Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:55: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του VIVECHROM Α.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ προσκαλεί τα μέλη του Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο Corner Sports Cafe του Θοδωρή Καββαδία, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας "Ελπίδες Αγρινίου".

Σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική Γενική Συνέλευση ορίζεται μία ώρα αργότερα στις 18:00 την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο.

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι:

1. Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός αγωνιστικής περιόδου 2019 - 20.
2. Διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση για να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο συμβούλιο.

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός απάντησε στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Για την κριτική Τσίπρα επί του νομοσχεδίου : «Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν άψυχη, άνευρη, ξύλινη και χωρίς όραμα ομιλία, που αναφερόταν στο χθες. Προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από την οικονομική κρίση, για να δικαιολογήσει όσα δεν έκανε η κυβέρνησή του στην Παιδεία. Καμία κουβέντα για το αύριο. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με πάθος για τις ανάγκες και τις προοπτικές των νέων. Για τη μεγάλη ελπίδα που φέρνει το πρόγραμμά μας για την εκπαίδευση, την παιδεία και τους νέους μας».

Για την ΑΟΖ με την Ιταλία : «Ως προς το θέμα της ΑΟΖ με την Ιταλία, ήταν θετική η σημερινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, όπως ήταν θετική και στη συνέντευξή που παραχώρησε την Κυριακή στην Καθημερινή. Το σεβόμαστε και το επικροτούμε, διότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε στα εθνικά θέματα. Ζήτησε ο κ. Τσίπρας μια ευρύτερη στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης και να ενταχθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ιταλία για την ΑΟΖ. «Μα, υπάρχει αυτή η Εθνική Στρατηγική, της πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής που εκτείνεται σε όλο το πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου και σε αυτήν εντάσσεται και η Συμφωνία με την Ιταλία. Ζήτησε επίσης επέκταση της Συμφωνίας με την Αίγυπτο. Δεκτό αυτό το αίτημα, αλλά γνωρίζει και ο ίδιος ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.

Ζήτησε επίσης επέκταση στα 12 μίλια. Αντιλαμβάνομαι τη ρητορική αυτού του αιτήματος. Είναι εθνικό μας δικαίωμα. Έχετε περάσει κι εσείς από τα κυβερνητικά έδρανα και γνωρίζετε ότι ασκούμε ως κράτος την πολιτική με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και κάνουμε ό,τι πρέπει ανά πάσα στιγμή. Καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στην πατριωτική γραμμή, την οποία χαράζουμε – χρησιμοποιώ τον όρο πατριωτική γιατί τον χρησιμοποίησε και ο ίδιος και νομίζω ότι σε αυτή την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όλοι μαζί προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση: “Υποδομές δίκτυα και προοπτικές ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης με την οποία μετέφερε στον Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Καρβέλη ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραγκούνης τόνισε πως το κενό που έχει δημιουργηθεί από την μετακίνηση του ενός καρδιολόγου και με την συνταξιοδότηση και δεύτερου ιατρού της ίδιας ειδικότητας είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Από την πλευρά του ο κ. Καρβέλης διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη μόνιμης θέσεως ιατρού καρδιολόγου για το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου και θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την πλήρωση της συνταξιοδότησης θέσης ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το μόνιμο προσωπικό το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί αν απαιτηθεί από επικουρικό ιατρό ειδικότητας καρδιολόγου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου θίγεται άμεσα από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πρόσφατα και που υποβαθμίζει το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και καταστρέφει το περιβάλλον, την αγροτική και αλιευτική παραγωγή της περιοχής”

Τα παραπάνω τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου σε ανακοίνωσή του με την οποία και καλεί σε διαδικτυακή συζήτηση για περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Ειδικότερα:

Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα για την μετατροπή της λιμνοθάλασσας σε περιβαλλοντική βόμβα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου θεώρησε επιβεβλημένο να πραγματοποιήσει συζήτηση – εκδήλωση ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τον (αντί)περιβαλλοντολογικό νόμο και για παρεμφερή θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή και οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 7:00μμ με θέμα:

«Μεσολόγγι – Ανοχύρωτη Πόλη. Νόμος Χατζηδάκη».

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι:

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, τομεάρχης Κλιματικής κρίσης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ, τομεάρχης Κ.Ο. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Θα παρευρεθούν οι βουλευτές Αιτ/νίας Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης .

Στην συζήτηση θα συμμετέχουν οι εξής:

Μαρία Τριανταφύλλου, πρώην βουλευτής Αιτ/νίας ΣΥΡΙΖΑ

Παντελής Σκαρμούτσος, επικεφαλής παράταξης «Συμμαχία για το μέλλον»

Φώτης Περγαντής, πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Ιωάννης Τσιριμώκος, ενεργειακός σύμβουλος ΤΟΕΒ Δυτ. Ελλάδας

Νίκος Σταμάτης, αντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Του Νίκου Ιγγλέση

Περίπου 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) δαπανήθηκαν το 2019 απ’ όλα τα κράτη για τη διατήρηση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους. Από το ποσόν αυτό το μερίδιο των ΗΠΑ ανέρχεται σε 732 δις δολάρια ή το 38,5% του συνόλου. Μάλιστα στο σχετικό πίνακα φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δαπανούν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι, όλες μαζί, οι δέκα επόμενες χώρες (βλέπε Πίνακα 1).

Η δυνατότητα των ΗΠΑ να δαπανούν για στρατιωτικούς σκοπούς ένα τόσο μεγάλο ποσό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες : α) Στο πολύ υψηλό ΑΕΠ τους, 19,4 τρις. δολάρια ή το 24,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. β) Στο δολάριο, που αποτελεί το βασικό αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως.

Πίνακας  1

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ  ΔΑΠΑΝΕΣ  2019

Σε εκατομμυρια δολάριαΩς ποσοστό του ΑΕΠ
1. ΗΠΑ 731.751 3,4%
2. Κίνα 261.082 1,9%
3. Ινδία 71.125 2,4%
4. Ρωσία 65.103 3,9%
5. Σαουδική Αραβία 61.867 8.0%
6. Γαλλία 50.119 1,9%
7. Γερμανία 49.277 1,3%
8. Βρετανία 48.650 1,7%
9. Ιαπωνία 47.609 0,9%
10. Ν. Κορέα 43.891 2,7%
11. Βραζιλία 26.946 1,5%
12. Ιταλία 26.790 1,4%

Πηγή: SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης)

Βεβαίως η έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης δε θα κριθεί μόνο από το ύψος των αμυντικών δαπανών της κάθε εμπλεκόμενης πλευράς. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων :

  1. Το εκτεταμένο ή περιορισμένο πεδίο στο οποίο θα διεξαχθεί η αναμέτρηση και άρα η δυνατότητα χρήσης μέρους ή του συνόλου της ισχύος του κάθε κράτους.
  2. Η ύπαρξη εξελιγμένων – έξυπνων οπλικών συστημάτων προσαρμοσμένων στις αμυντικές ή επιθετικές ανάγκες των εμπλεκομένων που θα κάνουν τη διαφορά.
  3. Το στρατηγικό δόγμα και οι επιμέρους τακτικές που θα εφαρμοστούν από την κάθε πλευρά.
  4. Η ικανότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και των κατά τόπους διοικητών καθώς και η αποφασιστικότητα χρήσης, χωρίς δισταγμούς, της μέγιστης δυνατής ισχύος.
  5. Το φρόνημα εθνικής συσπείρωσης και υποστήριξης εκάστης κοινωνίας προς τους στόχους των ενόπλων δυνάμεων, αυτό που ονομάζεται «εσωτερική νομιμοποίηση».
  6. Οι συμμαχίες που θα έχουν εξασφαλιστεί με ισχυρές δυνάμεις, δηλαδή η «εξωτερική νομιμοποίηση».
  7. Η «ομίχλη του πολέμου» που περιλαμβάνει όλους τους απρόβλεπτους – αστάθμητους παράγοντες που κρίνουν την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης.

Συμπέρασμα: Η ύπαρξη των απαραίτητων, ανάλογα με τις απειλές που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα, αμυντικών δαπανών είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την επιτυχή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της.

Ελληνοτουρκικό σύστημα και Α. Μεσόγειος

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα τελευταία χρόνια, λαμβάνει χώρα μια μεγάλη ανακατανομή ισχύος. Η Τουρκία διαρκώς ισχυροποιείται, εξοπλίζεται και έχει ήδη δημιουργήσει στρατιωτικά προγεφυρώματα, εκτός από τη Β. Κύπρο, στη Συρία και τη Λιβύη. Οι δύο τελευταίες χώρες διαλύθηκαν από εσωτερικές εξεγέρσεις που υποκινήθηκαν από εξωτερικούς δρώντες. Η κυβέρνηση της Δαμασκού για να επιβιώσει, σ’ ένα τμήμα των εδαφών της, πέρασε στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και δευτερευόντως του Ιράν. Η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω του ευρω-χρέους το 2010, αποδυναμώθηκε οικονομικά και ουσιαστικά υποδουλώθηκε στους δανειστές της (Βερολίνο), κάτι ανάλογο έγινε και στην Κύπρο. Το Ισραήλ παραμένει μια σταθερή δύναμη αλλά αισθάνεται στα βορειοανατολικά σύνορά του την απειλή του Ιράν και των οργανώσεων που αυτό ελέγχει στη Συρία και στο Λίβανο. Οι συσχετισμοί αμυντικών δαπανών στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.


Πίνακας  2

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΧΩΡΩΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 2019

Σε εκατομμύρια δολάριαΩς ποσοστό του ΑΕΠ
1. Ισραήλ 20.465 5,3%
2. Τουρκία 20.448 2,7%
3. Ελλάδα 5.472 2,6%
    Κύπρος 402 1,6%
4. Αίγυπτος* 3.744 1,2%


*Δεν περιλαμβάνονται οι παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: SIPRI

Από τον ανωτέρω πίνακα διαπιστώνεται ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί, δαπανούν για την άμυνά τους μόλις το 28,7% των όσων δαπανά κατ’ έτος η Τουρκία. Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η ανισορροπία, χωρίς ο ισχυρότερος να προσπαθήσει να επωφεληθεί, προκαλώντας μια περιορισμένη ή εκτεταμένη σύγκρουση; Η αναθεωρητική Τουρκία, από τον Έβρο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί και αμφισβητεί τα δικαιώματα και τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού. Πρόκειται για μια απέραντη απειλή που εδράζεται αποκλειστικά στο συσχετισμό ισχύος. Η αναμέτρηση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη και σ’ αυτήν ο Ελληνισμός είτε θα νικήσει είτε θα ηττηθεί (με ή χωρίς θερμό επεισόδιο). Το θέμα είναι πόσο προετοιμάζεται για να μην ηττηθεί.

Οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχουν την ιστορική ευθύνη, να εξασφαλίσουν άμεσα τους απαραίτητους πόρους για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Αν συνεχίσουν να αδιαφορούν, όπως μέχρι σήμερα, θα πρόκειται για προμελετημένο εθνικό έγκλημα. Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων αναγκών - δεσμεύσεων (π.χ. αποπληρωμή του δημόσιου χρέους) της χώρας, πριν να είναι πολύ αργά. Απαιτούνται θυσίες.

http://ellinikiantistasi.gr/wp-content/uploads/2020/06/Άμυνα-3-768x512.jpg 768w, http://ellinikiantistasi.gr/wp-content/uploads/2020/06/Άμυνα-3.jpg 780w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" width="300" height="200">

Η γεωγραφία δε μας βοηθάει γιατί χρειάζεται να υπερασπιστούμε τα πολλά νησιά (εν δυνάμει στόχους) απέναντι από τις τουρκικές ακτές και τη «μακρινή» Κύπρο. Ο Ελληνισμός χρειάζεται αεροναυτικές δυνάμεις τουλάχιστον ίσης ισχύος με αυτές της Τουρκίας για να είναι ασφαλής. Χρειάζεται να δαπανά, για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον το διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ, απ’ ό,τι σήμερα, αν θέλει να διατηρήσει απλώς τη δυνατότητα της εθνικής ανεξαρτησίας του. Διαφορετικά πολύ σύντομα, θα ακρωτηριαστεί και - με «νηφαλιότητα» και «ψυχραιμία» από την πλευρά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας – θα καταστεί γεωπολιτικός δορυφόρος της Άγκυρας.

Soft power – ήπια ισχύς

Ασφαλώς κάποιοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιδιώκουν μια τέτοιο κατάληξη αν κρίνουμε από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια από τους Δεξιούς και Αριστερούς εθνομηδενιστές, οπαδούς της παγκοσμιοποίησης : Κατευνασμός, φοβικό σύνδρομο και συνδιαλλαγή με τους Τούρκους (π.χ. ενδοκοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, προσφυγή στη Χάγη κ.α.). Υποχρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων. Υποβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας. Υπονόμευση της εθνικής συνοχής με τη δημιουργία πολυπολιτισμικής κοινωνίας αποτελούμενης από διάφορες αλλοεθνείς - αλλόθρησκες μειονότητες κ.α.

Παράλληλα μια υβριδική επιχείρηση, από δυνάμεις εντός των τειχών, βρίσκεται σε εξέλιξη και αποσκοπεί στην υπονόμευση του φρονήματος των Ελλήνων με την αναθεώρηση της Ιστορίας τους. Ισχυρίζονται ότι το έθνος (προσοχή: όχι το κράτος-έθνος) συγκροτήθηκε το 1821! Μάλλον ύστερα από παρθενογένεση! Κι αν υποτεθεί ότι έτσι έγινε, τότε ποιοι δημιούργησαν το Αθάνατο ’21; Στην ιστοσελίδα της «Επιτροπής 2021» δεν υπάρχει η ελληνική σημαία και αναγράφεται «200 χρόνια Έλληνες», δηλαδή, το 1821 γίναμε Έλληνες. Όμως η Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση έγινε από τους, μέχρι τότε, υπόδουλους Έλληνες «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Αποδομούν τις προσωπικότητες – σύμβολα της Εθνεγερσίας (ο Κολοκοτρώνης σφαγέας των Τούρκων στην Τριπολιτσά, ο Καραϊσκάκης αλητήριος και μισογύνης, ο Καποδίστριας δικτάτορας κ.α.). Δε θα εκπλαγούμε αν προσεχώς χαρακτηριστεί, από την «Επιτροπή 2021» και ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης ως εμπρηστής! Τέλος, τα τουρκικά σίριαλ εξακολουθούν να δηλητηριάζουν το φρόνημα των Ελλήνων, εξιδανικεύοντας τους Τούρκους. Είναι βέβαιο ότι δι’ αυτής της ήπιας ισχύος (Soft Power), που ασκείται, προετοιμάζεται το έδαφος για την εφαρμογή στη συνέχεια της σκληρής ισχύος (Hard Power).

ΥΓ 1. Οι περισσότεροι από τους γεωπολιτικούς παρατηρητές, του ευρύτερου πατριωτικού χώρου, αναλύουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, την κατάσταση στη Λιβύη και στη Συρία, την πολιτική των Αμερικανών, των Ρώσων, των Γάλλων των Ιταλών, των Ισραηλινών κλπ, τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δίνουν συμβουλές στην κυβέρνηση πώς να χειριστεί διπλωματικά την απειλή, τι πρέπει να κάνει με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Λίγοι είναι αυτοί που επισημαίνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και απ’ αυτούς οι περισσότεροι αποδέχονται ότι η Ελλάδα δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο. Το τι χρειάζεται να κάνει για να αποκτήσει τις οικονομικές δυνατότητες δεν τους προβληματίζει, είναι έξω από το πεδίο του αντικειμένου τους! Όλοι αυτοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η οικονομική ανεξαρτησία και ευρωστία είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές ισχύος μιας χώρας και προϋπόθεση της αμυντικής ικανότητάς της.

 ΥΓ 2. Η παγκόσμια ύφεση που προκαλεί η πανδημία θα σταθεροποιήσει ή θα μειώσει μεσοπρόθεσμα τις αμυντικές δαπάνες πολλών κρατών. Όμως αποτελεί καθοριστική πολιτική επιλογή της κάθε κυβέρνησης το τι θα πράξει για τη μείζονα απειλή που αντιμετωπίζει. Ήδη κάποιοι προετοιμάζουν τις δικαιολογίες που θα επικαλεστούν μετά μια εθνική ήττα. Για τον Ελληνισμό όμως τα περιθώρια έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Είτε θα ενισχύσει, πάση θυσία, όλους τους συντελεστές ισχύος του είτε θα υποταχθεί στους νεο-Οθωμανούς της Άγκυρας. Οι καιροί ου μενετοί.

ΥΓ 3. Όταν ολοκληρωνόταν το άρθρο αυτό ανακοινώθηκε η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας με βάση τη μέση γραμμή που προέβλεπε η Συμφωνία του 1977 για την οριοθέτηση  της υφαλοκρηπίδας. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες για την ακριβή επήρεια των νησιών του Ιονίου και την αλιεία, όχι μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων αλλά στα 200 μίλια της ελληνικής ΑΟΖ όπου υφίστανται αλιευτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη για τη συνέχεια. Εκεί όμως που αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα απαιτείται να υπάρχει η ισχύς για να τα προστατεύσει. Η Κύπρος οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Τουρκία να πραγματοποιεί πειρατικές έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της. Γιατί, σε τελική ανάλυση, δικό μας είναι ό,τι μπορούμε να υπερασπιστούμε.

 Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στη σημερινή ημερομηνία. Σήμερα είναι η επέτειος της σφαγής στο Δίστομο από τους Γερμανούς. Σαν σήμερα οι Γερμανοί έκαψαν το Δίστομο και μέχρι σήμερα καμμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός από κανένα κόμμα δεν υπέγραψε συμφωνία για καταβολή αποζημιώσεων. Αυτό με κάνει να αντιλαμβάνομαι ότι εξακολουθείτε να έχετε το φόβο της γερμανικής κατοχής. Δυστυχώς έχουμε γίνει μια γερμανική επαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω στον κ. Γεραπετρίτη ότι θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τις προσωπικές επιθέσεις, όχι μόνο για την πολιτική ιδιότητα αλλά και για την συμπεριφορά κάποιου σε προγενέστερο χρόνο. Είναι ανέντιμο να γίνονται προσωπικές επιθέσεις και να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα θα το δούμε αργότερα. Και αναφέρομαι βεβαίως σε εφημερίδα που ανήκει στην δική σας παράταξη.

Είμαι χαρούμενος γιατί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σήμερα εδώ. Και είναι ωραίο και σωστό να γίνεται αυτό. Εγώ έρχομαι εδώ κάθε μέρα και πολλές φορές αισθάνομαι μοναξιά γιατί δεν σας βλέπω εδώ. Θα ήταν λοιπόν καλό να τηρούμε την επιταγή του Ελληνικού λαού που μας εξέλεξε και μας έβαλε εδώ μέσα.

Κυρία Υπουργέ, θα αναφερθώ σε εσάς. Σε επίπεδο επικοινωνίας τα πάτε πολύ καλά αλλά σε επίπεδο νομοσχεδίων πολύ άσχημα. Άκουσα υπουργό να επαίρεται εδώ γιατί ο Ράλλης κατήργησε την καθαρεύουσα. Μα εξ αιτίας αυτού του γεγονότος σήμερα τα παιδιά μας δεν μιλούν ελληνικά. Και δεν λέω να  μιλάμε όλοι στην καθαρεύουσα. Αλλά τη γλώσσα την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές.

Όταν μιλάμε για παιδεία αναφερόμαστε στην γενικότερη καλλιέργεια του ανθρώπου. Η μόρφωση, η κουλτούρα, ο πολιτισμός πρέπει να απορρέουν από την παιδεία. Το νομοσχέδιο που καταθέσατε έχει πολλά θετικά που θα τα υπερψηφίσουμε αλλά έχει και πάρα πολλά αρνητικά. Και αναφέρομαι επί παραδείγματα στις περιπτώσεις μαθητών που ακόμα κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερς.

Η παιδεία είναι οι αξίες, οι αντιλήψεις, ο πολιτισμός μιας ολόκληρης κοινωνίας. Εσείς στο νομοσχέδιο μιλάτε για την εξειδίκευση αλλά όχι για την πνευματική συμπεριφορά των ανθρώπων που θα βγουν αύριο στην κοινωνία. Και μου κάνει εντύπωση γιατί η Αριστερά ενοχλείται από την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο. Μα το παιδί πρέπει να νιώθει ότι κάθε πράξη έχει ένα αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία. Και δεν εννοώ με αυτό ότι πρέπει να δέρνουμε τα παιδιά, αλλά πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι έχουν κάνει κάτι κακό. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή την ιδεοληψία της Αριστεράς.

Η παιδεία είναι η υποχρέωσή μας να εξανθρωπίσουμε τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Να προετοιμάσουμε το έδαφος για να ενταχθούν στην κοινωνία. Σήμερα στο σχολείο δεν διδάσκονται διαχρονικές αξίες και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Κατεβάζουμε τις εικόνες από τις αίθουσες διδασκαλίας, αφαιρούμε την ιστορία από τα βιβλία, δίνουμε με κάθε τρόπο παραδείγματα φιλοτομαρισμού. Επομένως τα παιδιά δεν λαμβάνουν την αγωγή που θα έπρεπε.

Από το 1974 και μετά, κάθε κόμμα που ανέρχεται στην κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για την παιδεία και εάν φορολογικό νομοσχέδιο. Και ουδέποτε διορθώθηκε είτε το ένα είτε το άλλο. Γιατί η πολυνομία οδηγεί σε υλοποίηση μη σοβαρών επιλογών στην παιδεία. Για να μην μιλήσω για τα πανεπιστήμια, όπου όλοι γνωρίζουμε τι επικρατεί εκεί, πώς παίρνουν κάποιοι τα διδακτορικά και πώς γίνονται καθηγητές.

Για να διορθωθούν όλα αυτά πρέπει να γίνουν σοβαρές τομές και όχι να φοβάστε τους 500 που θα μαζευτούν απ’ έξω και θα φωνάζουν. Το σωστό είναι να καλέσετε τους εκπαιδευτικούς και να τους ζητήσετε να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις και στην συνέχεια να γίνει συνεννόηση με τα κόμματα. Δεν το κάνατε όμως αυτό ποτέ. Δεν μιλήσατε ποτέ με τους εκπαιδευτικούς, που δεν είναι απλά δάσκαλοι αλλά παιδαγωγοί. Δηλαδή μιλάμε για το ευ ζην των παιδιών μας.

Αν δεν μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε την πεποίθηση στο παιδί ότι ο δάσκαλος είναι ο δεύτερος πατέρας του, ο δάσκαλος που πρέπει να εμπνέει δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Και εδώ εντοπίζω την ιδεοληψία της αριστεράς. Γιατί αυτό που απαιτείται στην παιδεία είναι να γίνουν χειρουργικές τομές, που αν δεν γίνουν σε λίγα χρόνια δεν θα μιλά κανένα παιδί ελληνικά.

Βλέπουμε κάθε χρόνο ότι τα παιδιά μας δεν ξέρουν τι έγινε το 1940, δεν ξέρουν τι έγινε το 1453 και θα πρέπει να κλαίμε. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει έθνος. Μιλάμε για δημιουργήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού παγκοσμίως και παρ’ όλα αυτά έχουμε την εμμονή κάποιων εδώ μέσα που βρίσκουν μόνον αρνητικά σε ό,τι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Αυτό με ενοχλεί. Δεν θεωρώ ότι οι άλλοι είναι κατώτεροι από εμάς αλλά γιατί να μην διδάξουμε στα παιδιά μας ότι και εμείς, οι Ελληνες, προσφέραμε κάτι στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ακόμα και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν φορούν ποδιές, όπως γίνεται σε πολλά κολλέγια του εξωτερικού είναι σημαντικό. Οι Έλληνες δεν βγάζουν χρήματα και αν οι μαθητές φορούσαν στο σχολείο ομοιόμορφες στολές θα είναι μεγάλη οικονομική ανακούφιση γι’ αυτούς. Δηλαδή στην Αμερική που έχουν κοινή αμφίεση στα κολλέγια είναι κακή; Γιατί να μην γίνεται προσευχή το πρωί πριν την έναρξη των μαθημάτων; Γιατί να μην υπάρχει ένας σταυρός μέσα στην τάξη; Γιατί καταργήθηκε η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας; Να σας πω εγώ. Γιατί δώσατε την ιθαγένεια, με νόμο που περάσατε εσείς της ΝΔ, σε κάθε Ιμπραήμ και σε κάθε Χασάν που ήρθε στην χώρα. Μα το γένος δεν το δίνεις. Το γένος το κουβαλάς από την στιγμή που γεννιέσαι. Τη ρίζα, το γένος δεν μπορείς να τα στερήσεις από τον Έλληνα. Και μετά θα φύγετε εσείς από την κυβέρνηση και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και για ό,τι κάνει θα επικαλείται τους δικούς σας νόμους. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ό,τι ελληνικό το μέμφεστε και το περιθωριοποιείτε. Δεν καταλαβαίνω τι είδους ισονομία και ισοπολιτεία αλά καρτ είναι αυτή.

Πάμε και στο θέμα για το οποίο μίλησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Κανονικά θα έπρεπε να χαίρομαι για την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ. Είμαι από τους πρώτους γιατί από το 2007 και το 2008 φώναζα και ζητούσα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και έλεγα για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και τότε με λέγατε γραφικό. Σήμερα όμως ο πρωθυπουργός είπε ότι χαίρεται γιατί συμφωνεί όλο το πολιτικό σύστημα με την κυβέρνηση γι’ αυτή τη συμφωνία. Όμως είναι μια συμφωνία που δυστυχώς είναι συμβιβαστική, εκπτωτική, συνδιαχειριστική και συνεκμεταλλευτική! 

Όταν υπογράφεις μια συμφωνία, δεν μπορείς να αφήνεις κερκόπορτες ανοιχτές. Και αυτό δυστυχώς κάνει η συμφωνία για την ΑΟΖ, αφού αφήνει απ’ έξω τα Διαπόντια Νησιά και τις Στροφάδες. Τι σημαίνει ΑΟΖ; Σημαίνει ότι ο πλούτος που υπάρχει στην θάλασσά μας είναι δικός μας. Άρα στα 200 ναυτικά μίλια ότι υπάρχει είναι δικό μας και δεν μπορώ να αφήνω τον Ιταλό να έρχεται και να αλιεύει τα ψάρια της περιοχής. Γιατί με τη συμφωνία αυτή δίνουμε πάτημα στην Τουρκία να αμφισβητήσει το Καστελόριζο, στη βάση των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων. Έχουμε αφήσει μια κερκόπορτα ανοιχτή, αφήνοντας έξω από τη συμφωνία συμπλέγματα νησιών. Ήρθαν λοιπόν οι Υπουργοί ΄Αμυνας και Εξωτερικών και μας έλεγαν πόσο καλή είναι η συμφωνία αυτή και σήμερα 3 φρεγάτες τουρκικού ναυτικού έφτασαν νότια της Κρήτης. Από την ελληνική φρεγάτα Σπέτσαι απογειώθηκε λοιπόν ένα ελικόπτερο το οποίο παρακολουθούσε τα τουρκικά σκάφη, τα οποία κάλεσαν το ελικόπτερο να απομακρυνθεί γιατί πετούσε όπως είπαν πάνω από τουρκική περιοχή και θα το κατέρριπταν και έτσι το ελληνικό ελικόπτερο έφυγε.

Η ΑΟΖ είναι εθνικό θέμα, γιατί κλείνει τις πόρτες των σωβινιστικών κύκλων της Τουρκίας. Η Κοινή ΑΟΖ με την Ιταλία δεν καταργεί το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο μόνο το αμφισβητεί, αναγνωρίζει επίσης όρια τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα. Και μετά από αυτό σήμερα στην Ιταλία, που κανονικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουν, τα ΜΜΕ της χώρας δεν έκαναν καμμία αναφορά στην συμφωνία. Άρα είτε δεν υπάρχει συμφωνία είτε θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Επίσης, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για ιστορικά δικαιώματα της Ιταλίας στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Ποια είναι αυτά τα ιστορικά δικαιώματα που έθεσε ο Ντι Μάϊο στον Δένδια; Γιατί εμένα το μυαλό μου πηγαίνει στα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα. Όμως με το ίδιο σκεπτικό η Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα στην Μεγάλη Ελλάδα. Τι είδους λογική είναι αυτή που έχουν οι Ιταλοί;

Τι κάνατε εσείς με την συμφωνία; Ας πούμε ότι κάποιος έχει ένα οικόπεδο 200 τ.μ. που το καλλιεργεί και έχει έναν γείτονα που στο δικό του οικόπεδο δεν μπορεί να καλλιεργήσει. Η λογική είναι ότι ο γείτονας μπαίνει στο ξένο οικόπεδο και αρπάζει ό,τι βρει. Επειδή λοιπόν η Ιταλία δεν έχει καλά ψάρια και εσείς δεν έχετε κάνει αλιευτικές ζώνες, έμπαιναν οι Ιταλοί ψαράδες και έκλεβαν τα ψάρια μας. Και τώρα με αυτή τη συμφωνία που υπογράψατε αυτό το επικυρώσατε! Συγχαρητήρια! Αφού λοιπόν δίνουμε το αλιευτικό δικαίωμα στην Ιταλία αυτό λέγεται συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση. Επίσης η συμφωνία αυτή μιλά για μειωμένη επήρεια νησιών. Δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι τα Διαπόντια Νησιά και οι Στροφάδες δεν έχουν ΑΟΖ, την ίδια ώρα που η Τουρκία λέει ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.  Εμείς λοιπόν υπογράψαμε ότι τα νησια δεν έχουν ΑΟΖ. Η ελληνική επήρεια στις Στροφάδες είναι σε ποσοστό 35% και στα Διαπόντια Νησιά 70%. Και να σας θυμίσω τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή.

Κάνετε λάθη κύριοι. Αυτό που υπογράψατε είναι μια αντιγραφή της συμφωνίας του 1977 και δεν είναι ΑΟΖ. Ο καθηγητής κ. Τριανταφύλλου που μίλησε σήμερα στο ΣΚΑΪ είπε΄ότι η συμφωνία αυτή είναι προϊόν συμβιβασμού. Εμείς δώσαμε τα Διαπόντια Νησιά, τις Στροφάδες, τα αλιεύματα και τι πήραμε; Ακούστε τη πήραμε: η οριοθέτηση θα εκτείνεται βόρεια έως το σημείο 1 και νότια έως το σημείο 16. Δεν φτάνει η ΑΟΖ μας μέχρι τη Λιβύη, αλλά σταματά πρίν από αυτή, γιατί η κυβέρνηση του Σάρατζ, που την στηρίζετε, είναι φιλοτουρκική και δεν θα συμφωνούσε. Δημιουργείται λοιπόν ένα τριεθνές Ελλάδας – Ιταλίας – Λιβύης χωρίς την Λιβύη. Και σταματήστε επιτέλους να στηρίζετε τον Σάρατζ και πηγαίνετε με τον μέρος του Χαφτάρ, ο οποίος ζητά να συνεργαστείτε και να κηρύξετε ΑΟΖ. Δηλαδή μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ισορροπία με τους άλλους. Ξεκινά η οριοθέτηση από το ΄υψος των Χανίων στην δυτική Κρήτη και εκτείνεται ευθεία χωρίς να περιλαμβάνει ούτε ένα μέτρο από την Βόρεια Λιβύη και την υφαλοκρηπίδα. Αρα δεν έχει καμμία επίπτωση στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Κανονικά πρέπει αύριο το πρωί να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Παντού! Και να κηρύξουμε ΑΟΖ. Γιατί η οριοθέτηση γίνεται σε διμερές επίπεδο αλλά η ανακήρυξη γίνεται μονομερώς. Άλλο λοιπόν η ανακήρυξη ΑΟΖ και άλλο τα ψέματα τη ΝΔ. πρέπει να απαγορεύεται στον Ιταλό να ψαρεύει στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Γιατί να παίρνουν τα δικά μας ψάρια και να πηγαίνουν να τα πουλούν στην Ιταλία; Γιατί το κάνατε; Έτσι θα κάνετε την Ελλάδα ισχυρή;

Και σας το λέω. Μην διανοηθείτε να μην περάσετε από την βουλή αυτή τη συμφωνία. Δώστε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας. Μην έρχεστε εδώ και μιλάτε για επιτυχία ενώ πρόκειται για μια κουτσουρεμένη συμφωνία.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός μίλησε για ταμείο άμυνας. Πού είναι ένα χρόνο μετά αυτό το ταμείο; Το χρειαζόμαστε για τα εξοπλιστικά μας. Έρχονται κρίσιμες στιγμές από τον Σεπτέμβριο. Φτιάξτε επιτέλους αυτό το ταμείο άμυνας.

Και κλεινοντας να πω ότι σημερα το πρωί ο κ. Φλιν, σύμβουλος του Τραμπ, έλαβε 350.000 δολάρια για να υπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα. Εσείς τι κάνετε; Έχετε το ΕΛΙΑΜΕΠ και καμαρώνετε. Κάντε κάτι για την πατρίδα. Και εσείς της Αριστεράς σταματήστε να βρίζετε τον Τραμπ. Είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν έχετε άδικο ως προς την δολοφονία του Φλόϊντ. Ναι είναι δολοφονία. Αλλά δεν αξίζει να μπούμε σε μια διαδικασία έχθρας. Γιατί δεν λέτε φασίστα και ναζιστή τον Ερντογάν που είναι φασίστας; Γιατί κατηγορείτε τον Κατσίφα ότι ήταν τρελλός που τον σκότωσαν οι Αλβανοί; Και ο κακοποιός που δολοφονήθηκε στην Αμερική ήταν «χρυσός άνθρωπος». Σημερα όλο το σύστημα βρίζει τον Τραμπ. Πείτε μου μόνο τι θα κάνετε αν ξαναβγει πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας και σε όλα τα σταυροδρόμια που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Αγαπητά μας παιδιά,

Οι φετινές Εξετάσεις μας βρίσκουν σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι μας παγκοσμίως. Η ζωή μας όμως και οι υποχρεώσεις μας, δεν σταματούν παρά τις δυσκολίες. Η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται για όλους τους μαθητές, ενώ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ξεκινά μια νέα δοκιμασία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την βαρύνουσα σημασία που έχουν για εσάς αυτές οι Εξετάσεις. Δοκιμάζονται τα οράματα, τα όνειρά σας και για αρκετούς από σάς, όπως νιώθετε, το μέλλον σας.

Όμως στις εξετάσεις μπορεί να δοκιμάζονται η προετοιμασία, η μεθοδικότητα και οι γνώσεις σας, δεν επιβεβαιώνεται όμως και η προσωπικότητά σας. Δεν καθορίζουν αυτές ποιοι είστε, απλά δίνεται η ευκαιρία να ανοιχθεί ένας δρόμος που πολλές φορές οδηγεί σε
άλλους σταθμούς από αυτούς για τους οποίους αρχικά είχατε προσανατολισθεί.

Ζούμε σ' ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς και με ταχύτητα, αφού η ρευστότητα είναι το βασικό του χαρακτηριστικό. Τα τελευταία γεγονότα που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Εκεί που όλα «δείχνουν» καλά και ειρηνικά, ξαφνικά τα διαδέχονται η ανασφάλεια και ο φόβος, που κάποιες στιγμές γίνεται και τρόμος.

Επομένως μια ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία στις εξετάσεις είναι ένα γεγονός που δεν κρίνει ούτε τον εαυτό σας, ούτε το μέλλον σας.

Οι εξετάσεις είναι μια πραγματικότητα, μια νέα πρόκληση από τις πολλές που θα συναντήσετε στη ζωή σας!

Έχοντας πίστη στις γνώσεις σας, στις δυνάμεις σας, θα προσέλθετε και σε αυτόν τον αγώνα του στίβου της ζωής σας!

Σας ευχόμαστε καλό διάβασμα!

Καλή επιτυχία και μη φοβηθείτε αυτό, αλλά ούτε και τα επόμενα σταυροδρόμια που θα συναντήσετε στη ζωή σας!

Τομέας Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ