Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιώντης χώρας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στόχος, η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Όπως, είπε είναι δεσµευµένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης, δεσµευτήκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 79 άμεσα αν χρειαστεί . Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιµοποιούνται µέχρι την εξασφάλιση της διακοµιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς. Ο κ. Κικίλαις τόνισε ότι ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, “οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση”, ενώ “οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ”. “Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά”, σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά”.

Μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο, ενώ έχει προβλεφθεί ακτινωτός σχεδιασµός για µείωση των απαιτούµενων µεταφορών δειγµάτων. Σημειώνεται ότι υπάρχουν µικροί µοριακοί αναλυτές ήδη εγκατεστηµένοι στα παρακάτω νησιά: Μυτιλήνη, Σάµος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυµνος. Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.

“Έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες” υπογράμμισε ακόμα ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι ‘οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί”.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα) και όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας έχουν παραληφθεί άλλες οκτώ κάψουλες, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν ακόμη δύο. Δηλαδή, σύνολο 11. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εναέριες διακοµιδές εκτελούνται µε αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεµική Αεροπορία έπειτα από αίτηµα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. ή εκµισθωµένα πτητικά µέσα από την Πολιτική Προστασία που είναι πιστοποιηµένα για την εκτέλεση αεροδιακοµιδών. Οι πλωτές διακοµιδές, οπως αναφέρεται στο σχέδιο, εκτελούνται µε πλωτά µέσα του Λιµενικού Σώµατος είτε µε µέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο (Σ.Κ.) του Λ.Σ. µετά από αίτηµα του ΕΚΑΒ.

ΔΕΙΤΕΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 724026_2132a2d571-816781e2efdc5ac4

media.enikos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ


Μια Νέα Διαδικτυακή Συζήτηση για την Ελληνική Κοινωνία Μετά την Πανδημία
& Πολλά Νέα Άρθρα


Την Τετάρτη 17/6 στις 19:00 θα συζητήσουμε με τη Μαριέττα Γιαννάκου, τον Τάσο Γιαννίτση και τον Νίκο Δεμερτζή για το πώς διαμορφωθεί η ελληνική κοινωνία μετά την πανδημία (zoom link). Ταυτόχρονα, στο dianeosis.org μπορείτε να βρείτε πλούσια νέα αρθρογραφία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. 

Πώς θα μετασχηματιστεί η ελληνική κοινωνία μετά την κρίση των τελευταίων μηνών; Θα μείνουν μακροπρόθεσμα οι αλλαγές στις στάσεις, τις απόψεις και τις συμπεριφορές των Ελλήνων; Πώς θα αντιμετωπίσουμε μια δεύτερη μεγάλη οικονομική κρίση ή μια αντίστοιχη μελλοντική υγειονομική κρίση; Και πώς θα πρέπει να μοιάζει η επανεκκίνηση της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας στη μετά-Covid-19 εποχή;

Η διαΝΕΟσις διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 19:00 (zoom link) στην οποία συμμετέχουν οι:

  • Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, πρώην Υπουργός
  • Τάσος Γιαννίτσης, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός
  • Νίκος Δεμερτζής, Πρόεδρος του ΕΚΚΕ και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ:

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Εν τω μεταξύ, στην ειδική σελίδα της διαΝΕΟσις για την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της προστέθηκαν πέντε νέα άρθρα. Πιο συγκεκριμένα:

Σε νέο άρθρο του ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Kωνσταντίνος Καρτάλης αναλύει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τα προβλήματα, προκύπτουν και σημαντικές ευκαιρίες -αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι.

Η Φαίη Μακαντάση και ο Ηλίας Βαλεντής από της διαΝΕΟσις καταγράφουν τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία μετά την άρση του lockdown και αναλύουν τους μηχανισμούς που δρουν επισημαίνοντας τις ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες. 

Οι Καθηγητές Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας γράφουν για τις προοπτικές της οικονομίας και της "εργασίας των επί μέρους παραδοτέων" (την επονομαζόμενη "gig economy") στην Ελλάδα. 

Τέλος, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΚΚΕ Νίκος Δεμερτζής αναλύει ορισμένες από τις πολλαπλές και επάλληλες κοινωνιο-επιστημονικές και ψυχολογικές ερμηνευτικές εκδοχές του φαινομένου της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Εκτός από τα άρθρα που αφορούν στις συνέπειες της πανδημίας, στο dianeosis.org  μπορείτε να διαβάσετε και ένα νέο άρθρο από τον Ηλία Νικολαΐδη από τη διαΝΕΟσις στο οποίο παρουσιάζει τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του World Internet Project για την Ελλάδα που υλοποίησε το ΕΚΚΕ.

 

Τέλος, στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε και όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει η διαΝΕΟσις γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας (και, φυσικά, και τα πολλά παλαιότερα βίντεο του οργανισμού).

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα diaNEOsis LIVE 1-5, τις συζητήσεις με ειδικούς για τις επιπτώσεις της πανδημίας, δηλαδή, τη συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουν των Δελφών για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μετά - COVID εποχή αλλά και τις δύο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO. Μπορείτε να βρείτε όλα τα βίντεο εδώ

Αν προτιμάτε, δε, πολλές ομιλίες και συζητήσεις είναι διαθέσιμες και στο podcast της διαΝΕΟσις. Μπορείτε να γραφτείτε εδώ (Apple) ή εδώ (Mixcloud) για να τις παρακολουθείτε.  

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δύο πιο πρόσφατες διαδικτυακές συζητήσεις, αυτές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη αλλά και αυτή για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με αφορμή τη σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις. 

Ολόκληρη η συζήτηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Κυριάκο Πιερρακάκη

Ολόκληρη η συζήτηση για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αφορμή τη σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

 
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Εξακολουθoύμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρηση της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτικη ιστορία της», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νέο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις και τα σχέδια του Τούρκου προέδρου περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη σταθερή του θέση για το ζήτημα, η οποία αντανακλάται στην έκθεση του για τις θρησκευτικές ελευθερίες για το έτος 2019. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ μέσω της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν να σεβαστεί την ιστορία της Αγιά Σοφιάς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την τουρκική μεριά. «Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας» απάντησε το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι NTV. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε, μάλιστα, και σόου παρουσιάζοντας διαθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ. Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος, μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ κάλεσε τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το μήνυμα των ΗΠΑ

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, καταγράφει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που συνδέει την Αμφιλοχία με Λευκάδα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τη ζωή των οδηγών και επιβατών. Πρόκειται για οδικό δίκτυο που είναι χαραγμένο εδώ και πάνω απο 60 χρόνια, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, και στο οποίο είναι συχνό φαινόμενο τα θανατηφόρα τροχαία. Στο παραπάνω οδικό δίκτυο που δικαιολογημένα ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής ως “νέο πέταλο του Μαλιακού” καθώς έχουν συμβεί την τελευταία 10ετία πάνω 1.600 τροχαία ατυχήματα, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 30 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 250.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες προστέθηκε άλλο ένα σοβαρό τροχαίο. Ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία ουσιαστική παρέμβαση, απλώς γίνονται κάποια μπαλώματα, πασαλείμματα που δε λύνουν το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, έχει σταματήσει, η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Ακτίου, που έχει γίνει “γεφύρι της Άρτας”,

καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν νέες αρνητικές εξελίξεις για την επανέναρξη του έργου, καθώς όσο συγκρούονται συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, θα έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση και η παράδοση της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, όπου θα συνδέει την Ιόνια οδό με την Αμβρακία (από την λίμνη Αμβρακία έως την θέση Λουτράκι).Η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τη βελτίωση του υπάρχοντος εθνικού δικτύου που θα παραμείνει σε λειτουργία και θα συνδέει ολόκληρες περιοχές.

Το παραπάνω οδικό δίκτυο καρμανιόλα έχει πολλές στροφές με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει σε κανένα σημείο διαχωριστική νησίδα, με παντελή έλλειψη φωτισμού σε πολύ επικίνδυνα σημεία, ενώ έχουν φθαρεί και σε πολλά σημεία δε φαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές ιδιαίτερα σε επικίνδυνες στροφές, όπου δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα και οδηγούν στο γκρεμό. Στο δίκτυο σημειώνονται μέχρι και πτώσεις βράχων και πετρών αλλά και διάσπαρτες λακκούβες. Επίσης, δεν κόβονται τα κλαδιά παραπλεύρως του δρόμου με αποτέλεσμα να έχουν φουντώσει καλύπτοντας επικίνδυνα την ορατότητα των διερχόμενων οδηγών σε πολλά σημεία.

Αυτή η πολιτική της εγκατάλειψης του δικτύου στην πραγματικότητα αντανακλά τον ίδιο το χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υποχρηματοδοτούν συστηματικά τα αναγκαία έργα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας). Μοναδική λύση που μπορεί να καταστήσει τη μεταφορά δικαίωμα, που μπορεί να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες του λαού, είναι ο κεντρικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα κατασκευών, με κριτήριο όχι το κέρδος των ομίλων, που σήμερα παράγει διόδια και πανάκριβες μεταφορές, αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Δυτικής Ελλάδας με βάση τα παραπάνω ρωτά τη Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας: Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου εθνικού οδικού δικτύου, Αμφιλοχίας – Λευκάδας, διασφαλίζοντας μεταφορές ασφαλείς, που να καλύπτουν τις μεταφορικές ανάγκες του λαού;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ