Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 09 Απριλίου 2023

Υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι στις προσεχείς Εθνικές Εκλογές η Αιμιλία Γκανιάτσα.

Η Αιμιλία Γκανιάτσα γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1995 στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην πόλη της Αμφιλοχίας. Στα 18 της έφυγε από την αγκαλιά της οικογένειας της ώστε να κυνηγήσει τα όνειρα της και να χτίσει το μέλλον της. Έχει Bsc στην ψυχολογία από το Canterbury Christ Church University και MSc στην σχολική ψυχολογία από το Essex University.

Η αγάπη της για τα παιδιά και την προσφορά την ώθησαν στο να συνεχίσει τις σπουδές της, ολοκληρώνοντας επιτυχώς προγράμματα όπως αυτό της Κλινικής Ψυχολογίας Παιδιού και Εφήβου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ειδική Αγωγή και τις Διεπιστημονικές Πρακτικές Σύγκλισης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Σεξουαλική Αγωγή στην Εκπαίδευση στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Εργάστηκε σε οργανισμούς, σε ιδιωτικές εταιρείες, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και διατηρεί γραφείο Συμβουλευτικής στην Αθήνα.

Μπήκε στον κόσμο της μητρότητας το 2021 και ξεκίνησε το ταξίδι αυτό κρατώντας πρώτη φορά στην αγκαλιά της τον γιο της.

Όντας μητέρα, εργαζόμενη, γυναίκα και έχοντας μεγαλώσει σε μικρομεσαία οικογένεια, γνωρίζει τις δυσκολίες των σύγχρονων ανθρώπων και τον αγώνα τους για την επιβίωση.

Το έργο της ως Ψυχολόγος – Σχολική ψυχολόγος, έχει ως βάση την αγάπη και τον σεβασμό στο παιδί, την ενσυναίσθηση και την ολιστική προσέγγιση των ανθρώπων και μέσα από αυτό ήρθε η ανάγκη για την ενασχόληση της με την πολιτική. Να στηρίξει, να ακούσει και να θεραπεύσει τον τόπο της.

Έχει όραμα, ιδέες και ενδιαφέρον για τον τόπο της, τα οποία την οδήγησαν στο να εργαστεί σαν εκπαιδεύτρια σε Δημόσιο ΙΕΚ του Αγρινίου. Κοντά στον τόπο, κοντά στους φοιτητές, βάζοντας το δικό της κομμάτι στο μέλλον του τόπου που την μεγάλωσε.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Πατρέων, Περιστερίου, Λαρισαίων και Αγρινίου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η προεκλογική Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου εγκρίνονται τα πλήρη ψηφοδέλτια του κόμματος.

Κατά την ομιλία του ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και τη στήριξη του κόμματος σε υποψήφιους δημάρχους μεγάλων δήμων, μεταξύ αυτών και του Αγρινίου.

«Στο Δήμο Αγρινίου μπορούμε να ανακοινώσουμε τη στήριξή μας στον έγκριτο και μάχιμο δικηγόρο, Δημήτρη Τραπεζιώτη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως  στον Δήμο της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, στο Δήμο Πειραιά  τον Γιώργο Γαβρίλη, στην Πάτρα τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βασίλη Αιβαλή, στο Δήμο Περιστερίου τον σημερινό Δήμαρχο τον Ανδρέα Παχατουρίδη, στη Λάρισα τον Απόστολο Καλογιάννη και στο Αγρίνιο τον Δημήτρη Τραπεζιώτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τα μέλη του κόμματος να βγουν από τα γραφεία και την κλεισούρα, και «να βρεθούμε όλοι εκεί που δένεται ο καρπός της αλλαγής και της προοδευτικής κυβέρνησης, στην κοινωνία. Να ακούσουμε το κόσμο. Να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η διέξοδος».

Παράλληλα ζήτησε την οικονομική στήριξη των πολιτών: «Η καμπάνια μας θα χρηματοδοτηθεί από τους φίλους και υποστηρικτές μας κι όχι από κρυφούς χορηγούς», είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως ο Δημήτρης Τραπεζιώτης είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2014 όταν διεκδίκησε ανεπιτυχώς τον δήμο Αγρινίου.

agrinionews.gr

Υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα επαναφέρει το νερό στο καθεστώς πριν την ιδιωτικοποίηση, την στιγμή που μεταφέρει την διαχείριση ενός μόλις πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Γιώργο Αυτιά είπε ότι μετά τις εκλογές οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ θα φύγουν από το υπέρ ταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου. 

«Γιατί μετά τις εκλογές;» είναι η ερώτηση από την συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη, υποψήφια στην Α’ Αθηνών.

«Η Βουλή δεν έχει κλείσει ακόμη» και συμπληρώνει ότι: «Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ψηφίσει μια διάταξη με πέντε λέξεις: Τα άρθρα 114 και 115 του νόμου 4964/2022 καταργούνται. Αρκεί μόνο αυτό αν φυσικά το εννοεί. Διαφορετικά κοροϊδεύει τους πολίτες για να υποκλέψει την ψήφο τους. Με τα συγκεκριμένα άρθρα παραβιάστηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες είχε κριθεί ότι η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ είναι αντισυνταγματική. Με τα ίδια άρθρα επανήλθαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ στο υπέρ ταμείο. Η Βουλή είναι ακόμη ανοιχτή και περνούν μια σειρά από νομοσχέδια. Γιατί όχι και αυτό;”

«Τέλος» υπογραμμίζει η Βασιλική Γραμματικογιάννη, «αφού ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα πάρει πίσω τις ιδιωτικοποιήσεις, αναρωτιέμαι: γιατί έσκιζε τα ιμάτια του ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε  το νερό;
Παραδέχτηκε τελικά μόνος του ότι το νερό πήρε ήδη το δρόμο της ιδιωτικοποίησης…
»

Ο πρωθυπουργός, θέλει να δείξει μετανιωμένος που το έκανε, αλλά «υπόσχεται» ότι θα διορθώσει το λάθος του ΜΕΤΑ τις εκλογές και ΟΧΙ ΤΩΡΑ που μπορεί. Η στάση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες είναι τουλάχιστον προσβλητική και κακώς νομίζει ότι πιστεύουν τα λόγια του.

Ας αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των έργων του, πριν από τις εκλογές, για ένα κορυφαίο κοινωνικό αγαθό όπως το νερό. 

Αν δεν το κάνει, τη μάχη θα δώσει και θα κερδίσει στη Βουλή το Πράσινο & Μωβ.

Στο Πράσινο & Μωβ είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα οδηγήσει και στην σημαντική αύξηση του κόστους όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες σαν το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό. Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι στις περισσότερες ΔΕΥΑ και μικρούς Δήμους σε ό,τι αφορά την ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση η κατάσταση είναι χαοτική με την διαφθορά να κυριαρχεί με αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. 

Προτείνουμε λοιπόν, την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων από τον άμεσο κρατικό μηχανισμό με σκοπό την εποπτεία στις κατά τόπους υπηρεσίες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης και το συντονισμό των έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου και βελτίωσης της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Τέλος, η Γραμματεία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλάνο επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής ώστε να επιτευχθεί η μείωση της σπατάλης και η βελτίωση της ποιότητας τόσο του νερού όσο και των υδάτινων αποβλήτων, ακόμη και σε τεχνολογίες αφαλάτωσης που ιδίως για τα νησιά μας μπορούν να λειτουργήσουν και ως μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

###
Φωτογραφία λεζάντας
Η Βασιλική Γραμματικογιάννη συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ σε διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή για το νερό, με τον Νίκο Χρυσόγελο, υποψήφιο στον Β3, Νότιο Τομέα Αθηνών.
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Γεωργούλης, προσκεκλημένος του Κέντρου Ελληνοϊταλικού Πολιτισμού Ι. Π. Μεσολογγίου "Nea Koinè".

Ο Αλέξης Γεωργούλης, συντονιστής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας φιλίας πολιτιστικών δημιουργών του Ευρ. Κοινοβουλίου, θα παρευρεθεί στην βραδυά που είναι αφιερωμένη στον Ιταλικό Φιλελληνισμό κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου και στον σύγχρονο ελληνόφωνο Ιταλό ποιητή, Fernando Pensa.

Το Κ. Π. "Nea Koinè" επέλεξε να τιμήσει την Έξοδο ακριβώς την ημέρα που συμπληρώνονται 197 χρόνων από την ημέρα της Εξόδου, την 10η Απριλίου 1826.

Η 10η Απριλίου εκάστου έτους αποτελεί, για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έδωσαν το αίμα τους για την ηρωική Έξοδο της πόλης. Η ομόφωνη απόφαση των Μεσολογγιτών για «Έξοδο», παρά να παραδοθούν στον Τούρκο κατακτητή, ενέπνευσε Ευρωπαίους ποιητές, ζωγράφους και καλλιτέχνες οι οποίοι απεικόνισαν την στιγμή της Εξόδου στα έργα τους.

Το Μεσολόγγι συνεχίζει να εμπνέει ακόμη και σήμερα. Το διαχρονικό μήνυμα της Εξόδου ενέπνευσε και τον σύγχρονο ελληνόφωνο Ιταλό καλλιτέχνη, Fernando Pensa, ο οποίος συμπεριέλαβε το μακροσκελές ποίημά του, «Μεσολόγγι», στην τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο «Lentamente nel silenzio - Αργά μες στην σιωπή».

Κατά την εκδήλωση αυτή θα γίνει η παρουσίαση της προαναφερθείσης ποιητικής συλλογής του Fernando Pensa και θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 στις 21:00 ακριβώς, στο επιβλητικό "Κτήριο Χρυσόγελου", στο Μεσολόγγι.

Υποστηρικτές της βραδυάς είναι το Μορφωτικό Γραφείο της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Πάτρας και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομματική Οργάνωση Μεσολογγίου του ΚΚΕ: Καταγγέλει την προκλητική παρουσία του νέου πολιτικού φασιστικού μορφώματος «Έλληνες» στην κατάθεση στεφάνων για την ηρωική έξοδο του μεσολογγιου της 10ης  Απρίλη 1826, στον Κήπο των Ηρώων την Παρασκευή 7/4/2023.

Η προκλητική παρουσία του καταδικασμένου φασίστα με την εγκληματική οργάνωση της  Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση και η κατάθεση στεφάνου από το νέο πολιτικό φασιστικό μόρφωμα «Έλληνες» προσβάλλουν και βεβηλώνουν τους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Οι απόγονοι των δωσίλογων και προδοτών της ναζιστικής κατοχής, οι υμνητές της χούντας, οι κήρυκες της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του φασισμού, οι μαχαιροβγάλτες τραμπούκοι και πιστά σκυλιά των μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν πρέπει να έχουν θέση πουθενά, ούτε να παρουσιάζονται ως τιμητές των λαϊκών αγώνων.

Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που παρευρίσκονταν στο ίδιο σημείο σφυρίζοντας αδιάφορα, δόθηκε πάτημα στους καταδικασμένους φασίστες να ξαναβγούν στο προσκήνιο.

Μόνο το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να απομονώσει τους φασίστες, η εργατική τάξη έχει μνήμη και συνείδηση να τους συντρίψει. Καλούμε όλο τον λαό του Μεσολογγίου να καταδικάσει την παρουσία των φασιστών στις ημέρες μνήμης και τιμής στους ηρωικούς Εξοδίτες, να τους απομονώσει με τον οργανωμένο αγώνα του και να παλέψει για να ανατραπεί η μήτρα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και το φασισμό.

Μόνο ο οργανωμένος λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία που θα υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες.

ΚΟΒ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τις ομάδες των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από το ντόμινο κρίσεων τα τελευταία χρόνια δεσμεύτηκε να στηρίξει ο πρωθυπουργός, ξεδιπλώνοντας τα σχέδιά του στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε τρεις εξαγγελίες στη συνένετυξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε:

1) Όσοι λάμβαναν ΕΚΑΣ δεν θα συμμετέχουν στη φαρμακευτική δαπάνη

2) Θα συνεχιστεί η στήριξη σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να εκμηδενιστεί

3) Θα διπλασιαστούν οι δικαιούχοι νέοι έως 39 ετών στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για δάνειο με ευνοϊκούς όρους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από μία νέα πλατφόρμα που θα ανοίξει σε έναν μήνα, να λαμβάνουν δάνεια μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί μετά τις εκλογές. Όπως εξήγησε η επιτυχία αυτή θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα μειώσει το κόστος δανεισμού, του κράτους, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στη συνέντευξη ωστόσο, προέκυψε και θέμα ντιμπέιτ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Αυτιάς απηύθυνε την πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν είχε αντίρρηση και λίγη ώρα αργότερα υπήρξε αντίδραση από τον Αλέξης Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι αποδέχεται μια τηλεμαχία στον ΣΚΑΙ με τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΕΣΥ πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε ότι άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα κουράστηκε. Η δημόσια υγεία είναι μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της νέας τετραετίας εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να εκσυγχρονίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε την πρωτοβάθμια υγεία».

Ερωτηθείς για το δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε βεβαιότητα ότι «θα μάθουμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει απολύτως καμία συγκάλυψη, είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα την μάθουμε όχι μόνο μέσα από τα πορίσματα, αλλά από τη δικαιοσύνη που κινείται με ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση. Θα έχουμε εξελίξεις».

Πρόσθεσε ότι «εκείνη η μέρα ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες της ζώης μου, ήταν γροθιά στο στομάχι, αισθάνθηκα υποχρέωση να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί για το σύστημα που έπρεπε να ήταν έτοιμο, αλλά δεν ήταν, δεν το υλοποιήσαμε πλήρως. Ωστόσο, δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, η σύμβαση θα ολοκληρωθεί, τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και θα συγκρουστούμε πιο τολμηρά με τις εστίες αναχρονισμού στο δημόσιο».

skai.gr

 

Οι Πράσινοι, με αφορμή την 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, θέτουν σε συζήτηση σειρά προτάσεων ώστε να πάψουν οι διακρίσεις που υφίστανται οι Έλληνες τσιγγάνοι. Παράλληλα, ο αντιτσιγγανισμός που βιώνουν, ως μια ειδική μορφή ρατσισμού, η βία και οι διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και ιδιαίτερα των παιδιών τους, αποτελούν σοβαρά κοινωνικά και ανθρωποδικαιικά προβλήματα στην Ελλάδα. 

Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες, που ζουν αιώνες στα εδάφη του σημερινού ελληνικού κράτους, όμως ο διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της ζωής τους, η διαφορετική γλώσσα, η φτώχεια, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δεν επιτρέπουν την συμπερίληψη με ίσους όρους και πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Αρκετοί έχουν έρθει στην Ελλάδα ως χριστιανοί πρόσφυγες από την Τουρκία, με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι -κυρίως στη Θράκη- έχουν στην πλειονότητα ελληνική ιθαγένεια. Οι Ρομά έχουν αναγνωρισθεί επίσημα ως μια «ευάλωτη ομάδα», για την οποία έχουν θεσπιστεί ειδικά μέτρα και σχέδια δράσης, όμως με διασδιάκριτα αποτελέσματα. 

Παρά τις εσωτερικές -κυρίως οικονομικές- διαφοροποιήσεις που βιώνουν οι διάφορες ομάδες των Ρομά, επικρατεί το παραδοσιακό στερεότυπο. Η de facto γκετοποίηση λειτουργεί ως ένας από τους κύριους λόγους που οι τσιγγάνοι συμμετέχουν στην ευημερία, στην κοινωνική ασφάλιση και στο εκπαιδευτικό σύστημα κατά ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο του πληθυσμού. Η πρακτική αυτή εμποδίζει επίσης την ένταξη των παιδιών Ρομά στο σχολείο. Η μη φοίτηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε οι έφηβοι Ρομά να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και η εξεύρεση αυτόνομων εναλλακτικών πιο επικερδών δραστηριοτήτων εκ μέρους τους, έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν πίσω από τον ρυθμό των κοινωνικών αλλαγών και να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να οικοδομήσουν επιτυχώς τη ζωή τους.

Τα παιδιά από οικογένειες Ρομά στο πεδίο του δημόσιου, κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος προσλαμβάνονται ως μία κοινωνικο-πολιτισμική ομάδα, που απλώς την «ανέχονται». Πολλά παιδιά ρομικής προέλευσης δεν φοιτούν στην προσχολική εκπαίδευση και εγγράφονται απευθείας στο δημοτικό σχολείο. Αποτελούσε ιδιάζουσα περίπτωση να βρεθούν παιδιά Ρομά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. 

Η ανισότητα αυτή, αφενός, επηρεάζεται από δομικούς παράγοντες, αφετέρου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο επιμέρους ατομικά προβλήματα, προσανατολισμοί και διαθέσεις. Οι αιτίες είναι αλληλένδετες και ενισχύονται εν μέρει αμοιβαία. Η δυσμενής συμπερίληψη στις εκπαιδευτικές δομές και η αυξημένη διακινδύνευση αποτυχίας στο σχολείο αφορούν κυρίως τα παιδιά των Ρομά, τα οποία:

  • άρχισαν να φοιτούν στο σχολείο σε ηλικία μεγαλύτερη των 10 ετών και στο παρελθόν δεν είχαν καμία σχολική εκπαίδευση,
  • έχουν γονείς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές κοινωνικές ανάγκες,
  • στιγματίζονται, επειδή στεγάζονται σε καταυλισμούς ή ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς τρεχούμενο νερό, αποχέτευση, ρεύμα και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες,
  • προέρχονται από μεγάλες οικογένειες ή από μονογονεϊκές μητέρες, από γονείς που δεν έχουν καμία ή ελλιπή εκπαίδευση, από οικογένειες με προβλήματα ή που αλλάζουν τόπο διαμονής.

Δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις γιατί κανείς δεν φροντίζει για την εκπαίδευσή τους στις νέες προκλήσεις, τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα τα επαγγέλματα με τα οποία ζούσαν να πέφτουν σε αχρηστία ή σε μειωμένη ζήτηση (πχ γυρολόγος την εποχή του e-shop, σιδεράς, παλιατζής, γανωτής κτλ. Ο συχνός αποκλεισμός τους από την αγορά εργασίας έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στη ζωή τους συνολικά, δεδομένου ότι δεν τους καταδικάζει μόνο στη φτώχεια αλλά τους ωθεί ολοένα και περισσότερο στην παραβατικότητα και μάλιστα στη διακίνηση ναρκωτικών. Το αποτέλεσμα είναι η δραματική χειροτέρευση της υγείας τους αλλά και της σχέσης τους με τους υπόλοιπους Έλληνες και τις αρχές. 

Το κράτος οφείλει, να αναλάβει τις ευθύνες του λύνοντας τα τεράστια προβλήματα των Ρομά πολιτών και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία. 

Τα αιτήματα-προτάσεις των Πράσινων είναι:

  1. Εξασφάλιση αξιοπρεπούς και κατάλληλης στέγης για τους Ρομά που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, μέσα από εκτεταμένα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ. Μετεγκατάσταση σε χώρους παρακείμενους του οικισμού τους, σε συνεννόηση μαζί τους και με παρακολούθηση τουλάχιστον για 5 έτη της μετεγκατάστασης με ολιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εργασιακό σύμβουλο, κοινωνιολόγο, παιδαγωγό κτλ. Στήριξη της μετεγκατάστασης σε εγκαταλειμμένα χωριά, με δημιουργία οικοκοινοτήτων.
  2. Νομοθετική ρύθμιση για ρητή συμμόρφωση της Πολιτείας προς διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με απαγόρευση μετεγκατάστασης ή έξωσης καταυλισμών Ρομά, αν δεν έχει προηγουμένως βρεθεί κατάλληλος νέος τόπος.
  3. Απονομή της τελικής αποφασιστικής αρμοδιότητας και ευθύνης για την ίδρυση προσωρινού καταυλισμού Ρομά στο Υπουργείο Εσωτερικών (αν δεν επιτευχθεί συναίνεση στις διαδικασίες διαβούλευσης με Νομαρχίες ή Δήμους), ώστε να παρακάμπτονται τοπικές αντιδράσεις που οδηγούν σε ρατσιστικούς αποκλεισμούς.
  4. Υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή συστήματος ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποκομιδής απορριμμάτων σε προσωρινούς καταυλισμούς Ρομά, ασχέτως του νομικού καθεστώτος της γης, των κτισμάτων, κλπ (με παράλληλη νόμιμη αποζημίωση εκ μέρους της πολιτείας σε ενδεχόμενους ιδιοκτήτες). 
  5. Ελεύθερη επιλογή από Ρομά του τόπου νόμιμης κατοικίας τους και υποχρέωση των Δήμων να κάνουν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις, με πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων κατά των Δημάρχων που αρνούνται την εγγραφή Ρομά στα δημοτολόγια. 
  6. Λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού αυτού, που χειροτερεύει δραματικά. Για τη βελτίωση της πρόσβασης των Ρομά στις υπηρεσίες Υγείας και Υγιεινής είναι αναγκαία τρία βασικά βήματα που οδηγούν στην επίλυση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία: α) το ατομικό βιβλιάριο υγείας, β) ο οικογενειακός γιατρός και γ) ο οικογενειακός παιδίατρος. Χρειάζεται αναβάθμιση και διεύρυνση των ιατροκοινωνικών κέντρων που λειτουργούν για Ρομά, με στόχο την εξασφάλιση παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι σημαντικό να αποδοθεί ευρύτερος ρόλος προγραμματισμού και συντονισμού σε αυτές τις μονάδες, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με έναν τρόπο που θα βασίζεται στην κλίμακα της κοινότητας. Επίσης, οι δομές υποστήριξης κάθε είδους (Δημοτικά Συμβουλευτικά Κέντρα – Ιατροκοινωνικά Κέντρα – Κέντρα Υγείας – Περιφερειακές Δ/νσεις Υγείας) θα πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση που να αποσκοπεί: α) σε θέματα πληθυσμιακής υγιεινής και κοινωνικής υγιεινής, β) την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα ατομικής υγιεινής, γ) στην ενημέρωση σε θέματα διατροφής και συντήρησης τροφίμων και δ) στην εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
  7. Εξάλειψη με νομοθετικά και άλλα μέτρα κάθε διάκρισης σε βάρος όλων των Ρομά. 
  8. Στήριξη των συνεργατικών επιχειρήσεων με μέλη Ρομά, για παροχή υπηρεσιών και προϊόντων σε καταναλωτές απευθείας από συνεργαζόμενους παραγωγούς.
  9. Εξασφάλιση και διευκόλυνση με κάθε τρόπο της πρόσβασης των Ρομά στην εκπαίδευση, ώστε να γεφυρωθεί άμεσα η απόσταση που χωρίζει τα τσιγγανόπαιδα με τους υπόλοιπους μαθητές. Συντονισμένες προσπάθειες για ένταξη των Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία, με κίνητρα αφενός στους εκπαιδευτικούς για να παραμείνουν για εύλογο διάστημα στα σχολεία που έχουν τσιγγανάκια στις τάξεις τους και αφετέρου στους γονείς Ρομά ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της παραμονής των παιδιών τους στα σχολεία (πχ. κίνητρα στις οικογένειες Ρομά κατά την αποφοίτηση των παιδιών, ώστε να αποθαρρύνεται η διαρροή πριν από τη λήξη του σχολικού έτους, εκπαίδευση ενήλικων Ρομά, που θα λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ της κοινότητας των Ρομά και του σχολείου, υποτροφίες, ίσες ευκαιρίες κλπ). 
  10. Πλήρης απαγόρευση σχολικής γκετοποίησης (δηλαδή διαχωρισμού παιδιών Ρομά από τα υπόλοιπα ή διασποράς τους σε απομακρυσμένα από τον τόπο κατοικίας σχολεία). Παράλληλα, εξειδικεύοντας τα παραπάνω, προτείνεται και η σύσταση ειδικών Κινητών Μονάδων που θα αποτελέσουν προπαρασκευαστικές Δομές Ένταξης των Ρομά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και θα προσεγγίζουν τους καταυλισμούς. Αυτό σημαίνει ότι κατά τις πρωινές ώρες θα παρέχονται προπαρασκευαστικά μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης στα παιδιά των Ρομά ώστε όταν έρθει η ώρα να εγγραφούν κανονικά στο δημοτικό σχολείο να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες μαθησιακές απαιτήσεις, κατά τις απογευματινές ώρες θα παρέχονται μαθήματα ενισχυτικής φροντιστηριακής διδασκαλίας για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ κατά τις βραδινές ώρες θα παρέχονται μαθήματα ελληνικών σε ενήλικους Ρομά, τόσο για λόγους καταπολέμησης του αλφαβητισμού που τους μαστίζει όσο και για πρακτικούς λόγους μελλοντικής υποβοήθησης των παιδιών τους. 
  11. Για να ληφθεί υπόψη η κουλτούρα των μαθητών Ρομά, πρέπει ν΄ αλλάξουν τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια καθώς και η μονοπολιτισμική λειτουργία του σχολείου. Ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου, η γλώσσα του σχολείου και οι αξίες που καλλιεργούνται και μεταδίδονται σ’ αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις πολιτισμικές αξίες των τσιγγανοπαίδων. Το σχολείο, ως θεσμός, δεν έχει παράδοση στην κοινωνία των Ρομά. Η μετάδοση των γνώσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας προφορικά. Η γραφή και η ανάγνωση ως τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας, τους είναι άγνωστα. Το επίσημο σχολικό σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες των Ρομά μαθητών και έτσι τα τσιγγανόπαιδα βρίσκονται σε μια διάσταση προτύπων αξιών - τσιγγάνικου και μη τσιγγάνικου πολιτισμού. Το επίσημο σχολικό σύστημα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες, τη διγλωσσία, τη δεύτερη προφορική γλώσσα, τη φτώχεια και την αγραμματοσύνη των γονέων κατά την κατάρτιση του αναλυτικού προγράμματος, τη μέθοδο μάθησης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την προετοιμασία των μη τσιγγάνων συμμαθητών τους σε θέματα ρατσισμού και διακρίσεων. Να συμπεριληφθεί ο τσιγγάνος στην ελληνική ιστορία για να δομήσει μια ταυτότητα.
  12. Ριζική επίλυση των αστικοδημοτικών εκκρεμοτήτων των Ρομά. Προτείνουμε να διευρυνθεί το περιεχόμενο των υπηρεσιών που παρέχουν τα υπάρχοντα ιατρο-κοινωνικά Κέντρα και να ιδρυθούν πολύ περισσότερα, που να λειτουργούν στον χώρο εγκατάστασης των τσιγγάνων, ώστε μέσω αυτών να βρίσκουν λύση καθημερινά προβλήματα των Ρομά (αναλυτική πληροφόρηση και εξυπηρέτηση για ζητήματα αστικοδημοτικής κατάστασης, προνοιακών παροχών και εκπαίδευσης των παιδιών, τήρηση οικογενειακού αρχείου εγγράφων, κλπ). Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τσιγγάνων.
  13. Είσοδος με θετικές δράσεις και ενθάρρυνση για ενεργό συμμετοχή των Ρομά στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο
  14. Λήψη κατάλληλων μέτρων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των δημοσίων λειτουργών (δικαστών, αστυνομικών, δασκάλων, γιατρών κα), ώστε να μην καταπατούν τα δικαιώματα των Ρομά.
  15. Αυστηρές κυρώσεις σε ΜΜΕ που διαιωνίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό κατά των Ρομά και την περιθωριοποίησή τους.
  16. Δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και μόνιμης και σταθερής διαβούλευσης μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των συλλόγων και ομοσπονδιών Ρομά και της Διοίκησης.
  17. Επιδίωξη σύνδεσης των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, δια βίου μάθησης κλπ, με την αγορά εργασίας μέσω της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης πιθανών εργοδοτών. Στα παιδιά έως 18 ετών, που δεν έχουν συμμετάσχει καθόλου στην εκπαιδευτική διαδικασία, πρέπει να δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση (επαγγελματική ή μη) και όχι στην εργασία. Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι όροι της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που ως χώρα έχουμε υπογράψει.
  18. Θέσπιση ενιαίου τύπου άδειας εμπορίας προϊόντων (π.χ. σε λαϊκές αγορές) από τους Ρομά, που να ισχύει σε πανελλαδικό επίπεδο, κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων της υπάρχουσας νομοθεσίας, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατική διαδικασία των κατά τόπους αδειοδοτήσεων που συχνά καταλήγει σε αναίρεση της δυνατότητας των Ρομά να ασκήσουν απρόσκοπτα τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε Αιτωλοακαρνανίας, για την καινούρια συνδικαλιστική χρονιά 2022-2023, όπως αυτό προέκυψε μετά τις εκλογές της 28ης Μαρτίου 2023 και σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτ/νίας, είναι το εξής: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   :  Βαγγέλης Τσούκας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ           :  Αντώνης Μίκροβας

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      :  Δέσποινα Πάντου 

ΤΑΜΙΑΣ                          :  Bασίλης Καραγιάννης

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      :  Δήμητρα Φουντούλη

ΜΕΛΗ                             :  Κωνσταντίνος Βαμβάτσικος   

                                           Βασίλης  Παπαθανασίου                                

                                           Βάσω Ζησιμοπούλου

                                           Γιωργία Τρίμπου

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος

 

 


Ο  Γεν. Γραμματέας

Βαγγέλης Τσούκας

 

Δέσποινα Πάντου

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ