Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επικοινώνησε, σήμερα Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε διεξοδικά με τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας κ. Ιερώνυμο για τη «βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία».

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, σε παρέμβασή του μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, δήλωσε:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Επίσης ηχηρή παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για την Αγία Σοφία. Ο Ποντίφικας μιλώντας στους πιστούς τόνισε: «Η θάλασσα με πηγαίνει πολύ μακριά. Στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα δεν ήταν αναμενόμενη καθώς υπήρχαν φόβοι για αντιδράσεις στους καθολικούς της Κωνσταντινούπολη αλλά έπαιξε σημαντικότατο ρόλο η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Βατικανό και το Πατριαρχείο.

Τι είπε ο Δένδιας

Το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες, έστειλε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε πως στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. «Θα φύγω αύριο τα χαράματα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Εστιάζοντας στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου για την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό. Περαιτέρω ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου, η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ότι αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Υπενθύμισε ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934 και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

 

Παράλληλα, υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως «ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως δυστυχώς είχε σχεδόν προβλεφθεί. «Είχα αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της UNESCO, με την οποία είχα συνομιλήσει όταν είχα πάει στο Παρίσι, η οποία είχε αποστείλει επιστολή μη δημοσιευθείσα και είχε επικοινωνίες μη δημοσιευθείσες με την τουρκική πλευρά για να αποτρέψει το γεγονός.

Θελήσαμε τότε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα, να φανεί ότι το κάνει εξ ιδίας βουλήσεως. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε αυτή την προσπάθεια μας, αλλά αντίθετα συνέχισε την πορεία της» σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η χώρα μας θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό, μέσω καταρχήν των υπολοίπων ομολόγων του, αλλά και της UNESCO, η οποία έχει τη θεσμική ευθύνη προστασίας του μνημείου.

Επίσης, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως για τον ίδιο η εικόνα της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας είναι κάτι το φοβερό. Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν ότι λειτουργούν στην Τουρκία 453 ορθόδοξες εκκλησίες, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην πολύ μικρότερη από την Τουρκία, Θράκη λειτουργούν 256 τζαμιά.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς.

Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα.

«Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

eleftherostypos.gr

Με το σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα !!!», πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ τουρνουά ποδοσφαίρου στο Καινούργιο Τριχωνίδας.

Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να αναδειχθεί ότι ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα του λαού και της νεολαίας. Γιατί παίζει κύριο ρόλο στην καλή υγεία του ανθρώπου, τον βοηθά να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να βάζει στόχους και να παλεύει γι’ αυτούς.

Η ΚΝΕ καλεί όσους έλαβαν μέρος σε αυτήν τη δραστηριότητα και συνολικά τη νεολαία της περιοχής, να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας.

Να παλέψουν ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που κάνει τη σωματική άσκηση εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας να μην απολαμβάνει τα οφέλη της οργανωμένης ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης με φορείς στα Πράμαντα Ιωαννίνων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι: «η προστασία και η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων είναι βασική προτεραιότητά μας. Ως προς το άλλο γεφύρι τώρα το οποίο αναφερθήκατε, το γεφύρι του Κοράκου, έχω ενημερωθεί, το έχουμε συζητήσει με την κα Υπουργό. Νομίζω ότι είναι ένα έργο που πρέπει να μελετήσουμε και νομίζω θα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο. Να το δούμε και αυτό να το ανακατασκευάσουμε».

Το θέμα τέθηκε στον Πρωθυπουργό από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη στην τοποθέτηση που έκανε τονίζοντας: «εχουμε και μια άλλη γέφυρα κ. Πρωθυπουργέ και κα Υπουργέ Πολιτισμού, του Κοράκου. Αυτή η γέφυρα στον εμφύλιο την ρίξανε. Θέλει η περιοχή να ξαναγίνει. Είναι μεταξύ της Αργιθέας και του δήμου Γ. Καραισκάκη. Σήμερα μου είπαν όλοι να το πω σε εσάς. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά? Αυτή η γέφυρα είναι του 1570 έχει γίνει από τον Άγιο Βησσαρίωνα και όταν ανέβηκε επάνω τον κοίταξαν από μακριά και τους είπε πως φαίνομαι? Του είπαν σαν Κόρακας και έτσι την είπαν γέφυρα Κοράκου. Αλλά εμείς θα αναλάβουμε αν υπάρξουν οι πιστώσεις και το λέω γιατί είναι δύσκολο. Άλλο νεότερα μνημεία όπως ήταν αυτή εδώ, άλλο Βυζαντινά όπως είναι εκείνη.»

Υπενθυμίζουμε ότι με την αναγγελία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας – Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό για την ενημέρωσή του αιτούμενη την εξαγγελία της συνέχισης της διαδικασίας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που βρίσκεται σε στασιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2019 που υπεγράφη το σχετικό  μνημόνιο προγραμματικής σύμβασης με πρωτοβουλία της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους τότε Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και Μυρσίνη Ζορμπά, τους Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας, Αλέξανδρο Καχριμάνη και Κώστα Αγοραστό τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Γκόλια και του Δημάρχους Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας, Περικλή Μίγδο και Λάμπρο Τσιβόλα.

Για το θέμα ενημερώθηκαν όλοι οι Αυτοδιοικητικοί φορείς και οι Πολιτικοί παράγοντες ενώ το θέμα τέθηκε εκτός από γραπτά και προφορικά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος σημειωτέον από το 2010 ακατάπαυστα στηρίζει με σθένος και αποτελεσματικότητα αυτή την προσπάθειά μας.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την Διανομαρχιακή Επιτροπή η οποία ανακοίνωσε τα εξής:

«Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση για αυτό. Αποτελεί την απαρχή των τελικών επιδιώξεων που είναι τήρηση κατά γράμμα του μνημονίου ενεργειών της 15ης Φεβρουαρίου 2019. Ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης του Πρωθυπουργού σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς που υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη της Ανακατασκευής της θρυλικής γέφυρας.

 

Ας καταλάβουν όλοι ότι η προσπάθεια για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου δεν είναι μια ουτοπία ή μια ματαιοδοξία αφελών ανθρώπων αλλά ένα Ιστορικό χρέος στην Ιστορική και Πολιτιστική συλλογική μνήμη μας ώστε η γέφυρα Κοράκου από σύμβολο εθνικής τραγωδίας να γίνει σύμβολο αδελφοσύνης και ομόνοιας.

Είναι το χρέος μας στις επερχόμενες γενεές, το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη.

Επιπλέον θα είναι ένα έργο που θα συμβάλει μαζί με άλλα επιμέρους έργα στην ανάπτυξη της περίφημης Κοιλάδας του Αχελώου.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε αρχικά το Δεκέμβριο του 2009 σε Ημερίδα του ΚΠΕ Μακρυνίτσας Βόλου για τα Πετρογέφυρα (από τους Αργιθεάτες Μενέλαο Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένο με κοινή πρότασή τους) και σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας με την οποία συνεχίζουμε μέχρι σήμερα με συνοδοιπόρο τον Πρόεδρό της Χρήστο Καπερώνη. Στις 28 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας (όπου μετά 61 χρόνια οι επιζώντες τότε Γεώργιος Βιλαέτης του Τακτικού Στρατού, Κώστας Κολοβός της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη και ο επιζών σήμερα Αλέκος Κατσίκης της 2ας Μεραρχίας του ΔΣΕ υπό τον Καπετάν Διαμαντή έδωσαν τα χέρια τους, ενώνοντας την ψυχή τους για την πρωτοβουλία μας) και εν συνεχεία δρομολογήθηκε με την 1η Επιστημονική Ημερίδα για την Ανακατασκευή της στις Πηγές Άρτας (23.8.2010), έκτοτε δε και με τη βοήθεια του στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνη Κοσσυβάκη πέρασε ως όραμα στην Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε δηλώσεις στήριξης για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και Αντόνιο Ταγιάνι και η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου  Είναι μια προσπάθεια συλλογική, εκφράζεται μέσω της Διανομαρχιακής Επιτροπής και υπερβαίνει τις όποιες προσωπικές ή πολιτικές επιδιώξεις όσων αντιτίθενται σε αυτό το εγχείρημα και το απαξιώνουν, ή όσων θέλουν να προσεταιριστούν την προσπάθεια  αυτή. Κάθε πρωτοβουλία σε αυτό το πλαίσιο είναι ευπρόσδεκτη. Είναι καιρός όλοι να πεισθούν ότι στο τέλος οι προσπάθειές θα ευοδωθούν.

Καιρός να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ο καθένας από την μεριά ευθύνης του, ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει.

Η εξαγγελία αυτή του Πρωθυπουργού πιστεύουμε ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή και εκφράζουμε τις ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν –ο καθένας με τον τρόπο του- στην θετική αυτή εξέλιξη. Όλοι μαζί με συνεννόηση και συντονισμό θα τα καταφέρουμε».

sinidisi.gr

Η προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε πως αύριο, Δευτέρα, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες.

«Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ

«Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε:

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα πως η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το θέμα της Αγίας Σοφίας παγκόσμιο.

«Δεν επιτρέπεται να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Δένδιας, και συνέχισε:

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα» είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Άγκυρα.

Τόνισε δε, πως είναι κρίμα που η «τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της».

«Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να το αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

cnn.gr

Για αποκαλύψεις που αποδεικνύουν ότι «η Αριστερά του κ. Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των αρχών και των αξιών» κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «διαθέτει εφεδρείες για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία».

Η συμπλήρωση του πρώτου έτους διακυβέρνησης βρίσκει τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το κλειδί για να μπορέσει να διατηρήσει τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην κοινωνία;

Το κλειδί είναι μία λέξη μόνο, δουλειά. Δουλειά, σε συνδυασμό με ισχυρή πολιτική βούληση, σοβαρότητα, αξιοπιστία και συνέπεια. Αυτή η σοβαρότητα είναι που επέτρεψε στην Ελλάδα να διαχειριστεί με επιτυχία την κρίση του κορονοϊού, όταν ισχυρότερες χώρες λύγιζαν. Αυτή ακριβώς η σκληρή δουλειά της κυβέρνησης είναι που κάνει τον λαό να την τιμά με την εμπιστοσύνη του.

Κορυφαία πρόκληση μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων και η στήριξη της απασχόλησης. Εχει τις αντοχές η οικονομία ώστε και στις έκτακτες ανάγκες να ανταποκρίνεται και οι πολιτικές φορολογικών  ελαφρύνσεων να συνεχίζονται;

Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση διαθέτει εφεδρείες, διαθέτει χρηματοδοτικά όπλα για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ηδη, όμως, έχει απλώσει δίχτυ προστασίας 24 δισ. για την προστασία της εργασίας. Πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε 3,5 δισ. ακόμα προς υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει πως το πακέτο στήριξης που δημιούργησε η κυβέρνηση είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της μεσαίας τάξης και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μιλά για επιδείνωση στην οικονομία πριν από την πανδημία και μάλιστα καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι «ασχολείται με σκανδαλολογία για να καλύψει την ύφεση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει την αναπόφευκτη ύφεση που προκάλεσε  ο κορονοϊός σε κρίση Μητσοτάκη. Στην αλγεινή αυτή προσπάθεια ισχυρίζεται ότι η οικονομία ήταν σε ύφεση ήδη από το 2019. Ας δούμε όμως τα νούμερα, που αποδεικνύουν πλήρως το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση δανείστηκε με 1,5% επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο. Τον Δεκέμβριο του 2019 ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης άγγιξε τις 107 μονάδες, το υψηλότερο από το 2007. Μεγάλοι επενδυτές στρέφονται προς την Ελλάδα, όπως η Microsoft και η Pfizer. Ούτε όμως η πανδημία μάς βρήκε απροετοίμαστους. Παρά τους παγκόσμιους κλυδωνισμούς, η Ελλάδα δανείστηκε τον Απρίλιο, στην καρδιά της κρίσης του κορονοϊού, με επιτόκιο 2%. Η μεθοδική δουλειά της κυβέρνησης και η πίστη στις μεταρρυθμίσεις αποδεικνύουν την αντοχή της οικονομίας.

Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό συμπέρασμα μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες σχετικά με την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης;

Οι αποκαλύψεις για μαγαζιά και μαγαζάκια, για οργανωμένο παρακράτος που επιχειρούσε την κατάληψη των αρμών της εξουσίας αποδεικνύει τη σήψη και την παρακμή που υπήρχε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αποδεικνύει ότι η Αριστερά του κ. Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των αρχών και των αξιών, με την Αριστερά του Ηλιού και του Φλωράκη. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας αποτελεί άξιο συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο της χειρότερης λαϊκίστικης Δεξιάς, όπως αυτή εκφράζεται από τον Πάνο Καμμένο και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Γιατί η Ν.Δ. επιμένει ότι οφείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ο ίδιος για όσα αποκαλύπτονται, αλλά και να αποπέμψει τον κ. Παππά;

Διότι οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών, αφού διαχειρίστηκε την τύχη της χώρας για 4,5 χρόνια. Γιατί είτε δεν γνώριζε «τι γινόταν κάτω από τη μύτη του» στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε ήταν ανίκανος, είτε  γνώριζε και δεν έχει σήμερα το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την ευθύνη. Και διότι όσο κρατάει τον κ. Παππά στη θέση του, παρέχοντάς του μάλιστα απόλυτη κάλυψη, τόσο ενισχύεται η υποψία για τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να πράξει το αυτονόητο για την προσωπική του υστεροφημία αλλά και για τη σωτηρία του κόμματός του.

Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι ευρωτουρκικά ζητήματα

Η πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν δείχνει ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας, αλλά η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Τι επιδιώκει και ποια η στάση της Ελλάδας;

Η Τουρκία, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση με την  πολυεπίπεδη, εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της έχει καταστήσει σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι ευρωτουρκικά ζητήματα αλλά και ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί αποσταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό, στην Ουάσιγκτον.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ