Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σε προηγούμενο σημείωμά μας θίξαμε το γεγονός ότι μπορεί μεν η συμφωνία στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρει επιπλέον 32 δις. ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη επταετία, όμως η ικανότητα της χώρας να απορροφά τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τέτοια, που θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για το εάν και κατά πόσο θα πέσουν αυτά τα χρήματα γρήγορα στην οικονομία. Ενδεχομένως οι περισσότεροι τη (αν)ικανότητα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων να τη συνδέουν στο μυαλό τους συνήθως με τα μεγάλα έργα. Με περιπτώσεις, όπου απαιτούνται μελέτες, αδειοδοτήσεις από πλείστες όσες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και γενικότερα με οτιδήποτε αφορά την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία.

Το καλύτερο παράδειγμα για να περιγράψει κανείς την ανικανότητα και το τέρας του κρατισμού που καταδυναστεύει αυτή τη χώρα είναι τα κοινοτικά χρήματα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Ένα πρόγραμμα, που φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μελέτες, ούτε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για να καθυστερήσει…

Με προϋπολογισμό περίπου 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στηρίζει τις δράσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή τροφίμων και βασικής υλικής βοήθειας στους απόρους. Βασική ευθύνη των κρατών είναι η συμμετοχή στην δαπάνη με 15%, καθώς και ο κατάλληλος σχεδιασμός, για την απορρόφηση των πόρων και την σωστή διανομή της υλικής βοήθειας.

Από την “κακιά” Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκαν για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 για τους απόρους €281 εκατ. ευρώ. Στην κατάταξη των κρατών μελών της ΕΕ με βάση το συνολικό ύψος του προγράμματος, η Ελλάδα έρχεται στην έκτη θέση, ενώ στην κατάταξη με βάση τους κατά κεφαλήν πόρους του προγράμματος βρίσκεται στη δεύτερη θέση (€26 ανά κάτοικο).
Ωστόσο η αξιοποίηση των πόρων από το ΤΕΒΑ έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα, καθώς τα πρώτα δυο έτη της επταετούς περιόδου εγκρίθηκαν μόλις το 0,8% των δαπανών του προγράμματος και καταβλήθηκαν σε δικαιούχους που υλοποιούν δράσεις μόλις το 0,7% του συνολικού προϋπολογισμού. Στα τέλη του 2019 η απορρόφηση κυμαίνονταν στο 7,5% του συνολικού ποσού και μέχρι σήμερα δεν έχει αγγίζει ούτε το 10%.

Γιατί όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη καταφέρνουν να απορροφούν γρήγορα τα διαθέσιμα χρήματα και στην Ελλάδα, που είχαμε και έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δεν τα καταφέρνουμε; Γιατί, δυστυχώς στην Ελλάδα το πρόγραμμα καλούνται να το υλοποιήσουν δήμοι και περιφέρειες (ίσως ορισμένοι να θυμάστε το 2015 τη διαμάχη μεταξύ δήμων και περιφερειών για το ποιος θα αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα) που συνήθως στερούνται πείρας στον τομέα. Στα Ευρωπαϊκά κράτη, εκεί που το ΤΕΒΑ απορροφάται με επιτυχία, σημαντικό ρόλο στην διαχείρισή του παίζουν οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Τράπεζες Τροφίμων και άλλες, εκκλησιαστικές και μη οργανώσεις, που έχουν άμεση επαφή με το πρόβλημα της πείνας και έχουν αναπτύξει εμπειρία στην αντιμετώπισή του. Διαθέτουν εκπαιδευμένα στελέχη και εθελοντές, παράλληλα όμως είναι και φορείς με λιγότερη γραφειοκρατία, άρα πιο ευέλικτοι και ως εκ τούτου αποτελεσματικοί.

Όμως εδώ το κράτος – πατερούλης ήθελε τους αντιδημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες να μοιράζουν τις σακούλες με τα τρόφιμα στους απόρους και μαζί με αυτά και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους στις προεκλογικές περιόδους… Τα αποτελέσματα λοιπόν του κρατισμού είναι αυτά, η χώρα να μην μπορεί να «τρέξει» ούτε το επισιτιστικό πρόγραμμα για τους απόρους.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Το διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ παραγοντικά και για να επιλυθούν χρειάζονται μια σειρά από φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που δυστυχώς δεν έγιναν ούτε στην περίοδο των μνημονίων. Αλλά επειδή οι μεταρρυθμίσεις π.χ. στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη ή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν είναι τόσο «πιασάρικες», ας δούμε το αυτό για το οποίο «νοιάζονται» όλοι: τους μισθούς. Όσο βεβαίως τα προηγούμενα χρόνια λίγο πολύ όλες οι πολιτικές δυνάμεις «νοιάζονταν» για τους μισθούς, τόσο οι μισθοί πήγαιναν προς τα κάτω.

Ας μην μιλήσουμε όμως για το λεγόμενο κατώτατο μισθό ή τους μισθούς της μερικής απασχόλησης. Ας σκεφτούμε λίγο τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Ας σκεφτούμε έναν εργαζόμενο των 1.500 ευρώ, π.χ. ένα χημικό μηχανικό (που πιθανότατα διαθέτει διδακτορικό) σε μια εταιρεία γαλακτομικών προϊόντων. Ο καθαρός μισθός 1.500 ευρώ στην Ελλάδα κοστίζει στην επιχείρηση 2.727 ευρώ το μήνα, ενώ στην Κύπρο το κόστος είναι 1.814 ευρώ. Και αν μιλήσουμε για το πολύ εξειδικευμένο προσωπικό με ακόμη μεγαλύτερους μισθούς τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ο καθαρός μισθός 4.000 ευρώ το μήνα στοιχίζει σε μια επιχείρηση 9.430 ευρώ, ενώ στην Κύπρο ή του Βουλγαρία μια επιχείρηση με αυτά τα χρήματα θα μπορέσει να προσλάβει δύο τέτοια στελέχη. Η έμμεση και η άμεση φορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα καθιστά απαγορευτική τη δημιουργία θέσεων εργασίας για υψηλής κατάρτισης στελεχιακό δυναμικό.Η επιβάρυνση σήμερα είναι η υψηλότερη της Ε.Ε. (60%), ενώ ακόμα και για στέλεχος με καθαρά έσοδα 20.000 ευρώ, το χρόνο, το κράτος απαιτεί σε φόρους και εισφορές το 44% της αμοιβής που καταβάλλει ο εργοδότης.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που οι νέοι με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά και για τους οποίους τόσο κροκοδείλια δάκρυα χύθηκαν έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Και οι επιπτώσεις της μετανάστευσης των νέων και ιδίως, όσων διαθέτουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση είναι λίγο – πολύ γνωστές, αφού πέρα από τη δημογραφική διάσταση του θέματος, η έλλειψη πλέον εξειδικευμένου αποτελεί ένα σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας και τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων στο τομέα των νέων τεχνολογιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η χώρα που ούτως ή άλλως έχει μείνει πολύ πίσω να χάσει το τρένο… της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Μόνο όταν η μισθωτή εργασία στο ιδιωτικό τομέα γίνει ελκυστική, θα μπορέσουμε ένα έχουμε παραγωγικό αύριο.

Αν δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό οι κυβερνώντες ας κοιτάξουν λίγο τα αποτελέσματα η φορολογική μανία που έπεσε πάνω στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ενώ το 2010 το κράτος εισέπραττε 5,4 δισ. φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα πάνω από €30.000, το 2015 μαζί με την έκτακτη εισφορά εισέπραξε €3,99 δισ. και το 2017 μαζί με την ειδική εισφορά €3,89 δισ.Ο αριθμός αυτών των «προνομιούχων» φορολογούμενων μειώθηκε από 526 χιλιάδες το 2010 σε 276 χιλιάδες το 2015 και 239 χιλιάδες το 2017. Αντίστοιχα, κατά το 2017 το 3% των φορολογούμενων (7,6% το 2010) με ετήσια εισοδήματα άνω των €30.000 και με συνολικά δηλωμένα εισοδήματα το 17,7% του συνόλου κατέβαλλε το 42% του συνόλου των φόρων και της εισφοράς. Όταν λοιπόν φεύγει ένας εργαζόμενος υψηλής ειδίκευσης, που λογικά θα έπρεπε να έχει ένα μισθό πάνω από 2.000 ευρώ, για αναπληρωθεί το φορολογικό κενό που αφήνει στο κράτος, χρειάζεται μια ντουζίνα γκαρσόνια για να αναπληρωθεί.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών ΣΥΡΙΖΑΓιώργος Βαρεμένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Απ’ τους 330 επιλαχόντες, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που υπέβαλαν Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, έγιναν δεκτοί 28, εκ των οποίων 11 στην Αιτωλοακαρνανία. Δηλαδή μια δαπάνη περίπου 1,5 εκατ. €, ενώ είχε γίνει λόγος για 8-10 και παραπάνω εκατ. €. Γιατί τέτοιος πέλεκυς; Τί να κάνουν οι υπόλοιποι αγρότες; Να εκδώσουν ομόλογο όπως η LamdaDevelopment για το Ελληνικό, που αναζητά μέσω δανεισμού εκατοντάδες εκατομμύρια; Κάποια χιλιάρικα που απαιτούνται για κάθε Σχέδιο Βελτίωσης, πού θα αναζητηθούν; Να υπενθυμίσω ότι οι επιλαχόντες, π.χ. για το πρόγραμμα επιδότησης νέων αγροτών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήσαν πάνω από 600 μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, και κατόπιν επίμονου αιτήματός μας έγιναν όλοι δεκτοί. Τώρα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση …

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει την αναβολή των προεδρικών εκλογών, λέγοντας πως θα είναι οι πιο ανακριβείς και δόλιες εκλογές στην ιστορία!

Με ποστάρισμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει την αναβολή των προεδρικών εκλογών, λέγοντας πως θα είναι οι πιο ανακριβείς και δόλιες εκλογές στην ιστορία!

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολογεί την πρότασή του, ώστε «οι πολίτες να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».

Ο Τραμπ, να σημειώσουμε, παραμένει ορκισμένος εχθρός της ψήφου από απόσταση (μέσω ταχυδρομείου), λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε απάτες και ανακριβή αποτελέσματα.

Η πρότασή του αυτή έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 32,9% το β’ τρίμηνο του έτους -το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, δε, που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν…

Είναι πολύ δύσκολο, πάντως, να βρει ο πρόεδρος υποστηρικτές για την αναβολή. Οι αμερικανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου. Οι ημερομηνίες των αμερικανικών εκλογών καθορίζονται από το Κογκρέσο, ενώ το Σύνταγμα δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση στην ορκωμοσία του εκάστοτε προέδρου, που αυτήν τη φορά είναι προγραμματισμένη για το 2021.

gazzetta.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωση Θ. Μωραΐτη για τα επιλαχόντα Σχέδια Βελτίωσης: «Τα επιλαχόντα Σχέδια Βελτίωσης δεν πρέπει να μείνουν εκτός χρηματοδότησης. Τα χρήματα υπάρχουν. Με τις καθυστερήσεις εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, προέβη σε δήλωση σχετικά με τα επιλαχόντα Σχέδια Βελτίωσης και την ανάγκη να στηριχθεί άμεσα το δίκαιο αίτημα των αιτούντων.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

«Το δίκαιο αίτημα ένταξης όλων των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης στην τελική χρηματοδότηση του μέτρου δεν ικανοποιήθηκε. Η εργαλειοποίηση της πανδημίας και την αμεριμνησία της Κυβέρνησης  στον παραγωγικό τομέα δεν έχουν τέλος.

Στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει μηδενικό έργο και εξόφθαλμη στασιμότητα. Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος αιμορραγεί, οι εξαγωγές των προϊόντων έχουν κατακρημνιστεί και η παραγωγή μένει αδιάθετη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων τα 158 επιλαχόντα Σχέδια  στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι εκτός λίστας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διεκδικεί τίποτα για τον παραγωγό, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο.

Την ίδια ώρα η Ενωση έχει ήδη εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις ύψους 51,23 εκατ. ευρώ για τις οποίες η Κυβέρνηση δεν βρήκε χρόνο να επισπεύσει την γραφειοκρατία και εύχεται “καλό Σεπτέμβρη”. Με αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν να ενταχθούν όλα τα επιλαχόντα Σχέδια Βελτίωσης στην τελική κατάταξη.

Δε νοείται ανάπτυξη της χώρας και μετάβαση σε σύγχρονες υποδομές χωρίς τη στήριξη του πιο παραγωγικού ιστού μας, του αγροτικού τομέα.

Κανένα σχέδιο, καμία πρόταση δεν έχουμε ακούσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σήμερα και την επιτάχυνση έργων για το μέλλον.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το χρόνιο πρόβλημα απόδοσης των εξόδων κηδείας στους ασφαλισμένους ΟΓΑ λύθηκε χθες, με τη ψήφιση σχετικής τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, είχε στενή και συνεχή συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα τόσο με το αρμόδιο υπουργείο όσο και με τον κ. Χριστόφορο Τσιντζέλη, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών, αρμόδιο για την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. 

Η ψήφιση της τροπολογίας, κατόπιν της σχετικής εξαγγελίας του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, προβλέπει ότι τα έξοδα θα αποδίδονται χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση των παραστατικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν με εντολή και για λογαριασμό του πελάτη. Λύθηκε λοιπόν με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που απαιτούσε αναδρομικά την προσκομιδή δικαιολογητικών και είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση απόδοσης των δαπανών.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ