Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  10:11: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023

Με τις εκλογές της 21ης Μαΐου να πλησιάζουν, αρκετοί είναι οι πολίτες που αναρωτιούνται τι ισχύει με την εκλογική άδεια.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

Όπως σημειώνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ), η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

Συγκεκριμένα για τον ιδιωτικό τομέα, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς εκλογές της 21ης Mαΐου.

Εκλογική άδεια: Καλύπτει απολύτως τον αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος

Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.

Ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου θα είναι ένα ισχυρό κόμμα – πρωταγωνιστής της νέας εποχής», επισήμανε το βράδτ της Δευτέρας (24.4.23) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, από το Αγρίνιο, κατά την ομιλία του στον κινηματογράφο “Ανεσις”, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Με το σύνθημα “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ” και θερμό χειροκρότημα έγινε δεκτός στο δημοτικό κινηματογράφο “Άνεσις” από πλήθος κόσμου, γύρω στις 20:00.

Τον κ. Ανδρουλάκη προλόγισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία Γιώργος Ζήσιμος.

Ο πρόεδρος του Κινήματος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πρωταγωνιστήσει στις εκλογές της 21ης Μαϊου και κάλεσε το λαό να κάνει επιλογή ευθύνης.

Στη διάρκειά της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης  ανέλυσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, την προστασία της πρώτης κατοικίας και το χειρισμό των “κόκκινων δανείων”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα της Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

«Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια πλαστή εικόνα για την ελληνική Οικονομία (…) Επιχαίρουν για τις ξένες επενδύσεις. Οι πραγματικά παραγωγικές είναι μόνο το 14% του συνόλου των επιχειρήσεων. Το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη είναι αμείλικτο: Ποιοι ωφελήθηκαν; Δεν ωφελήθηκαν ούτε οι μικρές, ούτε οι μεσαίες επιχειρήσεις (…) Πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να προσανατολιστεί με κίνητρα. Ήρθε η ώρα για μια ανθετική ανάπτυξη, με διάρκεια. Μιλάμε για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής».

«Η πράσινη μετάβαση θα γίνει με κέντρο τον άνθρωπο με ενεργειακή δημοκρατία και σεβασμό στο περιβάλλον και την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αγώνας που δίνω είναι για να αποδείξω στα παιδιά σας ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, είπε ο πρόεδρος του Κινήματος ενώ σε άλλο σημείο είχε τονίσει ότι δεν είναι προτεραιότητα η “καρέκλα”.  Άσκησε δε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αντί να ενώνουν, διχάζουν το λαό. Κατηγόρησε τα δύο κόμματα για λαϊκισμό και αντιπαρέβαλε το πολιτικό ήθος που εκφράζει το Κίνημά του.

“Πάρτε τον αγώνα στα χέρια σας” προέτρεψε ο κ. Ανδρουλάκης, 28 ημέρες πριν τη μεγάλη “μάχη” και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει νέα προοπτική στην κοινωνία.

Δείτε την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη από το δημοτικό κινηματογράφο “Άνεσις” λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση:

Δείτε εικόνες:

sinidisi.gr

Η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό άνοιγμα με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, ομιλίες καλώντας τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στο νομό, να πάρουν θέση στους αγώνες και στις εκλογές.

Με σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ», η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει τα εξής:

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΗ

7:00 μμ, ο Δημήτρης Κομπλίτσης, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Ξηρομέρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα περιοδεύσει στα χωριά Αγράμπελο, Πρόδρομο, Χρυσοβίτσα.

8:00 μμ, ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτική Ελλάδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη της Κομματική Οργάνωσης Αμφιλοχίας στο καφέ-ψησταριά «Φραγκαθούλα Βλάση», στο Λουτρό. Θα χαιρετήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφια Δήμαρχος Αμφιλοχίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΗ

3:00 μμ, ο Δημήτρης Φραγκούλης, στέλεχος του ΚΚΕ, θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους της επιχείρησης «ΚΑΛΑΣ» στο Μεσολόγγι.

7:00 μμ, ο Δημήτρης Κομπλίτσης, θα περιοδεύσει στα χωριά Βασιλόπουλο και Καραϊσκάκη.

8:00 μμ, η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, γραμματέας του Συνδικάτου Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην περιοχή της πλατείας του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου και θα συνομιλήσει με τους κατοίκους.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΗ

7:30 πμ, η  Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και υποψήφια Δήμαρχος Αμφιλοχίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα περιοδεύσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας.

11:00 πμ, ο Μάκης Αραβανής, παθολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού.

7:30 μμ, η Σούλα Μπούρα, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα καταστήματα στην οδό Εθνική Αντιστάσεως και στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη στο Αγρίνιο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΗ

7:00 πμ, η  Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους της επιχείρησης «Τυροκομείο Γεωργίου» στην Αμφιλοχία.

2:30 μμ, η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους της επιχείρησης «ΜΟΝ-ΑΜΙ».

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΗ

10:00 πμ, ο Μάκης Αραβανής και ο Βασίλης Νικάκης, πρώην Διεθνής διαιτητής, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου, υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στα καταστήματα και στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΗ

10:30 πμ, ο Μάκης Αραβανής, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά Μούσουρα, Ρέτσινα, Ελληνικά.

10:30 πμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς απάντησε αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένα των δημοσκοπήσεων, την ώρα που όλο και περισσότερες συστημικές δημοσκοπήσεις προκαλούν απορία στους πολίτες, λόγω των αποτελεσμάτων τους.  

Ο ΣΕΔΕΑ υποστηρίζει ότι «η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο».

Παράλληλα σημειώνει ότι «εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων».

Επί τις ουσίας οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ισχυρίζονται ότι θα βγάζουν ως αποτελέσματα ότι θέλουν, χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν, κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων να διαψεύδονται και δεν είναι διόλου απίθανο να το δούμε και στις εκλογές του Μαΐου! 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Πόπη Τσαπανίδου μεταξύ άλλων κάλεσε τις «εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

  • Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.
  • Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.
  • Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή  αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.  
  • Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Ο Α.Σκέρτσος στο πλευρό των δημοσκόπων 

Φυσικά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων βρήκαν «σύμμαχο», καθώς ο Άκης Σκέρτσος, στην πρώτη του εμφάνιση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα να δημοσιεύονται τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να αμφισβητεί κάποιος τα νούμερα των δημοσκοπήσεων είναι… λαϊκισμός!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Το ίδιο έκανε και το 2019 και έπεσε εντελώς έξω. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων» υποστήριξε το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο ίδιος προκάλεσε ερωτηματικά αναφέροντας ότι υπάρχουν «αστάθμητά δεδομένα», τα οποία η κυβέρνηση γνωρίζει: «Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα. Και σε κάθε περίπτωση ας προσέχουν τι ζητούν διότι είναι πολύ πιθανό τα αστάθμητα δεδομένα να επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για τον ίδιο» υποστήριξε.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει «γραμμή» από τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου να μην γίνει debate ανάμεσα στους δύο αρχηγούς γιατί θα… πλήξει τον Μητσοτάκη, ο Σκέρτσος με τη σειρά του τάχθηκε υπέρ μίας τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ο Άκης Σκέρτσος δεν δίστασε να επιτεθεί στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, χαρακτηρίζοντάς ως… «τραμπική»: «Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε βέβαια τραμπικά δριμύτερη. Είχε δηλώσει πως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει η «προπαγάνδα» της Ν.Δ. Τώρα μας αναλύει, επίσης με παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι η «προπαγάνδα» αυτή είναι: ο αριθμός τηλεμαχιών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων» είπε ο Σκέρτσος επιμένοντας στο «κρυφτό» για το debate.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Για χιλιετίες, οι άνθρωποι προσπαθούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της ζωής μας όσο πιο πολύ γίνεται. Έχουμε δοκιμάσει άφθονα σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής, θεραπείες με ενέσεις και χάπια, κόλπα νηστείας και βότανα.

Πρόσφατα, δισεκατομμυριούχοι όπως ο Larry Page, ο Mark Zuckerberg και ο Jeff Bezos επένδυσαν τεράστια ποσά σε εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Altos Labs, η Juvenescence και η Unity Biotechnology, οι οποίες επιδιώκουν την αναζήτηση μακροζωίας μέσω της αναζωογόνησης των κυττάρων και της πρόληψης ασθενειών.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει ζήσει ποτέ κάποιος είναι 122 χρόνια. Αλλά αυτό μπορεί να είναι στο κατώτερο άκρο του δυνητικού μας ορίου.

Ακόμα κι αν ζούσατε σε μια φούσκα χωρίς ασθένεια ή κίνδυνο, το σώμα σας θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει φθορά καθώς αντλεί αίμα, πέπτει την τροφή και εκτελεί όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την επιβίωση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτή η εταιρεία έχει δεσμευτεί να το αντιμετωπίσει έως το 2050.

Όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαζόταν για να «δουλέψει» το σώμα σας για να αντιμετωπίσει αυτή τη φθορά, επειδή η γήρανση γίνεται στα κύτταρα και στο DNA μας. Όλα αυτά σημαίνει ότι οι ιστοί σας χάνουν σταδιακά την ικανότητα να αυτοθεραπεύονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και δυσλειτουργία.

Μια μελέτη πρότεινε ότι ο χρόνος ανάρρωσης του ανθρώπινου σώματος διπλασιάζεται κάθε 15 χρόνια — έτσι ένας μώλωπας που χρειάστηκε μία εβδομάδα για να επουλωθεί στα 40 μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες στην ηλικία των 55 ετών. Τελικά, το ανθρώπινο σώμα χάνει όλη την ανθεκτικότητά του, οπότε όποια οστά ή ιστοί σπάνε μείνε σπασμένος. Μόλις πάρα πολλά μέρη του σώματος δυσλειτουργούν, πεθαίνεις.

Οι ερευνητές δεν συμφωνούν απαραίτητα στο μέγιστο όριο για το πότε συμβαίνει αυτό. Κάποιοι έχουν προτείνει 115 χρόνια, άλλοι 130 χρόνια. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που ανέλυσε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι άνθρωποι χάνουν κάθε ανθεκτικότητα κάποια στιγμή μεταξύ 120-150 ετών!

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να επιβραδύνουμε αυτή τη φθορά, ή ακόμα καλύτερα, να την αποτρέψουμε εντελώς; Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τις ιατρικές εξελίξεις, η μέση ανθρώπινη διάρκεια ζωής δεν έχει φυσικό όριο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, τι μας εμποδίζει από μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τις ομάδες ερευνητών που θέλουν να κατανοήσουν και ενδεχομένως να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης.

Η κυτταρική γήρανση είναι ένα από τα πιο διάσημα θέματα. Απεικόνιση επιβλαβών κυττάρων με κόκκινο χρώμα ανάμεσα σε υγιή σε πράσινο. Η κυτταρική γήρανση είναι όταν ένα κύτταρο σταματά να αναπαράγεται αλλά δεν πεθαίνει.

Όταν συμβεί αυτό, ορισμένα γηρασμένα κύτταρα μετατρέπονται σε καταστροφικά ζόμπι, που επιπλέουν και απελευθερώνουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων – τους «επιδιορθωτές» του σώματός σας που βοηθούν στην αντικατάσταση κατεστραμμένου ή σπασμένου ιστού. Αλλά δεν είναι όλα τα γηρασμένα κύτταρα κακά.

Ορισμένα γηρασμένα κύτταρα εκκρίνουν χημικές ουσίες που βοηθούν στην αποκατάσταση των πληγών, είπε ο Paul Robbins, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιολογία της Γήρανσης και του Μεταβολισμού και της Ομάδας Ιατρικής Ανακάλυψης για τη Βιολογία της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Εταιρείες όπως η Life Biosciences και η Unity Biotechnology αναπτύσσουν επί του παρόντος φάρμακα που ονομάζονται senolytics για να περιέχουν και να καταστρέφουν μόνο τα «κακά» γηρασμένα κύτταρα στο σώμα σας. Ορισμένα πειραματικά φάρμακα μπορεί ακόμη και να αποτρέψουν τη γήρανση των κυττάρων εξαρχής.

Αλλά μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταλάβει πώς να αποτρέψει ή να εξαλείψει εντελώς τα επιβλαβή γηρασμένα κύτταρα…

Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, το ανθρώπινο σώμα – ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα – δυσκολεύεται να καθαρίσει τα επιβλαβή γηρασμένα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση που προκαλεί βλάβη και αποτυχία ιστού, είπε ο Robbins.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η βιολογική ηλικία – πόσο χρονών είναι τα κύτταρα και οι ιστοί σας – είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης της διάρκειας ζωής σας από τη χρονολογική σας ηλικία ή πόσα χρόνια ζείτε.

Ένας κοινός τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν τη βιολογική ηλικία είναι να μετρούν τα τελομερή σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τι είναι τα τελομερή; Eιδικοί προστατευτικοί σχηματισμοί που “σφραγίζουν” τις δυο άκρες των χρωματοσωμάτων για να προστατεύσουν το DNA από τη φθορά, που συμβαίνει τόσο κατά τις κυτταρικές διαιρέσεις όσο και σε άλλες περιπτώσεις που δημιουργείται βλάβη στο DNA (π.χ. σε φάσεις οξειδωτικού stress).

Όταν γεννιέστε, τα τελομερή σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται λευκοκύτταρα, μπορεί να έχουν μεταξύ 7.000 και 11.600 ζεύγη βάσεων. Μόλις αυτό το μέγεθος συρρικνωθεί στα 5.000 ζεύγη βάσεων, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο επικείμενου θανάτου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Αλλά άλλη έρευνα έχει βρει ότι μερικοί άνθρωποι που ζουν πάνω από 100 έχουν στην πραγματικότητα τελομερή που γίνονται μεγαλύτερα κάθε χρόνο, όχι μικρότερα. Αυτό οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να ερευνήσουν τρόπους για να μιμηθούν αυτή τη διαδικασία ανάκτησης τελομερών σε νεότερα άτομα.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη βλάβη του DNA και στην κυτταρική γήρανση είναι η μεθυλίωση του DNA – όταν μόρια που ονομάζονται ομάδες μεθυλίου προσκολλώνται σε ορισμένα τμήματα των γονιδίων σας για να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους.

Ανάλογα με την τοποθεσία, οι ομάδες μεθυλίου μπορεί να εμποδίσουν τα γονίδια από την ενεργοποίηση ή να ενισχύσουν τη γονιδιακή δραστηριότητα όπου είναι απαραίτητο. Γενικά, η μεθυλίωση του DNA μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την ενεργοποίηση λάθος γονιδίων.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μερικοί από τους μεγαλύτερους περιορισμούς της ανθρώπινης ζωής είναι τα μικροσκοπικά μιτοχόνδρια στα κύτταρά σας. Αυτές οι μικροσκοπικές δομές παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας ενός κυττάρου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, αλλά δημιουργεί επίσης υποπροϊόντα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Altos Labs εργάζονται σε έναν τρόπο πρόληψης αυτών των ασθενειών αναζωογονώντας τα κύτταρα και αναιρώντας τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το οξειδωτικό στρες. Η εταιρεία ελπίζει ότι με την επαναφορά των κυττάρων σε μια υγιέστερη, νεότερη κατάσταση, θα μπορούσε να ενισχύσει τη μακροζωία.

pronews.gr

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, υποψήφιος βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανήρτησε μήνυμα στα social media με αφορμή τα 108 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Η 24η Απριλίου είναι η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Θεωρείται η απαρχή της γενοκτονίας σε βάρος Αρμενίων, Ασσύριων και Ελλήνων πολιτών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λόγω της διαφορετικής καταγωγής τους, στο πλαίσιο μιας συστηματικής προσπάθειας για την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών.

Ο ΟΗΕ που δίκαια αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, οφείλει να κάνει το ίδιο αποφασιστικό βήμα και για τη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια να διεθνοποιήσει τη γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου με σεβασμό στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και έχασαν τη ζωή τους.

Η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι έχουμε χρέος όλοι οι Έλληνες μαζί να αγωνιστούμε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ώστε η ανθρωπότητα να μην βιώσει ξανά επαναλήψεις τραγικών γεγονότων του παρελθόντος».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα» και τον Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξή του:

  • Την τετραετία αυτή, παρόλη την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, η ΝΔ πέτυχε αύξηση μισθών 20%, μείωση ΕΝΦΙΑ 35%, μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Οι σημαντικότεροι πυλώνες ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία για την επόμενη μέρα είναι οι εξής: Πρωτογενής Τομέας, Τουρισμός, Υποδομές, Υγεία.
  • Η κοινωνία είναι πολύ ώριμη και εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αξιοπιστία του. Ο κόσμος θέλει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Η αύξηση των μισθών κατά 25% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελούν δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την επόμενη περίοδο.
  • Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας. Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι: Προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω.

Δείτε όλη τη συνέντευξή του στο:

Για να ανεβάσουμε μαζί την Αιτωλοακαρνανία ψηλά”!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σταύρος Καραγκούνης καλεί στην κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα

Την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 19.00 μμ. θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σταύρου Καραγκούνη.

Ο κ. Καραγκούνης συνεχίζει τις ανοιχτές ομιλίες και στο νομό αλλά και στην Αθήνα για να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους Αιτωλοακαρνάνες.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για τη χώρα αλλά και ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανια, ανέλυσε ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην τηλεόραση Lepanto TV και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Καρέλη.

Ο Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν το έργο της περιόδου 2019-2023 προκειμένου να διαπιστώσουν ότι υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία που σημαδεύτηκε από την πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας : -Μειώθηκαν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, -Αυξηθηκαν οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός, -Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας -Αυξήθηκαν οι επενδύσεις και ο τουρισμός που μάλιστα σημείωσε ρεκόρ εσόδων βελτιώνοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας.

«Οι πολίτες καλούνται τώρα να συγκρίνουν το συγκεκριμένο έργο με το αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου 2015-2019 και να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν τη συνέπεια της διακυβέρνησης της ΝΔ ή θα μπουν σε απρόβλεπτες οδυνηρές περιπέτειες», σημείωσε ο βουλευτής Αιτ/νιας.

Πιστός στη θέση του ότι οι πολιτικοί πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την Αιτωλοακαρνανια κατά τη διάρκεια της θητείας του Μεταξύ άλλων απαρίθμησε τις εξής πρωτοβουλίες και δράσεις του τόσο κατά τη θητεία του στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και κατά την τετραετή κοινοβουλευτική του θητεία :

·- Την αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα εισόδου στο πρόγραμμα και στους νέους μελισσοκόμους.
·- Την έγκριση 782 Νέων Αγροτών με τριπλασιασμό του πριμ πρώιμης εγκατάστασης έως 45,000 .
· - Την ενίσχυση χρηματοδότησης του προγράμματος LEADER/CLLDQ κατά 50 εκ. ευρώ, με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.
·- Την οικονομική ενίσχυση πάνω από 16,5 εκ. € για την ενίσχυση από τις συνέπειες του covid και άλλων αιτίων στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους & αλιείς της Αιτωλοακαρνανίας.
· - Την στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας, και
·- Τον σχεδιασμό του ΥΔΩΡ 2.0 με το οποίο τέθηκαν οι βάσεις για δημιουργία 31 νέων & σύγχρονων αρδευτικών δικτύων με προϋπολογισμό 242 εκ. € για 29 ΤΟΕΒ, την κάτω ζώνη Αχελώου 11Α & τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας, Αμφιλοχίας & Βάλτου.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Ναυπάκτου, ο Σπήλιος Λιβανός παρέθεσε μια σειρά δράσεων που ανέλαβε και αγωνίστηκε με απώτερο στόχο την ανάδειξη της περιοχής και την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων σε έργα υποδομής, που επιγραμματικά συνοψίζονται:

· Συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Ναυπάκτου για την επιχορήγηση με 2,2 εκ. € από το Υπουργείο Εσωτερικών για το σύνολο των μελετών κατασκευής του έργου «Παράκαμψη του Κέντρου (Κάστρου) της Ναυπάκτου ( Τούνελ).

· Δρομολόγηση χρηματοδότησης € 4 εκ. για εκσυγχρονισμών αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Γαλατά και Τρικόρφου

- Ενίσχυση χρηματοδότησης του προγράμματος LEADER/CLLDQ κατά 4εκ. ευρώ, με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα της Ναυπακτίας

- Σχεδιασμός υλοποίησης έργων υποδομής, όπως η χρηματοδότηση 400.000,€ για τη βελτίωση οδοποιίας και την αποκατάσταση βατότητας με ρίψη ασφαλτικών, 2 εκ ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του λιμανιού και 500.000 € για αγροτική οδοποιία.

Ερωτηθείς για το όραμα του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αιτωλοακαρνανια, την επόμενη τετραετία, ο πρωην υπουργος προέκρινε τη σύνδεση της αγροτικής αναπτυξιακής πορείας της Αιτωλοακαρνίας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές, καθώς και την υποστήριξη δύο ακόμα ευαίσθητων τομέων, αυτών της παιδείας, σε όλες της τις βαθμίδες, και της υγείας, μέσα από πρωτοβουλίες αναβάθμισης των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά και των Κέντρων Υγείας, καθώς, όπως υποστήριξε, η παρεχόμενη δημόσια υγεία στην περιοχή είναι το απόλυτο ζητούμενο και η προφανής επιδίωξη.

«Δεσμεύομαι να συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε έναν αγώνα πολυπεπίπεδο, από όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα του τόπου για μια Αιτωλοακαρνανία δυνατή, πρωταγωνίστρια, με πολίτες περήφανους», κατέληξε ο κ. Λιβανος.

Δείτε όλη τη συνέντευξη, εδώ :

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο προσκλητήριο συμμετοχής στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Αγρίνιο απευθύνει και με σημερινή δήλωσή της η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου το Αγρίνιο και μιλάει στις 19:30 στον κινηματογράφο Άνεσις.

Θα είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Όλες και όλοι που θέλουμε κράτος δικαίου, μια ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία, δίκαιη ανάπτυξη, ευημερία όχι για τους αρεστούς της εκάστοτε εξουσίας αλλά για όλους τους πολίτες.

Όλες και όλοι όσοι που θέλουμε ουσιαστική κυβερνητική συνεργασίας για να μπει τέλος στα δύο συστήματα εξουσίας, Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Δίνουμε το Παρόν,

Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ!»

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2