Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου διοργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση- συνέλευση την Τετάρτη 15/7 και ώρα 8.30 μμ στον αύλειο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα:

«Μένουμε όρθιοι & πολιτικές εξελίξεις».

Ομιλητής ο Δημήτρης Βίτσας πρώην Υπουργός.

Θα συμμετέχουν και οι βουλευτές του νομού Αιτωλ/νίας:

Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης

Σημ. Θα υπάρξει πρόβλεψη για την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ομόφωνη καταδίκη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Έντονα καταδίκασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει το ζήτημα.

“Ένα σημαντικό θέμα ήταν αυτό της Αγιάς Σοφιάς. Το συμβούλιο καταδίκαστε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα εμβληματικό μουσείο όπως η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπαάθειες μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη μακρά συνεδρία που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε όπως επί του παρόντος δεν δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ για διαπραγμάτευση με την Τουρκία αλλά όπως διερευνηθούν τρόποι για μείωση της έντασης αυστηρά στη βάση των σχετικών συμπερασμάτων της ΕΕ.

Με αφορμή την συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλαδας ζητήθηκε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Παράλληλα, να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.

Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικων Σχέσεων θα συνεχιστεί στο Gymnich στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από sputnik, alphanews

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής, στη Ρωσία, για την απόφαση να αλλάξει το καθεστώς στην Αγιά Σοφιά και να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί, στάθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του Sputnik, σύμφωνα με το Κρεμλίνο: “Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας”.

Ο Ερντογάν, προσθέτει το Κρεμλίνο, έχει δεσμευτεί ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί, θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας “στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί” προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο. Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Μετά την ανακοίνωση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ έκανε λόγο για εσκεμμένη επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων στην Τουρκία και τον κόσμο, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Πάπα Φραγκίσκο που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πονάει” για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Πηγή: sputnik.tr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή παραίτησης υπέβαλλαν τρια στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στην Αχαΐας.

Πρόκειται για τους Γράψα Νικόλαο, Ζωγραφάκη Ιωάννη και τον Γραμματέα Συντονιστικής Νοτίου Τομέα Πατρών Παπαδόπουλο Παναγιώτη. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εκτενή επιστολή προς το ΚΙΝΑΛ, κατηγορείται το κόμμα για στροφή προς τη δεξιά.

Επιστολή Παραίτησης

Σύντροφε Γραμματέα, το Κίνημα Αλλαγής, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, έλαβε ξεκάθαρη εντολή να εκπροσωπήσει ένα μέρος της δημοκρατικής παράταξης απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές της. Έλαβε εντολή να ασκήσει υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που θα προέβαλλε, όπως και συμβαίνει, μια δεξιά πολιτική περιορισμού των κεκτημένων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μια νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και μια πολιτική στήριξης των ημετέρων και των δυνατών. Ένα χρόνο μετά,  τα παραδείγματα αυτής της άδικης και πελατειακής λογικής είναι αναρίθμητα.

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως το Κίνημα Αλλαγής αντί να βρίσκεται εντός και εκτός Βουλής πλάι – πλάι με τους αδύνατους, με τους ανθρώπους του μεροκάματου, με τους φοιτητές, τους αγρότες, τους μαθητές και όλα τα κοινωνικά στρώματα τα οποία καθημερινά μάχονται για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία, έχει επιλέξει να βρίσκεται συνοδοιπόρος στις  πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτικές οι οποίες μας οδήγησαν στο «ναυάγιο» της χώρας το 2009. Πολιτικές οι οποίες στηρίζουν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ισχυρών, των ανθρώπων οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκονταν απέναντι στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της σοσιαλιστικής παράταξης στην χώρα.

Αποκορύφωμα της παραπάνω στάσης είναι η απόφαση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί διαδηλώσεων και συναθροίσεων. Του νομοσχεδίου που αποτελεί την πεμπτουσία της δεξιάς πολιτικής. Του νομοσχεδίου το οποίο παραβιάζει τα Συνταγματικά-κατακτημένα με αγώνες-δικαιώματα του Ελληνικού Λαού. Του νομοσχεδίου το οποίο μόνο σκοπό έχει να περιορίσει την διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων των αδυνάμων της κοινωνίας αυτής.

Το παραπάνω νομοσχέδιο έχει μοναδικό στόχο την κατάργηση του βασικότερου μέσου κοινωνικού αγώνα και πολιτικής πίεσης, της ειρηνικής διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού. Αποτελεί ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο το οποίο θα καταρριφθεί άρθρο – άρθρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Διότι το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στο οποίο ζούμε. Γι’ αυτό το δικαιώμα έχει χυθεί αίμα από όλους τους λαούς της υφηλίου.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία πολιτικής δράσης τα οποία υπηρετούνται από το Κίνημα Αλλαγής, απέχουν πάρα πολύ από την ιστορική κληρονομιά και την πολιτική στόχευση της σύγχρονης αριστεράς την οποία οφείλουμε-και αισθανόμαστε την ανάγκη- να υπηρετήσουμε.

Η ιδεολογική μας ταυτότητα και κληρονομιά, το όραμα μας για μια κοινωνία δικαιοσύνης, για μια κοινωνία στην οποία υπέρτατο αγαθό θα είναι η εξύψωση του ανθρώπου, για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους, για μια κοινωνία σοσιαλιστική και προοδευτική για την οποία ο χώρος μας παλεύει εδώ και δεκαετίες, δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε χέρι – χέρι με την Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επιλέγει η κεντρική ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Υπηρετούσαμε, υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την σοσιαλιστική παράταξη που εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Με μόνη μέριμνα τον άνθρωπο και την αξία του, μακρία από πολιτικές και οργανωτικές τακτικές χωρίς ιδεολογικό σκοπό, μακριά από υπουργικές καρέκλες δίπλα στην δεξιά.

Καταθέτουμε την παραίτησή μας από τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής και ευχόμαστε στο τελευταίο να αντιληφθεί ότι ο ουσιαστικός αγώνας για τους ανθρώπους βρίσκεται δίπλα τους, στους δρόμους και στις γειτονιές, όχι σε κλειστά γραφεία και σε διαπραγματεύσεις. Η τακτικίστικη διευθέτηση ιδεολογικών ζητημάτων, είναι και θα παραμένει για εμάς,  μια βαθύτατα συντηρητική λογική.

Μέλη Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας:

Γράψας Νικόλαος

Ζωγραφάκης Ιωάννης

Γραμματέας Συντονιστικής Νοτίου Τομέα Πατρών:

Παπαδόπουλος Παναγιώτης

tempo24.news

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Νίκος Δένδιας θα θέσει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων – Κόκκινα χαλιά, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες για τις προσευχές από τις 24 Ιουλίου

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνεχίζει να φιγουράρει στην κορυφή των διεθνών μέσων ενημέρωσης με αναλύσεις για το τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή του Ερντογάν και πώς επηρεάζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Έτσι, έχουμε από τη μία πλευρά επικρίσεις κι από την άλλη πανηγυρισμούς από ισλαμιστές. Στους επικριτές της τουρκικής ενέργειας προστέθηκε πλέον και το Βατικανό, με επίσημη ανακοίνωση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δήλωσε ότι «νιώθει μεγάλο πόνο» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Μπορεί τα λόγια του πάπα να μην ήταν πολλά, αλλά, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές συνέπειες», τονίζει η ιταλική εφημερίδα Il Foglio.  Η καθυστερημένη αντίδραση του Βατικανού δεν είχε μείνει ασχολίαστη. Το ίδιο και η ηχηρή μέχρι τώρα σιωπή της Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα. Την ίδια στάση έχει τηρήσει και ο κατά τα άλλα πολύ ομιλητικός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αθήνα επιθυμεί να πρωτοστατήσει σε μία αυστηρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα περιλαμβάνει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως «η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα».

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε ότι είναι «προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα». Τη λύπη του για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας. Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε σκληρές φράσεις, όπως «η Ευρώπη κοιμάται, η Δύση αυτοκτονεί», σχολιάζοντας την απόφαση Ερντογάν. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγία Σοφία ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι διεθνείς αντιδράσεις, όμως, δεν φαίνεται να πτοούν την Άγκυρα, η οποία έμοιαζε σαν έτοιμη από καιρό για την απόφαση αυτή. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς επιθεώρησε την Κυριακή το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Ανακοίνωσαν ότι «στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως από τις 24 Ιουλίου, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλί Ερμπάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, επειδή «από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας». Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο, ενώ θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. και τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με την μουσουλμανική πλέον ταυτότητα του χώρου θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν και ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα θα απλωθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους πιστούς μουσουλμάνους που θα μπαίνουν για να προσευχηθούν.

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έχει επισκιάσει και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, οξύνοντας το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «τραγική ολιγωρία» σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι «η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί βρίσκεται, πάντως, σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει πως «για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τήν Κυριακή 12 Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, πανηγύρισε τό ὁμώνυμο Παρεκκλήσιο τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ναυπάκτου.

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου στόν Ἑσπερινό χοροστάτησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος, πλαισιωμένος ἀπό τόν Πρωτοσύγκελλο, Ἱερεῖς τῆς πόλεως, τούς Ἐφημερίους τοῦ Ναοῦ καί τόν Διάκονο π. Παΐσιο, ἔψαλαν οἱ Ἱεροψάλτες τοῦ Ναοῦ καί συμμετεῖχαν πολλοί πιστοί πού πλήρωσαν τόν χῶρο τοῦ Παρεκκλησίου, μέ ὅλα τά ἰσχύοντα μέτρα.

Τελέσθηκε ἀρτοκλασία, ἀφοῦ ὑπάρχουν καί λαϊκά μέλη τῆς Ἐκκλησίας πού λαμβάνουν τό ὄνομα τοῦ νεοφανοῦς ἁγίους.

Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀναφέρθηκε καί στόν ἅγιο Σωφρόνιο τόν Ἀθωνίτη πού ἑόρτασε στίς 11 Ἰουλίου, καί τόν ἅγιο Παΐσιο. Εἶπε ὅτι καί οἱ δύο ἅγιοι γνώρισαν τόν Θεό καί ἦταν θαυματουργοί, ἀλλά δέν ἔδιναν τόσο μεγάλη σημασία στά θαύματα, ὅσο στόν θεολογικό λόγο, πού κάνει θαύματα ἀναγεννώντας τούς ἀνθρώπους καί θεραπεύοντας ψυχολογικές καί ψυχικές ἀσθένειες. Διηγήθηκε δέ ἐνδιαφέροντα περιστατικά, καί μάλιστα ἄγνωστα, ἀπό τόν βίο τους, πού ἐπαληθεύουν τά λεγόμενα.

Ὁ Σεβασμιώτατος τόνισε ὅτι εἶναι μεγάλη εὐλογία πού ἡ Ἐκκλησία μας ἀναδεικνύει ἁγίους στίς ἡμέρες αὐτές τῆς γενικῆς ἀποστασίας καί τῶν πολλῶν προβλημάτων τοῦ λαοῦ. Εἶπε ὅτι αὐτό εἶναι τό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας, νά ἀναδεικνύη ἁγίους. Ἐπήνεσε γιά τόν λόγο αὐτό καί τήν Μητέρα Ἐκκλησία, τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο, πού τούς κατέταξαν στό ἁγιολόγιο τῆς Ἐκκλησίας μας, ὥστε νά στηρίζεται ὁ λαός καί νά ἀναγγενᾶται ἡ ἐλπίδα. Εὐχῆς ἔργον, εἶπε ὁ Σεβασμιώτατος, θά ἦταν σέ κάθε πόλη νά ἀναδειχθοῦν νεοφανεῖς ἅγιοι, γιά νά στηριχθῆ ὁ λαός.

Τό βράδυ τοῦ Σαββάτου, ὥρα 10.00-12.30 τελέσθηκε Ὄρθρος καί νυχτερινή θεία Λειτουργία –ἡ πρώτη νυχτερινή θεία Λειτουργία γιά τόν ἅγιο Παΐσιο στό Παρεκκλήσι του αὐτό– ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπο, συμπαραστατούμενο ἀπό τόν Πρωτοσύγκελλο π. Καλλίνικο καί τόν διάκονο π. Ἀντώνιο.

Ὁ Σεβασμιώτατος κ. Πολύκαρπος στό τέλος τῆς ἀγρυπνίας δόξασε τόν Θεό γιά τήν εὐλογία τῆς νυχτερινῆς θείας Λειτουργίας καί γιά τήν μνήμη τοῦ ἁγίου Παϊσίου, ὁ ὁποῖος συνδέεται ἰδιαίτερα μέ τήν Ναύπακτο, ὅπως εἶπε, μέ τό ὅτι ὑπηρέτησε μέρος τῆς στρατιωτικῆς του θητείας στήν Ναυπακτία καί μέ τό ὅτι ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος συνδεόταν μαζί του καί ἔκανε τήν πρόταση ἁγιοκατάταξης. Ὅπως ἐπίσης τόνισε, ἀποτελεῖ μεγάλη εὐλογία καί παρηγοριά γιά τόν λαό ἡ ἀνάδειξη Ἁγίων στούς «ἀποκαλυπτικούς» καιρούς πού ζοῦμε. Τό ὅτι ἡ Ἐκκλησία μας «παράγει» ἁγίους εἶναι δεῖγμα ὅτι εἶναι ζωντανή καί ἐπιτελεῖ τό ἁγιαστικό της ἔργο.

Τήν κυριώνυμο ἡμέρα τελέσθηκε ἀρχιερατική θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο κ. Ἱερόθεο. στόν κεντρικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, λόγῳ ἐφαρμογῆς τῶν ὑγειονομικῶν μέτρων.

Ὁ Σεβασμιώτατος τόνισε τό διορατικό χάρισμα τοῦ ἁγίου Παϊσίου, πού ἀποτελεῖ καί ἰδιαίτερη χαρακτηριστική του προσωνυμία. Εἶπε ὅτι ἡ διορατικότητά του συνδεόταν μέ τήν ἐμπειρία τοῦ Θεοῦ, ὅπως παρουσίασε ὁ ἴδιος μέ τό βιβλίο του «ἅγιος Παΐσιος ἁγιορείτης, ἕνας ἐμπειρικός θεολόγος». Καί αὐτό τό χάρισμα ἦταν ἀποτέλεσμα τῆς ὅλης ἀσκητικῆς παραδόσεως τῆς Καππαδοκίας καί τοῦ Ἁγίου Ὄρους τῆς ὁποίας ἦταν φορέας ὡς καλός μαθητής τόσο τοῦ Γέροντός του ἁγίου Ἀρσενίου Καππαδόκου ὅσο καί τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων. Εἶναι μιά ἀσκητική παράδοση πού περιλαμβάνει τήν κάθαρση καί τόν ἁγιασμό.

Ὁ Σεβασμιώτατος τόνισε ὅτι ἡ διορατικότητα τοῦ ἁγίου Παϊσίου συνίστατο στό ὅτι ἔβλεπε τήν ψυχή τῶν ἀνθρώπων μέ τήν Χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί τούς θεράπευε μέ τόν προφητικό του λόγο. Δέν ἔχει σχέση μέ τίς διάφορες προφητεῖες καί προφητολογίες γιά ἐθνικά καί στρατιωτικά γεγονότα, πού δυστυχῶς κυκλοφοροῦν ἀπό διαφόρους σήμερα, ἀλλά μέ τό πῶς θά ἀντιμετωπίσουμε τόν μεγαλύτερο ἐχθρός μας, πού εἶναι ὁ διάβολος, καί πῶς θά βροῦμε τόν δρόμο μας γιά νά συναντήσουμε τόν Θεό.

Τέλος, ὁ Σεβασμιώτατος ἐξέφρασε τήν λύπη του γιά τήν ἀπόφαση τῆς μετατροπῆς τῆς Ἁγια-Σοφιᾶς σέ τζαμί. Εἶπε ὅτι ἡ Ἁγια-Σοφιά δέν εἶναι οὔτε μουσεῖο οὔτε τζαμί, ἀλλά ἀποτελεῖ σύμβολο γιά τούς Χριστιανούς Ὀρθοδόξους, ἀφοῦ ὁ πρῶτος μικρότερος Ναός εἶχε κτισθῆ ἀπό τόν Μεγάλο Κωνσταντῖνο ὡς ἐπιβεβαίωση τῆς ἀποφάσεως τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου γιά τήν θεότητα τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ, πού εἶναι ἡ Σοφία τοῦ Πατρός. Καί ὁ κάθε Χριστιανός ἀγωνίζεται γιά νά εἶναι ναός τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ὡς μέλος τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ. Γι’ αὐτό καί τό πιό λυπηρό εἶναι ὅτι οἱ Χριστιανοί καί οἱ ἄνθρωποι γενικότερα, ἀντί νά κάνουμε τό σῶμα μας Ναό τοῦ Θεοῦ, ἔχουμε ἰσλαμοποιηθεῖ μέ τά σαρκικά κυρίως πάθη τοῦ μίσους καί τῆς σαρκολατρείας ἤ ἔχουμε μιά μουσειοποιημένη πίστη.

Ὁ Σεβασμιώτατος ἐξέφρασε καί πάλι τήν χαρά του γιά τήν ἀνάδειξη τῶν νέων Ἁγίων, εὐχήθηκε σέ ὅλο τό ἐκκλησίασμα καί ἔδωσε τίς εὐχές του καί στόν Διάκονο Παΐσιο πού φέρει τό ὄνομα τοῦ νεοφανοῦς Ἁγίου.

sinidisi.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ