Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 22 Απριλίου 2023

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πήραν πια και επίσημη μορφή, σήμερα (22.4.2023) το πρωί, οπότε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη διάλυση της Βουλής και έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τις εκλογές που ακολούθησε, η Ελλάδα μπήκε πια στον ρυθμό των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο ν. 4406/2016. Σύμφωνα με το νόμο οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και έτσι δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αντίθετα, στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο ν. 4654/2020, ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης.

Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το bonus με τις έδρες
Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμίες στις πρώτες κάλπες, τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογική. Ο νόμος αναφέρει ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα γίνεται κλιμακωτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τόσο περισσότερες bonus έδρες θα λάβει με ανώτατο όριο όμως, τις 50 έδρες. Για να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 25% των ψήφων στο σύνολο της επικράτειας.

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλα τα κόμματα, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.

Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια, δια του εκλογικού μέτρου.

Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές δια του αριθμού των εδρών της.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.

Τι ισχύει για τις αδιάθετες έδρες;
Οι έδρες οι οποίες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

tempo24.news

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Παπαθανάσης, δημοσίευσε τo προεκλογικό  του σποτ.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία από το προεκλογικό σποτ του:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ένας τόπος ευλογημένος από το Θεό.

Ο πιο πλούσιος νομός με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες ανάπτυξης.

Ένας τόπος που έχει ανάγκη από έργα. Όχι από λόγια.

Έχοντας μάθει να αγωνίζομαι για την τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και 21 χρόνια, γνωρίζω από πολύ κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Με όπλο αυτή τη γνώση και την εμπειρία μου, θέλω να συμβάλω με όλες  μου τις δυνάμεις μου σε έναν μεγάλο σκοπό.

Να αλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία. ΜΑΖΙ.

Για να μείνουν τα παιδιά μας εδώ και να γυρίσουν αυτά που έφυγαν.

Σε αυτές τις εκλογές, αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

Για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία ΨΗΛΑ!

Θανάσης Παπαθανάσης

Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας

Δείτε όλο το προεκλογικό σποτ του Θανάση Παπαθανάση στο παρακάτω βίντεο:

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανοιχτή πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γρηγόρης Θεοδωράκης, τη Δευτέρα 24/4/2023 και ώρα 7:30 μ.μ. στην Αθήνα (στο θέατρο Νέος Ακάδημος, Ιπποκράτους 17).
 
Σε σχετική δημοσίευσή του στα social media ο κ. Θεοδωράκης απευθύνει πρόσκληση σε όλες και όλους τους Αιτωλοακαρνάνες της Αθήνας, για να παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος αλλά και τις δικές του προσωπικές δεσμεύσεις για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα ο πρωθυπουργός έκανε μία ανάλυση, έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 4 ετών. Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε αμετανόητος. Πάλι του έφταιγαν οι άλλοι. Πάντα φταίνε οι άλλοι και όχι αυτός.

Μίλησε για μείωση φόρων ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο φόρο, ειδικό, στα καύσιμα.

Ακόμα και τώρα ο πρωθυπουργός μίλησε για παροχές στους συνταξιούχους. Αδιανόητα πράγματα, διότι οι συνταξιούχοι ακόμα περιμένουν τις επικουρικές και τα αναδρομικά τους.

Όσο για την άποψη του πρωθυπουργού για τον βασικό μισθό, ότι αύξησε το μισθό αυτό, να του υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος έλεγε ότι με 680 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος.

Για τη γεωστρατηγική του ανάλυση και την αναβάθμιση της χώρας, να του υπενθυμίσουμε ότι αυτός αποψίλωσε από όπλα τα νησιά μας. Ποια ισχυρή Ελλάδα, που έχει χάσει το όνομα της Μακεδονίας και κινδυνεύει να συρθεί να χάσει και το Αιγαίο;

Και για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός πάλι είπε το ίδιο ακριβώς παραμύθι. Να του πούμε λοιπόν ότι χωρίς push back και με επιδόματα στους παράνομους μετανάστες δεν κάνεις μεταναστευτική πολιτική.

Ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να δρομολογήσει τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή αργότερα το απόγευμα.

«Έχω τη χαρά να σας παραδώσω την πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την 21η Μαΐου. Αυτό επιτάσσουν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 41 του Συντάγματος. Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά τη θητεία της.

Όπως είχα δεσμευτεί εξ αρχής ότι πρέπει να γίνει. Γιατί αυτό επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους Έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν στις επερχόμενες εκλογές το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Οι εκλογές είναι μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας. Αυτό που θέλω να ευχηθώ καθώς ξεκινάει η προεκλογική περίοδος είναι να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν με νηφαλιότητα ποιος πρέπει να τους κυβερνήσει την επόμενη 4ετία.

Μακριά από τοξικότητες και ακραίες συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν και στο γενικότερο κλίμα των καιρών αλλά δεν νομίζω ότι είναι και εναρμονισμένες αυτές οι συμπεριφορές με τη συνολική διάθεση της κοινωνίας. Τέλος να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εθνικές εκλογές. Και απευθύνομαι κυρίως στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά , η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι νομίζω ένα στοίχημα για όλους μας και τελικά και αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι καλύτερο να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν την αποχή.

Οπότε η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πια στη διάθεσή σας. Το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί σήμερα το απόγευμα και από αύριο το πρωί επίσημα το ρολόι μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μάιου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Εύχομαι να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας», απάντησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, κάνοντας κι έναν μίνι απολογισμό της περιόδου 2019-2023. Αναλυτικά το διάγγελμα:

Συμπολίτες μου, Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει. Γνωρίζετε καλά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η πατρίδα μας: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο.

Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία. Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ωστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος.

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Ελληνίδες, Έλληνες, Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, παράλληλα, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της. Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις. Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο. Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη.

Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο. Συμπολίτες μου, Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες. Και επιμένοντας στις καλές, που οφείλουμε να τις κάνουμε περισσότερες. Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα.

Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές που μας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση. Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!

sinidisi.gr

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα τις οποίες οι εκλογολόγοι θεωρούν «οδηγό» για τις εκλογές, θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενη τριήμερο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποκαλυπτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα αποτυπώνουν τα εξής: Άνοδο της ΝΔ η οποία φαίνεται να κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε χάσει από την τραγωδία των Τεμπών.

Μικρή άνοδο εμφανίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα διευρύνεται κατά τι από τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν το Πάσχα.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εμφανίζει μικρή υποχώρηση, ενώ καλά είναι τα νέα για τον Περισσό καθώς καταγράφεται άνοδος για το ΚΚΕ.

newsit.gr

 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ