Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και εργαζόμενους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα στα δύο νησιά:

Πέμπτη 16 Ιουλίου – Ζάκυνθος

11:00 Περιοδεία στο κέντρο της πόλης

11:30 Σύσκεψη με φορείς του νησιού (Αίθουσα σωματείου της “Λέσχης ο Ζάκυνθος”)

13:00 Συνάντηση με εργαζόμενους από τον κλάδο του τουρισμού

Παρασκευή 17 Ιουλίου Κεφαλονιά

10:30 Περιοδεία στο κέντρο του Αργοστολίου

11.00 Συνάντηση με φορείς του νησιού (Δημοτικό Θέατρο Κεφαλονιάς)

13.00 Σύσκεψη με τους Δημάρχους του νομού Κεφαλληνίας (Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Ιθάκης) στο Δημαρχείο Αργοστολίου

14:30 Επίσκεψη στο Ληξούρι

tempo24.news

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παραχαράκτης της ιστορίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εργάτες αλλάζουν τα πάντα στο μνημείο ενόψει της πρώτης προσευχής στις 24 Ιουλίου.

Χωρίς να χάσει χρόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να ξηλώνει ό,τι θυμίζει την Αγιά Σοφιά. Οι εργασίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του μνημείου που επίσημα στις 24 Ιουλίου θα λειτουργήσει ως τζαμί είναι πυρετώδεις.

Εργάτες από το πρωί αποκαθηλώνουν τις ταμπέλες που έγραφαν ότι ο ναός είναι μουσείο, ενώ εργασίες γίνονται και στον θόλο και σε άλλα σημεία της Αγίας Σοφίας. Τις εικόνες που πληγώνουν μεταδίδουν συνεχώς τα τουρκικά ΜΜΕ.

Δείτε τα βίντεο

 

Την ίδια ώρα, το Plan B του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει η εφημερίδα Bild για τις 24 Ιουλίου, ημέρα που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η Αγιά Σοφιά ως τζαμί. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, αντί να ηγηθεί της προσευχής ο Ερντογάν θα κάνει κήρυγμα.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυστηροί έλεγχοι σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μέτρα για να περιοριστούν τα κρούσματα κορονοϊού αποφάσισε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συζητήθηκαν σήμερα στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Έλεγχοι σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και όπου παρατηρείται συνωστισμός

Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνικη Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην έναρξη της σύσκεψης:

“Ο σκοπός της συνάντησης είναι πολύ συγκεκριμένος: Να κάνουμε μια εξέταση του τρόπου λειτουργίας και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και των συστάσεων που έχουν γίνει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με τον Covid. Είμαστε, μαζί, όλοι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών σωμάτων. Έχω μια εικόνα από τους ελέγχους οι οποίοι έχουν γίνει και από την Ελληνική Αστυνομία και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από το Υφυπουργείο Εμπορίου, από το ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου).

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται.

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, προφανώς, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις.

Επομένως, θέλω να ακούσω σύντομα από όλους πως σκέφτεστε να αναδιατάξετε τις δυνάμεις σας ενόψει των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων αναγνωρίζοντας απολύτως ότι, προφανώς, δεν είναι το αποκλειστικό αντικείμενό σας. Πλην, όμως, αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις.

Αυτό είναι ένα ζήτημα -και γι’ αυτό κάλεσα και τον Υπουργό Εσωτερικών- το οποίο αφορά και τους Δήμους. Δεν μπορεί Περιφέρειες και Δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε”.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, σημείωσε ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία είναι η υπεύθυνη πολιτική πατριωτική δύναμη της χώρας».

«Εμείς δε θα διχάσουμε τον ελληνικό λαό, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Δε θα ακολουθήσουμε την Κυβέρνηση στο λαϊκισμό της, δε θα την αντιγράψουμε. Δε θα γίνουμε Μητσοτάκης», είπε.

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι «η Δεξιά, όταν δε μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ανακαλύπτει εσωτερικό εχθρό», επισημαίνοντας το έλλειμμα εσωτερικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα και τον διασυρμό της χώρας για 8 μήνες τώρα από την προκλητική πολιτική της Τουρκίας. «Αναζητεί η Κυβέρνηση διαρκώς συμμαχίες έξωθεν, χωρίς εσωτερικό μέτωπο συνεννόησης», υπογράμμισε.

Παράλληλα, έψεξε τον Πρωθυπουργό ότι « υποβιβάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που πληγώνει τους Έλληνες, σε ‘μια μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία του Ερντογάν’ ».

«Κάτω από τη βαριά αυτή ήττα του Ελληνισμού, μαθαίνουμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ για μια μυστική συνάντηση που δεν φέρνει κανέναν αποτέλεσμα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν – Μητσοτάκη, η προκλητικότητα εντάθηκε σε όλα τα επίπεδα».

«Η Κυβέρνηση άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν εδώ που είμαστε σήμερα. Η ΝΔ είναι η κυβέρνηση του ψευτοπατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας», συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης.

Επιπλέον, ο βουλευτής επεσήμανε πως «στη σκακιέρα της πολιτικής Μεσογείου είμαστε απομονωμένοι και η Κυβέρνηση είναι ένας απλός παρατηρητής στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται σήμερα».

«O Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε νέα Μέκκα για το νέο Ισλάμ που συγκροτεί. Το θέμα βεβαίως θα επηρεάσει διεθνώς», κατέληξε.

agriniopress.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την 08/07/2020 ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσκληση του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας (ΕΑΣ) για σύγκληση τακτικής γενικής συνέλευσης με θέματα έγκριση ισολογισμού, απαλλαγή ευθυνών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου και λήψη απόφασης για συγχώνευση δια απορρόφησης από την Ένωση Αγρινίου.

Για τις εξελίξεις στην Ένωση Φωκίδας εκδόθηκε αιχμηρή ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Φωκίδας που αναφέρει τα εξής:

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 85 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.

Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,

Την 08/07/2020 ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσκληση του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας (ΕΑΣ) για σύγκληση τακτικής γενικής συνέλευσης με θέματα έγκριση ισολογισμού, απαλλαγή ευθυνών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου και λήψη απόφασης για ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕΩΣ του ΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ « ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θεωρεί ότι η Γ.Σ του Συνεταιρισμού θα είναι το τέλος του οικονομικού εκφυλισμού του, αλλά και η τελευταία πράξη καταστροφής των Αγροτών, της Αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της Φωκίδας.
Το δράμα το οποίο εξελίσσεται εδώ και μία εικοσαετία στη Φωκίδα στους Συνεταιρισμούς – Ένωση, με τις διαγραφές αγροτών και τον αποκλεισμό αγροτών είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια των συνεταιριστικών Μερίδων και την μείωση των Συνεταιριζομένων από 3500 χιλιάδες μέλη περίπου το 2000, σήμερα να είναι ελάχιστοι, οι οποίοι εκτός εξαιρέσεων, συνδέονται με συγγενική σχέση.
Οι αποφάσεις των διοικούντων και υπευθύνων του Συνεταιρισμού οδήγησαν στην απώλεια περιουσιακών στοιχείων και στην κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών, ελαχιστοποίηση της εμπορίας ελιάς που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος στη Φωκίδα.
Οι αποφάσεις της ομάδας διοίκησης με τον επί είκοσι χρόνια Πρόεδρο συνταξιούχο του Ο.Τ.Ε. με τις οποίες τα τελευταία χρόνια «έφυγαν-πουλήθηκαν» περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και το ελαιοτριβείο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας ακόμη και σε συγγενικά πρόσωπα μελών του Δ.Σ, η Επένδυση στις νέες Εγκαταστάσεις στο ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας, με πολλαπλάσια δυναμικότητα από το παλαιό εργοστάσιο, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, όταν τα ποσοστά εμπορίας ελαιών ήταν σχεδόν μηδενικά, το λιγότερο προβληματίζουν το σύνολο των παραγωγών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ των ΑΓΡΟΤΩΝ, οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, η ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ, το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ και τελικά η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΣ από την «Ένωση Αγρινίου».
Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο συνεχόμενα δημοσιεύματα καταγγέλλουν και προαναγγέλλουν τις ενέργειες του Πρόεδρου και των μελών του Δ.Σ. και ουδεμία οικονομική ελεγκτική, δικαστική αρχή ούτε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξής δεν προέβη σε έλεγχο.
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ της ΕΑΣ, με την ανοχή και τη συμπαράσταση από το ΚΙΝ.ΑΛ., με την απραξία και το μη ενδιαφέρον για το θέμα από τον Βουλευτή κ. Μπούγα προετοιμάζει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ δεσμεύεται ότι κοινοβουλευτικά θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτραπεί το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ και ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

sinidisi.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανήμερα της επετείου της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε στις 15 Ιουλίου 2016, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με ανάρτησή της στο facebook καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους αξιωματικούς (και άλλους) όπως αναφέρει που κατέφυγαν στην χώρα μας.

Με άλλα λόγια η τουρκική κυβέρνηση που επικαλέστηκε την απόφαση της δικαιοσύνης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί καλεί την Ελλάδα να αγνοήσει τις δικαστικές αποφάσεις και να εκδώσει στην Άγκυρα τους ανθρώπους που η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνους για το πραξικόπημα.

Γράφει η ανάρτηση: «Περιμένουμε 4 χρόνια τώρα για την έκδοση των 8 πρώην αξιωματικών του στρατού (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό».

Δείτε την ανάρτηση

 sinidisi.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το plan B του Ερντογάν για τις 24 Ιουλίου στην Αγιά Σοφιά αποκαλύπτει η Bild. Τι σχεδιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος και τι κρύβεται από πίσω.

Το Plan B του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει η εφημερίδα Bild για τις 24 Ιουλίου, ημέρα που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η Αγιά Σοφιά ως τζαμί. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, αντί να ηγηθεί της προσευχής ο Ερντογάν θα κάνει κήρυγμα.

Και το κήρυγμα θα έχει έναν και μόνο σκοπό. Να ανεβάσει την δημοτικότητά του η οποία δεν πηγαίνει και τόσο καλά.

Ο Ερντογάν αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις από όλο τον κόσμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και όλοι πλέον περιμένουν να δουν τι τύχη περιμένει το εσωτερικό του μνημείου.

Που είναι η ΕΕ;

Οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας σχολιάζονται σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας από το Ντίσελντορφ Handelsblatt: «Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά εκκλησία, μετά τζαμί και από το 1935 μουσείο θα είναι σύντομα πάλι μουσουλμανικό τέμενος. Με δικαστική απόφαση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του κτηρίου σε μουσουλμανικό τέμενος. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι όμως και ένα μάθημα για την Ευρώπη. Και αυτό το μάθημα είναι εν μέρει δίκαιο… Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «O Ερντογάν όλο και αλληθωρίζει προς τη γηραιά ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος. Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η ΕΕ δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη».

Έχουν ξεχάσει την λέξη αλληλεγγύη

Süddeutsche Zeitung σχολιάζει το ρόλο της ΕΕ στο διεθνές γίγνεσθαι και γράφει: «Η ΕΕ είναι πολύ αδύναμη για να δώσει απαντήσεις σε επιθέσεις που πλήττουν τις αξίες της και το σύστημα δικαίου της. Έτσι ο χαρακτήρας της δέχεται όλο και μεγαλύτερα πλήγματα, η αξιοπιστία της φθείρεται και η ικανότητά της για πράξεις αποδυναμώνεται. Πού είναι η αλληλεγγύη της με τους Βρετανούς στις διαμαρτυρίες τους για το Χονγκ Κονγκ; Που είναι η αλληλεγγύη της με την Ελλάδα στη διένεξη με την Τουρκία; Που είναι οι ξεκάθαρες κουβέντες στη Ρωσία για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα συμβόλαια θανάτου στο Αφγανιστάν; 1.300 Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν. Δεν ενδιαφέρει τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία πληρώνει χρήματα για να δολοφονηθούν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εταίροι μας; Η ΕΕ έχει διολισθήσει υπό τη γερμανική καθοδήγηση σε μια αδυναμία που δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι παγιδευμένη, αμήχανη και δεν μπορεί να πράξει.

newsit.gr με πληροφορίες από DW

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μια πολιτική πλειοψηφία στην προανακριτική επιτροπή, συγκροτούμενη από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, υποκατέστησε τη δικαιοσύνη ερμηνεύοντας κατά το δοκούν Σύνταγμα και Νόμους. Τα δύο αυτά κόμματα λειτούργησαν στη βάση της συνενοχής τους ως αυτουργοί στο σκάνδαλο Novartis και ουσιαστικά συμπεριφέρθηκαν ως ένα παραδικαστικό μόρφωμα με την μέθοδο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

Στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, επιτέλους η κυβέρνηση υιοθέτησε την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επί μήνες ζητούσε εγρήγορση πριν ακόμη ο Ερντογάν προχωρήσει στην πρόκληση της μετατροπής της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει αν είχε θέσει αυτό το ζήτημα στον Ερντογάν κατά την συνομιλία του και, αν ναι, τί απάντηση έλαβε.

Έρχεται τώρα ο κ. Τσαβούσογλου να προβοκάρει την ελληνική πλευρά, θέλοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα βαίνουν όπως πριν εκδηλωθεί η πρόκληση προς την διεθνή κοινότητα με τη βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι σ’ ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Χριστιανοσύνης σε τζαμί, συνιστά μια μεγάλη ασέβεια για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Τους Έλληνες, ωστόσο, τους Ορθοδόξους και γενικότερα τους Χριστιανούς η απόφαση αυτή τους πληγώνει.

Ειπώθηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα για την απόφαση του Ερντογάν. Η μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι σαφώς επίδειξη ισχύος από το δικτάτορα Ερντογάν. Η απόφασή του όμως ελάχιστα αφορά τους Έλληνες –ίσως ορισμένους αυτό να τους «πληγώνει» περισσότερο από την απόφαση αυτή καθεαυτή- αλλά είναι η αλήθεια. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει πρωτίστως με το εσωτερικό της Τουρκίας, με τη επιδίωξη του Ερντογάν να «μειώσει» τον Κεμάλ στην συνείδηση των Τούρκων και να εμφανιστεί ως ο νέος «πατέρας» των Τούρκων, αλλά και των σουνιτών μουσουλμάνων όπου γης.

Ο Ερντογάν ως δικτάτορας πια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει τη δύναμη και τις μπουλντόζες –που λέει ο λόγος- να βάλει και να την κατεδαφίσει την Αγία Σοφία. Η Ουνέσκο σε αυτή την περίπτωση τι θα μπορούσε να κάνει; Ποιος γενικότερα στον κόσμο θα μπορούσε να εμποδίσει τον Ερντογάν ακόμη και από το να κάνει κάτι τόσο παρανοϊκό; Δεν υπάρχει κάποιος κατασταλτικός μηχανισμός, που να εμποδίσει κάποιον από κάτι τέτοιο. Όπως δεν υπάρχει κανένας κατασταλτικός μηχανισμός γενικότερα για την προστασία του διεθνούς δικαίου. Ο μόνος μηχανισμός είναι τα όπλα και γενικότερα αυτό που λέμε ισχύς!

Ο Ερντογάν λοιπόν έχει τη δύναμη τα κάνει όσα κάνει στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο Αιγαίο, στη Συρία, στη Λιβύη και προφανώς στην Αγία Σοφία. Όσο τα συμφέροντά του και οι επιδιώξεις του δεν συγκρούονται με ζωτικά συμφέροντα, άλλων ισχυρότερων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία κτλ θα είναι απολύτως ελεύθερος να κάνει ότι γουστάρει. Αυτό λέγεται το δίκαιο του ισχυρού, λέγεται realpolitik και σε καμία στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας δεν έπαψε να ισχύει.

Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς στην Ελλάδα αρνούμαστε να τη δούμε. Επικαλούμαστε, για παράδειγμα, συνεχώς το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Όμως όταν η Τουρκία ψήφισε το casusbelli έναντι της Ελλάδας -αμέσως μόλις η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας- με την δύναμη του ισχυρού (και την εδώ πολιτική του κατευνασμού) κατάφερε η Ελλάδα να επικαλείται συνεχώς το διεθνές δίκαιο, αλλά να μην το εφαρμόζει επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Εμφανιζόμαστε λοιπόν τουλάχιστον ανακόλουθοι να επικαλούμαστε συνεχώς το διεθνές δίκαιο, αλλά να μην το εφαρμόζουμε.

Για πολλούς και διαφόρους λόγους οι διεθνείς αντιδράσεις στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν χλιαρές έως και ανύπαρκτες. Η Τουρκία, όντας στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση και ορισμένα «όπλα», όπως το μεταναστευτικό, είναι σε θέση να κάνει πολύ σημαντικότερα πράγματα, όπως γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στις Βρυξέλλες, ιδίως, να μην κουνιέται φύλλο.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην Ελλάδα τα δάκρυα για τη Αγία Σοφία και ας κοιτάξουμε λιγάκι πως θα βελτιώσουμε τη δική μας θέση. Όσοι μάλιστα βλέπουν το ζήτημα από θρησκευτική σκοπιά, ας κοιτάζουν πρώτα την καταστροφή των εκκλησιών στη Λέσβο, πέριξ της Μόριας από τους μετανάστες «εισβολείς» και μετά εξοργίζονται με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου σας ενημερώνει ότι μετά τη παραίτηση του συναδέλφου Πλάκα Σπυρίδωνος και την εκλογική διαδικασία που ακολούθησε, η νέα σύνθεση του συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Παπαδημητρόπουλος Διονύσιος
Αντιπρόεδρος: Καπνίσης Αθανάσιος
Γεν. Γραμματέας: Αντωνόπουλος Σπυρίδων
Αναπλ. Γραμματέας: Κωστόπουλος Σπυρίδων
Ταμίας: Τσαπατώρης Γεώργιος
Έφορος: Παπαζήσης Χρήστος
Μέλος: Γκεζέπης Αντώνιος
Μέλος: Κυριάκος Κων/νος
Μέλος: Στογιάννης Δημήτρης

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Σελίδα 1 από 2