Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

Την έντονη διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από το βάση του κόμματος, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 είπε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και σε ένα star system.

“Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Όταν ψηφίζουν 300 – 400.000 σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης. Δεν συμφωνούμε. Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριο μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος”, τόνισε.

Κόμμα δημοκρατικό σημαίνει κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό

“Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια”, διερωτήθηκε. “Εδώ θα γίνει ένα Star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, εξήγησε ο ίδιος, σύμφωνα με το capital.gr.

Επανέλαβε ότι υπάρχει μια τάση στο σύστημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, “που δεν αφορά την Αριστερά, να έχουμε δήθεν αποκέντρωση, ουσιαστικά μέλη που δεν θα συγκροτούν οργανώσεις, αλλά θα έχουν μια χαλαρή σύνδεση ψηφιακού χαρακτήρα πολλές φορές, ταυτόχρονα με μια συγκεντρωτική από τα πάνω ηγεσία. Αυτό το σχήμα δεν μας εκπροσωπεί. Θέλουμε Δημοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος”.

“Σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε, έγιναν προτάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και άλλες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα κόμμα δημοκρατικό, σημαίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό. Θα λειτουργεί με τρόπο ισότιμο για όλα τα μέλη του και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων. Όχι την ανάθεση και την ανάδειξη ζητημάτων σε άλλους. Θα τα δούμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, ανοιχτό, δημοκρατικό με τις διαφορές μας, δεν φοβόμαστε τις διαφορές μας. αντιθέτως είναι η δύναμή μας, γιατί οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε συνθέσεις και ενδυναμώνουν το κόμμα”, υποστήριξε.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια κρίση του κομματικού φαινομένου συνολικά, σημειώνοντας ότι η υπέρβαση αυτής της κρίσης είναι αναγκαίο στοιχείο για να ανανεωθεί η Δημοκρατία, καθώς δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολιτικά κόμματα. “Το θέμα είναι ποια πολιτικά κόμματα; Τα αρχηγικά πολιτικά κόμματα, της ψηφιακής λειτουργίας που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την καθημερινή παρέμβαση και λειτουργία των μελών, είναι κόμματα της μετά- Δημοκρατίας, τα οποία είναι εύκολο να τα διαχειριστούν και να τα προσεταιριστούν διάφορες δυνάμεις οικονομικών συμφερόντων και αλλότριων πολιτικών στοχεύσεων”, επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το βασικό στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, “είναι η πρότασή μας για να φύγει η Δεξιά. Και εκεί μέσα εντάσσουμε το πρόγραμμα μας, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και ένα ελκτικό αριστερό πολιτικό κόμμα. Εάν σε αυτά συμφωνήσουμε θα βρούμε και τις τεχνικές. Η συζήτηση απολυτοποιημένα μόνο για το θέμα της εκλογής του αρχηγού – έχει βέβαια μεγάλη σημασία η εκλογή αρχηγού- αλλά είναι έξω από τα κοινωνικά ενδιαφέροντα σήμερα της πλειοψηφίας του λαού. Ο λαός θέλει ένα κόμμα αποτελεσματικό να διώξει τη ΝΔ, όλα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε”.

Πηγή: thetoc.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 02/11/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:    «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Από αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα, όπου περισσότερα από 50.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, ενώ παρατηρήθηκε το παράδοξο, η στάθμη του νερού να ανεβαίνει, αντί να υποχωρεί για μερικά εικοσιτετράωρα, μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Για την αποστράγγιση της περιοχής, σε περίπτωση πλημμύρας, υπάρχει ένα αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο, που όμως έχει κατασκευαστεί το 1953 και το οποίο έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ, στην περίπτωση που η αποστράγγιση συντελεστεί με φυσικό τρόπο, η απορροή θα γίνει με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε 100 και πλέον ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της πλήρους οικονομικής καταστροφής, αφού είδαν τις εγκαταστάσεις τους να βυθίζονται κυριολεκτικά στο νερό, να καταστρέφεται μεγάλο μέρος από αυτές αλλά και τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, όπως ζωοτροφές και διάφορος εξοπλισμός που απαιτούνται για την τέλεση της κτηνοτροφικής εργασίας. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, δυστυχώς, δεν έλλειψε και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε γεωργικές καλλιέργειες με τριφύλλια, σιτηρά και καλαμπόκια, όπου μετά τη συγκομιδή τους, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η αποστράγγιση των ως άνω πλημμυρισμένων εκτάσεων, ούτως ώστε να επανέλθει η ζωή των κτηνοτρόφων στον κάμπο Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ολική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι ως άνω κτηνοτρόφοι και να δρομολογηθούν άμεσα υπέρ τους οι αντίστοιχες αποζημιώσεις που δικαιούνται;
  3. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην σύνταξη αντιπλημμυρικής μελέτης και στην υλοποίησή της, προς θωράκιση της ανωτέρω περιοχής, ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε καταστροφική επανάληψη του ως ανωτέρω περιγραφέντος περιστατικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

ΘΕΜΑ: «Καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας»

ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 1052/10-11-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλος» στην περιοχή του Λεσινίου, στην Αιτωλοακαρνανία, ήταν το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, ο Υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Άκης Σκέρτσος, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών και άλλων φορέων.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε ο «οδικός χάρτης» πάνω στον οποίο θα «βαδίσουν» οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφή και ο καταμερισμός των έργων που είναι απαραίτητα, ώστε σε πρώτη φάση να γίνει απάντληση των υδάτων και καθαρισμός του βασικού ρέματος του Γεροπόρου, και σε δεύτερη φάση ο εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ της περιοχής, πάντα με στόχο την αποτροπή επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

Για την μέχρι τώρα αποτύπωση των ζημιών, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, διαβιβάζεται το με αριθμ. πρωτ. 13981/15-11- 2021 έγγραφό του.

Πλέον των ανωτέρω, αναφέρεται ότι δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (Π.Α.Α.) 2014-2020. Σημειώνεται ότι, η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100% και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 40.000.000,00 €.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων στο πλαίσιο της προαναφερόμενης Δράσης είναι η αρμόδια υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού, (Δήμοι ή Περιφέρειες), η οποία έχει την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων.

Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό έως 2,2 εκ. € τα οποία αφορούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2

ΘΕΜΑ: 1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΡΩΤ. 1052 /10-11-2021

Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

  1. Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από την βροχόπτωση- πλημμύρα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας (κάμπος Λεσινίου), κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειές, (ελαιόδεντρα), σε μηδικές και σε βαμβάκια διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 33 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 613 δηλώσεις. Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενέργησαν επισημάνσεις για τις ανωτέρω ζημιές για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ήδη ξεκινήσει εκεί όπου η πρόσβαση είναι εφικτή . Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ.

Ομοίως από το προαναφερόμενο αίτιο ζημιές προξενήθηκαν και σε ζωικό κεφάλαιο. Έγιναν 3 αναγγελίες που αφορούν αιγοπρόβατα και μελισοσμήνη το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε.

Επιπλέον από τι προαναφερόμενο αίτιο ζημιές προξενήθηκαν σε πάγιο κεφάλαιο (σταβλουπόστεγα) και αποθηκευμένα προϊόντα. Το έργο των καταγραφών εκεί που η πρόσβαση είναι εφικτή διενεργούνται από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. Στην συνέχεια εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων θα ενταχθούν σε πρόγραμμα και μετά την έγκριση του προγράμματος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ) θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Επίσης , επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό .‘Έτσι στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Αγρινίου το έργο των εκτιμήσεων πλέον των μονίμων γεωτεχνικών θα στελεχωθεί και με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό (έως 20 εποχικοί γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων .

Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις, διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021, ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.

Πρέπει δεν να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν στους 15-17 μήνες.

  1. Τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε ο κ.Σπ. Λιβανός με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. .Οι αποζημιώσεις θα είναι άμεσες και δίκαιες

Τη διαβεβαίωση ότι και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, η πολιτεία θα δράσει με ταχύτητα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την επίσκεψή του στον κάμπο του Λεσινίου, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες.

ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο Υπουργός κ.Λιβανός μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Είμαστε εδώ εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και η Διοίκηση της Πυροσβεστικής. Έχουμε πλήρη εικόνα των καταστροφών και των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει και θα τα αντιμετωπίσουμε όπως και στις άλλες περιπτώσεις στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες, άμεσα, δίκαια και γρήγορα για όλους τους κατοίκους που επλήγησαν. Σε ό, τι αφορά τις ζημιές σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι μαζί μου, όπως επίσης και οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ είναι ήδη εδώ, στην περιοχή, και έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές, ώστε με άμεσο τρόπο και πάλι, να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Στις επιχειρήσεις και κυρίως τις κτηνοτροφικές, που έχουν πληγεί -και έχουμε πολλές τέτοιες-   θα γίνει η καταγραφή που χρειάζεται από τις επιτροπές της περιφέρειας με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΛΓΑ, και στη συνέχεια, πάλι μέσα από την διαδικασία την ταχύτατη που έχουμε χρησιμοποιήσει και στις προηγούμενες καταστροφές, θα δοθούν οι προκαταβολές και οι αποζημιώσεις, εκτιμώ στις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός και το κλιμάκιο που τον συνοδεύει, επισκέφθηκαν την Κατοχή και το Νιοχώρι που επίσης υπέστησαν ζημιές.

2.Τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρονται στην ερώτηση    και αφορούν τα έργα πρόσληψης και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του ΕΛ.Γ.Α.

 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 4/10/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Η ΔΕΗ βάζει τέλος στη λειτουργία του “Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων” («ΤΟΕΒ») της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας λόγω χρεών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, ένα ακόμη χτύπημα έρχεται να προστεθεί στις τόσες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας, τα 2 τελευταία χρόνια. Η ΔΕΗ βάζει τέλος στη λειτουργία του «ΤΟΕΒ» της Κατοχής λόγω χρεών. Η κακοδιαχείριση, που αφορά στην Διοίκηση του εν λόγω οργανισμού, όλα αυτά τα χρόνια και συνάμα οι οφειλές του, τον οδήγησαν σε οικονομικό τέλμα. Η χρονική στιγμή, κατά την οποία πραγματοποιείται η ανωτέρω ενέργεια από την πλευρά της ΔΕΗ, όμως, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής. Λίγο πριν την λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στους τελευταίους, που εκτός από τη μειωμένη ζήτηση των προϊόντων τους λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ανατιμήσεων των γεωργικών εφοδίων και του πετρελαίου και βέβαια, λόγω των φυσικών καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα, εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχουν απέναντί τους και την ανάλγητη πολιτική της ΔΕΗ. Είναι ανάγκη να αναλογιστούν οι υπεύθυνοι το οικονομικό αδιέξοδο της τοπικής κοινωνίας και να σταθεί η Πολιτεία, για μια φορά ακόμα, αρωγός στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, που μοχθούν, καθημερινά, μέσω της ενασχόλησής τους με τον τόσο ζωτικό για την οικονομία μας πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα μέτρα που προτίθεσθε να λάβετε για την διευκόλυνση των «ΤΟΕΒ» στην διαχείριση των συσσωρευμένων χρεών τους, των τελευταίων ετών;
  2. Προτίθεσθε εξετάζοντας το ως άνω πρόβλημα, να προβείτε στην άμεση θέσπιση νομοθετικής ή άλλης ρύθμισης, προκειμένου για την ευχερή αποπληρωμή των οφειλών προς την ΔΕΗ, ώστε οι παραγωγοί της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας να αντιμετωπίσουν με θετική προοπτική επίλυσης τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τους έχουν προκύψει;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Διαχείριση των χρεών του ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας» ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 72/6-10-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν  οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Τα έργα εγγείων βελτιώσεων κατασκευάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και μεταβιβάζονται σε φορείς (Ο.Ε.Β.) για τη Διοίκηση-Λειτουργία και Συντήρησή τους. Οι δαπάνες τους που διακρίνονται σε δαπάνες Διοίκησης, Λειτουργίας (όπως οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας) και Συντήρησης, καλύπτονται ανταποδοτικά από τους ωφελούμενους παραγωγούς με τη μορφή παγίων και αρδευτικών τελών ή αντιτίμου χρήσεως ύδατος.

Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) εντάσσονται στα μέτρα του αγροτικού εξηλεκτρισμού και τους χορηγείται μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κατά τα τελευταία έτη έχει προβεί στην έκδοση μιας σειράς νομοθετημάτων (Ν.4546/2017, Ν.4456/2018, Ν. 4673/2020, Ν.4691/2020 και 4787/2021) στην κατεύθυνση της επίλυσης σειράς χρόνιων προβλημάτων των Ο.Ε.Β. όπως είναι η εισπραξιμότητα για την συνεπακόλουθη μείωση των συσσωρευμένων χρεών τους.

Με το Ν. 4872/2021 ανεστάλη η καταβολή χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο 1-11-2021 έως 31-3-2022. Επιπλέον η κυβέρνηση προτίθεται να καλύψει μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο.

Αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πραγματοποιούμενης δημόσιας διαβούλευσης-διερεύνησης των προβλημάτων και των θεμάτων λειτουργίας των ΤΟΕΒ, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αγροτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι η νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ. Η κ. Σιμητροπούλου έχει εμφανιστεί και έχει παίξει στο «Deal».

Η νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, είναι μια δικηγόρος με πλούσια δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση στον δήμο Αλίμου, όπου μένει αλλά και δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Η κ. Σιμητροπούλου είναι μια γνώριμη φυσιογνωμία σε όσους παρακολουθούν το τηλεπαιχνίδι του Alpha, «Deal», στο οποίο έχει εμφανιστεί και είχε μάλιστα καταφέρει να κερδίσει 40 ευρώ.

Το… άτυχο κουτί 13

Η ίδια γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας και στο τηλεπαιχνίδι εκπροσωπούσε τον νομό. Είχε επιλέξει το κουτί με το νούμερο 13 το οποίο πάντως από ότι φάνηκε στο παιχνίδι δεν της έφερε τύχη. Το κουτί έκρυβε μέσα του, μόλις 20 ευρώ.

Δείτε τη να παίζει στο επεισόδιο του «Deal» και να προσπαθεί να βγάλει τον τραπεζίτη νοκ άουτ. Κάτι που τελικά αποδείχθηκε δύσκολο. Ακόμη και όταν αντάλλαξε το κουτί με το νούμερο 13 με το κουτί με το νούμερο 23, το οποίο τελικά περιείχε και τα 40 ευρώ.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την άμεση δωρεάν συνταγογράφηση των Rapid και PCR test και άρση της εγκληματικής κυβερνητικής απόφασης που αναγκάζει τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, αντί στον συμβεβλημένο γιατρό, μόνο στο νοσοκομείο, με επακόλουθο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, ζητά με Αναφορά που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται στις επιστολές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, στις οποίες επισημαίνονται οι έντονες διαμαρτυρίες των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, τόσο για την κατάργηση της ισότιμης και πλήρους πρόσβασης των ανασφαλίστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και στην άρνηση της κυβέρνησης για δωρεάν συνταγογράφηση των Rapid και PCR test.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, τρεις φoρές την εβδομάδα επισκέπτονται την μονάδα αιμοκάθαρσης και χρειάζονται 3 Rapid test ή PCR. Οι μεταμοσχευμένοι, οι οποίοι είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, κάθε φορά στις τακτικές ή έκτακτες επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία και τις μονάδες μεταμόσχευσης απαιτείται, πριν, να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR. Το ίδιο ισχύει και για τους περιτοναϊκούς ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να προβεί άμεσα στη συνταγογράφηση των Rapid test ή PCR των νεφροπαθών μέσω του Ε.Ο.Π.Π.Υ., μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2 να διατίθενται σε αναγκαίο αριθμό από τα φαρμακεία, με βάση τον ΑΜΚΑ του νεφροπαθούς.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής ζητά «να αρθεί άμεσα η ντροπιαστική τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία κατήργησε τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία ίσχυε από το 2016». Πλέον, όπως αναφέρει, από 1 Φεβρουαρίου του 2022 οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας και μέσα σε αυτούς οι αιμοκαθαιρόμενοι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές υγείας.

«Είναι πραγματικά απορίας άξιο», τονίζει ο κ. Κουρουμπλής, «πώς σε μια περίοδο που καθημερινά θρηνούμε δεκάδες ανθρώπους από την πανδημία, το υπουργείο Υγείας αντί να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο και στις εξετάσεις, στέλνει τους ανασφάλιστους στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία και στις αποψιλωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κίνδυνο τη ζωή τους».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους

Στόχος επίθεσης απο χάκερς εγινε η Βουλη των Ελλήνων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να παραβιαστούν περίπου 60 λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτών.

Σύμφωνα με ενημερωση η επίθεση έγινε χθες το μεσημέρι. Η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμοδια υπηρεσία της Βουλής προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή «έκλεισε» ολα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενω σε συνεργασία με την Διωξη Ηλεκτρονικουυ εγκλήματος ερευνούν το μέγεθος της έκθεσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι χάκερς κατάφεραν να παραβιάσουν περίπου 60 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτων.

Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.

protothema.gr

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 19:21

Η Προπαγάνδα «σκοτώνει» την Αλήθεια!

άρθρο του Νίκου Ταμουρίδη

«Η Προπαγάνδα έχει πάρει διαζύγιο από την Αλήθεια και από την Ηθική», διατράνωνε ο Χίτλερ! «Η Προπαγάνδα είναι ψέμα, ακόμη κι όταν λέει την αλήθεια», σημείωνε ο αντίθετος σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού Τζωρτζ Όργουελ!

Τι είναι όμως Προπαγάνδα;

Σύγχρονη Προπαγάνδα είναι η επιστημονική  τεχνική της διαδόσεως των ιδεών με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Η ιδέα μετατρέπεται σε υλική δύναμη όταν μπει μέσα στις μάζες. Η σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας, με την χρησιμοποίηση των παντοδύναμων ΜΜΕ στην συνεχή 24ωρη ροή των πληροφοριών, είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Η Προπαγάνδα είναι το τρομερότερο πολεμικό όπλο στα χέρια εκείνου που ξέρει να την χρησιμοποιεί. Είναι το βασικό χαρακτηριστικό μιας νέας μορφής πολιτισμού. Αυτή κανονίζει τη σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, τις δραστηριότητές μας.

Τι είναι Αλήθεια;

Αλήθεια είναι το καθετί που είναι ορθό, που συμφωνεί με την πραγματικότητα, καθετί που μπορεί να επαληθευτεί πειραματικά ή να ελεγχθεί με τη λογική και την εμπειρία, με αξιόπιστα δεδομένα. Και επιπλέον είναι η απουσία ψεύδους ή άλλης σκόπιμης αλλοίωσης της πραγματικότητας. Επομένως η έννοια της Αλήθειας είναι επιστημονικά σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών!

Τι γίνεται στον κόσμο σήμερα;

Τα τελευταία δύο χρόνια, συμβαίνει κάτι το απίστευτο! Μια διεθνιστική πολιτικο-οικονομική ελίτ, που νομίζει ότι κατέχει θεϊκή εξουσία, προσπαθεί να ελέγξει τον παγκόσμιο πληθυσμό για να επιβάλλει μια παγκόσμια αυταρχική διακυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιώντας ένα άκρως ολοκληρωτικό τρόπο και έχοντας υποδουλώσει απόλυτα τα πανίσχυρα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως, έχει προβεί στην πλήρη εργαλειοποίηση του λεγόμενου κορωνοϊού, με τραγικά αποτελέσματα.

Ολόκληρος ο πλανήτης γη βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο πόλεμο και έχει βυθιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κατάρρευσης. Στον ιδιότυπο αυτό πόλεμο, που κήρυξε (αν)επισήμως η προαναφερόμενη ελίτ, χρησιμοποιούνται πλήρως όλα τα μέσα και όλες οι μέθοδοι της Προπαγάνδας, με ένα πρωτοφανή τρόπο.  

Δεν υπάρχει μέσο διάδοσης της προπαγάνδας, του γραπτού και του προφορικού λόγου, καθώς και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που να μην χρησιμοποιήθηκε στη λυσσώδη αυτή περίοδο. Οι απειλές, ο φόβος και ιδιαίτερα ο φόβος του θανάτου, η λογοκρισία, οι υποσχέσεις, οι παροχές, το ψέμα, η μπλόφα, ο σαρκασμός, η περιφρόνηση, όλα ελήφθησαν επαρκώς από την οπλοθήκη της γραμματολογίας και παρατάχθηκαν εναντίον του παγκοσμίου πληθυσμού.

Δεν υπάρχει μέθοδος και τεχνική της προπαγάνδας, που να μην έγινε πράξη. Η υποβολή, οι ισχυρές επικλήσεις σε συναισθήματα, η καλλιέργεια μίσους, η πολεμικότητα, ο φθηνός εντυπωσιασμός, η πλύση εγκεφάλου, οι ανακρίβειες, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η συνεπής ασυνέπεια, η λαϊκότητα, ο πόλεμος νεύρων, η αθρόα χρήση μαγικών λέξεων, συμβόλων και συνθημάτων, όλα αυτά συστηματικά προγραμματίστηκαν και έγιναν πράξη με στόχο τους λαούς της γης.

Αντί λοιπόν της Αλήθειας, εκείνο που πρωταγωνίστησε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί είναι η Προπαγάνδα και το Ψέμα, που κατατίθενται καθημερινά, τόσο στην πολιτική παλαίστρα, υπό τους θόλους των βουλευτηρίων, όσο και στα πολύχρωμα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου παρελαύνουν οι πρωταγωνιστές του «υγειονομικού» δράματος.

Η Προπαγάνδα σκοτώνει στην κυριολεξία την Αλήθεια! Αυτό δεν επιτρέπεται να το αφήσουμε. Οι ελεύθεροι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε σημαία μας την Αλήθεια και να την περισώσουμε! Να ενώσουμε δυνάμεις και να αγωνιστούμε! Μόνο έτσι θα καθαρίσουμε αυτή την πολιτικά και κοινωνικά μολυσμένη ατμόσφαιρα και θα σταματήσουμε να εισπνέουμε την αφόρητη δυσωδία της προπαγάνδας! Μόνο έτσι θα ανατρέψουμε αυτή την καταστρεπτική πορεία του κόσμου!  

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
πηγή φωτο: pentapostagma.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2021

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Καταργούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πόλη του Μεσολογγίου»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που είδε με προβληματισμό την ανακοίνωση των βάσεων, αφού, κάποια τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έμειναν χωρίς επαρκή αριθμό φοιτητών. Ο δε Δήμος Μεσολογγίου κάνει λόγο για την
«χαριστική βολή» στην πάλαι ποτέ φοιτητούπολη της περιοχής. Με δεδομένες, πλέον, τις βάσεις του 2021, ο Δήμος Μεσολογγίου σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων ότι, η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εξαφανίζει σχεδόν όλα τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι, από το 2012, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία, τόσο σε αριθμό τμημάτων, όσο και σε αριθμό φοιτητών. Από μια φοιτητούπολη με 3 – 4 χιλιάδες φοιτητές, το 2012 και 7 τμήματα, το 2019, μετρώνται τρία τμήματα, με 610 εισακτέους αλλά πολύ λιγότερους, στην πραγματικότητα, λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης. Κατά τη νέα, δε, ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόνον 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα, επί συνόλου 494 προσφερόμενων θέσεων! Επιτακτική καθίσταται και επιβάλλεται πλέον η ανάγκη, η Κυβέρνηση να καλύψει, τουλάχιστον, τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να καλύψετε άμεσα τις θέσεις που διακηρύξατε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα περιφερειακό πανεπιστημιακό τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών και οδηγηθεί νομοτελειακά στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργησή του;

Εξετάζεται η μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως έσχατη λύση στον επικείμενο αφανισμό των δομών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη, μετά τη μείωση των εισακτέων;

Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε και να καταργήσετε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς, αποδεικνύεται άδικο για τους υποψήφιους και καταστροφικό για την επιβίωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 9108/17-9-2021»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Κάθε μεταβολή στην ακαδημαϊκή δομή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τις διατάξεις του σχετικού ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, και σε κάθε περίπτωση προϋποθέτουν αίτημα του οικείου ιδρύματος. Η διαμόρφωση της υφιστάμενης ακαδημαϊκής δομής του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβε χώρα με τις διατάξεις του ν. 4610/2019 (Α΄ 70).

Το Πανεπιστήμιο Πατρών υπέβαλε με το αριθμ. πρωτ. 224/9164/29-03-2021 έγγραφο, το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη» του ιδρύματος, το οποίο εγκρίθηκε στην υπ’ αριθμ 184/22-3-2021 έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Το εν λόγω σχέδιο διαβιβάστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. στον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου για τη διατύπωση εισήγησης από το Ανώτατο Συμβούλιο. Σύμφωνα δε με το υπ’ αριθμ πρωτ 21426/11-05-2021 έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,

«Το Ανώτατο Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε κατ’ αρχήν το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών ως μια τεκμηριωμένη πρόταση που λειτουργεί με γνώμονα τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων αδύναμων ακαδημαϊκών μονάδων, τη βιωσιμότητα του συνόλου των Σχολών και των Τμημάτων και την περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη του ΑΕΙ». Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση της Αρχής, το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών εγκρίθηκε καθώς «Πρόκειται για μια τεκμηριωμένη πρόταση του Ιδρύματος που έχει την κατά πλειοψηφία αποδοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και λειτουργεί με γνώμονα τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων αδύναμων ακαδημαϊκών μονάδων, τη βιωσιμότητα του συνόλου των Σχολών και των Τμημάτων και την περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη του ΑΕΙ. Η συγκεκριμένη πρόταση σέβεται τις επιστημονικές περιοχές και το υφιστάμενο διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη των φοιτητών να φοιτούν σε ευρύτερες πανεπιστημιακές κοινότητες. Ταυτόχρονα, ενώ υπόσχεται να συνεχίσει την παρουσία του Ιδρύματος στις υφιστάμενες έδρες Τμημάτων και στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών των περιοχών, αποτρέπει τη γεωγραφική απομόνωση των Τμημάτων και ενισχύει τις δυνατότητες διεπιστημονικών συνεργειών μεταξύ τους».

Ακολούθως, με το υπ’ αριθμ πρωτ. 55248/Ζ1/18-05-2021 έγγραφο της Δ/νσης Οργανωτικής & Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υ.ΠΑΙ.Θ., τα ανωτέρω κοινοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου για την υποβολή σύμφωνης γνώμης και πλήρους πρότασης της Συγκλήτου, ώστε στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των προαναφερθεισών ακαδημαϊκών μεταβολών κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 5 και 10 του ν. 4485/2017 (Α΄114), όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 191 του ν. 4823/2021 (Α΄136/3-8-2021). Περαιτέρω, το Πανεπιστήμιο με το υπ’ αριθμ πρωτ. 480/16751/27-5-2021 έγγραφό του γνωστοποίησε στο Υ.ΠΑΙ.Θ. την παροχή σύμφωνης γνώμης από τη Σύγκλητο, στην υπ’ αριθμ. 187/27-5-2021 συνεδρίασή της.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Πανεπιστήμιο Πατρών απέστειλε στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με το υπ’ αριθμ. 5323/30-07-2021 έγγραφό του, την τελική πρόταση του Ιδρύματος για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία και μεταφορά έδρας Τμημάτων του (συνεδρίαση Συγκλήτου υπ’ αριθμ. 190/29-07-2021) και η πρόταση αυτή διαβιβάστηκε στην ΕΘ.Α.Α.Ε. με το αριθμ. πρωτ. 97082/Ζ1/05-08-2021 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διατύπωση γνώμης επ’ αυτής. Στη συνεδρίαση με αριθμό 25/27-09-2021 το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘ.Α.Α.Ε. συζήτησε εκτενώς το θέμα και ενέκρινε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως ψηφίστηκε στην υπ’ αρ. 190/29-07-2021 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος προωθείται προς υπογραφή.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση, μετά από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, έχουν ζητηθεί οι προτάσεις των Ιδρυμάτων που θα αφορούν σε μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας.

Όσον αφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αυτή θεσπίστηκε για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών, για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, και για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ. Επισημαίνεται ότι κοινωνική πολιτική δεν συνιστά η εισαγωγή υποψηφίων στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2 στα 20, που οδηγεί νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε αδιέξοδο, εφόσον η προοπτική να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν είναι μηδαμινή ή η προοπτική να εργασθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους είναι εξαιρετικά χαμηλή. Κοινωνική πολιτική συνιστά η λειτουργία εσπερινών σχολείων για εργαζόμενους μαθητές και η ρύθμιση για την εισαγωγή των αποφοίτων Εσπερινών Λυκείων στα Α.Ε.Ι. σε αριθμό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, καθώς επίσης και η παροχή πραγματικών δυνατοτήτων και εναλλακτικών διαδρομών, όπως η επαγγελματική κατάρτιση.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το γκάλοπ της Metron Analysis δείχνει προβάδισμα 11,8 μονάδων για τη ΝΔ, κυριαρχία Μητσοτάκη και νέα άνοδο ΚΙΝΑΛ.

Η Metron Analysis εκτιμά ότι η ΝΔ συγκεντρώνει 36% και προηγείται με 11,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής φθάνει στο 18,5%, καθώς ο νέος αρχηγός του προσεταιρίζεται κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Άνετη πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη, αλλά και αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια.

Την τάση για διεμβολισμό του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής, που διεφάνη μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Chanel.

Ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά του που το φέρνουν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την ίδια ώρα υπολείπεται εμφανώς από τη Νέας Δημοκρατίας.

Παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας, το κυβερνών κόμμα (με επίδοση που υπολογίζεται στο 36%) προπορεύεται σταθερά και με διψήφιο ποσοστό διαφοράς (11,8% στην εκτίμηση ψήφου) από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλη είναι επίσης και η υπεροχή που εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό διατηρεί καθαρή πρωτιά με 36%, αφήνοντας 20 μονάδες πίσω τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει με 16%, ενώ για πρώτη φορά πλασσάρεται στο 8% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαβλέπουν εκλογές

Από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της συγκεκριμένης μέτρησης είναι ότι κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, αντίθετα ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι αντλούν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που φαίνεται να συρρικνώνεται ενδεχομένως και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες διαβλέπουν ότι οι εκλογές πλησιάζουν και παίρνουν πιο ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση.


Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Μικρότερα κέρδη, της τάξης του 0,4%, αποκομίζει το Κίνημα Αλλαγής που ανεβαίνει στο 15% από 14,6% στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας.

Η ανοδική τροχιά, ωστόσο, που εξακολουθεί να εμφανίζει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, η δύναμη του οποίου στην εκτίμηση ψήφου υπολογίζεται ότι φθάνει στο 18,5% και βρίσκεται μόλις 5,7% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (24,2%), θεωρείται αξιοσημείωτη, κυρίως διότι αποσπά δυνάμεις και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και στου Κέντρου όπου παραδοσιακά κρίνεται ο νικητής των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, οι επιδόσεις δεν διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εξάλλου τα στοιχεία της έρευνας για τον τρόπο που βλέπουν οι Έλληνες την κατάσταση της χώρας. Το 53% (που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι του 39% που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, 41% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είναι ίδια, αλλά το 39% ότι είναι χειρότερη και το 20% σε καλύτερη.

Αυξημένη ανησυχία από την ακρίβεια

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων, σε ποσοστό 34%, αλλά με μια κάμψη 2 μονάδων. Άνοδο δύο μονάδων, στο 32% από 30% παίρνει η οικονομία/ακρίβεια, γεγονός που δείχνει την ανησυχία που επικρατεί για την τσέπη του Έλληνα. Ακολουθεί η ανεργία με 9%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, το προσφυγικό δε ως πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος με 3%.

Έξι στους 10 πολίτες (62%) απαντούν στη δημοσκόπηση ότι τα χειρότερα με την πανδημία τα έχουμε αφήσει πίσω ενώ το 30% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Το έργο της κυβέρνησης γενικά κρίνεται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά από το 54%. Θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις το 16% και αρνητική το 76%. Οι πολίτες σε ποσοστό 44% αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό και αρνητικά το 52%. Θετικά κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από 7 στους 10 ερωτηθέντες (72%).

Πηγή: protothema.gr