Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή επικαλείται τα δικαιώματα των επιβατών και ζητά από τις χώρες να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Το γάντι ρίχνει η Κομισιόν στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες 8 χώρες, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη για την πολιτική των Vouchers. Η ΕΕ κινεί διαδικασία επί παραβάσει, εξαιτίας της απόφασης των χωρών να επιτρέψουν στους εθνικούς αερομεταφορείς τους να αποζημιώσουν τους επιβάτες που δεν ταξίδεψαν εξαιτίας της πανδημίας με 18μηνα κουπόνια, αντί της επιστροφής χρημάτων.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χώρας μας, η Ιταλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των επιβατών που όπως αναφέρει εξακολουθούν να είναι σημαντικά κατά την τρέχουσα συγκυρία. Επισημαίνει μάλιστα ότι τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη του συγκεκριμένου του κλάδου δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα δικαιώματα αυτά.

Κατά την διάρκεια της κρίσης υπήρξαν μεγάλες πιέσεις στις Βρυξέλλες να διαφοροποιηθεί η πολιτική αυτή προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των αερομεταφορών. Ωστόσο η πολιτική της ΕΕ δεν άλλαξε παρότι ήταν σαφές και από την ελληνική κυβέρνηση ότι οι Βρυξέλλες θα στραφούν εναντίον της.

Στις 13 Μαΐου 2020, η Επιτροπή εξέδωσε ειδική σύσταση για τα κουπόνια, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά τη θέσπιση ελκυστικών, αξιόπιστων και ευέλικτων συστημάτων κουπονιών. Ωστόσο, στα δέκα προαναφερόμενα κράτη μέλη, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικοί εθνικοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια, οι οποίοι επιτρέπουν στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων να εκδίδουν κουπόνια ως εναλλακτική δυνατότητα αντί της επιστροφής εξόδων για ακυρωθέντα ταξίδια, ή να αναβάλλουν την επιστροφή εξόδων πολύ πέραν της περιόδου των 14 ημερών που ορίζεται στην οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια. Εάν προσφερθούν στους επιβάτες κουπόνια ως εναλλακτική, απαιτείται η συμφωνία τους μ’ αυτή τη λύση. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι οι τουρίστες από τη Βρετανία είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα – Αναφέρθηκε στο σχέδιο που εφαρμόζει η Ελλάδα για να συνδυάσει την υγειονομική ασφάλεια με τον τουρισμό.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες που οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν απευθείας την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας στην ειδησεογραφική εκπομπή Sky News Tonight, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι οι Βρετανοί θα είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, ωστόσο αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για να συνδυάζουν την υγειονομική ασφάλεια με το τουριστικό προϊόν. Στόχος είναι οι τουρίστες να περάσουν καλά, να είναι ασφαλείς και να αποτραπεί εξάπλωση τυχόν κρουσμάτων.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την υγειονομική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία άρση όλων των περιορισμών, σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Πώς η Ελλάδα υλοποιεί ελέγχους στους ξένους επισκέπτες

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ελέγχων, η γενική ιδέα είναι ότι δεν επιλέγονται απλώς οι χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα πραγματοποιεί τεστ στη βάση συστήματος που γίνεται με επιλεκτικό τρόπο. Τρίτον, υπάρχουν πρωτόκολλα σε ισχύ, για να μην υπάρξει εξάπλωση τυχόν θετικών κρουσμάτων.

Τέλος, διαβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού, έχουμε το επιχειρησιακό σχέδιο, για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος λαμβάνει τη θεραπεία και την υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έτσι, όλα τα τέσσερα μέρη συναπαρτίζουν το σχέδιο και όχι απλώς το ότι θα ανοίξουμε αερογέφυρες με τη μία ή με την άλλη χώρα.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ναυπακτιακός τώρα θέλει τον κόσμο δίπλα του!!!

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση με θέματα την ενημέρωση για τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό της χρονιάς που τέλειωσε. Την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη γενική συνέλευση μαζί με εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ομάδας. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος Μιχάλης Δρόσος υπάρχει ενδιαφέρον από άτομα που αγαπούν την ομάδα να συμμετέχουν στην νέα διοίκηση . Αυτό που φαίνεται πάντως είναι όλα θα μπουν σύντομα στο δρόμο τους για την μεγαλύτερη και πιο ιστορική ομάδα της Ναυπακτίας που θα συνεχίσει με νέο όραμα , αισιοδοξία και ελπίδα στην Γ’Εθνική κατηγορία.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται όμως και η συμμετοχή του κόσμου και δυναμική παρουσία στις επερχόμενες εκλογές και στην εγγραφή νέων μελών στην ομάδα. Ο Ναυπακτιακός Αστέρας αυτή την νέα χρονιά που ξεκινά δεν πρέπει να είναι μόνος του θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος της ομάδας κ. Δρόσος εκτός από τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό ευχαρίστησε και όσους συμμετείχαν στην φετινή προσπάθεια της ομάδας.

Ραντεβού την Κυριακή στις 12:00 στο κτίριο Ναυπακτία.

nafpaktianews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης
 

Το 1908 στην παρηκμασμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ένας σύνδεσμος αξιωματούχων με ισχυρά στρατιωτικά ερείσματα, πήρε τα ηνία της αχανούς ακόμα Οθωμανικής Επικράτειας. Είχε την ονομασία ‘Ένωση και Πρόοδος’ και γέννησε ελπίδες, ειδικά στις μειονότητες, πως έστω και με καθυστέρηση η αστική επανάσταση που ‘είχε σαρώσει’ την Ευρώπη θα ‘άγγιζε’ την Ανατολία.

Μια χίμαιρα όπως αποδείχτηκε, με τρόπο οδυνηρό, για το μωσαϊκό των Εθνών της Εγγύς Ανατολής και της Μικράς Ασίας και τις ακμάζουσες γηγενείς και οικονομικά κυρίαρχες χριστιανικές μειονότητες.

Η Ιστορία, επιβεβαίωσε με τον σκληρότερο τρόπο τον ευφημισμό των όρων. Αντί για πρόοδο το Κομιτάτο αυτό των ΝεόΤουρκων, όπως ορολογικά ‘πατενταρίστηκε’, ήταν μια μηχανή ‘θανάτου’. Εφήρμοσε με ανατριχιαστικό κυνισμό, πολιτικές Γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Οι Τσέτες του Κεμάλ και ο συρφετός των άνανδρων πλιατσικολόγων που επωφελήθηκε, αν δεν εκτελούσε ρητές εντόλες, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις τερατώδεις πρακτικές των Νεότουρκων.

Ενάντια σε όσους είχαν επιβιώσει. Σε μια αλλόκοτη αποδοχή του παράλογου. Που θα έκαναν να ωχριούν ακόμα και τα πρακτικά της Νυρεμβέργης για τους Εγκληματίες Πολέμου.

Το κομιτάτο των ΝεόΤουρκων δεν ήταν απρόσωπο. Ούτε και ακέφαλο. Κάθε άλλο. Μολονότι αυτός είναι ο στόχος των καταχθόνιων και διεστραμμένων φονιάδων. Να κρυφτούν μέσα από την ανωνυμία της αρχής, ως έννοιας γένους και τη λήθη του χρόνου. Δυστυχώς για αυτούς, υπήρχαν θαρραλέοι διπλωμάτες, που τόλμησαν ‘να βγουν’ μπροστά. Και να τους κατονομάσουν. Δεν ήταν αρκετοί. Και δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τις τερατώδεις θηριωδίες.

Οι Δήμιοι του διαβόητου Κομιτάτου, συγκρότησαν στον σκληρό πυρήνα του, μια τριανδρία. Και πήραν όλοι τους τον τίτλο του Πασά. Ο Εμβέρ Πασάς, ο Τζεμάλ Πασάς και ο Ταλαάτ Πασάς. Κατέσφαξαν τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, για να αρπάξουν το βιός τους, να ελέγξουν την οικονομία της Αυτοκρατορίας και να εξαλείψουν ότι θεωρούσαν ως δυνητική πηγή αντίδρασης στον απόλυτο έλεγχο που ήθελαν να ασκήσουν. Μεταξύ των τριών Γενοκτονιών που διέπραξαν, πιο γνωστή ήταν αυτή των Αρμενίων. 1.500.00 ψυχές.

Δολοφονήθηκαν με ανήκουστες δοκιμασίες και βασανιστήρια. Βιασμοί, εξανδραποδισμοί, ανασκολοπισμοί, πορείες προς τον θάνατο. Όσοι σώθηκαν, δε σιώπησαν. Τίμησαν τη μνήμη των αγαπημένων τους και δεν άφησαν την πολιτισμένη ανθρωπότητα να ξεχάσει. Και κέρδισαν τον σεβασμό όλων.

Οι Αρμένιοι ήταν προσηλωμένοι στον στόχο τους. Είχαν ξεκαθαρίσει, ότι έγκλημα χωρίς τιμωρία δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί απλά θα επαναληφθεί. Πέρα από την αφύπνιση εθνών και κρατών, αναζήτησαν τους Δήμιους τους. Και τους εξόντωσαν. Η αρχή έγινε με τον πλέον εμβληματικό εξ αυτών. Τον Ταλαάτ Πασά, που είχε βρει ‘καταφύγιο’ στο Βερολίνο μετά τα τερατώδη εγκλήματά του. Οι Αρμένιοι τον Αναζήτησαν.

Και στις 15 Μαρτίου 1921, ο Σολομών Τεχλιριάν, ένας νεαρός Αρμένιος, που είχε δει την οικογένειά του να κατασφάζεται από τα αφιονισμένα όργανα του Ταλαάτ, εκτέλεσε τον Δήμιο του έθνους του. Ο Ταλαάτ δεν έλειψε από κανένα. Απόδειξη ότι και το Γερμανικό Δικαστήριο που δίκασε μετά από λίγους μήνες τον Τεχλιριάν, άφησε ελεύθερο τον δράστη. Οι παράγοντες της Δίκης σοκαρίστηκαν από τα όσα αποκαλύφθηκαν για το ποιόν και τη δράση του Ταλαάτ. Και απέδειξαν ότι μόνο η σιωπή δημιουργεί συνενόχους.

Οι Αρμένιοι δε σταμάτησαν στον Ταλαάτ. Την επόμενη χρονιά στην Τιφλίδα και το Τατζικιστάν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1922 αντίστοιχα, ο Τζεμάλ Πασάς και ο Εμβέρ Πασάς, εκτελέστηκαν από Αρμένιους τιμωρούς. Ω της παραδοξότητας, είχαν βρει καταφύγιο στην αναδυόμενη Σοβιετική Ένωση, που τόση συνδρομή παρείχε σε όλη τη δολοφονική μηχανή των Νεότουρκων και των διαδόχων τους.

Η Ιστορία της Αρμενικής νέμεσης, είναι αν μη τι άλλο διδακτική. Προσφέρει και κάποιες ανάσες λύτρωσης, στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και όσων επέζησαν. Το Κράτος του Ισραήλ, ακολούθησε ανάλογη πρακτική. Δε φαίνεται να υπάρχει κανείς που σοβαρά να μπορεί να την αμφισβητήσει. Κάθε θρασύδειλος μιμητής γνωρίζει το τίμημα. Θλιβερές είναι οι αναλογίες με τα όσα έγιναν στη χώρα μας.

Ενώ ακόμα άχνιζε το αίμα των σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ο Μουσταφά Κεμάλ προτάθηκε από την Ελλάδα για το Νόμπελ Ειρήνης! Πόση μωρία και τυχοδιωκτισμός!

Δεν είναι να μας εκπλήσσουν και τα φυντάνια, που κατακρίνουν την Επανάσταση του 21 και οι παράφωνοι, στις παρυφές της άνοιας, που προδικάζουν τη συντριβή εάν δεν υποκύψουμε στην Τουρκική επιθετικότητα.

Κάθε λαός και κάθε κοινωνία επιλέγει τα πρότυπά της. Το διαβατήριο και η φερόμενη εθνικότητα, μικρή σημασία έχουν. Μετράν οι πράξεις. Σαν του Σολομών Τεχλιριάν.

pronews.gr

photo credits: antinews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 18:03

Οι «λαγοί» της προδοσίας!

γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Ενώ η Ελλάδα μας βαδίζει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή και ο λαός φτωχοποιείται βάναυσα,

Ενώ η χώρα μεθοδικά εποικίζεται από εκατοντάδες χιλιάδες αλλόφυλους οπαδούς του Ισλάμ,

Ενώ η παιδεία και η οικογένεια απαξιώνονται καθημερινά με τα νέα έκφυλα ήθη,

Ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εμπαίζεται και διώκεται με πρόσχημα την λήψη μέτρων κατά του λεγόμενου «κορωνοϊού»,

Ενώ η δημόσια περιουσία αλλά και η ατομική περιουσία του Έλληνα πολίτη εκχωρούνται στους ξένους δανειστές,

Οι νενέκοι της πολιτικής και οι σύγχρονοι εφιάλτες, στο όνομα της δήθεν ειρήνης, ετοιμάζονται να παραχωρήσουν θαλάσσια εθνική επικράτεια στην Τουρκία, νομικά διεθνώς κατοχυρωμένη από τις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα.

Αυτή μάλιστα η παραχώρηση, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει στρατηγικής φύσεως ήττα, αφού το Καστελόριζο, την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ του οποίου πρόκειται να «χαρίσουν» στους Τούρκους, αποτελεί το κεντρικό σημείο στήριξης της πραγματικής ΑΟΖ της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον δεσμό της Ελλάδας με την Κύπρο!

Και βέβαια βγάζουν πρώτα τους «λαγούς» της προδοσίας για να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη, έτσι ώστε να μην υπάρξει αντίδραση!

-«Στενή» συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού λέει «μπορεί να χάσουμε το Καστελόριζο, αλλά θα κερδίσουμε την Ρόδο και την Κάρπαθο»!

-Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών λέει «Το Καστελόριζο δεν ανήκει στη συστάδα των Δωδεκανήσων, άρα έχει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ»!

-Άλλος «Σύμβουλος» διατείνεται ότι «Το Καστελόριζο είναι απομονωμένο και πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας, άρα έχουν δίκαιο οι Τούρκοι που δεν του αναγνωρίζουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»!

-Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού μασώντας τα λόγια του, μιλά για «επωφελή συμβιβασμό» με τη Τουρκία!

-Ο αναπληρωτής του προαναφερθέντος Συμβούλου, λέει ότι «το Τουρκολυβικό μνημόνιο, αυτό δηλαδή που αρπάζει την Ελληνική ΑΟΖ νοτίως Ρόδου-Κρήτης, είναι μια πραγματικότητα»!

-Τα ΜΜΕ «βουίζουν» για πρόσφατο τηλεφώνημα «προσκύνημα» του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο!

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν ένδειξη της απόλυτης ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει την Ελληνική κυβέρνηση και της ανείπωτης υπακοής σε εντολές από ανθελληνικούς και φιλοτουρκικούς κύκλους από το εξωτερικό.

Επιτέλους, οι πολιτικοί μας επιβάλλεται να ενστερνιστούν ότι όλοι νοιάζονται πρωτίστως για το συμφέρον της χώρας τους και ότι η Τουρκία πράττει το ίδιο και όποια συμφωνία και να γίνει, δε θα την τηρήσει ή θα την τηρήσει σύμφωνα με το συμφέρον της, όπως αυτή το αντιλαμβάνεται. Και είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θέλει να τα πάρει όλα, από τη Κύπρο και τη Θράκη, μέχρι το Αιγαίο και τη Κρήτη.

Η προδοτική παραχώρηση θαλάσσιας επικράτειας που έντεχνα κυοφορείται στη νότια ανατολική νησιωτική Ελλάδα, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε παραχώρηση εδαφικής επικράτειας, που σημαίνει αναμφίβολα εσχάτη προδοσία κατά της Πατρίδας και του Έθνους!

Αυτό δεν θα περάσει! Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στην συνείδηση του ελληνικού λαού!

*Ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α) είναι Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ - Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας

pronews.gr

photo credits: pentapostagma.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βλέπει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB.

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Εδώ να προσθέσουμε ότι και η λέξη «αρκετά» προσδίδει βαθμό «επαρκούς βεβαιότητας».

Η αίσθηση των πολιτών βασίζεται και στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου όταν και θα έχει αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος πρόεδρος (είτε ο νυν, είτε ο «sleepy Joe»).

Με ποσοστό 18,2% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφει η εταιρεία MRB το μήνα Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 40,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,9%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ΚΚΕ με 5,2%, Ελληνική Λύση με 3,8%, ΜέΡΑ 25 με 2,8%, Χρυσή Αυγή με 1,5%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 13,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.

Στο ερώτημα «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία με 49,3%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

Η πανδημία του Covid -19 έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ζωή της χώρας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση του αποκαλούμενου ψευτογιατρού Νικόλα Κοντοστάθη. Ο εδώ και μερικές ημέρες προσωρινά κρατούμενος, μεταξύ άλλων καταγγέλλεται πως είχε χειρουργήσει ασθενή μαζί με άλλους «συνεργούς του» και του αφαίρεσε ένα πλευρό, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να καταστεί ανάπηρος. Ακόμη, σε άλλη περίπτωση ο κατηγορούμενος είχε δώσει σε καρκινοπαθή θεραπεία που όχι μόνο δεν θεράπευσε τον καρκίνο, αλλά και προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες, εξαιτίας των οποίων ο ασθενής κατέρρευσε και πέθανε.

Ο 47χρονος, ο οποίος επί σειρά ετών εμφανιζόταν ως «διακεκριμένος γιατρός» σε βαριά νοσούντες ασθενείς και τις οικογένειές τους και κατάφερε να τους εξαπατήσει παρέχοντας έναντι αδρής αμοιβής τις «εξειδικευμένες» γνώσεις του σε βαριά νοσούντες ασθενείς, με δήθεν θεραπείες διάρκειας πέντε μηνών που θα οδηγούσαν, λόγω των προηγμένων φαρμάκων που υποτίθεται πως θα χορηγούσε, σε πλήρη ίαση. Σε κάποιους μάλιστα με τα μαντζούνια του έβλαψε την υγεία τους.

Είναι άραγε αφελείς όλοι όσοι έπεσαν θύμα του; Κάποιος που ενδεχομένως σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή, που του είχε δώσει ένας κανονικός γιατρός, για να πιεί τα μαντζούνια του ψευτογιατρού, ίσως να αξίζει ένα τέτοιο χαρακτηρισμό. Από την άλλη όμως όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας πάνω στην απελπισία και την απόγνωσή του και θέλοντας να πιστέψει να ένα «θαύμα», ενδεχομένως να γίνεται επιρρεπής στα… μαντζούνια και ίσως ο χαρακτηρισμός «αφελής» να τον αδικεί.

Υπάρχει άραγε τρόπος να μπορέσει να προστατευτεί κανείς από παρόμοιους κομπογιαννίτες; Για τα επαγγέλματα, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και ορισμένες άλλες επιστημονικές κατηγορίες επαγγελμάτων, που είτε η συναλλαγή τους με ένα πολίτη αφορά κάποιο πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι η υγεία, είτε αφορά μεγάλα ποσά, υπάρχει τρόπος το κράτος να προστατέψει τον πολίτη από τους κομπογιαννίτες και τους απατεώνες. Επειδή το έχουμε δει και στο δημόσιο να συμβαίνει πολλές φορές με τα πλαστά πτυχία, πρέπει ο έλεγχος αυτός να προχωρήσει και στους ιδιώτες. Και όπως σήμερα το κράτος σου λέει ότι αν το κατάστημα δεν σου κόψει απόδειξη, μπορείς να σηκωθείς και να φύγεις δίχως να πληρώσεις, έτσι και ο επαγγελματίας θα πρέπει να δίνει στον πολίτη, που συναλλάσσεται μαζί του την κάρτα με το ΑΦΜ του. Ο πολίτης θα μπορεί σε μια ειδική πλατφόρμα είτε του αντίστοιχου επιστημονικού συλλόγου, είτε του κράτους, με βάση το ΑΦΜ να ελέγξει τον επιστήμονα, αν όντως έχει πάρει τα πτυχία που έχει κρεμασμένα στον τοίχο, είναι αν τα δημιούργησε μέσα από το Photoshop και είναι κομπογιαννίτης….

Δεν είναι τόσο δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο. Κάπως έτσι η Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι» να γίνει παρελθόν. Η ψηφιακή Ελλάδα, που «ανακαλύψαμε» κάπως αναπάντεχα λόγω του κορονοϊού, έχει πολύ δρόμο μπροστά της και σίγουρα πολλές δυνατότητες να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει τον πολίτη. Αρκεί να υπάρχει και ένα κράτος, που να το θέλει…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε 15 μέρες η απόφαση – Ο Ερντογάν θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί .

Ολοκληρώθηκε πριν λιγο η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε Τέμενος από μουσείο.

Η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει σε 15 μέρες.

Όπως μεταδίδει η «Γενί Σαφάκ» το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο.

Ωστόσο στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα.

Πετάει λοιπόν το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει δε να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά την αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Η συνεδρίαση ήρθε εν μέσω ευρύτατων αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί και ηχηρών παρεμβάσεων που έχουν φέρει το θέμα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας κλήθηκε σήμερα να αποφανθεί πάνω σε προσφυγή δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το δικαστήριο δεν αποκλείεται να αναβάλλει την απόφαση, χωρίς  να μπορεί να προβλεφθεί  η τελική έκβαση.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προϋποθέτει διοικητική απόφαση της κυβέρνησης.  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και απόρριψης της προσφυγή,  ο   πρόεδρος  Ερντογάν να κρατά στα χέρια του το «κλειδί», χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τι θα  κάνει. Το προηγούμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος  έκανε  σειρά προκλητικών δηλώσεων σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ  έφθασε στο σημείο   να αναφερθεί σε  ανάγνωση του κορανίου μέσα στον ναό ανήμερα την επέτειο της άλωσης της Πόλης.

Η παρέμβαση Πομπέο

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε  χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται ότι «αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υπονόμευση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του -που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».  Ο Αμερικανός  πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε   ανάρτησή του στο Twitter έχει τονίσει  την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

H υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς αποτέλεσε και ένα από τα θέματα στην ατζέντα του τηλεφωνήματος που είχαν την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ, με τους ηγέτες Τουρκίας και Γερμανίας να συνομιλούν επίσης για ζητήματα όπως η Λιβύη και η πανδημία του κορωνοϊού.

Απάντηση Αγκυρας σε Πομπέο: Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας

Την έκπληξή της εξέφρασε η Άγκυρα για τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία των πεποιθήσεων, σημειώνοντας πως οι ελευθερίες αυτές είναι εγγυημένες από το τουρκικό σύνταγμα και τους νόμους, για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση.

Ο κ. Ακσόι σημείωσε πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Άγκυρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μας προκάλεσε έκπληξη.

Η κυβέρνησή μας έλαβε σιωπηλά επαναστατικά μέτρα για να προστατεύσει την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, που είναι εγγυημένη από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς καμία διάκριση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστατεύουμε σχολαστικά όλες τις πολιτιστικές ιδιοκτησίες που κατέχουμε χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της παράδοσης της ανεκτικότητας που απορρέει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Η Τουρκία φρόντιζε ευλαβικά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την κατάκτησή της.

Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε και πάλι μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας.

Κάθε είδους κίνηση επίδειξης ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι επίσης ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα “προειδοποιήσεων και επιβολής”».

Μήνυμα Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

Μήνυμα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Φερέκιοϊ, είπε  ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα». Ανέφερε ότι «το έτος 2016 αποστείλαμε Γράμμα εις τον τότε Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου». Και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Ποια είναι τα κίνητρα του Ερντογάν

Για τα κίνητρα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε σχέση με την Αγιά Σοφιά, μίλησε στο γερμανικό Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ) ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας Κωνσταντίνος Μύρων.

Ποια, πιστεύει, ότι θα είναι η απόφαση των Τούρκων δικαστών;

«Η ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική πεθαίνει τελευταία. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι υπό τον πρόεδρο Ερντογάν η δικαιοσύνη δεν είναι πλέον ανεξάρτητη. Σε ένα τόσο συναισθηματικά και από λαϊκισμό φορτισμένο ζήτημα, η πίεση ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο κίνημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Αντιλαμβάνεται, συνεπώς, ο ίδιος τον λαϊκισμό ως το βασικό κίνητρο του Ερντογάν; «Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται αμιγώς για πολιτική σε επίπεδο συμβόλων. Η Κωνσταντινούπολη έχει εκατοντάδες τζαμιά […]. Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη. Ο Ερντογάν θέλει όμως να κινητοποιεί το εθνικιστικό και συντηρητικό-ισλαμιστικό ακροατήριό του. Η Τουρκία περνά οικονομική κρίση και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του ΑΚΡ δεν τα πηγαίνει πλέον πολύ καλά».

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πατέρας Μύρων, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα συνιστούσε τον μεγαλύτερο συμβολικό θρίαμβο ως προς τον τρόπο που ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται το κράτος. «Ο Ερντογάν θέλει να θάψει μια και καλή το κοσμικό σύστημα του ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και να στηρίξει την περαιτέρω “επαναϊσλαμοποίηση”. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί την Αγία Σοφία, την οποία ο Ατατούρκ είχε κάνει το 1934 μουσείο; Παράλληλα η πράξη αυτή θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, τους οποίους θέλει να μιμηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Τρόπον τινά «Make Turkey Great Again», παρότι οι υφιστάμενες συνθήκες στην Εγγύς Ανατολή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο». Ο πατέρας Μύρων εκτιμά ότι ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα έβλαπτε πρωτίστως την ίδια την Τουρκία: «Θα επιδείνωνε τη σχέση μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, κυρίως δε με την ορθόδοξη γείτονα Ελλάδα. Επιπλέον το βήμα αυτό θα ζημίωνε τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη».

 Η θέση της Ρωσίας

Όσον αφορά τη Ρωσία ο πατέρας Μύρων εκτιμά ότι η Μόσχα ακολουθεί μια αντιφατική πολιτική. «Αφενός η Αγία Σοφία είναι ιερή και για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και η πολιτική του Ερντογάν προκαλεί αντιδράσεις. Αφετέρου ο Πούτιν προσπαθεί να τα βρει μαζί του στο θέμα της Συρίας, αποφεύγοντας άλλα θέματα που προκαλούν τριβές. Σε αυτά προστίθεται ότι ο Βαρθολομαίος αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παρά τη βούληση του Πατριαρχείου της Μόσχας […] που τηρεί τώρα αποστάσεις στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Πιθανότατα όμως να ενταθούν οι ρωσικές πιέσεις εάν το δικαστήριο συναινέσει την Πέμπτη (σσ. υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας)». Ποιο θα ήταν όμως το όνειρο του ιδίου για την Αγία Σοφία; Να γίνει, ενδεχομένως, και πάλι εκκλησία; «Όχι, η μετατροπή της σε μουσείο ήταν μια σοφή απόφαση του Ατατούρκ» λέει χαρακτηριστικά ο πνευματικός, προσθέτοντας πως επρόκειτο για έναν συμβιβασμό που ικανοποιεί όλες τις πλευρές εδώ και σχεδόν 90 χρόνια. «Έτσι θα έπρεπε να παραμείνει».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 12/06/2020

Του:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :        Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Κ. Πιερρακάκη

ΘΕΜΑ:        «Προβλήματα των ΕΛ.ΤΑ. Ευηνοχωρίου του Δήμου Μεσολογγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μας ενημερώνουν κάτοικοι του Ευηνοχωρίου Μεσολλογίου, σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία του αντιμετωπίζει το ταχυδρομείο του χωριού τους. Η ως άνω υπηρεσία έχει μείνει με δυο υπάλληλους, ενώ, σύντομα, θα μείνει μια θέση κενή, λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του ενός εξ’ αυτών. Το ταχυδρομείο καλύπτει δέκα τοπικές κοινότητες, κάποιες από τις οποίες ανήκουν στον δήμο Ναυπακτίας. Ο πληθυσμός που εξυπηρετεί, ανέρχεται σε ένα αριθμητικό μέγεθος μεταξύ 6 με 7 χιλιάδων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι. Οι δύο εναπομείναντες υπάλληλοι, παρόλα αυτά, είχαν βρει τον τρόπο να εξυπηρετούν το κοινό της περιοχής, παρά τις δυσκολίες. Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο, η τοπική αυτή υπηρεσία των ΕΛ.ΤΑ. να αναγκαστεί να «βάλει λουκέτο» λόγω υποστελέχωσης, αφού το μικρό αυτό ταχυδρομείο είχε μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, από το 2011 και μετά, όταν είχε περιστασιακά αποφασιστεί το κλείσιμο γραφείων ΕΛ.ΤΑ., που είχαν δύναμη από δύο μέχρι τρεις υπάλληλους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσου χαρακτήρα ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του ως άνω υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 11/06/2020    

Του:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :        Την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  

ΘΕΜΑ:        «Βυθισμένη στα λασπόνερα η Αγία Τριάδα Μαύρικα Αγρινίου»

Κυρία Υπουργέ,

Όπως μας πληροφορούν κάτοικοι της περιοχής του Αγρινίου Αιτ/νίας, ο εξαιρετικού κάλλους βυζαντινός ναός Αγία Τριάδα Μαύρικα Αγρινίου, που χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη λίμνη Λυσιμαχία,  εδράζεται σε επικίνδυνο για τη στατικότητά του υπέδαφος. Ο τύπος του ναού ανήκει στην κατηγορία του «ελεύθερου σταυρού». Αποτελεί, δε, σπάνιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αφού, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, υπάρχουν ακόμα τέσσερα παρόμοια κτίσματα. Ο ναός της Αγίας Τριάδας αποκαλύφθηκε σε μία δύσκολη ανασκαφή, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με απώτερο σκοπό να μεταφερθεί σε πιο στέρεο έδαφος, κάτι που μέχρι σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα το εν λόγω εκκλησάκι να παραμένει, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, βυθισμένο σε τέλμα. Σχετική μελέτη, που όπως μας ενημερώνουν, είχε αρχίσει ήδη να εκπονείται και θεωρήθηκε, μάλιστα, πρωτοποριακή, προέβλεπε την ανέλκυση και μεταφορά του 80 μέτρα νοτιότερα, καθώς, η περιοχή όπου έχει κτιστεί ο εν λόγω ναός είναι προσχωσιγενής, με αποτέλεσμα το μνημείο να δέχεται πιέσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην ολοσχερή κατάρρευσή του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε, αφενός, στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται ο ως άνω μνημειακός ναός, και αφετέρου, στην ανέλκυση και μεταφορά του, όπως προβλέπει η παραπάνω σχετική υπάρχουσα έγκυρη μελέτη;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2