Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

H Αγία Σοφία θα συνεχίσει να παραμένει εμβληματικό σύμβολο του Χριστιανισμού, τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter, o Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας, σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση στο Twitter:
“Ότι και να κάνει ο Ερντογάν η Αγία Σοφία θα παραμείνει το εμβληματικό σύμβολο του Χριστιανισμού. Άντεξε στο πέρασμα αιώνων και θα συνεχίσει να αντέχει και στους επόμενους! #Αγια_Σοφια”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στις διεθνείς αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η προκλητική τουρκική ενέργεια προστίθεται και εκείνη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες. Το Συμβούλιο εξέφρασε τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας από πολιτιστική σε θρησκευτική δεν είναι κάτι που πρέπει να το δούμε ως ένα απλό θέμα.

Πρώτον η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να διεθνοποιήσει το θέμα στο πρώτο στάδιο, όταν ο Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβισμένος στο οικονομικό άρμα της Γερμανίας και απορροφημένος στο να βρει τους τρόπους εκείνους με τους οποίους η Γερμανία θα πάρει πίσω τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα δοθούν ως στήριξη στην ελληνική οικονομία, δεν πήρε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη του ζητήματος.

Συμφωνώ ότι είναι ένα διεθνές ζήτημα και όχι μια ελληνοτουρκική διαφορά, θα έπρεπε όμως η κυβέρνηση μας να είναι μπροστάρης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του ζητήματος αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη διπλωματική της επιρροή και δίνοντας περισσότερους πόντους στη χώρα μας στο διεθνές πεδίο.

Αν η απάντηση στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι μια απλή δήλωση καταδίκης από την πλευρά του πρωθυπουργού τότε μάλλον η επικοινωνιακή του ομάδα που διαχειρίζεται τα πάντα είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Σταύρος Καραγκούνης
Α’ επιλαχών βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
 

Κατά της Ορθόδοξης Ιστορίας (που αφορά εμάς τους Έλληνες, τους Ρώσους, τους Σέρβους, τους Βούλγαρους, τους Ελληνοκυπρίους, τους Αιθίοπες κ.α.) και κατά της οικουμενικότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (έννοιες που αφορούν τον υπόλοιπο πλανήτη και για εμάς είναι άχρωμες, άοσμες, άγευστες και ανούσιες και ας λένε ότι θέλουν όλοι όσοι το παίζουν διανοούμενοι) αποφάσισε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αλλά για πρώτη φορά, ταυτοχρόνως η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία για να πηγαίνει την Τουρκία «από γωνία, σε γωνία».

Με την απόφασή του, βάση της οποίας η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε Μουσείο, το 1934, ήταν παράνομη, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την μετατροπή της σε τέμενος.

Για την θρησκευτική αξία που έχει για τον Ελληνισμό, είναι γνωστό, διότι πρόκειται για το Στολίδι της Ορθοδοξίας. Βέβαια ο νυν Έλλην έχει μετατραπεί σε άθρησκο όν, κυρίως από την τηλεόραση αλλά και την αμάθεια που έντεχνα του επέβαλε το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατόπιν έξωθεν εντολών προς «στρογγυλοποίηση» των πολιτών ώστε να ανέχονται τα «ωραία» ήθη των Δυτικών και να είναι πιο υπάκουοι και φυσικά αρκετά δειλοί για να μην διεκδικούν ότι ιστορικά τους ανήκει.

Ας πάμε λοιπόν στα τετριμμένα, που διανοητικά, θρησκευτικά και ηθικά μας είναι αδιάφορα, αλλά δυστυχώς εκεί έχουμε καταντήσει ως κοινωνία, αυτά να επικαλούμαστε ως βάση!

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που έχει υπογράψει μεταξύ άλλων και η Τουρκία, η οποία ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης. 

Που σημαίνει πως πριν από την παραμικρή παρέμβαση σε ανάλογους χώρους είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO η οποία προετοιμάζει και συγκαλεί την διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, την διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.

Να σημειώσουμε εδώ μέχρι σήμερα η επιτροπή έχει απορρίψει αρκετά εθνικά αιτήματα τα οποία αφορούν σε παρεμβάσεις ή αλλαγή χρήσης αντίστοιχων χώρων.

Η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται, από το 1985, στις ιστορικές εκείνες ζώνες της Κωνσταντινούπολης που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως έργο εξαιρετικής οικουμενικής αξίας. Η μετατροπή της σε τζαμί λοιπόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προϋποθέσεις της κήρυξής της ως Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνεπάγεται την άμεση έξοδό της από τον σχετικό κατάλογο.

Χθες λοιπόν, περιχαρής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε διάγγελμα στους Τούρκους για την Αγιά Σοφιά, στο οποίο ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

«Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να λατρεύουμε με προσευχή την Παρασκευή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020».

«Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου», συνέχισε ο Ερντογάν και τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

«Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας

Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε.

Μόνο που ΑΝ το ελληνικό κράτος ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ θέλουν, μπορούν να «τρολάρουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν και να καταφύγει το Πατριαρχείο στο τουρκικό ΣτΕ ζητώντας ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα.

Να ανοίξει η Αγία Σοφία και σαν χώρος προσευχής για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Δηλαδή να ξαναγίνει λειτουργία στον χώρο της 567 χρόνια μετά την τελευταία που έγινε επί Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, του τελευταίου Βυζαντινού Έλληνα (γιατί το Βυζάντιο ήταν ελληνικό κράτος άσχετα με το τι θέλουν να πιστεύουν μερικοί) Αυτοκράτορα.

Αυτό μπορεί να το επικαλεστεί το Πατριαρχείο και το ελληνικό κράτος για έναν πολύ απλό λόγο.

Δεν υπάρχει στο τουρκικό Σύνταγμα (ακόμα τουλάχιστον) επίσημη θρησκεία του κράτους, ή δεσπόζουσα, ή επικρατούσα. Που σημαίνει πως η Τουρκία επισήμως είναι ένα κοσμικό κράτος και θα πρέπει ο Ρ.Τ.Ερντογάν να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος κατόπιν νέου δημοψηφίσματος, κάτι που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα αποτελέσει οδυνηρή ήττα για ΗΠΑ και ΕΕ που τόσα χρόνια επένδυαν στην κοσμική Τουρκία.

Συνεπώς, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει δύο επιλογές. Ή κρατάει το τουρκικό Σύνταγμα ως είναι και το τουρκικό ΣτΕ θα αναγκαστεί να δώσει την Αγία Σοφία και στους Ορθόδοξους για να την χρησιμοποιήσουν ως χώρο λατρείας, ή το αναθεωρεί και μετατρέπει την Τουρκική Δημοκρατία σε Ισλαμική, οπότε θα γίνει ακριβώς όπως αυτή του Ιράν.

Το πολιτικό πλήγμα για Αμερικανούς κυρίως αλλά και τους Ευρωπαίους θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων. Φυσικά, το πλήγμα θα είναι συντριπτικό και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες επένδυε στην «μπαρουφολογία» της κοσμικής Τουρκίας που θα συνεννοηθεί μαζί μας διαμέσου της διανοητικής και συνειδησιακής «στρογγυλοποιήσης».

Τόσο καταλάβαινε η «κούτρα» τους και τόσο είχαν την θέληση να καταλάβουν γιατί όπως έλεγε και ο Φρίντριχ Νίτσε «η πλάνη δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι ανανδρία»

ΗΠΑ και ΕΕ θα αναγκαστούν να στρέψουν την «πλάτη» στην Τουρκία και τα παραμύθια θα λάβουν τέλος. Όπως και να έχει όμως, είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη επιλογή, η Ελλάς θα βγει κερδισμένη, συνεπώς πρέπει τάχιστα να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή χωρίς δικαιολογίες.

Θέλουν στην Αθήνα να στριμώξουν Ρ.Τ.Ερντογάν και Τουρκία; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

Όλα τ'άλλα είναι υπεκφυγές.

pronews.gr

photo credits: tovima.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν περίμενε φυσικά κανείς τίποτα διαφορετικό. Χθες, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκλήρωσε την ιστορική, θρησκευτική και ηθική βεβήλωση του ναού-συμβόλου της Ορθοδοξίας, επιτρέποντας στον Ταγίπ Ερντογάν να… κάνει ό, τι θέλει. Δηλαδή, να τη μετατρέψει σε τζαμί, παράλληλα με μουσείο, στην… καλύτερη των περιπτώσεων, και αφού πρώτα κάνει τα σχετικά παζάρια σε διεθνές επίπεδο.

Στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ακυρώνεται η απόφαση του 1934, με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Δεν πέρασε μάλιστα παρά ελάχιστη ώρα, για να δημοσιοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν την υπογραφή του σε προεδρικό διάταγμα, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την ευχή «καλορίζικο».

Η ενέργεια αυτή, μπορεί να πληγώνει περισσότερο εμάς τους Έλληνες, αλλά και τους υπόλοιπους Ορθοδόξους ανά τον κόσμο, όμως εκείνος που πρέπει να την «αποδελτιώσει» περισσότερο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να καταλάβει επιτέλους το ποιον αυτού που έχει απέναντί της ως υποψήφιο για ένταξη (θεωρητικά έστω) και ως συνομιλητή για μία σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως π.χ το μεταναστευτικό. Και φυσικά να αναπροσαρμόσει τη στάση της απέναντί του.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Γύρο τηλεφωνικών επαφών ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ποιο το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με διεθνείς φορείς με στόχο να υπάρξει απάντηση στη νέα προκλητική κίνηση του προέδρου της Τουρκίας, που έχει προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μητσοτάκης: Αυτή η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» τόνισε αρχικά στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Καταλήγοντας η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση»

Hurriyet για Αγία Σοφία: «Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό»
Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό» αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet. Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για την προκλητική απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγίας Σοφίας με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο μεγαλοπρεπής ναός και ιστορικό σύμβολο σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και άλλες τουρκικές εφημερίδες με την Yeni Safak να κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».

Τέλος, η Sabah έγραφε στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή για την απόφαση Ερντογάν
Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. O πολιτικός κόσμος έσπευσε καταδικάσει την απόφαση αυτή, ενώ στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνή τύπου επίσης καταδικάζει τον Ερντογάν για την επιλογή του.

Πατώντας πάνω στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε παράνομο το κυβερνητικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη,
ο Ερντογάν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.Κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου άπαντες μιλούν για μια τεράστια πρόκληση από πλευράς Τουρκίας σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αγία Σοφία: Η διπλωματία των ΗΠΑ εκφράζει «απογοήτευση» για την απόφαση της Τουρκίας
Η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό χθες Παρασκευή πως είναι «απογοητευμένη» για την απόφαση των αρχών της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, προτρέποντας τις να εγγυηθούν ίση πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες της βασιλικής, που μέχρι χθες αποτελούσε μουσείο.

«Μας απογοητεύει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Μόργκαν Ορτέιγκους. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εγγυάται την πρόσβαση στην Αγία Σοφία σε όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους πάντες», πρόσθεσε.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο τουρκικό διοικητικό δικαστήριο, έκρινε χθες παράνομη την κυβερνητική απόφαση του 1934 με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

«Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας», τόνισε ο γάλλος ΥΠΕΞ, κατά το δελτίο Τύπου.

«Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, το οποίο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να προφυλαχθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Και η Γερμανία αντιδρά για την Αγία Σοφία
Την λύπη του για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρούμπελ (CDU), επισημαίνοντας την ιστορική σημασία του μνημείου. Κριτική για την απόφαση της Άγκυρας άσκησε επίσης η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας, αλλά και στελέχη κομμάτων.

«Λυπούμαι πολύ που η Αγία Σοφία θα διατίθεται τώρα αποκλειστικά σε μία θρησκεία για προσευχή. Το κτίριο έχει βαθιά ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ. Σε μια αλλαγή του καθεστώτος του (το κτίριο) θα έπρεπε να χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης, ανταλλαγής μεταξύ των δύο θρησκειών», δήλωσε ο κ. Γκρούμπελ στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ).

Ανησυχία για τις εξελίξεις όσον αφορά την Αγία Σοφία εξέφρασε από την πλευρά της η Γερμανική Καθολική Διάσκεψη των Επισκόπων: «Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και την ανακοίνωσητου προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν να ανοίξει το κτίριο για μουσουλμανικές προσευχές, η Τουρκία φαίνεται ότι είναι στον δρόμο για την μετατροπή ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολά της από μουσείο σε τζαμί», δήλωσε οεκπρόσωπος της Διάσκεψης Ματίας Κοπ, επίσης στο ΚΝΑ, τονίζοντας την «μεγάλη και ταραχώδη» ιστορία της Αγίας Σοφίας και τη μεγάλη σημασία της, ακόμη και σήμερα, για τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και «κυρίως για την Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Η μετατροπή σε μουσείο το 1934 οδήγησε σε μια ειρήνευση η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Οι πιστοί και των δύο μεγάλων θρησκειών, αλλά και οι κοσμικοί Τούρκοι, μπορούσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να βρουν σημείο αναφοράς σε αυτό το κτίριο, να ταυτιστούν μαζί του. Η απόφαση του δικαστηρίου και η ανακοίνωση του τούρκου προέδρου ενέχουν τον κίνδυνο η Αγία Σοφία να μπορεί και πάλι μελλοντικά να θεωρηθεί σύμβολο θρησκευτικής ‘κατάκτησης’» , προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας και τάσσεται υπέρ «μιας πολιτικής απόφασης η οποία θα ενισχύει την συνοχή της χώρας και το αίσθημα της ενότητας Μουσουλμάνων και Χριστιανών, αντί να υποδαυλίζει πικρίες και να ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις».

Την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία λόγω (και) της εξέλιξης σχετικά με την Αγία Σοφία ζήτησε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Φλόριαν Χαν: «Η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού συμβολίζει την αυξανόμενη αποξένωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν. Μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν! Δεν είναι πλέον παρά μία φάρσα!», έγραψε ο κ. Χαν σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ η πρώην υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή Ρενάτε Κίναστ (Πράσινοι) χαρακτήρισε με ανάρτησή της «λυπηρές» τις εξελίξεις και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τις μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό. Από την πλευρά της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μπεατρίξ φον Στορχ σχολίασε μέσω Twitter: «Οι Εκκλησίες μας ζητούν σεβασμό για τα μουσουλμανικά αισθήματα. Ο Ερντογάν δεν δίνει μία για τα αισθήματα των Χριστιανών. Η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί. Η Τουρκία είναι ισλαμιστικό κράτος και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Όχι σε ένταξη στην ΕΕ».

Ο αρμόδιος των Πρασίνων για διεθνή θέματα Όμιντ Νουριπούρ χαρακτήρισε «λάθος» την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επισημαίνοντας ότι «το κτίριο ως σύμβολο είναι πολύ σημαντικό για να το χρησιμοποιεί κανείς προκειμένου να πληγώσει τα αισθήματα των Χριστιανών» και υπενθυμίζοντας ότι «οι διαμάχες για την Ιστορία δεν έφεραν ποτέ συμφιλίωση».

Ο Μάρτιν Γκλάζεναπ, επικεφαλής του γραφείου της Προέδρου της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ, έκανε λόγο για «νίκη της ισλαμιστικής δημοκρατίας επί του παλιού κοσμικού εκσυγχρονισμού».

«Επίδειξη δύναμης»
Η είδηση για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος καλύπτεται ευρέως από τα γερμανικά ΜΜΕ. Σε «πολιτικό ζήτημα» που αφορά το καθεστώς του κτιρίου αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Ερντογάν, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν συνάντησε αντίσταση από την τουρκική αντιπολίτευση.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι είναι ακόμη ασαφές τι θα γίνει με τα χριστιανικά σύμβολα της Αγίας Σοφίας. Για το θέμα, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλεϊμάν Κιζιλτοπράκ, είπε στο ARD ότι «δεν αποτελεί μόνο το εξωτερικό κτίσμα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης οι καλλιγραφίες, τα μωσαϊκά και οι εικόνες με την καλλιτεχνική τους αξία (…) όλα αυτά είναι ευθύνη της Δημοκρατίας της Τουρκίας να τα προστατεύσει».

Το περιοδικό Der Spiegel παραθέτει τις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της UNESCO και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ η Deutsche Welle φιλοξενεί δηλώσεις του Καθηγητή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, ο οποίος εξηγεί ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

«Πρόκειται για επίδειξη δύναμης. Ο Ερντογάν δεν θέλει να κυριαρχήσει μόνο στον ισλαμικό κόσμο» αλλά και «να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν φοβάται κανέναν. Στα κίνητρά του περιλαμβάνονται ασφαλώς ο εθνικισμός και ο φονταμενταλιστικός ισλαμισμός», εκτιμά ο καθηγητής, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι οι αντιδράσεις, για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Ρωσία, ήρθαν πολύ καθυστερημένα και ήταν πολύ χαμηλόφωνες. Αλλά και η Γερμανία «απέφυγε να πάρει σαφή θέση. Η UNESCO δημοσιοποίησε μόλις την Πέμπτη μια δήλωση, στην οποία ζήτησε από τον Ερντογάν – ή θα έλεγα τον παρακάλεσε – να μη κάνει αυτό το βήμα», επισημαίνει.

dikaiologitika.gr

 
 

Οι επικοινωνίες αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Για τις επαφές αυτές θα υπάρχουν περαιτέρω ενημερώσεις. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Πηγή: skai.gr

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την καταδίκη της Ελλάδας για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να χαρτογραφεί, λίγες ώρες αργότερα, τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία». Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχουν κυρώσεις που πονάνε και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» είπε ακόμα ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Μητσοτάκης: Επιλογή που προσβάλει όλους

Απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».

»Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

»Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

protothema.gr

Η Ελλάδα καταδικάζει με έντονο τρόπο αυτή την απόφαση τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα και την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Με γραπτή του δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία με την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να δώσει το πράσινο φως για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική πλευρά.

Αγιά Σοφιά: Και επίσημα τζαμί! Το διάταγμα με την υπογραφή Ερντογάν

Ελάχιστα λεπτά είχαν περάσει από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Aγιά Σοφιά γίνεται τζαμί. Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

sinidisi.gr

Μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε τις αστοχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της χειμάζουσας ύφεσης στην οποία οδήγησε τη χώρα και η οποία εντείνεται καθημερινά υπό την καταλυτική επίδραση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης καυτηρίασε την επιλογή της κυβέρνησης να μοιράσει με αδιαφανή και μεροληπτικά κριτήρια 20εκ.€ στα ΜΜΕ, χρήματα που εξυπηρέτησαν σχεδόν αποκλειστικά στην «αγιογράφηση» των χειρισμών του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «η χώρα κυβερνάται με το μοντέλο του κρατικοδίαιτου φιλελευθερισμού, με χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ της ολιγαρχίας και φαραωνικές επενδύσεις τύπου Ελληνικού όπου το κεφάλαιο της επένδυσης προέρχεται από τις τράπεζες που έσωσε με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός, ενώ τα οφέλη θα τα νέμονται κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες». Επιπλέον ο πρώην Υπουργός κάλεσε το λαό να επιλέξει την καθαρή ματιά που του ταιριάζει και να αντιληφθεί το πραγματικό προφίλ αυτών που κυβερνούν: «Πίσω από το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, ή από την εικόνα του φιλολαϊκού και μελίρρυτου κυβερνήτη, εικόνες που τις σχεδιάζουν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου, διακρίνεται το πρόσωπο μιας αυταρχικής και αλαζονικής Δεξιάς, που στέλνει τα ΜΑΤ σε κινηματογράφους και πλατείες να συλλάβει 15χρονους, τους οποίους θέλει να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που η λαϊκή οργή και αγανάκτηση οφείλει να διαδηλώνει στο κακόγουστο περιθώριο των λεωφόρων των πόλεων, ώστε τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, με τάξη και ησυχία να διαμορφώνουν συνειδήσεις και να λασπολογούν την αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση βυθίζει το λαό σε φτώχεια χειρότερη της εποχής των μνημονίων. Μια αντιπολίτευση που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια πρόταση κοστολογημένη, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημίες που προκάλεσε το lockdown σε χιλιάδες εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ρίχνοντας στην αγορά τώρα που το έχει ανάγκη, ζεστό χρήμα από τα 37 δις «μαξιλάρι» από το υστέρημα και τους κόπους του Ελληνικού λαού που με νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τα μαζέψει την ίδια ώρα που έβγαζε την χωρά από το μνημονιακό βούρκο που ήταν κολλημένη μια δεκαετία».

Κλείνοντας το μέλος της Κ.Ε.Α ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε να κάνει η κυβέρνηση το διαχρονικό λάθος των συντηρητικών κυβερνήσεων που είναι η υποτίμηση του κριτηρίου του δημοκρατικού μας λαού, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της οργής και την έκφρασή της μέσα από μια σύγχρονη, διευρυμένη και ώριμη προοδευτική παράταξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η επιβεβλημένη ώρα για μια γενναία διεύρυνση και ανασυγκρότηση. Ανασυγκρότηση συντεταγμένη ώστε να μην παρεισφρήσουν τυχοδιωκτικά στοιχεία, αλλά και μια ανοιχτή αγκαλιά ικανή να συμπεριλάβει τα όνειρα του δημοκρατικού κόσμου που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ 36%, όμως σήμερα δεν αντιπροσωπεύεται επαρκώς ούτε στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε στα εργατικά συνδικάτα. Διεύρυνση με οραματικό λόγο και βασισμένη σε αρχές, κοινές για όλους οι οποίες θα προκύψουν από το Συνέδριο και που θα στοχεύουν σε ένα  ισχυρό κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, σε ένα ισχυρό δίχτυ εργασιακών δικαιωμάτων που θα προσφέρει ασφάλεια στον εργαζόμενο και την εργαζόμενη, στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα επιτρέπουν το όνειρο στις νεότερες γενιές, το όνειρο να ζήσουν σε μια δημοκρατική Ευρώπη που θα βάζει το λαό της πάνω από τα κέρδη, μέσα σε έναν πλανήτη απαλλαγμένο από τις πρακτικές που οδήγησαν στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που έχουμε σήμερα μπροστά μας». 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ