Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 09:21

Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Στην τελευταία, πριν από τις εκλογές, ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και πιθανόν στην τελευταία του ως πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έντονα προεκλογικό περιεχόμενο, καλλιέργησε το φόβο για το μέλλον, εξήγγειλε 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (κάποια θα υλοποιηθούν το 2023 και 2024) και απέδωσε την ευθύνη για όλα τα κακώς κείμενα σε άλλους και όχι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ενεργειακή κρίση, αλλά, δεν είπε κουβέντα ότι ήταν η κυβέρνησή του που, από το 2019, άρχισε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Τώρα τρέχουν να τα ξαναλειτουργήσουν και να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που απέλυσαν. Μετά πούλησαν και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ. Δεν είπε κουβέντα για τον προσανατολισμό στην προμήθεια φυσικού αερίου από τις spot αγορές και όχι με σταθερά συμβόλαια μέσω αγωγών. Δεν είπε κουβέντα για την αδιαφορία της κυβέρνησής του να αξιοποιήσει τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Προτιμάει να αγοράζουμε πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να τιμωρήσει τη Ρωσία, αλλά, δεν είπε κουβέντα για την τιμωρία που έχει επιβάλλει στους Έλληνες.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα παραμείνει έως τον Ιούνιο του 2023 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού! Δεν είπε όμως κουβέντα για το συντελεστή 24% ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων που τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών σ’ όλη την οικονομική αλυσίδα.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει «τυφλή» αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις και προέτρεψε τους έλληνες καταναλωτές να στείλουν το λογαριασμό ακρίβειας όχι στον ίδιο, αλλά, στον Πούτιν!  Μόνο δεν μας είπε αν το λογαριασμό θα τον στείλουμε σε ρούβλια ή σε ευρώ. Γιατί προς το παρόν αγοράζουμε το ρωσικό φυσικό αέριο με ρούβλια.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για τον πληθωρισμό που καταγράφει άνοδο πάνω από 11% και μειώνει την αγοραστική αξία των μισθών, των συντάξεων και των καταθέσεων. Η μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου, από 12,1% σε 11,4%, που σημειώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οφείλεται στις καλοκαιρινές εκπτώσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Δεκέμβριο θα δοθεί μια «επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ σε 2.300.000 ευάλωτους δικαιούχους, δηλαδή, περίπου στο 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (αυτή είναι η περήφανη και αναπτυσσόμενη Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη) και μια αύξηση περίπου 6% από 1-1-23 στους συνταξιούχους. Για τις απώλειες από τον πληθωρισμό το 2021 και 2022 μάλλον θα πρέπει να στείλουμε το λογαριασμό πάλι στον Πούτιν!

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν συνολικά μόλις 149 εκατ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν την άνοδο στις τιμές των λιπασμάτων και των κτηνοτροφών. Τα ίδια περίπου χρήματα (140 εκατ.) θα δοθούν για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» προκειμένου να αγοραστούν νέες εισαγόμενες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ δάνεια και επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1,8 δις θα δοθούν για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών και κτίσιμο νέων. Παράλληλα θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες κτίρια και οικόπεδα του Δημοσίου για να κτιστούν νέες κατοικίες.

Είναι να θαυμάζει κανείς αυτό το «μίγμα οικονομικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, πολύ ακριβά τρόφιμα, μεγάλο εξωτερικό εμπορικό έλλειμμα και αυτοί τα δανεικά που παίρνουν τα ξοδεύουν σε ντουβάρια και οικιακές συσκευές. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του, έχει γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο, αλλά, δυστυχώς χωρίς κανένα νέο εργοστάσιο!

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πορεύεται με το δόγμα: «Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία τής χώρας και η οικοδομή η ατμομηχανή τής οικονομίας μας». Δε διδάχτηκαν τίποτα από τις πρόσφατες κρίσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το δημόσιο χρέος που επί των ημερών του αυξήθηκε περαιτέρω κατά 37,7 δις ευρώ ή κατά 10,6% και έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 394,2 δις. Επίσης δεν είπε κουβέντα για την άνοδο των επιτοκίων που θα επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού χρέους.

Τέλος ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει το φυσικό αέριο σε όπλο και θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Δεν είπε όμως κουβέντα για τις αναποτελεσματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και το μπλοκάρισμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, που έχουν γυρίσει μπούμερανγκ κατά των χωρών που τις επέβαλλαν και βεβαίως κατά της Ελλάδας που υπήρξε βλακωδώς ενθουσιώδης υποστηρικτής τους.

Υ.Γ.  Ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του υπερηφανεύτηκε ότι μεγάλωσε την Πατρίδα μας με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Δεν είπε όμως κουβέντα για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr