Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:46: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Συνάντηση του Σπήλιου Λιβανού με τον Υπ. Εσωτερικών κ.Τάκη Θεοδωρικάκο

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε τις ευχαριστίες του και δημόσια εκ μέρους των συμπολιτών του για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών κ.Τάκη Θεοδωρικάκου στην επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση του Δήμου Ξηρομέρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το επείγον πρόβλημα της λειψυδρίας. Το ζήτημα έθεσε στον υπουργό ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και ο κ. Θεοδωρικάκος ανταποκρίθηκε άμεσα, εγκρίνοντας ποσό ύψους 200.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, τον ενημέρωσε ότι δρομολογείται προς έγκριση η εξαιρετικά σημαντική μελέτη βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών του Δήμου Ναυπακτίας.

Κατά τη συνάντησή τους, ο ο κ. Λιβανός έλαβε τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι κατά τη «μεταφορά από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος” στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δεν θα χαθεί κανένα από τα έργα υποδομής που είχαν προγραμματιστεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα από την εκτέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" θα ωφελήσει ιδιαίτερα και την Αιτωλοακαρνανία, στην οποία προγραμματίζεται η χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα μετά τη χθεσινή κινητοποίηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση -για άλλη μία φορά- να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μοιράσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα BILD υποστηρίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αποκλιμάκωση την ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά της καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι έγινε χθες το βράδυ και στο πλαίσιό της «συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ιδιαίτερα η κατάσταση στην Λιβύη και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και διάφορα διμερή ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτέλεσαν θέμα της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η κ. Ντέμερ δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος. Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την ΕΕ».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του κ. Μάας από την Αθήνα: Ο υπουργός «επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και ότι πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα βλέπουμε στην ΕΕ την αναγκαιότητα για έναν διάλογο με την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα»,

δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και υπενθύμισε ότι κατά το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία «ήταν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα «θα εξακολουθήσει να αποτελεί θέμα το οποίο θα χειριζόμαστε κατά προτεραιότητα κατά την προεδρία μας στην ΕΕ».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο καλεί σε μία μοιρασιά, καθώς πριν λίγες εβδομάδες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Χάικο Μάας και Μελβούτ Τσαβούσογλου, κάλεσαν από κάλεσαν σε διάλογο την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα εμπόδιο σε μία συνολική λύση ΕΕ-Τουρκίας.

Όλοι οι σύμμαχοι της Ελλάδας θέλουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να δώσει ό,τι χρειαστεί ώστε η Άγκυρα να σταματήσει να «ενοχλεί». Οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό, ότι δηλαδή με κάθε κλιμάκωση της έντασης - πλέον ούτε καν θερμό επεισόδιο- οι πιέσεις προς την Ελλάδα από τους συμμάχους για να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, θα αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, με τίτλο: «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν καθ'οδόν»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο.

Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση – την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».

«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του “δικού της” φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild». «Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν», επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ».

«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “ Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “ Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις».

Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση.  «Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στο αρχείο τέθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο η υπόθεση των αρθροσκοπήσεων που είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα θέματα υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής κ. Μάριος Σαλμάς στην ομιλία του κατά την συζήτηση στην ολομέλεια του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο.

Να σημειωθεί ότι ο κ Σαλμάς είχε μιλήσει για σκευωρία όταν είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του τον Μάρτιο του 2019, ύστερα από σχετικό αίτημα των εισαγγελέων διαφθοράς. Για δικαίωση και απόδειξη μετά την αρχειοθέτηση της ύπαρξης σκευωρίας μίλησε ο κ. Σαλμάς

Παρατίθενται απόσπασμα της ομιλίας του κ. Σαλμά

«Και μιας και το είπα τι έγινε με τις περιβόητες αρθροσκοπήσεις μία άλλη πολιτική σκευωρία με την οποία με στοχοποίησε ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν λέω ο κ. Τσίπρας γιατί προς τιμή του δεν αναφέρθηκε ποτέ στο θέμα.

Με μεθόδευση πορισμάτων από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, όπου προΐσταται ένας  σκληρός Συριζαίος ο Σπυρίδης και με την καθοδήγηση του κ. Πολάκη και ενός εγκάθετου Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ παρέσυραν τους εισαγγελείς διαφθοράς να ζητήσουν πέρυσι 3 μήνες πριν τις εκλογές την άρση της ασυλίας μου για δήθεν ενδείξεις ηθικής αυτουργίας σε απιστία για ζημία του δημοσίου 550.000 ευρώ.
Και πήγα στις εκλογές και με αυτό στην πλάτη μου.

Όμως επειδή οι υποθέσεις που ανοίγουν στην Βουλή κλείνουν και στην Βουλή σήμερα σας ανακοινώνω ότι η υπόθεση αυτή τέθηκε στο αρχείο τον περασμένο Φεβρουάριο από τους εισαγγελείς διαφθοράς και την κυρία Τουλουπάκη που ο κ. Πολάκης δεν αμφισβητεί και αντιθέτως επαινεί αφού δεν ανευρέθη τελικά ούτε ένα ευρώ ζημία,. Άρα εφόσον έχει εκφραστεί η εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυρία Τουλουπάκη και δεν έχω αντίρρηση σε αυτό, αυτόματα καταδεικνύεται η συκοφαντία την οποία οργανωμένα υπέστη με μία σκευωρία που είχε την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζω ότι αυτό το αξιόπιστο κόμμα είχε ζητήσει 4 φορές να διαγραφώ για αυτήν την σκευωρία που για τον λόγο αυτό ανεπιτυχώς τελικά το ίδιο έστησε. Δεύτερη φορά επιδίωξαν την πολιτική μου εξόντωση. Ανεπιτυχώς
Τώρα προσέξτε. 5 μήνες κανείς δημοσιογράφος και κανένα μέσο δεν έγραψε ούτε μία λέξη για την αρχειοθέτηση αυτή. Ούτε μία λέξη. Ενώ είχε χυθεί άπλετο μελάνι τότε. Μέχρι και η Συριζαική ΕΡΤ σε πάμπολλα δελτία ειδήσεων είχε αναφερθεί σε δήθεν ζημία 850.000 ευρώ που προκάλεσε ο Σαλμάς με τις αρθροσκοπήσεις.

Το ίδιο και το πόρισμα της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κανάλι της Βουλής έδειχνε κάθε συνεδρίαση της εξεταστικής 5 φορές επανάληψη.
Αηδία.

Και ενώ θα έπρεπε να ζητώ τιμωρία ζητώ να σοβαρευτείτε. Γιατί είστε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η δημοκρατία πληγώνεται όταν δεν υπηρετείται σωστά. Και εδώ είμαστε για να μην λειτουργούμε με το θυμικό μας, αλλά να επιδεικνύουμε ωριμότητα.

Δεν ξέρω αν ο κ. Παπαγγελόπουλος έδινε οδηγίες στους εισαγγελείς να μας στοχοποιήσουν ή να μας ταλαιπωρήσουν. Αν όμως το έκανε θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί προκάλεσε άθελά του μια μοναδική εμπειρία που προσωπικά με δυνάμωσε, είδα τις αντοχές μου, κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να μην έχεις τίποτα να φοβηθείς αν οι πράξεις σου είναι όλες σε όφελος του δημοσίου και των πολιτών.

Να τον ευχαριστήσω γιατί πλέον μετά από τόσο εξονυχιστικό έλεγχο που υπεστήκαμε είμαστε έντιμοι και με εισαγγελική σφραγίδα και θα το μάθουν και αυτοί που τόσο πολύ για τόσο μεγάλο διάστημα μας πιστεύουν και μας στηρίζουν, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω με αυτήν την αφορμή, όπως επίσης και τον Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μας περιέβαλε με απόλυτη εμπιστοσύνη καθ’ όλο το διάστημα της πολιτικής μας δίωξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο αποστασιοποιήθηκε η Κυβέρνηση από την προανακριτική διαδικασία στη Βουλή..»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τo προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την οικονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες στην Ελλάδα, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια περί τα 32 δις ευρώ. Ποσό, που αναλογεί σε περίπου ένα επιπλέον ΕΣΠΑ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπραγματεύονται επί τετραήμερο στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η παράταση των διαπραγματεύσεων επί μακρόν δεν δείχνει μόνο τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της Ε.Ε. αλλά και την κρισιμότητα των στιγμών, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εισρεύσει κανένα ευρώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τις Βρυξέλλες.

Φυσικά και για την Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμη η απόφαση που θα παρθεί στις Βρυξέλλες. Όμως ειδικά για την Ελλάδα είναι εξίσου αν όχι περισσότερο κρίσιμο να μπορέσει να βελτιώσει την ικανότητά της να αντλεί κοινοτικούς πόρους. Η… (αν)ικανότητα της Ελλάδας φαίνεται πρώτα και κύρια από το γεγονός ότι σε κάθε περίοδο του ΕΣΠΑ η Ελλάδα χρησιμοποιεί κάθε φορά το maximum της παράτασης, που μπορεί να έχει έτσι ώστε να καταφέρει να αντλήσει τους διαθέσιμους πόρους. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του 2023. Όταν δηλαδή στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ξεκινήσουν να αντλούν χρήματα από το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου 2021-2027, η Ελλάδα θα τρέχει να κλείσει τις εκκρεμότητες του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις με θέμα: «ΕΣΠΑ – Ένα εν μέρει ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό κοινοτικό εργαλείο» τεκμηριώνει το πως κοινοτικά κονδύλια ύψους 13,2 δισ. ευρώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα από την Ελλάδα.

Αυτοί οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020,το οποίο είναι η επιτομή της παραδοξότητας.

Γιατί; Διότι η εκτέλεσή του είναι μόλις στο 40,3%. Πιο απλά από τα διαθέσιμα 26 δισ. ευρώ, στην αγορά έχουν πέσει περίπου τα μισά, αλλά τα 13,2 δισ. ευρώ εξ αυτών δεν έχουν πάει στην αγορά. Πιο σχηματικά, αν και εν μέσω κορωνοϊού υπάρχουν πολλά χρήματα για τις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ, ωστόσο επειδή τα προγράμματα δεν υλοποιούνται, αυτά δεν φτάνουν ποτέ στην πραγματική οικονομία και η κυβέρνηση αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ίδιους πόρους και άμεσες ενισχύσεις για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις η αναποτελεσματικότητα του συστήματος οφείλεται στο ότι χαρακτηριστικό πρόβλημα για κάθε έργο ή δράση του ΕΣΠΑ είναι η εξαιρετικά απαιτητική και εκτεταμένη εγγενής γραφειοκρατία που απαιτείται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η γραφειοκρατία αυτή συνεπάγεται ένα κόστος για τον δικαιούχο, το οποίο δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από το μέγεθος της επιδότησης.

Δεν είναι τυχαίο πως έχει δημιουργηθεί μια αγορά χιλιάδων ειδικών τεχνικών γραφείων και συμβούλων για την ένταξη επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ.

Η διαΝΕΟσις εντοπίζει στις αδυναμίες του ΕΣΠΑ τον πολύ μεγάλο κατακερματισμό του σε πολλά μικρά έργα και σε πολλούς δικαιούχους, κάτι που αυξάνει τις δυσχέρειες και τον όγκο των διαγωνιστικών και ελεγκτικών διαδικασιών, αλλά και δημιουργεί συνθήκες επώασης αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Έτσι, αν και υπάρχουν προσδοκίες πως από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών, εάν δεν διορθωθούν τα κακώς κείμενα θα μιλάμε ξανά για χαμένες ευκαιρίες.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σε πρόσφατο σημείωμά μας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί γράφαμε για τη realpolitik. Για το συνδυασμό δηλαδή της ισχύος κάποιου και τα πιθανά αντικρουόμενα ή μη συμφέροντα, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει τις κινήσεις που θέλει.

Το σκηνικό κρίσης που δημιουργούν οι τουρκικές κινήσεις στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που διαμορφώθηκε στη διάρκεια της Τρίτης είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί από το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων στα νέα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο,σ τη θαλάσσια περιοχή από το Καστελόριζο και τη Ρόδο έως την Κρήτη.

Διόλου τυχαία η έκδοση της Navtex και η έξοδος των πολεμικών πλοίων στην Τουρκία έγινε ταυτόχρονα με την παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενόσω ίσως περισσότερο δηλωτικό των τουρκικών προθέσεων ήταν το γεγονός ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν από τη Γερμανία και η συνάντηση στο Βερολίνο της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας δημοσιοποιήθηκε με μια ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά κίνηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Λέει λοιπόν η Τουρκία, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην Γερμανία, «δεν μπορείς να με κατευνάσεις»….

Δεν έχει κανένα νόημα η Ελλάδα να μιλά και να επιμένει να ζητά για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε αποφασιστικά όταν τα τουρκικά γεωτρύπανα πραγματοποιούσαν το θαλάσσιο Αττίλα στην ΑΟΖ της Κύπρου, γιατί να το κάνει τώρα; Ούτε μπορούμε να προσδοκούμε σε διαμεσολαβήσεις, πόσο μάλλον από τη Γερμανία, καθώς η Γερμανία ανέκαθεν ιστορικά είχε φιλοτουρκική στάση. Μεμονωμένα ίσως υπάρξουν κάποιες συμμαχίες με τη Γαλλία ή την Αυστρία, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να διαθέσουν τέτοιες συμμαχίες την ώρα της κρίσης κάτι παραπάνω από διπλωματικό κεφάλαιο.

Είναι μονόδρομος πια για την Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της και να πει στον Ερντογάν «περάστε» ή να τον σταματήσει. Για να παρθεί όμως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχουν γίνει όλα τα ενδιάμεσα βήματα προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ούτε καν σε επίπεδο νομικό. Έχουμε δηλώσει επισήμως, αρμοδίως και με συντεταγμένες ποια περιοχή θεωρούμε δική μας ΑΟΖ; Πως λοιπόν αύριο θα πάμε να διώξουμε την Τουρκία από τα νότια του Καστελορίζου; Σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης σε τέτοιου είδους σημεία της Μεσογείου, η Ελλάδα θα βρεθεί απολογούμενη, γιατί πολύ απλά η Τουρκία έχει ένα σύμφωνο με τη διεθνώς ανεγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και παρόλο που αυτό είναι παράνομο, υπό την έννοια ότι παραβιάζει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, είναι κάτι απέναντι στην ελληνική ανυπαρξία να μην έχουμε καταθέσει συντεταγμένες για το τι θεωρούμε δικό μας και την παραδοξότητα να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο, αλλά να μην το εφαρμόζουμε υιοθετώντας τα 12 μίλια χωρικών υδάτων.

Ακόμη κι αν η πολεμική κινητοποίηση της Τουρκίας έγινε για να μετρήσει αντιδράσεις στην Ελλάδα ή έγινε για τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στο λιβυκό έδαφος, πρέπει να ξέρουμε ότι πλησιάζει η ώρα μας… Η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της και η οικονομία είναι η μεγαλύτερη απειλή για το καθεστώς του Ερντογάν. Αργά ή γρήγορα αυτά τα προβλήματα θα «εξωτερικευθούν». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της κατά 148 τόνους το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2020. Αν ο Ερντογάν αισθανθεί έστω και μερικώς “καλυμμένος” στο οικονομικό πεδίο, τότε θα γίνει πραγματικά ανεξέλγκτος…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συναντήσεις θα γίνουν διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή με φόντο και την αναγγελία (NAVTEX 977/20) σεισμικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 2 Αυγούστου, στα νότια του Καστελλόριζου, γεγονός που συνιστά κίνηση σοβαρής κλιμάκωσης στην Ανατ. Μεσόγειο και αμφισβήτησης μιας μεγάλης έκτασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες το απόγευμα και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε μια παρέμβασή της μίλησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ενώ ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο. Από το Μαξίμου μεταδίδεται ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Ο πρωθυπουργός, κατά την υποδοχή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι αν η Αγκυρα συνεχίσει τις κινήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, τότε «η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», ενώ επισήμανε ότι «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά».

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

Σε νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα η Τουρκία, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και στο διάβημα για τα όσα κάνει ανοιχτά από το Καστελόριζο.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που γ η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα όμως εκφράζει ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν είναι μια θέση που αρμόζει με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ. το απέχει από την Ανατολία 2 χιλιόμετρα και από την ελληνική ηπειρωτική χώρα 580 χιλιόμετρα να δημιουργεί 40.000 υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το κάλεσμα της για διάλογο με την Ελλάδα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο

Με την έκδοση αντι-Navtex απάντησαν Ελλάδα και Κύπρος στη Νavtex που εκδόθηκε από πλευράς Τουρκίας και αφορά έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Η Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε νέες αντι-Navtex, χαρακτηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένους για τη συγκεκριμένη περιοχή τους σταθμούς που εξέδωσαν την ελληνική και την κυπριακή Navtex.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία των βουλευτών Αχαΐας της Ν.Δ., Ανδρέα Κατσανιώτη και Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Η επίθεση με μπογιές έγινε κατά τη διάρκεια πορείας κατά του νέου νόμου που αφορά τις διαδηλώσεις.
“Οι ενέργειες αυτές δεν στρέφονται κατά προσώπων αλλά ουσιαστικά εναντίον του θεσμού της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού μας συστήματος.

Φαντάζει οξύμωρο, ορισμένοι εξ όσων διεκδικούν με κινητοποιήσεις, περισσότερες ελευθερίες, να χρησιμοποιούν βία με προφανή στόχο να περιστείλουν μέσω του εκφοβισμού, την ελευθερία άλλων.

Η θέσεις και οι αντιθέσεις σε μία δημοκρατία, εκφράζονται με τον διάλογο και μόνο με αυτόν. Και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄όλους”, αναφέρει η ΠΕΔ.

 
agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κόσμος Και Η Covid-19: Σημειώσεις Από Μια Πανδημία Σε Εξέλιξη

Η διαΝΕΟσις σε διάφορες φάσεις αυτού του πρώτου κύματος της πανδημίας βρισκόταν σε επικοινωνία με ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και πολιτικά στελέχη από πέντε χώρες προκειμένου να καταγράψει αυτές τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που απασχολούσαν την κοινή γνώμη. 

 Στο κείμενο του senior editor της διαΝΕΟσις Ηλία Νικολαΐδη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέρουσες "ανταποκρίσεις" από το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, την Τσεχία και τη Φινλανδία, για το πώς άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους ανταποκρίθηκαν σε τόσο ξαφνικές και επείγουσες συνθήκες.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)

(παρακάτω, τα κεντρικά αποσπάσματα του κειμένου)

Πώς η πανδημική κρίση έφερε μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση στο Ισραήλ; Πόσο διαφορετικός ήταν ο ρουμάνος “Τσιόδρας”; Γιατί οι Σουηδοί έβγαζαν σέλφι με τις ανθισμένες κερασιές; Σε ποια θέση βρέθηκαν οι λιγότερο προνομιούχοι Τσέχοι μαθητές την περίοδο του lockdown; Πώς ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος της Φινλανδίας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους;

Το ξέσπασμα της πανδημίας, παρότι επηρέασε όλες τις περιοχές του κόσμου, βρήκε την κάθε χώρα σε διαφορετική κατάσταση. Οι αντιδράσεις των εκάστοτε αρχών, όσο αποτελεσματικές κι αν ήταν, δεν ήταν ποτέ πανομοιότυπες με εκείνες άλλων χωρών. Κάθε χώρα βρήκε τα δικά της πρόσωπα που συνδέθηκαν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, πήρε διαφορετικά μέτρα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας, έλαβε άλλα μέτρα για την εκπαίδευση. Μάλιστα πολλές χώρες είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε τοπικό επίπεδο στο εσωτερικό τους. Η πρόοδος της κρίσης φαίνεται επίσης να επηρέασε τα πολιτικά συστήματα, άλλοτε προς την κατεύθυνσης της πόλωσης και άλλοτε προς εκείνη της συναίνεσης. 


Η περίοδος του lockdown

Οι αρχές στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα αφότου παρακολούθησαν την δραματική κατάσταση στη Γουχάν και στην Ιταλία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εξαναγκάστηκαν να επιβάλουν μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών -από το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων μέχρι τη συμπλήρωση δηλώσεων για τον σκοπό της κάθε εξόδου. 

"Oι Ισραηλινοί είναι πολύ συνηθισμένοι να λειτουργούν υπό πίεση", λέει η Ταλ Σνάιντερ, πολιτική/διπλωματική συντάκτρια στην οικονομική εφημερίδα Globes"Η χώρα εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις, υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας, οπότε πολλές φορές στη ζωή μας έχει χρειαστεί να είμαστε υπάκουοι και υπεύθυνοι. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τους πρώτους μήνες του lockdown, όλοι πράγματι το πήραν σοβαρά. Δεν κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ήταν πολύ προσεκτικοί όταν συναντούσαν την οικογένειά τους ή όταν έβγαιναν έξω. Η κυβέρνηση προσπάθησε για να υπάρχει συμμόρφωση αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε να κάνουν και πολλά"

Το Ισραήλ με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να συγκρατήσει αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας και να φτάσει να έχει λιγοστά διαγνωσμένα κρούσματα ανά ημέρα. Όμως πλέον "αφότου χαλάρωσαν τα μέτρα και όλοι ξεχάστηκαν" βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με ένα σοβαρό δεύτερο κύμα, με περίπου 700-800 νέα διαγνωσμένα κρούσματα κάθε ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. "Πλέον δεν είναι εφικτό να κλείσουν όλα ξανά", λέει η Σνάιντερ. Ωστόσο, έκλεισαν πάλι τα μπαρ και τα γυμναστήρια, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στις συγκεντρώσεις και στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αν για μια χώρα όπως το Ισραήλ, μια τέτοια έκτακτη κατάσταση, παρότι πρωτόγνωρη, δεν απέχει σημαντικά από τα βιώματα ακόμη και των νεότερων πολιτών, δεν ισχύει παντού το ίδιο. Στη Ρουμανία, τους μήνες του lockdown, οι πολίτες είδαν τον στρατό στους δρόμους

"Τα μέτρα περιορισμού της κίνησης που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών νομοθετήθηκαν ως ‘στρατιωτικές προβλέψεις’, ένα λιγότερο γνωστό νομοθετικό καθεστώς που σπανίως χρησιμοποιείται στη χάραξη δημόσιων πολιτικών στη Ρουμανία", λέει ο Άντριαν Γκιόργκε, Ρουμάνος ερευνητής των οικονομικών της υγείας στο πανεπιστήμιο Imperial στο Λονδίνο. "Ο στρατός κινητοποιήθηκε πολύ σύντομα αφότου η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Περιπολούσαν στους δρόμους με στόχο να εφαρμοστεί το lockdown"

Όμως οι σκέψεις των ίδιων των Ρουμάνων για αυτή την ασυνήθιστη εικόνα φαίνεται να ήταν πολύ διαφορετικές από τις σκέψεις που πιθανόν να έκαναν κάτοικοι άλλων χωρών στη θέση τους. "Ο στρατός της χώρας είναι διαχρονικά από τους θεσμούς που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη", διευκρινίζει ο Γκιόργκε. "Είναι πλήρως επαγγελματικός (δεν υπάρχει υποχρεωτική θητεία) και διατηρεί ένα διακριτικό προφίλ στα δημόσια πράγματα. Η συμμετοχή του στα εσωτερικά ζητήματα, πέραν της άμυνας, είναι η ελάχιστη δυνατή. Το να βλέπει κάποιος τον στρατό στους δρόμους ήταν μια εντελώς ασυνήθιστη εμπειρία για τους Ρουμάνους. Οι περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους το συζήτησα ερμήνευσαν την παρουσία του στρατού ως ένα μήνυμα ότι ‘τα πράγματα είναι σοβαρά’ και ως μια διαβεβαίωση ότι ‘γίνεται ό,τι είναι δυνατόν να γίνει". 

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες αντιδράσεις στο ξέσπασμα της πανδημίας είναι αυτή της Σουηδίας. Οι αρχές της χώρας συνειδητά επέλεξαν να κρατήσουν μια πολύ πιο χαλαρή στάση, αποφεύγοντας τα μέτρα που παραπέμπουν σε ένα καθολικό lockdown. Παρότι πολλά μέσα ενημέρωσης ανακριβώς μετέδωσαν ότι δεν λήφθηκαν καθόλου μέτρα στη χώρα, τα περιορισμένα μέτρα που επιβλήθηκαν, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού, ή την αποφυγή της μόλυνσης των λεγόμενων "ευπαθών ομάδων" - ηλικιωμένων, ανθρώπων με σοβαρά νοσήματα, κλπ. Σήμερα, ακόμη υπάρχουν ημέρες που τα ημερήσια διαγνωσμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.000 ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έχουν υπερβεί τις 5.000. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού υπολογίζονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να μπορεί να μιλήσει κάποιος για "ανοσία της αγέλης". 

Πώς ήταν όμως εκείνες οι πρώτες κρίσιμες ημέρες; "Δεν απαγορεύτηκε η προσέλευση στην εργασία, όμως η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι εάν αυτό είναι εφικτό", λέει η Σοφία Μπένγκτσον, επικεφαλής του γραφείου του σουηδικού Κεντρώου Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Τα δημόσια μέσα μεταφοράς λειτουργούσαν κανονικά, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τα εστιατόρια και τα καφέ. Μόνο μερικές ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση επέβαλε την καθόλου συνηθισμένη στη Σουηδία παραγγελία από το τραπέζι στα μπαρ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες ανθρώπων που έτρωγαν έξω με τους φίλους τους προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Πολλοί συνέρρεαν στον βασιλικό κήπο της Στοκχόλμης να βγάλουν σέλφι με τις ανθισμένες κερασιές".


Εκπαίδευση υπό περιορισμό

Μια ακόμη διαφοροποίηση της Σουηδίας με ό,τι συνέβη στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου ήταν η αντίδραση στο κλείσιμο των σχολείων"Κάποια σχολεία αποφάσισαν από μόνα τους να κλείσουν αλλά σε γενικές γραμμές η εκπαίδευση συνεχίστηκε κανονικά και μόνο η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μεταφέρθηκε online", λέει η Σοφία Μπένγκτσον.

Η γειτονική χώρα της Σουηδίας, η Φινλανδία ακολούθησε την πολύ πιο συνηθισμένη πολιτική του γρήγορου lockdown, αρχικά μόνο στην περιοχή του Ελσίνκι, ως αντίδραση στο ξέσπασμα της πανδημίας. Το lockdown είχε και εκεί ως αποτέλεσμα την άμεση συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού σε αυτή την πρώτη φάση. Ωστόσο, και αυτή η χώρα, με το εκπαιδευτικό σύστημα που συχνά αναφέρεται ως πρότυπο, διαφοροποιήθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης. "Τα σχολεία έμειναν ανοιχτά για τα παιδιά των πρώτων τριών τάξεων του δημοτικού ενώ επίσης έμειναν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία. Oι περισσότερες οικογένειες κράτησαν τα παιδιά στο σπίτι, όμως όποιος ήθελε μπορούσε να τα στείλει στο σχολείο", λέει η Άνι Λασίλα, δημοσιογράφος, οικονομική συντάκτρια στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

"Τα σχολεία και οι περισσότερες οικογένειες έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, οπότε η τηλεκπαίδευση φαίνεται ότι λειτούργησε ομαλά", λέει η Λασίλα. "Τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν υπολογιστή στο σπίτι δανείστηκαν από τα σχολεία τους. Όμως υπήρχε γενικότερη ανησυχία ότι σε μια τέτοια κατάσταση οι οικογένειες και τα παιδιά με τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης θα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούσε να τους παρασχεθεί. Επίσης, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υπάρχει δωρεάν μεσημεριανό γεύμα για όλους τους μαθητές. Εκείνη την περίοδο πολλές πόλεις προσέφεραν το γεύμα αυτό σε πακέτο, ώστε να βοηθηθούν οι πιο φτωχές οικογένειες ώστε να έχουν τουλάχιστον κανονικό φαγητό για τα παιδιά τους".

Περίπου οι ίδιοι προβληματισμοί για την πρόσβαση στην εκπαίδευση εν μέσω μιας τέτοιας μεγάλης αναταραχής υπήρχαν και σε άλλες χώρες"Η αναταραχή του εκπαιδευτικού προγράμματος ενδέχεται να έχει μια διπλή επίδραση στην Τσεχία", λέει ο Tσέχος σύμβουλος πολιτικής Βάτσλαβ Κοπέτσκι"Από τη μια πλευρά μάς δείχνει ότι πολλά πράγματα μπορεί να γίνουν ηλεκτρονικά και ότι, έτσι ξαφνικά, όταν παρουσιαστεί η ανάγκη η διδασκαλία και η επικοινωνία μεταξύ δασκάλων, μαθητών και γονιών μπορεί να είναι συγχρονισμένη με τον 21ο αιώνα αντί με τον 18ο. Από την άλλη πλευρά, το lockdown διευρύνει ήδη υπάρχοντα χάσματα στην εκπαίδευση. Πιθανόν, π.χ. οι μαθητές σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες περιοχές, οι οποίοι ήδη πριν από την κρίση είχαν χειρότερες επιδόσεις, να βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση".


Στήριξη της οικονομίας και της εργασίας

Συχνά οι προβλέψεις που δημοσιεύονται για τις περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο μετά την αναταραχή που προκάλεσε το lockdown σε μια σειρά από κλάδους παραπέμπουν σε μια πρωτόγνωρη ύφεση. Όμως μένει ακόμα οι αριθμοί αυτής της κλίμακας να επιβεβαιωθούν. Ταυτόχρονα μένει να φανεί το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες, όπως τα πελώρια πακέτα κινήτρων και ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισαν κατά τόπους να ανακοινώνονται από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο, τη δύσκολη ώρα του lockdown, οι περισσότερες χώρες ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που συχνά είχαν προσωρινό και οριζόντιο χαρακτήρα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Πώς έμοιαζαν τα αντίστοιχα μέτρα σε άλλες χώρες;

Στη Φινλανδία, όπου η πρόβλεψη για την ύφεση το 2020 είναι στο 6,8%, "είχαμε ήδη από πριν ένα σύστημα προσωρινών απολύσεων, όπου οι εργαζόμενοι λάμβαναν μεν επιδόματα ανεργίας όμως επέστρεφαν στην ίδια εργασία μετά το τέλος της προσωρινής απόλυσής τους", λέει η Άνι Λασίλα. "Αυτό το σύστημα απλοποιήθηκε πλέον αρκετά για τη διάρκεια της κρίσης και έγινε ιδιαίτερα ‘δημοφιλές’. Οι επαγγελματίες μπορούσαν, επίσης κατ’ εξαίρεση, να λάβουν επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, οι περισσότερες τράπεζες προσέφεραν προσωρινό πάγωμα στις δόσεις των δανείων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι αρκετά καλά κεφαλαιοποιημένες ενώ η κλίμακα του μη εξυπηρετούμενου χρέους είναι μικρή και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούσαν να δείξουν ευελιξία στις πληρωμές. Τέλος, η κυβέρνηση εγγυήθηκε για τραπεζικά δάνεια σε ΜμΕ στον τομέα των υπηρεσιών".

Στην Τσεχία, η ομοθυμία γύρω από τα μέτρα περιορισμού της υγειονομικής κρίσης δεν συνόδευσε και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει ο Βάτσλαβ Κοπέτσκι, "τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να επιβιώσουν στην κρίση αμφισβητήθηκαν αρκετά. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται το λεγόμενο Κurzarbeit (σ.σ. εργασία με μειωμένο ωράριο και εν μέρει επιδότηση του μισθού), η άμεση οικονομική υποστήριξη κάποιων επιχειρήσεων και εγγυημένα δάνεια για άλλες, μία ή δύο φορές παροχή επιδόματος στους αυτοαπασχολούμενους καθώς και ειδική άδεια για όσους χρειάζεται να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους".

Όπως σημειώνει ο κ. Κοπέτσκι δεν αμφισβητήθηκε τόσο η φύση των μέτρων όσο οι όροι τους. "Οι όροι για τους δικαιούχους του εκάστοτε μέτρου είτε προκαλούσαν συχνά σύγχυση επειδή περιλάμβαναν πολλές εξαιρέσεις, είτε δεν κάλυπταν κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα η περιοχή της Πράγας, με τη δικαιολογία ότι είναι η πιο πλούσια περιοχή της χώρας, αποκλείστηκε από κάποια από τα μέτρα".

"Η στήριξη της κυβέρνησης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις ήταν πολύ μικρή", λέει η Ταλ Σνάιντερ αναφερόμενη στο Ισραήλ"Αν ο εργοδότης σου σε έβαζε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, δικαιούσουν επίδομα ανεργίας, αλλά αυτό ίσχυε μόνο για όσους είναι υπάλληλοι. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες που απασχολούν έναν ή δύο εργαζόμενους έμειναν εκτός. Η στήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων άρχισε στα μέσα του Ιουνίου, με εγγυημένα από το κράτος δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους. Το όριο για τη χρηματοδότηση πιο μικρών επιχειρήσεων ήταν επίσης πολύ χαμηλό με αποτέλεσμα πολλές να παραμείνουν εκτός". Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία βρήκε το Ισραήλ μετά από μια δεκαετία σταθερής και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και μεγάλων επενδύσεων, οπότε προφανώς πολλές επιχειρήσεις στη χώρα βρίσκονταν σε αρκετά καλή κατάσταση.


Ο ρόλος των ειδικών

Στην Ελλάδα, το πρόσωπο της διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους του ελληνικού κράτους έγινε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων που συστάθηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό, ο γνωστός πια σε κάθε Έλληνα, Σωτήρης Τσιόδρας. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑυπήρξε η ανάγκη η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας να συνδεθεί με το πρόσωπο ενός γιατρού που θα εξηγεί αναλυτικά στην κοινή γνωμή τις εξελίξεις και την αβεβαιότητα γύρω από μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, τόσο η αντίδραση της κοινής γνώμης όσο και η συμπεριφορά των ίδιων των ειδικών, δεν ήταν πάντοτε προβλέψιμη, ούτε προκαλούσε τη συναίνεση, όπως συνέβη με τον κ. Τσιόδρα.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία έρχεται από τη Ρουμανία. "Πιθανόν το βασικό πρόσωπο στον χώρο της υγείας ήταν ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων", λέει ο Άντριαν Γκιόργκε, αναφερόμενος στον δρ. Άντριαν Στρίνου Σερσέλ. "Με εξαντλητική παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, από μεταμεσονύχτια τηλεοπτικά τοκ σόου μέχρι συνεντεύξεις τύπου, αναδείχθηκε σε επιδραστικό ‘αρχιτέκτονα’ της αντίδρασης στην πανδημία", εξηγεί.

Στη Ρουμανία, όπως και στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, επομένως ο εορτασμός του Πάσχα με τους περιορισμούς του lockdown ήταν ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά την κοινή γνώμη. "Ενόψει του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, [ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος] έδωσε στη δημοσιότητα ένα ανεπίσημο σχέδιο 9 σελίδων για τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιείχε μέτρα όπως η υποχρεωτική καραντίνα (σε ξενοδοχεία) για όλους τους ηλικιωμένους. Αυτό το μέτρο προκάλεσε εξαιρετικά πικρόχολες αντιδράσεις στη δημόσια σφαίρα, ανάμεσά τους παρομοιώσεις με ‘σοβιετικά γκούλαγκ’ και με ‘φασισμό’. Η κυβέρνηση και η προεδρία κράτησαν αποστάσεις από το σχέδιο αυτό το οποίο τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ"

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο κ. Γκιόργκε υποστηρίζει ότι "η εμπειρία της πανδημίας στη Ρουμανία δεν εξέπληξε κανέναν: ήμασταν κοντά στον μέσο όρο σε όλα, στον χρονισμό των πρώτων κρουσμάτων και θανάτων, στον ρυθμό εξάπλωσης και στη θνησιμότητα, στα τεστ που γίνονταν, στο είδος των μέτρων που ανακοινώθηκαν". Παρόλα αυτά, μετά τα μέσα του Ιουνίου φαίνεται ότι και στη Ρουμανία ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων επιστρέφει στα επίπεδα του Απριλίου. 

Από την άλλη πλευρά, η "χαλαρή" αντίδραση χωρών όπως η Σουηδία εξέπληξε πολλούς ήδη από την αρχή. Η Σοφία Μπένγκτσον περιγράφει το κλίμα των πρώτων ημερών του lockdown: "Ο κόσμος τότε χωρίστηκε σε δυο στρατόπεδα: σε εκείνους που βασικά ήθελαν να γίνει εθνικός ήρωας ο επικεφαλής επιδημιολόγος μας [Άντερς Τέγκνελ] και σε εκείνους που ήταν πεπεισμένοι ότι η Σουηδία είναι καταδικασμένη. Είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει γιατί η Σουηδία αντέδρασε τόσο διαφορετικά από τις περισσότερες άλλες χώρες, ακόμα και από τις γειτονικές μας Βόρειες Χώρες που νέκρωσαν κι αυτές ολόκληρες τις οικονομίες τους". Eκ των υστέρων, και ο ίδιος ο Τέγκνελ αναγνώρισε λάθη στην ασυνήθιστη στρατηγική της Σουηδίας σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.


Όψεις της πόλωσης και της συναίνεσης

Το πολιτικό κλίμα στη Σουηδία και η κοινή γνώμη χαρακτηρίζονταν από ολοένα μεγαλύτερη πόλωση τα τελευταία δύο χρόνια και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση ήρθε να προστεθεί σε αυτό το κλίμα", λέει η Σοφία Μπένγκτσον αναφορικά με το πολιτικό κλίμα στη χώρα έπειτα από ένα τέτοιο σοκ.

Είναι μάλλον κατανοητό γιατί ένα τόσο πολύπλευρο και έντονο γεγονός όπως το ταυτόχρονο ξέσπασμα μιας πανδημίας, με το πάγωμα της οικονομίας και τον περιορισμό της κίνησης των πολιτών επιδρά με ιδιαίτερα απρόβλεπτο τρόπο στα πολιτικά συστήματα. Κατά κάποιον τρόπο αυτή η ίδια επίδραση φαίνεται να καθορίζει και τις συνθήκες που επιτρέπουν ή αποτρέπουν τις μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή στις προκλήσεις.

Στην Τσεχία φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε ότι, καθώς το lockdown ήταν έγκαιρο και ο αριθμός των θανάτων έχει συγκρατηθεί μέχρι σήμερα σε περίπου 350, το ξέσπασμα της κρίσης ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση"Στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση είχε υποστήριξη 91%", λέει ο Βάτσλαβ Κοπέτσκι. "Αυτοί οι αριθμοί, αναπόφευκτα, τελικά θα υποχωρήσουν όμως το κύριο κόμμα της κυβερνησης, το ANO 2011, μέχρι στιγμής ενίσχυσε τη θέση του".

Στις 20 Απριλίου, όσο ίσχυε το lockdown, στο Ισραήλ, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δυο βασικών αντιπάλων, Μπεντζαμίν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ. Από τον Απρίλιο του 2019 και επί ένα χρόνο -μετά από μια σημαντική πολιτική κρίση και τρεις εθνικές εκλογές σε πολύ υψηλούς τόνους- οι δύο βασικοί αντίπαλοι δεν είχαν καταφέρει να βρουν κοινό τόπο και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην περίπτωση του Ισραήλ, επομένως, μπορεί κάποιος να πει ότι η πανδημική κρίση έδρασε σαν καταλύτης εξελίξεων. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ταλ Σνάιντερ, "τα δυο κόμματα συνεργάστηκαν μεν λόγω της πανδημίας όμως το πολιτικό πρόβλημα παραμένει. Τον Μάρτιο του 2021 έχουμε και πάλι εκλογές και οι τόνοι θα παραμείνουν υψηλοί. Είναι ακόμη πολύ δύσκολα και όχι ομαλά, η πόλωση παραμένει".

Στη Ρουμανία το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρξε η αφορμή για τη "μεταμόρφωση" ενός γνωστού ηγέτη, του Κλάους Γιοχάνις, που είχε πριν από λίγους μήνες κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εθνικές εκλογές"Είναι αξιοσημείωτο που ο πρόεδρος έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της αντίδρασης στην πανδημία", λέει ο Άντριαν Γκιόργκε. "Έχει γενικά την τάση να είναι διακριτικός στην παρουσία του (κάποιοι τον θεωρούν υπερβολικά διακριτικό) και, παρότι διαθέτει κύρος, θεωρείται επίσης κάπως αργός, "άνοστος" και αναποφάσιστος. Ο τόνος του όμως ήταν πολύ πιο έντονος αυτή τη φορά καθώς απευθυνόταν στους πολίτες τακτικά προκειμένου να εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνονταν".

Αντίθετα, η πανδημία φαίνεται να εξέθεσε την ανεπάρκεια άλλων μελών της ίδιας κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο τέως υπουργός υγείας, Βίκτορ Κοστάτσε, παραιτήθηκε μεσούντος του lockdown"Στα μάτια των ειδικών του δημόσιου τομέα το υπουργείο Υγείας είναι διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες, ένα από τα υπουργεία με τη μικρότερη τεχνοκρατική επάρκεια", λέει ο Άντριαν Γκιόργκε. "Η παραίτηση [του Κοστάτσε] αποδίδεται ανεπισήμως σε δηλώσεις του ότι σχεδίαζε να κάνει τεστ για κορωνοϊό σε ολόκληρο τον πληθυσμό του Βουκουρεστίου (πάνω από 2 εκατομμύρια) μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Ήταν κάτι το οποίο η κοινή γνώμη χλεύασε και όλοι συμφώνησαν ότι εκείνη τη στιγμή αυτό δεν είχε κανένα νόημα και ήταν μάλιστα ανέφικτο να οργανωθεί"

Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για όλες αυτές τις εμπειρίες συνειδητοποιεί κάποιος ότι, σε ένα αρκετά υπερβατικό επίπεδο, το ξέσπασμα της πανδημίας ίσως είναι, μεταξύ άλλων και σημαντικότερων, μια καλή αφορμή κάποιος να φανταστεί (αλλά σε καμία περίπτωση να προβλέψει) το τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, αν οι πολίτες και οι αρχές αντιδρούσαν με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που επέλεξαν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, όταν οι επιλογές είναι πολλές και οι αποφάσεις λαμβάνονται άμεσα, έχει πάντοτε ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τα πολλά εναλλακτικά σενάρια.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Ανάμικτα συναισθήματα εξηγούν τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν Δευτέρα προς Τρίτη 20 και 21 Ιουλίου 2020! Από τη μια μεριά η απόδειξη ότι οι ηγέτες μας απέδειξαν ότι πρώτα σκέφτονται τα εκατομμύρια και μετά η ηθική, όπως λέει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel! Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε μια πρώτη της ΕΕ, που δεν μπορεί να παραγνωριστεί εύκολα και που μάλλον πρέπει να της αποδώσουμε την πραγματική της αξία. Πρόκειται ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν θα βγει να δανειστεί για να χορηγήσει δωρεάν πόρους, όχι βέβαια το αρχικό ποσόν των € 500 δις, αλλά € 390 δις, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ικανό ποσόν, όχι βέβαια για να εξαλειφθούν τα θλιβερά οικονομικά αποτελέσματα της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον, έστω και περιορισμένη, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε την εμφάνισή της.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη πρέπει να ιδωθούν από φίλους και αντιπάλους με το δέοντα θετικό τρόπο. Παρά τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις, όταν όλοι μιλούσαν για € 30-50 δις συντάξαμε σημείωμα που προβλήθηκε από τις στήλες της εφημερίδας, όπου φαίνεται ότι οι υπολογισμοί μας βασιζόμενοι στην εμπειρία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να φθάσουν στα € 70-73 δις και βέβαια, άκουσα τη δήλωση του κ. πρωθυπουργού με ιδιαίτερη προσωπική ικανοποίηση. Τώρα αν καταφέρει να εφαρμόσει και την άλλη δήλωσή που έκανε, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να κατασπαταληθούν τα χρήματα αυτά και καταφέρει να βάλει τη δημόσια διοίκηση να δουλέψει σωστά, μπορεί να προικοδοτηθεί με το αποτέλεσμα της δήλωσής του αυτής.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Συμφώνησαν για μια ολοκληρωμένη δέσμη € 1.824,3 δις που συνδυάζει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και μια εξαιρετική προσπάθεια ανάκαμψης στο πλαίσιο του μέσου ΕΕ επόμενης γενιάς (NGEU). Η συμφωνία αυτή δεν είναι το αποτέλεσμα της ενότητας και της αλληλεγγύης αλλά μάλλον ενός σκληρού συμβιβασμού. Και ενώ του συμβουλίου προεδρεύει ένας έμπειρος διαπραγματευτής, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, η δήλωσή του «…Και το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή είναι η σωστή συμφωνία για την Ευρώπη» δεν περιποιεί τιμή για τον ίδιο!

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ (€ 1.074,3 δις)

Το ΠΔΠ θα επιτρέψει στην ΕΕ να εκπληρώσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της και να διατηρήσει την ικανότητα του σχεδίου ανάκαμψης. Πιστεύω ότι οι πλέον αδύναμοι προϋπολογισμοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας! Και μάλιστα οι ευρω-ιθύνοντες έκριναν σκόπιμο να βάλουν στην άκρη και ένα κονδύλι € 5 δις, για τις οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο από το BREXIT!

Η θέση που έπρεπε να καταλήξει ο μακροχρόνιος προϋπολογισμός ήταν άνω του € 1,3 τρις και θα το βρούμε μπροστά μας όταν έλθει η ώρα! Για την ώρα στα συμπεράσματα παρατίθενται οι τομείς  που θα καλύψει το ΠΔΠ:

·         ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή

·         συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

·         φυσικοί πόροι και περιβάλλον

·         μετανάστευση και διαχείριση συνόρων

·         ασφάλεια και άμυνα

·         γειτονιά και τον κόσμο

·         Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση

Τα ποσά που θα κατανεμηθούν και στη συνέχεια θα οδεύσουν προς τους εθνικούς κορβανάδες, όσον μας αφορά, έχουν να κάνουν και με την ικανότητα απόληψης της χώρας μας, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα σημειώματά μας.

 

Ταμείο ανάκαμψης

Διευκόλυνση ανάκτησης και ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility (RRF)=  € 672,5 δις

εκ των οποίων με μορφή δανείων θα χορηγηθούν € 360 δις.

Οι μη επιστρεπτέες ενισχύσεις κατανέμονται ως εξής:

Επιδοτήσεις
312,50
ReactEU
47,50
Horizon Europe
5,00
InvestEU:
5,60
Αγροτική ανάπτυξη
7,50
Just Transition Fund (JTF)
10,00
RescEU: 1,9
1,90
ΣΥΝΟΛΟ
390,00
Τα ποσά αυτά προορίζονται  για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία COVID-19. Βάσει της συμφωνίας, η Επιτροπή θα μπορεί να δανειστεί έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ  στις αγορές. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια back-to-back και για δαπάνες που διοχετεύονται μέσω των προγραμμάτων ΠΔΠ. Το κεφάλαιο που συγκεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα εξοφληθεί έως το 2058.

Κατανομή των ποσών Recovery and Resilience Facility (RRF)

Το σχέδιο διασφαλίζει ότι τα χρήματα πηγαίνουν στις χώρες και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση: 70% βάσει των επιχορηγήσεων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα δεσμευτεί το 2021 και το 2022 και το 30% θα δεσμευτεί το 2023 .

Οι κατανομές από το RRF το 2021-2022 θα καθοριστούν σύμφωνα με τα κριτήρια κατανομής της Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα επίπεδα διαβίωσης, το μέγεθος και τα επίπεδα ανεργίας των κρατών μελών. Εδώ η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά κονδύλια, που κάνουν τη διαφορά, για την οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Για τις κατανομές 2023, το κριτήριο της ανεργίας θα αντικατασταθεί από τη μείωση του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Και εδώ θα έχουμε δυστυχώς, ισχυρό λόγο.

Διακυβέρνηση και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, τα κράτη μέλη θα προετοιμάσουν  εθνικά σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας για το 2021-2023 . Αυτές θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις και να συμβάλλουν στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Κλιματική δράση

Το 30% των συνολικών δαπανών από το ΠΔΠ και την ΕΕ επόμενης γενιάς θα στοχεύει  σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα . Οι δαπάνες στο πλαίσιο του ΠΔΠ και της ΕΕ επόμενης γενιάς θα συμμορφωθούν με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα το 2030 και τη συμφωνία του Παρισιού.

Ίδιοι πόροι

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να παράσχουν στην ΕΕ νέους πόρους για την αποπληρωμή κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της ΕΕ επόμενης γενιάς. Συμφώνησαν για μια νέα εισφορά για πλαστικά που θα εισαχθεί το 2021. Την ίδια χρονιά η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για ένα μέτρο προσαρμογής του άνθρακα και μια ψηφιακή εισφορά, και οι δύο θα εισαχθούν έως το τέλος του 2022.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα επέστρεφε με μια αναθεωρημένη πρόταση σχετικά με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS), ενδεχομένως να το επεκτείνει στους τομείς της αεροπορίας και της ναυτιλίας. Μπορεί επίσης να υπάρχουν άλλοι νέοι πόροι, όπως ένας φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τα έσοδα των νέων ιδίων πόρων που εισήχθησαν μετά το 2021 θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή του δανεισμού NGEU.

Ένα βήμα εμπρός και μισό βήμα πίσω μας σπρώχνουν όπως το έμβολο του τρένου, να πηγαίνουμε μπροστά…

Σε επόμενο σημείωμά μας θα αναλύσουμε τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν, μετά τις πρώτες πτυχές του ζητήματος που θέσαμε σήμερα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Χθες και σήμερα μοιράζεται μια θαυμάσια πίτα για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ με τα πάνω και τα κάτω της. Πολλοί αντιδρούν, σε λίγο θα διαβάσουμε και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, είτε καλά, είτε κακά νέα μας φέρουν! Το ζητούμενο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος που θα «τραβήξει» από ένα σύνολο δράσεων και προγραμμάτων, που είναι δυνατά να αλλάξουν την πορεία του κατήφορου χωρίς φρένο, που έχουμε πάρει. Αρκεί να το διεκδικήσουμε!

Για να μη φτάσουμε σε σημείο μη εξυπηρέτησης των δανειακών μας υποχρεώσεων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μεγιστοποίηση των οφελών μας από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Και δε γίνεται με τρόπο επαιτείας, αλλά κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης. Τα επιχειρήματα είναι απτά, και είναι εδώ. Είχαμε, μάλιστα την ευκαιρία να τα κατηγοριοποιήσουμε σε τέσσερα σημειώματα με τίτλο «Τα ατού του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ» και πιστεύουμε ότι έχουν πάρει το δρόμο τους.

Οι αναγνώστες μας όμως, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν και να καταλάβουν τι είναι αυτό το διαδικαστικό στάδιο με τα περίπου € 2,39 τρις που καλούνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν.

Βρήκαμε και μεταφράσαμε ένα έξυπνο πληροφοριακό διάγραμμα που σας παραθέτουμε στη συνέχεια.

Σε αυτό αντικατοπτρίζονται  όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Σήμερα αυτή είναι η κατάσταση.

Αύριο, με τα συμπεράσματα της προεδρίας που θα κυκλοφορήσουν θα μάθουμε και για το δρόμο που έχει ακολουθήσει η διαπραγμάτευση.

 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ