Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:27: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 17:44

Κλίμα Γ΄ΠΠ - ΗΠΑ σε Ρωσία: «Θα υπάρξουν συνέπειες από την συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία»

Προειδοποιούν με επέμβαση οι ΗΠΑ

Νέες πολεμικές δηλώσεις από τις ΗΠΑ, εν μέσω έντασης με τη Ρωσία, καθώς όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αν υπάρξουν «επιθετικές ενέργειες», τότε θα υπάρξουν και «συνέπειες». 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή πως «θα ήταν σοβαρό λάθος» για την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε «ανησυχίες» για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Ο Μπλίνκεν μιλώντας στο NBC αναφέρθηκε αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. «Καθώς μιλάμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν. «Πρέπει να σας πως πως έχω πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας. Υπάρχουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις που μαζεύονται σε αυτά τα σύνορα από οποιαδήποτε στιγμή στιγμή μετά το 2014, όταν και η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά. Γι' αυτό είμαστε σε στενή επαφή και συντονισμό με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη». 

Ενώ πρόσθεσε «ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής σχετικά με αυτό. Εάν η Ρωσία ενεργήσει απερίσκεπτα ή επιθετικά, θα υπάρξουν συνέπειες.»

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία ως επικίνδυνη για τη Ρωσία.

Κρεμλίνο: «Κανένας δεν σχεδιάζει πόλεμο στην Ουκρανία - Δεν θα μείνουμε όμως αδιάφοροι στη μοίρα των ρωσόφωνων»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως κανείς δεν σχεδιάζει πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα τηρήσει παθητική τάση όσον αφορά στον τρόπο ζωής των Ρώσων που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Φυσικά, κανένας δεν θα κινηθεί προς τον πόλεμο και κανένας δεν δέχεται την πιθανότητα ενός τέτοιου πολέμου» ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Rossiya 1.

Ερωτώμενος για την κρίση στην Ουκρανία, ο ίδιος υπογράμμισε πως «κανένας δεν θα αποδεχθεί την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου» στη χώρα.

Η Ρωσία, όπως είπε, δεν έχει λάβει ποτέ μέρος στην ένταση στο Ντονμπάς αλλά ξεκαθάρισε πως η χώρα του «λέει πάντα πως δεν θα παραμείνει αδιάφορη όσον αφορά στη μοίρα των ρωσόφωνων που ζουν στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας».

Ακόμη, σημείωσε πως οι δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με τη Συμφωνία του Μινσκ προκαλούν εντύπωση στη Μόσχα.

«Όταν ακούμε δηλώσεις από το Κίεβο, όλο και πιο συχνά και από διάφορα επίπεδα, πως τα μέτρα της Συμφωνίας του Μινσκ είναι ήδη σχεδόν άχρηστα, τότε αυτό προκαλεί έκπληξη όχι μόνο σε εμάς αλλά και το Παρίσι και το Βερολίνο».

Συμπλήρωσε, δε, πως παρότι η Μόσχα έχει μερικές διαφωνίες με τους συμμάχους της όσον αφορά στο Ντονμπάς, οι θέσεις Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας είναι σχεδόν ίδιες.

pronews.gr

Διαβάστηκε 613 φορές