Η χρήση της Ιόνιας Οδού συνεπάγεται βέβαια και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών τόσο για την πληρωμή των διοδίων όσο και για την κάλυψη πλέον μεγαλύτερης χιλιομετρικά απόστασης. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για να προσεγγίζει κάποιος τις καλλιέργειές του, ενώ πριν θα χρειαζόταν να διανύσει μόλις 4 χλμ, αυτή τη στιγμή αναγκάζεται να διανύει σε καθημερινή βάση 30 χλμ. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης των αγροτικών μηχανημάτων διαμέσου της Ιόνιας Οδού, καθότι αυτό δεν επιτρέπεται. Από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητό ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία μίας κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής, όπως η περιοχή πέριξ της Γέφυρας. Δημοτική αρχή και κάτοικοι ζητούν την επίσπευση έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της Γέφυρας Ευήνου, καθώς αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον ντόπιο πληθυσμό. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές στο δίκαιο και αναγκαίο αίτημά των κατοίκων της Δ.Ε. Χάλκειας, ώστε σύντομα να επιλυθεί το σοβαρό αυτό θέμα και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην περιοχή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιους λόγους καθυστερεί αδικαιολόγητα η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στη Γέφυρα Ευήνου;
  2. Τι προτίθεσθε να κάνετε ειδικότερα για τους κατοίκους των χωριών που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Χάλκειας και εξαιτίας της αργής απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν καθημερινά τα διόδια της Ιόνιας Οδού και να καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις; Θα υπάρξουν γι’ αυτούς ειδικές ρυθμίσεις ή απαλλαγές;
  3. Έχει εκπονηθεί σχέδιο προϋπολογισμού και μελέτη αποκατάστασης για τη Γέφυρα Ευήνου; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν τίθεται σε εφαρμογή τη στιγμή που έχετε λάβει εκκλήσεις των κατοίκων και της δημοτικής αρχής της περιοχής για την επιτακτικότατη επίλυση του ζητήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  μίλησε στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ζητώντας ο ίδιος συγγνώμη για την μεγάλη ταλαιπωρία.

Στους πολίτες απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες άνθρωποι και να ταλαιπωρούνται ακόμα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ζητώντας ο ίδιος συγγνώμη για την μεγάλη ταλαιπωρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό αλλά με διάθεση αυτοκριτικής είπε ότι διδασκόμαστε από τα λάθη μας προσθέτοντας ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες.

Δείτε όλη την τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό

Καλημέρα σας. Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.

Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο.

Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα.

Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη. Και θυμίζω, επίσης, ότι με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό- ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό.

Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε όλα τα στελέχη της πολιτείας αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν οδηγούς, να μην κινδυνεύσουν ζωές. Ήταν μία τιτάνια προσπάθεια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους υγειονομικούς μας, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας.

Να ευχαριστήσω επίσης και τους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τη δική τους προσπάθεια. Κάθε δέντρο που κόβει μία γραμμή μέσης τάσης ρεύματος είναι μία ξεχωριστή πρόκληση, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν με μισό μέτρο χιόνι. Και για τις ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό, ζητώ την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών. Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα.

Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.

Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού.

Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών.

Πράγματι, μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.

Όμως, θα το ξαναπώ, έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα. Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες. Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία.

Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι.

Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε.

Η ατζέντα του εν εξελίξει Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα των νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, και για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη την κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με εισηγητή τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσιάζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2020/262 (ΕΕ) για το γενικό καθεστώς των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/952 για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσιάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διεθνή εμπορική διαιτησία και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 42/2020 για τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2021.

Πηγή: newsit.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 14/01/2022

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης κατασκευής δρόμου Αγρίνιο - Καρπενήσι»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Έντονη είναι η απογοήτευση των πολιτών από τις χρόνιες καθυστερήσεις, οι οποίες αφορούν τον δρόμο Αγρίνιο - Καρπενήσι. Η αγανάκτηση των πολιτών είναι τόσο έκδηλη, ώστε σύστησαν Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών ανάληψης πρωτοβουλιών. Αίτημα των πολιτών είναι να ολοκληρωθεί η υπάρχουσα προμελέτη για το 2ο τμήμα έως το 28ο χιλιόμετρο και να δημοπρατηθεί το έργο για να συνδεθεί με το Πλατυγιάλι και την Κεντρική Ελλάδα. Πρόθεση και στόχος της κίνησης των πολιτών είναι ο αναφερόμενος δρόμος να πάψει να αποτελεί «καρμανιόλα» και να μετατραπεί σε σύγχρονο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να μας ενημερώσετε ποια είναι τα αίτια της καθυστέρησης και ενδεχομένως της παρεμπόδισης υλοποίησης και ολοκλήρωσης της υπάρχουσας προμελέτης για το δεύτερο τμήμα του δρόμου Αγρίνιο - Καρπενήσι;
  2. Εντάσσεται στους βραχυπρόθεσμούς σας στόχους η δημοπράτηση του έργου σύνδεσης του αναφερόμενου δρόμου προς Πλατυγιάλι και κατ΄ επέκταση προς την Κεντρική Ελλάδα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ