Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020

Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 21:56

Οι Γερμανοί μας βάζουν στην πρίζα

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου 

Ενώ η κατεστραμμένη από τα Μνημόνια Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα μεγάλη οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας, ενώ το χρέος εκτοξεύεται, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα λαμβάνει αστρονομικές διαστάσεις, ενώ η Τουρκία μάς επιτίθεται καθημερινά, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πρέπει κατά προτεραιότητα να μειώσουμε τους ρύπους και να προστατεύσουμε το κλίμα του πλανήτη, λέει η κυβέρνηση, γι’ αυτό εκτός από την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα κλείσουμε και τα λιγνιτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Οι Γερμανοί και οι Πολωνοί μπορούν να εξακολουθήσουν να καίνε λιγνίτη, οι Κινέζοι (παράγουν το 25% των παγκόσμιων ρύπων) να καίνε λιθάνθρακα, αλλά εμείς οι φτωχοί είμαστε οικολόγοι κι ας πεθάνουμε αύριο από πείνα.

Μέχρι το τέλος του 2021 η κυβέρνηση θα διαθέσει, για αρχή, περίπου 100 εκατ. ευρώ για να επιδοτεί μέχρι το 15% της λιανικής τιμής (προ φόρων) του κόστους αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όριο της επιδότησης τα 5.500 ευρώ. Αν υπολογίσουμε, συντηρητικά, ότι ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στοιχίζει περίπου 25.000 ευρώ, τότε η επιδότηση στοχεύει στην εισαγωγή περίπου 27.000 οχημάτων. Στο παράδειγμα, από τις 25.000, τα 3.750 ευρώ θα είναι η επιδότηση και τα υπόλοιπα 21.250 ευρώ θα τα πληρώσει ο έλληνας αγοραστής. Παράλληλα το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα επιβαρυνθεί με εισαγωγές 675 εκατ. ευρώ. Τέλεια, είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα!

Μπορεί τελικά να εισαχθούν λιγότερα αυτοκίνητα, γιατί η επιδότηση θα δίνεται και σε ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα – για ηλεκτρικά πατίνια δεν ακούσαμε τίποτα ακόμη ! Το οικονομικό αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο και θα πρόκειται μόνο για την αρχή.

Ποιος όμως θα πουλήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εισπράξει τα περίπου 675 εκατ. μέσα σε ενάμιση χρόνο; Θέλει και ρώτημα; Μα κυρίως η Γερμανία. Από τα περίπου 12 μοντέλα που κυκλοφορούν τα 8 είναι γερμανικά, 1 γαλλικό, 2 ιαπωνικά και ένα, το πιο ακριβό (87.500 ευρώ), αγγλικό.

Παράλληλα στην Ελλάδα θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε σταθμούς επαναφόρτισης σε δημόσιους χώρους και στις εθνικές οδούς, ειδικά συνεργεία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ τα σημερινά συνεργεία προοδευτικά θα κλείνουν. Πρόκειται για μια επένδυση που δε συμφέρει και δε χρειάζεται η χώρα μας, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

Όλα γίνονται στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής» που προκαλείται, όπως μας λένε, από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όμως η Γη, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, άλλοτε θερμαίνεται και άλλοτε ψύχεται, όχι από την ανθρώπινη δραστηριότητα  αλλά, από την αυξομειούμενη ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται και η οποία εξαρτάται από τις καταιγίδες στην επιφάνεια του Ήλιου (βλέπε σχετικό άρθρο: «Η κλιματική απάτη» στο www.greekattack.gr  στις 27-9-19).

Είναι απόλυτα κατανοητό η Γερμανία και άλλες βιομηχανικές χώρες να υιοθετούν την «κλιματική υστερία» γιατί θέλουν να πουλήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά  πάνελ. Εμείς όμως οι φτωχοί και κατεστραμμένοι γιατί να στερηθούμε από το μοναδικό ενεργειακό πόρο μας, τους λιγνίτες και να επιδοτούμε με δανεικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία;

Μήπως κ. Μητσοτάκη και κύριοι της κυβέρνησης θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να επιδοτήσετε μερικές κτηνοτροφικές μονάδες για να αυξηθεί η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος και γάλακτος στα οποία η Ελλάδα είναι έντονα ελλειμματική; Μήπως θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να επιδοτήσετε μερικές βιομηχανίες για να παράγουν περισσότερα προϊόντα αντί να κάνουμε εισαγωγές και για να βρουν δουλειά οι σημερινοί άνεργοι; Μήπως θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο όλα αυτά τα χρήματα να δοθούν για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων ώστε, με περισσότερα μέσα, να μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιθετική Τουρκία; Λέμε μήπως;

Αν όμως αγαπάτε τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ενδιαφέρεστε για το κλίμα γιατί δεν επιδοτείτε την κατασκευή τους σε μια ελληνική βιομηχανία π.χ. την ΕΛΒΟ που θέλετε να την πουλήσετε; Σας θυμίζουμε ότι το πρώτα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (Enfield 8000) κατασκευάστηκε το 1973 στη Σύρο και ήταν ελληνικής έμπνευσης, σχεδίασης και χρηματοδότησης από ένα μεγάλο εφοπλιστή.

Ξέρουμε ότι απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο του γερμανικού imperium. Ξέρουμε ότι μας ελέγχουν με το συναλλαγματικό χρέος που δημιουργήθηκε από το  ευρώ, ένα νόμισμα που δεν μπορούμε να εκδώσουμε αλλά πρέπει να το δανειζόμαστε από τους επικυρίαρχους.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τα ξενοδοχεία του Αγρινίου, «Εσπερια» και «Μαρπεσα» επισκέφθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, με την ευκαιρία της επανέναρξης λειτουργίας τους μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως τόνισαν οι ξενοδόχοι, η πρώτη εικόνα από την επαναλειτουργία τους είναι πολύ ενθαρρυντική για την αγορά και τις προσδοκίες τόσο των κρατήσεων και διανυκτερεύσεων, όσο και των εστιατορίων και καφέ τους.

Ο κ. Λιβανος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πρώτα αυτά αισιόδοξα σημάδια, που δημιουργουν, οπως είπε, βάσιμες προσδοκίες ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις σημαντικες απώλειες από το παγκόσμιο αλλά και το εγχώριο lockdown.

Ο κ. Λιβανός είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό για τις προκλήσεις της νέας περιόδου που εγκαινιάζεται, ταυτόχρονα με τη σταδιακή επαναφορά στην προ της πανδημίας καθημερινότητα.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές επλήγησαν σημαντικά από το lockdown, γι αυτό και ήταν από τους κλάδους που η κυβέρνηση στήριξε ενεργά από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, υπογράμμισε ότι πέραν, του τουρισμού από το εξωτερικό, το πρόγραμμα για τον οποίον ήδη ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει δραστικά τον εσωτερικό τουρισμό, τον κοινωνικό τουρισμό και τον τοπικό τουρισμό, με τολμηρά μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χώρα θα καταφέρει να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην οικονομική ύφεση, λόγω του κορονοϊού.

“Περίπου στο 7% υπολογίζεται η ύφεση, όπως εκτίμησε ο κ. Λιαργκόβας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είναι σύντομη”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ και εκτίμησε ότι στη διετία το εισόδημα της χώρας δεν θα μειωθεί. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι τα 32 δισ. και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, προορίζονται για την… μεταμόρφωση της Ελλάδας και να υπάρξει ανάκαμψη.

Σχετικά με το ζήτημα με τις τράπεζες και τις εξασφαλίσεις για δάνεια, ο κ. Πέτσας είπε πως θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν συνέχεια για εξασφαλίσεις.

Για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, επανέλαβε ότι θα ανακοινωθούν διευκολύνσεις στο επόμενο διάστημα. “Έχουν δοθεί ήδη παρατάσεις για φορολογικές υποχρεώσεις”, όπως είπε ο κ. Πέτσας, και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει τον κόσμο και μετά την κρίση του κορωνοϊού με δόσεις.

Για τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να “μην ανησυχεί γιατί δεν θα γίνουν εκλογές”.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι “δεν φοβόμαστε. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας” και επισήμανε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας πως υπάρχει “σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων”.

Και συνέχισε: “Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Έχουμε πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η δική μας προετοιμασία και τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού θα συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα”.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς συνδέεται η πανδημία του κορονοϊού και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τι συνέβη στην Ελλάδα μετά την άρση του lockdown.

Στο επιστημονικό μικροσκόπιο έχουν μπει πλέον τόσο η διασύνδεση ανάμεσα στον κορονοϊό και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όσο και η επίπτωση της ρύπανσης στην ασθένεια. Κι ενώ τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης έφεραν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως, η άρση τους επανέφερε τα αιωρούμενα σωματίδια και τις υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων.

“Η διασύνδεση ανάμεσα στην πανδημία COVID-19 και την περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι από τις πλευρές που μελετώνται ιδιαίτερα έντονα από την πρώτη στιγμή που κηρύχθηκε η πανδημία από τον ΠΟΥ”, επισημαίνει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και συμπληρώνει: “Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι άνοδος κατά μόλις 1 μg/m3 στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 συνδέεται με αύξηση 15% στη θνητότητα από COVID-19”

Η διασύνδεση αυτή σχετίζεται τόσο με την έναρξη και τους μηχανισμούς μετάδοσης της λοίμωξης όσο και με την τρωτότητα του πληθυσμού λόγω προηγούμενης επιβάρυνσης του οργανισμού από την έκθεση σε τοξικούς ρύπους που τείνουν να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει ένα υψηλό ιϊκό φορτίο, αναφέρει ο ειδικός.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, η ρύπανση επιβαρύνει σε τέτοιο βαθμό των ανθρώπινο οργανισμό, που το ανοσοποιητικό του σύστημα καταλήγει να αδυνατεί τελικά να αντεπεξέλθει στα υψηλά ιικά φορτία.

«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός λόγω της πολύπλευρης ρύπανσης, Οπωσδήποτε η έκθεση σε ατμόσφαιρα με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων ενισχύει την τρωτότητα του ανθρώπινου οργανισμού», τονίζει ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Αύξηση επιπέδων ρύπανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά την άρση του lockdown

Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου στον αστικό ιστό της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλες πόλεις) καταγράφηκε μια μείωση στα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά σημειώνεται μια επαναφορά σε υψηλότερα επίπεδα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άρσης των μέτρων αποκλεισμού τον Μάϊο.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η χρονική διακύμανση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε διαφορετικούς σταθμούς μέτρησης στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα.

Μετά το κλείσιμο των σχολείων η ρύπανση από τις μεταφορές μειώθηκε κατά 25%, ενώ η συνολική μείωση της ρύπανσης από τις μεταφορές κατά τη διάρκεια του lockdown ανήλθε στο 38% σε σύγκριση με την προ lockdown εποχή. Τα επίπεδα ρύπανσης από τις μεταφορές στην πόλη αυξήθηκαν κατά 26% στις 11 Μαΐου ενώ σήμερα βρίσκονται στο +34% σε σχέση με την προ lockdown εποχή.

Συγκρίνοντας τις ίδιες μεταβλητές με την προηγούμενη χρονιά (2019) είχαμε μια μείωση της τάξης του 45-60% κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων σήμερα είμαστε στο +11% σε σχέση με πέρυσι. Η ρύπανση από τις λοιπές αστικές δραστηριότητες πλην των μεταφορών σημειώνει σήμερα μια μείωση της της τάξης του 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ κατά τη διάρκεια του lockdown η σχετική μείωση ήταν μόνο 5-10% (προφανώς λόγω περισσότερων οικιακών δραστηριοτήτων).

Όπως εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης, «τα παραπάνω αποτελέσματα του πειράματος μεγάλης κλίμακας που ήταν το lockdown για τις ελληνικές πόλεις καταδεικνύουν τη σημασία των αστικών μεταφορών στον περιβαλλοντικό φόρτο στη δημόσια υγεία. Η δυνατότητα ηλεκτροδότησης των μεταφορών στις πόλεις αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην υγεία των κατοίκων.

Μελέτη διαφορετικών σεναρίων σχετικά με παρεμβάσεις στο σύστημα μεταφορών στη Θεσσαλονίκη από το Eργαστήριo Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (EnveLab) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ICARUS έδειξε ότι η έναρξη χρήσης του METΡO θα οδηγούσε σε μια μείωση της θνητότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 4-5% με μια εξοικονόμηση στο σύστημα δημόσιας υγείας της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μετατροπή του 50% του στόλου των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη σε ηλεκτροκίνητα θα οδηγούσε σε μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας λόγω μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 4%, ενώ η εξοικονόμηση στο σύστημα δημόσιας υγείας θα ανέρχονταν σε 162 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Κέντρο Πρόβλεψης Περιβαλλοντικών Προβλημάτων και ακραίων φαινομένων

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ,ανιχνεύουν και την έκθεση στα χημικά. Για παράδειγμα, στο αίμα σχεδόν όλου του πληθυσμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εντοπίζονται και από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ οι συνθετικές χημικές ενώσεις PFAS, που χρησιμοποιούνται σε μία σειρά οικιακών και βιομηχανικών προϊόντων, από τα μαγειρικά σκεύη τεφλόν, σε πολλές συσκευασίες τροφίμων μέχρι αδιάβροχα ρούχα.

Οι ενώσεις αυτές που επηρεάζουν έντονα την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει βιολογικές απειλές όπως ο νέος κορωναϊός, διασπώνται πολύ δύσκολα και δεν απομακρύνονται. Μαζί με άλλα μη βιοαποδομήσιμα στοιχεία συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε συνολικά το εκθεσίωμα, δηλαδή τη συνολική διαχρονική έκθεση του ανθρώπου σε παρόμοιες ουσίες και γενικότερα παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής.«Δυστυχώς», συμπληρώνει, « λείπει σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο ένα κέντρο πρόβλεψης περιβαλλοντικών προβλημάτων και πιθανών ακραίων φαινομένων, όπως για παράδειγμα έχουμε για τον καιρό. Είναι φανερό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθυστερήσαμε πολύ στο να αντιληφθούμε τη σφοδρότητα του κύματος του COVID-19. Θα μπορούσε να συγκροτηθεί άμεσα ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο, που θα συντονίζει ιδρύματα από διάφορες χώρες, θα συνενώσει γνώσεις και υπολογιστική ισχύ, θα λειτουργεί σαν ένα virtual ινστιτούτο άμεσης επιστημονικής δράσης, χωρίς όμως τα βαριά κόστη που συνήθως χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους επιστημονικά κέντρα», προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης.

iatropedia.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ