Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

«Η Ελλάδα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη Ο» τονίζει ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων με μαζικά self test

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εύχεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς «καλή αρχή» για την επιστροφή τους στα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός στέκεται στην σημασία των self test τα οποία απέδωσαν μέχρι στιγμής 15.000 κρούσματα, τα οποία όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, «διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».

Στην συνέχεια, σημειώνει πως η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. «Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες», τονίζει.«Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας», καταλήγει.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

 k.mitsotakis 10 1 2022

Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη «Ο». Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας.

Το επεισόδιο με την επίθεση του λύκου κατά ενός σκύλου μιας οικογένειας περιπατητών στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας Εντυπωσίασε την κοινή γνώμη.

Αρχικά, η κύρια αφήγηση στράφηκε αμέσως, θα λέγαμε αταβιστικά, εναντίον του «κακού λύκου». Η οικογένεια ήταν «σοκαρισμένη», ο σκύλος «καταπληκτικός» και ο λύκος θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί ανθρωποφάγος.

Κι όμως, η εύλογη συμπάθεια για την περιπέτεια της οικογένειας δεν μετατράπηκε σε εχθροζωικό τσουνάμι. Γρήγορα επιβλήθηκε η φωνή της λογικής, που ανέκοψε την μαζική υστερία. Η «Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ"» επισήμανε αμέσως, με ανακοίνωσή της, πως οι υπεύθυνοι είχαν ήδη ενημερωθεί για τις αιτίες και τον τρόπο να αποφευχθεί παρόμοιο δυσάρεστο επεισόδιο. Μπορούμε να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις, με σεβασμό στην ευζωία των λύκων, εάν η κυβέρνηση και οι αρχές λαμβάνουν τα -γνωστά σε όλους- ενδεδειγμένα μέτρα. Οι ιαχές των κυνηγών για «διαχείριση (sic) του πληθυσμού των λύκων» (κωδική ονομασία για την ανεξέλεγκτη σφαγή τους) έπεσαν στο κενό.

Το Κόμμα για τα Ζώα χαίρεται που η ελληνική κοινωνία δεν ζει πια παρέα με τα… τρία γουρουνάκια, οι πολίτες δεν ταυτίζονται με τα… εφτά κατσικάκια και οι δημοσιογράφοι δεν παριστάνουν την… Κοκκινοσκουφίτσα. Το επεισόδιο στην Πάρνηθα απέδειξε πως έχουμε αναπτύξει ως κοινωνία κάποια αντισώματα στα στερεότυπα για την άγρια ζωή και στους εύκολους ανθρωπομορφισμούς.

Όλο και περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε πως το κεντρικό πολιτικό ζήτημα που ανέδειξε το επεισόδιο με τον λύκο στην Πάρνηθα είναι πώς θα συμβιώσουμε με την άγρια ζωή και πώς θα της δώσουμε χώρο να υπάρξει και να ανακάμψει. Το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να δώσουμε πολιτική απάντηση δεν είναι πια «ποιος φοβάται τον κακό λύκο», αλλά ποια πολιτική θα τον σώσει -κι αυτόν και τα άλλα είδη της άγριας ζωής- από τη βαναυσότητα, την αμάθεια και την αλαζονεία του ανθρώπου.  

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 02/11/2021

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Από αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα, όπου περισσότερα από 50.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, ενώ παρατηρήθηκε το παράδοξο, η στάθμη του νερού να ανεβαίνει, αντί να υποχωρεί για μερικά εικοσιτετράωρα, μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Για την αποστράγγιση της περιοχής, σε περίπτωση πλημμύρας, υπάρχει ένα αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο, που όμως έχει κατασκευαστεί το 1953 και το οποίο έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ, στην περίπτωση που η αποστράγγιση συντελεστεί με φυσικό τρόπο, η απορροή θα γίνει με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε 100 και πλέον ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της πλήρους οικονομικής καταστροφής, αφού είδαν τις εγκαταστάσεις τους να βυθίζονται κυριολεκτικά στο νερό, να καταστρέφεται μεγάλο μέρος από αυτές αλλά και τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, όπως ζωοτροφές και διάφορος εξοπλισμός που απαιτούνται για την τέλεση της κτηνοτροφικής εργασίας. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, δυστυχώς, δεν έλλειψε και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε γεωργικές καλλιέργειες με τριφύλλια, σιτηρά και καλαμπόκια, όπου μετά τη συγκομιδή τους, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η αποστράγγιση των ως άνω πλημμυρισμένων εκτάσεων, ούτως ώστε να επανέλθει η ζωή των κτηνοτρόφων στον κάμπο Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ολική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι ως άνω κτηνοτρόφοι και να δρομολογηθούν άμεσα υπέρ τους οι αντίστοιχες αποζημιώσεις που δικαιούνται;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην σύνταξη αντιπλημμυρικής μελέτης και στην υλοποίησή της, προς θωράκιση της ανωτέρω περιοχής, ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε καταστροφική επανάληψη του ως ανωτέρω περιγραφέντος περιστατικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΣΧΕΤ: Η υπ' αριθ. 1052/ 10.11.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σας γνωρίζουμε ότι, ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) συνδέεται κυρίως με τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και για την άμεση/ βραχεία διαχείριση των συνεπειών με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας περιοχών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γ.Γ.Π.Π. εξέδωσε το υπ' αριθ. 7767/ 30-10-2019 (ΑΔΑ: ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ) έγγραφο με θέμα «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων», με συντονιστικές οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από πλημμύρες.

Περαιτέρω, εκδόθηκε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», το οποίο διαβιβάστηκε με το υπ' αριθ. 8794/06-12-2019 (ΑΔΑ: ΨΓΚΟ46ΜΤΛΒ-Φ04) έγγραφό της σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός του ανωτέρω σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, αφενός μεν για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, αφετέρου δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2019, σημειώνεται ότι με την υπ' αριθ. 7211/ 09-10-2019 (ΑΔΑ: ΨΔΨ546ΜΚ6Π-Λ3Σ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η εν λόγω κήρυξη ίσχυε από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για τρεις (3) μήνες, ήτοι έως και 03 Ιανουαρίου 2020, ενώ με την υπ' αριθ. 7734/ 20-08-2021 (ΑΔΑ: 6ΕΓ746ΜΤΛΒ- 6ΣΞ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2019 και στις 28 Ιανουαρίου 2021 στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Μαρτίου 2022.

Τέλος, ενδεικτική της σπουδαιότητας που αποδίδεται στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, αποτελεί η αυτοψία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποίησε ο υπογράφων. Συγκεκριμένα, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, καθώς και όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Επισκέφθηκε επίσης τη γέφυρα στον ποταμό Εύηνο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με συμμετοχή όλων των παραπάνω στην έδρα της Αντιπεριφέρειας. Προς πληρέστερη ενημέρωση σας, επισυνάπτεται το από 12.12.2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας ( https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/aytopsia-stis- pliqeises-apo-tin-kakokairia-periohes-tis-aitoloakarnanias ).

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

-Ο-

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Χρήστος Στυλιανίδης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1052/10-11-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κοινοποιούμε το υπ' αριθμ. πρωτ. 107225/1445/2-12-2021 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ, το οποίο αναφέρεται στην εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας» και ειδικότερα στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και στα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Σημειώνεται ότι η μελέτη και η υλοποίηση τεχνικών έργων (με εξαίρεση τα δασοτεχνικά) δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, η εκπόνηση, εποπτεία, έλεγχος και έγκριση τεχνικών μελετών των αντιπλημμυρικών υποδομών εθνικής σημασίας αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υφυπουργός

Αμυράς Γεώργιος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3

ΘΕΜΑ: Η υπ’ αρ. 1052/10-11-2021 Ερώτηση της Βουλής.

Σε απάντηση της με αριθμ. 1052/10-11-2021 Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κκ Απόστολο Αβδελά και Κων/νο Χήτα και σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνση Υδάτων / Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα πλημμυρών περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου των πλημμυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ 31822/1542/Ε130/2010 (ΦΕΚ Β' 1108/21.07.2010) «Αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας», του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007».

Ειδικότερα και σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ η Γενική Διεύθυνση Υδάτων έχει ολοκληρώσει για το σύνολο των δεκατεσσάρων (14) Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας και τα τρία (3) στάδια της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ, ήτοι την Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας για κάθε Λεκάνη Απορροής Ποταμών και τον προσδιορισμό των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), την κατάρτιση των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας καθώς και την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας. Επίσης, έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση της 1ης Αναθεώρησης της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας, και τον προσδιορισμό των αναθεωρημένων Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ), σε εφαρμογή της προαναφερόμενης κείμενης νομοθεσίας.

Όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στα τρία Στάδια της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχουν αναρτηθεί στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Environment Information and Observation Network) http://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/floods//(Reportnet) και στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://floods.ypeka.gr/. Επίσης, όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στην 1η Αναθεώρηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας (ΠΑΚΠ) και τον προσδιορισμό των αναθεωρημένων Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ) έχουν αναρτηθεί στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/floods2019/pfra_2019/ και βρίσκονται υπό ανάρτηση στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://floods.ypeka.gr/.

Ειδικότερα, ο κάμπος του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας που αναφέρεται στην Ερώτηση ανήκει στο Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) και ειδικότερα στη ΖΔΥΚΠ «Χαμηλή ζώνη π. Αχελώου και παραλίμνιας περιοχής λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, παραλίμνιες εκτάσεις Τριχωνίδας, Λυσιμαχίας, Οζερού, Αμβρακίας», με κωδικό EL04APSFR0003. Στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04), για το οποίο έχει διενεργηθεί ευρεία διαβούλευση τόσο επί του περιεχομένου του όσο και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το οποίο έχει εγκριθεί με την υπ' ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41366/325/06.07.2018 (EL04), Απόφαση και δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης 2686/Β'/06.07.2018 (EL04), προβλέπονται τα ακόλουθα Μέτρα που συμβάλουν στην αντιπλημμυρική προστασία του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και την αποκατάσταση των ζημιών από πλημμύρες:

  • Αποκατάσταση γεωργικών εκμεταλλεύσεων από φυσικές καταστροφές, Κωδικός Μέτρου: EL_04_51_25, Είδος Μέτρου: Μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΑΑΤ/ΕΥΔ ΠΑΑ/ Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ΕΛΓΑ
  • Αναβάθμιση /Δημιουργία μηχανισμού αποτίμησης ζημιών και αποζημιώσεων στα κτίρια λόγω πλημμύρας, Κωδικός Μέτρου: EL_04_53_26, Είδος Μέτρου: Μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΥΜΕ / ΓΔΑΕΦΚ, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης Υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υπουργείο Οικονομικών, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Αξιοποίηση υφιστάμενων έργων ταμίευσης για ανάσχεση πλημμυρικών παροχών, Κωδικός Μέτρου: EL_04_32_10, Είδος Μέτρου: Μη δομικές παρεμβάσεις. Φορείς Υλοποίησης: Φορείς Διαχείρισης Ταμιευτήρων.
  • Εκσυγχρονισμός και αποκατάσταση αποχετευτικών/αποστραγγιστικών δικτύων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_33_11, Είδος Μέτρου: Τεχνικά Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΑΑΤ, ΥΠΥΜΕ/Γ.Γ.Υποδομών /Γ. Δ/νση Υδραυλικών Έργων και Κτηριακών Υποδομών/ΔΑΕΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου /Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας /Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου / ΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ
  • Έργα αντικατάστασης και συμπλήρωσης υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_34_13, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, ΥΠΥΜΕ/Γενική Γραμματεία Υποδομών/ Γενική Δ/νση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών/ΔΑΕΕ, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ΔΕΥΑ.
  • Σύνταξη Στρατηγικών Σχεδίων (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Κωδικός Μέτρου: EL_04_35_15, Είδος Μέτρου: Τεχνικά Μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΥΜΕ/Γενική Γραμματεία Υποδομών /Γενική Δ/νση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών/ ΔΑΕΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, Κωδικός Μέτρου: EL_04_23_03, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ΔΕΥΑ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Κατάρτιση γεωργών και κτηνοτρόφων σε πρακτικές μείωσης επιπτώσεων από τις πλημμύρες Κωδικός Μέτρου: EL_04_23_02, Είδος Μέτρου: Μέτρα εκπαίδευσης / ενημέρωσης, Φορέας Υλοποίησης: ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020.
  • Μελέτες/Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Κωδικός Μέτρου: EL_04_33_12, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΥΜΕ/Γενική Γραμματεία Υποδομών/ Γενική Δ/νση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών/ΔΑΕΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου /Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών) /Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.
  • Προώθηση πρακτικών ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών και συγκράτησης φερτών υλικών, με έμφαση στα Μέτρα Φυσικής Συγκράτησης Υδάτων (ΜΦΣΥ), Κωδικός Μέτρου: EL_04_31_08, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Δ/νση Δασών και Δασαρχεία.
  • Συντήρηση υφιστάμενων Ορεινών Υδρονομικών Έργων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_35_16, Είδος Μέτρου: Τεχνικά Μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου / Δ/νση Δασών και Δασαρχεία.
  • Διαχειριστικά μέτρα χρήσεων γης σε λεκάνες απορροής χειμάρρων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_35_17, Είδος Μέτρου: Μέτρα περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΑΑΤ, ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου (ενδεικτικά Δ/νση Δασών και Δασαρχεία).

Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αρμόδιες αρχές που σχετίζονται με την υλοποίηση των συγκεκριμένων Μέτρων, η γενική εποπτεία της εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) ανήκει στην Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου. Το συντονισμό σε εθνικό επίπεδο της εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχει η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο κεφάλαιο 12 του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) εξειδικεύονται οι βασικοί άξονες της παρακολούθησης εφαρμογής του ΣΔΚΠ με την καταγραφή για κάθε ένα Μέτρο του Προγράμματος Μέτρων του κύριου φορέα υλοποίησης του Μέτρου και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, του χρονικού πλαισίου εφαρμογής του, των χρηματοδοτικών εργαλείων εφαρμογής και του μηχανισμού παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και του Προγράμματος Μέτρων.

Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, περιλαμβανομένων των Χαρτών Επικινδυνότητας και Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας, αποτελούν το στρατηγικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής για την αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας στο σύνολο της χώρας. Τα αποτελέσματα των Χαρτών Επικινδυνότητας, των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και τα περιγραφόμενα στο Πρόγραμμα Μέτρων των ΣΔΚΠ θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη από τον κάθε φορέα που προγραμματίζει, αναπτύσσει και υλοποιεί έργα και δραστηριότητες.

Διευκρινίζεται ότι, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, η εκπόνηση, εποπτεία, έλεγχος και έγκριση τεχνικών μελετών των αντιπλημμυρικών υποδομών εθνικής σημασίας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας (ΑΡΘ. 186 του Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87Α/2010). Επίσης, η δασοτεχνική διευθέτηση χειμμάρων των ορεινών λεκανών απορροής αποτελεί αρμοδιότητα των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΓΚΙΝΗ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση επιστημόνων και ενεργών πολιτών με κεντρικό θέμα «Το Πρώτο Βήμα –Πορεία προς την Ενότητα» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» στη Λάρισα, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το βράδυ. 

Στην πολύωρη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η κοινωνική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και εξετάστηκαν οι τρόποι παρέμβασης απέναντι στη διαφαινόμενη δυστοπία. 

Συμφωνήθηκε η συνάντηση να επαναληφθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, ευελπιστώντας να φτάσει το συντομότερο δυνατό σε συμπαγή αποτελέσματα, διευρύνοντας τον κύκλο της με επιπλέον πρόσωπα και οργανωμένες (ή μη) ομάδες που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες αλλά είτε δεν έχουν αναλάβει ακόμα αντίστοιχες δράσεις, είτε δρουν ασυντόνιστα μεταξύ τους, χωρίς την κοινή πορεία, που αποτελεί «το Πρώτο βήμα» προς την ενότητα. 

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εκδώσουν την ακόλουθη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης. 

«Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε σύναξη πολιτών, προερχόμενων από διαφορετικούς ιδεολογικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό να  αποτελέσει «Το Πρώτο Βήμα» για την πολυπόθητη εθνική ενότητα απέναντι στην κοινωνική κατάσταση των τελευταίων δύο ετών που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά δυστοπίας.

Επιδίωξή μας είναι ο συντονισμός των μέχρι σήμερα καλοπροαίρετων αλλά μεμονωμένων προσπαθειών, και η συνένωσή τους σε μία κοινή πορεία που θα στοχεύει στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας. Μια αφύπνιση που είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια υπεύθυνη αντίσταση των πολιτών απέναντι στη σημερινή πολύ σκληρή – σχεδόν εξοντωτική για κάποια κοινωνικά στρώματα – προσωπική, ψυχολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. 

Βιώνουμε πλέον τη σταδιακή απομείωση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επέκταση της φτωχοποίησης και των ανισοτήτων, και την επιβολή διχασμού που οδηγεί σε αποσάθρωση του πολιτισμού και της κοινωνίας. 

Μια κοινωνία η οποία, ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών αξιών, υπηρετούσε μέχρι σήμερα τον κάθε πολίτη ως ξεχωριστή και αυτεξούσια προσωπικότητα. Καταργείται πλέον η ιδιωτικότητα, η προσωπική ελευθερία επιλογών και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απειλείται ευθέως ο τρόπος ζωής μας, ο οποίος διαμορφώθηκε μετά από κατακτήσεις αιώνων και πλέον κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη εισβολή του «κράτους εκτάκτου ανάγκης» και την επιβολή τεχνοκρατικής διαχείρισης της ζωής μας με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.

Τελικός στόχος είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής αλλά και η επανάκτηση της οικονομικής και εθνικής αυτοτέλειας.

Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν ΕΝΩΜΕΝΟΙ και με όλες τους τις δυνάμεις, όχι μόνο με κοινές δράσεις και ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών αλλά και με μια προσπάθεια για συνεχή διεύρυνση του κύκλου διαλόγου με πρόσωπα που ενστερνίζονται τις ίδιες αγωνίες.»

Με το πέρας των εργασιών οι προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες παρακάθησαν σε γεύμα το οποίο παρατέθηκε προς τιμήν κάθε ενός εκάστου εκ των προσκεκλημένων συμμετεχόντων από την οικοδέσποινα και φιλοξενούσα στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» τη συνάντηση αυτή, κ. Φωτεινή Μπλιάτσου. Η πρωτοβουλία για την συνάντηση προέκυψε ως άμεση και επιτακτική ανάγκη από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση:

1. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ιατρός, Δρ. Καρδιολογίας 

2. ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,   Μουσικός Παραγωγός, Επιχειρηματίας 

3. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ,  Βιοχημικός 

4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΝΤΖΕ, Συνταξιούχος, Κεραμίστρια 

5. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ιατρός, Καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας 

6. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δικηγόρος, Δίκαιο Υγείας 

7. ΛΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ,  Πολεοδόμος – Επιχειρηματίας 

8. ΜΑΣΣΑ ΟΛΓΑ, Συνταξιούχος πρ. τηλεοπτική Παραγωγός , Ακτιβίστρια 

9. ΜΑΣΤΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Σκηνοθέτης 

10. ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, Γεωργός 

11. ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Εικαστικός 

12. ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εκπαιδευτικός, Πολιτικός Επιστήμων, Ακτιβιστής 

13. ΝΤΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Ποινικολόγος, μεταπτυχιακό στην φαρμακολογία 

14. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ τ. καθ. Πανεπιστήμιο Πατρών 

15. ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, Καλλιτέχνης, Ακτιβιστής 

16. ΠΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Αν. Καθ. Βιοχημείας 

17. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΜΠΛΑΝΑΣ,  Χημικός Μηχανικός 

18. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Δημοσιογράφος, διευθυντής έκδοσης 

Πρωινής Νέας Υόρκης 

19. ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ερευνητής-Ιατρός, Μάστερ Δημόσιας Υγείας 

20. ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ,   Μουσικός Παραγωγός, Ακτιβίστρια 

21. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

22. ΧΙΩΤΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,  Αρχιτέκτονας Μηχανικός 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 13:12

Η σταύρωση της Ελευθερίας!

γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Ελευθερία! Ποτέ λέξη του Ελληνικού λεξιλογίου δεν αγαπήθηκε, δεν λατρεύτηκε τόσο πολύ! Αλλά και ποτέ μια έννοια δεν ποτίστηκε με τόσο αίμα στο πέρασμα των αιώνων. Αφού μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων για τον Έλληνα αποτέλεσε τον ένα από τους δύο όρους που έθετε ως προϋπόθεση για την ύπαρξή του. Τι άλλο μπορεί να σηματοδοτούν οι φράσεις «ή ταν ή επί τας», «νυν υπέρ πάντων ο αγών», «πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών», «ελευθερία ή θάνατος»!

Ελευθερία! Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία ανακηρύχθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948: «Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά τους. Είναι προικισµένοι µε λογική και συνείδηση και οφείλουν να συµπεριφέρονται µεταξύ τους µε πνεύµα αδελφοσύνης».

Ελευθερία! Αυτό το θείο χάρισμα, αυτό το πανανθρώπινο αγαθό, αυτή η θεμελιώδης ανθρώπινη αρχή, τη σημερινή αλλόκοτη εποχή έχει απόλυτα παραβιαστεί από κάποια καθάρματα της παγκόσμιας πολιτικο-οικονομικής ελίτ, η οποία, στα πλαίσια της δόμησης του νέου παγκοσμίου συστήματος και της εγκαθίδρυσης της Νέας Παγκόσμιας Τάξης προσπαθεί να επιβάλλει μια Παγκόσμια αυταρχική Διακυβέρνηση.

Αυτοί οι εχθροί του ανθρωπίνου γένους, εργαλειοποιώντας στο έπακρον ένα πιθανότατα κατασκευασμένο ιό και ένα συνακόλουθο ιατρικό πανδημικό αφήγημα με τελικό στόχο ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο μαζικό εμβολιασμό, έχουν επιβάλλει μια «υγειονομική δικτατορία», μέσω της οποίας έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις μορφές της ανθρώπινης Ελευθερίας, ήτοι:

-Την Ελευθερία της κοινωνικής ζωής, περιορίζοντας ή και απαγορεύοντας την ανθρώπινη συναναστροφή, ακόμη και μέσα στην οικογένεια, με την επιβολή της λεγόμενης «κοινωνικής αποστασιοποίησης», για τον δήθεν περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

-Την Ελευθερία της αναπνοής (!), επιβάλλοντας στον γενικό πληθυσμό την χρήση μάσκας και σε πολλές περιπτώσεις διπλής ή ακόμη και τριπλής μάσκας!

-Την Ελευθερία της κινήσεως, μερικώς ή ολικώς, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις όσων δεν υποκύπτουν στο αφήγημα και δεν εμβολιάζονται, αλλά και σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

-Την Ελευθερία της σκέψεως, με την σύνθλιψη του ανθρώπινου νου μέσω της φοβερής προπαγάνδας των ΜΜΕ.

-Την Ελευθερία της γνώμης, αφού δεν επιτρέπεται να εκφέρονται γνώμες που διαφέρουν από αυτές των «ειδικών» οργάνων τους.

-Την Ελευθερία της έκφρασης, δηλαδή του λόγου, γραπτού και προφορικού, με μια απίστευτη λογοκρισία και με την ποινικοποίηση των αντιθέτων απόψεων, ως διασπορά ψευδών ειδήσεων!

-Την Ελευθερία του συνέρχεσθαι, αφού έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ή και απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και οι ελεύθερες εξωτερικές συναθροίσεις.

-Την Ελευθερία της εργασίας, καθόσον σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν απολυθεί εργαζόμενοι που δεν υποτάσσονται στο αφήγημα του υποχρεωτικού μαζικού εμβολιασμού, ενώ πολλοί άλλοι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους γιατί έκλεισαν οι επιχειρήσεις που δούλευαν λόγω των συνεχών εγκλεισμών και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν.

-Την Ελευθερία της συμμετοχής στο πολιτισμό, αφού όσοι δεν υποκύπτουν στο αφήγημα αδυνατούν να συμμετάσχουν σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, μαθήματα χορού και άλλες μορφές πολιτιστικής δραστηριότητας.

-Την Ελευθερία της επιλογής επί της οικείας σωματικής επέμβασης, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε μεγάλες και κρίσιμες κοινωνικές ομάδες και τα δυσβάστακτα πρόστιμα που επέβαλαν στους συνταξιούχους συνανθρώπους μας.

Και όλα αυτά με πρόσχημα ένα ιό με θνητότητα λιγότερο από 1%, για όσους νοσήσουν. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να κάνουν όλοι το εμβόλιο, ένα πειραματικό εμβόλιο νέου τύπου, που για πρώτη φορά δοκιμάζεται στους ανθρώπους και δεν έχει δοκιμασθεί για μεσοχρόνιες και μακροχρόνιες παρενέργειες.

Να τονίσουμε εδώ ότι η Ελευθερία αποτελεί ένα από τα αναφαίρετα και απαραβίαστα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα «που έχουν θεμελιώδη σημασία, δεν χορηγούνται από ανθρώπινη εξουσία και δεν γίνεται να παραδοθούν», σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς κανόνες.

Κάποτε κάποιοι σταύρωσαν τον Χριστό, επειδή ήταν το Φώς, η Αλήθεια και η Ζωή.

Τώρα κάποιοι σταυρώνουν την Ελευθερία, γιατί προσφέρει το Φως στον άνθρωπο, γιατί είναι τέκνο της Αλήθειας, γιατί είναι η ίδια η Ζωή.

Αλλά τα σχέδιά τους δεν θα πετύχουν! Ήδη ο ελεύθερος κόσμος ξεσηκώνεται και σε σύντομο διάστημα έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Η Ελευθερία ανασταίνεται!

Άδης κάτω στενάζει!

Νίκος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
πηγή φωτο: pentapostagma.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η εγγραφή της «Παραδοσιακής Αλιείας Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), είναι μια διεθνής επιτυχία για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και τον ελληνικό πολιτισμό.

Αποδεικνύει τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα αυτού του παραδοσιακού τρόπου αλιείας και τη σύνδεσή του με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου μας.

Η παραδοσιακή αλιεία της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι κομμάτι της ιστορίας και της ζωής της χώρας μας. Συνδέεται με τη συλλογική πολιτιστική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής και ταξιδεύει στα βάθη του χρόνου. Αποτυπώνεται στο σύμπλεγμα των διβαριών, στις παραδοσιακές Πελάδες και στις γαΐτες που σχίζουν τα ήρεμα νερά της Κυνίας Λίμνης, κατά το Στράβωνα, της Περικαλλέας Λίμνης κατά τον Όμηρο και αυτής των «Καημών της Λιμνοθάλασσας» κατά τον Παλαμά.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί τη γέφυρα που συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο του πολιτισμού μας. Αποτελεί το μέσον διατήρησης και προώθησης της παραδοσιακής αλιείας στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για τη θέρμη με την οποία στήριξε και προώθησε αποτελεσματικά την προσπάθειά μας.

Οφείλω, τέλος, να συγχαρώ όσους εργάσθηκαν για τη σύνταξη του φακέλου.




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2022



Η «Παραδοσιακή Αλιεία Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού» εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Την εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, ανακοινώνει το ΥΠΠΟΑ.

Η πρωτοβουλία για την εγγραφή του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας προήλθε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και ομάδα επιστημονικών συνεργατών.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η παραδοσιακή αλιεία του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί παραδοσιακή πρακτική, συνδεδεμένη με τη δημιουργικότητα των κατοίκων της περιοχής και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Είναι η παραδοσιακή τεχνογνωσία, την οποία οφείλουμε να καταγράψουμε και να διαφυλάξουμε. Οι πρακτικές αλιείας Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελούν παραδοσιακή τέχνη και επαγγελματική δραστηριότητα που ασκείται για αιώνες στην ευρύτερη περιοχή, με πρακτικές αλλά και καταβολές τόσο τυπολογικές όσο και πολιτισμικές από τα μεσαιωνικά-βυζαντινά χρόνια και την Ενετοκρατία. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, αυτό το σημαντικό για την περιοχή στοιχείο, μπορεί να διαφυλαχθεί στο μέλλον. Ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό για την συνεργασία μας, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτό το σημαντικό στοιχείο».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός δήλωσε τα εξής: «Η παραδοσιακή αλιεία της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι κομμάτι της ιστορίας και της ζωής της χώρας μας. Συνδέεται με τη συλλογική πολιτιστική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής και ταξιδεύει στα βάθη του χρόνου. Αποτυπώνεται στο σύμπλεγμα των διβαριών, στις παραδοσιακές Πελάδες και στις γαΐτες που σχίζουν τα ήρεμα νερά της Κυνίας Λίμνης, κατά το Στράβωνα, της Περικαλλέας Λίμνης κατά τον Όμηρο και αυτής των «Καημών της Λιμνοθάλασσας» κατά τον Παλαμά. Η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί τη γέφυρα που συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο του πολιτισμού μας. Αποτελεί το μέσον διατήρησης και προώθησης της παραδοσιακής αλιείας στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη θέρμη με την οποία στήριξε και προώθησε αποτελεσματικά την προσπάθειά μας. Οφείλω, τέλος, να συγχαρώ όσους εργάσθηκαν για τη σύνταξη του φακέλου».

Η λιμνοθάλασσα ως ζωντανός οργανισμός με πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα επαγγελματικής δραστηριοποίησης, βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης του παραδοσιακού τρόπου αλιείας. Το πλούσιο σε βιοποικιλότητα φυσικό περιβάλλον της περιοχής που φιλοξενεί 290 είδη πτηνών και περισσότερα από 100 είδη χλωρίδας ενισχύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αλιείας και αποτελεί μια ζωντανή απεικόνιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.

Στο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού υπάρχουν συνολικά 14 ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, 8 παραδοσιακού και 6 σύγχρονου τύπου. Είναι τοποθετημένες στα σημεία που η λιμνοθάλασσα επικοινωνεί με τη θάλασσα. Η θέση των παραδοσιακών διβαριών, των μόνιμων αλιευτικών παγίδων- φυσικών ιχθυοτροφείων, δεν έχει μεταβληθεί από το 1826. Ο υγρότοπος σήμερα έχει δυνατότητα παραγωγής σημαντικών ποσοτήτων αλιευμάτων ως βιότοπος που προσελκύει μεγάλο αριθμό και πολλά είδη υδρόβιων οργανισμών, τα οποία στη συνέχεια οι αλιείς τα εκμεταλλεύονται εμπορικά.

Σήμερα περισσότεροι από 700 αλιείς δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη λιμνοθάλασσα. Παρότι αποτελεί επάγγελμα που ασκείται κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι ψαράδες συνεχίζουν μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και αποτελεί μέρος της ιστορικής και πολιτισμικής τους κληρονομιάς. Η παραδοσιακή αλιεία ήταν εξ’ άλλου μια από τις βασικές αιτίες που επέτρεψε στους Μεσολογγίτες να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την πολιορκία της πόλης.

Τα μυστικά και οι τεχνικές της παραδοσιακής αλιείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακής τεχνογνωσίας: από την κατασκευή των κτισμάτων έως των χρηστικών αντικειμένων, γνώσεις για την εύρεση κατάλληλου ξύλου για την ναυπήγηση των πλοιαρίων, την κατασκευή των πελάδων και των εργαλείων. Οι μόνιμες εγκαταστάσεις (διβάρια, πελάδες), τα κινητά μέσα (πλοιάρια, γαΐτες), τα εργαλεία (παραγάδι, καμάκι, σταφνοκάρι), αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που διαφυλάσσεται μέχρι σήμερα ως αναπόσπαστο κομμάτι και βασικό βιοποριστικό στοιχείο των κατοίκων της περιοχής.

Εκπρόσωποι των ελεύθερων αλιέων και των συνεταιρισμών των διβαρίων συμμετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για την προετοιμασία και εγγραφή του φακέλου υποψηφιότητας του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε για το εγχείρημα και υποστήριξε με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα.

Σημειώνεται ότι το 2020 προηγήθηκε και η εγγραφή του στοιχείου «Ψάρεμα με σταφνοκάρι στο Αιτωλικό» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ