Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 19:03

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ΚΚΕ τίμησαν τους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (1/09/21)από την Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, εκδήλωση και καταθέση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στα Καλύβια Αγρινίου, στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, το 1944.

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Αγρινίου, ο Θανάσης Αλεξάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια, αποτελεί μια αφορμή για να μπορούν οι νέοι να αντλούν δύναμη για τους αγώνες οι οποίοι έρχονται και που πρέπει και οι ίδιοι να το μεταφέρουν στα παιδιά τους και να συνεχίσουν να μάχονται και να παλεύουν στην καθημερινότητα, η οποία κι αυτή είναι σκληρή, απάνθρωπη και θα πρέπει τελικά να προβληματίζονται από τέτοιες καταστάσεις.

Οι μεγαλύτεροι από εμάς είχαμε τραυματικές εμπειρίες, με την έννοια ότι, θυμόμαστε τον Γιώργο τον Κουτρουμπούση, τον Επονίτη, που του έφραζαν το δρόμο ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων για να μην πάει να καταθέσει στεφάνι για τους αγωνιστάς της Εθνικής Αντίστασης. Τον μπάρμπα Κώστα τον Μπακοδήμο, μαζί με τα μέλη της ΠΕΑΕΑ, που έμπαινε μπροστά στον Θεοδώρου και τον καθέναν… Δηλαδή μας έδερναν, μας βάραγαν, ήμασταν οι βαρεμένοι εκείνης της εποχής, για να μπορέσουν να στηθούν αυτά εδώ τα μνημεία.

Βέβαια σήμερα έρχονται κάποιοι άδαρτοι ¨βαρεμένοι¨ και κάνουν προσπάθεια να ράψουν τα πράγματα, να λένε δηλαδή ότι εδώ αυτόν τον αγώνα τον έκαναν Έλληνες, έτσι απλά Έλληνες, θέλοντας έτσι ν΄ αλλάξουν και να παραχαράξουν την ιστορία. Εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε… Θα είμαστε μπροστά τους καθημερινά, για να τους θυμίζουμε ότι, τον αγώνα, τον κύριο αγώνα εκείνης της εποχής, της αντίστασης, τον έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με τις οργανώσεις του, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και στάθηκε όρθιος ο λαός, αντιπάλεψε πολλά πράγματα, όπως για να θυμηθούμε, να πάρουν κόσμο από εδώ και να τον πάνε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία ή να τους βάλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει ο καθένας όταν έρχεται σε αυτούς τους χώρους, να σέβεται τουλάχιστον αυτά τα μνημεία και εδώ στα Καλύβια και στο Μνημείο των 120 στο Αγρίνιο, αλλά και σε άλλα μνημεία και όπως έχουμε ξαναπεί, όχι να συγκεντρώνονται άνθρωποι οι οποίοι στο παρελθόν τους συναντούσαμε μπροστά μας και μας παρεμπόδιζαν να δημιουργήσουμε αυτούς τους τόπους μνήμης. Εμείς πέρα από αυτή την τιμητική εκδήλωση, θα παλεύουμε και καθημερινά για να υλοποιηθούν τα οράματα που έμειναν δυστυχώς ανεκπλήρωτα, της Εθνικής Αντίστασης».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Αγρινίου και της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

kalyvia.gr