Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 22:46

Σενάρια για… όλα τα γούστα

Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία, ανάλογα με τη μετάδοση του ιού, τον χρόνο ανοίγματος των συνόρων και την εξέλιξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς, εξετάζει η Ernst & Young.

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 σε όρους ΑΠΑ, σε σύγκριση με το 2019, ενώ η απασχόληση θα υποχωρήσει κατά 4,1%. Το σενάριο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την έκθεση συγκεντρώνει πιθανότητες 60%, προϋποθέτει ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού “R” θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του R=1.

Το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην παραδοχή δείκτη R μικρότερου της μονάδας (R<1), γεγονός που θα επιτρέψει την ταχεία ανάκτηση των απωλειών της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η μείωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας θα περιοριστεί στο 7,1% και της απασχόλησης στο 3,1%.

Τέλος, το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο επίσης συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην υπόθεση δείκτη R μεγαλύτερου της μονάδας (R>1), που θα οδηγήσει σε δεύτερο κύμα της πανδημίας και, κατ’ επέκταση, σε εξαιρετικά αργή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη δυσμενή αυτή εκτίμηση, η μείωση σε όρους ΑΠΑ θα φθάσει το 12,5%, ενώ η απασχόληση θα συρρικνωθεί κατά 5,4%.

Σενάρια λοιπόν για… όλα τα γούστα, αλλά δυστυχώς είναι τόσο απρόβλεπτη η φετινή χρονιά που είναι παρακινδυνευμένο να στοιχηματίσεις σε οποιοδήποτε σενάριο.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και για οδικά δίκτυα με ασφάλεια και να μην μπορούν να ολοκληρωθούν σαράντα τρία χιλιόμετρα. Να μιλάμε για τουρισμό, που είναι η βαριά μας βιομηχανία και η ελκυστική μας πρόταση στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, και να μην έχουμε τα συνοδευτικά έργα, με ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους».

Κανείς δεν διαφωνεί με αυτή τη αποστροφή του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με το Υπουργό Υποδομών για τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία. Δυστυχώς αυτό, ενώ είναι αυτονόητο για όλους μας, για το κράτος κάτι τέτοιες… λεπτομέρειες δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Έτσι το έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εδώ και δέκα χρόνια καρκινοβατεί μισοτελειωμένο.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει το ιδιωτικοποιημένο πια αεροδρόμιο του Ακτίου και καταγράφεται κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή σε σχέση με τουριστικές μονάδες. Διαφορετικά αν περιμέναμε ανάπτυξη από τα δημόσια έργα, θα περιμέναμε ακόμη…

Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το ιστορικό επίτευγμα τη ανόδου του «Χαρίλαου Τρικούπη» στην Α1 κατηγορία μπάσκετ, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ομάδας κα Βασιλική Μπελέκου.

Ο κ. Βαρεμένος τόνισε: «Η επιτυχία της ομάδας υπερβαίνει τον αθλητισμό και αποτελεί ορόσημο για την κοινωνική ζωή της πόλης και ευρύτερα του Νομού. Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί το έργο της αναμόρφωσης του γηπέδου, ώστε να μην αναγκασθεί η ομάδα να ξεσπιτωθεί. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου μου ανέφερε ότι προχωρά η εκπόνηση των μελετών για να προκύψει το χρηματοδοτικό και το γενικότερο πλαίσιο για την υλοποίηση του έργου.»

«Είναι ανάγκη», κατέληξε ο Κ. Βαρεμένος, «να υπερπηδηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και η ομάδα ν’ αποκτήσει ένα σπίτι, που ταυτόχρονα θα μπορεί να φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια ανάλυση για τα αποτελέσματα που αφορούν στην Ελλάδα από την ετήσια Έκθεση για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η ετήσια Έκθεση για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησε το 2012 να μελετάει τις ενημερωτικές συνήθειες των πολιτών 5 χωρών. Το 2020 η έρευνα έχει επεκταθεί σε 40 χώρες.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στο δείγμα της έρευνας από το 2016 και η διαΝΕΟσιςσε συνεργασία με τον Επίκ. Καθηγητή Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αντώνη Καλογερόπουλο, δημοσιεύει τα βασικά ευρήματα που αφορούν την Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία βασίζονται σε μια μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος μεγαλύτερου των 2.000 ατόμων ανά χώρα. Στην Ελλάδα το δείγμα ήταν 2.015 ατόμων. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο σε κάθε χώρα (στην Ελλάδα είναι 73%) και όχι αντιπροσωπευτικό του συνολικού πληθυσμού.

Ωστόσο, η φετινή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Η κρίση αυτή συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ειδήσεων στην Ελλάδα1 αλλά και σε άλλες χώρες2 αλλά και από ένα κύμα παραπληροφόρησης3 σχετικά με τον ιό. Για τον λόγο αυτό, η έκθεση έχει ως θέμα την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και δεν παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τις ενημερωτικές συνήθειες των Ελλήνων καθώς αυτές έχουν αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2020. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το ερωτηματολόγιο και τη μεθοδολογία της υπάρχουν στο digitalnewsreport.org. Παρακάτω θα δούμε ενδεικτικά μερικά από τα βασικά αποτελέσματα. 


Ανησυχία για την παραπληροφόρηση στην Ελλάδα

Το 63% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου ανησυχούν για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των 40 χωρών του δείγματος (56%). Η υψηλή ανησυχία συνδέεται με τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα4 η Ελλάδα είναι η λιγότερο ανθεκτική χώρα στην κακόβουλη παραπληροφόρηση μετά τις ΗΠΑ, σε δείγμα 18 δυτικών χωρών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι παράγοντες που ευνοούν την έλλειψη ανθεκτικότητας στην παραπληροφόρηση στην Ελλάδα είναι η χαμηλή εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση, η χαμηλή τηλεθέαση της δημόσιας τηλεόρασης, και η διάδοση του λαϊκισμού στην κοινωνία.


Ανησυχία για διαφορετικές πηγές παραπληροφόρησης

Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ανησυχούν κυρίως για την παραπληροφόρηση που πηγάζει από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα ή τους πολιτικούς (43%), και από δημοσιογράφους ή ειδησεογραφικούς οργανισμούς (29%). Η ανησυχία για την παραπληροφόρηση από δημοσιογράφους και ΜΜΕ είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του δείγματος των 40 χωρών (13%). Μόλις το 10% ανησυχεί για την παραπληροφόρηση που πηγάζει από απλούς ανθρώπους και 8% για την παραπληροφόρηση από ξένες κυβερνήσεις και πολιτικούς.

Σχετικά με την ανησυχία για την έκθεση σε παραπληροφόρηση σε διαφορετικά διαδικτυακά περιβάλλοντα, οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ανησυχούν κυρίως για τις επισκέψεις τους στις ιστοσελίδες των μέσων ενημέρωσης (33%) και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube ή το Twitter (32%). Στις υπόλοιπες χώρες του δείγματος υπάρχει κατά μέσο όρο εντονότερη ανησυχία για την παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (40%) από όση στην Ελλάδα και χαμηλότερη ανησυχία για παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης (20%). 

Oι ερωτηθέντες άνω των 65 ετών ανησυχούν περισσότερο για την παραπληροφόρηση που συναντούν στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (43%) παρά για την παραπληροφόρηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (26%), σε αντίθεση με τους νεότερους. Η διαφορά αυτή δεν οφείλεται σε μικρότερο ποσοστό χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ηλικιωμένους καθώς στο δείγμα μας, που αποτελείται απόκλειστικά απο χρήστες του διαδικτύου, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες ανεξαρτήτως ηλικίας είναι χρήστες τουλάχιστον ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα,5 οι χρήστες του διαδικτύου άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ ανέβασαν 7 φορές περισσότερες «ψευδείς ειδήσεις» στο Facebook και στο Τwitter σε σχέση με νεότερους χρήστες του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016. Σύμφωνα με την έρευνα, το φαινόμενο παρατηρείται εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακού γραμματισμού στις μεγαλύτερες ηλικίες και στη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ηλικιωμένοι προς τους φίλους και την οικογένειά τους όταν λαμβάνουν ειδήσεις και πληροφορίες.

Η συζήτηση για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι συνυφασμένη τόσο με τις «ψευδείς ειδήσεις» όσο και με τον ρόλο των πολιτικών διαφημίσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Εταιρείες όπως η ρωσική «Internet Research Agency» χρησιμοποίησαν εργαλεία του Facebook6 που επιτρέπουν τη στοχευμένη διαφήμιση. Οι διαφημίσεις είχαν στόχο να πολώσουν, να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές ψηφοφόρων που παραδοσιακά τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς υποψηφίους ή να τους δώσουν λανθασμένα στοιχεία για την διαδικασία εγγραφής τους στις εκλογές.

Τον Οκτώβριο του 2019 το Twitter αποφάσισε να σταματήσει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις, ενώ η Google απαγόρευσε πολιτικές διαφημίσεις με ψευδείς ισχυρισμούς που μπορεί να μειώσουν την εμπιστοσύνη ή τη συμμετοχή στις εκλογές. Το Facebook υιοθέτησε κάποιους χαλαρότερους περιορισμούς, και πρόσφατα ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ δήλωσε πως οι εταιρείες τεχνολογίες δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνες να κρίνουν τι είναι αληθές και τι όχι.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου (52%) πιστεύουν πως οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαφημίζονται στο Facebook, το Twitter ή την Google, ποσοστό μεγαλύτερο από τις περισσότερες χώρες του δείγματος. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%, ενώ στη Γαλλία 28% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 26%.

Όταν ρωτήσαμε τους Έλληνες τι πιστεύουν για τις ανακριβείς πολιτικές διαφημίσεις, η πλειοψηφία (56%) απάντησε πως οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να τις αποκλείουν. Το 37% απάντησε πως οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα έπρεπε να αποφασίζουν για το τι είναι αληθές και τι όχι και θα πρέπει να επιτρέψουν ακόμα και τις ανακριβείς πολιτικές διαφημίσεις. Μπορεί αυτή η άποψη να είναι μειοψηφική, όμως στην Ελλάδα συναντάμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων μετά την Τουρκία, που πιστεύουν πως οι εταιρείες τεχνολογίας δεν πρέπει να αποκλείουν τις ανακριβείς διαφημίσεις ανάμεσα στις 40 χώρες του δείγματος.

Εμπιστοσύνη στις ειδήσεις

Τέλος, στην Ελλάδα διαχρονικά παρατηρούμε χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις. Μόλις το 28% των ερωτηθέντων απαντούν πως «εμπιστεύεται τις ειδήσεις τις περισσότερες φορές». Παράλληλα παρατηρούμε σύγκλιση της Ελλάδας στην εμπιστοσύνη στις ειδήσεις με μεγάλες δυτικές χώρες. Αφενός η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2016, αφετέρου παρατηρούμε απότομη πτώση της εμπιστοσύνης στις ειδήσεις σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν έντονες πολιτικές κρίσεις (Κίτρινα Γιλέκα, Brexit, εκλογή και προεδρία Τραμπ) κατά τη διάρκεια των οποίων η αμφισβήτηση και οι επιθέσεις στα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία είχαν κεντρικό ρόλο.

Παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ειδήσεις οι Έλληνες πιστεύουν σε πολύ υψηλό ποσοστό (83%) πως η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι εξαιρετικά ή πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο των 40 χωρών (66%). Ενδεικτικά, στη Γαλλία μόλις το 49% θεωρεί πως η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πολύ ή εξαιρετικά σημαντική για την κοινωνία.

Η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα στην εποχή του κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στην Ελλάδα, η τηλεθέαση των τηλεοπτικών σταθμών και η επισκεψιμότητα των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης αυξήθηκε.7 Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν ειδικούς για να εξηγήσουν στο κοινό τι συμβαίνει. Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις υποδείξεις των ειδικών. Σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεδομένης της κόπωσης από τα μέτρα περιορισμού και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η ενημέρωση αντιμετωπίζει δυο σημαντικές προκλήσεις: τη διάδοση της παραπληροφόρησης και την αποφυγή της ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να υπάρχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη εγρήγορση για τις πληροφορίες και τις ειδήσεις που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς και στον ιό και στην παραπληροφόρηση που συναντάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, η συχνή ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε είναι σημαντική για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όμως αυτήν την περίοδο συναντάμε υψηλά επίπεδα κόπωσης με τις ειδήσεις που οδηγεί στην αποφυγή της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό σε άλλες χώρες,8 ενώ στην Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν πως αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη.9

Παραπομπές

1. Σμυρνάιος Ν. (2020). "Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον ψηφιακό δημόσιο χώρο" http://dimosiografia.com/i-epiptosis-tis-krisis-tou-koronoiou-ston-psifiako-dimosio-choro/

2. Nielsen, R. K., Fletcher, R., Newman, N., Brennen, J. S., & Howard, P. N. (2020). Navigating the ‘infodemic’: How people in six countries access and rate news and information about coronavirus. Oxford, UK: The Reuters Institute for the Study of Journalism.

3. Brennen, J. S., Simon, F. M., Howard, P. N., & Nielsen, R. K. (2020). Types, sources, and claims of Covid-19 misinformation. Oxford, UK: The Reuters Institute for the Study of Journalism.

4. Humprecht, E., Esser, F., & Van Aelst, P. (2020). Resilience to online disinformation: A framework for cross-national comparative research. The International Journal of Press/Politics, 1940161219900126.

5. Brashier, N. M., & Schacter, D. L. (2020). Aging in an Era of Fake News. Current Directions in Psychological Science, 29(3), 316-323.

6. Kim, Y. M., Hsu, J., Neiman, D., Kou, C., Bankston, L., Kim, S. Y., ... & Raskutti, G. (2018). The stealth media? Groups and targets behind divisive issue campaigns on Facebook. Political Communication, 35(4), 515-541.

7.  Σμυρναίος Ν. (2020). "Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον ψηφιακό δημόσιο χώρο" http://dimosiografia.com/i-epiptosis-tis-krisis-tou-koronoiou-ston-psifiako-dimosio-choro/

8. Kalogeropoulos, A., Fletcher, R., & Nielsen, R. K. (2020). Initial Surge in News Use around Coronavirus in the UK Has Been Followed by Significant Increase in News Avoidance. Οxford, UK: Reuters Institute for the Study of Journalism.

9. Καλογερόπουλος, Α. (2019). "Οι Ψηφιακές Ειδήσεις στην Ελλάδα 2019". Αθήνα: διαΝΕΟσις. https://www.dianeosis.org/2019/06/digital-news-report-2019

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση για την Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις έρευνες του οργανισμού για το ίντερνετ & τα ΜΜΕ

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του Ινστιτούτου Reuters (PDF)

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τις αλλαγές που έρχονται στην κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός θεωρείται θέμα χρόνου. Το ερώτημα (ένα ανάμεσα στα πολλά) είναι: θα μπεί στο κυβερνητικό σχήμα η Όλγα Κεφαλογιάννη;

Τον περασμένο Ιούλιο, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, όλοι περίμεναν ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη θα ήταν ένα από τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τότε, η πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού δεν τη βρήκε σύμφωνη. Τώρα που έρχεται ανασχηματισμός;

Οι φήμες λένε ότι ένα από τα υπουργεία που θα αλλάξουν χέρια, θα είναι και το Τουρισμού. Θα είναι αυτή τη φορά η Όλγα Κεφαλογιάννη εκείνη που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο;

Η ίδια η βουλευτής της ΝΔ, με ένα post στο Facebook το πρωί της Τετάρτης (17.06.2020), μίλησε για τον ανασχηματισμό. Αλλά απάντηση στο ερώτημα, δεν θα μπορούσε να δώσει.

Τι έγραψε η Όλγα Κεφαλογιάννη:

«Περί ανασχηματισμού…
Με ρωτάνε δημοσιογράφοι σε σχέση με τις διορθωτικές κινήσεις που σκέφτεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα. Σε ότι με αφορά, έχω απαντήσει πολλές φορές πώς αντιλαμβάνομαι τον ρόλο ενός σύγχρονου πολιτικού. Τιμώ την εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός να τον εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και υπηρετώ με πίστη τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μου. Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού σχήματος, οι επιλογές όπως και οι αλλαγές του, είναι αποκλειστικό προνόμιο του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: Διαδικτυακή εκδήλωση με Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα με θέμα

"Μικρομεσαία Επιχείρηση, η επόμενη μέρα της πανδημίας" 

Πέμπτη 18/6/2020 19:00

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την αφίσα

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Σήμερα στις 19:00, Μια Διαδικτυακή Συζήτηση για την Ελληνική Κοινωνία Μετά την Πανδημία
(και ακολουθούν άλλες δύο ως το τέλος του Ιουνίου)
--
Απόψε στις 19:00 η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Νίκος Δεμερτζής συζητούν για το πώς θα αλλάξει η ελληνική κοινωνία μετά την πανδημία. 
(Zoom link)

Στις 23/6 θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα συζήτηση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Στις 30/6, δε, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ θα μιλήσουμε για το ΕΣΠΑ. 

Πώς θα μετασχηματιστεί η ελληνική κοινωνία μετά την κρίση των τελευταίων μηνών; Θα μείνουν μακροπρόθεσμα οι αλλαγές στις στάσεις, τις απόψεις και τις συμπεριφορές των Ελλήνων; Πώς θα αντιμετωπίσουμε μια δεύτερη μεγάλη οικονομική κρίση ή μια αντίστοιχη μελλοντική υγειονομική κρίση; Και πώς θα πρέπει να μοιάζει η επανεκκίνηση της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας στη μετά-Covid-19 εποχή;

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν σήμερα στις 19:00 (zoom link) σε μια διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι:

  • Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, πρώην Υπουργός
  • Τάσος Γιαννίτσης, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός
  • Νίκος Δεμερτζής, Πρόεδρος του ΕΚΚΕ και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Αν δεν έχετε ήδη δηλώσει συμμετοχή για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, μπορείτε να δηλώσετε εδώ:

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επίσης, η τρίτη διαδικτυακή συζήτηση, από τις τέσσερις που θα πραγματοποιηθούν συνολικά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διαδικασία της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 στις 19:00

Η συζήτηση με τίτλο "The silent spring in inverse - Can the imposed quiet over human activities and the comeback of nature teach us something for the future?θα έχει διάρκεια 45 λεπτά και θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

  • Άρης Βρεττός, Διευθυντής, Κέντρο για Επιχειρηματικό Μετασχηματισμό, CISL (Ινστιτούτο για τη Βιωσιμότητα Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ)
  • Σεμπαστιέν Τρεγιέ, Εκτελεστικός Διευθυντής, IDDRI (Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Παρίσι)
  • Δρ. Τζέμμα Κράνστον, Διευθύντρια, Ομάδα για Επιχειρήσεις και Φύση, CISL (Ινστιτούτο για τη Βιωσιμότητα Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ) (tbc)

Συντονιστής: Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO

Σχολιαστής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ (zoom link)

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τέλος, την Τρίτη 30 Ιουνίου στις 18:00 σε συνεργασία με τον ΣΕΒ  θα παραγματοποιηθεί διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στη μετά-COVID εποχή»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, εμπειρογνώμονες αλλά και εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης θα συζητήσουν για την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του ΕΣΠΑ, τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ανάγκες των επιχειρήσεων στην εποχή μετά την υγειονομική κρίση.

Η ανταλλαγή απόψεων θα συνεισφέρει στη διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του τρέχοντος αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ προς όφελος της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά τη διαδικτυακή συζήτηση και να υποβάλετε ερωτήσεις από το κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube, από το κανάλι του ΣΕΒ στο YouTube, από τη σελίδα της διαΝΕΟσις στο Facebook, από τη σελίδα του ΣΕΒ στο Facebook.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση

Κατεβάστε το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Θυμίζουμε, βεβαίως ότι στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε και όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει η διαΝΕΟσις γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας (και, φυσικά, και τα πολλά παλαιότερα βίντεο του οργανισμού).

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα diaNEOsis LIVE 1-5, τις συζητήσεις με ειδικούς για τις επιπτώσεις της πανδημίας, δηλαδή, τη συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μετά - COVID εποχή αλλά και τις δύο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO. Μπορείτε να βρείτε όλα τα βίντεο εδώ

Αν προτιμάτε, δε, πολλές ομιλίες και συζητήσεις είναι διαθέσιμες και στο podcast της διαΝΕΟσις. Μπορείτε να γραφτείτε εδώ (Apple), εδώ (Spotify) ή εδώ (Mixcloud) για να τις παρακολουθείτε.  

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποιοι παράγοντες «έφεραν» το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε Ξάνθη και Ροδόπη – Πώς εξαπλώθηκε ο ιός μέσω της άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων σε σπίτια συγγενών

Την αναζωπύρωση της επιδημικής εστίας στη Θράκη επιχειρούν να ελέγξουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, ελπίζοντας παράλληλα να μην ανακύψουν συρροές κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου καταγράφηκαν εικόνες συγχρωτισμού.

Μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, και ιδιως στον Εχίνο, την περασμένη Πέμπτη και για μια εβδομάδα, χθες το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων και στην όμορη ενότητα, τη Ροδόπη. Στο επίκεντρο της νέας τοπικής καραντίνας βρίσκεται ο Δήμος Ιάσμου και ιδίως ο οικισμός Αγίασμος. Όπως και στον Εχίνο απαγορεύονται για επτά ημέρες οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, η κυκλοφορία των πολιτών από τις 9μμ ως τις 7πμ, η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους κατοίκους και η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων εκτός οικισμού. Στους δήμους Μύκης Ξάνθης και Ιάσμου Ροδόπης τα μέτρα περιλαμβάνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου κατόπιν ραντεβού, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα και την απαγόρευση λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

Το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών είναι μεγάλο. Το μαρτυρούν τα λεγόμενα «σκληρά δεδομένα» που επικαλούνται οι ειδικοί, δηλαδή τα κρούσματα, οι νοσηλείες, οι θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις τελευταίες εννέα ημέρες – από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου που ξεκίνησε η ημερήσια γραπτή ενημέρωση- έχουν καταγραφεί 185 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 40% αφορούν την περιοχή της Ξάνθης. Και στον χθεσινό απολογισμό η ίδια περιοχή βρισκόταν στο επίκεντρο, καθώς από τα 15 κρούσματα τα 11 αφορούσαν κατοίκους τους.

Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι – που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας στους 187- και αφορούν κατοίκους του Εχίνου. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 67χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και μια 82χρονη, έναν 74χρονο και έναν 82χρονο, που κατέληξαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Πώς αναζωπυρώθηκε η εστία στην Ξάνθη

Η περιοχή του Εχίνου είχε τεθεί σε καραντίνα και τον περασμένο Απρίλιο για 14 ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη που αποφασίστηκε εκ νέου περιορισμός στην πόλη είχαν σπεύσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, οι οποίοι εξήγησαν στους κατοίκους και τη σημασία της τήρησης των μέτρων. Ωστόσο, είναι βέβαιον ότι οι σημαντικές απώλειες του περασμένου διήμερου -οι τέσσερις θάνατοι κατοίκων του Εχίνου- αλλά και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης που αυξάνονται, έδειξαν με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο βαρύ μπορεί να γίνει το φορτίο του κορωνοϊού. Θύματα μετράει η περιοχή και από την πρώτη καραντίνα.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μέχρι και χθες νοσηλεύονταν 5 άνθρωποι σε κλινική Covid-19, και άλλοι 9 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Επισης, 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ξάνθης.

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δυο τρεις ημέρες στη Θράκη, εκτυλισσόταν από τις αρχές του Ιουνίου, αθόρυβα και χωρίς να είναι ορατό. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτό γίνεται με τον κορωνοϊό, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης, προστασίας και υγιεινής. Για αυτό επιμένουμε στα μέτρα και ακουγόμαστε ισως υπερβολικοί» λέει στο protothema.gr, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Νικόλαος Σύψας.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης έχει αναπτυχθεί αποδεδειγμένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κάτι που συνέβη γιατί διαμορφώθηκαν οι «ιδανικές συνθήκες», αυτές του μεγάλου συγχρωτισμού, χωρίς τήρηση των μέτρων.

Κατά πληροφορίες, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι των περιοχών δεν επισκέπτονταν μεν τζαμιά καθώς ήταν κλειστά στο πλαίσιο του περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε σπίτια συγγενών τους, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό και να μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Το γεγονός δε ότι οικογένειες, πολυπληθείς και ευρείες, με άτομα όλων των ηλικιών, διαβιούν μαζί, μετέτρεψε τις οικίες και την οικογενειακή ζωή σε σημεία με «κλειστούς πληθυσμούς» όπου η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού γινόταν πολύ γρήγορα και εύκολα.

«Ο συγχρωτισμός αυτός αποτυπώθηκε δυστυχώς, η τοπική εξαρση είναι γεγονός, και στόχος να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο» λέει αναφορικά με την επιδημική έξαρση των δύο περιοχών της Θράκης ο κ. Σύψας.  Πλέον οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας μέσα από τα στοιχεία για τον δείκτη μετάδοσης R0, τις νοσηλείες, τις διασωληνωσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας με χρονική αφετηρία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όπου ο συγχρωτισμός έφτασε στο…απόγειο του σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, ημέρα και νύχτα, σε αστικά κέντρα αλλα και σε τουριστικούς προορισμούς. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα γνωρίζουν και την τυχόν επίπτωση αυτού του συγχρωτισμού και αναλόγως θα εισηγηθούν τη λήψη μέτρων.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη για αλλαγές στην κυβέρνηση. Ποια υπουργεία είναι πιθανότερο να αλλάξουν χέρια. Τα σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Ισραήλ.

Ο… χρησμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Ιεροσόλυμα για τον ανασχηματισμό έχει προφανώς τη δική του εξήγηση.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτοβούλως να πάρει θέση και να σχολιάσει τις πληροφορίες που είχαν κατακλύσει τα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες ασφαλώς και σημαίνει ότι ο κύβος έχει ριφθεί. Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει “καεί”, η επιλογή Μητσοτάκη να μιλήσει για “διορθωτικές κινήσεις” και κυρίως για τις αποφάσεις που δεν θα χρειαστεί αυτή τη φορά να πάρει στο βουνό, όπως είπε, δείχνει πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Υπενθυμίζεται ότι στο βουνό και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για την υποψηφιότητα Σακελλαρόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Έτσι, η αποστροφή του πως “τώρα είναι καλοκαίρι” υποδεικνύει προφανώς ότι δεν θα χρειαστεί αυτή τη φορά τις διακοπές του για ν’ αποφασίσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός κι αν κάνει την έκπληξη.

 Όλα δείχνουν Σεπτέμβριο

Αν και συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη βεβαιώνουν ότι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον ακριβή χρόνο των αλλαγών, όλα συντείνουν στην εκτίμηση ότι ο Σεπτέμβριος και οι παραμονές της ΔΕΘ απομακρύνονται πλέον ως ενδεχόμενο σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθούν εντός των επομένων 20 ημερών. Πιθανότατα, δηλαδή, έως τα “γενέθλια” της κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου – ή, έστω, λίγο αργότερα.

Ή ακόμη και νωρίτερα, εάν ο πρωθυπουργός εκτιμήσει π.χ. ότι οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Η εκτίμηση, άλλωστε, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι οι “διορθωτικές κινήσεις” θα γίνουν μετά το “άνοιγμα” της χώρας, ήτοι την 1η Ιουλίου, δείχνει επίσης προς την κατεύθυνση των κυβερνητικών “γενεθλίων”, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου, ως είθισται να λέγεται, προνομία είναι ο ανασχηματισμός.

Οι αλλαγές που διαφαίνονται

Με τη φράση “διορθωτικές κινήσεις”, εξάλλου, ο πρωθυπουργός προδιέγραψε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού. Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένης έκτασης και στοχευμένες (π.χ. υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού ή στο επικοινωνιακό επιτελείο), ενώ θα υπάρξουν και “μετατροπές” στην αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος με διασπάσεις υπουργείων και γενικότερη ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Επίσης, όπως έχει πει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός θα έχει “άρωμα” γυναίκας, ενώ θ’ αξιοποιηθούν τόσο στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και από τον κεντρώο χώρο ή ακόμη κι αυτόν του ΚΙΝΑΛ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, παράλληλα, θ’ αποτελέσουν παρελθόν, αλλά το μοντέλο δεν θεωρείται σε γενικές γραμμές αποτυχημένο κι έτσι θα υπάρξουν και τέτοιες επιλογές. Έντονα συζητείται π.χ. ένα τεχνοκρατικό σχήμα για το νέο ΕΣΥ ή ένα αντίστοιχο για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την υψηλή εποπτεία του οποίου θα έχουν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Τα σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψης

Η αναφορά του πρωθυπουργού στις “διορθωτικές κινήσεις” στο υπουργικό σχήμα μοιραία έφερε σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Ισραήλ, τα οποία, ωστόσο, ουδόλως επιθυμούν να υποτιμήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη θετική υποδοχή που υπήρξε σε όλα τα επίπεδα. Έμφαση δίνεται στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κυρίως στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας, αλλά και τις επενδύσεις, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την είσοδο του Ισραήλ στην ΕΕ.

“Πρόκειται για μια στρατηγική σχέση που εμβαθύνεται”, έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, ενώ αντίστοιχη ικανοποίηση υπήρξε και ως προς την κατανόηση που έδειξαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του πρωθυπουργού Νετανιάχου – για τα ελληνικά δίκαια και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ευρύτερα στη ΝΑ Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αποφασιστικότητα που εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για την υλοποίηση του project του αγωγού EastMed, καθώς θα “ενώσει” Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα ισχυροποιήσει γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή τη εν λόγω τρίγωνο.

newsit.gr