Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 15:45

Η απάντηση των αρμοδίων υπουργών σε ερώτηση Βουλευτων της "Ελληνικής Λύσης" σχετικά με: «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10/02/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ:    «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή την επ’ ολίγον διεξαγωγή των δια ζώσης μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ασχολήθηκε με τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας των σχολείων, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βανδαλισμών. Ο Δήμος Αγρινίου θα ήθελε, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, όχι μόνο να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες για τα σχολεία αλλά και φύλακες, καθώς, υπάρχουν σχετικά αιτήματα. Ήδη δέκα (10) σχολεία έχουν στείλει αίτημα στον Δήμο Αγρινίου για πρόσληψη σχολικών φυλάκων. Η εντύπωση που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, ήταν πως ο αριθμός των σχολείων που αντιμετωπίζουν τέτοιου τύπου προβλήματα ήταν μετρημένος στα δάκτυλα του χεριού. Για να υπάρχουν όμως τόσα αιτήματα από Διευθυντές σχολείων για προσλήψεις σχολικών φυλάκων το πρόβλημα, όπως φαίνεται, έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αναγκαίο κρίνεται να ληφθούν, όσο πιο άμεσα, μέτρα προς αντιμετώπιση της θλιβερής αυτής κατάστασης, που τείνει να εξελιχθεί σε καθεστώς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε τις καταστροφές που παρατηρούνται τελευταία στις Σχολικές Δομές Αγρινίου;
  2. Θα λάβετε την αναγκαία πρόνοια φύλαξης των σχολείων του Αγρινίου, καθώς οι βανδαλισμοί εντός αυτών τείνουν να αποτελέσουν μια παγιωμένη κατάσταση;
  3. Προτίθεσθε να προβείτε στην αυστηροποίηση των ποινών, σε όσους προκαλούν καταστροφές στην Δημόσια Περιουσία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Κ.Χήτα (δια της αρμόδιας Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων)

Ερώτηση: 4156/15-02-2021

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 4156/15-02-2021 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων οι κ.κ. βουλευτές Απ. Αβδελάς και Κων.Χήτας, με θέμα: «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων», σας γνωρίζουμε - κατά λόγο αρμοδιότητας - τα ακόλουθα:

Με το ν. 4619/2019 (Α'95), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, πραγματώθηκε αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα. Με την εν λόγω μεταρρύθμιση μεταβλήθηκε, μεταξύ άλλων, και η ποινή που προβλεπόταν για βανδαλισμούς σε πράγματα που χρησιμεύουν για κοινό όφελος. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η ποινή που μπορούσε να επιβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 382§2 προηγούμενου ΠΚ ήταν τουλάχιστον τρεις μήνες, με το άρθρο 378§2 του νέου ΠΚ (ν.4619/2019) ο παραβάτης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή. Είναι πρόδηλο πως η νέα νομοθεσία εισάγει και εδραιώνει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών, τονίζοντας την ανάγκη να εξαλειφθούν τέτοια περιστατικά βίας. Συνεπώς, η αιτούμενη αυστηροποίηση των ποινών έχει ήδη νομοθετηθεί και δεν χρήζει περαιτέρω εξέτασης το εν λόγω αίτημα.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ


Σε απάντηση της 4156/15-2-2021 Ερώτησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας ΜέΡΑ25, κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία επί του θέματος, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 13144/22-02-2021 έγγραφο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Υπουργός

Μαυρουδής Βορίδης


ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 4156/15-2-2021»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. αρμοδιότητας, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων σύμφωνα με τον τομέα στ’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α') και την παρ. 4 του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α'). Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτιριολογικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. Φ.29.3/1630/26-2-2021 έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας: «(...) Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του αρ. 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (άρθρο 75 παρ. 1 τομέας στ. περιπτ. 1 του Ν.3463/2006) (...) προκύπτει ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για την φύλαξη, την συντήρηση, την επισκευή και την καθαριότητα των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Αγρινίου (...)».

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ