Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

Ξεκάθαρος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και της Ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό AvtoRadio, αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο εκ νέου σε τζαμί που αποφάσισε το καθεστώς Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία.

Ο Πεσκόφ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση για την Αγία Σοφία και δήλωσε τα εξής: «Δεν πιστεύω η απόφαση για την Αγία Σοφία να πλήξει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Η επίσημη κρατική μας θέση είναι ότι το θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας σε οποιαδήποτε απόφαση θα λάβουν υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται εκ των προτέρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς χριστιανούς και ορθοδόξους».

Παράλληλα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Τουρκίας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο να εισέλθουν χριστιανοί στην Αγία Σοφία.

«Η Τουρκία, οι Τούρκοι εταίροι μας ανακοίνωσαν ότι όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο και ότι όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Η είσοδος πλέον θα είναι δωρεάν. Από αυτήν την άποψη θα είναι επικερδής για τους τουρίστες μας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους στην τήρηση των υποσχέσεων που δίνουν», είπε ο Πεσκόφ, και πρόσθεσε:

«Όταν ο Πούτιν υπόσχεται κάτι το τηρεί αμέσως. Από αυτήν την άποψη ο Ερντογάν και ο Πούτιν μοιάζουν πολύ. Γι’ αυτό τον λόγο καταφέρνουν να βρουν λύσεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Όπως στο συριακό».

thecaller.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αδιανόητοι περιοριστικοί όροι για τους συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ, καθώς αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, ενώ απαγορεύεται, επίσης, να πηγαίνουν και στην περιοχή των Εξαρχείων!

Ελεύθεροι με αδιανόητους περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ, έπειτα από την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή.

Πέρα από τα κλασικά, δηλαδή την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρουσία σε Αστυνομικό Τμήμα δύο φόρες κάθε μήνα, στους τρεις απαγορεύεται η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, αλλά και η επίσκεψη στα Εξάρχεια!

Πρόκειται για πρωτοφανείς στα ελληνικά δικαστικά χρόνια περιοριστικούς όρους, καθώς πέρα από τη στέρηση μέρους των πολιτικών δικαιωμάτων συλληφθέντος, δεν έχει ξαναγίνει να του απαγορεύεται και η παρουσία σε σημείο της χώρας που θεωρείται… αμαρτωλό.

Ο ένας, μάλιστα, εκ των συλληφθέντων εργάζεται στα Εξάρχεια!
gazzetta.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και διεθνών οργανισμών (FAO, GFCM) από τους σοβαρότερα πληγέντες κλάδους του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας από την έξαρση της πανδημίας COVID-19.

Ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες και στην παράκτια αλιεία, η μείωση πωλήσεων και η πτώση τιμών οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος από 60 – 70%, ενώ στην υδατοκαλλιέργεια η μείωση πωλήσεων την περίοδο αυτή κυμάνθηκε στο 15 – 20% (αρχικά 40%).

Παρά την μερική ομαλοποίηση η αναταραχή των αγορών παραμένει, λόγω της περιορισμένης επαναλειτουργίας των μονάδων εστίασης και ξενοδοχείων και η ανησυχία των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών εντείνεται ενόψει και της φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων λιμνοθαλασσών μέσω αλιευτικών συνεταιρισμών, σημαντικός αριθμός αλιέων μικρής παράκτιας αλιείας και πολλές μονάδες εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Παρά τη λήψη θεσμικών μέτρων από την Ε.Ε. (τροποποίηση του καν. 508/2014) για χορήγηση αποζημιώσεων στους αλιείς μέσω του μέτρου της προσωρινής παύσης και τους υδατοκαλλιεργητές μέσω της στήριξης του κόστους της αδιάθετης παραγωγής ή της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά και την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργείο σας της χορήγησης αποζημιώσεων de minimis στην παράκτια αλιεία, η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

Με τα δεδομένα αυτά, και με στόχο τη στήριξη της αλιείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο με κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, είναι επιβεβλημένη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σκοπεύει το Υπουργείο να εντάξει την εκτατική υδατοκαλλιέργεια (λιμνοθάλασσες) στους δικαιούχους των αποζημιώσεων βάσει του τροποποιημένου άρθρου 55 του Καν. 508/2014 με σχετική προσθήκη στην υπό έκδοση ΥΑ;

Πότε πρόκειται να ενεργοποιηθεί το μέτρο της προσωρινής παύσης με ιδιαίτερη μέριμνα για τη μικρή παράκτια αλιεία, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες μικροί αλιείς;

Πότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της χορήγησης αποζημιώσεων λόγω μείωσης των πωλήσεων στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, είτε με τη μορφή de minimis (την οποία εξαγγείλατε), είτε μέσω του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος”

sinidisi,gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Τούρκοι στέλνουν στόλο με 150 αλιευτικά στο Αιγαίο τα οποία ετοιμάζονται αν στείλουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με στόχο να γκριζάρουν εντελώς ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δηλαδή τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο στόλος αυτή τη στιγμή περνάει τα στενά του Βοσπόρου και είναι έτοιμος να εισέλθει στο Αιγαίο.

Εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, τα τουρκικά αλιευτικά είναι ελεύθερα να ψαρεύουν ψάρια εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά όχι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά αλιευτικά είχαν βρεθεί στη Μύκονο, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στα τρία ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού, που σημαίνει πως το Λιμενικό είχε το δικαίωμα να επέμβει, καθώς αυτό που έκαναν είναι παράνομο.

Αντί να συμβεί αυτό, το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως τα τουρκικά αλιευτικά των 30 μέτρων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το...αιγαιοπελαγίτικο μελτέμι και γι αυτό «κατέφυγαν» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ η κυβέρνηση δεν είπε ούτε μία λέξη.

Τα τουρκικά αλιευτικά έμειναν 5 μέρες στα χωρικά ύδατα της Μυκόνου και στη συνέχεια άλλα αλιευτικά των Τούρκων “κύκλωσαν” το Φαρμακονήσι!

Τώρα έχουμε τον…τουρκικό αλιευτικό στόλο να πλέει προς το Αιγαίο.

pronews.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Όχι μόνο δεν πτοείται από τις διεθνείς αντιδράσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά την ώρα που η Ελλάδα ζητεί κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής εκείνος προκαλεί χωρίς κανένα όριο.

«Ήταν όνειρο από τα νιάτα μας να απελευθερώσουμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της σκλαβιάς της», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ακριβώς μια εβδομάδα πριν η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως τζαμί! Μάλιστα είπε ότι πλέον έσπασαν αυτές οι αλυσίδες.

Και είπε και άλλα ο Ερντογάν. Είπε ότι δεν τον δεσμεύει καμία από τις διεθνείς αντιδράσεις τονίζοντας: Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι θέμα δική μας κυριαρχίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι διεθνείς αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά είναι κενές περιεχομένου. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα παραβρεθούν 1.000 με 1.500 άτομα.

Όσον αφορά την Λιβύη ξεκαθάρισε ότι δεν θα αφήσει «τα αδέρφια» του μόνα τους.

newwit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η «Παγκόσμια Ελληνική Διασπορά» ζητά από τους ενδιαφερόμενους να υπογράψουν την αίτηση προσφυγής για την αντιστροφή της απόφασης μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Η «Παγκόσμια Ελληνική Διασπορά», ένα project  του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, ζητά από όλους τους ενδιαφερόμενους να υπογράψουν την αίτηση προσφυγής στη διεύθυνση  https://appeals.worldhellenicdiaspora.org/  για να αντιστρέψουμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης που μετατρέπει τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας σε ένα τζαμί στις 24 Ιουλίου 2020.

Η Αγία Σοφία ήταν χριστιανικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός και βυζαντινό μνημείο για σχεδόν χίλια χρόνια πριν από την οθωμανική κατοχή της Κωνσταντινούπολης το 1453 και ανακηρύχθηκε μουσείο από τον κοσμικό Ατατούρκ μετά την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1934.

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλες τις θρησκείες από όλο τον κόσμο το έχουν επισκεφτεί αυτό το 1483 ετών αρχιτεκτονικό αριστούργημα όπου ορισμένες από τις βυζαντινές εικονογραφίες έχουν αποκατασταθεί και η εκτίμηση της πίστης έχει χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό σύμβολο του διαλόγου.

Καταγγέλλουμε αυτήν την απόφαση από Τουρκικό δικαστήριο και επικυρώθηκε από την Τουρκική συνέλευση και τον Πρόεδρο για να μετατρέψει αυτό το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί που συνεπώς, βεβηλώνει τη χριστιανική του κληρονομιά.

Με την υπογραφή αυτής της προσφυγής, συμφωνείτε να επιστρέψει η Αγία Σοφία στην κατάσταση μουσείου, όπως υποστηρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Ζητούμε από την Τουρκία να διατηρήσει το χριστιανικό εσωτερικό και την εικονογραφία αμετάβλητα, διαφορετικά θα προχωρήσουν διεθνείς οργανισμοί, κράτη και φόρα νομικές κυρώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης και των εργαζομένων που συμμετέχουν στην πολιτιστική καταστροφή.

Αυτή η πολιτική του θρησκευτικού εξτρεμισμού είναι επικίνδυνη και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη!

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100.000 υπογραφές για την επίσημη αναφορά του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Μιλήστε με τους πολιτικούς σας για να υποστηρίξετε αυτήν τη σημαντική αιτία για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό!
Υπογράψτε την Προσφυγή στη διεύθυνση https://appeals.worldhellenicdiaspora.org/

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13.07.2020 Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη (ΑΔΑ: Ω60Λ465ΦΥΟ-ΛΦ1) για την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ.

Στην απόφαση αυτή, για την 6η ΥΠΕ προβλέπεται η πλήρωση 25 θέσεων, εκ των οποίων καμία για τα Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου («Χατζηκώστα»).

Μάλιστα, στα Νοσοκομείο αυτά υπάρχουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες για κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, ενώ αναμένεται η έγκριση από τον Δημόκριτο της ειδικής άδειας λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου 16 τομών του ΓΝ Μεσολογγίου, δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται με την εν λόγω προκήρυξη η πλήρωση της θέσης μόνιμου ή επικουρικού ιατρού ακτινοδιαγνώστη. Επίσης, ο Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου οσονούπω συνταξιοδοτείται και, παρ’ όλα αυτά, δεν προβλέπεται η πλήρωση της θέσηςμόνιμου καρδιολόγου.

Πέραν τούτων, δεν έχουν προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των προσλήψεων για την στελέχωση του ΤΕΠ του ΓΝ Αγρινίου και η προκήρυξη 4 ιατρών για τις ειδικότητες ακτινοδιαγνώστη για τον μαγνητικό τομογράφο, παθολόγου, καρδιολόγου και ιατρού για την ΜΕΘ, ανάγκες που είναι κατεπείγουσες
Και σαν να μην έφθαναν αυτές οι ελλείψεις, μετατίθεται με απόφαση της ΓΔ Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου ιατρός νεφρολόγος με βαθμό Επιμ. Β΄ από το ΓΝ Μεσολογγίου στο ΓΝ Καλαμάτας και η θέση μένει κενή.

Επειδήτο ΕΣΥ απέδειξε ότι είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση των, έκτακτων και τακτικών, υγειονομικών αναγκών της χώρας,

Επειδή η κυβέρνηση δεν φείδεται καλών λόγων «για τους ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες» αλλά φαίνεται να αρκείται και εδώ σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, χωρίς να σκύβει στις πραγματικές ανάγκες των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ,

Επειδή στην πρόσφατη προκήρυξη για πλήρωση, μεταξύ άλλων, 25 θέσεων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ στην 6η ΥΠΕ δεν προβλέπεται καμμία θέση προς πλήρωση στα ΓΝ Αγρινίου & Μεσολογγίου,

Επειδή η6η ΥΠΕ και το υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά, από έγγραφα τα οποία ζητούν και αποστέλλονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τις ελλείψεις και τις κατεπείγουσες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και στις δύο Νοσηλευτικές

Μονάδες (Αγρινίου & Μεσολογγίου) του ΓΝ Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες λειτουργούν οριακάκαι, λόγω συνταξιοδοτήσεων και υποστελέχωσης, κινδυνεύουν να κλείσουν και, παρ’ όλα αυτά έκαναν την συγκεκριμένη επιλογή ειδικά για το νοσοκομείο Αγρινίου, που εξυπηρετεί όλο τον Νομό.
Επειδή αντί της αναγκαίας στελέχωσης, το υπουργείο προβαίνει αντιθέτως σε αποστελέχωση με μεταθέσεις ιατρών χωρίς πρόνοια αναπλήρωσής τους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σκοπεύει να προβεί άμεσα σε συμπληρωματική προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στην 6η ΥΠΕ για την πλήρωση των άμεσων αναγκών των ΓΝ Αγρινίου & Μεσολογγίου, όπως αυτές περιγράφονται πιο πάνω;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαρεμένος Γεώργιος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Πολάκης Παύλος
Μπάρκας Κώστας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, την ανάγκη για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η Αθήνα κάνει λόγο για μείζονος σημασίας συνεδρίαση και υπενθυμίζει τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και της προτεινόμενης από την Επιτροπή αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Θα υποστηρίξει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε, μέσω της χθεσινής συνεδρίασης του ΕΛΚ, ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα, η χώρα μας θεωρεί ότι οι πόροι πρέπει να είναι επαρκείς και για το Ταμείο Ασύλου και την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και για την κλιματική αλλαγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε χθες πως η Ελλάδα θεωρεί «επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών, έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι».

Σημείωσε μάλιστα και την ανάγκη να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες.

elefterostypos.gr


Η Κρίση Του Κορωνοϊού Υπό το Φως Του Παρελθόντος

Ο Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Μοσχονάς σκιαγραφεί, από τη σκοπιά της πολιτικής ανάλυσης, τις αλλαγές που επέφεραν στις σχέσεις κράτους-αγορών αλλά και στις πολιτικές δομές και αντιλήψεις, δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος (η κρίση του μεσοπολέμου και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008),
και
 καταλήγει στη
διατύπωση σκέψεων για τις πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η σημερινή σύνθετη κρίση στις σχέσεις κράτους και αγορών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)

Διαβάστε ολόκληρο το άθρο (PDF)

Ακολουθούν οι βασικές ιδέες και τα συμπεράσματα της εκτενούς ανάλυσης του Γ. Μοσχονά. 

--
Οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις τείνουν να τροποποιήσουν τη σχέση κράτους, αγορών και πολιτικής προκαλώντας τριγμούς, ρήξεις και μετασχηματισμούς που συχνά επηρεάζουν τις κοινωνίες στη μακρά διάρκεια. "Συχνά" δεν σημαίνει πάντα. Αν και σχεδόν πάντα όσοι βιώνουν μια κατάσταση μεγάλου οικονομικού κινδύνου τείνουν να την αντιλαμβάνονται ως κατακλυσμικό γεγονός που θα επιφέρει μείζονες αλλαγές. Όχι τυχαία, λοιπόν, στην εν εξελίξει κρίση του κορωνοϊού, σημαντικοί πρωταγωνιστές, στοχαστές και αναλυτές έχουν διατυπώσει την άποψη ότι το "μετά" που έρχεται θα είναι διαφορετικό από το "πριν" που καταρρέει. Όλα -ή πολλά- θα αλλάξουν.

Το τι έγινε στο παρελθόν δεν προδικάζει το μέλλον. Προσφέρει όμως υλικό για την κατανόηση των δυνάμεων και των δυναμικών που δρουν στην κατεύθυνση της αδράνειας ή της αλλαγής. Και προφυλάσσει από αβαθείς αναλύσεις και βιαστικές διαβεβαιώσεις. Προφυλάσσει ακόμη και από εκείνες τις αναλύσεις που ίσως στο τέλος θα επιβεβαιωθούν, από σύμπτωση όμως, δηλαδή ενάντια στα καλύτερα δικά τους επιχειρήματα.1

1. Το Μεγάλο Κραχ: Το "μετά" πολύ διαφορετικό από το "πριν".

Τον Αύγουστο του 1914, όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι πρωταγωνιστές του δεν γνώριζαν ότι θα συμμετείχαν στον "απόλυτο πόλεμο", σε μια χωρίς προηγούμενο σε εύρος και πολυπλοκότητα σύγκρουση, η οποία μάλιστα θα κατέστρεφε τους περισσοτέρους εξ αυτών. Ούτε γνώριζαν ότι η πολεμική αναμέτρηση θα κατέληγε σε μια μεγάλη επανάσταση. Ούτε, επίσης, ότι θα προκαλούσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, ίσως τις μεγαλύτερες από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, και μεταξύ αυτών την καθιέρωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ως ένα είδος "φυσικού καθεστώτος".

Η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου λειτούργησε σαν "μεγάλος μετασχηματιστής". Τροποποίησε τη σχέση κράτους, ομάδων συμφερόντων, οικονομίας και πολιτικής στη μακρά διάρκεια, ανανέωσε τις κομματικές και οικονομικές ιδεολογίες και επηρέασε τις δυτικές κοινωνίες μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του 1970.  Αυτή η κρίση, ναι, έφερε ένα "μετά" που ήταν πολύ διαφορετικό από το "πριν" που κατέρρευσε.

Αν όμως οι επιπτώσεις της παγκόσμιας σύγκρουσης στις γεωπολιτικές ισορροπίες, στις κοινωνικές δομές και στην εσωτερική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών υπήρξαν από σημαντικές μέχρι κατακλυσμικές, οι επιπτώσεις στις οικονομικές ιδεολογίες ήταν μικρότερες.  Η συγκεντροποίηση της παραγωγής ενισχύθηκε, νέοι κλάδοι ανέλαβαν τα ηνία, ο οικονομικός και θεσμικός ρόλος των ομάδων συμφερόντων ισχυροποιήθηκε, όμως η επιθυμία επιστροφής στην παλαιά σταθερότητα, μετά το εκφοβιστικό οικονομικό χάος της περιόδου αμέσως μετά το 1918, υπερίσχυσε. Η ante bellum οικονομική ορθοδοξία σταδιακά επέστρεψε κυρίαρχη (επιστροφή στο ελεύθερο εμπόριο, σταθερές ισοτιμίες και σύνδεση των νομισμάτων με τον χρυσό, ελάχιστη κρατική παρεμβατικότητα. Το "μετά" που ακολούθησε τον Μεγάλο Πόλεμο δεν ήταν στο οικονομικό πεδίο τόσο διαφορετικό από το "πριν" που κατέρρευσε.

2. Η κρίση του 2007-2009: Το "μετά" μια βελτιωμένη εκδοχή του "πριν".

Τεχνικά, και το 1929 και το 2007-2008, η μηχανική παραγωγής της κρίσης είχε σημαντικές ομοιότητες. Στη διάρκεια δε του πρώτου έτους μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, κρίσιμοι δείκτες (βιομηχανική παραγωγή, παγκόσμιο εμπόριο, χρηματιστήρια) κατέρρευσαν το ίδιο ή ταχύτερα από ό,τι στο πρώτο έτος μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 1929. Και παρότι σήμερα έχει λησμονηθεί από το ευρύ κοινό, ακριβώς γιατί απεφεύχθη το "μεγάλο κακό", οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έφθασαν ένα βήμα πριν από την πλήρη αποσύνθεση του τραπεζικού συστήματος, τον γενικευμένο πανικό και την καταστροφή. Εάν όμως η μηχανική παραγωγής και διάχυσης της κρίσης είχε πολλές αναλογίες, διέφερε καίρια η αντίδραση των δημόσιων εξουσιών.  

Σε αντίθεση με το 1929, η απάντηση κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών υπήρξε επιθετική. Στις ΗΠΑ, η χρήση νομισματικών εργαλείων, συμβατικών (μείωση επιτοκίων) και λιγότερο συμβατικών (ποσοτική χαλάρωση), όπως και σημαντικών, πολυεπίπεδων δαπανηρών δημοσιονομικών παρεμβάσεων, υπήρξε γρήγορη και αποφασιστική.  Η σταθεροποίηση του ευρισκομένου μισό μόλις βήμα πριν από την άβυσσο τραπεζικού συστήματος και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας επετεύχθησαν σχετικά γρήγορα.  

Η απάντηση από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών και της Ε.Ε. ήταν, στο σύνολό της, λιγότερο αποτελεσματική. Εντούτοις, και τα ευρωπαϊκά κράτη κατάφεραν –στην πρώτη κρίσιμη φάση– να διασώσουν τα εθνικά τραπεζικά συστήματα και να περιορίσουν, με ισχυρές δόσεις ρευστότητας, το μεγάλο αρχικό σοκΗ διαχείριση, ωστόσο, της δεύτερης φάσης της ευρωπαϊκής κρίσης, της κρίσης χρέους, υπήρξε εξόχως προβληματική. Όξυνε αντιθέσεις και ανισότητες εντός της ευρωζώνης, δημιούργησε τελείως διαφορετικές ταχύτητες εξόδου από την ύφεση και επέτρεψε ο συστημικός κίνδυνος (αποσύνθεση της ευρωζώνης) να απειλεί, ή τουλάχιστον να απονομιμοποιεί, μέχρι και το 2015, το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Συνολικά, η αποφασιστική διαχείριση της κρίσης, κυρίως από τις αμερικανικές αρχές, αλλά και από τις ευρωπαϊκές (μόνον, όμως, για την περίοδο 2007-2009), απέτρεψε τη βύθιση σε μια κρίση τόσο καταστροφικού τύπου όσο αυτή που ξέσπασε το 1929. Οι δημόσιες εξουσίες, με μεγάλα προγράμματα διάσωσης και τόνωσης των οικονομιών, ανέλαβαν με επιτυχία τη μάχη ενάντια στον πανικό, στη ραγδαία αποσύνθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην υφεσιακή δυναμική. Το παραπαίον οικονομικό σύστημα σταθεροποιήθηκε. 

Πόσο όμως η κρίση άλλαξε τις σχέσεις κράτους και αγορών, και γενικότερα το οικονομικό μοντέλο; Οι εκτιμήσεις ότι η κρίση θα οδηγούσε σε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στις αγορές και τη δημόσια ρύθμιση δεν επιβεβαιώθηκαν.

Συμπερασματικά, η επιρροή της κρίσης του 2007-2009 ήταν μικρή και στην πραγματική λειτουργία του διεθνούς οικονομικού συστήματος και στις ιδέες. Συνολικά, το αποτύπωμα της κρίσης στη λειτουργία του όλου συστήματος υπήρξε μετά βίας ορατό

 Το "μετά" που ακολούθησε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξε απλώς μια βελτιωμένη εκδοχή του "πριν".

3. Η κρίση του κορωνοϊού υπό το φως του παρελθόντος

Ο κόσμος μετά την κρίση του κορωνοϊού θα είναι διαφορετικός; Πιο ειδικά, η προσφυγή σήμερα στην ασφάλεια του κράτους, στην ασφάλεια, κατ’ αρχάς, των δημόσιων συστημάτων υγείας και, κατά δεύτερον, στα μέτρα προστασίας επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών από τις σαρωτικές επιπτώσεις της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης, θα τροποποιήσει τις σχέσεις κράτους και αγορών στη μέση και μακρά διάρκεια; Τέσσερις παράγοντες λειτουργούν ανασχετικά στην προοπτική μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής και ένας, αλλά πολύ σημαντικός, θα ωθούσε δυναμικά σε αλλαγή πορείας και τροποποίηση του οικονομικού παραδείγματος. Ας δούμε, κατ’ αρχάς, τους πρώτους τέσσερις:

α) Το παγκοσμιοποιημένο σύστημα, όπως παράγει από-παγκοσμιοποίηση, παράγει ταυτόχρονα περαιτέρω παγκοσμιοποίηση. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το σύστημα των αγορών και αυτό των διεθνών οικονομικών οργανισμών τείνουν να λειτουργήσουν ανασχετικά στο ενδεχόμενο μεγάλων οικονομικών μετασχηματισμών που θα υπονόμευαν τόσο την παγκοσμιοποίηση όσο και το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο. 

β) Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρός (όσο και εύθραυστος) παίκτης, συντηρητική δύναμη, με την έννοια της φυσικής κλίσης προς τη σταθερότητα, επίσης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ο πολυεθνικός και πολυκεντρικός χαρακτήρας της, αλλά και η οικονομική της ιδεολογία, την καθιστούν εμπόδιο σε κινήσεις ανατροπής του κυρίαρχου οικονομικού παραδείγματος αλλά και σε κινήσεις μείζονος ιδεολογικού αναπροσανατολισμού· 

γ) Η φύση της σημερινής διπλής κρίσης, υγειονομική και σε δεύτερο χρόνο οικονομική, θέτει όρια στο τι θα επακολουθήσει την επόμενη ημέρα της κρίσης. Υποεκτιμάται πολύ το γεγονός ότι η κρίση δεν προέρχεται από τον οικονομικό κύκλο ή από έναν τοξικό τομέα ή θεσμό του οικονομικού συστήματος. Είναι εξωγενής.

δ) Παρότι η αβεβαιότητα της υγειονομικής εξέλιξης καθιστά μη προβλέψιμη τη διάρκεια και το βάθος του υφεσιακού κύκλου, αυτό που είναι προβλέψιμο, διότι ήδη εξόχως ορατό, είναι η ισχυρή, ισχυρότερη από ποτέ, και από το 2008, απάντηση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Αυτή η απάντηση απέτρεψε δραματικές εξελίξεις για το οικονομικό σύστημα στη διάρκεια της προηγούμενης μέγα-κρίσης και μείωσε το πεδίο για τη μορφοποίηση εναλλακτικών οικονομικών ιδεολογιών.

Οι ως άνω τέσσερις παράγοντες εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσουν ως ισχυρές δυνάμεις ανάσχεσης των τάσεων που θα ωθούσαν σε αλλαγή του οικονομικού παραδείγματος. Εντούτοις, το μεγάλο κλειδί για τη μεγέθυνση ή όχι των πιθανών επιπτώσεων, όπως και κατά τις προηγούμενες κρίσεις, βρίσκεται στη διάρκεια και το μέγεθος της ύφεσης. Αν η πανδημία ξαναχτυπήσει πιο δυνατά στο μέλλον, αν το υγειονομικό πρόβλημα δημιουργήσει τις συνθήκες για παρατεταμένη βύθιση των οικονομιών (όπως επιφανείς οικονομολόγοι προβλέπουν), τότε τα προηγούμενα χάνουν μέγα τμήμα της αξίας τους. Στο σενάριο αυτό, αλλεπάλληλα κύματα εταιρικών πτωχεύσεων και κοινωνικής διαμαρτυρίας θα δοκιμάσουν κάθε σταθερότητα, θα σπάσουν τις άμυνες, και θα προκαλέσουν σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές ανακατατάξεις. Τότε βέβαια θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κλειδί μεγέθυνσης των επιπτώσεων, η διαλεκτική παγκοσμιοποίηση–αποπαγκοσμιοποίηση, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ευνοήσει τον αμερικανικό απομονωτισμό και την ήδη ενεργή λογική των εμπορικών πολέμων.

Οι δύο οικονομικές κρίσεις που εξετάστηκαν έφεραν αλλαγές, έστω και αν το εύρος τους διέφερε θεαματικά. Αλλαγές θα υπάρξουν και μετά την κρίση του κορωνοϊού. Δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις σε διάστημα μόνο δέκα ετών είναι υπερβολικά πολλές για να μην αφήσουν ίχνη στο οικονομικό, πολιτικό και αξιακό γίγνεσθαι. Η υπόθεση, ωστόσο, των γραμμών που προηγήθηκαν είναι ότι μόνον το τρίτο από τα διατυπωθέντα από οικονομολόγους σενάρια, το εφιαλτικό, αυτό της μακράς διάρκειας βαθιάς ύφεσης, θα επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις κράτους–αγορών, τις θεσμικές αποτυπώσεις και τις οικονομικές και πολιτικές ιδεολογίες.

Αν όλα είναι πιθανά, όλα δεν είναι εξίσου πιθανά. Η προηγηθείσα ανάλυση επιχείρησε να δείξει ότι οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις δεν είναι πλέον τόσο καθοριστικοί game changers όσο ήταν η καταστροφική κρίση του 1929. Έστω και αν, υπό ορισμένες ακραίες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να ξαναγίνουν.



*Ο Γεράσιμος Μοσχονάς είναι Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)

Διαβάστε ολόκληρο το άθρο (PDF)

Ο Καθηγητής Γεράσιμος Μοσχονάς έκανε σχετική τοποθέτηση στο πρώτο diaNEOsis LIVE με τίτλο "Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία: Τρεις Ειδικοί Σχολιάζουν" στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Καθηγητές Νίκος Χριστοδουλάκης και Μάνος Ματσαγγάνης. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο εδώ

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ