Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 00:24

1 χρόνος ΜέΡΑ25: Η φωνή σου στη Βουλή!

Σε λιγότερο από έναν χρόνο κοινοβουλευτικής παρουσίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 απέδειξε με τη δράση της ότι είναι «η δική σου φωνή στη Βουλή». Εκτός από τη συνεχή παρουσία σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εκφράζοντας βαθιά, ουσιαστική, και δημιουργική αντιπολίτευση, η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25:

  • Κατέθεσε περισσότερες από 850 Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς την Κυβέρνηση.
  • Υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις επί σειράς άρθρων κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
  • Κατέθεσε 20 τροπολογίες σε νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, τον εξορθολογισμό του ΕΝΦΙΑ προς όφελος των ασθενέστερων, τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης.
    Το ΜέΡΑ25
  • Κατέθεσε πλήρη πρόταση εκλογικού νόμου, για ένα πραγματικά αναλογικό, πρακτικότερο, ευφυέστερο, πληρέστερο και δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα όταν τα υπόλοιπα κόμματα παζάρευαν τα εκλογικά bonus.
  • Κατέθεσε πλήρη πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων, την ώρα που η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπατούσαν τους απόδημους Έλληνες.
  • Έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς, εν όψει της κατάθεσής της στη Βουλή των Ελλήνων, την «Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για την Προστασία των Πολιτών από τις Επιπτώσεις της Εντεινόμενης Οικονομικής Κρίσης» και από το πέμπτο μνημόνιο που έχει ήδη ανακοινωθεί.

sinidisi.gr

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 18:28

Ο Πολίτης Υπεράνω Ολων !

γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, η οποία ανάγει τον πολίτη (όλους μας) ως τον ύστατο εγγυητή της συνταγματικής νομιμότητας στη χώρα μας (άρθρο 120, παρ. 4), ορίζοντας πως: "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούται να αντιστέκονται με κάθε μέσον εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."), είναι και το άρθρο 1 (το πρώτο δηλαδή) που λέει: "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους...", ορίζοντας έτσι πως, "θεμέλιο του πολιτεύματος, είναι η λαϊκή κυριαρχία". Όλες οι αποφάσεις της δικαιοσύνης επίσης, γράφουν πάνω στην κορυφή τη φράση "στο όνομα του ελληνικού λαού". Επομένως, ο κάθε Έλληνας πολίτης βρίσκεται στην κορυφή της εξουσίας! Δεν το έχουμε όμως συνειδητοποιήσει κάτι τέτοιο, δυστυχώς...

- ΟΧΙ ΠΩΣ όλα αυτά τηρούνταν κατά το παρελθόν, σε τούτη τη δική μας χώρα, τη χώρα της ρεμούλας, της διαφθοράς και του "πελατειακού κράτους", όχι! Τελευταία όμως, τις μέρες και ώρες που περνάμε τώρα, δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα! Για ποιο δημοκρατικό πολίτευμα να κάνουμε λόγο, για ποια εφαρμογή του Συντάγματος και των Νόμων να μιλήσουμε, σε ποια Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να πιστέψουμε και να εμπιστευθούμε, η οποία όμως Δικαιοσύνη έχει χρέος να υπερασπίζεται τους Νόμους και το ίδιο το Σύνταγμά μας! Έχουμε γεμίσει από "κυκλώματα" με πρώτο συνθετικό το παρά: "παραπολιτικά", "παραδικαστικά", ακόμα και "παραθρησκευτικά"! Ένα αλαλούμ, ένας ξεφτιλιστικός διάλογος, προφορικός και γραπτός, ένα ξεκατίνιασμα αηδιαστικό βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μας κι "όποιος βάλει τον άλλον κάτω"...

- ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ως περήφανος λαός, καθόμαστε αποχαυνωμένοι και κοιτάμε! Δεν ξέρουμε καν τη δύναμή μας! Ούτε πιστεύουμε πως είμαστε στην κορυφή της εξουσίας πάνω απ' όλους αυτούς, πολιτική αλλά και δικαστική εξουσία! Εισαγγελικούς Λειτουργούς που θα έπρεπε να "κόβουν το βήχα" σε όλους τους απατεώνες, σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι (Εισαγγελείς) είναι ο ίδιος ο Νόμος και παντοδύναμοι, δεν έχουμε πολλούς, δυστυχώς. Καταγγελίες, ακόμα και δικογραφίες, βάζουν στο Αρχείο, ως εύκολη λύση ή κι εσκεμμένα! Και αυτοί όμως ελέγχονται από εμάς τους πολίτες, αν είμαστε σύννομοι πολίτες! Ούτε αυτοί είναι υπεράνω Νόμων και Συντάγματος κι έχουν Προϊσταμένους! Όμως εμείς (μπορεί με κάποιες εξαιρέσεις) ακούμε τη λέξη Εισαγγελέας και τρέμουμε...

photo credits: thecaller.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, είναι μία κατάκτηση για το λαό των εργατικών συνοικιών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και αξίζουν πολλά ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου. Για εμάς, απόλυτη προτεραιότητα  τώρα, όπως είχε προγραμματισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν:

·        Η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Πειραιά στο σύνολο του, εντός του χρονοδιαγράμματος το 2021 και όχι το 2022 όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

·        Η έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4, που για την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις,

·        Η ταχεία ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία της επέκτασής του ΜΕΤΡΟ στη Δυτική Αθήνα, από το Άλσος Βεΐκου έως και την Πετρούπολη. Ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Αθήνας το έχει απόλυτη ανάγκη και το απαιτεί.

·        Η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η ολοκλήρωση της επέκτασης του για Καλαμαριά.

·        Η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, η ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι αναγνώρισε τη συμβολή όσων συνετέλεσαν στο να γίνει πραγματικότητα το έργο, επιχείρησε -μέσω του καλολαδωμένου οργουελικού μηχανισμού- να το εντάξει στο προπαγανδιστικό σύνθημα: Το είπαμε, το κάναμε. Ως προς το τί είπαν προεκλογικά και τί κάνουν μετεκλογικά, θα το κρίνει ο κόσμος, όπως και το αν η δική τους πινελιά στο έργο μπορεί να αποκρύψει τον όγκο της συμβολής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να κρύψει πίσω απ’ την θεωρία των μουσαμάδων τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα δεν θα έχουν την χαρά να δουν σύντομα τα εγκαίνια παρόμοιων έργων και οι πολίτες της Αθήνας την έναρξη της κατασκευής της γραμμής 4, διότι η κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους δεν συνέχισε τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη. Αν προχωρούσαμε τη συζήτηση στο πνεύμα του κ. Καραμανλή, θα του υπενθυμίζαμε σε ποια κατάσταση βρήκε το τελματωμένο έργο του Μετρό Πειραιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια προβλήματα: την χρηματοδότηση αφού  μόνο για ΦΠΑ χρωστούσαν 12 εκ. €, την μη ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών για τον ανασχεδιασμό  του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ, η κατασκευή του οποίου μετέθετε σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου, την μη ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την αποκομιδή των προϊόντων εκσκαφής από το σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, χωρίς την οποία  δεν θα ήταν εφικτή η τμηματική παράδοση των 3 πρώτων σταθμών και τέλος χωρίς υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα.

Όσο για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί ΣΔΙΤ στα εγκαίνια ενός έργου Μετρό, δεν μπορούμε να φαντασθούμε τί άλλο μπορεί να επινοήσει ο αδηφάγος επιτελικός νους, για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση, πέραν αυτών που εξήγγειλαν ήδη για εμπλοκή ιδιωτών στην Διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία μόνο παραίνεση: σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο σποτ με τίτλο «ένας χρόνος Ν.Δ., όλα ανάποδα» - και το οποίο έχει τη μορφή δελτίου ειδήσεων- τονίζεται ότι «ένας χρόνος κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπληρώνεται σήμερα και η κανονικότητα επέστρεψε στη χώρα, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ύστερα από 12 συνεχόμενα τρίμηνα αναιμικής ανάπτυξης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε επιτέλους σε μια θετική για το μέλλον της χώρας μας ύφεση».

Η πρωταγωνίστρια του σποτ σχολιάζει δηκτικά πως «παράλληλα, χιλιάδες πολίτες ξεκουράζονται, καθώς φέτος είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν 260.000 άνθρωποι λιγότεροι από πέρσι.

Χιλιάδες πολίτες ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, ύστερα από τη μείωση του μισθού τους κατά 20%. 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι απαλλάχτηκαν από το βάρος της 13ης σύνταξης».

kathimerini.gr

«Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες» τονίζει το κυβερνητικό επιτελείο – Το κράτος ψηφιοποιήθηκε, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να στήνονται σε ουρές, για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, μείωση σε σειρά φόρων, στο προσκήνιο ο κόσμος της εργασίας

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας που άνοιξε τον δρόμο για την πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2019 με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ομιλία Μητσοτάκη μετά την μεγάλη εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019

Στους 12 μήνες που παρήλθαν αφότου οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το τιμόνι της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση που σχημάτισε ήρθε αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και κλήθηκε να διαχειριστεί δύο σημαντικές κρίσεις: την ασύμμετρη απειλή στα σύνορα και την πανδημία του κορωνοϊού.

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, στο κυβερνητικό επιτελείο κατέληξαν σε ένα κείμενο 42 σελίδων στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά και ανά υπουργείο το έργο που παρήχθη το τελευταίο 12μηνο.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι από πέρυσι η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε ριζικά. τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Η λειτουργία των θεσμών αποκαταστάθηκε, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος επέστρεψε και η οικονομία ξαναμπήκε σε δυναμική τροχιά», αναφέρεται

Η Ελλάδα, προστίθεται, έγινε παγκόσμια υπόδειγμα και παράδειγμα, αυτή τη φορά προς μίμηση, για τον υπόλοιπο κόσμο. Ανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια διεθνώς. Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες. Το κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σε ουρές. Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, είδαν μείωση σε μια σειρά από φόρους και ο κόσμος της εργασίας μπήκε στο προσκήνιο.

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι μία ακόμη περίπτωση, όπου μας βάζει να ζυγίσουμε δύο αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα που εκ των συνθηκών είναι αντικρουόμενα. Από τη μια το δικαίωμα κάποιου να διαμαρτυρηθεί, να διαδηλώσει και από την άλλη να δικαίωμα κάποιου να μετακινηθεί, να πάει στη δουλειά του, να υπάρχουν ανοικτοί δρόμοι για να έρθουν πελάτες στο κατάστημά του.

Αυτά τα δύο συγκρούονται, όταν οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κλείνουν βασικές οδικές αρτηρίες στο κέντρο της Αθήνας. Η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει πως για τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει από ορισμένους κατάχρηση του δικαιώματος να διαδηλώνουν. Να διαδηλώνουν «παραλύοντας» το κέντρο μιας πόλης και ταλαιπωρώντας χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν. Η κατάχρηση αυτή έγκειται και στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές είναι ελάχιστοι μπροστά στη μάζα των πολιτών, που θέλουν να μετακινηθούν και να επωφεληθούν από την «κανονική» λειτουργία  μιας πόλης.

Αν υπήρχε κοινή λογική σε αυτή τη χώρα το πρόβλημα θα είχε λυθεί προ πολλούς. Γιατί, αν κατεβούν 500.000 άτομα στο Σύνταγμα, τότε προφανώς υπάρχει λόγος σοβαρός που θα «παραλύσει» τη ζωή και της Αθήνας και της χώρας ολόκληρης και θα δικαιολογεί αυτή την «παράλυση».  Όταν οι διαδηλώσεις γίνονται ως επί το πλείστον με 100 νοματαίους –επαγγελματίες διαδηλωτές-  βαριά – βαριά 500, τότε οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.

«Το δικαίωμα του ενός σταματά εκεί που ξεκινά το δικαίωμα του άλλου». Μόνο που οι επαγγελματίες διαδηλωτές –και δημοκράτες κατά τα άλλα- δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα στους άλλους παρά μόνο στον εαυτό τους. «Το λαϊκό κίνημα δε θα μπει στο “γύψο”», με αυτό το πραγματοποίησε το ΚΚΕ διαδηλώσεις για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.  Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από τη μεριά του παρατηρεί ότι δημιουργούνται καθημερινά συνθήκες ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας της πόλης και της αγοράς με 80 πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο, που επαναλειτούργησε η αγορά και  53 από την 1η έως τις 26 Ιουνίου.

Με μέσο όρο κλειστό το κέντρο της Αθήνας περίπου 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν υπάρχει κάποια απάντηση από τους επαγγελματίες διαδηλωτές προς όσους εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Εντωμεταξύ επειδή δεν βρισκόμαστε στο 1950, θα πρέπει να μας απαντήσουν οι επαγγελματίες διαδηλωτές ποιος είναι ο σκοπός μιας διαδήλωσης. Για ποιο λόγο φτιάχνονται τα πλακάτ και τα πανό; Για την επικοινωνία των αιτημάτων δεν γίνονται όλα; Ε, αυτό εν έτει 2020 μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. Δεν έχει κανένα νόημα σε αποκλεισμένους δρόμους να φωνάξουν κάποιοι με τις ντουντούκες. Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τα ακούνε.

Η κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορούσε να προτείνει δίνεται τηλεοπτικός χρόνος στη δημόσια τηλεόραση να βγουν εκεί και να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους οι διαδηλωτές. Θα έπρεπε κάτι τέτοιο να το είχαν ζητήσει οι ίδιοι οι επαγγελματίες διαδηλωτές, αν ήταν έξυπνοι…

Και δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα, παρά τις υψηλές προσδοκίες του. Τα παραθυράκια για «αυθόρμητες» διαδηλώσεις χωρίς διοργανωτή, που θα είχε την αστική ευθύνη, δυστυχώς υπονομεύουν τις προθέσεις του νόμου. Όταν ένας νόμος χρησιμοποιεί το «εγκαίρως» αντί ενός σαφούς χρονικού προσδιορισμού, δεν μπορεί να είναι σοβαρός. Έτσι λέει, ο διοργανωτής πρέπει να ειδοποιεί τις Αρχές για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης «εγκαίρως»…  Βεβαίως το εγκαίρως μπορεί να είναι μισή ώρα πριν για το διαδηλωτή και 24ώρες για την Αστυνομία….

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η πρόσφατη επίσκεψη (πριν 3 ημέρες) του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας στην Τρίπολη της Λιβύης -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.» και του υπογράφοντα- δημιουργεί νέα δεδομένα στη βορειοαφρικανική ακτή της Τριπολιτάνα, ενώ ενισχύει σημαντικά τον τουρκικό ρόλο σε όλη την περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις της GNA του πρωθυπουργού Σάρατζ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη και στις περιοχές της Μίτιγκα και της Μισράτα ήταν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Γκιορέλ, ενώ φάνηκε ξεκάθαρα η επιρροή των Τούρκων επί των Λίβυων, σε βαθμό που ορισμένοι από τους δεύτερους εμφανίστηκαν να δυσφορούν για ορισμένες προκλητικές παρεμβάσεις των Τούρκων σε ζητήματα πολιτικά, στρατιωτικά, ενεργειακά και ναυτικά.

Ο Ακάρ πραγματοποίησε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας, ενώ μιλώντας σε επιτελείς του λιβυκού στρατού επεσήμανε ότι «θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι προπαρασκευές για ανακατάληψη της Σύρτης και της βάσης Αλ Τζούφρα, με ευρύτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο της λιβυκής εδαφικής επικράτειας»! Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία στη Λιβύη ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια και να έχει καθοριστική παρουσία σε ανατολική Μεσόγειο, με ευρύτερες προεκτάσεις στην Υποσαχάριο Αφρική, με τα κράτη της οποίας έχουμε ήδη στενές σχέσεις και τα οποία θα επισκεφθώ σύντομα». Λόγω της ιδιαίτερα ισχυρής θέσης του στενά συνδεδεμένου με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπουργού Εσωτερικών Φατίχ Μπασάγκα (του πιο ισχυρού άνδρα του καθεστώτος ως και της πιο ριζοσπαστικής πολιτοφυλακής της Μισράτα), ο Ακάρ έκανε λόγο για «στρατιωτικο-ανθρωπιστικές συμφωνίες διάρκειας πολλών χρόνων». Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  1. Μνημόνιο στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη που προβλέπει την απόλυτη στήριξη στον Σάρατζ, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις/στρατιωτικοί στη χώρα δεν θα μπορούν να διωχθούν για τυχόν επιμέρους αδικήματα, που πιθανότατα να διαπράξουν ή λάβουν χώρα.
  2. Ενεργοποίηση μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα του μνημονίου που διέπει τις θαλάσσιες ζώνες στο Λιβυκό πέλαγος με συνεχή την παρουσία τουρκικών πλοίων. Επίσης η Τουρκική Ακτοφυλακή αναλαμβάνει την εκπαίδευση των Λίβυων που θα είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ακτών τους (προφανώς το πρώτο σημαίνει ότι περνάμε στην τελική φάση της προετοιμασίας για τις υδρογραφικό-γεωλογικές-βυθογραφικές μελέτες/έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την πλευρά της Λιβύης).
  3. Το πιο ισχυρό πρόσωπο στα ζητήματα άμυνας είναι ο υφυπουργός Ναμρούς που τόνισε ότι «όλες οι λιβυκές δυνάμεις θα εκπαιδεύονται αποκλειστικά από τους Τούρκους σε κέντρα της Τριπολιτάνα ως και σε στρατιωτικές σχολές στην Τουρκία, πλην ορισμένων στελεχών της πολεμικής αεροπορίας που θα εκπαιδεύονται στην Κόνια/Ικόνιο».
  4. Ο Ακάρ μετέβη στην αεροπορική σχολή της Μισράτα (όπου ήδη υπάρχουν εκπαιδευτές της τουρκικής αεροπορίας), ενώ επισκέφθηκε και το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου τόνισε ότι «θα στείλει πολύ σύντομα επιπρόσθετο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό». Εκεί συναντήθηκε και με ομάδα Ιταλών στρατιωτικών.
  5. Επιθεώρησε το αεροδρόμιο της Μίτιγκα, όπου ενεργούν Τούρκοι αλλά και Ιταλοί σε θέματα αποναρκοθέτησης. Παράλληλα είχε ενημέρωση από Λίβυους της Ταρχούνα αναφορικά με τις περιπτώσεις των «μαζικών τάφων».
  6. Από τη Μισράτα επιβιβάστηκε σε τουρκικό ελικόπτερο και μετέβη σε φρεγάτα που πλέει ανοικτά της πόλης και στην οποία είναι εγκατεστημένο το νευραλγικό κέντρο επιχειρήσεων του τουρκικού εκστρατευτικού σώματος στη Λιβύη. Εκεί παρουσίασε επί μία ώρα μελέτη των διακλαδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας από το βόρειο Ιράκ μέχρι τη Σομαλία και από εκεί μέχρι τις μεσογειακές ακτές.
  7. Τέλος, τόνισε ότι σταδιακά θα ανακαταληφθούν οι τερματικοί σταθμοί των πετρελαϊκών βάσεων της Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ στη νοτιοδυτική Λιβύη, που τελούν υπό κατάληψη από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία WAGNER του εκλεκτού φίλου του Πούτιν, του μεγιστάνα Γεβγένι Πρικόζιν (εδώ και δύο εβδομάδες).

Δεν παρέλειψε αναχωρώντας από την Τρίπολη να αναφερθεί στις «στενές» σχέσεις της Αγκυρας με τους Αμερικανούς και ειδικά με την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα Νατοϊκά στρατηγεία και οι Αμερικανοί ανησυχούν για την παρουσία Ρώσων στην ανατολική Λιβύη, καθώς και για τις σχέσεις της Αιγύπτου με τη Ρωσία.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Λιβύη «άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αλ Ουατίγια, προκαλώντας ζημιές σε αντιαεροπορικά συστήματα τουρκικής προέλευσης που είχαν εγκατασταθεί εκεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Πληροφορίες φέρουν τα ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη να είχαν πιλότους μισθοφόρους από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία ως και από το καθεστώς Ασαντ της Συρίας.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Nέα δημοσκόπηση πραγματοποίησε η ALCO με τη συνεργασία του Open TV και του ethnos.gr και παρουσιάστηκε χθες στο κανάλι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως στη δημοσκόπηση εντάχθηκε και μία ερώτηση μόνο για τους τους κατοίκους της Θεσσαλίας που αφορά το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της το 48% τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του, ενώ το 14% τάσσεται αρνητικά. Το 38% λαμβάνει η επιλογή «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ». Δηλαδή ένα 52% δεν τάσσεται υπέρ ή δεν έχει άποψη…

Για το θέμα μίλησε μάλιστα στο κανάλι και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μην παραλείποντας να υποστηρίξει ότι είναι ένα έργο ζωής, που αυξάνει την παραγωγικότητα του κάμπου της Θεσσαλίας και δημιουργεί και πράσινη ενέργεια.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου μας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημαντική ημέρα καθώς σηματοδότησε την πολιτική αλλαγή που χρειάζονταν η πατρίδα μας.

Σήμερα ένα χρόνο μετά η πολιτική αλλαγή είναι ορατή:

·         Η χώρα βρίσκει και πάλι την θεσμική της ομαλότητα και το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά.

·         Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας έχουν αποκατασταθεί στο εξωτερικό. Η διεθνής οικονομική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να κυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης σε χαμηλά επίπεδα.

·         Η Ελλάδα προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό ξεκίνησε και πολλές άλλες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν ξεκινήσει σε όλη την χώρα,δημιουργώντας θέσεις εργασίας και καλύτερες προοπτικές για όλους μας.

·         Η χώρα μας απέκτησε ισχυρή διπλωματική φωνή κάτι που αποδείχθηκε εμπράκτως με τη στήριξη της Ελλάδας στην κρίση του Έβρου από όλους τους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών.

·         Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση του COVID-19. Η Ελλάδα σήμερα θεωρείται χώρα πρότυπο και σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο.

Μπροστά μας έχουμε πολλά να κάνουμε. Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα οδηγούμε τη χώρα σε μια εποχή δημιουργίας, παραγωγικότητας και καλύτερης ζωής για όλους τους Έλληνες!”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον απολογισμό του ενός χρόνου στην κυβέρνηση κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Στην αρχή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός είπε πως η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ήταν «να κλείσουμε τη χώρα με αποφασιστικό τρόπο» λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Η απόφαση στον Έβρο ήταν αυτονόητη. Αλλά για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να συζητήσω με τους ειδικούς… Πήραμε την απόφαση πιο νωρίς από άλλες χώρες και φαίνεται πως δικαιωνόμαστε. Πιο δύσκολη απόφαση ως προς την υλοποίησή της ήταν το ξανάνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

Σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τα 43 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν συνολικά τα 36 ήταν εισαγόμενα. «Είχαμε έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα για τους Σέρβους, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της Σερβίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες», εκτιμώντας πως και ο Ιούλιος θα είναι δύσκολος μήνας για τον Τουρισμό.

«Ο Ιούλιος είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον Ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας», σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για το εάν το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, είπε: «Ναι, είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν από πέντε μήνες. Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα. Σήμερα, έχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζουμε ότι σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».

«Μας ανησυχούν τα πανηγύρια, δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγορεύσουμε»

 

Σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πανηγύρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης. Έχουμε υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Μας έχουν προβληματίσει τα πανηγύρια, χρειάζεται προσοχή». Ωστόσο, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγαορεύσουμε. Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση συνολικά στο πώς διασκεδάζει ο κόσμος». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι.

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα, δεν έχουμε ένδειξη ότι έχουν αυξηθεί τα εσωτερικά κρούσματα, ενώ μέχρι στιγμής διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό» συμπλήρωσε. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να πάμε σε γενική καραντίνα.

«Προτεραιότητα η προστασία των θέσεων εργασίας»

«Προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και να στηρίξω το εισόδημα των Ελλήνων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών της κρίσης και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν τη δομή της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υποστηρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα συνολικό πακέτο που πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, το κενό θα καλύψουν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι ευρωπαϊκοί πόροι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Όλες οι χώρες θα βρεθούν με μεγάλο έλλειμμα το 2020».

« Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από εμένα »

Για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Όταν είναι η ώρα να γίνουν, θα το μάθετε από εμένα».

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων» ανέφερε και είπε ότι «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας. «Η πολίτικη διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικά. Ήταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», διεμήνυσε και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική για να βοηθά την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη».

Πηγή: eleftherostypos.gr