Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής της χώρας, οι δοσοληψίες και  οι δωροδοκίες. Σε βαθμό που καθορίζουν πλέον τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, μέχρι και για την υγεία του λαού, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, άλλα και αποτελούν το κύριο εργαλείο άσκησης της πολιτικής της.

Η φίμωση του Τύπου στη χώρα μας από την κυβέρνηση, είτε μέσω της εξαγοράς της σιωπής του, είτε μέσω εκφοβισμού και εκβιασμών, έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Είναι μια κατάσταση πρωτοφανής, που ανάλογή της δεν έχουμε ζήσει ούτε καν στην περίοδο της χούντας. Τότε, ο έλεγχος επιτυγχανόταν μέσω της λογοκρισίας, ενώ τώρα, σε «δημοκρατικό» -υποτίθεται- πολίτευμα, έχουμε την πλήρη, απροκάλυπτη και προκλητική φίμωση του Τύπου, τον απόλυτο έλεγχο του τι θα «περάσει» στον δημόσιο λόγο και τι θα «θαφτεί» κάτω από ένα πέπλο «ομερτά», την πλήρη φίμωση του πολιτικού διαλόγου και της ενημέρωσης.

Απόδειξη των παραπάνω, αποτελεί το γεγονός ότι για καταγγελίες τόσο σοβαρές και στοιχειοθετημένες, όπως αυτές που έχει δημοσιεύσει ο κ. Γιώργος Τράγκας, όχι μόνο δεν έχει κινηθεί κανένας εισαγγελέας, όχι μόνο δεν έχουν ξεσηκωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός κοινοβουλίου, ζητώντας εξηγήσεις, αλλά ούτε καν έχουν γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης! Δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι αυτός που κάνει αυτές τις καταγγελίες, ή για ποιον λόγο˙ το περιεχόμενο των καταγγελιών είναι τέτοιο, που θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να διερευνηθούν σοβαρά. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται με απόλυτη σιωπή, αποδεικνύει πόσο ελεγχόμενα είναι πλέον στις μέρες μας τα ΜΜΕ. Επιπλέον, τίθεται σοβαρό ζήτημα πολιτικής ομαλότητας, καθώς με το πρόσχημα της πανδημίας, το καθεστώς απεκδύεται και το τελευταίο «φύλλο συκής» της κατ’ επίφασιν δημοκρατικότητάς του, αποκαλύπτοντας στην πλήρη της μορφή την απολυταρχική του φύση!

Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει αυτό το καθεστώς, που λειτουργεί με όρους και πρακτικές μαφίας, έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τα πάντα: τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και αποδεικνύει καθημερινά ότι είχαμε – δυστυχώς – δίκιο, όταν, από την πρώτη στιγμή καταγγέλλαμε ότι τα ηνία της χώρας τα έχει αναλάβει το οργανωμένο έγκλημα!

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2020

Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μόλις ο Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε για αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έσπευσε να ξορκίσει το κακό. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία, τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού, η Ένωση  Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση της στις παρεμβάσεις αυτές και τούτο διότι τις κρίνει αντισυνταγματικές.

Φυσικά δεν προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι και οι δικαστικοί συνδικαλίζονται και ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα στενά επαγγελματικά τους συμφέροντα. Όμως το επίδικο είναι αν τα στενά επαγγελματικά συμφέροντα των δικαστών θα επηρεάσουν τις λοιπές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη με βασικότερη όλων την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης. Είδαμε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού παρά πολλοί τομείς της δημόσιας διοίκησης να μπαίνουν σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού. Σχεδόν παντού έγιναν κάποια βήματα. Παντού εκτός από τη Δικαιοσύνη.

Είπε ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Π. Πικραμένος αναφορικά με τα προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση των διαδικασιών: «Σίγουρα θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Δύο λόγους τους οποίους μπορώ να επισημάνω για τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη είναι μια νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στους δικαστές και στον μη έλεγχό τους, και ο δεύτερος είναι η έλλειψη μέσων η οποία υπάρχει. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία, τι πιο ωραίο μέσα στο πακέτο να προβλέπεται η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων στα ψηφιακά προγράμματα, η αυστηροποίηση του πλαισίου, να αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη δικαστών και υπαλλήλων να εργάζονται με τα ψηφιακά συστήματα» Μάλιστα υπογράμμισε ακόμη ότι «για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της δικαιοσύνης».

Και φυσικά έχει απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα είναι αν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συντεχνιακά συμφέροντα των δικηγόρων και των δικαστών, όπου γνωστές είναι κάποιες χρόνιες αγκυλώσεις.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν καταλάβει στη Κυβέρνηση ότι όταν μια υπόθεση τελεσιδικεί μετά από οκτώ ή δέκα χρόνια, τότε δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Και αυτό αφορά τον απλό πολίτη, αφορά όμως και γενικότερα την οικονομία. Ας φανταστούμε το θύμα ενός τροχαίο ατυχήματος, που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ή ενδεχομένως απέκτησε κάποια αναπηρία από το τροχαίο και δικαιούται κάποια αποζημίωση. Τι δικαιοσύνη θα αισθανθεί αυτός ο άνθρωπος, αν η αποζημίωση που δικαιούται επιδικαστεί μετά πέντε ή επτά χρόνια; Όσο για την οικονομία γενικότερα δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Οι τραγικοί χρόνοι στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι μια από τις βασικότερες αιτίες που η χώρα παραμένει στον πάτο των αναπτυξιακών και επενδυτικών δεικτών. Είναι κυριολεκτικά χιλιάδες οι επενδύσεις, που απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα ακριβώς επειδή «κόλλησαν» στις αργόσυρτες διαδικασίες της Δικαιοσύνης.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δωρεά της «Παπαστράτος» είναι ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ

Δωρεά 20 πυροσβεστικών οχημάτων έκανε η εταιρεία «Παπαστράτος» και νωρίς το πρωί της Παρασκευής (19/6) έγινε η ειδική τελετή παραλαβής στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα ενισχύει και βελτιώνει δομικά το σύστημα πολιτικής προστασίας, εγγυόμενη την ασφάλεια των πολιτών της και των επισκεπτών απέναντι σε όλες τις προκλήσεις», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Το έργο της Πολιτικής Προστασίας φέτος είναι διπλό, εξαιρετικά σύνθετο, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ» για την αντιπυρική περίοδο, καθώς το σύστημα έκτακτης ανάγκης ‘112’ έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αναδιαταχθεί, ώστε ν’ ανταποκρίνονται ταχύτερα στις ανάγκες της επικράτειας, ο στόλος αεροπορικών και επίγειων μέσων έχει διευρυνθεί ενώ το Σώμα διαθέτει φέτος 1.300 περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες».

Η δωρεά της «Παπαστράτος», ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, ενισχύει την Πυροσβεστική με 20 πετρελαιοκίνητα, ευέλικτα αυτοκίνητα που έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν γρήγορα δασικές εστίες φωτιάς, χρησιμοποιώντας δρόμους όπου οι ογκωδέστερες υδροφόρες δυσκολεύονται να κινηθούν.

«Ο στόλος της Πυροσβεστικής εξοπλίζεται πια με οχήματα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούμε εντός του δάσους, όπως πολύ καλά πια γνωρίζετε να κάνετε και να αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τη μεγάλη γενναιότητα των γυναικών και των ανδρών που μάχονται με πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο. «Όταν κάποιοι άλλοι φοβούνται, εσείς πέφτετε στην κυριολεξία στη φωτιά, όχι γιατί δεν φοβάστε, αλλά γιατί έχετε μάθει να δουλεύετε παρά το φόβο σας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό σας είμαστε όλοι υπόχρεοι», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την εταιρεία «Παπαστράτος», υπογραμμίζοντας το ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο της ουσιαστικής προσφοράς της. «Ο ίδιος ο Ευάγγελος Παπαστράτος είχε επιλέξει, το 1964, ως τίτλο της αυτοβιογραφίας του έξι λέξεις: “Η δουλειά και ο κόπος της”. Οι διάδοχοί του αποδεικνύουν, τώρα, ότι αυτός ο κόπος για τη δουλειά δικαιώνεται πλήρως μόνο όταν αποκτά κοινωνικό αντίκρισμα».

Σημείωσε επίσης ότι η δωρεά της «Παπαστράτος» εντάσσεται σε έναν σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο ιδιωτικός τομέας, συνεργασία που συνέβαλε στην παραδειγματική αντίδραση της Ελλάδας έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός επιθεώρησε τα οχήματα και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κι ενημερώθηκε για τις δυνατότητές τους.

Δείτε φωτογραφικό υλικό (Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος):

agriniovoice.gr

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δύο δισ. ευρω, λέει ο Υπουργός Οικονομικών

 

«Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα δοθούν στην πραγματική οικονομία δύο δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς, όπως είπε, τα έσοδα την περίοδο της καραντίνας δεν σημείωσαν τόσο μεγάλη πτώση ενώ η χώρα δύο φορές δανείστηκε από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και πρόσθεσε ότι «ως τις 10 Ιουλίου θα δοθούν στην πραγματική οικονομία 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ δεν αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα πριν από τις αρχές της επόμενης χρονιάς ενώ αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολόγησης επιχειρήσεων, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν λόγω της πανδημίας. «Αυτά θα τα δει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι δεν είναι στις σκέψεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων ενώ αναφορικά με τους συνεπείς δανειολήπτες υπογράμμισε ότι: «Θα υπάρχει πρόγραμμα – γέφυρα ώστε το κράτος να πάρει πάνω του για ένα διάστημα, μεγάλο μέρος του δανείου του δανειολήπτη».

Τέλος, ερωτηθείς για τον επικείμενο ανασχηματισμό, απάντησε πως «αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον πρωθυπουργό».

Πηγή: iefimerida.gr

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μίλησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» και τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, για την υποκρισία της Κυβέρνησης και τον εμπαιγμό των πολιτών, μέσα από την προχειρότητα του οικονομικού σχεδιασμού και τον χλευασμό των θεσμών.

«Έχουμε μια Κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και της εξαπάτησης. Το αποδεικνύουν καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι «βάλλεται η Δημοκρατία και χλευάζονται οι Θεσμοί».

Σχετικά με το θέμα των εκλογών ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις για την Οικονομία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την υγειονομική κρίση.

«Δε θα ακολουθήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα του λαϊκισμού της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη που από το 2016 ζητούσε εκλογές από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

«Για να ζητήσεις Κυβέρνηση πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του μεγάλου προοδευτικού πόλου», είπε ο Βουλευτής. Συμπλήρωσε ότι «ο μεγάλος προοδευτικός πόλος είναι ανάγκη απέναντι στο συντηρητισμό και την πελατειακή αντίληψη της Κυβέρνησης».

Για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ο κ. Μωραΐτης τόνισε την παλινωδία και τις αστοχίες στη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βάλλεται, δε περνά ούτε έξω από τις τράπεζες. Δε έχουν πρόσβαση στις τράπεζες οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής», είπε.

«Προβλέψαμε την μεγάλη οικονομική κρίση, και επισημάναμε εγκαίρως ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να κινηθεί εμπροσθοβαρώς. Σήμερα είμαστε σε χειρότερο σημείο κι από τις προβλέψεις μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μωραΐτης έκανε λόγο για την εικόνα προχειρότητας της Κυβέρνησης. «Δεν το λέμε εμείς, οι φοροτεχνικοί το επιβεβαίωσαν», είπε ο Βουλευτής. «Οι εφαρμοστικές για την επιστρεπτέα προκαταβολή, για το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” είναι το νέο φιάσκο της Κυβέρνησης, μετά τα βάουτσερ της τηλεκατάρτισης», σημείωσε.

«Στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” υπάρχει το παράδοξο, το πρόγραμμα να ξεκινά τέλη Ιουλίου αλλά τα σχολεία ανοίγουν 7 Σεπτεμβρίου. Ποιοι ακριβώς είναι “οι όλοι” που θα πάνε διακοπές;» συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης.

Τέλος, για τη σύγκριση της ύφεσης με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ο Βουλευτής σημείωσε ότι συγκρινόμαστε με χώρες που έχουν άλλα οικονομικά χαρακτηριστικά. «Είμαστε μια χώρα που στηρίζεται στις υπηρεσίες, τον τουρισμό. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξαγωγική δύναμη με μεγαλύτερη ζημιά από εμάς», είπε ο κ. Μωραΐτης.

«Η ύφεση καταγράφεται ως ύφεση Μητσοτάκη, παρά τους μεγάλους στόχους περί Ανάπτυξης που θα έτρεχε με 4%. Η ύφεση είναι καταγεγραμμένη ως αποτέλεσμα της Κυβέρνησης», σημείωσε.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης των συντακτών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Φλώρος απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντίδρασης από την χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, «βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με διαρκείς ασκήσεις και δεσμεύσεις περιοχών».

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για καθημερινή πίεση από την Τουρκία, «μια πίεση που ενδέχεται να προκαλέσει ατύχημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Πλέον η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα -του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβύης, της Κύπρου, της Ελλάδας».

Η Άγκυρα επιδιώκει γεωτρήσεις στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο να κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες εναντίον γαλλικής φρεγάτας κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές όπλων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, Άγκυρα και Τρίπολη είχαν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Τουρκία απέστειλε συμβούλους αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις, για να συνδράμουν τον Λιβυκό Στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούλιο – Ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας

Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., καθώς στις αντιρρήσεις των τεσσάρων χωρών που αντέδρασαν από την αρχή προστίθενται επιφυλάξεις και αιτήματα από διάφορες χώρες, περιπλέκοντας το ζήτημα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε και στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Τετάρτη, θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουλίου ενώ αναμένεται να θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έχοντας υπογραμμίσει ότι την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. ζητώντας η ευρωπαϊκή αντίδραση να μην μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Οι 4 χώρες, που αποκαλούνται «ευρωτσιγκούνες» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία), δήλωσαν από την αρχή αντίθετες στη χορήγηση επιδοτήσεων σε κράτη-μέλη τα οποία είναι υπερχρεωμένα, όπως κυρίως η Ιταλία, και δεν έχουν φροντίσει να προωθήσουν τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Και επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 750 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να είναι επιδοτήσεις, όπως προτείνει η Κομισιόν, αλλά δάνεια, με αυστηρούς μάλιστα όρους.

Στο παζλ τώρα προστίθενται και άλλα ζητήματα, καθώς κάποιες χώρες βάζουν στη διαπραγμάτευση νέα αιτήματα και παραμέτρους, με στόχο να αλλάξει η κατανομή των κονδυλίων προς όφελος χωρών που, με βάση την πρόταση της Κομισιόν, θα ωφεληθούν λιγότερο από το νέο Ταμείο.

Ιρλανδία και Βέλγιο έθεσαν το ζήτημα της ζημίας που θα προέλθει από το Brexit και υποστηρίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την επταετία 2021-2027 θα πρέπει χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων και αν τελικά γίνει θα φέρει ψηλότερα τις δύο αυτές χώρες στα ποσά που τους αναλογούν.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο κατανομής που ανακοίνωσε η Κομισιόν, οι χώρες που θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσό από τις επιδοτήσεις είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πολωνία, ενώ το Βέλγιο και η Ιρλανδία έχουν πολύ μικρότερο μερίδιο.

Η Ιρλανδία και το Βέλγιο είναι οι χώρες που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit και ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο μέχρι σήμερα.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ομάδα οκτώ χωρών, οι οποίες διατυπώνουν αντιρρήσεις και ζητούν τροποποιήσεις στο σχήμα που έχει προτείνει η Κομισιόν. Πρόκειται για τις Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Φινλανδία, αλλά και τη Λιθουανία και την Ουγγαρία.

Η δυναμική που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, πάντως, δεν προοιωνίζεται κατάρρευση των συνομιλιών και απόρριψη συνολικά του σχεδίου. Κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο από τη στιγμή που το σχέδιο προωθείται από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί με την Κομισιόν, έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υποστηριχθεί σθεναρά και από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη μεθοδολογία κατανομής των πόρων, τα οποία θα προκαλέσουν καθυστερήσεις, που με τη σειρά τους σπρώχνουν προς τα πίσω και τον χρόνο εκταμίευσης των πόρων.

Η ταχύτητα, όμως, με την οποία θα διοχετευτούν οι πόροι στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. είναι κρίσιμο ζήτημα και θα κρίνει πότε θα έρθει η ανάκαμψη και πόσο έντονη θα είναι.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων για τις επιδοτήσεις θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και η εκταμίευση θα γίνει έναν χρόνο αργότερα, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Ζολτ Ντάρβας από το Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών, ο μεγάλος όγκος των χρηματοδοτήσεων θα αρχίσει να γίνεται μετά το 2023.

Το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται σε τρεις πυλώνες χρηματοδότησης:

■ Ο πρώτος πυλώνας θα χρηματοδοτήσει τις χώρες-μέλη με βάση τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που θα υποβάλει καθεμία από αυτές. Τα σχέδια θα πρέπει να ενσωματώνουν επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες συμβατές με τους ευρύτερους στόχους της Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και με το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Προβλέπεται η ενίσχυση των πόρων συνοχής με 55 δισ. ευρώ, ένα νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη ρυπογόνο παραγωγή ενέργειας σε άλλες πηγές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αλλά και η ενίσχυση του Γεωργικού Ταμείου και της Αγροτικής Ανάπτυξης.
■ Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση υγιών επιχειρήσεων, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2020 και θα έχει προϋπολογισμό 31 δισ. ευρώ, με στόχο να στηρίξει συνολική χρηματοδότηση 300 δισ. ευρώ μέσω μόχλευσης.
■ Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας, την έρευνα, την ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες και ίσως νέα προγράμματα που θα δημιουργηθούν στην πορεία του χρόνου.

Πηγή: protothema.gr

Οι Κομματικές  Οργανώσεις  Μεσολογγίου και Αιτωλικού του ΚΚΕ, καλούν τα μέλη, τους φίλους, τους οπαδούς του κόμματος και το λαό της περιοχής, να συμμετέχουν στις πολιτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιούνη, αλλά και σε εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή και πιο συγκεκριμένα:

  • Το Σάββατο το βράδυ στις 20:30, πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού και ομιλία στελέχους του.
  • Την Κυριακή το πρωί στις 10.30, εκδήλωση μνήμης και τιμής του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο Σταθμό του Αιτωλικού, για την ανατίναξη του γερμανικού τραίνου στις 22 Iουνίου 1944.
  • Την Κυριακή το βράδυ στις 20.30, πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στο λιμάνι του Μεσολογγίου και ομιλία στελέχους του.
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ και η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση ότι οι κυβερνώντες μας έχουν αποφασίσει ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό είναι αυτή του «κολαούζου» ή του παρατρεχάμενου των «μεγάλων τραμπούκων», μια χώρα που το καλύτερο που έχει να ελπίζει είναι να εξαρτά την ύπαρξή της από τα κέφια των ισχυρών της περιοχής.

Τι ακριβώς πήγε να κάνει ο Πρωθυπουργός μας στο Ισραήλ; Από τις επίσημες ανακοινώσεις του Γραφείου του Πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος, παρά μόνο γενικόλογες διατυπώσεις για τους «δεσμούς» των δύο λαών και τα «οφέλη» από τη συνεργασία τους. Ο κ. Νετανιάχου φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι ήταν ο πατέρας Μητσοτάκης, που πριν ακριβώς 30 χρόνια, το 1990, αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ. Μόλις το 1990! Όλοι, βέβαια, φροντίζουν να ξεχάσουμε για ποιον λόγο, τόσα χρόνια μετά την ίδρυσή του, η Ελλάδα και όχι μόνο, δεν αναγνώριζε αυτό το υβριδικό κράτος, το οποίο γεννήθηκε με ένα έγκλημα και στη συνέχιση αυτού του εγκλήματος βασίζει την ύπαρξή του!

Μεταξύ των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι «επενδυτές», κατά κύριο λόγο εκπρόσωποι Ισραηλινών fund και εταιρειών διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, τα γνωστά «κοράκια», που βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι προϊόν προς ξεπούλημα και θέλουν να έχουν μερίδιο σ’ αυτό! Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, που περιελάμβαναν, πέρα από την ανταλλαγή  συγχαρητηρίων για την «επιτυχία» τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, τους βασικούς τομείς που η Ελλάδα έχει βγάλει «στο σφυρί» μέσω του υπερταμείου: ενέργεια και φυσικούς πόρους, και, φυσικά, τον τομέα της «κυβερνοασφάλειας», ήτοι, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Όσο για την «αμυντική» μας συνεργασία, όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου, αυτή περιλαμβάνει το ενδιαφέρον του Ισραήλ για συμμετοχή στο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ και την αγορά από την Ελλάδα Ισραηλινών drones, τα οποία έχουν δοκιμαστεί παράνομα για την παρακολούθηση και καταστολή αμάχων, κάτι που καθιστά την αγορά τους παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και, όπως μας δείχνει η εμπειρία μας από τις σύγχρονες μεθόδους καταστολής κινητοποιήσεων, αλλά και από την παρακολούθηση που υποστήκαμε στη διάρκεια της καραντίνας, για τους ίδιους λόγους σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση! Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως για το Ισραήλ, αυτό που δεν ειπώθηκε στις κοινές ανακοινώσεις, είναι οι στρατιωτικές του βάσεις στα νησιά μας και ειδικά στην Κρήτη, όπου έχει ήδη τοποθετηθεί ένα ισχυρότατο, ισραηλινό ραντάρ, ικανό να ελέγχει όλη την περιοχή, αλλά και να παρεμβαίνει και να ακυρώνει τα αντίστοιχα μέσα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων!

Η κυβερνητική προπαγάνδα, με τη βοήθεια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, προκειμένου να κάνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη αυτήν τη συμμαχία, προβάλλει το επιχείρημα ότι θα αποτελέσει «ασπίδα» απέναντι στα επεκτατικά και αποσταθεροποιητικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία και το Ισραήλ είναι οι δύο χώρες που «διαγωνίζονται» για την πρώτη θέση ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Το γεγονός ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή φαίνεται να παίρνει την πρωτιά σ’ αυτόν τον τομέα, σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπει το Ισραήλ σε «παράγοντα σταθερότητας»!

Πώς είναι δυνατόν να είναι παράγοντας σταθερότητας ένα τεχνητό κράτος, το οποίο υπάρχει μόνο επειδή κατέλαβε δια της βίας τη γη ενός άλλου λαού και καταπατά απροκάλυπτα τα δικαιώματά του; Πώς είναι δυνατόν να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης ότι «επιδιώκουμε την ειρήνη, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο» όταν συνεργάζεται με ένα κράτος το οποίο αρνείται να ορίσει συγκεκριμένα σύνορα για να μπορεί να επεκτείνεται διαρκώς εις βάρος της Παλαιστίνης και των γειτονικών λαών του; Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν, επιτίθεται στη Συρία χρησιμοποιώντας παράνομα τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, κατέχει παράνομα τα υψίπεδα του Γκολάν που ανήκουν στη Συρία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν έχει προστριβές με το Ισραήλ είναι επειδή έχει την τύχη να μην έχει κοινά σύνορα μαζί του! Όταν, δε, πρόκειται για την προώθηση των συμφερόντων του, το Ισραήλ με μεγάλη ευκολία αναπτύσσει σχέσεις με την Τουρκία, από την οποία υποτίθεται ότι θα μας προστατεύσει μέσω της Ελληνο-Ισραηλινής συμφωνίας! Προφανώς γι’ αυτό και ο κ. Νετανιάχου δεν βρήκε ούτε μισή λέξη να πει για την Τουρκία και τις προκλητικές κινήσεις της στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι «κοινοί στόχοι», ποιες είναι ακριβώς οι «κοινές προκλήσεις», για τις οποίες μας μίλησαν οι δυο πρωθυπουργοί στις δηλώσεις τους; Τι «κοινό» μπορεί να έχει μια κατεχόμενη χώρα, όπως η Ελλάδα, με ένα κράτος που ασκεί κατοχή και επιθετική, επεκτατική πολιτική, όπως το Ισραήλ; Ο ρόλος που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα είναι να διευκολύνει το Ισραήλ και τους Αμερικανο-Νατοϊκούς «συμμάχους» στους επιθετικούς τους σχεδιασμούς, προσφέροντας έδαφος για τις βάσεις του Ισραήλ, παραδίδοντας στον απόλυτο έλεγχό του την Κρήτη, ώστε να έχει το απαραίτητο «βάθος πεδίου» για να μπορεί να υλοποιήσει τα τυχοδιωκτικά του σχέδια! Και τελικά, να θυσιαστεί ως άλλη «Ιφιγένεια» για να φυσήξει «ούριος άνεμος» για τα άνομα συμφέροντα των ισχυρών και για τα κέρδη των ξένων και ντόπιων ολιγαρχών.

Το ΕΠΑΜ έχει τονίσει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους «συμμαχίες» είναι ηθικά και δικαιακά απαράδεκτες, αλλά παράλληλα είναι και επικίνδυνες και εθνικά επιζήμιες, όπως έχουμε αναλύσει στη σχετική ανακοίνωσή μας ενάντια στη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Καθώς διανύουμε τον δέκατο χρόνο της κατοχής μας από τους «θεσμούς», καλούμε τον ελληνικό λαό να αναλογιστεί ότι σε μια τέτοια κατάσταση το μόνο «συμφέρον» του είναι η εθνική απελευθέρωση. Και στην κατεύθυνση αυτή, οι μόνες πραγματικά συμφέρουσες συμμαχίες θα ήταν με χώρες που αγωνίζονται για την εθνική τους ανεξαρτησία και ακεραιότητα και όχι με αυτές που «αγωνίζονται» για να υπονομεύσουν την ακεραιότητα και την κυριαρχία των άλλων χωρών. Μόνο έτσι νοείται η συνεργασία των λαών, μόνο έτσι διασφαλίζεται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλειά τους!

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας νέος άνθρωπος που έσκιζε τους αιθέρες έφυγε σε τροχαίο στα Χανιά. Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί για τον χαμό του 33χρονου πιλότου σε τροχαίο δυστύχημα το βράδυ της Πέμπτης (18/06/2020).

Πρόκειται για τον Υποσμηναγό, Εμμανουήλ Γαρεφαλάκη, ο οποίος καταγόταν από το Ηράκλειο και ανήκει στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

Τραγική ειρωνεία είναι πως αυτές τις μέρες ο αδικοχαμένος υποσμηναγός, στο πλαίσιο άσκησης, είχε πετάξει με F16 στο Καστέλι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πέταξε χαμηλά κοντά στο σπίτι του για να “χαιρετίσει” τους δικούς του.

Επίσης, λίγες ώρες πριν το μοιραίο συμβάν, είχε πετάξει για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά.

Ο Υποσμηναγός (Ι) Εμμανουήλ Γαρεφαλακης είναι Αφηγητής της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

Ο 33χρονος, είχε εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2014 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2015 υπηρετεί στην 343 Μοίρα στην 115 Π.Μ στη Σούδα. Είχε περισσότερες από 700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 500 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Ο Εμ. Γαρεφαλάκης έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα με τη μηχανή του στη λεωφόρο Σούδας, βυθίζοντας σε βαθιά οδύνη τους οικείους του και τους συναδέλφους του στην πολεμική αεροπορία.

Έτσι τον αποχαιρέτισαν οι συμπολίτες του

lionakis 19 6 2020

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2