Η Ελλάδα έστειλε 20.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca στην Αλβανία, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη γειτονική χώρα.
Σχετική ανάρτηση έκανε η Πολιτική Προστασία στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, με φωτογραφία από την αποστολή των εμβολίων στην Αλβανία:
«20.000 δόσεις εμβολίων μεταφέρθηκαν σήμερα από την Ελλάδα στη φίλη και γείτονα Αλβανία», η Πολιτική Προστασία στην ανάρτησή της, προσθέτοντας ότι:
«Η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν δυνάμεις για να προωθήσουν το μοίρασμα των εμβολίων, γιατί στη μάχη κατά της Covid-19 στεκόμαστε μαζί».
epirusgate.gr
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 συνάντηση του ΕΚΝΔ με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλ/νίας στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου με τον Αναπληρωτή Συντονιστή Ν. Ε. Φαφούτη Αλέκο, την Τομεάρχη Εργατικής Πολιτικής Ρία Μάργαρη και με τον Τομεάρχη Οργανωτικού Ξενάκη Γεώργιο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει εισάγει προς ψήφιση η Κυβέρνηση.
Το ΕΚΝΔ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά από τη Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη λήψη και εφαρμογή αντεργατικών μέτρων και ειδικότερα να μην αποδεχθεί τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των τραπεζιτών, υποκύπτοντας σ’ αυτές.
Επίσης, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν σαφή και υπεύθυνη θέση απέναντι στο διεκδικητικό πλαίσιο και στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Ε., των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικαλιστικών σωματείων με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων.
Η αντιπροσωπεία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί αντεργατικό και άδικο και θα επιδιώξει να καταψηφιστεί στη Βουλή και στη συνείδηση των εργαζομένων.
sinidisi.gr
Από τη Συμφωνία των Πρεσπών... μέχρι την κάνναβη
Σάλος δημιουργήθηκε χθες μετά τις προκλήσεις των Σκοπιανών στο ματς με την Αυστρία στο Euro 2020, παρόλα αυτά από πλευράς ΝΔ η αντίδραση -μέχρι στιγμής- είναι ελάχιστη.
Μία επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Ν.Δένδια πριν από το ματς, κάτι δηλώσεις από μερικά στελέχη και τίποτα παραπάνω. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν περιμέναμε και κάτι παραπάνω, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει πως θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν δεν το κάνουν οι Σκοπιανοί.
Η εφημερίδα «Δημοκρατία» παρέθεσε τις 7+1 προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ... που «ξεχάστηκαν».
1. Πρέσπες
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι το υπ’ αριθμόν 1 θέμα πολιτικής εξαπάτησης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Από τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας, στα οποία έπαιρνε μέρος πρωτοστατώντας σύσσωμη η ηγεσία της Ν.Δ., στην πιστή και άνευ όρων και προϋποθέσεων τήρηση της συμφωνίας και στην ομολογία του Άδωνι Γεωργιάδη ότι, αν δεν την εφαρμόσουμε, είναι σαν να τους παραδίδουμε το όνομα Μακεδονία… Από την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας αυτής στην Ε.Ε., στην ομολογία του στη Βουλή ότι υποσχέθηκε στον Ζάεφ πως θα σταθεί δίπλα στην ευρωπαϊκή της προοπτική.
Ηταν ένα θέμα που το πούλησε συνειδητά για να έχει πολιτικό όφελος, εκμεταλλευόμενη τα πιστεύω των ψηφοφόρων, που ήταν και είναι αντίθετοι στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Και πέτυχε τον στόχο της η υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Ν.Δ., αφού όλες οι αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος του 2019 συμφωνούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών στοίχισε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ σε καθοριστικό βαθμό και ωφέλησε, αντίστοιχα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
2. Επενδυσεις – Ελληνικό
Καθ΄όλη την τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η Ν.Δ. κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι δεν θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα, διακατέχεται από ιδεοληψίες στο θέμα αυτό και γι’ αυτό μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό. Υποσχόταν ότι θα έβαζε μπουλντόζες στον χώρο με το «καλημέρα», ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι σε μία εβδομάδα θα ξεμπλόκαρε όλες τις διαδικασίες. Σε μία εβδομάδα! Δύο χρόνια μετά η επένδυση δεν έχει ξεκινήσει και οι διαδικασίες δεν έχουν ξεμπλοκαριστεί! Πριν από έναν χρόνο, σε ένα
κακοστημένο σόου που οργάνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και παρέστη εν χορδαίς και οργάνοις και ο πρωθυπουργός, μπήκαν για τα μάτια του κόσμου μερικές
μπουλντόζες, γκρέμισαν κάποια κτίρια και έκτοτε μηδέν.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να δηλώσει σχετικά πρόσφατα ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε κάνει καλή δουλειά για το Ελληνικό, ενώ προεκλογικά έλεγε τα χειρότερα… Ο στόχος όμως επετεύχθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την εντύπωση ότι είναι ηγέτης των επενδύσεων και της Ανάπτυξης, άσχετα αν όλα αυτά αγνοούνται ακόμα!
3. Κάνναβη
Και μια και ο λόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη, μόλις πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους, με δική του αποθεωτική εισήγηση, η δυνατότητα επένδυσης στη φαρμακευτική κάνναβη, για την οποία μάλιστα ζήτησε και τη συμβουλή – συνδρομή του Νίκου Καρανίκα, συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι η κάνναβη από επένδυση του… μπάφου, που την είχε χαρακτηρίσει το 2018 η Ν.Δ και ο ίδιος, έγινε επένδυση που μπορεί να φέρει δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.
Όσο και αν το ψέμα αυτό είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλα που έχει πει η προεκλογική Ν.Δ., δείχνει το μέγεθος της συνειδητής πολιτικής εξαπάτησης των ψηφοφόρων της εκείνη την περίοδο, δεδομένου ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν ευαισθησία και άρνηση, την οποία δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν.
4. ΕΝΦΙΑ
Τον Δεκέμβριο 2018 είχε ψηφιστεί κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 10%, που για μικρές ιδιοκτησίες έφτανε το 30%. Επιπλέον μείωση, που θα έφθανε το 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες, είχε εξαγγελθεί για το 2020. Η Ν.Δ. προεκλογικά ήταν υπέρ της οριζόντιας μείωσης, αλλά ως κυβέρνηση ψήφισε νόμο κλιμακωτής μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 22%, ελαφρύνοντας όμως και περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ. Αυτό ήταν το κλειδί να ευνοήσει τους λεγόμενους το πάλαι ποτέ «έχοντες και κατέχοντες» εις βάρος των μικρών ιδιοκτησιών.
5. Aνάπτυξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί -και το υποστήριζε σε όλες τις παρεμβάσεις του- ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήδη από τον πρώτο χρόνο θα φθάσει στο 4%. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν φταίει η πανδημία. Ενώ παρέλαβε την ανάπτυξη περίπου στο 2,5% τον Ιούλιο του 2019, στη συνέχεια η πορεία ήταν φθίνουσα, έκλεισε στο 1%, ενώ το πρώτο προ κορονοΐου τρίμηνο του 2020 έτρεχε με αρνητικό πρόσημο…
6. Α’ κατοικία
Η άρση της προστασίας για την πρώτη κατοικία έγινε πριν μερικές μέρες. Αλλα έλεγε ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν η Ν.Δ ήταν αντιπολίτευση. «Νοιάζομαι στα αλήθεια, όχι υποκριτικά, δεν θέλω να δω να του παίρνουν το σπίτι, θέλω να τους σώσω το σπίτι, όχι να το πάρουν» έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη… Ως κυβέρνηση άλλαξε θέση: «Προστασία πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε πρέπει να υπάρχει, είναι ζημιά για την οικονομία να υπάρχει» είπε σε ομιλία του, εκφράζοντας την κυβερνητική θέση.
7. Εκκρεμείς συντάξεις
Η Ν.Δ είχε υποσχεθεί γρήγορα έκδοση συντάξεων με ψηφιακό τρόπο, κατήγγειλε ως αντιπολίτευση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις και είχε δίκιο. Μόνο οι εξαγγελίες του για ψηφιακές συντάξεις από τον Ιούνιο 2020 είναι ακόμα κενό γράμμα, καθώς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι ακόμα πάρα πολλές και έφθαναν τον Φεβρουάριο τις 165.000.
8. Novartis
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η υπόθεση της Novartis δεν είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, όπως είναι στην πραγματικότητα, αλλά μία πολιτική σκευωρία εις βάρος της ίδιας και πολιτικών στελεχών της. Με αυτό το επιχείρημα κατέβηκε στις εκλογές. Παρόλα αυτά τα πολλά ρεπορτάζ των τελευτών ημερών και η πριν από λίγες ημέρες δίωξη του αντιεισαγγελέα του Αρειου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, για παράβαση καθήκοντος στην ουσία «αδειάζουν» ο σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.
pronews.gr
Την ώρα που η TUI ακυρώνει πακέτα διακοπών για Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες) εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τζόνσον να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στον Βρετανό πρωθυπουργό.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (14.06.2021) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Βρετανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα αξίζει να είναι στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας.
Η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να διατηρήσει την Ελλάδα κι άλλες χώρες στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες που επιλέγουν μια από αυτές της χώρες για τις διακοπές τους, όταν επιστρέφουν στη Βρετανία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να κάνουν και τεστ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.
Παράλληλα, εκτός από το αίτημα να… μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Κυπριακό
Φυσικά, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον δεν κυριάρχησε μόνο το θέμα του κορονοϊού και της «πράσινης» λίστας για τον τουρισμό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Brexit και… πρόσκληση
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπόρις Τζόνσον για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.
newsit.gr
της Κύρας Αδάμ
Οι άκαρπες μέχρι τώρα συναντήσεις Κ Μητσοτάκη-Τ.Ερντογάν δεν αποτελούν διαβατήριο για την θετική έκβαση της συνάντησης των δύο ηγετών στις 14 Ιουνίου 2021 στο περιθώριο του ΝΑΤΟ.
Στην – ουσιαστική- συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο 2019 στη Νέα Υόρκη, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε «συνωμοτικά» την Ελλάδα ,( μέσω του Λιβύου εκπροσώπου στον ΟΗΕ σύμφωνα με την γραπτή αναφορά του Ν Δένδια σε συνέντευξη του) να συμφωνήσει στα γρήγορα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας – Λιβύης, διαφορετικά οι δύο τελευταίες θα προχωρούσαν μόνες τους . Όπερ και εγένετο με το τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο.
Τον Δεκέμβριο 2019 στο περιθώριο του ΝΑΤΟ η συνάντηση ήταν άκαρπη και παγωμένη, με τον Ερντογάν να εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο των διμερών σχέσεων για να απλώσει και κατοχυρώσει το επόμενο διάστημα την τουρκική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, καταπατώντας «άνετα» την ελληνικά ΑΟΖ στην περιοχή, να «κουρσέψει» την κυπριακή ΑΟΖ, να ωθήσει τις διμερείς σχέσεις στο θερμό επεισόδιο, να καταπατήσει την περιοχή των Βαροσίων, να παραβιάζει καθημερινώς την ελληνική κυριαρχία με υπερπτήσεις των ελληνικών νήσων του Αν Αιγαίου κλπ.
Στον αντίποδα η Αθήνα κατάλαβε την «ανάγκη της» να ακολουθηθεί κατευναστική πολιτική, με δύο στόχους: να «ησυχάσει» ο Ερντογάν για ένα διάστημα με τις ελληνικές παραχωρήσεις και να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας , καθώς σύσσωμη η μείζων αντιπολίτευση και η πλειοψηφία των ΜΜΕ ούτε προέβαλαν αντίρρηση οι μεν, ούτε εξήγησαν την κατάσταση, οι δε. Έτσι η Αθήνα , «έσπρωξε» το Καστελόριζο στη Μεσόγειο, δηλαδή στον στραγγαλισμό το νησιού και της ΑΟΖ του από τα 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο και τη μειωμένη επήρεια ΑΟΖ του νησιού που συμφώνησε με την Αίγυπτο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι υπερασπίζεται μόνο τα 6νμ χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο , αφήνοντας όλα τα άλλα κυριαρχικά δικαιώματα ( Υφ/ΑΟΖ Ζώνη Αλιείας, περιοχή έρευνας διάσωσης κλπ.) στον Ερντογάν.
Παρά ταύτα, ο Ερντογάν αλλά αι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ησύχασαν, τουναντίον συνασπίστηκαν όλοι γύρω από θέσεις ακραίες και «ακατέβατες».
Έτσι πριν ξεκινήσει ο διμερής πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας , το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας κατέληξε στον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα. Ανάμεσα στα άλλα σημεία το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει:
Αυτός ο «οδικός χάρτης» της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αποτυπώθηκε σαφέστατα και καθαρότατα υπο μορφή τελεσιγράφου στην γραπτή συνέντευξη Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της «ανέμελης» επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα «για να ετοιμάσει» τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Η Αθήνα ενστικτωδώς ζητά «ήσυχο καλοκαίρι». Το ζήτημα δεν είναι αν ο Ερντογάν θα δώσει το ήσυχο καλοκαίρι, αλλά τι ανταλλάγματα/παραχωρήσεις θα ζητήσει για να χαμηλώσει τα μποφόρ στο Αιγαίο.
agrinionews.gr
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε στις 17.20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα.
Βίντεο: Δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το τηλεοπτικό του μήνυμα εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Καθώς το ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες, ο νους μας στρέφεται αναπόφευκτα προς το μέλλον. Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα, πρέπει να λάβουμε μέτρα στο παρόν, ενισχύοντας πολυμερείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ. Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
As NATO meets in Brussels, minds turn inevitably to the future. If we are to contribute to stability, we must take action in the present, by strengthening multilateral institutions like NATO. Our societies want leaders to step up, to act. We must not let them down. #BrusselsForum pic.twitter.com/dm5XN3ZBxp
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 14, 2021
Βίντεο: Χαιρετισμός Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Cumhurbaşkanı @RTErdogan’ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin Brüksel Forumu "İstikrara Katkı" oturumuna gönderdiği video mesaj pic.twitter.com/bWeP6clSCV
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) June 14, 2021
Nωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει πολύ συχνά, «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα». Η Αθήνα δεν καλλιεργεί κλίμα υψηλών προσδοκιών για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.
Ένα μοιάζει να είναι το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου: «Να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι». Κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά ένα καλοκαίρι έντασης με την Άγκυρα, καθώς απαιτείται ηρεμία και στα νερά του Αιγαίου για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 10/06/2021
Του: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Εικόνες πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης στο γήπεδο του Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας»
Κυρία και κύριε Υπουργοί,
Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, εικόνες πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης θα αντικρίσει όποιος μπει ή θελήσει να αθληθεί στο γήπεδο του Νεοχωρίου, του Μεσολογγίου. Δυστυχώς, ακόμα ένα γήπεδο του Δήμου αυτού έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου, εδώ και δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, οι χώροι άθλησης για τον απλό κόσμο και τα σωματεία της περιοχής του Μεσολογγίου λιγοστεύουν δραματικά. Παρά το ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη της λειτουργίας των αθλητικών ακαδημιών, εξ’ αιτίας των παραπάνω προβλημάτων, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις τους στο γήπεδο του Νεοχωρίου, οι περίπου ογδόντα νεαροί αθλητές, που συμμετέχουν σε αθλητικές Ακαδημίες της περιοχής, λόγω:
α. της υψηλής επικινδυνότητας του αγωνιστικού χώρου (υπάρχουν παντού λακκούβες, ο πλαστικός τάπητας έχει αφαιρεθεί σε πολλά σημεία και δεν υπάρχουν δοκάρια στην εστία), β. τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες είναι πλέον εστία μόλυνσης, ενώ οι παντού υπάρχουσες ρωγμές καθιστούν επικίνδυνους τους χώρους αυτούς για την σωματική ακεραιότητα των χρηστών,
γ. μετά την κοπή των δέντρων στην περίμετρο του εξωτερικού χώρου η περίφραξη έχει καταστραφεί με συνέπεια να υπάρχει άμεση πρόσβαση στη κοίτη του ποταμού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αντικατάσταση του πλαστικού τάπητα, στην επισκευή των αποδυτηρίων και στην αποκατάσταση όλων των ζημιών στο γήπεδο του Νεοχωρίου, του Μεσολογγίου, εντός και πέριξ αυτού, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος χώρος άθλησης, καθώς και ο περιβάλλων χώρος του να παραδοθούν αξιοπρεπώς τακτοποιημένοι και ανακαινισμένοι στην τοπική κοινωνία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 09/06/2021
Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση της αθερίνας της Τριχωνίδας, ως προϊόν “ΠΟΠ” ή “ΠΓΕ”»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, η αθερίνα («Atherina boyeri»), στην λίμνη Τριχωνίδα, κατέχει εξέχουσα θέση στην αγορά ιχθύων, τόσο από οικολογικής άποψης, όσο και από εμπορικής. Η αθερίνα στην λίμνη Τριχωνίδα έχει εισαχθεί σε άγνωστη γεωλογική περίοδο από την θάλασσα, μέσω του ποταμού Αχελώου και χωρίς να συναντήσει ανταγωνιστές, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη ικανότητα προσαρμογής της, κατέλαβε την θέση του πελαγικού πλαγκτοφάγου λιμναίου ψαριού, δημιουργώντας πληθυσμούς σε μεγάλη αφθονία και αναπαραγωγική αυτοτέλεια. Η αθερίνα γλυκού νερού της λίμνης Τριχωνίδας συμπληρώνει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, προκειμένου να αναγνωρισθεί ως προϊόν «ΠΟΠ» ή «ΠΓΕ». Επιπλέον, τα οφέλη από την αναγνώριση της αθερίνας της Τριχωνίδας ως «ΠΟΠ»/«ΠΓΕ» θα ήταν πολλαπλά, τόσο για τους ψαράδες, όσο και για την ανωτέρω περιοχή, γενικότερα. Με την αναγνώριση της εν λόγω ως προϊόν «ΠΟΠ»/ «ΠΓΕ» η αθερίνα της Τριχωνίδας αποκτά προστιθέμενη αξία και οι αλιείς μπορούν να προωθήσουν ευκολότερα το προϊόν τους, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους. Από την άλλη, ως προϊόν με σήμανση Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης, η αθερίνα της Τριχωνίδας γίνεται μέρος της ανάδειξης της Ελληνικής Γαστρονομίας και διασυνδέεται άμεσα με τον ποιοτικό τουρισμό.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου η αθερίνα της Τριχωνίδας να αναγνωρισθεί και να ενταχθεί είτε ως Προϊόν Ονομασίας προέλευσης («ΠΟΠ»), είτε ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης («ΠΓΕ»), καθώς, είναι προφανή τα οφέλη που θα προκύψουν, δεδομένου ότι, το προϊόν αυτό, είτε ως «ΠΟΠ», είτε ως «ΠΓΕ», θα προβάλλει και θα διαφημίσει την ως άνω περιοχή, αποδίδοντάς της ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία και το εισόδημα των κατοίκων της;
2. Προτίθεσθε να συνδράμετε και να αναλάβετε την πρωτοβουλία οργάνωσης, προώθησης, αρμόδιας κατάθεσης και υποστήριξης του σχετικού φακέλου, προκειμένου η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας να αναγνωρισθεί ως «ΠΟΠ» ή «ΠΓΕ»;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 09/06/2021
Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τ ον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τ ροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αντιμέτωποι με την καταστροφή χιλιάδες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, οριακή είναι πλέον η κατάσταση με τους αγρότες που κινδυνεύουν να καταστραφούν, εξαιτίας της μη άρδευσης των χωραφιών τους, μετά τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων οφειλών, στις οποίες έχει προχωρήσει η «ΔΕΗ» σε μια σειρά από «ΤΟΕΒ» στην Αιτωλοακαρνανία, όπως του Μεσολογγίου, της Κατοχής, του Λεσινίου, κλπ. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση για την μη διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων και αρκετή γραφειοκρατία, μιας και οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, ενώ η «ΔΕΗ» δεν δείχνει πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Το μεγάλο θέμα, όμως, που αυτή την στιγμή “καίει” τους αγρότες, είναι η λύση με τις τωρινές διακοπές ρεύματος, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η «ΔΕΗ» παραπέμπει στις πάγιες ρυθμίσεις και διακανονισμούς της, όμως οι «ΤΟΕΒ» αδυνατούν να τηρήσουν τους όρους εξόφλησης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να σηκωθούν οι διακόπτες της «ΔΕΗ», τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αρδευτούν οι εκτάσεις και να λειτουργήσει σωστά η καλλιεργητική περίοδος για να ανασάνουν οι αγρότες και μαζί τους όλος ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή, που είναι πυλώνας της οικονομίας της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα, οι αγρότες κάνουν λόγο για κυβερνητική αδιαφορία και καλούν την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις τους, κάνοντας αυτό που πρέπει για το καλό των αγροτών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ