Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021

Επεσε η αυλαία της δίκης για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή της Γαλακτοκομικής στα Ιωάννινα που είχε βρεθεί νεκρός κοντά στη λίμνη και ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, είχε υποστεί άγριο bullying και βασανιστήρια από τους συμφοιτητές του.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των 8 εφέσεων.

Σύμφωνα με το epirustv.gr, οι 5 από τους κατηγορούμενους, που ήταν ενήλικοι, κρίθηκαν ένοχοι ως πρωτοδίκως, ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν. Να σημειωθεί ότι ίδια ήταν και η εισαγγελική εισήγηση.

Σε έναν από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου, καθώς για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση έδειξε καλή διαγωγή.

Σημειώνεται ότι την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση, η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξέσπασε σε κλάματα για αρκετή ώρα, στην αγκαλιά του συζύγου της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η μητέρα και η αδελφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ενώ ο πατέρας του συγκλόνισε το ακροατήριο με τα λόγια του.

Σημειώνεται ότι πρωτόδικα [28.06.2019] οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι, είχαν καταδικαστεί σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε η συνολική ποινή που είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 36 μηνών, με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ είχε αθωωθεί ο ένας από τους 9 κατηγορούμενους.

Πηγή: iefimerida.gr

foto iefimerida.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θάνος Μωραΐτης: «Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής. Δεν αρκούν ευχές. Χρειάζεται όλοι να σπάσουν αυγά»

«Δεν μπορούμε να έχουμε μία Super League 1 με ομάδες δύο και τριών ταχυτήτων»

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, καθώς και ιδεολογικής εκμετάλλευσης»ανέφερε – μεταξύ άλλων- στην εισήγησή του στη Βουλή ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίαςτου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτηση της Ολιστικής Μελέτης της FIFA και της UEFA στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Τα βασικά σημεία τοποθέτησης του κ Μωραΐτη κατά τη συζήτηση:

– Το ποδόσφαιρο, μετά τον θρίαμβο του 2004, πήρε δυστυχώς την κατιούσα. Αντί να είναι η ατμομηχανή του ελληνικού αθλητισμού, αντί να αποτελεί την κορωνίδα παραγωγής θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν όλον τον αθλητισμό, αποτελεί σήμερα το μεγάλο ασθενή.

– Δε χωράει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, καθώς και ιδεολογικής εκμετάλλευσης. Είναι συνυφασμένο με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με εταιρείες αθλητικού τζόγου, με συμφέροντα που λειτουργούν υπό το καθεστώς ακραίων ανταγωνισμών, που ευνοούν την εμφάνιση έκνομων συμπεριφορών και παθογενειών, όπως η χειραγώγηση αγώνων, η βία, ο ρατσισμός και ο σεξισμός.

– Η Ολιστική Mελέτη, αν και κινείται σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και οδηγιών, σε άλλα από τα κύρια αυτά προβλήματα απαντά, στα περισσότερα όμως, διατυπώνει ευχές, ενώ το μείζον ζήτημα της διαπλοκής και της χειραγώγησης το αποφεύγει.

– Έτσι λοιπόν, στην ελληνική περίπτωση, η δημιουργία ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τον επαγγελματικό αθλητισμό, εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί μονόδρομο. Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία προτεραιότητα έχει η θωράκιση του επαγγελματικού αθλητισμού από μονοπωλιακές μορφές διοίκησης, η ενίσχυση των προβλέψεων για τους βασικούς μετόχους και των «ασυμβίβαστων», οι όροι αδειοδότησης και εγγυοδοσίας, οικονομικού ελέγχου και τήρησης των κανόνων του εμπορικού και εργατικού δικαίου.

– Σωστά επισημαίνει η OλιστικήMελέτη ότι έχουν καταρρεύσει τα έσοδα από εισιτήρια και η συντήρηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γίνεται κυρίως από το στοίχημα και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η πλατφόρμα αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων που προβλέπεται από τη σύμβαση MACOLIN δεν επαρκεί. Απεναντίας απαιτούνται μέτρα αυστηρά.

Δυστυχώς, ο στοιχηματισμός έχει διαβρώσει πλέον ως ιδέα μεγάλη μερίδα νέων, ακόμη και προεφηβικής ηλικίας. Σήμερα, δυστυχώς, μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων ανθρώπων δεν είναι στις αλάνες και στα γήπεδα. Είναι κολλημένα σε ένα κινητό τηλέφωνο και, αντί να παίζουν μπάλα, παίζουν στοίχημα, σε πρωταθλήματα που έχουν εκ προοιμίου κριθεί.

– Συνεπώς, χρειάζεται όλοι να τολμήσουμε, αν θέλουμε να απαλλαγούμε πραγματικά από τις χρόνιες παθογένειες.

Η απάντηση δε βρίσκεται στις ευχές της Ολιστικής Μελέτης, αλλά σε ένα σχέδιο που πρωτίστως πρέπει να επεξεργαστεί η πολιτεία με την UEFA, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η ΕΠΟ, η Super League 1 και η Super League 2, που θα ορίζει με σαφήνεια χωρίς αστερίσκους τους όρους και τους κανόνες του επαγγελματικού αθλητισμού. Καλές προθέσεις πάντα υπήρχαν, αλλά στις δύσκολες στιγμές όλοι έκαναν εκπτώσεις. Τώρα χρειάζεται πραγματικά να σπάσουν όλοι αυγά.

– Η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση πριν έναν μήνα ψήφισε μία σειρά διατάξεων που αφορούν στο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, εστιάζοντας κυρίως στη Super League 2, αφήνοντας την Super League 1 με συσσωρευμένα «εύφλεκτα υλικά» και μία αντίληψη νόμου ζούγκλας όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος.

– Ο νόμος 4809/2021 σωστά προβλέπει κεντρική διαχείριση, δίκαιη μοιρασιά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της διαχείρισης της εικόνας των ομάδων της Super League 2, άφησε όμως ανεξέλεγκτη τη Super League 1, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι να έχουν εξασφαλίσει για τις ομάδες τους το μεγαλύτερο δυνατό εύρος εσόδων, ενώ οι μικροί να μην έχουν καν πρόσβαση και να μην μπορούν να κλείσουν αντίστοιχες συμφωνίες. Μία τέτοια λογική έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα αλλά και το γράμμα της Ολιστικής Μελέτης FIFA-UEFA.

– Τίθεται, λοιπόν, ως ερώτημα το τι σκέφτεται να πράξει για το θέμα αυτό η κυβέρνηση, η Ομοσπονδία αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί του ποδοσφαίρου. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουμε ότι η ύπαρξη ομάδων δύο ή τριών ταχυτήτων θα μειώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και ότι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της SL1 με υγιείς ομάδες θα φέρει περισσότερα έσοδα σε όλους.

Επομένως, χρειάζεται κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η κεντρική διαχείριση λειτουργεί αναπτυξιακά υπέρ πάντων και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι 4 «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου. Χρειάζεται λοιπόν οι ομάδες, η λίγκα, η κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

– Πρωταθλήματα ευρωπαϊκών κρατών (Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκωτία) που κατανέμουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όχι στη λογική των ισχυρών ομάδων, αλλά με όρους αναπτυξιακούς και συμβατούς – κάθε ένα με το δικό του μοντέλο – δεν χάνουν καθόλου ως προς την ανταγωνιστικότητά τους.

– Στις ελληνικές συνθήκες, ως κατάλληλη αναπτυξιακή λογική, προκρίνεται η θέσπιση ενός μικτού συστήματος κριτηρίων. Από τη μία πλευρά θα διασφαλίζονται οι BIG 4, βάσει αποτελεσμάτων και συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, βάσει ιστορικότητας, εισιτηρίων, εμπορικότητας κ.α. Από την άλλη όμως πλευρά αναπτυξιακή λογική στις ελληνικές συνθήκες σημαίνει και:

1. ειδικό κριτήριο ενίσχυσης με ποσοστό, για τις ομάδες τις περιφέρειας και πόλεων κάτω των 100.000 κατοίκων, διότι αυτές απευθύνονται σε μικρότερο τοπικό κοινό.
2. ειδικό κριτήριο ενίσχυσης με ποσοστό, για τις ομάδες της νησιωτικής χώρας, οι οποίες έχουν δυνανάλογα μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος.
3. ειδικό κριτήριο ενίσχυσης με ποσοστό, στις ομάδες που έχουν μεγαλύτερο αριθμό παικτών προερχόμενων από τις ακαδημίες των συλλόγων τους.

– Επίσης, αναπτυξιακή λογική και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο σημαίνει θέσπιση μεγάλου ποσοστού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή από τα ετήσια έσοδα της SL1 για τη βελτίωση των υποδομών και των γηπέδων όλων των κατηγοριών, όπως συμβαίνει στην Αγγλία.

-Αναπτυξιακή λογική σημαίνει σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Περισσότερες από 1200 εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή, για δεδουλευμένα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους.

Και ενώ οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στην UEFA, οι Έλληνες εργαζόμενοι ποδοσφαιριστές μπλέκουν στις καλένδες της ελληνικής δικαιοσύνης και των αθέμιτων τακτικών των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Τρίτη 6/7 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ - ΑμεΑ, και των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κκ. Νίκου Φίλη, Μερόπης Τζούφη και Θεανούς Φωτίου με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Eκ μέρους του τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε η συντονίστρια Καίτη Θεοχάρη & η Αναπληρώτρια Βάσω Βακουφτσή. Τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων εκπροσώπησαν και πήραν το λόγο μεταξύ άλλων οι κκ. Αγγελάκης, Παγώνη, Παραδείσης, Κατσιαλή, Παπαδοπούλου, Σιδηροπούλου, Γιανναδάκη, Πισκοπάμη, Τσακέτας, Φελλούρη. 

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη οι κκ. Νίκος Μπίνιας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και Ειδικής Αγωγής (3ο ΠΕΚΕΣ), Παναγής Κασσιανός, υπεύθυνος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Υπουργείο Παιδείας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ο Χαράλαμπος Χριστόπουλος, συνεργάτης Υπουργού Επικρατείας και συντονιστής σε θέματα αναπηρίας επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση για σύσταση δομής διά βίου εκπαίδευσης και φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατέθεσαν την πρότασή τους για σύσταση-δημιουργία μιας νέας μεταγυμνασιακής δομής δια βίου εκπαίδευσης και φροντίδας των αποφοίτων των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και όχι μόνο. Η νέα δομή θα πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση των γονέων, να περιλαμβάνει και να προσφέρει στους μαθητές της στέγη, εκπαίδευση, εργασία και φροντίδα σε εξωτερικές κατοικίες ακόμη και σε 24ωρη βάση από ειδικευμένους επιστήμονες. Αίτημα των γονέων παραμένει ο αμιγώς δημόσιος χαρακτήρας αυτής της υπό σύσταση νέας δομής.

Οι παρεμβάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οι τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου παρουσίασαν στους εκπροσώπους των γονέων τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στήριξης των Αναπήρων Πολιτών που είχαν λάβει χώρα στην διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας ως Υπουργών για τη διασφάλιση της ζωής και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών με νοητικές αναπηρίες. 

Παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία στο πλαίσιο της ενταξιακής κατεύθυνσης, την ίδρυση νέων δομών σε όλη τη χώρα και τη δρομολόγηση των διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Στην αγωνία των γονιών τι θα γίνουν τα παιδιά τους αν αυτοί εκλείψουν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 52 εκ. για Στέγες Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης όπου τα παιδιά θα μένουν από 2-4 σε αυτόνομα διαμερίσματα. Η ΝΔ τα πάγωσε. Επίσης προβλέπονταν ξενώνες φιλοξενίας παιδιών με βαριές βλάβες με ή χωρίς τους γονείς τους για αποφόρτιση από τη διαρκή παραμονή και φροντίδα στο σπίτι, ενώ για πρώτη φορά νομοθετήθηκε ότι δημόσιες προνοιακές δομές μπορούν να ιδρύουν δομές για τη φροντίδα και την κατάρτιση των παιδιών (και αυτό πάγωσε επί ΝΔ). Με νόμο επίσης, ορίστηκε το 2018 ότι σε όποια από τα παιδιά αυτά βρίσκουν εργασία δεν κόβεται το αναπηρικό επίδομα. 

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε στις προγραμματικές θέσεις για προσωπικό βοηθό και σε 24ωρη βάση, αν επιβάλλεται, όπως και για αύξηση της δαπάνης των αναπηρικών επιδομάτων με αποκατάσταση αδικιών μεταξύ διαφόρων αναπηριών (βλ. link: https://www.syriza.gr/article/id/104649/Al.-Tsipras:-O-stochos-mas-ena-programma-rizospastiko-alla-taytochrona-realistiko-ylopoihsimo-gia-ena-mellon-chwris-apokleismoys.html). 

Συζήτησαν ακόμη την πρόταση των γονέων και δήλωσαν την πρόθεση και επιθυμία τους να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη πολύ σύντομα ώστε να αναληφθεί και κοινοβουλευτική δράση για όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάσκεψη με γονείς ΕΕΕΕΚ – ΑμεΑ.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

Τα μέλη της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ.Ε.Α., ύστερα από απόφασή του που καταχωρήθηκε στην αρ. 50/05-07-2021 Πράξη του, σας καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, ώρα 7:00μ.μ.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία-απαιτείται το ½ των μελών συν ένα- η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών, οπωσδήποτε την Πέμπτη 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, ώρα 7:00 μ.μ., στον ίδιο χώρο και με τα ίδια θέματα, χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, Πλατεία Παναγοπούλου 4 - ΑΓΡΙΝΙΟ, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

 

- Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.

- Λογοδοσία Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

-Έγκριση πεπραγμένων της περιόδου από 01/01/2020 έως 31/12/2020 και απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη.

- Έγκριση Απολογισμού Εσόδων-Εξόδων και Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής του οικονομικού έτους 2020, από 01/01/2020 έως 31/12/2020.

- Έγκριση Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων οικονομικού έτους 2021.


Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας


Χρήστος Θετάκης                                     Ανδρέας Μπρέσιακας

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1. Δικαίωμα συμμετοχής στη Γ.Σ. έχουν τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη έως 15-07-2021

2. Την ημέρα της Συνέλευσης μπορούν να τακτοποιούνται οικονομικές υποχρεώσεις μελών.

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Νεκρός είναι ο πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moise, τον οποίο άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μέσα στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας, μια ομάδα ατόμων εισέβαλε στο σπίτι στο Πορτ ο Πρενς και τον εκτέλεσε. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε η σύζυγός τους.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τους εκτελεστές, μόνο το ότι ήταν ισπανόφωνοι. Ο Moise ήταν 53 χρονών.

Η δολοφονία βυθίζει ακόμα περισσότερο το χάος στη χώρα. Η δράση συμμοριών στην Αϊτή έχει μετατραπεί σε μάστιγα από την αρχή της χρονιάς, με τις δολοφονίες να γίνονται όλο και περισσότερες.

Στις αρχές Ιουνίου, συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: newsit.gr

Φωτογραφία: skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφασή της να κλείσει το υποκατάστημά της στον Αστακό. Αυτό αναφέρει ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, μεταφέροντας την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια της Πειραιώς.

Μία τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποηθεί επανειλημμένα με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής, που είναι γεωγραφικά απομονωμένη και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα για να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία περιοχή πουτο καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.

Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη τράπεζα έχει συμμετοχή στο επενδυτικό σχέδιο του Πλατυγυαλιού, και με αυτή της την απόφαση ακυρώνει τα μεγάλα λόγια περί επενδυτικού πόλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. υπουργούς:
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Οικονομικών

Θέμα: «Αναστάτωση από το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας η πληροφορία ότι επίκειται το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας -Δήμος, Κοινότητες και φορείς της περιοχής- είναι οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει κανένας Δήμος στη Χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά, σήμερα μαθαίνουμε ότι κλείνει το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας που λειτουργεί στον Δήμο Ξηρομέρου.

Η διοίκηση της Πειραιώς, μιάς τράπεζας πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένης με χρήματα του ελληνικού λαού, γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί την διάδοχο κατάσταση της Αγροτικής και εξ αυτού προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους μιάς κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής. Επίσης, συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για την πώληση του Πλατυγυαλίου (εκτός και αν πρόκειται για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα), προκειμένου να γίνει μία μεγάλη επένδυση για μαρίνα megayachts. Κι παρ’ όλα αυτά κλείνει το υποκατάστημα! Το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα της τράπεζας, οπότε δεν υπάρχει καν το επιχείρημα της εξοικονόμησης δαπανών.
Ο Αστακός είναι γεωγραφικά απομονωμένος,μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις. Ειδικά δέ το καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.

• Επειδή τα μεγάλα λόγια περί του Αστακού ως στρατηγικού επενδυτικού πόλου πρέπει να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές, ειδάλλως φαντάζουν σαν επικοινωνιακές πομφόλυγες;
• Επειδή σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Αστακού απαιτούν να μην κλείσει το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
• Η κυβέρνηση σκοπεύει να επισημάνει στην διοίκηση της Τράπεζας ότι η πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας με αναπτυξιακές προοπτικές, σπέρνει απαισιοδοξία για το μέλλον, σε μια κοινωνία πολλαπλά χτυπημένη από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, και σκοπεύει να την πιέσει να ανακαλέσει αυτήν την απόφασή της;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης να κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνουν σε σχετική ερώτηση τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καταθανασόπουλος.

Το κείμενο της ερώτησης:

Η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να κλείσει μια σειρά υποκαταστημάτων και μεταξύ αυτών και στον Αστακό επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στους κατοίκους αυτής της  περιοχής.

Είναι βέβαιο, πως το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια ήδη βεβαρυμμένη οικονομικά περιοχή. Όμως τις πιο βαριές επιπτώσεις και την εξαιρετικά μεγάλη ταλαιπωρία θα την βιώσουν οι κάτοικοι του Αστακού και των γύρω χωριών, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι, που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι, αγρότες, αλιείς, αλλά και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι είναι με την ηλεκτρονική τραπεζική ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις μακριά από τον Αστακό, με ότι αυτό συνεπάγεται, ειδικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας που πρέπει να αποφεύγεται και ο συνωστισμός. Επιπλέον, σοβαρή ταλαιπωρία θα υφίστανται και οι επισκέπτες της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Βέβαια  αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι βιοπαλαιστές αγρότες  γνώριζαν  πολύ καλά ότι πληρώνουν ακριβά την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και την παράδοσή της από την συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ   το καλοκαίρι του 2012,  έναντι πινακίου φακής,  στον όμιλο της Πειραιώς.

Σήμερα η τράπεζα κινείται στεγνά και απάνθρωπα με βάση τους νόμους της αγοράς.  Συμπιέζει το κόστος με κλείσιμο υποκαταστημάτων,  απολύσεις,  μείωση του μισθολογικού κόστους,   για να εξασφαλίσει αυτό που αποκλειστικά και μόνο  την ενδιαφέρει, δηλαδή την κερδοφορία της.  Όσοι αναζητούν κοινωνικές ευαισθησίες ή υπονοούν ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες από Τραπεζίτες, Επιχειρηματίες, Εφοπλιστές κλπ, παραπλανούν σκόπιμα το λαό.

Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε και συνέχισε την ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων  και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, είναι εγκληματικές.

Οι τραπεζικοί όμιλοι, που ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που καταπίνουν αδηφάγα τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, που χρεώνουν πανάκριβα τις ιντερνετικές υπηρεσίες, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

Η πλειονότητα των καταστημάτων που κλείνουν, γιατί δεν είναι μόνο του Αστακού, βρίσκονται σε απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές, σε νησιά και σε επαρχιακές πόλεις, απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες ζωής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακληθεί – ακυρωθεί άμεσα η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, για το κλείσιμο του υπάρχοντος υποκαταστήματος στην κωμόπολη του Αστακού Αιτωλ/νίας;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ