Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 31 βουλευτές, Ερώτηση προς τoυς κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών 100%, αλλά και ενίσχυσης των πωλητών λαϊκών αγορών, που επλήγησαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν κατά την πανδημία.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν πως «δεν έχει καμία λογική η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της συμμετοχής των πωλητών στις λαϊκές αγορές, σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία (παραγωγοί και επαγγελματίες) έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί κανονικά».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, «η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 31/5/2020 από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.α., πλήττει, τόσο τους παραγωγούς και επαγγελματίες, καταδικάζοντάς τους σε μισή δουλειά, όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς θα αυξηθεί ο συνωστισμός ανά πάγκο στις λαϊκές». Ο βουλευτής συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει στο δρόμο της απαξίωσης των παραγωγών και του αγροτικού κόσμου, τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μεταφέροντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους στις καλένδες». Τέλος, υπογράμμισε πως «ο εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει. Οι λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργήσουν 100% εδώ και τώρα».

Παράλληλα, οι 32 συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν για την οικονομική ενίσχυση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών που δε συμπεριλήφθησαν στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, αν και αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών που εκδόθηκε στις 26/05/2020, επισφραγίστηκε -με τον προσδιορισμό μάλιστα και συγκεκριμένων ποσών- κατόπιν συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής:

·                     Αν και πότε προτίθενται να άρουν τον περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία.

·                     Αν επιβεβαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά ενίσχυσης για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που συμφωνήθηκαν, όπως ανακοινώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις 26/5/2020.

·                     Αν αυτά τα ποσά προέκυψαν έπειτα από τον ακριβή υπολογισμό που υπέστησαν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια του lockdown.

·                     Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με την περ. 9 του άρθρου 2 του N. 4497/2017 (Α’ 171), προσδιορίστηκε το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών μέχρι και την προσεχή Κυριακή 31 Μαΐου 2020. Ειδικότερα, οι διατάξεις της υποπερίπτωσης α προβλέπουν τα εξής: «Σε κάθε υπαίθρια αγορά́, από́ τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδεια τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες)», ενώ οι διατάξεις της υποπερίπτωσης γ ορίζουν ότι: «Η ελαχίστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα», ενώ στις 31 Μαΐου 2020 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 της Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 33465 (Β’ 2087) Κ.Υ.Α., το ισχύον καθεστώς λειτουργίας παρατάθηκε έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, με την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών να ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην από 26-5-2020 ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Πρόεδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών, αναφέρει ότι: «επισημοποιήθηκε η ενίσχυση των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από άλλες Περιφέρειες, που αποκλείστηκαν από τις Λαϊκές Αγορές της Χώρας (Αττική: 3100 Παραγωγοί, Υπόλοιπη χώρα: 650) καθώς και των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (1.100 Παραγωγοί), όλοι αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 1.500 €. Επίσης για τους 16.500 Παραγωγούς Λαϊκών Αγορών όλης της Χώρας, που πάνε στις Τοπικές Αγορές εντός της Περιφέρειας από Κρήτη μέχρι Διδυμότειχο το ποσό που θα πάρουν ως ενίσχυση είναι 500 €.[1]

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το από 27-5-2020 Δελτίο Τύπου[2] του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «άλλα 14 εκατομμύρια [θα διατεθούν] για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών». Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού, οι οποίες και περιέχονται εντός του ανωτέρω, αναφέρεται ότι: «πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός».

Επειδή, την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 έληξε η χρονική προθεσμία εφαρμογής των ανωτέρω αναφερομένων διατάξεων.

Επειδή, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η ελεύθερη κίνηση των πολιτών σε συνδυασμό με την ύπαρξη πάγκων υπό καθεστώς λειτουργίας 50%. αντί να ευνοεί την τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού όπως είναι λογικό περισσότεροι καταναλωτές θα συνωστίζονται σε λιγότερους πάγκους.

Επειδή, στην περίπτωση του κλάδου των επισιτιστικών επαγγελμάτων και της εστίασης, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων συνέβη την 25η Μαΐου 2020 αντί της προβλεπόμενης 1ης Ιουνίου 2020, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών, σε ποσοστό 100%, τηρουμένων των αναγκαίων αποστάσεων.

Επειδή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περίπου δύο (2) μηνών, η απώλεια των εισοδημάτων των πληττόμενων παραγωγών, ιδίως δε των μετακινουμένων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη των ως άνω αναφερομένων ποσών.

Επειδή, εντός της από 26-5-2020 ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρεται ότι «επισημοποιήθηκε» η ενίσχυση των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά, ενώ εντός του από 27-5-2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρεται ότι: «πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να άρει τον ως άνω οριζόμενο περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία και αν ναι πότε;

2.     Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εντός της από 26-5-2020 ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφερόμενα εν σχέσει με τα προς ενίσχυση ποσά;

3.                 Αν ναι, και λαμβανομένων υπ’ όψιν των από 27-5-2020 εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού αναφερομένων, προέκυψαν αυτά μέσα από “τεκμηρίωση” ή/και ακριβή “προσδιορισμό βλάβης”, που να ισοδυναμεί και να καλύπτει πλήρως την απώλεια των εσόδων του συνόλου των πωλητών λαϊκών αγορών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα (περίπου δύο μηνών);

4.                 Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέτυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γεώργιος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αμβρακία Οδός αποτελεί ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα συνδέει την Ιόνια Οδό με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας, καθώς και με το νησί της Λευκάδας, προσφέροντας ασφάλεια στις μετακινήσεις αλλά και δημιουργώντας προδιαγραφές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. 

Η κατασκευή ωστόσο του έργου αυτού έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη δίχως τέλος για την Αιτωλοακαρνανία, η οποία στο ενδιάμεσο συνεχίζει να πληρώνει υψηλό φόρο αίματος με συνεχή θανατηφόρα τροχαία στο ακατάλληλο οδικό της δίκτυο, τη μετακίνηση στο οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει η Αμβρακία Οδός.

Σημειώνεται ότι το έργο είχε χωριστεί σε 4 τμήματα, καθένα από τα οποία αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής εργολαβίας και χαρακτηριζόταν από διαφορετική πρόοδο, ώσπου εντέλει προκηρύχθηκε εργολαβία-σκούπα, η οποία και πάλι δεν ολοκληρώθηκε. Ακολούθησαν δικαστικές εμπλοκές και διαμάχες με πρόσφατη εξέλιξη την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου να ματαιώσει το διαγωνισμό.

Κύριε Υπουργέ, σας έχω επανειλημμένως θέσει με ερωτήσεις μου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εξέλιξη του έργου, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2010 και σήμερα η ολοκλήρωσή του ακόμα αγνοείται. Οι απαντήσεις του Υπουργείου Υποδομών αρκούνταν στην περιγραφή των προβλημάτων που ανέκυπταν με απαλλοτριώσεις, μελέτες, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και στη χορήγηση παρατάσεων ολοκλήρωσης του έργου. Πρόσφατα, μόλις τον Φεβρουάριο 2020, σε νέα ερώτησή μου για το ζήτημα, η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι η πορεία του έργου οφειλόταν σε λανθασμένους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, τους οποίους θα ανέτρεπε η νυν ηγεσία του Υπουργείου.

Σήμερα, η υπομονή των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της Λευκάδας έχει πλέον εξαντληθεί. Είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις και οριστική λύση για την ολοκλήρωση του έργου. Σημαντικό είναι επίσης ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ως έργο-γέφυρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η οποία με τα δεδομένα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υφίσταται.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείο για την εξέλιξη του έργου της Αμβρακίας οδού μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ; Πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου  και τη μη απώλεια των κοινοτικών πόρων;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρελθόν αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες από την θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ ο Αχαιός Κώστας Σπηλιόπουλος.
Πρόκειται για έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

tempo24.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, ξεκίνησε τη σημερινή του παρέμβαση αποχαιρετώντας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, την Αμαλία Μεγαπάνου. Μια εξαιρετική συγγραφέα, όπως είπε, έναν άνθρωπο του πνεύματος που δίδαξε ηθική με τη στάση ζωής της.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου: «Το παρόν νομοσχέδιο επιλύει πολλά σημαντικά ζητήματα για την αγροτική οικονομία. Πολύ σημαντική είναι η διάταξη για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με την οποία αυξάνονται πρόστιμα και ποινές. Αποτελεί προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ για τις ελληνοποιήσεις και ο Υπουργός το είχε αναγγείλει. Το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης με παρεμβάσεις στον οργανωτικό μηχανισμό και την τεχνολογία. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά ότι στηρίζει εμπράκτως τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να αναδείξει τον αγροτικό τομέα βασικό πυλώνα της οικονομίας μας χτίζοντας μια νέα εθνική στρατηγικής για τον γεωργικό τομέα που θα τον συνδέει με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Θα δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μεταβαίνοντας στην έξυπνη γεωργία.»

Για την απόφαση του ΥΠΑΑΤ για υπερδέσμευση για τα προγράμματα Leader: «Πολύ σημαντική είναι και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου για υπερδέσμευση 107 εκ. προς τα  προγράμματα Leader, που θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Δουλέψαμε μαζί με τον Υπουργό και χαίρομαι ιδιαίτερα ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, για τις δύο αναπτυξιακές εταιρείες Αιτωλική και Τριχωνίδα που θα λάβουν επιπλέον 4 εκ. € και 3,8 εκ € αντίστοιχα, σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος του νομού.»

Για την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το πρόβλημα στις ελιές: «Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί λόγω της πανδημίας και στο οποίο η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού από την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εποχιακών εργαζομένων. Ο  κόσμος της αγροτιάς το γνωρίζει. Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο εύχομαι να ανταποκριθεί το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ και σχετικά με τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, διότι ειδικά φέτος η τιμή της ελιάς έχει πέσει κατά πολύ. Κάτι πρέπει να γίνει και είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο θα το αντιμετωπίσει. Ξέρω ότι ο Υπουργός βλέπει παράγοντες από όλη την Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία που έχουμε το 44% της παραγωγής ελιάς περιμένουμε επίσης με αγωνία αυτήν την πρωτοβουλία.»

Για τα ζητήματα εθνικής πολιτικής : «Η πολιτική της κυβέρνησης και της χώρας είναι μία και ενιαία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε και δεν παρασυρόμαστε από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μην παρερμηνεύσει, όμως, κανείς, τη δύναμη της μετριοπάθειας. Οι «κόκκινες γραμμές» είναι συγκεκριμένες και δεδομένες και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, και το τελευταίο εκατοστό εθνικής κυριαρχίας. Αποδείξαμε στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο ότι διαθέτουμε υψηλό φρόνημα και εθνική αυτοπεποίθηση, πάντα στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου. Τον φράκτη στον Έβρο τον χτίζουμε, τον προχωράμε και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δίοδοι που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Για τις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου :  «Σωστά μιλάτε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα. Χρειάζεται μία συνολική συζήτηση και σχέδιο για συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά στη xώρα. Δεν είπε όμως τίποτα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα ΤΟΕΒ για το πότισμα φέτος, ούτε  για την πρόταση για συνολική λύση με τη ρύθμιση των χρεών με τη ΔΕΗ μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη Νο 2 (συνέχεια της προηγούμενης) του Νίκου Ιγγλέση στο radioneakriti 98,4 το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

πηγή: greekattack.wordpress.com

 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργήσουν 100% εδώ και τώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 31 βουλευτές, Ερώτηση προς τoυς κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών 100%, αλλά και ενίσχυσης των πωλητών λαϊκών αγορών, που επλήγησαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν κατά την πανδημία.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν πως «δεν έχει καμία λογική η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της συμμετοχής των πωλητών στις λαϊκές αγορές, σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία (παραγωγοί και επαγγελματίες) έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί κανονικά».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, «η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 31/5/2020 από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.α., πλήττει, τόσο τους παραγωγούς και επαγγελματίες, καταδικάζοντάς τους σε μισή δουλειά, όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς θα αυξηθεί ο συνωστισμός ανά πάγκο στις λαϊκές».

Ο βουλευτής συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει στο δρόμο της απαξίωσης των παραγωγών και του αγροτικού κόσμου, τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μεταφέροντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους στις καλένδες». Τέλος, υπογράμμισε πως «ο εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει. Οι λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργήσουν 100% εδώ και τώρα».

Παράλληλα, οι 32 συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν για την οικονομική ενίσχυση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών που δε συμπεριλήφθησαν στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, αν και αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών που εκδόθηκε στις 26/05/2020, επισφραγίστηκε -με τον προσδιορισμό μάλιστα και συγκεκριμένων ποσών- κατόπιν συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής:

• Αν και πότε προτίθενται να άρουν τον περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία.

• Αν επιβεβαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά ενίσχυσης για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που συμφωνήθηκαν, όπως ανακοινώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις 26/5/2020.

• Αν αυτά τα ποσά προέκυψαν έπειτα από τον ακριβή υπολογισμό που υπέστησαν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια του lockdown.

• Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

• Ανάπτυξης και Επενδύσεων

• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 100% και ενίσχυση των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών»

Σύμφωνα με την περ. 9 του άρθρου 2 του N. 4497/2017 (Α’ 171), προσδιορίστηκε το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών μέχρι και την προσεχή Κυριακή 31 Μαΐου 2020. Ειδικότερα, οι διατάξεις της υποπερίπτωσης α προβλέπουν τα εξής: «Σε κάθε υπαίθρια αγορά́, από́ τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδεια τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες)», ενώ οι διατάξεις της υποπερίπτωσης γ ορίζουν ότι: «Η ελαχίστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα», ενώ στις 31 Μαΐου 2020 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 της Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 33465 (Β’ 2087) Κ.Υ.Α., το ισχύον καθεστώς λειτουργίας παρατάθηκε έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, με την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών να ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην από 26-5-2020 ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Πρόεδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών, αναφέρει ότι: «επισημοποιήθηκε η ενίσχυση των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από άλλες Περιφέρειες, που αποκλείστηκαν από τις Λαϊκές Αγορές της Χώρας (Αττική: 3100 Παραγωγοί, Υπόλοιπη χώρα: 650) καθώς και των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (1.100 Παραγωγοί), όλοι αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 1.500 €. Επίσης για τους 16.500 Παραγωγούς Λαϊκών Αγορών όλης της Χώρας, που πάνε στις Τοπικές Αγορές εντός της Περιφέρειας από Κρήτη μέχρι Διδυμότειχο το ποσό που θα πάρουν ως ενίσχυση είναι 500 €.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το από 27-5-2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «άλλα 14 εκατομμύρια [θα διατεθούν] για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών». Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού, οι οποίες και περιέχονται εντός του ανωτέρω, αναφέρεται ότι: «πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός».

Επειδή, την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 έληξε η χρονική προθεσμία εφαρμογής των ανωτέρω αναφερομένων διατάξεων.

Επειδή, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η ελεύθερη κίνηση των πολιτών σε συνδυασμό με την ύπαρξη πάγκων υπό καθεστώς λειτουργίας 50%. αντί να ευνοεί την τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού όπως είναι λογικό περισσότεροι καταναλωτές θα συνωστίζονται σε λιγότερους πάγκους.

Επειδή, στην περίπτωση του κλάδου των επισιτιστικών επαγγελμάτων και της εστίασης, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων συνέβη την 25η Μαΐου 2020 αντί της προβλεπόμενης 1ης Ιουνίου 2020, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών, σε ποσοστό 100%, τηρουμένων των αναγκαίων αποστάσεων.

Επειδή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περίπου δύο (2) μηνών, η απώλεια των εισοδημάτων των πληττόμενων παραγωγών, ιδίως δε των μετακινουμένων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη των ως άνω αναφερομένων ποσών.

Επειδή, εντός της από 26-5-2020 ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρεται ότι «επισημοποιήθηκε» η ενίσχυση των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά, ενώ εντός του από 27-5-2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρεται ότι: «πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να άρει τον ως άνω οριζόμενο περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία και αν ναι πότε;

2. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εντός της από 26-5-2020 ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφερόμενα εν σχέσει με τα προς ενίσχυση ποσά;

3. Αν ναι, και λαμβανομένων υπ’ όψιν των από 27-5-2020 εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού αναφερομένων, προέκυψαν αυτά μέσα από “τεκμηρίωση” ή/και ακριβή “προσδιορισμό βλάβης”, που να ισοδυναμεί και να καλύπτει πλήρως την απώλεια των εσόδων του συνόλου των πωλητών λαϊκών αγορών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα (περίπου δύο μηνών);

4. Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέτυ
Τζάκρη Θεοδώρα
Τσίπρας Γεώργιος
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος

[1] Ανακοίνωση Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγoρών, Ανακλήθηκε από: http://www.laikesagores.gr/blog/docs/list?cat=anakoinwseis_omospondias&doc=dikaiwsi, 29.05.2020 [1] Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δελτίο Τύπου, Ανακλήθηκε από: http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/9861-dt270520b, 29.05.2020

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στον Τούρκο πρέσβη διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε τις προκλητικές τουρκικές προκλήσεις για σειρά αιτήσεων για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές στα 6 μίλια από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, ως παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Βαρεμένος, σχετικά με την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα:

Το κουστούμι της εισβολής ιδιωτικών συμφερόντων και στην ΕΥΔΑΠ φοδράρισε εν μέσω καραντίνας η κυβέρνηση και το προβάρει με την προώθηση Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Διαχείριση, Λειτουργία & Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Προκήρυξε τρείς διαγωνισμούς για Ανάθεση Υπηρεσιών Συμβούλου, δαπάνης 138.000€ η καθεμία, προκειμένου να προετοιμάσουν αυτόν τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ.

Ανοίγει έτσι την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ, αδιαφορώντας για τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν στον έλεγχο των διαδικασιών υδροληψίας και για την αύξηση του κόστους, που θα μετακυλισθεί στους χρήστες.

Η ΕΥΔΑΠ θα οδηγηθεί έτσι σε αδυναμία ως προς τον έλεγχο, ενώ η 70ετής τεχνογνωσία και εμπειρία της φαίνεται να μην στέκεται εμπόδιο στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού.

Ως προς τον κίνδυνο να μετακυλισθεί το κόστος στους τελικούς καταναλωτές, μήπως ήγγικεν η ώρα να δικαιωθεί ο “προφήτης” Μπάμπης Παπαδημητρίου, που τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε αποφανθεί ότι το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό;

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ – «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

Νέα προκλητική ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε ό,τι θεωρούν ως υφαλοκρηπίδα τους εξέδωσε το πρωί της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά την καταγγελία του Νίκου Δένδια ότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα. » προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το μεσημέρι της Δευτέρας.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο των Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να χαραχθεί η γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη νέα κίνηση της Τουρκίας με την οποία το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας.

Με βάση τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν παράλληλα με την υπογραφή του τουρκολυβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έκανε επτά αιτήματα προς την τουρκική γενική διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Την περιοχή αυτή που βρίσκεται ξεκάθαρα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διεκδικούν οι Τούρκοι για έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας!

Στα επτά αιτήματα της ΤΡΑΟ περιλαμβάνονται οι συντεταγμένες των 7 περιοχών που οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Κάποιες από τις 7 αυτές περιοχές στα ανατολικά της Κρήτης, βορειοανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Κάσου, σχεδόν εφάπτονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή βρίσκονται δίπλα-δίπλα στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη.

Εκτός της άποψής τους ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι τη Λιβύη, οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού της Άγκυρας θέλουν να περάσουν και την άποψή τους ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες όση είναι και η έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα έξι μίλια από τις ακτές. Και με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο όσα βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και άλλα, σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας η οποία κατά την άποψη των Τούρκων φτάνει μέχρι το μέσον του Αιγαίου, στον 25ο μεσημβρινό.

Η αντίδραση της Αθήνας

Μετά την γνωστοποίηση της δημοσίευσης των αιτημάτων της ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης, το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε: «Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα».

Καλοκαιρινός πυρετός

Διπλωματικοί παράγοντες έλεγαν ότι το θεατρικό αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ προς την τουρκική γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις μήνες για να εγκριθεί. «Πρόκειται για μια κίνηση της Τουρκίας στην σκακιέρα» έλεγε ενημερωμένη πηγή προσθέτοντας: «Αν όμως η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να στείλει πλοία για να πραγματοποιηθούν έρευνες στα ανοιχτά των τεσσάρων ελληνικών νησιών, άνωθεν ελληνικής υφακρηπίδας και πολύ περισσότερο σε περιοχές που ακουμπούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η απάντησή μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Πηγή: protothema.gr

 
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Είμαστε μια χώρα που τα δικαστήρια ασκούν οικονομική και ασφαλιστική πολιτική. Και αυτό είναι πέρα ως πέρα παράλογο και επιζήμιο. Βεβαίως τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν τη νομιμότητα των αποφάσεων της Διοίκησης, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο οι αποφάσεις του να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική σε ασφαλιστικά ή οικονομικά θέματα.

Με πρόσφατη απόφαση (την υπ’ αριθ. 317/2020) της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώθηκε άνδρας δημόσιος υπάλληλος με 25 ασφάλισης το 2010 και ανήλικο τέκνο, ο οποίος ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.«Γιατί οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν σύνταξη στα 50; Είναι ρατσιστικό. Θέλω κι εγώ να πάρω σύνταξη στα 50», είπε ο εν λόγω άνδρας δημόσιος υπάλληλος και το δικαστήριο τον δικαίωσε.  Πράγματι, όπως έγινε γνωστό,  η Ολομέλεια  του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι, που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται, τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Και τι θα γίνει τώρα θα πρέπει να βγουν όλοι σε σύνταξη από τα 50; Να πάρουν μήπως και αναδρομικά; Και θα πρέπει, αφού έχουμε «αναδιανεμητικό» σύστημα οι σημερινοί εργαζόμενοι, που υποασχολούνται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, να πληρώσουν περισσότερους φόρους, για να πληρώσει με τη σειρά του το Δημόσιο το λογαριασμό των δικαστικών αποφάσεων και να βγουν στη σύνταξη οι 50άρηδες;

Οι αγαπητοί δικαστές από που θεωρούν ότι ο λογαριασμός βγαίνει; Είδαν μήπως γεμάτα τα ταμεία του Δημοσίου; Ή μήπως είναι γεμάτα τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων; Όμως αν μιλάμε για ίση μεταχείριση, γιατί να μην προσαρμοστούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών σε αυτά των ανδρών και να αυξηθούν; Εξάλλου, όταν το ίδιο το Δικαστήριο μας λέει ότι η συνταξιοδοτική διάταξηθεσπίζει μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και άρα μία διάκριση σε βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει; Δεν έπρεπε τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών να γίνουν τα ίδια με αυτά των ανδρών; Και επιπλέον, γιατί θα πρέπει η αναπροσαρμογή να γίνει  προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, με δεδομένα μάλιστα το ολοένα και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και το δημογραφικό πρόβλημα; Κι αν μιλάμε για ίση μεταχείριση, γιατί να μην βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι; Αυτή τη διάκριση, αυτό το ρατσισμό δεν τον έχουν προσέξει οι δικαστές;

Όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματα, αλλά και αυτές οι αντιφάσεις προκύπτουν κάθε φορά που οι δικαστικές αποφάσεις κρίνουν κάτι πέρα από τη νομιμότητα των πράξεων του Δημοσίου και υπεισέρχονται επί της ουσίας σε θέματα και αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτή δε η παθογένεια πέραν των άλλων  δημιουργεί και μια κακή εντύπωση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, καθώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε σχέση με αυτές των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουν μεγαλύτερο κύρος και ηθικό υπόβαθρο. Αν όμως αύριο – μεθαύριο  κάποιος δικαστής κρίνει ότι πρέπει να βγαίνουμε στη σύνταξη ακόμη και στα 30; Τι θα πιθανότητες έχει κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί;

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2