Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021

Το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Spitfire πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο – Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος»

spitfire_2

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη το πρωί της Τρίτης στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, στην τελετή υποδοχής του Αεροσκάφους «Spitfire MJ755» στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμιθ (Kate Smith), και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ίκαρος κ. Πήτερ Λιβανός.

Το επετειακό αεροσκάφος «Spitfire», το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος».

Το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας ξεκίνησε την πορεία του από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντεζι προσγειώθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο «Ιω. Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και αργότερα έφτασε στο Τατόι.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισήμανε τα ακόλουθα:

spitfire_1

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

Είναι άλλη μία μέρα σπουδαία για την Πολεμική Αεροπορία, με ένα ειδικό ιστορικό πρόσημο. Μπροστά σας βρίσκεται μία θρυλική πτητική μηχανή, ίσως το πιο φημισμένο μαχητικό που πέταξε ποτέ, το “Spitfire”, που φέρει τα Ελληνικά Χρώματα, τα Χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο στην ουσία κέρδισε τη Μάχη της Αγγλίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποτέ τόσο λίγοι δεν είχαν κάνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς, είχε πει τότε ο Ουΐστον Τσώρτσιλ. Και σήμερα ξαναθυμόμαστε ότι εκείνοι οι λίγοι είχαν ως βασικό μέσο για να πολεμήσουν αυτό εδώ το αεροπλάνο, το καταπληκτικό “Spitfire”.

Ασφαλώς είναι μία μέρα που αξίζει να αποδοθούν πάρα πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές, ιδίως σε έναν επιφανέστατο Έλληνα του εξωτερικού, τον κ. Πήτερ Λιβανό, του οποίου η αγάπη για την αεροπλοΐα και την προσπάθεια αναστήλωσης παλιών ιστορικών αεροσκαφών μετουσιώθηκε σε Εθνική προσφορά. Γι’ αυτό κ. Λιβανέ, σας ευχαριστούμε, ευχαριστούμε το ίδρυμα “Ίκαρος” και όλους τους συντελεστές ασφαλώς, καθώς και τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή ώστε σήμερα να έχουμε τη χαρά και την τιμή να απολαύσουμε το πρώτο ελληνικό “Spitfire” να ξαναπετά, έπειτα από τόσα χρόνια.

Κι αν μπορούσα (παρά το ότι δεν είμαι ειδικός και ουδέποτε θα δήλωνα ειδικός) να δώσω μια συμβουλή σε εκείνον που θα το πετάξει. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του πιλότου -τον ξέρετε καλά κ. Λιβανέ- που το πέταξε: «Αυτό το αεροπλάνο έχει τη δική του ενέργεια, προσπαθήστε να πετάξετε μαζί του».

Σύντομα, λοιπόν, το Ελληνικό “Spitfire” θα πετάξει στους ελληνικούς ουρανούς και θα πιστοποιήσει για μια ακόμα φορά ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι πάντα παρούσα. Η Ιστορία συνεχίζεται και εξελίσσεται κι είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της ισχυρής παρουσίας, του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Αυτός ο αγώνας -που είναι και δικός μας- είναι διαρκής και εντατικός. Δεν σταματά ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ, όπως και η ιστορία εξελίσσεται. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και πάλι.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 21:01

Επανάσταση Πνεύματος!

Νίκος Ταμουρίδης γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Στο κεφάλαιο 40 του εκπληκτικού Επιταφίου του Θουκυδίδη, ο μέγας Περικλής επιχειρεί ένα εξισορροπημένο συνδυασμό θεωρίας και πράξης, με θεμέλια την κοινωνική αρετή και το ήθος, και ανυψώνει τους Αθηναίους στο επίπεδο ανθρώπων που συνδυάζουν αρμονικά αντινομικές αρετές. Έτσι:

-Η αγάπη του ωραίου συνδυάζεται με την απλότητα και τη λιτότητα, η δε πνευματική αναζήτηση με την ανδρεία.
-Ο πλούτος αποτελεί επιδίωξη σαν αφορμή για δράση, χωρίς η φτώχεια να θεωρείται ντροπή.
-Η απασχόληση με ιδιωτικές υποθέσεις συνδυάζεται με το ενδιαφέρον για την πολιτική. Εκείνος που δεν συμμετέχει στα πολιτικά θεωρείται άχρηστος πολίτης.
-Ο λόγος συνδυάζεται με τα έργα και η τόλμη με την φρόνηση και την σκέψη.
-Ο Αθηναίος πολίτης έχει πρόσβαση στη γνώση, γνωρίζει και τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, διατηρεί την ψυχραιμία ανάμεσα σε αυτά και προχωρεί με σύνεση και χωρίς φόβο στη δράση.
-Στη φιλία και στην πολιτική, οι Αθηναίοι δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν, αλλά να προσφέρουν, χωρίς να αποβλέπουν στο συμφέρον. Έτσι δεν είναι προσκολλημένοι στα μικροσυμφέροντα αλλά αναπνέουν τον αέρα της ελευθερίας τους!

Όλα αυτά αποτελούν σοφά διδάγματα για την σημερινή ελληνική κοινωνία, που με κύρια ευθύνη των πολιτικών της ταγών έχει χάσει τελείως τον προσανατολισμό της! Η κοινωνική αρετή και το ήθος απουσιάζουν!

Οι ανεπάγγελτοι επαγγελματίες της πολιτικής, χρησιμοποιώντας την καταλυτική δύναμη των ΜΜΕ, σαρώνουν κάθε αξία και κάθε αρετή, στο βωμό του ατομικού και κομματικού συμφέροντος.
Τα θέλγητρα της εξουσίας και του χρήματος πρωταγωνιστούν σε μια κατακλυσμιαία ισοπέδωση των πάντων. Οι θεσμοί υπονομεύονται, οι αξίες διαβρώνονται, οι αρετές μυκτηρίζονται (περιφρονούνται και κατακρίνονται περιγελώντας τες), οι συνειδήσεις δοκιμάζονται και οι πολίτες διασύρονται και εμπαίζονται.

Η «γλυκυτάτη πατρίς Ελλάς» κινδυνεύει από την πνευματική, ηθική, πολιτική και κοινωνική σήψη και αποσύνθεση!
Απαιτείται άμεσα μια ηθική παλινόρθωση! Απαιτούνται θεσμικές αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η βαθιά και ριζική ανανέωση του δημόσιου βίου, η εισαγωγή νέου πολιτικού ήθους, η ανόρθωση των αξιών, η στήριξη των θεσμών, η αναμόρφωση των λειτουργιών της Πολιτείας.

Απαιτείται μια επανάσταση πνεύματος!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας
φωτο: pentapostagma.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:    «Το “ΚΕΠΕΤΡΙ” στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, ένα μοναδικό Κέντρο Περιβάλλοντος, το «ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.», στα Αμπάρια Παναιτωλίου, στην πρώτη κάθετη πρόσβαση προς την λίμνη Τριχωνίδας, αφέθηκε για πάνω από μια δεκαετία να φθείρεται και να ρημάζει, χωρίς την παραμικρή συντήρηση, η οποία, δεν θα κόστιζε στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, παρά ελάχιστα χρήματα, ενώ θα τον ευνοούσε υπερβολικά στον τομέα του τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, από το 2010 μέχρι και σήμερα, ουδεμία άλλη σχετική υποδομή δεν δημιουργήθηκε στην λίμνη Τριχωνίδα. Παρόμοια είναι και η μοίρα του Κόμβου Παναιτωλίου, στην πρώτη είσοδο προς την Τριχωνίδα. Είχε διαμορφωθεί, κατά το παρελθόν, ώστε να δείχνει σε επισκέπτες και σε εν δυνάμει επισκέπτες της Αιτωλοακαρνανίας, με καλαίσθητο τρόπο, τον προορισμό «λίμνη Τριχωνίδα» και τα στοιχεία της (βιοτικά και αβιοτικά), τα οποία λειτουργούν ως πρόκληση και πρόσκληση για τον «γύρο της λίμνης Τριχωνίδας», που θα έπρεπε να καταστεί ως ένας τουριστικός πόλος έλξης. Σήμερα, ο ανωτέρω κόμβος είναι μια είσοδος αντιαισθητική, βρώμικη και απωθητική. Η πρώτη είσοδος προς μια εν δυνάμει οικοτουριστική περιοχή, όπως η λίμνη Τριχωνίδα, είναι παρατημένη ανεύθυνα από εκείνους, που κάθε χρόνο, «αποφασίζουν» να αναλάβουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας για να αναβάλλουν, αργότερα, τα όσα έλεγαν για «του χρόνου».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αξιοποίηση και αποκατάσταση των ως άνω σημαντικών για τον τουρισμό περιοχών του Δήμου Αγρινίου και ποιες μεθοδευμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις θα δρομολογήσετε, ώστε να μην χαθούν οι κόποι και οι προσδοκίες εκείνων που μόχθησαν για ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μέλλον στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Τριχωνίδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 5785/8-4-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε το υπ' αρ. πρωτ. 73794/27-4-2021 έγγραφο της Α.Δ Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, δεδομένου ότι το ζήτημα που τίθεται αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της οικείας αυτοδιοίκησης. Όπως προκύπτει, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αγρινίου έχουν συμπεριλάβει στις προτεραιότητές τους την αξιοποίηση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των εν λόγω περιοχών.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΘΕΜΑ: Απάντηση Κοινοβουλευτικής ερώτησης με θέμα: «Το «ΚΕΠΕΤΡΙ» στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους».

ΣΧΕΤ: 1. Το αρ. πρωτ. 65413/14-04-2021 έγγραφό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου/Γραφείο Συντονιστή.

2.Το αρ. πρωτ. 29095/14-04-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης/Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σχετικά με την αρ. 5785/08-04-2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βελόπουλου Κυριάκου με θέμα « Το «ΚΕΠΕΤΡΙ» στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους», σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας είναι ένας φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Σκοπός του είναι η προστασία του οικοσυστήματος και η περιβαλλοντική ανάπτυξη των αξιών της περιοχής. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνονται τα έργα προστασίας και ανάδειξης της 

περιοχής, παρακολούθηση παραγόντων ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και οργάνωση εκδηλώσεων και επιστημονικών συναντήσεων.

0 φορέας αυτός είναι υπεύθυνος για την φροντίδα και για την αξιοποίηση του χώρου, την συντήρησή του ώστε να είναι προσβάσιμος και ανοιχτός για το κοινό αλλά και το σχεδίασμά επιστημονικών δράσεων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται να προβεί σε κάθε ενέργεια για την τουριστική αξιοποίηση του χώρου και την ένταξή του σε προγράμματα Τουριστικής Προβολής εφόσον γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του φορέα προκειμένου ο χώρος να είναι προσβάσιμος, ευπαρουσίαστος και ασφαλής για το κοινό. Ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει να είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για τις επιστημονικές μονάδες αλλά και για τα σχολεία στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέφεών του και τον απλό πολίτη.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιβεβαιώνετε με μία ακόμα προσωπική μαρτυρία, και μάλιστα επιστήμονα Νευροχειρουργού, ο οποίος είχε ασθενήσει από Covid-19, ότι υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά η κεντρική οδηγία και προκειμένου να μην «αποχαιρετήσουμε» τις αγαπημένες μας μάσκες και κυρίως να κάνουμε τα εμβόλια χωρίς να παρεκκλίνουμε του προγράμματος εμβολιασμού που κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει για εμάς.

Δείτε το αποκαλυπτική συζήτηση μεταξύ του δημοσιογράφου Νίκου Ξανάλατου στο XANAL web tv και του Νευροχειρουργού Φώτη Τζωρτζίδη, ο οποίος είχε νοσήσει από Covid και αναστήθηκε μέσα σε μία ώρα (!) με ένα φάρμακο.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στην πρεμιέρα του νέου πτωχευτικού κώδικα αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει αναλυτικά: «Πριν καλά καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση και η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Ο κος Μητσοτάκης δεν αρνείται μόνο την πρότασή μας για ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά αρνείται να δώσει έστω και μία ευκαιρία για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Με δυο λόγια υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια: Από τη μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε…ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους.

Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή».
 
pronews.gr

O Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας  αναφέρθηκε στα Πανεπιστημιακά Τήματα της Αιτωλοακαρνανίας αναπτύσσοντας στην Βουλή την Επίκαιρη Ερώτησή του προς την κ. Κεραμέως

Μεταξύ άλλων κατέθεσε και τα εξής ερωτήματα

Ø Γιατί κρύβεται η υπουργός κ. Κεραμέως και δεν έρχεται η ίδια να απαντήσει για την εν εξελίξει διαδικασία διάλυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία;

Ø Γιατί το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”;

Ø Ποιος επιθυμεί ένα Κράτος Αθηνών των ολίγων και εκλεκτών;

Ø Γιατί επιλέγετε, εκ προμελέτης και εν ψυχρώ, την κοινωνική ερημοποίηση στην θέση ενός οράματος για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δεμένη με τις παραγωγικές, πνευματικές και πολιτιστικές ανάγκες και δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ø Στα ιδιωτικά Κολλέγια, τα πτυχία των οποίων καταστήσατε ισότιμα των ΑΕΙ,  γιατί, αντί οποιασδήποτε βάσης εισαγωγής, αρκεί μία απλή εγγραφή;

Ø Μετά την εκτροπή του Αχελώου θα έχουμε και εκτροπή σπουδαστών από την Αιτωλοακαρνανία;

Αυτά τα ερωτήματα έθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Βαρεμένος, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, που παρέστη και απάντησε αντί της κ. Κεραμέως,  είπε ότι όσοι μείνουν έξω από τα Πανεπιστήμια μπορούν να κατευθυνθούν όχι μόνο στα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και στα …δημόσια ΙΕΚ! Επικαλούμενος τις μέχρι τώρα πολύ χαμηλές βάσεις, παραδέχθηκε ότι με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, φέτος πολλοί θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ