Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκης για το Μάτι περιγράφει σε ένα infographic ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την φονική πυρκαγιά. 

Σε ανάρτησή του στο Facebook o Βασίλης Φεύγας σημειώνει:
#Μάτι 2 χρόνια μετά:

Οι εγκαυματίες περιθάλπονται, οι χώροι καθαρίστηκαν από την καύσιμη ύλη και ο αμίαντος απομακρύνεται.
Οι πυρόπληκτοι στεγάστηκαν και ενισχύθηκαν. Και τα παλαιά, επικίνδυνα κτίρια κατεδαφίστηκαν. Όλες οι ιδιοκτησίες έχουν απαλλαγεί από ΕΝΦΙΑ.
Το “112” λειτουργεί και η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική αναδιαρθρώθηκαν και εξοπλίστηκαν.
Tο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το νέο Μάτι είναι, πλέον, έτοιμο. Με προβλέψεις για νέες σύγχρονες κατοικίες. Υποδομές υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Και με πολύ πράσινο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά την περιοδεία μας στην Κρήτη με τη Φ. Γεννηματά, βρεθήκαμε χθες στην Αιτωλοακαρνανία.

?Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο και Σπάρτο.
Συναντηθήκαμε με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου και Αγρινίου, επισκεφτήκαμε την Εφορία Αρχαιοτήτων και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και φυσικά μια γρήγορη στάση στο Σπάρτο για έναν καφέ με τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος!

Συνεχίζουμε το διάλογο με την κοινωνία, επενδύουμε στην εξωστρέφεια μας και στην παρουσίαση των πολιτικών μας προτάσεων, ακούμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, είμαστε δίπλα τους στην πράξη!

❗️Συνέχεια φυσικά με την πολιτική μας εκδήλωση στη Βόνιτσα για τις προκλήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην μετα-covid εποχή.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σε πρόσφατο σημείωμά μας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί γράφαμε για τη realpolitik. Για το συνδυασμό δηλαδή της ισχύος κάποιου και τα πιθανά αντικρουόμενα ή μη συμφέροντα, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει τις κινήσεις που θέλει.

Το σκηνικό κρίσης που δημιουργούν οι τουρκικές κινήσεις στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που διαμορφώθηκε στη διάρκεια της Τρίτης είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί από το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων στα νέα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στη θαλάσσια περιοχή από το Καστελόριζο και τη Ρόδο έως την Κρήτη.

Διόλου τυχαία η έκδοση της Navtex και η έξοδος των πολεμικών πλοίων στην Τουρκία έγινε ταυτόχρονα με την παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενόσω ίσως περισσότερο δηλωτικό των τουρκικών προθέσεων ήταν το γεγονός ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν από τη Γερμανία και η συνάντηση στο Βερολίνο της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας δημοσιοποιήθηκε με μια ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά κίνηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Λέει λοιπόν η Τουρκία, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην Γερμανία, «δεν μπορείς να με κατευνάσεις»….

Δεν έχει κανένα νόημα η Ελλάδα να μιλά και να επιμένει να ζητά για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε αποφασιστικά όταν τα τουρκικά γεωτρύπανα πραγματοποιούσαν το θαλάσσιο Αττίλα στην ΑΟΖ της Κύπρου, γιατί να το κάνει τώρα; Ούτε μπορούμε να προσδοκούμε σε διαμεσολαβήσεις, πόσο μάλλον από τη Γερμανία, καθώς η Γερμανία ανέκαθεν ιστορικά είχε φιλοτουρκική στάση. Μεμονωμένα ίσως υπάρξουν κάποιες συμμαχίες με τη Γαλλία ή την Αυστρία, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να διαθέσουν τέτοιες συμμαχίες την ώρα της κρίσης κάτι παραπάνω από διπλωματικό κεφάλαιο.

Είναι μονόδρομος πια για την Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της και να πει στον Ερντογάν «περάστε» ή να τον σταματήσει. Για να παρθεί όμως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχουν γίνει όλα τα ενδιάμεσα βήματα προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ούτε καν σε επίπεδο νομικό. Έχουμε δηλώσει επισήμως, αρμοδίως και με συντεταγμένες ποια περιοχή θεωρούμε δική μας ΑΟΖ; Πως λοιπόν αύριο θα πάμε να διώξουμε την Τουρκία από τα νότια του Καστελορίζου; Σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης σε τέτοιου είδους σημεία της Μεσογείου, η Ελλάδα θα βρεθεί απολογούμενη, γιατί πολύ απλά η Τουρκία έχει ένα σύμφωνο με τη διεθνώς ανεγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και παρόλο που αυτό είναι παράνομο, υπό την έννοια ότι παραβιάζει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, είναι κάτι απέναντι στην ελληνική ανυπαρξία να μην έχουμε καταθέσει συντεταγμένες για το τι θεωρούμε δικό μας και την παραδοξότητα να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο, αλλά να μην το εφαρμόζουμε υιοθετώντας τα 12 μίλια χωρικών υδάτων.

Ακόμη κι αν η πολεμική κινητοποίηση της Τουρκίας έγινε για να μετρήσει αντιδράσεις στην Ελλάδα ή έγινε για τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στο λιβυκό έδαφος, πρέπει να ξέρουμε ότι πλησιάζει η ώρα μας… Η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της και η οικονομία είναι η μεγαλύτερη απειλή για το καθεστώς του Ερντογάν. Αργά ή γρήγορα αυτά τα προβλήματα θα «εξωτερικευθούν». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της κατά 148 τόνους το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2020. Αν ο Ερντογάν αισθανθεί έστω και μερικώς “καλυμμένος” στο οικονομικό πεδίο, τότε θα γίνει πραγματικά ανεξέλεγκτος…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί ο Ερντογάν φαίνεται να επιλέγει την 24η Ιουλίου για τον απόπλου του τουρκικού ωκεανογραφικού – Οι οδηγίες που έχουν λάβει και τα σενάρια που εξετάζουν στο Πεντάγωνο

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ημέρα βρίσκεται η ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis πρόκειται να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που με παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σβήσει περαιτέρω το αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατουρκ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εκεί παρουσία του Ερντογάν, με μία πανηγυρική έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας προς τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Μία τέτοια ενέργεια θα εξυπηρετούσε την τουρκική προπαγάνδα, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελούσε και το έναυσμα για μία άμεση, περεταίρω, κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα όμως, η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις αναθεωρητικές επιδιώξεις του στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαξιώσει καθώς στέκεται εμπόδιο σε βασικές της διεκδικήσεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα και σε συμβολικό επίπεδο, μέσω της συγκεκριμένης συνθήκης καθιερώθηκε η έννοια του κεμαλικού κράτους και του κεμαλισμού στην Τουρκία, ιδιότητες που ο Ερντογάν θέλει να ξεριζώσει από την «καρδιά» του τουρκικού κράτους και ταυτόχρονα να τις αντικαταστήσει μέσω της ανάδειξης της μουσουλμανικής ταυτότητας του τουρκικού έθνους.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία πάντως διαδραματίζει έναν ακόμη κρίσιμο ρόλο στους σχεδιασμούς του τούρκου προέδρου, αυτή τη φορά και ως προς την προώθηση της ιδέας του περί «γαλάζιας πατρίδας», η οποία στην παρούσα συγκυρία συμπυκνώνεται στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την παρουσία του «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκικός στόλος

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis» όσο και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ηγεσία του Πενταγώνου, είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει συστάσεις για ψυχραιμία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως ήταν η σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σενάρια

Παρόλα αυτά πάντως οι επιτελείς του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια με βάση την πορεία που ακολουθεί ο τουρκικός στόλος και σε συνδυασμό και με τις κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως θα προχωρήσει το Oruc Reis όταν αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας.

«Ο πλους του τουρκικού στόλου προς νότο θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και με τα πιθανά μηνύματα που θα ήθελε να στείλει προς άλλες πλευρές. Δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ένας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς το Κάϊρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Επίσης τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης. Μπορεί επίσης να λάβουν εντολή να επιστρέψουν ακόμη και στις βάσεις τους αν η τουρκική πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης. Παρόλ’ αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας» σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

Γιώργος Διονυσόπουλος

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
  1. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου στις 22 Ιουλίου 2020, οι εκλογές για Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή και Αντιπροσώπους θα διεξαχθούν στις 19 & 20 Αυγούστου 2020.

2.  Η εκλεγμένη από την Γενική Συνέλευση στις 22 Ιουλίου 2020 Εφορευτική  Επιτροπή ανακοινώνει, γνωστοποιεί και εφιστά την προσοχή των μελών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας (σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το Καταστατικό) λήγει την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 και ώρα 8:00 μμ.

3.   Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι:

      Α. Αιτήσεις υποψηφιότητας υπάρχουν στα γραφεία του Συλλόγου

           Βλαχοπούλου 8.

      Β.   Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο: 2641057390.

      Γ.   Οι εκλογές θα διεξαχθούν:

  • Για Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Για Ελεγκτική Επιτροπή.
  • Για Αντιπροσώπους στις Ομοσπονδίες.

4.   Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα:

  • Ή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  • Ή σε παραταξιακό ψηφοδέλτιο.
  • Ή σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

5.   Για κάθε μέλος, ασυμβίβαστο υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για υποβολή   διπλής υποψηφιότητας, σε Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική Επιτροπή. Ειδικότερα, το μέλος έχει δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα:

  • Για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Για μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής.
  • Για μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόσωπος.
  • Για μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπρόσωπος.

6. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όσα μέλη είναι οικονομικά τακτοποιημένα ως 31-12-2019.

7.  Δικαίωμα ψήφου έχουν:

  • Τα μεν παλαιά μέλη εφόσον έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι και 30-6-2019
  • Τα νέα μέλη εφόσον έχουν εγγραφεί σαν μέλη του Συλλόγου έως και τις 18-7- 2020.

 

8. Για Αντιπροσώπους δικαίωμα υποψηφιότητας και ψήφου έχουν μόνο τα μέλη   που έχουν επιλέξει τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου σαν κύρια οργάνωση.

9. Αν και αυτονόητο, τονίζεται ότι δικαίωμα να ψηφίσει έχει μόνο το  συγκεκριμένο μέλος του Συλλόγου και όχι άλλος αντ’ αυτού με εξουσιοδότηση.

10. Ολοκληρώνοντας, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει και γνωστοποιεί ότι η  ψηφοφορία για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπους θα διεξαχθεί κατά τον ακόλουθο τρόπο:

ΕΚΛΟΓΕΣ

  • α) Την Τετάρτη 19/8/2020 θα διεξάγεται από 13.00 το μεσημέρι έως 9.00 το βράδυ.

       β) Την Πέμπτη 20/8/2020 θα διεξάγεται από 12.00 το μεσημέρι έως 7.00 το απόγευμα.

 γ) Η πρόταση προς την Δικαστική αρχή θα υποβληθεί μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

 δ) Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία του Συλλόγου,  Βλαχοπούλου 8,      Αγρίνιο. τηλ. 2641057390.

 

  1. Η Εφορευτική Επιτροπή, εφιστά την προσοχή των μελών όταν προσέρχονται να έχουν μαζί τους:
  • Την αστυνομική τους ταυτότητα ή
  • Άλλο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους (π.χ. ασφαλιστικό βιβλιάριο, άδεια οδήγησης κ.λπ.).
  1. Η Εφορευτική Επιτροπή καλεί τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου να ασκήσουν το κορυφαίο δικαίωμά τους έγκαιρα και να αποφύγουν τον συνωστισμό τις τελευταίες ώρες. Επίσης τα παροτρύνει να θέσουν υποψηφιότητα και να βοηθήσουν έτσι την Συλλογική μας προσπάθεια.
Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Συγκέντρωση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αστακού την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 8:30μμ, στο καφενείο Μπουκουβάλα (παραλία Αστακού), με τίτλο: «Μένουμε δυνατοί!

Για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιατί ο Ερντογάν φαίνεται να επιλέγει την 24η Ιουλίου για τον απόπλου του τουρκικού ωκεανογραφικού – Οι οδηγίες που έχουν λάβει και τα σενάρια που εξετάζουν στο Πεντάγωνο
 
Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ημέρα βρίσκεται η ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis πρόκειται να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που με παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σβήσει περαιτέρω το αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατουρκ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εκεί παρουσία του Ερντογάν, με μία πανηγυρική έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας προς τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Μία τέτοια ενέργεια θα εξυπηρετούσε την τουρκική προπαγάνδα, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελούσε και το έναυσμα για μία άμεση, περεταίρω, κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα όμως, η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις αναθεωρητικές επιδιώξεις του στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαξιώσει καθώς στέκεται εμπόδιο σε βασικές της διεκδικήσεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα και σε συμβολικό επίπεδο, μέσω της συγκεκριμένης συνθήκης καθιερώθηκε η έννοια του κεμαλικού κράτους και του κεμαλισμού στην Τουρκία, ιδιότητες που ο Ερντογάν θέλει να ξεριζώσει από την «καρδιά» του τουρκικού κράτους και ταυτόχρονα να τις αντικαταστήσει μέσω της ανάδειξης της μουσουλμανικής ταυτότητας του τουρκικού έθνους.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία πάντως διαδραματίζει έναν ακόμη κρίσιμο ρόλο στους σχεδιασμούς του τούρκου προέδρου, αυτή τη φορά και ως προς την προώθηση της ιδέας του περί «γαλάζιας πατρίδας», η οποία στην παρούσα συγκυρία συμπυκνώνεται στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την παρουσία του «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκικός στόλος

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ηγεσία του Πενταγώνου, είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει συστάσεις για ψυχραιμία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως ήταν η σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σενάρια

Παρόλα αυτά πάντως οι επιτελείς του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια με βάση την πορεία που ακολουθεί ο τουρκικός στόλος και σε συνδυασμό και με τις κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως θα προχωρήσει το Oruc Reis όταν αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας.

«Ο πλους του τουρκικού στόλου προς νότο θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και με τα πιθανά μηνύματα που θα ήθελε να στείλει προς άλλες πλευρές. Δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ένας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς το Κάϊρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Επίσης τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης. Μπορεί επίσης να λάβουν εντολή να επιστρέψουν ακόμη και στις βάσεις τους αν η τουρκική πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης. Παρόλ’ αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας» σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ