Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 20:17

«Στριπ-τίζ» στην κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες: Το 4ο μνημόνιο είναι εν ισχύ - Για τα 32 δισ. θέλετε νέο μνημόνιο

Η κομισιόν «αδειάζει» την κυβέρνηση 

Την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει πως τα 32 δισ. θα δοθούν «χωρίς όρους», ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις «αδειάζει» την κυβέρνηση, αφού αποκάλυψε πως τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα με καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», δηλαδή λιτότητας και 5ου μνημονίου. 

Τα 32 δισ. θα είναι με όρους και προϋποθέσεις αφού έτσι αλλιώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και θα βρίσκεται για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον. 

«Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα ο Ντομπρόβσκις.

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Κομισιόν δηλώνει τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «διαβεβαιώνει» τους Έλληνες πολίτες πως τα 32 δισ. δεν πρόκειται για μνημόνια αλλά «πακέτα ανάπτυξης» τα οποία «δεν θα έχουν όρους και υποχρεώσεις»(!) , ενώ ερμηνεύει τις δηλώσεις του κ. Ντομπρόβσκις ως... επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα σχεδιάσουμε ένα πολυσυλλεκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τη χρηματοδότηση που είναι ήδη πολύ μεγάλη. Άλλο τόσο μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης να σχεδιάσει κάτι σωστό. Όσον αφορά εάν τα χρήματα αυτά συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμείς είμαστε κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. Μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα, για να αναπτύξει την οικονομία και να μεταμορφώσει την Ελλάδα.

Όσον αφορά στο τι πρόκειται να γίνει με το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων απάντησα και πριν. Δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. 

Δε θέλω να μπερδεύονται οι Έλληνες. Για αυτό να πούμε κάτι ξεκάθαρο. Με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια. Με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας.Οι Έλληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έβαλε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτά είναι γνωστά και εν πολλοίς, αυτά επαναλαμβάνει ο κ. Ντομπρόβσκις».

Μάλιστα ο στη συνέχεια ο κ.Πέτσας θριαμβολόγησε που θα αυξηθούν τα χρήματα της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», χρήματα που όμως θα πάνε εξ ολοκλήρου σε γερμανικές εταιρίες, οι οποίες θα κατασκευάσουν αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά αφήνοντας χιλιάδες Έλληνες χωρίς δουλειά και τη χώρα πιο χρεωμένη.

pronews.gr

Διαβάστηκε 904 φορές