Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:33: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κλιμακώνεται η ένταση Αθήνας – Άγκυρας μετά τα αιτήματα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα (01.06.2020) ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο επεδόθη αυστηρό διάβημα.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα, λέγοντας: “Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας”.

Και κατέληγε στη δήλωση του: “Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει”.

Το αίτημα των Τούρκων

Όπως αποκάλυψε χθες ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν εφτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά… δεν είναι.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η υφαλοκρυπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελληνική Λύση εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική, Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι οποίες αναγγέλλουν ουσιαστικά 5ο μνημόνιο.

Η Ελληνική Λύση κάλεσε την κυβέρνηση να το παραδεχθεί και να μην «καταφεύγει σε σοφιστίες για να καλύψει την πραγματικότητα». 

Η ανακοίνωση:

«Η παρέμβαση Ντομπρόβσκις για την αυξημένη εποπτεία που θα συνοδεύει το πακέτο βοήθειας των 32 δις ευρώ, δικαιώνει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , που προέβλεπε την έλευση της νέας τρόικας από το βήμα της Βουλής δια στόματος του προέδρου της Κυριάκου Βελόπουλου!

Η κυβέρνηση ας μην καταφεύγει σε σοφιστείες για να καλύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου οι θυσίες των Ελλήνων να πιάσουν τόπο! Δεν θα επιτρέψουμε να χρεωθούν οι επόμενες γενιές για να επωφεληθούν τρωκτικά και αεριτζήδες»!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κομισιόν «αδειάζει» την κυβέρνηση 

Την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει πως τα 32 δισ. θα δοθούν «χωρίς όρους», ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις «αδειάζει» την κυβέρνηση, αφού αποκάλυψε πως τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα με καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», δηλαδή λιτότητας και 5ου μνημονίου. 

Τα 32 δισ. θα είναι με όρους και προϋποθέσεις αφού έτσι αλλιώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και θα βρίσκεται για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον. 

«Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα ο Ντομπρόβσκις.

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Κομισιόν δηλώνει τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «διαβεβαιώνει» τους Έλληνες πολίτες πως τα 32 δισ. δεν πρόκειται για μνημόνια αλλά «πακέτα ανάπτυξης» τα οποία «δεν θα έχουν όρους και υποχρεώσεις»(!) , ενώ ερμηνεύει τις δηλώσεις του κ. Ντομπρόβσκις ως... επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα σχεδιάσουμε ένα πολυσυλλεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τη χρηματοδότηση που είναι ήδη πολύ μεγάλη. Άλλο τόσο μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης να σχεδιάσει κάτι σωστό. Όσον αφορά εάν τα χρήματα αυτά συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμείς είμαστε κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. Μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα, για να αναπτύξει την οικονομία και να μεταμορφώσει την Ελλάδα.

Όσον αφορά στο τι πρόκειται να γίνει με το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων απάντησα και πριν. Δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. 

Δε θέλω να μπερδεύονται οι Έλληνες. Για αυτό να πούμε κάτι ξεκάθαρο. Με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια. Με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας.Οι Έλληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έβαλε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτά είναι γνωστά και εν πολλοίς, αυτά επαναλαμβάνει ο κ. Ντομπρόβσκις».

Μάλιστα ο στη συνέχεια ο κ.Πέτσας θριαμβολόγησε που θα αυξηθούν τα χρήματα της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», χρήματα που όμως θα πάνε εξ ολοκλήρου σε γερμανικές εταιρίες, οι οποίες θα κατασκευάσουν αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά αφήνοντας χιλιάδες Έλληνες χωρίς δουλειά και τη χώρα πιο χρεωμένη.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 18:31

Η πολιτική των παπατζήδων

γράφει ο Αντώνης Μυλωνάκης
 

Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Έτσι για να βρισκόμαστε και να λέγαμε. Παραφιλολογία, παραπολιτική και παραμύθια της χαλιμάς δίνουν και παίρνουν το τελευταίο καιρό με τη δήθεν πρόθεση του πρωθυπουργού να διαλύσει τη βουλή και να πάει τη χώρα σε εκλογές. 

Σενάρια επί σεναρίων με τα ποσοστά της ΝΔ και την απλή αναλογική αλλά και τις διπλές εκλογές δίνουν και παίρνουν εδώ και μήνες.

Είναι βέβαια ίδιον του Ελληνα ο οποίος αμέσως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση κάνει σενάρια για εκλογές.

Τέτοιοι είμαστε, τέτοιοι πολιτικοί μας αξίζουν τελικά.

Μέσα σ΄αυτόν τον κακό χαμό ,τη χώρα στη πανδημία του κορωνοιού ,τον οικονομικό Αρμαγεδώνα να έρχεται με ταχύτητα του φωτός βρήκαν πάλι την ευκαιρία να πλάσουν κάποιοι παπατζήδες σενάρια για τη δεξιά πολυκατοικία.

Τα γνωστά τούτι φρούτι ονόματα έπεσαν πάλι στο τραπέζι και ένα ,δύο ,τρία ή και περισσότερα κόμματα είναι έτοιμα ή ζυμώνονται για να ξεκινήσουν τον αγώνα της εκλογικής αναμέτρησης.

Τι Κρανιδιώτηδες, τι Καραχάλιοι, τι Καμμένοι, τι Μιχαλολιάκοι, τι Καπερνάροι, τι Αντώναροι, τι Ντινόπουλοι, τι Νικολόπουλοι, τι Κασιδιάρηδες έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά της συνωμοσιολογίας για την ανατολή νέου ή νέων κομμάτων στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς ο οποίος κατά ορισμένους πονηρούς θέλει εκπροσώπηση.

Ξύπνησαν τα τούβλα και σφυρίζουν απ΄τις τρύπες ακούγοντας και διαβάζοντας ορισμένους ψευτοφιλόσοφους παραμυθατζήδες που δήθεν ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις ή μπαινοβγάζουν στη βουλή κόμματα.

Τι είναι η δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος για τους περισσότερους παπατζήδες πολιτικάντηδες της πλάκας;

Πόσο άραγε εύκολο είναι κάποιος επίδοξος πολιτικός  να δημιουργήσει ένα κόμμα ,να το συντηρήσει ,να το οδηγήσει σε εκλογές, να νικήσει;

Μυρίστηκαν ορισμένοι εκλογές και είπαν να κάνουν την αρπαχτή;
Αν πιστεύουν κάποιοι ότι οι εκλογές  θα γίνουν το 2020 είναι βαθιά νυχτωμένοι και μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφθούν τη σχέση τους με τη πολιτική.

Ας πάμε τώρα στα σενάρια της δημιουργίας  νέων ή νέου κόμματος στα χωρικά ύδατα της πατριωτικής δεξιάς.

Σ΄αυτόν τον ιδεολογικό χώρο υπάρχει εκπροσώπηση και μάλιστα 10 μήνες στη βουλή περνάει με βαθμό Αριστα τον πρώτο χρόνο.

Είναι η ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ'' με πρόεδρο τον Κυριάκο Βελόπουλο, οι βουλευτές της οποίας κατά γενική ομολογία όχι μόνο κάλυψαν με επιτυχία αυτόν τον ιδεολογικό χώρο αλλά με τις προτάσεις, την εντιμότητα, την απλότητα του λόγου, την σοβαρότητα που επέδειξαν έκαναν το σύνολο των βουλευτών όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων της βουλής αλλά και το υγιές τμήμα του λαού μας, να υποκλίνονται και να τους παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή.

Ακόμα ,ακόμα αν θέλετε ανάγκασαν τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να παραδεχθεί ότι πλείστες όσες προτάσεις της ''ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ'' υιοθετήθηκαν αποό την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ερχόμαστε τώρα στα πρόσωπα που φιγουράρουν σαν επίδοξοι κομματάρχες. 
Ανακυκλώσιμα ,φθαρμένα ,ταλαιπωρημένα και κενά περιεχομένου υλικά...

Πολιτικοί που πέρασαν ,έδωσαν ότι είχαν να δώσουν και πήραν το εισιτήριο για τη σύνταξη απο τον Ελληνα ψηφοφόρο.
Θα μου πείτε υπάρχουν και νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να ξαναδοκιμάσουν τη τύχη τους στη κεντρική πολιτική σκηνή, σαν αρχηγοί αυτή τη φορά.

Το πουλέν του Νίκου Μιχαλολιάκου, το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής με τη σβάστικα στο μπράτσο ,ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κόμματος , ισχυριζόμενος ότι σε 15 ημέρες θα ανακοινώσει όνομα κόμματος  και στελέχη.

Είναι πολύ περίεργο πάντως και μένει να αποδειχθεί, ποιοί μορφωμένοι και σοβαροί Ελληνες θα δεχτούν να στοιχηθούν πίσω από έναν νεαρό με ναζιστικά πρότυπα και ιδεολογία . Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε και μπορεί να το δούμε κι αυτό αν και είναι εντελώς απίθανο.

Δεν το χωράει ο νούς ενός λογικού ανθρώπου ότι είναι δυνατόν πίσω από τον Ηλία Κασιδιάρη να στοιχηθούν πολίτες  ακαδημαϊκοί ,στρατιωτικοί και προπάντων οι έχοντες τη κοινή λογική.
Είναι αδύνατον να θελήσει κάποιος να ακολουθήσει σε μιά πολιτική καριέρα ένα παιδί που γαλουγήθηκε απο τον Νίκο Μιχαλολιάκο τον πατέρα του Ναζισμού και τον ιδεολογικό μέντορα του Εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Είναι αδιανόητο και είμαι σίγουρος ότι κανείς , μα κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα ήθελε μια τέτοια κατάληξη για το όνομά του, για την οικογένειά του ,για τη σταδιοδρομία του.
Απόδειξη του τελευταίου είναι οι δύο Στργοί που έπιασαν τη καλή σαν Ευρωβουλευτές της Χ.Α και στη συνέχεια δεν ήξεραν που να κρυφτούν από τη ντροπή τους.

Οσον αφορά τους λοιπούς επίδοξους κομματάρχες προειδοποιώ από τώρα ότι θα παρακολουθήσουμε ένα έργο σε επανάληψη για το αρχηγιλίκι και το μπικικίνι. Στο ίδιο έργο θεατές και εδώ θα είμαστε να το συζητάμε...

*Ο Αντώνιος Μυλωνάκης είναι Βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής

pronews.gr
photo credits: left.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Τουρκία αποπειράται βήμα -βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας… η χώρα μας ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση», είναι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών.

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα -βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας είχε αναφερθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα» τόνισε ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί τουρκικών σχεδίων για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.

Υπογράμμισε παράλληλα πως η χώρα έχει σχέδιο, το οποίο και θα γίνει γνωστό από σήμερα το μεσημέρι και μετά.

«Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργειών» είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ήδη εδώ και καιρό πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της τουρκικής παραβατικότητας και θα συνεχίσει να το κάνει όταν χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι’ αυτό.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα του World Internet Project που αφορούν στην Ελλάδα και σας καλούμε σε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού
την Τετάρτη 3/6 στις 19:00

Πώς χρησιμοποιούν οι Έλληνες το ίντερνετ; Πόσοι το χρησιμοποιούν, και ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν; Από πού ενημερώνονται, και πόσο εμπιστεύονται τις πληροφορίες που βρίσκουν εκεί; Και τι σκέφτονται για τα ΜΜΕ και τις πηγές ενημέρωσης που έχουν διαθέσιμες σήμερα;

Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα του World Internet Project που αφορούν στην Ελλάδα για το 2019. Το World Internet Project αποτελεί μια διεθνή ερευνητική σύμπραξη που από το 1999 μελετά τη χρήση του ίντερνετ σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα συμμετέχει στη σύμπραξη αυτή από το 2015, με τον συντονισμό του ΕΘνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών - ΕΚΚΕ.

Η πλήρης έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2019 (PDF link) που δημοσιεύεται σήμερα αποτυπώνει την εξέλιξη της χρήσης του ίντερνετ στη χώρα μας, μαζί με μια πλήρη δημογραφική ανάλυση των τάσεων που διαμορφώνονται. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ: 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση (PDF)

Διαβάστε όλες τις έρευνες του οργανισμού για το ίντερνετ & τα ΜΜΕ

Επίσης, την Τετάρτη 3/6 στις 19:00 θα συνομιλήσουμε διαδικτυακά με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα συζητήσει με τον Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο για το πού βρισκόμαστε σήμερα και για τις μελλοντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ενώ θα απαντήσει και στις δικά σας ερωτήματα που θα μπορείτε να στέλνετε κατά τη διάρκεια του Live.

Στόχος της διαδικτυακής αυτής συζήτησης είναι να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Γιατί είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους; Πώς διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και ποια είναι τα οφέλη για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων; Ποια βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποια πρέπει να γίνουν ακόμα;

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και να διατυπώσετε τις δικές σας ερωτήσεις, μπορείτε να γραφτείτε εδώ:

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα για τη συζήτηση εδώ

 

Τέλος, στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει η διαΝΕΟσις γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα diaNEOsis LIVE 1, 2 ,3 & 4  αλλά και τις δύο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO. Μπορείτε να βρείτε όλα τα βίντεο εδώ

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σταύρος Καραγκούνης στέλεχος του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των ειδικών σχολείων. Ειδικότερα με δήλωση του αναφέρει:

«Μετά την πρωτόγνωρη κατάσταση του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που απέκλεισαν κοινωνικά και εκπαιδευτικά τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ήρθε η ώρα της επιστροφής στις αίθουσες με το άνοιγμα των σχολείων.

Η δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε και η ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας στους εκπαιδευτικούς χώρους, φέρνει στην επιφάνεια το κτιριακό ζήτημα της στέγασης των ειδικών σχολείων. Είναι γνωστό ότι γενικά στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τα παιδιά που τυγχάνουν αυξημένης φροντίδας τα οποία εκπαιδεύονται και εγκλιματίζονται εδώ και δεκαετίες σε παλιά ακατάλληλα κτίρια και σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας τα ειδικά σχολεία σε πόλεις του νομού στεγάζονται σε παλιά κτίρια, ακόμη και σε  ημιυπόγεια, με μικρές αίθουσες, χωρίς προδιαγραφές για ασφαλή παραμονή παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, γεγονός που δυσκολεύει την ένταξη των παιδιών αλλά και το εκπαιδευτικό έργο των καθηγητών.

  • Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε η Πολιτεία να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να αντιμετωπίσει το κτιριακό ζήτημα των ειδικών σχολείων με αφορμή την επιδημιολογική κρίση;
  • Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει έστω η αρχή με την ανέγερση ενός σύγχρονου και άρτιου κτιρίου για την στέγαση ενός τουλάχιστον από τα ειδικά σχολεία στο Αγρίνιο, όπως ήδη γίνεται στην Ναύπακτο;
  • Μήπως πρέπει η πολιτεία να αποδείξει ότι τα παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού καταδικασμένα στον αποκλεισμό και την αφάνεια;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς  πρέπει να ξεκινήσουν… χθες τις πιέσεις για χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου, όπως έκαναν στο παρελθόν για ιδιωτικό κέντρο της πόλης του Αγρινίου, που προσφέρει θεραπευτικές υπηρεσίες στα παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες μέσα σε ένα υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο.

Οι ΚΤΥΠ ΑΕ, φορέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μπορούν  να συμβάλλουν με τις μελέτες για την γρήγορη κατασκευή οποιασδήποτε σχολικής μονάδας. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως είναι ο Δήμος και η Περιφέρεια  μπορεί σε σύντομο αναλογικά  χρονικό διάστημα να υπάρξει αποτέλεσμα, προκειμένου να δούμε το χαμόγελο αυτών των μαθητών σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον.

Η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» δε φέρνει αποτελέσματα, όταν τα παιδιά πρέπει να στοιβάζονται σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα λόγω του κορωνοϊού. Πλέον, η διασφάλιση της υγείας των μαθητών και η απρόσκοπτη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι κρατική και κυβερνητική ευθύνη».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ