Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021

Η αποστολή έγινε κατόπιν αιτήματος για στήριξη που απηύθυναν οι αρχές των δύο χωρών στην ΕΕ – Εμβόλια κατά του κορωνοϊού απεστάλησαν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η αποστολή έγινε κατόπιν αιτήματος για στήριξη που απηύθυναν οι αρχές των δύο χωρών στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της κατάστασης λόγω του κορωνοϊού.

Η βοήθεια, την οποία προσέφερε η Ελλάδα, αποτελείται από 100.000 δόσεις εμβολίων AstraZeneca για την κάθε χώρα.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ την Ελλάδα για την προσφορά της προς τις γειτονικές της χώρες. Βλέπουμε άλλο ένα παράδειγμα του γρήγορου συντονισμού που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των χωρών κατά την πανδημία του κορονοϊού».

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έως και 75 % του κόστους μεταφοράς της βοήθειας που αποστέλλεται μέσω του Μηχανισμού. Από τότε που άρχισε η πανδημία, πάνω από 45 χώρες έχουν λάβει εμβόλια, ιατρικό, προστατευτικό εξοπλισμό και άλλο υλικό μέσω του Μηχανισμού.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θάνος Μωραΐτης: «Όχι στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.

«Πλήττει καίρια την τοπική κοινωνία, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής», τόνισε, συνεχίζοντας: «Μια Τράπεζα, η οποία κατόρθωσε να μείνει όρθια χάρη στις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα χρήματα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες μιας περιοχής σαν και τη δική μας».

Παράλληλα επεσήμανε πως «η κίνηση αυτή ξεκάθαρα υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, δίνοντας ένα αποθαρρυντικό μήνυμα καθήλωσης» και κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει και την Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφαση, καθώς «είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

 «Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για κλείσιμο του υποκαταστήματος στον Αστακό πλήττει καίρια την τοπική κοινωνία, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Μια απόφαση που ελήφθη, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμφωνήσει ότι δε θα υπάρχει κανένας Δήμος στη χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά.

Μια Τράπεζα, η οποία κατόρθωσε να μείνει όρθια χάρη στις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα χρήματα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες μιας περιοχής σαν και τη δική μας.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στον Αστακό, γεγονός που αίρει το επιχείρημά της περί μείωσης λειτουργικών δαπανών.

Δεν υπάρχει άλλο τραπεζικό κατάστημα στον ευρύτερο Δήμο Ξηρομέρου – μία περιοχή γεωγραφικά απομονωμένη, μακριά από αστικά κέντρα – όπου υπάρχουν συμπολίτες μας που, λόγω ηλικίας, δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την ηλεκτρονική τραπεζική, ενώ πολλοί εξ αυτών δυσκολεύονται με τις μετακινήσεις.

Η κίνηση αυτή ξεκάθαρα υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, δίνοντας ένα αποθαρρυντικό μήνυμα καθήλωσης.

Υπογραμμίζεται ότι η περιοχή έχει ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες, καθώς αποτελεί σημείο σύνδεσης με τα νησιά του Ιονίου.

Παρουσιάζει ευρύτατη οικονομική δραστηριότητα και προοπτικές ανάπτυξης, όσο λίγες στο Νομό μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και η Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφασή της. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Ο Νομός μας έχει ήδη πληγεί από την πανδημική κρίση και πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού κάθε περιοχή του με αναπτυξιακή προοπτική.

Δε θα ανεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμισή του».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

του Γιώργου Βαρεμένου*

Ο προορισμός μου ήταν η επαρχία Τσιάπας και οι οργανωμένες από τον σουμπκομμαντάντε Μάρκος κοινότητες των αυτοχθόνων Ινδιάνων, με έναν σταθμό στην πόλη του Μεξικού. Σ’ αυτή την χαοτική μεγαλούπολη περπατούσα και νόμιζα ότι άκουγα τον ήχο των βημάτων μου, επηρεασμένος από τον άδικο χαμό του γιού του πρώην υπουργού κ. Γιαννίτση από έναν δεκαεπτάχρονο δολοφόνο, όχι μακρυά από το κέντρο της πόλης. Οι περισσότεροι επισκέπτες κατευθύνονταν στην περίφημη πλατεία με τον καθεδρικό ναό ή στον τόπο όπου μαζεύονται οι Μαριάτσι με τις κιθάρες και τα σομπρέρο τους. Εμένα τα βήματά μου με κατευθύνουν στο περίφημο μπλε σπίτι της Φρίντα Κάλο και τον απέριττου κάλλους κήπο του, όπου αισθάνεσαι ότι η ομορφιά της τέχνης μπορεί να συνυπάρχει με την πιο άγρια και βίαιη πλευρά της ζωής. Η Φρίντα είναι για την λατινική Αμερική, και όχι μόνο, ένα σύμβολο που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της ζωγραφικής και της Τέχνης, για την οποία ο Πικάσο έλεγε ότι είναι ένα ψέμμα που οδηγεί στην αλήθεια. Σε όποιο μπαράκι, ακόμη και στην γειτονική, επίσης βίαιη από την εγκληματικότητα, Γουατεμάλα, έχει στον τοίχο φωτογραφίες της ή ρεπροντουξιόν των έργων της, εκεί καταλαβαίνεις ότι το μέρος έχει κάτι να σου πει. Μέσα στο μπλε σπίτι υπάρχει το λιτό κρεβάτι των μαρτυρίων της, από τους αφόρητους πόνους μετά από δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν ένα ατύχημα, με την σκηνή του οποίου αρχίζει και η ταινία “Φρίντα”, με την Σάλμα Χάγεκ στον αντίστοιχο ρόλο.

Πάνω απ’ το κρεβάτι, κάποιες παραστάσεις της Φρίντα, που δείχνουν ότι η σχέση της με τον κομμουνισμό είχε πάρει μεταφυσικές διαστάσεις και ο Στάλιν ήταν μία θεότητα από την οποία προσδοκούσε να της βαλσαμώσει ακόμη και τις σωματικές της πληγές. Είναι γνωστή η σχέση και οι δύο γάμοι της Φρίντα με τον διάσημο, τότε, κομμουνιστή ζωγράφο και αθεράπευτα πολυγαμικό όν Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος έμοιαζε να θέλει να αποτινάξει κάποιον ζυγό με την πολιτική αλλά και με την τέχνη και την σεξουαλική επανάσταση. Οι πολλές σχέσεις του μπροστά στα μάτια της Φρίντα, οδήγησαν την έτσι κι αλλοιώς ιδιαίτερη ψυχολογία της σε μαιάνδρους, που πότε την ωθούσαν στην μοναξιά και πότε στην επιθυμία να πληρώσει τον Ριβέρα με το ίδιο νόμισμα.

Μέσα στο σπίτι και ανάμεσα στα προσωπικά της αντικείμενα νοιώθεις την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία η γυναίκα αυτή, ανεβαίνοντας έναν εξωτερικό και εσωτερικό Γολγοθά, οδηγήθηκε στην αυτοέκφραση και στην μετουσίωση της θύελλας των συναισθημάτων της σε έργα τέχνης, που άγγιξαν την κορυφογραμμή των αριστουργημάτων.

Η φήμη και η αύρα της στο διεθνές στερέωμα ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνη  του Ντιέγκο Ριβέρα κι αυτό μοιάζει σαν μεταθανάτια εκδίκησή της προς εκείνον που έριξε, λόγω και φυσικής παρουσίας, την τεράστια σκιά του πάνω στην ύπαρξη της.

Πώς τά ‘φερε η ζωή από την φαντασίωση του Στάλιν να υποδεχθεί στο μπλε σπίτι και να συνάψει μία σύντομη ερωτική σχέση με τον εξόριστο Λέοντα Τρότσκι, άλλοτε ιδρυτή του Κόκκινου Στρατού!

Μετά την δολοφονία του Τρότσκι, με μία ορειβατική αξίνα, από τον αφοσιωμένο στον Στάλιν Ισπανό κομμουνιστή Ραμόν Μερκαντέρ, η Φρίντα και ο Ριβέρα τυλίχθηκαν με υποψίες, από τις οποίες ιστορικά απαλλάχθηκαν.

Βγαίνοντας στον σκιερό ήσυχο κήπο του μπλε σπιτιού, στοχάζεσαι ότι η Τέχνη είναι μία όαση στην ζωή, ικανή να λειάνει ακόμη και τις πιο κακοτράχαλες πλευρές της. Η Τέχνη δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί να τον κάνει καλύτερο. Η Φρίντα είναι μία παληά φίλη που, όταν την συναντήσεις σ’ ένα γκράφιτι σε μία γωνία του Παλαιού Φαλήρου, δεν χρειάζεται να έχεις πάει στο μπλε σπίτι για να νοιώσεις ότι έχεις πιεί ένα ποτό μαζί της.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσία πλήθους  κόσμου  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Μεσολογγίου με τίτλο «Η Δημοκρατία σε καραντίνα»,  την Τετάρτη 7/7/2021.  Η συζήτηση ήταν υψηλού επιπέδου και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας που την παρακολούθησαν. 

Ο Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Χρήστος  Σπίρτζης ανέδειξε το πλήθος  περιστατικών αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας  και αυταρχισμού τα δύο τελευταία χρόνια, απόρροια της λειτουργίας του  «επιτελικού παρακράτους» της ΝΔ. Ταυτόχρονα εστίασε στην αυξανόμενη εγκληματικότητα του τελευταίου διαστήματος, αποδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Με μια μεστή ομιλία ο Χρήστος Σπίρτζης ανέδειξε τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές αυτής της κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη για συστράτευση όλων των αριστερών και προοδευτικών πολιτών της χώρας.

Από την πλευρά του ο συμπολίτης μας και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης παρουσίασε αναλυτικά την «πανδημία» αναξιοκρατικών, αδιαφανών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών εστιάζοντας ταυτόχρονα  στην πλήρη εγκατάλειψη της πόλης του Μεσολογγίου και συνολικά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σε σύντομες παρεμβάσεις τους οι Βουλευτές του Νομού Γιώργος Βαρεμένος  και Θάνος Μωραΐτης τόνισαν την ανάγκη ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και δημιουργίας μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας στη χώρα.

Όταν οριστικοποιήθηκε η θεματολογία της συγκεκριμένης εκδήλωσης κανείς δεν περίμενε πόσο επίκαιρη και προφητική θα αποδεικνυόταν, καθώς η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των συγκλονιστικών  αποκαλύψεων  για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τους σοκαριστικούς  διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ υψηλόβαθμων κρατικών  αξιωματούχων. Αποδεικνύεται έτσι   ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα σε εστία  αντιδημοκρατικών και  παρακρατικών λειτουργιών και δράσεων  που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.  Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση των «αρίστων» αποδεικνύεται μια κυβέρνηση απολύτως αυταρχική, αντιδημοκρατική, αντιθεσμική  και κοινωνικά ανάλγητη. 

Η ΟΜ  Μεσολογγίου θα πυκνώσει τις εκδηλώσεις και δράσεις της στο προσεχές διάστημα ώστε να αναδειχθεί σε όλες τις διαστάσεις του το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ και να αναδειχθούν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Δικαιοσύνη και η Ισότητα πρέπει να επιστρέψουν  στη χώρα. 

Οι Θεσμοί και το Κράτος Δικαίου πρέπει να στηριχθούν.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης να τη βάλει σε μόνιμη καραντίνα. 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων σε Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας από 30/6/2021 έως 8/7/2021 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων σε Ε.Κ.Α και Ομοσπονδία.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ψήφισαν 484 Έγκυρα 482 – Άκυρα 2

ΠΑΝΟΙΚΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ψήφοι 439 Έδρες 14

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ « 43 « 1

ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ψήφοι 439 Έδρες 5

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ « 0 0

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ Ε.Κ.Α.

Ψήφισαν 484 Έγκυρα 484

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ψήφοι 453 Έδρες 10

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ « 31 « 0

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ψήφοι 453 Έδρες 5

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ « 31 « 0

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ