Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021

Γιάνης Βαρουφάκης από το Γ.Κ. Νοσοκομείο Αγρινίου:  «Το ΜέΡΑ25 στηρίζει με κάθε τρόπο ένα ΕΣΥ για τους πολλούς» 

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αγρινίου πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και συνομίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης του νοσοκομείου.

Οι υγειονομικοί μετέφεραν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με την μεταφορά του από το παλιό με το ίδιο προσωπικό, χωρίς να υπάρξει νέο οργανόγραμμα, καθώς υφίσταται ακόμα του 2012 -το τροϊκανικό- με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές, που δεν ανταποκρίνεται στις κλίνες του νέου νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέφεραν πως τα δημόσια νοσοκομεία γίνονται εμβολιαστικά κέντρα, τη στιγμή που δεν γίνονται εξετάσεις και χειρουργεία σε ασθενείς. Ενώ επισήμαναν και τα προβλήματα της υπόλοιπης νοσηρότητας, με την πλεονάζουσα θνητότητα, αλλά και την ανάγκη να ξαναλειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία κανονικά.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για το εμβολιαστικό φιάσκο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αφορμή και τους απογοητευτικούς εμβολιασμούς στο Αγρίνιο και την κ. Φον ντε Λαιεν που θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από τη θέση της. Ενώ ανέφερε και για το κ. Κικίλια που είχε δεσμευτεί για 1050 εμβολιαστικά κέντρα που δεν θα προέρχονταν υποτίθεται από τα δημόσια νοσοκομεία. «Είναι επιλογή της Κυβέρνησης να μην δημιουργήσει το δημόσιο δίκτυο που θα μείνει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μετά την πανδημία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμα κατά την άφιξη του στο Νοσοκομείο του Αγρινίου δήλωσε: «Ήρθαμε σε ένα Νοσοκομείο πρώτης γραμμής, το Νοσοκομείο του Αγρινίου, που έχει λοιδορηθεί και απλά υποστηρίζεται. Η υποστήριξη είναι μηδενική. Το ένα έλλειμμα, το μεγάλο έλλειμμα, η μαύρη τρύπα κάθε νοσοκομείου αλλά και αυτού, είναι το προσωπικό, είναι η πλήρης απουσία ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό.

Εγώ έρχομαι για να πληροφορηθώ για τα αιτήματα των γιατρών, των νοσηλευτών αλλά και για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ στο Αγρίνιο, σε μια περίοδο που φοβόμαστε ένα 4ο κύμα και σίγουρα φοβόμαστε τη λαίλαπα της “Μητσοτάκης ΑΕ” η οποία με νέες ΣΔΙΤ, που δεν είναι σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, είναι ο δημόσιος τομέας να βάζει “πλάτη” στον ιδιωτικό τομέα για να κερδίζει σε βάρος των ασθενών, σε βάρος των γιατρών, σε βάρος των νοσηλευτών, σε αυτός της τοπικής κοινωνίας. Το ΜέΡΑ25 προσπαθούμε να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους πολλούς».

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών που ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:  «Στο ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή έχουμε ταχθεί με ενθουσιασμό υπέρ του εμβολιασμού. Είμαστε εναντίον της υποχρεωτικότητας στο γενικό πληθυσμό και σε αυτή την προσπάθεια που κάνει ο κ. Μητσοτάκης που χωρίζει τους ανθρώπους σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το ζητούμενο είναι να πείσουμε τους μη εμβολιασμένους να εμβολιαστούν αλλά με την δαιμονοποίησή τους αυτό δεν το πετυχαίνουμε. «Τσιμεντώνουμε» ακόμη περισσότερο το εμβολιαστικό τους συναίσθημα το οποίο εμείς θέλουμε να το υπερνικήσουμε. Για τους χώρους των νοσοκομείων και για τα γηροκομεία είναι σωστό να απαιτείται από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να εμβολιάζονται και να τίθενται σε διαθεσιμότητα αν δεν θέλουν».

Γ. Βαρουφάκης από το Μεσολόγγι: Η Αιτωλοακαρνανία αξίζει καλύτερα και το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να παλεύει γι αυτό

Συνάντηση με περιβαλλοντικές κινήσεις και αυτοδιοικητικούς φορείς πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Μεσολόγγι, παρουσία του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25 Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε από το Τοπικό Συμβούλιο η Άντα Χαλαζιά, ο Μάντζαρης Λευτέρης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αστακού – Ξηρομέρου και την Επιτροπή Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, ο Βασίλης Σιούλας από την ίδια Επιτροπή Αγώνα και ο Γιάννης Τζακώστας από την Επιτροπή Αγώνα για την διάσωση του Αχελώου.

Συζητήθηκαν τα θέματα των απορριμμάτων, των βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεων των ΑΠΕ, του χωροταξικού, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτων, της εκτροπής το Αχελώου, των φραγμάτων, του φράγματος της Μεσοχώρας, των λυμάτων, των ιχθυοκαλλιεργειών και ιδιαίτερα του ειδικού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών ενώ η περιοχή είναι ήδη στα όρια του ευτροφισμού, αλλά και της εκπαίδευσης με τα τμήματα που κλείνουν και τις ελλείπεις υποδομές.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «βιομηχανίες» χωρίς ευημερία και ερημοποίηση ενώ δήλωσε πως: «Βλέπω έναν τόπο σκέτο παράδοξο. Πάμπλουτος, με όλα τα νερά της Ελλάδας είναι εδώ. Στην περιοχή που έχει βγάλει «μεγαλουπουργούς», δεν υπάρχει καμία εργασία στον τόπο.

Άλλο ένα παράδοξο. Έχουμε ανθρώπους με τεράστιες δυνατότητες. Έχω γνωρίσει μόνο σήμερα, ανθρώπους πολυτάλαντους οι οποίοι όμως ζούνε σε μια πλούσια περιοχή εν μέσω φτώχειας. Αυτά τα παράδοξα αντανακλούν την αποτυχία του παλαιοκομματικού συστήματος, την κατασπατάληση πόρων –υδάτινων πόρων, αλλά ακόμα και ανθρώπινων πόρων.

Παράλληλα έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πανεπιστήμιο το οποίο να ελκύει τους φοιτητές. Έχουμε νοσοκομεία τα οποία έχουν κοστίσει πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό αλλά υπολειτουργούν γιατί τα έχουν μετατρέψει σε εμβολιαστικά κέντρα. Με άλλα λόγια έχουμε μια πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ δυνατοτήτων και πραγματικότητας, αυτό είναι που διαπιστώνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Αιτωλοακαρνανία αξίζει πολύ καλύτερα. Στο ΜέΡΑ25 εμείς ήρθαμε να καταγράψουμε τα προβλήματα και να καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις πως θα μπορέσει αυτή η αναντιστοιχία να εξαφανιστεί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το Ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νέα μέτρα της επόμενης δεκαετίας. Τα χρήματα τα οποία θα σπαταληθούν σε γέφυρες, σε επιδοτήσεις πραγμάτων τα οποία θα πτωχεύσουν.

Επειδή έπρεπε να αρνηθεί η ΕΕ τη δημοσιονομική ένωση, να βοηθούσε χώρες όπως η Ελλάδα να πάψουν να είναι χρεοδουλοπαροικίες. Το χρέος μας αυξάνεται και θα έρθει μία λιτότητα, ήδη το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μεγάλη λιτότητα, και πετάνε και ένα ξεροκόμματο στους ολιγάρχες. Ο ελληνικός λαός, οι άνθρωποι της Αιτωλοακαρνανίας θα εισπράξουν το ωστικό κύμα της λιτότητας και πάρα πολύ λίγοι θα ωφεληθούν με έναν τρόπο που θα είναι αρνητικός για το περιβάλλον και αρνητικός για την πλειοψηφία.

sinidisi.gr

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των δημοσίων υπαλλήλων «δεν είναι στο τραπέζι», ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «προφανώς είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στο μέτρο της αναστολής εργασίας τους εργαζόμενους που είναι ανεμβολίαστοι, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον, αλλά αποτελεί μία περίοδο προσαρμογής που δίνεται για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω.

parapolitika.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.

Ο Βουλευτής με την ερώτησή του τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί η στρατηγική απόφαση των τραπεζών να μειώσουν τα καταστήματά τους, η οποία οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες και αδικίες, ιδίως σε βάρος των πιο μικρών πόλεων και χωριών της χώρας, όπου μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αν όχι το μεγαλύτερο, δεν είναι εξοικειωμένο με τις ψηφιακές δεξιότητες. Συγκεκριμένα στον Δήμο Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό υποκατάστημα, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό, το οποίο εξυπηρετεί μια μεγάλη και δυσπρόσιτη περιοχή, με πολλούς μάλιστα αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ενδεχόμενο κλείσιμό του θα αναγκάσει τους κατοίκους της περιοχής ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, σε απόσταση 60 ή 80 χιλιομέτρων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή», κατά την εξαγορά του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών ενημέρωση σχετικά με το κλείσιμο του υποκαστήματος και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Ξηρομέρου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους.

H ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Απαραίτητη η παραμονή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.

Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε έναν διαρκή μετασχηματισμό. Συρρικνώνουν το δίκτυό τους, μειώνουν το προσωπικό και τα λειτουργικά τους κόστη. Αυτό σημαίνει λιγότερα καταστήματα ανά την Ελλάδα, λιγότερο προσωπικό και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτή η στρατηγική όμως, δημιουργεί μεγάλες ανισότητες και αδικίες, ιδίως σε βάρος των πιο μικρών πόλεων και χωριών της χώρας, όπου μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αν όχι το μεγαλύτερο, δεν είναι εξοικειωμένο με τις ψηφιακές δεξιότητες.

Στο Δήμο Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργεί σήμερα μόνο ένα τραπεζικό υποκατάστημα, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Ξηρομέρου από το φημολογούμενο κλείσιμο ακόμα και αυτού του υποκαταστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υποκατάστημα αυτό εξυπηρετεί μια μεγάλη και δυσπρόσιτη περιοχή, με πολλούς μάλιστα αγρότες και κτηνοτρόφους. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος θα φέρει βίαιη ανατροπή στην καθημερινότητά τους και θα αναγκαστούν ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, σε απόσταση 60 ή 80 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η δε μετακίνηση αυτή, ούτε εύκολη είναι, ούτε δεδομένη, ιδίως για ηλικιωμένους και εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, με το κλείσιμο του υποκαταστήματος υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και στον κλάδο του εμπορίου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ιδίως με την αξιοποίηση του Λιμένα στο Πλατυγιάλι.

Όσον αφορά δε ιδίως τους αγρότες και την Τράπεζα Πειραιώς ως διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ενδεικτικό της σημασίας που διαδραμάτιζε η Αγροτική Τράπεζα στην Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή σε έναν κυρίως αγροτικό νομό, είναι ότι διέθετε δεκατέσσερα (14) υποκαταστήματα στο Νομό (Αγρίνιο (2), Αμφιλοχία, Αστακός, Βόνιτσα, Θέρμο, Κατούνα, Κατοχή, Ματαράγκα, Μεσολόγγι, Μύτικας, Ναύπακτος, Παναιτώλιο). Να σημειωθεί, όταν έγινε η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής σε αυτήν υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή», κάτι που σήμερα φαίνεται να διαψεύδεται.

Όλα τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, της τοπικής κοινωνίας. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες στις συναλλαγές. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μεγάλος μέτοχος των συστημικών τραπεζών, μπορεί και πρέπει να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την προστασία της καθημερινότητας των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό;
2.Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Ξηρομέρου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους, χωρίς να υφίστανται μετακινήσεις των 60 και 80 χιλιομέτρων προκειμένου να μεταβούν σε τραπεζικά υποκαταστήματα όμορων Δήμων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι συμβαίνει πραγματικά στην Αιτωλοακαρνανία;

Εδώ και κάποιες εβδομάδες η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται αναφορικά με τον κορονοιό, μαζί με ορισμένες ακόμη, στη λίστα των περιοχών της χώρας που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας για δύο λόγους: την αύξηση των κρουσμάτων-θανάτων και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Είναι “απείθαρχοι” οι κάτοικοι, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί, ή έχει αφεθεί υγειονομικά η περιοχή στη μοίρα της, όπως οι περισσότερες, αν όχι όλες, της χώρας μας;

Στην αρχή έγινε πανελλήνια γνωστή για την ΜΕΘ-covid του νοσοκομείου Αγρινίου. Τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτήν (κοντά στο 100%) αποδόθηκαν εν τέλει στον διοικητή του νοσοκομείου που αποπέμφθηκε, αν και επιχειρήθηκε να διωχθούν πειθαρχικά οι γιατροί. Οι προϊστάμενοί του, ωστόσο, ο διοικητής της ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραμένουν στη θέση τους. Τι κι αν το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της υγειονομικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι της επαρχίας στη χώρα μας; Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας ασθενών και εργαζομένων, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που ρημάζουν, οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργιών και υπηρεσιών που γνωρίζουν νέες δόξες, δεν κρίθηκαν από τους ιθύνοντες “επαρκείς” λόγοι για να … κοιταχτούν στον καθρέφτη.

Τοπική καραντίνα επικρέμαται πάνω απ’ τα κεφάλια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες που τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία “υψηλού κινδύνου”. Πιθανόν οι κάτοικοι να κληθούν να πληρώσουν την “ατομική ανευθυνότητά” τους, για να συνεχίσουν οι πραγματικοί υπόλογοι και υπεύθυνοι, η κυβέρνηση και οι “ακαταδίωκτοι” (ει)δικοί της, να έχουν ασυλία. Οι δεύτεροι να “ξεπλένουν επιστημονικά” τις πολιτικές ιεραρχήσεις κι επιλογές της πρώτης και συνολικά του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Βλέπετε, δε κοστίζει τίποτε να φορτώνεις δικές σου ευθύνες στο λαό. Ή μήπως, όχι;

Το αφήγημα έχει “φτιαχτεί”. Φταίνε, λέει, οι ανεμβολίαστοι που αποτελούν “κίνδυνο” και ιδιαίτερα η νεολαία με τις συναθροίσεις της που αποτελεί “υγειονομική βόμβα”. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι μαζικής εργασίας που δεν τηρείται κανένα πρωτόκολλο “δεν ευθύνονται” για την μαζική διασπορά του ιού. Οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και οι κυβερνητικοί τακτικισμοί οδηγούν σε τραγελαφικά αποτελέσματα. Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, η μετάλλαξη “Δ” εξαπλώνεται και τα εμβόλια εκπορεύονται από πολύ συγκεκριμένα δυτικά μονοπώλια του φάρμακου και την ΕΕ που κανονίζει τις διανομές. Με αυτούς τους όρους, το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται. Ο λαός μετρά τα υπέρ και τα κατά και στην πλειοψηφία του εμβολιάζεται και καλά κάνει.

Η “λύση” για όσους δυστροπούν και πάλι, βρέθηκε. Είναι ο εξαναγκασμός και η επιβολή. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η εξαγορά της νεολαίας. Εργαζόμενοι σε γηροκομεία και δομές περίθαλψης σχεδιάζεται να δεχθούν πρώτοι την πίεση. Θα ακολουθήσουν, όπως λένε, κι άλλοι. Παράλληλα προωθείται η – έως και φασίζουσα – λογική και πρακτική των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που διχάζει, κατηγοριοποιεί και ξεχωρίζει. Μια αντίληψη με επίκεντρο τους χώρους εστίασης και αναψυχής αλλά και τους ταξιδιώτες που λίγο απέχει απ’ το να επεκταθεί σε ολόκληρη την κοινωνική σφαίρα. Με διευκολύνσεις και προνόμια για τους πρώτους, εμπόδια και αποκλεισμούς για τους δεύτερους.

Το ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τους καταναγκασμούς στους οποίους προχωρά το σύστημα και η κυβέρνησή του για την λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως έδειξε όλη η πανδημική περίοδος, δεν τους καίγεται καρφί για την υγεία και τη ζωή των απλών ανθρώπων του λαού. Οι σχεδόν 13.000 νεκροί “ξέρουν”. Αν πραγματικά ενδιαφερόντουσαν, δεν θα επανέφεραν σχέδια συγχώνευσης, κατάργησης και κλεισίματος νοσοκομείων. Η Αιτωλοακαρνανία συχνά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα των “πολλών” νοσοκομείων (!) σε μια περιφέρεια. Μεγαλύτερη απόδειξη κυνισμού και προσβολής στη μνήμη των νεκρών της δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Όπως σε όλα τα μέτωπα, η υγειονομική κρίση που έχει προκύψει, μέσα στη συνολική κρίση αναπαραγωγής του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, απαιτεί την ενεργοποίηση των λαϊκών μαζών και τον αγώνα για ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. Για ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό, κόντρα σε εξαναγκασμούς και επιβολές, διαχωρισμούς και απαγορεύσεις.

Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Αποστολάκης

Μέλη του ΚΚΕ(μ-λ)

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 12/07/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υγείας Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:    «Ανεκμετάλλευτες παραμένουν οι γεωτρήσεις των θειούχων ιαματικών νερών στον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, αναξιοποίητες παραμένουν οι γεωτρήσεις των θειούχων ιαματικών νερών στην ως άνω περιοχή, παρ’ όλο που παρήλθαν αρκετά χρόνια και δαπανήθηκαν ουκ ολίγα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου για τις εν λόγω. Συγκεκριμένα, προ 15ετίας περίπου το «ΙΓΜΕ» διενέργησε δύο γεωτρήσεις έρευνας ιαματικών υδάτων, μία στην είσοδο του Μύτικα και μία κοντά στο γήπεδο και πλησίον του νέου κτηρίου του Κέντρου Υγείας Μύτικα. Από τις γεωτρήσεις αυτές, κατόπιν επιστημονικών αναλύσεων, προέκυψε ότι, τα νερά είναι θειούχα ιαματικά και μπορούν να αξιοποιηθούν. Χρυσή ευκαιρία προέκυψε, δε, αφού θα μπορούσαν να συνδεθούν οι εν λόγω πηγές με το Κέντρο Υγείας, στο προαύλιο του οποίου προβλέπεται η κατασκευή κολυμβητηρίου λουομένων για ασθενείς που έχουν ανάγκη τα σχετικά ιαματικά λουτρά, σύμφωνα με τα σχέδια ανέγερσης του κτηρίου. Παρ’ όλα αυτά, τα ανωτέρω νερά ρέουν προς την θάλασσαν αναξιοποίητα και μέχρι σήμερα, αυτή η κατάσταση παραμένει στάσιμη, παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί τους Συνταξιούχους για να επισκέπτονται προς ίασή τους από σχετικές παθήσεις ιαματικά λουτρά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης των ιαματικών πηγών στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η αξιοποίησή τους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και θα τονώσει την τοπική οικονομία, αλλά και θα συνεισφέρει, τόσο στην αύξηση του ΑΕΠ, όσο και στην βελτίωση της ευρύτερης εθνικής οικονομίας;
  2. Εξετάζετε την πιθανότητα ένταξης των εργασιών ανάδειξης των ως άνω ιαματικών πηγών σε κάποιο πρόγραμμα των ΕΣΠΑ, ώστε να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν η αξιοποίηση αυτών υπέρ του ιαματικού τουρισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνημα υπέρ της ζωής, χαρακτήρισε ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός το εμβολιαστικό κίνημα, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ,  επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα αποτελεί το μεγάλο εθνικό πατριωτικό στοίχημα , για όλους τους Έλληνες. Κάλεσε δε, το σύνολο των πολιτικιών αρχηγών να πράξουν αυτό που έπραξε ο πρωθυπουργός και με τον λόγο τους να πείσουν να εμβολιασθούν όσους δεν έχουν κάνει ακόμα εμβόλια 

«Το μεγάλο εθνικό στοίχημα , το μεγάλο πατριωτικό στοίχημα είναι ο εμβολιασμός και εδώ θα πρέπει ο κ. Τσίπρας, να κινηθεί όπως όταν έκανε τη στροφή υπέρ της Ευρώπης μετά το δημοψήφισμα του 2015. Έτσι και τώρα θα πρέπει να δείξε ότι εννοεί αυτή τη θέση του υπέρ του εμβολιασμού , ότι εννοεί ότι είμαστε όλοι μια γροθιά, μαζί ενωμένοι σ΄ αυτήν την εθνική και πατριωτική προσπάθεια, να αποπέμψει όλες αυτές τις περιπτώσεις που έχει μες το κόμμα του, που κάνουν διπλό και τριπλό παιγνίδι με το θέμα του εμβολιασμού. Πρέπει  να βγουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με όση δύναμη πειθούς έχουν στα χέρια τους και στον πολιτικό τους λόγο, να πείσουν ότι το κίνημα υπέρ του εμβολιασμού είναι το κίνημα υπέρ της ζωής είναι το κίνημα υπέρ της ανάπτυξης της οικονομίας μας είναι το κίνημα υπέρ του να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να εκμεταλλευτούμε όλους αυτούς τους πόρους της ΕΕ».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού είπε ότι ήταν σαφής και έδωσε έναν οδικό χάρτη για να ανακτήσουμε την ελευθερία. «Στήριξε την  άποψη ότι όλοι μαζί, με πειθώ, πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας που ακόμη είναι έρμαια άλλων σκέψεων, για να τους φέρουμε στο δρόμο της πατριωτικής προσπάθειας “Ελευθερία για όλους”»

Χωρίς σωστή διαχείριση υδάτων δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη γεωργία

Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για άρδευση ο κ. Λιβανός είπε ότι περισσότερα από 1 δις ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, θα κατευθυνθούν σε έργα άρδευσης και σε μικρά φράγματα, γιατί, όπως σημείωσε «το νερό αποτελεί το αίμα για την παραγωγή. Χωρίς νερό χωρίς σωστή διαχείριση των υδάτων, δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη γεωργία». Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, το γεγονός ότι υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση ευνοεί τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών. «Συνολικά στα έργα άρδευσης έχουμε να δούμε τέτοιες παρεμβάσεις από τη δεκαετία του ’60 και του ‘70», είπε. 

Για την ΚΑΠ των 19,3 δις που θα απορροφηθεί στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και ήδη έχουν γίνει πολύωρες συνδιασκέψεις στη Λάρισα και στα Χανιά «Μιλάμε με τους αγρότες για να συνδιαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον και τους καθιστούμε συμμέτοχους σε αυτήν την προσπάθεια. Τους βάζουμε να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας μας γιατί εκείνοι ξέρουν καλύτερα τα προβλήματά τους», τόνισε.

Ερωτηθείς για την ενίσχυση του συνεταιρισμού είπε ότι «ένας βασικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι ο συνεργατισμός». Υπενθύμισε ότι με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ συνεστήθη η ΕΘΕΑΣ και πρόσθεσε ότι επιδίωξή του είναι  «να πείσουμε τους αγρότες να ενωθούν για να έχουν οικονομίες κλίμακος και να γίνουν πιο δυνατοί. Περάσαμε κι έναν νόμο που επιτρέπουμε τη συμμετοχή και επένδυση ιδιώτη στους νέους βιώσιμους Συνεταιρισμούς. Προσπαθούμε να παντρέψουμε – όπως και με τα ΣΔΙΤ- τον ιδιωτικό με τον αγροτικό τομέα».

Με αφορμή ερώτηση ακροατή αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση και μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, υπό συγκεκριμένες, βέβαια, προϋποθέσεις.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου βρίσκεται ο  Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που περιοδεύει σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία.

Κατά την περιοδεία του σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει σειρά συναντήσεων και επαφών για ζητήματα των πολιτών της περιοχής ενώ επέλεξε να επισκεφθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης που βρέθηκε στο επίκεντρο με αρνητικό τρόπο το τελευταίο διάστημα. Εκεί έχει συναντήσεις με γιατρούς και εργαζόμενους.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο Νοσοκομείο, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:«Ένα Νοσοκομείο πρώτης γραμμής, αυτό του Αγρινίου, έχει διαλυθεί, απλά υποστηρίζεται. Η υποστήριξη είναι μηδενική, η «μαύρη» τρύπα κάθε νοσοκομείου αλλά και αυτού είναι το προσωπικό, η πλήρης απουσία ενίσχυσής του.  

Εγώ έρχομαι για να πληροφορηθώ για τα αιτήματα γιατρών και νοσηλευτών αλλά και για να στηρίξουμε το ΕΣΥ εδώ στο Αγρίνιο σε μία περίοδο που φοβόμαστε το 4ο κύμα της πανδημίας και σίγουρα φοβόμαστε τη λαίλαπα της Μητσοτάκης Α.Ε., η οποία με νέες ΣΔΙΤ, που δεν είναι σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού, είναι το δημόσιο να βάζει πλάτη για να κερδίζει ο ιδιωτικός τομέας, σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών και τοπικής κοινωνίας. Το ΜΕΡΑ 25 προσπαθεί να στηρίξει το ΕΣΥ για τους πολλούς».



Για τους εμβολιασμούς ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25  δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε από την πρώτη στιγμή αναφανδόν και με ενθουσιασμό υπέρ των εμβολιασμών αλλά εναντίον της υποχρεωτικότητας και ιδίως εναντίον της προσπάθειας Μητσοτάκη να διαχωρίσει τους ανθρώπους. Πρέπει να πείσουμε τους μη εμβολιασμένους να εμβολιαστούν αλλά με τη δαιμονοποίησή τους αυτό δε το πετυχαίνουμε.  

Τσιμεντώνουμε περισσότερο το αντιεμβολιαστικό τους συναίσθημα, το οποίο εμείς θέλουμε να υπερνικήσουμε. Για τους χώρους των νοσοκομείων και τα γηροκομεία είναι σωστό να απαιτείται από νοσηλευτές και γιατρούς να εμβολιάζονται και να τίθενται σε διαθεσιμότητα αν δεν θέλουν. Το τι κάνω με το σώμα μου είναι δική μου υπόθεση αλλά όταν μπαίνω σε έναν τέτοιο χώρο και κινδυνεύουν να πεθάνουν ηλικιωμένοι, αυτό δεν είναι». 

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ