Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  10:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022

Στα χνάρια του Εμίρη του Κατάρ που ήθελε να δημιουργήσει art island στο Ιόνιο, βρίσκεται ο Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ.

Στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα έχει απευθυνθεί ο Ρώσος κροίσος των λιπασμάτων Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ζητώντας τους να δημιουργήσουν έργα ειδικά για τον Σκορπιό. Ο ιδιοκτήτης του μυθικού νησιού, αποφάσισε να αναβαθμίσει το ήδη φιλόδοξο επιχειρηματικό του project στο άλλοτε καταφύγιο του Ωνάση και είναι αποφασισμένος να πληρώσει το ακριβό τίμημα.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην οικογένεια, ενώ το αρχικό σχέδιο μετατροπής του νησιού σε υπερπολυτελή τουριστικό προορισμό είχε κοστολογηθεί περίπου στα 160 εκ ευρώ, το νέο πλάνο θα ξεπεράσει τα 400 εκ ευρώ. Στόχος είναι να αποκτήσει ο Σκορπιός καλλιτεχνικό προφίλ και σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του να γίνει μοναδικό στον κόσμο.

Η Οξυά του Εμίρη

Art Island είχε αρχικά σχεδιάσει να δημιουργήσει στην Ελλάδα ο πρώην Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και για το σκοπό αυτό είχε αγοράσει τη νήσο Οξυά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων που βρίσκεται επίσης στο Ιόνιο. Η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού νησιού ήταν όνειρο της φιλότεχνης κόρης του Μαγιάσα που διαθέτει μια από τις ακριβότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο.

Τα σχέδια της οικογένειας του Εμίρη ωστόσο ναυάγησαν καθώς πολεοδομικά ζητήματα δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση της νησιού. Έτσι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ γίνεται ο πρώτος επιχειρηματίας που υλοποιεί ένα τέτοιο σχέδιο καταθέτοντας μέσα στο 2022 αίτηση για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την ανάπλαση του Σκορπιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 50% ενώ η πλειοψηφία των έργων που θα φιλοτεχνήσουν κορυφαίοι γλύπτες και αρχιτέκτονες αναμένεται να τοποθετηθεί σε εξωτερικούς χώρους. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί τον επόμενο χρόνο.

Συνεχίζονται τα έργα

Το καινούριο πλάνο πάντως δεν επηρεάζει τα έργα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις με το βασικό κτιριακό συγκρότημα , τις βίλες και το αθλητικό κέντρο, που έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποια βρίσκονται στα μπετά. Για τη διευκόλυνση του επενδυτή , που επιχορηγήθηκε πρόσφατα από το κράτος με 4,3 εκ ευρώ, έχει παραχωρηθεί ένα μικρό λιμάνι στη Λευκάδα προκειμένου να μεταφέρονται τα οικοδομικά υλικά.

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι πρόκειται για ένα δύσκολο project καθώς αφορά νησί και δεν είναι απλή υπόθεση η μεταφορά των υλικών» λέει ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν προσθέτοντας :« Στόχος μας ήταν να υπάρχει η μικρότερη δυνατή ενόχληση στην τοπική κοινωνία ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που είναι αυξημένη η τουριστική κίνηση. Έτσι με τη σημαντική συμβολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη καταλήξαμε στη λύση ενός μικρού λιμανιού στο Περιγιάλι , απέναντι από τον Σκορπιό , όπου μπορούν τα ferry boat να κινούνται για τη μεταφορά υλικών χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους ντόπιους».

Η εταιρία που υλοποιεί το έργο έχει ενοικιάσει τον χώρο του μικρού λιμανιού και έχει τοποθετήσει ειδική ράμπα, ενώ μέχρι τώρα για τα έργα στο νησί έχει δαπανηθεί ποσό ύψους 30 εκ ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο οδικός άξονας Αδριατικής – Ιονίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα στα Δυτικά Βαλκάνια- μοχλός ανάπτυξης για Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα

Περίπου 1.500 χιλιόμετρα θα συνδέουν οδικώς την κεντρική Ευρώπη με ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Ηπείρου: τις ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου.

Ξεμπλοκάρει ο «Μπλε Διάδρομος» Αδριατικής – Ιονίου

Ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής – Ιονίου, γνωστός ως Μπλε Διάδρομος (Blue Corridor), είναι ένα φιλόδοξο έργο, στο οποίο, αρχικά, λίγοι πίστεψαν και ακόμα λιγότεροι το στήριξαν. Εκτείνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών, το έργο εντάχθηκε, τελικά, σε χρηματοδότηση από το επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), στο πλαίσιο των έργων που θα στηρίξουν την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά, οκτώ χώρες εμπλέκονται στο έργο: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Τα έργα κατασκευής στην Κροατία έχουν προχωρήσει σε σημείο που εκτιμάται πως το κροατικό τμήμα του Μπλε Διαδρόμου θα παραδοθεί έως τα τέλη του έτους.

Στην Αλβανία, η κατασκευή επρόκειτο να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, ωστόσο η πανδημία έβαλε το πρότζεκτ στον «πάγο». Το αλβανικό τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» έχει, συνολικά, μήκος 315 χιλιομέτρων.

Ελλάδα και Μαυροβούνιο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Στην Ελλάδα αναλογεί η σύνδεση των 60 χιλομέτρων από τα Ιωάννινα έως την Κακαβιά με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Το σχέδιο προβλέπει 1+1 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, με συνολικά 14 ανισόπεδους κόμβους. Στη συνέχεια ο Μπλε Διάδρομος θα συνεχίζει στην Ιόνια Οδό.

Συνάντηση Κ. Καραμανλή- Μπ. Μπαλούκου

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε την Πέμπτη με την υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου και δεσμεύτηκε ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, με στόχο τα έργα κατασκευής να ξεκινήσουν έως τα τέλη του 2022.

Όπως δήλωσε στο euronews η Μπ. Μπαλούκου:

«Ο Μπλε Διάδρομος είναι υψηλής προτεραιότητας για την αλβανική κυβέρνηση. Λόγω της πανδημίας, έπρεπε να σταματήσουμε, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι. Και τα καλά νέα που πήραμε από τον υπουργό Κ. Καραμανλή είναι ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη.

Έτσι και οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για τους διαγωνισμούς και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοταξίου και στις δύο πλευρές. Φυσικά, αυτό το έργο θα έχει νόημα αν συνδεθεί και με το Μαυροβούνιο. Ελπίζουμε λοιπόν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να θέσει το έργο σε υψηλή προτεραιότητα στο μέλλον.»

Υπ. Υποδομών Ελλάδας: Δημοπράτηση μέσα στο 2022

Την είδηση επιβεβαίωσε στο newmoney ο υφυπουργός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης.

«Συζητήσαμε για τα έργα υποδομών που υλοποιούνται στην Ελλάδα και την Αλβανία με έμφαση στον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του “Blue Corridor” με τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου οδικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ, εντός του 2022» σημείωσε ο Γ. Καραγιάννης.

Η Ελλάδα προσδοκά ότι το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην οδική ασφάλεια, την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

«Η βελτίωση της σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς μέσω του οδικού άξονα θα εξυπηρετείται και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ η συνέχεια της οδού μετά την Κακαβιά θα εξυπηρετεί τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος όγκος χρηστών της» τονίζει ο Γ. Καραγιάννης.

«Σε τοπικό επίπεδο, ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά θα αναβαθμίσει την κίνηση στη πόλη των Ιωαννίνων, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στην Ιόνια Οδό της περιοχής της Κόνιτσας και κατ΄ επέκταση των περιοχών της Φλώρινας και της Καστοριάς. Πέρα, όμως, από τις συγκοινωνιακές δυνατότητες της περιοχής, θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική δραστηριότητα.»

Στα «σκαριά» και σιδηροδρομική σύνδεση

Τα υπουργεία Υποδομών Ελλάδας και Αλβανίας συμφώνησαν επίσης στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το Πόγαδετς, στην ανατολική Αλβανία, με το χωριό Ιεροπηγή, κοντά στην Κρυσταλοπηγή.

Και αυτό το έργο έχει μακρά ιστορία στα χαρτιά, ωστόσο εργασίες δεν είχαν προχωρήσει ουσιαστικά σε καμία από τις δύο χώρες. Και αυτό το έργο θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αφού καλύπτει τα κριτήρια της Πράσινης Μετάβασης και είναι εναρμονισμένο με τις πράσινες πολιτικές της Ε.Ε.

newmoney.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Διπλό πλήγμα δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες η εθνική ενεργειακή στρατηγική και ο στόχος να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος διαμετακόμισης και παραγωγής ενέργειας. “Πάγος” στον East Med, “στοπ” στην Κρήτη.

Δύο εμβληματικά projects αυτής της προσπάθειας, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η αρχή έγινε με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν την υποστήριξή τους στον αγωγό φυσικού αερίου, ένα έργο με πολλαπλή οικονομική, πολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

Ακολούθησε η απόφαση της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, να παγώσει τις σεισμικές έρευνες, που ήταν προγραμματισμένες για φέτος τον χειμώνα.

Και οι δύο εξελίξεις συνιστούν οπισθοχώρηση σε σχέση με τους πάγιους στόχους της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής.

“Πάγος” στον East Med

Όταν στα τέλη του 2019 υπογραφόταν από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, το έργο απολάμβανε την ισχυρή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η υπερψήφιση τον Δεκέμβριο του 2019 του περίφημου East Med Act, δηλαδή της νομοθεσίας που δήλωνε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις περιφερειακές συνεργασίες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στα κοινά ενεργειακά projects, όπως ο συγκεκριμένος αγωγός.

Η αμερικανική στήριξη στο έργο εδραζόταν στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος υποθαλάσσιος αγωγός δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας της εξαρτώμενης από εισαγωγές αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο East Med δημιουργεί έναν νέο διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας, τον περίφημο East Mediterranean Energy Corridor, ενώνοντας την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα, με τη “διψασμένη” για ενέργεια αγορά της Ευρώπης.

Τρία χρόνια μετά, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, αρχικά μέσω ενός non paper και στη συνέχεια με διευκρινιστικές δηλώσεις, γνωστοποίησε την άρση της υποστήριξης στον αγωγό.

Οι τρεις λόγοι που επικαλέστηκε το State Department είναι οι οικονομοτεχνικές δυσκολίες του έργου, η στροφή στα έργα που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ και η ανάγκη να μην προκαλούνται εντάσεις.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι για την αμερικανική στροφή βάρυνε περισσότερο ο τρίτος λόγος, που ερμηνεύεται και ως κίνηση κατευνασμού της Τουρκίας, για την οποία ο αγωγός αποτέλεσε εξαρχής “κόκκινο πανί”.

Και αυτό διότι ο αγωγός έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, καθώς η όδευσή του δημιουργεί de facto συνθήκες για την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη διευκρινιστική αμερικανική δήλωση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν άλλα περιφερειακά έργα ενεργειακών υποδομών, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Euroasia (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και Euroafrica (Αίγυπτος – Κύπρος – Ελλάδα), που επίσης δημιουργούν συνθήκες ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και το project του FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για το αέριο της Μεσογείου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεταστροφή των ΗΠΑ, η κοινοπραξία IGI Poseidon (50% ΔΕΠΑ – 50% Edison) ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να προχωρά την ωρίμανση του έργου, το οποίο στην αρχική του μορφή έχει σχεδιαστεί να έχει χωρητικότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα και μήκος 1.900 χιλιόμετρα και, ξεκινώντας από την Κύπρο, να κατευθύνεται στην Κρήτη και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα, φτάνοντας σε υποθαλάσσιο βάθος έως 3 χιλιόμετρα.

“Στοπ” στην Κρήτη

Εκτός από τον East Med, αρνητικές εξελίξεις σημειώθηκαν και γύρω από ακόμα ένα εμβληματικό ενεργειακό project, την υπόθεση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, που αποτελείται από την Total, την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενημέρωσε την ΕΔΕΥ για την απόφασή της να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών ερευνών.

Σύμφωνα με το workplan που επιδόθηκε στη διαχειριστική αρχή, δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών φέτος τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αυτές να γίνονταν στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο ότι οι σεισμικές καταγραφές πραγματοποιούνται για περιβαλλοντικούς λόγους προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών στο διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου, καθίσταται σαφές ότι μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και λήγει το προβλεπόμενο από τη σύμβαση χρονικό περιθώριο, δεν θα πραγματοποιηθούν έρευνες.

Βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η κοινοπραξία θα αιτηθεί τη χορήγηση χρονικής παράτασης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Η απόφαση της κοινοπραξίας, πάντως, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως έκπληξη, υπό την έννοια ότι η αρνητική συγκυρία στη διεθνή αγορά υδρογονανθράκων οδηγεί τις εταιρείες να στρέφονται σε πιο ώριμα projects, με μικρότερες τεχνικές δυσκολίες και πιο περιορισμένο ρίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι για την απόφαση της κοινοπραξίας ρόλο έπαιξαν και οι καθυστερήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά και το ασαφές πολιτικό στίγμα απέναντι στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δεν έχει κρύψει την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζει την υπόθεση των εξορύξεων. Μάλιστα, κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά εναντίον των εξορύξεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντίθετα με την Ελλάδα, οι δύο ξένες εταιρείες της κοινοπραξίας συμμετέχουν κανονικά και προχωρούν την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν εκμεταλλεύτηκε το θετικό momentum της αγοράς, προχωρώντας ταχύτατα τις διαδικασίες.

Έτσι, σήμερα η κυπριακή αγορά θεωρείται πιο ώριμη, το ρίσκο είναι μικρότερο, ενώ υπάρχουν και απτά ερευνητικά αποτελέσματα που βοηθούν τις εταιρείες να ανάψουν το πράσινο φως για νέες έρευνες.

capital.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ