Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  9:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023

Σύμφωνα με μια έκθεση, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου επτά ώρες την ημέρα σε οθόνες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο Και ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος αν η εργασία γίνεται κυρίως μπροστά από έναν υπολογιστή.

Ο Πολ Λέβι, λέκτορας και ερευνητής στην Καινοτομία και την Ψηφιακή Ηγεσία, από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον με άρθρο του στο Conversation δίνει 7 συμβουλές για την λελογισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών, περνώντας πολύ ώρα είτε δουλεύοντας είτε απολαμβάνοντας την απόσπαση της προσοχής μας σε τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές.

Πολλοί κατακρίνουν αυτή την επαφή με την οθόνη και μιλούν για εθισμό στην τεχνολογία καθώς προειδοποιούν για τους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ένα σημαντικό παράδοξο εδώ είναι ότι συχνά αποσυρόμαστε στον ψηφιακό κόσμο για να ξεφύγουμε από το άγχος του φυσικού κόσμου, αλλά μπορεί να καταλήξουμε απλώς να συλλέγουμε άλλα είδη ψηφιακού και σωματικού άγχους στην πορεία, επισημαίνει ο καθηγητής.

Πολλά τα οφέλη αλλά και κίνδυνοι από τις ψηφιακές συσκευές

Ο Λέβι εκφράζοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής έκανε μια έρευνα, άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τις ψηφιακές του συσκευές και έγραψε ακόμη και ένα βιβλίο για τους κινδύνους αυτού που αποκαλεί «ψηφιακή κόλαση».

Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί μακροχρόνιες μελέτες για το θέμα. Όλες αυτές οι μελέτες αποτελούν ένα αυξανόμενο και σημαντικό όγκο γνώσεων, το οποίο είναι δύσκολο να απορριφθεί ή να αγνοηθεί: Η πολλή τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους.

Οι ψηφιακές συσκευές προσφέρουν σημαντικά οφέλη αλλά ο κίνδυνος προκύπτει όταν η υπερβολική χρήση τους γίνεται τοξική για την υγεία.

Από προσωπική πείρα ο Λέβι επισημαίνει, η καταπόνηση των ματιών, ο πόνος στον αυχένα, ο κακός ύπνος, το άγχος, οι τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κάθε είδους και η μειωμένη λειτουργία των χεριών είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που είχε όλα αυτά τα χρόνια χάρη στην υπερβολική χρήση οθονών και συσκευών και οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι ο μόνος.

7 συμβουλές για την χρήση των ψηφιακών συσκευών

Παραθέτει λοιπόν 7 κρίσιμες συμβουλές για να αποκτήσουμε τον έλεγχο πάνω στην τεχνολογία.

1.Εξασκηθείτε στο να κλείνετε συνειδητά το κινητό και τις άλλες ψηφιακές συσκευές

Κρατήστε τις μακριά από τα μάτια σας και βάλτε τις στην άκρη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ειδικά τη νύχτα. Διώξτε τις από την κρεβατοκάμαρα, πάρτε ένα ξυπνητήρι (ώστε να μην χρησιμοποιείτε το ξυπνητήρι του τηλεφώνου σας) και θα κοιμάστε καλύτερα χωρίς το νυχτερινό scrolling. Και κόψτε τη συνήθεια να βλέπετε τηλεόραση με το τηλέφωνό δίπλα σας. Απλά επικεντρωθείτε σε μια εργασία κάθε φορά χωρίς την απόσπαση της προσοχής από μια άλλη οθόνη.

2. Θέστε στον εαυτό σας χρονικά όρια μπροστά στην οθόνη

Ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε την τεχνολογία και αξιοποιήστε λειτουργίες όπως οι φωνητικές σημειώσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να ενημερώνεστε για την επικοινωνία σας χωρίς να κοιτάτε για πολλή ώρα μια οθόνη.

3. Σταματήστε να επιτρέπετε τους ψηφιακούς περισπασμούς

Η συνεχής διακοπή μπορεί να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό στρες. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις καιτα μηνύματα όταν θέλετε να επικεντρωθείτε πλήρως σε μια εργασία. Και κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το γραφείο σας. Έρευνες δείχνουν ότι το να έχετε το τηλέφωνό σας κοντά σας, ακόμη και αν δεν βουίζει ή δεν χτυπάει και ακόμη και αν το ρεύμα είναι απενεργοποιημένο, μπορεί να βλάψει την απόδοσή σας.

4. Προγραμματίστε κατάλληλο χρόνο χωρίς ψηφιακά μέσα

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ένα αποτέλεσμα της ψηφιακής υπερφόρτωσης. Επομένως, το να απομακρυνθείτε για λίγο από τον ψηφιακό σας κόσμο είναι σημαντικό. Κάντε μια βόλτα στη φύση, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο – οτιδήποτε σας απομακρύνει για λίγο από τις οθόνες.

5. Κάντε τις οθόνες πιο εύχρηστες για τα μάτια

Η υπερβολική χρήση των οθονών μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας και να επηρεάσει την όρασή μας. Μην αλληθωρίζετε σε μικροσκοπικές οθόνες για να κάνετε εργασίες που θα ήταν καλύτερο να γίνουν σε φορητό υπολογιστή με μεγαλύτερη οθόνη. Μειώστε το μπλε φως στις συσκευές και χρησιμοποιήστε όλα τα άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας. Ξεκινήστε με την αντανάκλαση της οθόνης.

6. Πάρτε τον έλεγχο του χάους της υπερφόρτωσης πληροφοριών

Οργανώστε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή και το tablet σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά. Ορισμένες εφαρμογές σας βοηθούν πραγματικά να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και να εργάζεστε πιο ήρεμα και αποτελεσματικά. Οι εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου μετρούν πόσο χρόνο ξοδεύετε (σπαταλάτε) στην οθόνη σας – ετοιμαστείτε να τρομοκρατηθείτε! Ξανακερδίζουμε την κυριαρχία πάνω στις ψηφιακές μας συσκευές όταν γινόμαστε πιο προληπτικοί στη χρήση τους.

7. Καθίστε καλά όταν δραστηριοποιήστε ψηφιακά

Το να σκύβετε πάνω από ένα τηλέφωνο ή να καμπουριάζετε πάνω από το φορητό σας υπολογιστή θα βλάψει τον αυχένα και την πλάτη σας. Καθίστε όρθιοι, τεντωθείτε τακτικά και ασκηθείτε συχνά, χωρίς το τηλέφωνό σας.

Να μην είμαστε θύματα του ψηφιακού κόσμου

Αυτές οι επτά συμβουλές θα βοηθήσουν να ανακτήσουμε την αίσθηση του ελέγχου της ψηφιακής μας ζωής. Το θέμα είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε καλύτερα αφού αφήσουμε το τηλέφωνό μας κάτω, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Έχει να κάνει με το να έχουμε αφιερωμένο, προγραμματισμένο ψηφιακό χρόνο και συγκεκριμένες ώρες που το τηλέφωνο δεν έχει καμία θέση σε αυτό που κάνουμε, καταλήγει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας:

«Ακόμα, έχει να κάνει και με το να απολαμβάνω αυτά τα τεχνολογικά θαύματα με πιο ικανοποιητικό τρόπο και να τα χρησιμοποιώ πιο συνειδητά. Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου τώρα ως ψηφιακός αποφασίζων και όχι ως ένα ακόμη ψηφιακό θύμα».

pronews.gr

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 18:54

Το καθεστώς σε πανικό!

Δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου για το «κόμμα Κασσιδιάρη», κατόπιν και της δεύτερης τροπολογίας που ψηφίστηκε χθες από τη βουλή. Μπορούμε όμως με απόλυτη βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι το καθεστώς βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και πανικό.

Η ανικανότητα, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα σε συνδυασμό με την ανήθικη σκοπιμότητα οδηγεί σε αυθαιρεσίες. Και αυτές με τη σειρά τους οδηγούν σε παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας και στην καταπάτηση των απαράγραπτων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. Οδηγεί στον φασισμό, που υποτίθεται θέλουν να αντιταχθούν.

Το ζήσαμε με την πανδημία, το ζούμε τώρα με την απέλπιδα προσπάθεια να αποκλεισθεί από τις εκλογές κάθε διαφορετική φωνή και άποψη που δεν συνάδει με την ορθοπολιτική ομοφωνία των κομμάτων που υπηρετούν το καθεστώς της δουλοπαροικίας.

Είναι ωστόσο το «κόμμα Κασσιδιάρη» (διάδοχος της «Χρυσής Αυγής»), μια διαφορετική φωνή απέναντι στο καθεστώς; Όχι βέβαια! Δικό τους δημιούργημα είναι για να αποτελεί εσαεί το σκιάχτρο και το φόβητρο σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγανακτώντας με την κατάστασή του, θα ήθελε να επιλέξει διαφορετικά.

Όμως, όπως συμβαίνει πάντα με τα φίδια που εκκολάπτονται μέσα στο ναζιστικό αυγό, το «μόρφωμα» αυτονομήθηκε και η ζημιά που καταγράφονταν ήδη, ήταν μεγαλύτερη από τα όποια κέρδη. Και προσπαθούν με νομικίστικα μπαλώματα και εκ των υστέρων να το αποτρέψουν. Είναι κάπως αργά, όμως, και η δημοκρατική απάντηση στις εκλογές δεδομένη. Γι’ αυτό και ο πανικός!

Αθήνα,  12 Απριλίου 2023

Το Γραφείο Τύπου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια με θέμα την υλοποίηση των μεγάλων έργων στο νομό για τον τουρισμό, που μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία, και τα οποία θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Καραγκούνη ο «Βουλευτής είχε προσωπικά δεσμευτεί για περισσότερες και καλύτερες δουλειές στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει την νεολαία της περιοχής, δηλαδή την ανεργία. Ένα πρόβλημα που αναγκάζει τα παιδιά να ξενιτευτούν για ένα καλύτερο αύριο. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας ευλογημένος τόπος και έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε νομό πρότυπο και σε δουλειές και σε ανάπτυξη. Αυτά λοιπόν τα έργα πνοής, θα αλλάξουν καθοριστικά την εικόνα αλλά και την οικονομική πραγματικότητα στον νομό».

Η δημιουργία της μαρίνας Παλαίρου (με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ) στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας, που είναι η πρώτη που σχεδιάζεται μετά από 25 χρόνια. Έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία η χωροθέτηση της μαρίνας, στα πλαίσια του Ν.2160/93. Επιπροσθέτως, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 598/Δ/21.09.2022 το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), αφού είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του ΣΤΕ.

Το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας (με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ) έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται και το οποίο έργο πέρα από τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής θα προσφέρει συνάμα μεγάλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας την περιοχή πόλο έλξης επενδύσεων και επισκέψεων. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα εξασφαλίσει επίσης την πολύπλευρη ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσα από την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας που θα φροντίζουν για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στα σκάφη αναψυχής.

Η αλυσιδωτή αυτή ανάπτυξη που θα εκκινήσει η δημιουργία του ως άνω έργου αποτέλεσε αποτέλεσμα πολυετούς και μετ’ εμποδίων αγώνα. «Με επιμονή και θέληση επετεύχθη ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνία με του αρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς ώστε να φτάσουμε σε ένα απτό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.

Τέλος, η προώθηση τουριστικής επένδυσης στο Βαρκό αξίας άνω των 120 εκ ευρώ με πρόβλεψη για πάνω από 1000 νέες θέσεις εργασίας έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες μας ώστε να μετατραπεί η Αιτωλοακαρνανία σε πόλο έλξης στον τουρισμό, την «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας.

«Με ικανοποίηση λοιπόν βλέπουμε να υλοποιούνται οι προσπάθειες μας που θα φέρουν σύντομα τη δημιουργία 2500 νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Ακολουθεί δήλωση του κ.Παπαθανάση για την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου:

Με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη συναντηθήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου και ανταλλάξαμε ευχές για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. 

Τον ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου να είμαι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.  

Την 21η Μαΐου, όλοι μαζί θα δώσουμε έναν έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα προκειμένου η χώρα μας να έχει σταθερή κυβέρνηση που θα δίνει άμεσα λύση στα προβλήματα και θα στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη.

Η ευθύνη που μας αναλογεί είναι μεγάλη και κρίνεται το μέλλον της περιοχής μας, των παιδιών μας και της χώρας μας.

Σε αυτή την προσπάθεια θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε την επόμενη μέρα με Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη οι Έλληνες ενωμένοι, να ανεβάσουμε τη χώρα μας ψηλά!’’

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την λέξη προκοπή. Τους ρωτάω: πού την είδατε,  βρε προκομμένοι, την προκοπή; Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια και η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Το ιδιωτικό χρέος είναι σφιχτή θηλειά στον λαιμό του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση-δέσμευση και η κυβέρνηση απαντάει με το τί έγινε το ….2015! Από τότε έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος αγωνιά τί θα γίνει ΤΩΡΑ!  Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στην προεκλογικό δημόσιο διάλογο. Και αυτά θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών.»  Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “ΑΧΕΛΩΟΣ TV”.

Και ο κ. Βαρεμένος συνέχισε, λέγοντας: «Έχει καθορισθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας ενός δανειολήπτη από χωριό της Μακρυνείας  για την Τετάρτη του Πάσχα. Μεγάλο πασχαλινό δώρο για τον άνθρωπο!

Ως προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένας ποταμός παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Εμείς δεν λέμε γενικώς ότι δεν θα γίνονται πιά πλειστηριασμοί. Εμείς λέμε ότι δεν θα εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία. Επίσης θα προστατευθεί και η αγροτική γη και η επαγγελματική στέγη από αντίστοιχο κίνδυνο εκπλειστηριασμού. Ο κόσμος οφείλει να πληροφορηθεί την συνολική μας πρόταση. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι, λόγω πανδημίας, παρέτεινε την ισχύ του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που ακριβώς προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μετά όμως έφερε τον νέο πτωχευτικό νόμο και αυτή η προστασία καταργήθηκε.»

Τέλος, ο κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίσει η δημόσια υγεία και ο πρωτογενής τομέας, τονίζοντας Τα εξής: «Τί θα γίνει στην υγεία; Πολλά νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο Μεσολογγίου, είναι στα -πρόθυρα κατάρρευσης. Οι 5 θέσεις που προκηρύχθηκαν κινδυνεύουν να μην προσελκύσουν ενδιαφέρον, αν δεν δοθούν κίνητρα. Γι’ αυτό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξηθεί ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού στα 2.000 ευρώ.

Για την πρωτογενή θα προχωρήσουμε στον μηδενισμό του ΦΠΑ  στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως ήταν πριν από τα μνημόνια. Επίσης, προβλέπουμε την χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ, στα πλαίσια του ΠΑΑ, ένα μέτρο μηδενικού κόστους που θα ανακουφίσει τον πρωτογενή τομέα από το αυξημένο κόστος παραγωγής.»

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόμμα για τα Ζώα: Διεθνές ενδιαφέρον για το ντεμπούτο της Φιλοζωίας σε ελληνικές εκλογές!

To newsletter του Animal Politics Foundation, που κυκλοφορεί σε δώδεκα γλώσσες, αφιερώνει ολόκληρη την τελευταία του έκδοση στην προσπάθεια του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα να εκπορθήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, για να ακουστεί η φωνή των ζώων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων!  

Η συμμετοχή στις εκλογές της Πολιτικής Φιλοζωίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον. Μετά το Euronews, που αναφέρθηκε στην αντικυνηγετική καμπάνια του κόμματος, το έγκυρο newsletter του Animal Politics Foundation αφιερώνει ολόκληρη την τελευταία του έκδοση στο ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα.

Στο δημοσίευμα, που κυκλοφορεί σε δώδεκα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά ιταλικά, πορτογαλικά, ελληνικά, τουρκικά, κροατικά, ολλανδικά, ρωσικά, ρουμάνικα) υπογραμμίζεται η προσχώρηση της Δημοτικής Συμβούλου Θεσσαλονίκης Μαρίας Αρβανιτίδου στο Κόμμα για τα Ζώα και η υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη συμμαχία Πράσινο&Μωβ. Η εμφάνιση -για πρώτη φορά- μιας αιρετής για τα ζώα χαρακτηρίζεται από το newsletter «τομή στην ελληνική πολιτική ιστορία».

Ολόκληρο το δημοσίευμα του Animal Politics Foundation:

«Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα, ένα από τα πάνω από είκοσι κόμματα παγκοσμίως που εκπροσωπούν την Πολιτική Φιλοζωία, απέκτησε την πρώτη Δημοτική του Σύμβουλο. Πρόκειται για μία τομή στην ελληνική πολιτική ιστορία, και ένα θετικό προμήνυμα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη. “Ήρθε η ώρα για την πολιτική χειραφέτηση της φιλοζωίας. Η Φιλοζωία είναι η νέα Οικολογία!”, λέει ο Νίκος Ράπτης, συνιδρυτής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα.

Η νέα αιρετή του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα, η Μαρία Αρβανιτίδου, εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος της Θεσσαλονίκης το 2019, ως υποψήφια με τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλά χρόνια ακτιβίστρια για τα ζώα και μέλος πολλών φιλοζωικών οργανώσεων, αποφάσισε να ακολουθήσει το πρώτο και μόνο οικοκεντρικό και φιλοζωικό κόμμα της Ελλάδας και να είναι υποψήφια βουλεύτρια με το Κόμμα για τα Ζώα στη συμμαχία Πράσινο&Μωβ, στην οποία συμμετέχουν διάφορα οικολογικά και χειραφετικά κόμματα.

Μετά από αυτή την προσχώρηση, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα είναι το όγδοο κόμμα της Πολιτικής Φιλοζωίας που εκπροσωπείται στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τα αδελφικά του κόμματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία. Το κίνημα διαθέτει πια πάνω από διακόσιους αιρετούς σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Κόμμα για τα Ζώα ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια και συνεχώς αναπτύσσεται. “Καμία από τις μείζονες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα -η Κλιματική Κρίση, η μείωση της Βιοποικιλότητας και η μη-Βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας- δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς τη ριζική αλλαγή του τρόπου που συμπεριφερόμαστε στα ζώα”, λέει ο Νίκος Ράπτης, συνιδρυτής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα και συγγραφέας του βιβλίου “Πολιτική Φιλοζωία”. “Το συμφέρον της ανθρωπότητας συμπίπτει με εκείνα της φύσης και των ζώων. Αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στα ζώα όπως σήμερα, καταδικάζουμε τα παιδιά μας να αγωνίζονται για το ψωμί και τα εγγόνια μας για τη ζωή τους”».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Για τις προκλήσεις της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής καθώς και της πράσινης μετάβασης, που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τον μετασχηματισμό των αστικών περιοχών, συζήτησαν η συν-επικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη με τον π. Δήμαρχο Θεστιέων και επικεφαλής της υπερκομματικής Αυτοδιοικητικής Πολιτικής Συμμαχίας “Υπερκομματική Αυτοδιοίκηση Δίκτυο Ενεργών Πολιτών: Παρέμβαση τώρα”, Δημήτρη Τραπεζιώτη κατά την περιοδεία της στην Αιτωλοακαρνανία.

“Μια ενισχυμένη και με ρεαλιστικό όραμα αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις αλλαγές που χρειαζόμαστε ως κοινωνία, να στηρίξει τους πολίτες, να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, να αναπτύξει δομές αλληλεγγύης και συνοχής, να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να προωθήσει μια οικονομία αλλά και πρακτικές που προστατεύουν και φροντίζουν τους πολίτες και το περιβάλλον. Η μεγάλη πρόκληση για την αυτοδιοίκηση είναι να συμβάλει ουσιαστικά και όχι εικονικά στη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων και ασφαλών πόλεων με ποιότητα ζωής για όλες και όλους. Να μην μένει κανένας και καμία πίσω, μόνος ή μόνη. Η ύπαιθρος έχει ανάγκη άνθισης καθώς οι πόλεις βιώνουν σημαντικά προβλήματα, όπως η φτωχοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η έλλειψη επαρκών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, τα ανεπαρκή συγκοινωνιακά δίκτυα, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η ευαλωτότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν την εξάρτηση εισαγόμενων αγαθών, η απουσία κατάλληλων θέσεων εργασίας για εξειδικευμένα νέα άτομα. Σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα έχουν αυξηθεί και από την έλλειψη πολιτικών και πρακτικών που θα μπορούσαν να στοχεύουν στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους”, σημείωσε η συν-επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη.

Ωστόσο το νομοθέτημα Βορίδη με τις τελευταίες δόλιες και βεβιασμένες ρυθμίσεις - οι οποίες μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικές - μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού, παρεμβάλοντας ουσιαστικά εμπόδια στη μετάβαση σε πραγματική και συμμετοχική αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνοντας τα δημοτικά συμβούλια και καθιστώντας τους δημοτικούς συμβούλους απλούς θεατές στις αποφάσεις ενός δημαρχο-κεντρικού συστήματος και ενός συγκεντρωτικού κράτους.

“Στόχος του  Δικτύου  Ενεργών Πολιτών είναι η διατύπωση μιας πρότασης και η δημιουργία και σύσταση ενός πολιτικού - αυτοδιοικητικού υποκειμένου από τους ίδιους τους πολίτες και βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας η διαμόρφωση μιας υπερκομματικής Αυτοδιοικητικής Πολιτικής Συμμαχίας. Η Συμμαχία αυτή θα μπορέσει να σταθεί μακριά από επιρροές και σκοπιμότητες κομματικών ή άλλων μηχανισμών που θέλουν την Τ.Α. όμηρο και υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, διότι οι βασικές αρχές που διέπουν τον χαρακτήρα, τη φύση και τη λειτουργία της Τ.Α. είναι η πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια καθώς και η τοπική αυτονομία, που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας αντίστοιχα”, δήλωσε ο κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Οι απόψεις της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ συγκλίνουν με εκείνες της Υπερκομματικής Αυτοδιοίκησης του Δικτύου Ενεργών Πολιτών “Παρέμβαση τώρα” και οι δυο συν-επικεφαλής Βασιλική Γραμματικογιάννη και Δημήτρης Τραπεζιώτης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα των συνεργασιών, προκειμένου η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία και υγιή κοινωνία να γίνει πράξη, ώστε να ανταπεξέλθουμε των διαδοχικών πολλαπλών κρίσεων. 
 
 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χθες, η Φωτεινή Παντιώρα υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του κόμματος συμμετείχε με τον Χρήστο Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την Χαρά Καφαντάρη αναπλ. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2023, που αρχίζει την 1η Μαΐου και άλλα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.).

Πολλά τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΠΣ, όπως η χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους, το οποίο σήμερα δίνεται επιλεκτικά, διαχωρίζοντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, οι διακρίσεις που υπάρχουν στην αμοιβή της νυχτερινής απασχόλησης, οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον νόμο 4662/2020 και άλλα ειδικότερα ζητήματα. Κορυφαίο θέμα, βέβαια, αποτελεί η ανάγκη ενίσχυσης του Σώματος με προσωπικό, καθώς υπάρχουν 3600 περίπου κενές οργανικές θέσεις και παρά τις «υποσχέσεις» και ανακοινώσεις, φαίνεται ότι το Υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει άμεσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάντα δίπλα στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΠΣ, αναδεικνύοντάς τα κοινοβουλευτικά και ως αυριανή κυβέρνηση, γνωρίζοντάς τα θα αναβαθμίσει το ΠΣ και τους εργαζόμενους, νομοθετώντας παράλληλα έναν σύγχρονο νόμο για την Πολιτική Προστασία, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στο Ιεραποστολικό Κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων στην ΙΠ Μεσολογγίου και στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και  τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Ακολουθεί δήλωση του κ.Παπαθανάση για τη δωρεά που πραγματοποίησε:

“ Επισκέφθηκα το Ιεραποστολικό Κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων στην ΙΠ Μεσολογγίου και το Κοινωνικό Συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου και παρέδωσα με αγάπη είδη αρτοσκευασμάτων για τις εορτές του Πάσχα.
Αυτές τις άγιες μέρες ας βοηθήσουμε όλοι από λίγο τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και να ενισχύσουμε το ιερό έργο που επιτελείται.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές και τους κληρικούς που δίνουν την ψυχή τους για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Σας ευχαριστούμε θερμά και σας στηρίζουμε.
Για να ανεβάσουμε μαζί την Αιτωλοακαρνανία ψηλά”!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ