Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Παράταση της απαγόρευσης πτήσεων έως τις 19 Ιουλίου με Σουηδία και έως 31 Ιουλίου με Τουρκία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Νέες οδηγίες σε επιβάτες και αεροπορικές εταιρείες για το PLF. 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam) που ισχύει από σήμερα έως τις 31 Ιουλίου 2020 τα μεσάνυχτα και αφορά την παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Μετά την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποσύρει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών από Covid-19 χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια οι 12 χώρες που παραμένουν στην ευρωπαϊκή λίστα και εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις είναι οι ακόλουθες : Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

 Εξαιρέσεις για τρίτες χώρες
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν και τα μέλη των οικογενειών τους, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν (κυβερνητικό, διπλωματικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές), οι επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους Πολίτες ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς ή επιχειρηματικούς λόγους και έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράταση αναστολής πτήσεων από Σουηδία έως 19/7 και από Τουρκία έως 31/7
Όσον αφορά τις πτήσεις από και προς Σουηδία και Τουρκία παρατείνεται η αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας ισχύει πλέον έως την Κυριακή 19 Ιουλίου και ώρα 23:59 και για την Τουρκία έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί στις πτήσεις υπάρχουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

Επιτρέπονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας (δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία) και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών, μελών της οικογενείας τους και κατόχων άδειας κατοικίας στην χώρα μας που εγκρίθηκαν από το Υπ. Εξωτερικών.

Μόνο στο Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται όλες οι πτήσεις από Αλβανία και Β. Μακεδονία έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Λόγω έξαρσης κρουσμάτων Covid-19 στην Αλβανία και την Β. Μακεδονία τέθηκε σε ισχύ αεροπορική οδηγία (notam), από σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου έως τις 31/7/2020 και ώρα 23:59, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και των δύο γειτονικών μας χωρών θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Δυνατότητα συμπλήρωσης του PLF ακόμα και την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξη
Από σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η ΥΠΑ ενημερώνει ότι η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα μπορεί να γίνεται και την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξη. Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν: α) την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση, το οποίο είναι υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο. β) την αλληλογραφία με τον κωδικό QR και το PLF. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων που καταφθάνουν στην χώρα μας  προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την τουρκική προκλητικότητα και την ανάγκη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Ανάγκη για άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιλώντας για το αντικείμενο της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

protothema.gr

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήρθε σε μια χρονική στιγμή όπου το καθεστώς Ερντογάν έχει υποστεί βαρύ πλήγμα στο μέτωπο της Λιβύης και ετοιμάζεται να υποστεί ακόμα βαρύτερο στο μέτωπο της Συρίας. Ο Ερντογάν, προκειμένου να δώσει την εντύπωση του ισχυρού καθεστώτος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στη διεθνή κοινότητα, δεν διστάζει να προβεί σε μια αισχρή ενέργεια, που καταπατά θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα ακόμα δείγμα βαρβαρότητας της Τουρκίας, που δεν διστάζει να οικειοποιείται και να σφετερίζεται κάθε τι μη δικό της ακόμα και τα πνευματικά δημιουργήματα άλλων λαών και άλλων πολιτισμών. 

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει ως στόχο να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο, κινητοποιώντας τα ταπεινότερα, τα πλέον φονταμενταλιστικά και σκοταδιστικά των θρησκευτικών συναισθημάτων, όχι μόνο των μουσουλμάνων αλλά και των χριστιανών, οδηγώντας τους σε αντιπαράθεση. Πρόκειται για μια πλασματική αντιπαράθεση, αφού ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την μουσουλμανική θρησκεία για την επίτευξη των πολιτικών σκοπιμοτήτων του τουρκικού καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την απόφαση αυτή του Ερντογάν καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ανώτατο θρησκευτικό σώμα της Αιγύπτου, το οποίο ανοιχτά κατηγορεί τον Ερντογάν ότι «χρησιμοποιεί τις φετβά ως όπλο για την εγκαθίδρυση τυραννικού καθεστώτος στη χώρα του στο όνομα της θρησκείας και για να δικαιολογήσει τις φιλοδοξίες του στο εξωτερικό, στο όνομα ενός υποτιθέμενου χαλιφάτου». Ανάλογη θέση έχει πάρει και η Συρία.

Με την κίνηση αυτή, επιχειρείται να αλλοιωθεί το πεδίο της κύριας αντιπαράθεσης, που είναι η επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και να μετατραπεί σε αντιπαράθεση ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς. Στο παιχνίδι αυτό, το καθεστώς Ερντογάν βρίσκει πρόθυμο συμπαίκτη την κυβέρνηση της ΝΔ, που θέλει επίσης να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για τα εθνικά, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητη το ξεπούλημα και τον διαμελισμό της χώρας, κατά τις επιταγές των «αφεντικών» της.

Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας δεν είναι ζήτημα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, ούτε μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Ο συμβολισμός της Αγίας Σοφίας διαπερνά τον λειτουργικό, θρησκευτικό της χαρακτήρα, έχοντας αναγάγει τον ναό σε μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, που προστατεύεται από τη σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972. Οι χώρες που φιλοξενούν μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τα προστατεύουν και να τα συντηρούν. Εάν δεν μπορούν, οφείλουν να ζητούν τη συνδρομή της ΟΥΝΕΣΚΟ, κάτι που έχει πράξει πολλές φορές κατά το παρελθόν η Τουρκία και έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από την ΟΥΝΕΣΚΟ για την αποκατάσταση και συντήρηση της Αγίας Σοφίας, μέσω του Ταμείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στο οποίο συμμετέχουν με υποχρεωτική συνδρομή όλα τα κράτη μέλη της σύμβασης, δηλαδή και η Ελλάδα! Όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 6, παρ. 1 της Σύμβασης, «τα κράτη μέλη της Σύμβασης αναγνωρίζουν ότι αυτή η κληρονομιά είναι παγκόσμια κληρονομιά, η προστασία της οποίας είναι στην ευθύνη της διεθνούς κοινότητας εν συνόλω και σε συνεργασία». Η αλλαγή χρήσης ενός τέτοιου μνημείου, όπως στην προκειμένη περίπτωση της Αγίας Σοφίας, συνιστά βεβήλωσή του, δηλαδή αποτελεί εγκληματική ενέργεια κατά της παγκόσμιας ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Στην ανακοίνωσή της η ΟΥΝΕΣΚΟ τονίζει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση των όρων της Συνθήκης του 1972, ότι λήφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή ενημέρωση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως όφειλε να πράξει η Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα πληγεί η οικουμενική αξία του μνημείου.

Το εγχώριο πολιτικό σύστημα βρήκε στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας άλλη μια «χρυσή ευκαιρία» να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τα πατριωτικά και θρησκευτικά συναισθήματα του ελληνικού λαού, συνεπικουρούμενο από τα διαπλεκόμενα φερέφωνα ΜΜΕ. Ένα στημένο πεδίο σύγκρουσης όπου, από τη μια μεριά οι «υπερπατριώτες» που ονειρεύονται την «κόκκινη μηλιά» και από την άλλη οι «ψύχραιμοι» που υπερασπίζονται δήθεν τα έννομα συμφέροντα της χώρας μας, σηκώνουν τέτοιον κουρνιαχτό, ώστε να κρύβεται πίσω του η καταστρατήγηση της εθνικής μας κυριαρχίας προς όφελος των επιδιώξεων της Τουρκίας και των συμφερόντων των ξένων επικυρίαρχων και των ντόπιων εντολοδόχων τους. Απευθυνόμενοι στο θυμικό και όχι στη λογική του Έλληνα οδηγούν και αυτήν την υπόθεση σε ξεπούλημα, κατά τον ίδιο τρόπο όπως μεθόδευσαν και το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. 

Η Ελλάδα οφείλει να ασκήσει τα έννομα μέσα που διαθέτει εάν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν. Σε συνεννόηση και συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες, και δη τις μουσουλμανικές, που έχουν καταδικάσει αυτήν την κίνηση της Τουρκίας, 

  • να καταγγείλει την Τουρκία στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της για την βεβήλωση του μνημείου 
  • να θέσει θέμα στην ΟΥΝΕΣΚΟ απαίτησης επιστροφής από την Τουρκία των εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δοθεί από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την αναστήλωση και συντήρησή του μνημείου. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν από την παγκόσμια κοινότητα, για να παραμείνει το μνημείο/μουσείο ανέπαφο και όχι για να μετατραπεί σε τζαμί.
  • Η Εκκλησία της Ελλάδας να έρθει σε συνεννόηση με τα Πατριαρχεία Αντιόχειας και Αλεξανδρείας και τους αντίστοιχους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες, όπως και με τις άλλες, χριστιανικές και μη, εκκλησίες και θρησκευτικά σώματα που έχουν πάρει καταδικαστική θέση για το θέμα αυτό, ώστε να διεθνοποιήσουν το θέμα. 
  • Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι προϊόν θράσους, μισαλλοδοξίας και φονταμενταλισμού, αποτελεί πρωτεύον παγκόσμιο πρόβλημα και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία. 

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντισταθεί στα κελεύσματα της πατριδοκαπηλείας που λειτουργεί ως προκάλυμμα για το ξεπούλημα της πατρίδας, εκμεταλλευόμενη με τον χειρότερο τρόπο ό,τι ιερό και όσιο έχει στην ψυχή και στην καρδιά του!

 

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η στατιστική δεν επιβεβαιώνει, τουλάχιστον προς το παρόν, τους φόβους ότι με τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία θα αυξάνονταν και τα διαζύγια

Μόνον οι γάμοι χτυπήθηκαν τελικά από τον κορονοϊό. Σε επίπεδο στατιστικής μελέτης, η ληξιαρχική αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2020 δείχνει ότι μπορεί η πανδημία να επηρέασε σε πολλά σημεία την καθημερινότητά μας, όμως τα ορόσημα της ανθρώπινης ζωής έμειναν εν πολλοίς στις από πριν προδιαγεγραμμένες πορείες τους με εξαίρεση τις τελέσεις γάμων που μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη.

Τα τελευταία χρόνια, όλα τα σημαντικά γεγονότα που καταγράφονται στα περισσότερα από 1.000 ληξιαρχεία ανά την Ελλάδα, περνούν συγκεντρωτικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, το Μητρώο Πολιτών. Καταχωρούνται δηλαδή, με διαδικασίες online, οι θάνατοι, οι γεννήσεις, οι γάμοι, τα διαζύγια, τα σύμφωνα συμβίωσης και οι λύσεις των συμφώνων συμβίωσης.

Οταν ξεκίνησε η πανδημία, ο μεγάλος φόβος αφορούσε τον κίνδυνο να αυξηθούν οι θάνατοι ως αποτέλεσμα της νόσησης από τον νέο κορονοϊό. Ομως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι θάνατοι που καταγράφηκαν από κάθε αιτία είναι συνολικά λιγότεροι από εκείνους του 2019 και του 2017 και ελαφρώς περισσότεροι από το 2018. Δηλαδή, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 65.174 θάνατοι, έναντι 67.185 το 2019, 62.528 του 2018 και 67.461 του 2017.

Οι γεννήσεις συνεχίζουν την πορεία μείωσης που ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε η πανδημία να επηρεάσει το πλήθος τους καθώς οι γεννήσεις αυτής της περιόδου είχαν… δρομολογηθεί πριν προκύψει η κοινωνική αποστασιοποίηση. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 42.172 γεννήσεις, έναντι 43.353 του 2019, 45.165 του 2018 και 46.934 του 2017.

 

Στις τελέσεις γάμων όμως προκύπτει μια εμφανής διαφορά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καταχωρίστηκαν στα ληξιαρχεία συνολικά 3.270 γάμοι δηλαδή 27,6% λιγότεροι από τους 4.517 του 2019, 28,8% λιγότεροι από το 2018 (4.595 πράξεις) και 32,4% λιγότεροι από το 2017 (4.839). Η μείωση εμφανώς προκύπτει μετά τον Μάρτιο καθώς τους δύο πρώτους μήνες το πλήθος δεν είχε αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Σημειωτέον, επίσης, ότι οι περισσότεροι γάμοι καταγράφονται στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους.

Η στατιστική δεν επιβεβαιώνει, τουλάχιστον προς το παρόν, τους φόβους ότι με τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία θα αυξάνονταν και τα διαζύγια. Εδώ όμως ισχύει κάτι ανάλογο με τις γεννήσεις καθώς μεσολαβεί σημαντικό χρονικό διάστημα από την ώρα που ένα διαζύγιο δρομολογείται έως την ώρα που θα καταχωριστεί στο ληξιαρχείο. Στατιστικά, το πλήθος των διαζυγίων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν 4.568, δηλαδή 40% μικρότερο από εκείνο των δύο προηγουμένων ετών (7.709 και 7.634) 2019 και 2018, οπότε καταγραφόταν επίσης μείωση 40% σε σχέση με τα 12.392 διαζύγια του 2017. Τα διαζύγια ακολουθούν με διακυμάνσεις μια καθαρή πορεία μείωσης. Σε ετήσιο επίπεδο, ξεκίνησαν το 2014 από τα 18.353, μειώθηκαν το 2016 στα 12.422, εκτοξεύθηκαν στα 20.240 το 2017 για να καταβαραθρωθούν στα 11.074 το 2018 πριν καταλήξουν στα 13.915 πέρυσι.

Αντίθετα, ο νέος θεσμός των συμφώνων συμβίωσης ακολουθεί μια πορεία που παρέμεινε και φέτος ανοδική αν και με πολύ μικρότερη αύξηση. Αρκεί να δει κανείς ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαν καταγραφεί 2.125 σύμφωνα συμβίωσης, το 2018 αυξήθηκαν κατά 35,7% (2.884), το 2019 κατά 22,5% (3.532) και το 2020 κατά μόλις 2,4% (3.618) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πάντως, το 2020 παρατηρήθηκε σχετική μείωση στις λύσεις των συμφώνων συμβίωσης που προκύπτουν και πολύ ευκολότερα από τα διαζύγια των γάμων. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαν λυθεί 241 σύμφωνα συμβίωσης, υπερδιπλάσια (535) το 2018, 777 το 2019 και 586 το 2020.

2020
2019
2018
2017
ΘΑΝΑΤΟΙ
65174
67185
62528
67461
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
42172
43353
45165
46934
ΓΑΜΟΙ
3270
4517
4595
4839
ΔΙΑΖΥΓΙΑ
4568
7709
7634
12392
ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
3618
3532
2884
2125
ΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΦ. ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
586
777
535
241
Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κράτος Δικαίου είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κράτος Δικαίου διασφαλίζεται μεταξύ άλλων με τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση, την αντιγραφειοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και με τη διάκριση των εξουσιών.

Η διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα είναι κάτι που δυστυχώς υπονομεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα, που δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μοιραία λοιπόν το World Εconomic Forum μας κατατάσσει στην 93 θέση παγκοσμίως ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Καλό λοιπόν είναι αυτό το στοιχείο να το έχουμε κατά νου, όσο βλέπουμε τα κόμματα στη βουλή να διαγκωνίζονται για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Πως όμως η Δικαιοσύνη εξυπηρετεί τον πολίτη; Η Ελλάδα μετρά πάνω από 400 καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται από καιρό στην πρώτη πεντάδα για πολύχρονες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με προ διετίας στοιχεία, περισσότερες από 1 εκατομμύριο υποθέσεις βρίσκονταν στα συρτάρια των δικαστηρίων της χώρας όλων των βαθμών.

Σχηματικά αξίζει να αναφερθεί για τη διοικητική δικαιοσύνη ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν σχεδόν 28.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης πέντε χρόνια. Στα Διοικητικά Εφετεία εκκρεμούν περισσότερες από 60.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης τριάμισι χρόνια, ενώ στα Διοικητικά Πρωτοδικεία εκκρεμούν πάνω από 376.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης πέντε χρόνια. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν περισσότερες από 30.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης τρία. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για την πολιτική δικαιοσύνη: στον Άρειο Πάγο εκκρεμούν σχεδόν 2.700 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης ένα χρόνο, στα πολιτικά Εφετεία εκκρεμούν πάνω από 36.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης τρία χρόνια, στα Πρωτοδικεία εκκρεμούν πάνω από 255.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης τρία χρόνια, στις αστικές και τέσσερα χρόνια στις ποινικές υποθέσεις, ενώ στα Ειρηνοδικεία εκκρεμούν περισσότερες από 500.000 υποθέσεις, με μέσο όρο εκδίκασης τρία χρόνια, διάρκεια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι από το 1997 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης από όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά και διοικητικά. Υπάρχει μάλιστα και ακραία υπόθεση για την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε, γιατί καθυστέρησε η έκδοση απόφασης είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια!

Έχουμε να κάνουμε με μια διαρκή αρνησιδικία, αφού η απονομή της δικαιοσύνης ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Διόλου τυχαία το ψηφιακό κράτος, απουσιάζει παντελώς από τη Δικαιοσύνη και στη σχετική κατάταξη του Συμβουλίου της Ευρώπης είμαστε στην κυριολεξία ο πάτος της Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή πλήττει φυσικά τον πολίτη, αλλά και γενικότερα την οικονομία. Σύμφωνα με την Έκθεση DoingBusiness 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης για τους επιχειρηματίες είναι ένα από τα πέντε βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα βαριά «τραυματισμένο» Κράτος Δικαίου. Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από το πολιτικό σύστημα της χώρας, τότε μάλλον μιλάμε για ένα «ανάπηρο» Κράτος Δικαίου, έρμαιο στην ανηθικότητα και την ανικανότητα  των περισσότερων κυβερνώντων διαχρονικά, αλλά και στα συμφέροντα των συντεχνιών.

Δημήτρης Παπαδάκης

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Μεσολογγίου με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Βίτσα, πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στα πλαίσια του προγράμματος #ΜένουμεΌρθιοι.

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αιτωλ/νίας Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες του κόμματος για θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική και τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η πολιτική κατάσταση όπως επίσης και τα μείζονα εθνικά ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις του στην περιοχή όπου έγινε κατανοητό από πλευράς του Δημ. Βίτσα ως πρώην υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής ότι ναι μεν στα πλαίσια αποσυμφόρησης των νησιών ήρθαν 200 πρόσφυγες στο τέλος του 2018 για ολιγόμηνη διαμονή σε ξενοδοχείο της πόλης όμως η επέκταση της παραμονής τους καθώς και η άφιξη νέων προσφύγων έγινε από την νέα κυβέρνηση λίγους μήνες μετά.

Ως εκ τούτου αν κάποιοι αναζητούν ευθύνες ας τις αναζητήσουν στον κ. Μηταράκη και στον κ. Μητσοτάκη και όχι να αναμοχλεύουν ρατσιστικά ένστικτα για μικροπολιτικές επιδιώξεις.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γενική συνέλευση για την ΑΕ Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 19:30 στη Μικρή Αίθουσα του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομαρχία).

Θέμα, η ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και συζήτηση για την επόμενη μέρα της ομάδας.

“Καλούνται τα μέλη και ο κόσμος της ομάδας να δώσουν το “παρών” σε μια δύσκολη συγκυρία για το ιστορικό σωματείο της Αιτωλοακαρνανίας” καταλήγει η ανακοίνωση.

aitosports.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 14/06/2020

Του:    Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Προς:    Τον κο Υπουργό Εξωτερικών

Τον κο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα Τον κο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη

Τον κο Πρωθυπουργού

ΘΕΜΑ:    «Επήρεια της εξωτερικής τουρκικής πολιτικής στην ελληνική κοινή γνώμη μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων»

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, η Τουρκία, μέσω εκτεταμένης τηλεοπτικής δορυφορικής κάλυψης με μεγάλο αριθμό δορυφορικών καναλιών, προβάλλει στην Ευρώπη τις θέσεις της και τη γλώσσα της. Η τουρκική τηλεοπτική «εισβολή» ανάγεται στο 1994, όταν ξεκίνησε να γίνεται αντιληπτό τότε ότι, η τουρκική γλώσσα, είτε αυτούσια, είτε με παραλλαγές, ομιλείται σε περιοχές της Ευρώπης και Ασίας από εκατομμύρια κατοίκους/μετανάστες. Τα τούρκικα ΜΜΕ (ιδιωτικά και δημόσια), σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και με συγκεκριμένη διττή προοπτική δράσης, την παρείσφρηση δηλαδή στα τηλεοπτικά δρώμενα των διαφόρων χωρών και την τροποποίηση της νοοτροπίας του μέσου τηλεθεατή προς ίδιον όφελος (άσκηση ελέγχου μέρους δημόσιας διοίκησης στις χώρες που δραστηριοποιούνται, εξαγορά ιδιωτικών και δημοσίων έργων υποδομής αυτών των χωρών, έλεγχος συνειδήσεων κρατικών παραγόντων και δημοσίων προσώπων των ιδίων χωρών, επιρροή στη λήψη αποφάσεων κρατικών λειτουργών για μείζονα θέματα της εξωτερικής τους πολιτικής κ.ά.), επιτυγχάνουν να αλλοιώνουν συνειδήσεις και αποσκοπούν, έμμεσα ή άμεσα, στο να υλοποιούν τις ανωτέρω επιδιώξεις τους. Χαρακτηριστικό δείγμα της ως άνω άσκησης επιρροής στη ζωή μιας κοινωνίας είναι η Γερμανία, στην οποία ασκούν πολιτική εκτός των τοπικών τηλεοπτικών ΜΜΕ και δια μέσω 30 περίπου τουρκικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται ο κος Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

1.    Σε αντιπαράθεση με τη δράση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας δια των τηλεοπτικών της συχνοτήτων στο εξωτερικό, η ελληνική εξωτερική πολιτική σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται και μέσω ποιων ΜΜΕ;

2.    Ελέγχεται η δράση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στα ΜΜΕ της χώρας μας και ποια συμπεράσματα εξάγονται;

3.    Υπάρχουν καταδικαστέες δράσεις των κύκλων του ΥΠΕΞ Τουρκίας, δια των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων εντός της χώρας μας και πώς αντιμετωπίζονται;

Ο ερωτών Βουλευτής

Απόστολος Αβδελάς

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, ανέλαβε την πρωτοβουλία προβολής και προώθησης του Νομού ως τον ασφαλή και ξεχωριστό προορισμό για το καλοκαίρι του 2020 κι όχι μόνο.

Σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο αναδεικνύονται οι φυσικές ομορφιές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε μια σπάνια περιήγηση που αποκαλύπτει μέρη διαφορετικά και ιδιαίτερα για τις διακοπές και τις αποδράσεις των εγχώριων τουριστών.

Ένα κράμα ορεινού και υδάτινου στοιχείου που όπως μας λέει ο Βουλευτής εγκολπώνουν την ομορφιά όλης της Ελλάδας. Στο Νομό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όποιο είδος και ύφος διακοπών επιλέξει. Στο βουνό, στις λίμνες, τα ποτάμια και τις χρυσές παραλίες. Να ζήσει την εμπειρία όπου η ιστορία συναντά τον πολιτισμό και το φυσικό τοπίο συναντά την ανθρώπινη διάσταση.

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας η εμπειρία δε σταματά στο φυσικό πλούτο. Περιπατητικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, φυσιολατρικός, γαστρονομικός, τουρισμός. Εναλλακτικός ή κλασικός Τουρισμός. Συναντώνται. Σε έναν τόπο που διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητα και την καθαρότητα του τοπίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία ζεις όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι ο τόπος μας, έλα να τον ανακαλύψεις. Αυτό είναι το μήνυμα που προβάλλει ο Θάνος Μωραΐτης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Σας καλούμε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 και ώρα 6:30 μμ., σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 7 & 8 του καταστατικού,  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1), στην  Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

ΘΕΜΑΤΑ

1/ Εκλογή  Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης – Ψηφολέκτη.

2/ Διοικητικός Απολογισμός 2019  (Έγκριση).

3/ Οικονομικός Απολογισμός 2019 (Έγκριση)– Προϋπολογισμός 2020.

4/ Καθορισμός ημερομηνίας εκλογών για την ανάδειξη: Διοικητικού Συμβουλίου –Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

6/ Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής (3 τακτικά μέλη και 2 αναπληρωματικά). 

                                                                                                                                                                                                  

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ