Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020

γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα, η οποία κορυφώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Καθίσταται σαφές πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα μεταφέροντας την πίεση και τα διλήμματα στην πλευρά της Ελλάδος.

Ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας, που έχει πλέον στις επιλογές της ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, υπάρχουν διάφορα σενάρια, που συνδέονται και με τον τρόπο μεθόδευσης των επιδιώξεων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρώτο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, εκ μέρους της Λιβύης, σε απόσταση 6-12 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές. Τούτο θα είναι μια πολύ σοβαρή παραβίαση.

Δεύτερο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε απόσταση ολίγον πέραν των 12 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό θα θεωρείται πολύ σοβαρή παραβίαση.

Τρίτο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αυτό θα είναι παραβίαση, ενώ η Άγκυρα θα «ανοίγει λογαριασμό» στην περιοχή, κλιμακώνοντας σταδιακά.

Τέταρτο σενάριο, να προχωρήσει στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Αυτή η κίνηση πέραν από την αμφισβήτηση των θαλάσσιων περιοχών, επιχειρεί να προλάβει και το ενδεχόμενο Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν στον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ. Τούτο το θέμα, βέβαια,  χρονολογείται, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται λόγω των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου.

Οποιοδήποτε σενάριο και να ισχύσει, επί της ουσίας η Άγκυρα προχωρεί στην εφαρμογή του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου και γενικότερα του μεγαλεπήβολου οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι είχε κληθεί, την περασμένη Πέμπτη, στην Άγκυρα ο υποτακτικός της, ο ηγέτης του καθεστώτος της Τρίπολης, αλ Σάρατζ, για να προχωρήσει η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στη βάση του Μνημονίου και στη συνέχεια να αρχίσουν γεωτρήσεις.

Αυτή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας φέρνει την Αθήνα προ των ευθυνών της. Παρά το γεγονός ότι για μια μεγάλη περίοδο η Ελλάδα υποβάθμιζε τις τουρκικές κινήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει ένας προβληματισμός για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Είναι προφανές πως η Τουρκία προχωρώντας στην υλοποίηση των σχεδιασμών δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας. Πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν πως για πρώτη φορά βρισκόμαστε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτη κατάληξη.

Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή απαντήθηκε ως εξής: Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε.

Είναι σαφές πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος εάν με τον ένα άλλο τρόπο «καταπιεί» νέα τελεσμένα από την Τουρκία. Θα αναγκασθεί σε παραίτηση.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στην Αθήνα αναμένουν, όταν οι εξελίξεις φθάσουν στο παρά πέντε μιας σύγκρουσης, πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους. Στην Αθήνα εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ δυσκολεύουν την όποια εμπλοκή, ενώ υπενθυμίζεται πως η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί διανύουν και μια περίοδο στρατηγικής αμηχανίας, ενώ είναι απόντες- με επιλογή τους- από την περιοχή. Αυτό το στρατηγικό κενό επιχειρεί να καλύψει η Άγκυρα, παρόλο που υπάρχουν κι άλλοι παίκτες δυνατότεροι που προαλείφονται για τον ρόλο αυτό, όπως είναι η Ρωσία αλλά και η Κίνα.

Πέραν των πιο πάνω, οι ΗΠΑ παραπέμπουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε διάλογο για να λύσουν τις διαφορές τους. Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές; Η Άγκυρα έχει γκριζάρει ελληνικές θαλάσσιες περιοχές ( όπως έπραξε και στην Κύπρο), τις διεκδικεί και τώρα προχωρεί στην αρπαγή τους. Σε ένα ενδεχόμενο διάλογο θα συζητηθεί ένας συμβιβασμός για τις «γκρίζες περιοχές»; Αυτό επιδιώκει η Τουρκία!

Είναι σαφές πως η παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών κινήσεων από την Αθήνα έχει φέρει τις εξελίξεις στο παρά πέντε μιας ενδεχόμενης κρίσης. Τώρα, λοιπόν, που έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι, επιχειρείται να προβληθεί μια διαφορετική προσέγγιση, περισσότερο σε σχέση με τη ρητορική που υιοθετείται στη δημόσια σφαίρα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στη Λευκωσία, βιώνοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές επεκτατικές κινήσεις, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο έδαφος, έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά μια εκστρατεία ενημέρωσης κυβερνήσεων, ενώ στόχος είναι η αναβάθμιση κοινών δράσεων. Το βασικό επιχείρημα είναι πως η τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και ευρύτερα. Οι κινήσεις της Λευκωσίας γίνονται παράλληλα και στην Ε.Ε., τόσο με τα θεσμικά όργανα όσο και με εταίρους. Η χρονική συγκυρία ενδεχομένως να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

ΧΑΛΑΣΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΜΠΟΖΚΙΡ

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινήθηκε έντονα σε διπλωματικό επίπεδο και έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία, αποτρέποντας πανηγυρικώς, διά βοής, εκλογή στη θέση του προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, του Τούρκου βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ. Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής, αν και ο Μποζκίρ θα εκλεγεί ούτως ή άλλως, καθώς δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία και θα μετρήσουν τα λευκά και η αποχή. Είναι σαφές πως η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση την προδιαγεγραμμένη εκλογή του εκπροσώπου της κατοχικής δύναμης. Ως εκ τούτου, κινητοποιήθηκε το ΥΠΕΞ με επαφές στο ψηλότερο επίπεδο.

Κύπρος και Αρμενία απέστειλαν κοινή επιστολή, με την οποία εξηγούν τους λόγους που αντιτίθενται στην εκλογή του Τούρκου αξιωματούχου. Γίνεται αναφορά στις απειλές και επιθετικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας κατά της Κύπρου, την κατοχή τμήματος της χώρας, καθώς και την παράνομη ανακήρυξη ψευδοκράτους. Στην επιστολή αναφέρεται πως η Τουρκία εδώ και 30 χρόνια επιβάλλει εμπάργκο στην Αρμενία, ενώ αρνείται τη γενοκτονία.

Η Ελλάδα απέστειλε χωριστή επιστολή, με την οποία επίσης έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει σχέση με το γεγονός ότι βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ομάδα του ΟΗΕ, της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Κύπρος ανήκει στην ασιατική!

Η Αθήνα δεν αντέδρασε όταν υποβλήθηκε η τουρκική υποψηφιότητα καθώς, όπως εξηγεί στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, ήθελε να επιδείξει καλή θέληση έναντι της Άγκυρας.

Στη συνέχεια, όμως, η τουρκική συμπεριφορά- καθημερινές παραβιάσεις, εργαλειοποίηση μεταναστών, τα γεγονότα στον Έβρο, οι κινήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας- οδήγησαν την Αθήνα να αντιδράσει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επιστολή έχει αποσταλεί- μετά την Κύπρο, Αρμενία, Ελλάδα- και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Η επιστολή αναφέρεται στη συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή. Σημειώνεται πως κι άλλες χώρες ετοιμάζονται να αποστείλουν επιστολές, με τις οποίες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εκλογή Μποζκίρ.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η επιδίωξη της Ελλάδας για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο εμφανίζεται ως το πιο αποτελεσματικό όπλο για το νομικό τουλάχιστον μπλοκάρισμα των τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας.

Φαίνεται δε, να σχηματίζεται ένα ευρύτερο εσωτερικό μέτωπο υπέρ αυτής της προοπτικής.

Μεθαύριο Τρίτη 9 Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα.

Η ατζέντα των συνομιλιών είναι ευρύτερη ωστόσο ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου» χωρίς να προδικάσει εξελίξεις ή να αποκαλύψει κάτι περισσότερο για το στάδιο των συζητήσεων με την Ιταλική πλευρά για μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Για το θέμα αυτό όπως έχουν αποκαλύψει τα ΝΕΑ, η Αθήνα θέλει να «πατήσει γκάζι» και παράλληλα με την Ιταλία στις προτεραιότητες της Ελλάδας είναι να προχωρήσουν οι συζητήσεις και με την Αίγυπτο για την ανακήρυξη ΑΟΖ, και τις τελευταίες αναβαθμισμένες προκλήσεις της Τουρκίας και την άκρως επιθετική της συμπεριφορά που έχει στόχο να θέσει σε πρακτική εφαρμογή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι επαφές Αθήνας – Καΐρου, αναθερμάνθηκαν και στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έστειλε σαφές μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ κατήγγειλε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές.

https://www.agriniopress.gr/wp-content/uploads/2020/06/AOZ.jpeg

Τελευταίο επεισόδιο είναι η προαναγγελία για έναρξη γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης ως το τέλος του 2020, με την αποστολή στη Λιβύη του γεωτρύπανου «Κανουνί», κατόπιν ερευνών από τα ερευνητικά σκάφη «Μπαρμπαρός», «Όρουκ Ρέις» και το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Την ίδια ώρα πάντως αυτό δεν εμποδίζει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να κάνει ήπιες δηλώσεις και να χαμηλώνει τους τόνους ζητώντας ειρηνική διευθέτηση με αμοιβαίο σεβασμό της επίλυσης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,

Η Τουρκία φοβάται θερμό επεισόδιο

Πέραν των δηλώσεων πολεμικής ετοιμότητας τις οποίες επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε ότι δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο.

Μάλιστα αυτή την εκτίμηση, ότι δεν συμφέρει τον Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο, έκανε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στο MEGA επανέφερε μια παλιότερη άποψή του πως σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία η Ελλάδα θα είναι μόνη της, παρά τους συμμάχους που διαθέτει σε διπλωματικό επίπεδο.

Συναίνεση Τσίπρα

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Αποστολάκης σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του τη σημασία να αποκτήσουν προτεραιότητα στην ελληνική διπλωματία η υπογραφή συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ ως απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» δήλωσε έτοιμος να παράσχει να παράσχει συναίνεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

«Εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουμε τη συμφωνία με την ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποτροπή

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την όποια κριτική του –με επίκεντρο τους κυβερνητικούς χειρισμούς υποβάθμισης του περιστατικού στον Έβρο- έδειξε να συναινεί στην πολιτική επίδειξης ισχύος και αποτροπής έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Εάν το ερώτημά σας είναι αν θα επιτρέπαμε στην Τουρκία να κάνει έρευνα 6 μίλια από τα ελληνικά νησιά, η απάντηση είναι προφανώς όχι. Όπως δεν της επιτρέψαμε και τον Οκτώβριο του 2018, όταν με αρχηγό ΓΕΕΘΑ το ναύαρχο Αποστολάκη, η στάση μας ήταν σαφέστατη και επιχειρησιακά όχι μόνο ρητορικά. Και τους αποτρέψαμε. Έφυγαν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας ουσιαστικά στην αποχώρηση του Μπαρμπαρός τον Οκτώβριο του 2018 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα όταν έσπευσε στη συγκεκριμένη περιοχή η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια δυναμική ελληνική απάντηση αν η Τουρκία θελήσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο με πλωτό φράγμα νοτίως της Κρήτης για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών, όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και πρότεινε ως εθνική στρατηγική την ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες ως απάντηση στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή.

«Η στρατηγική μας πρέπει να είναι να κλείσουμε την ΑΟΖ με την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο και αμέσως μετά να ορίσουμε και εμείς συντεταγμένες» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει καταθέσει μονομερώς συντεταγμένες, έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ένα παράνομο σύμφωνο. Εμείς διαμορφώνοντας συνεργασίες, αναδεικνύοντας την ευρωτουρκική πτυχή, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάθεση συντεταγμένων με στόχο να προχωρήσουμε μέσα από διερευνητικές για την επίλυση της διαφοράς μας».

Μαστίγιο και καρότο

Συμπλήρωσε δε ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει μια στρατηγική καρότου και μαστίγιου απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να έχεις στο τραπέζι και την απειλή και τη θετική προοπτική».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη τόνισε εκ νέου την προτεραιότητα της ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας και Αιγύπτου.

«Εάν αυτό εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική όπως σας την περιέγραψα και δεν είναι μια επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά ένα επεξεργασμένο σχέδιο όπου θα είναι το τέλος μιας ολόκληρης στρατηγικής, φυσικά και θα τη στηρίζαμε. Δεν θα συμφωνούσα καθόλου όμως να πάμε στη Χάγη χωρίς να έχουμε κάνει πριν αυτές τις κινήσεις που σας είπα. Και σίγουρα όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν καταστροφικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίγυπτος και Ισραήλ δεν θέλουν να κλείσουν το παράθυρο στην Τουρκία

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πάντως το θέμα των ΑΟΖ ειδικά με την Αίγυπτο δεν είναι τόσο απλό όπως φαίνεται από την πολυπλοκότητα των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ «είναι χώρες που δε θέλουν να κλείσουν εντελώς το παράθυρο μελλοντικής συνεργασίας με τη Τουρκία».

Στο Τελ Αβίβ ο Μητσοτάκης

Σημειώνεται δε ότι στις 16 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ισραήλ στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την πανδημία. Μάλιστα στην ελληνική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό θα είναι, μεταξύ άλλων υπουργών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ευρύτατη ατζέντα αυτού του ταξιδιού του πρωθυπουργού η γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο είναι στην κορυφή. Μάλιστα η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ έρχεται σε μια συγκυρία που κατά την οποία είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που ήθελαν σοβαρή απόπειρα επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Από την μεριά του ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και με το Ισραήλ δεν είναι συγκυριακά αλλά έχουν στρατηγικό βάθος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει φέρει σε ένα σημείο καμπής τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο τυχαίο δεν είναι.

Θαλάσσια δύναμη του 21ου αιώνα

Όπως αναδεικνύεται και από την συνέντευξη του Τζεμ Γιουρντενίζ, του εμπνευστή του τουρκικού δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα» στο «Βήμα της Κυριακής», η κλιμάκωση της έντασης από την

Άγκυρα, η επιθετικότητα και οι διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Αθήνας είναι μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής που ξεπερνά αυτές καθ’ αυτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αυτή η νέα στρατηγική της Τουρκίας ουσιαστικά συνίσταται στο να μετατραπεί σε θαλάσσια δύναμη του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο ευρύτερων και παγκόσμιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την είδηση μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak – O Ερντογάν βλέπει πολύ σοβαρά το ζήτημα, γράφει η Hurriyet

Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή.

Αν η προσφυγή στις 2 Ιουλίου γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία προσπάθειας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι, στην περίπτωση δηλαδή που αποδειχθεί πως η υπογραφή είναι πλαστή. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω σύλλογος είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άλλα όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Hurriyet: Ο Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς επανέρχεται ο αρθρογράφος της «Hurriyet», Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό, υποστηρίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Προσπαθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία, καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία, ούτε αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα-αύριο. Δεν θα πάρει όμως και πολύ. Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού», αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας ότι στην Αγία Σοφία διαβάζεται ήδη το Αδδάν (κάλεσμα για προσευχή) και ότι το μόνο που μένει είναι να ανοίξει ο χώρος για λατρεία.

Μετά την εντολή Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα προς τα στελέχη του κόμματος, αυτό που διερευνάται -σύμφωνα με τον Αμπνουλκαντίρ Σελβί- είναι το εάν είναι αρκετό να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα του 1934, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η Αγία Σοφία ως τόπος μουσουλμανικής λατρείας.

Η εντολή του Ερντογάν για έρευνα του ζητήματος

Απτόητος συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί η Αγία Σοφία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», πριν από μερικές μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό, αλλά και στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι ο Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί», αναφέρει το δημοσίευμα ότι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θα έχει ως στόχο την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης συνολικά της Οικονομίας, αλλά και ειδικότερα του κλάδου του τουρισμού μετά το lockdown ελέω της πανδημίας του κορονοϊού εξετάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο της διαρκούς και συντονισμένης προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους οικονομικούς κραδασμούς, αλλά και να στηρίξει εμπράκτως τον κόσμο της εργασίας, ο πρωθυπουργός οριστικοποιεί τις επόμενες ημέρες και ανακοινώνει ο ίδιος -βάσει των έως τώρα πληροφοριών- τη μεθεπόμενη εβδομάδα ακόμη μία ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ της πραγματικής Οικονομίας και στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και της στήριξης των επιχειρήσεων. Κεντρικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η επικαιροποίηση του σχεδίου – γέφυρα, ύψους 24 δισ. ευρώ, που περιέγραψε ο ίδιος και εξειδίκευσαν ακολούθως οι Χ. Σταικούρας, Α. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης και Χ. Θεοχάρης.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της αμέσου δράσεως, καθώς, όπως εξηγούν, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον επιτρέπει μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία. Όπως δήλωσε, εξάλλου, προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «με βάση τους πρόδρομους δείκτες, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη, από άλλες χώρες».

Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν στο γενναιόδωρο ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο, αλλά και στον φθηνό δανεισμό, ενώ επιμένουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύονται οσονούπω οριοθετώντας κατ’ ουσίαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, εντός των οποίων τοποθετείται η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία. Μεταξύ των δράσεων που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις, αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος, εξάλλου, πιθανώς την Πέμπτη, αναμένονται ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που αφορούν στην έναρξη της τουριστικής κίνησης από τις 15 Ιουνίου. Μολονότι, οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο Τρίτη σε σύσκεψη, που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσδιορίσει επ’ ακριβώς τη γενικότερη στρατηγική σε ό,τι αφορά στη διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων, που θα γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αναμένεται να αποσαφηνισθεί ο αριθμός, το πότε και το πώς θα διενεργούνται τα τεστ, που θα είναι δύο ειδών: τα μοριακά, που γίνονται έως και σήμερα και τα rapid tests, καθώς ορισμένα εξ αυτών πλέον παρουσιάζουν αξιοπιστία άνω του 95%. Επιπλέον, αναμένεται να παρουσιασθεί το συνολικό και οριζόντιο σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στα νησιά, που αφορά τόσο σε επιπρόσθετες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και σε βελτίωση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, των υφιστάμενων δομών. Επιπλέον, πρόκειται να περιγραφούν με πάσα λεπτομέρεια τα ακριβή βήματα, που θα ακολουθηθούν, εφόσον εντοπισθεί κρούσμα του κορονοϊού σε κάποιο νησί, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αποφασιστεί είτε επί τόπου καραντίνα είτε διακομιδή σε νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου.

Πηγή: ethnos.gr