Σάββατο, 12η Ιουνίου 2021  11:45: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Χονδρικό Εμπόριο "Μανίκας Κωνσταντίνος" Εξυπηρέτηση και Ποιότητα σε Τέσσερις Νομούς

Ιαν 03, 2021
Η επιχείρηση Χονδρικού Εμπορίου και Διανομών του κου Μανίκα Κωνσταντίνου, έχει έδρα στο Αγιο…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Ιούνιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021

ΚΚΕ: Η Κυβέρνηση φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου!

Ύστερα από τα δραματικά στοιχειά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για το ποσοστό θνησιμότητας στις ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά και συνολικά με τα θύματα του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες μέρες και ώρες, η κυβέρνηση προσπαθεί με όλους τους τρόπους να αποποιηθεί τις ευθύνες της.

Αποκορύφωμα σήμερα 4/6/2021 οι δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ, κ. Σαλμά και κ. Καραγκούνη, ότι ουσιαστικά για την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Αγρινίου και τη διαχείριση των κρουσμάτων της πανδημίας ευθύνεται αποκλειστικά ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Μάλιστα, ο κ. Σαλμάς ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, αυτοαποκαλέστηκε ως “ο άνθρωπος που έφτιαξε το Νοσοκομείο και τη ΜΕΘ”  έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι “η κυβέρνηση ό,τι ζητήθηκε το έδωσε” και ότι “έγιναν χιλιάδες προσλήψεις”.

Είναι δεδομένο ότι οι βουλευτές της ΝΔ και η κυβέρνηση θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε:

·         Ότι χρόνια τώρα το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι υποστελεχωμένο από γιατρούς και νοσηλευτές, πριν ακόμα από την πανδημία, με αποτέλεσμα τον τελευταίο 1,5 χρόνο με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, να έχει φτάσει στα όρια του (το Νοσοκομείο, έχει ακόμα το οργανόγραμμα του παλιού).

·         Όταν έγινε Νοσοκομείο Αναφοράς για Covid, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα στα αιτήματα φορέων, σωματείων, των ιδίων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο για να παρθούν εγκαίρως μετρά, για να μη μετατραπεί σε Νοσοκομείο μιας νόσου, κάτι που τελικά έγινε.

·         Ότι υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας μέρες για την εισαγωγή τους.

·         Ένα Νοσοκομείο όπως αυτό του Αγρινίου, που αφορά πάνω από 120.000 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή, στη φάση της πανδημίας δεν είχε μοριακό αναλυτή και μόλις 5 ΜΕΘ μέχρι πριν 2 μήνες (!!!!)

·         Είχαμε δεκάδες περιπτώσεις, ιδιαίτερα την 1η φάση της πανδημίας, όπου πάντα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που θέσπιζε η κυβέρνηση, άνθρωποι που δεν είχαν νοσήσει ακόμα έχοντας όμως έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν υποβάλλονταν σε τεστ-covid στο νοσοκομείο, τους παρέπεμπαν στον ΕΟΔΥ, που ήταν εξαφανισμένος και υποστελεχωμένος, με αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος χρόνος για την ιχνηλάτηση και για την πιθανή θεραπεία σε όσους απαιτούνταν.

·         Οι εμβολιασμοί που είναι απαραίτητοι για χτιστεί το αναγκαίο τοίχος προστασίας, 5 και πλέον μήνες μετά την έναρξή τους, είναι στο 14% του πληθυσμού στο νομό.

Η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί, φέρει σήμερα την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην περιοχή. Ας σταματήσουν οι βουλευτές της τα επικοινωνιακά κόλπα για μερική απόδοση ευθυνών σε γραφειοκρατικά προβλήματα ή σε ανθρώπους που βρίσκονται επικεφαλής σε πόστα, έχοντας επιλεχθεί εξάλλου και από τους ίδιους να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, όπως γίνονταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ο λαός της περιοχής μας, γνωρίζει πολύ καλά από την ίδια του την πείρα ότι παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια, η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε τα ακόλουθα:

“Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια για το νοσοκομείο Αγρινίου είναι σοκαριστικά. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Υγείας κ.Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη και τους ζήτησα να παρέμβουν άμεσα για την αλλαγή ηγεσίας του νοσοκομείου και να γίνει έλεγχος στον τρόπο λειτουργίας του. Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος : «Η διοίκηση του Νοσοκομείου αποδείχθηκε ανεπαρκής»

Τη δική του εκτίμηση έκανε για τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Αγρινίου ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τα μεγάλα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου. Ζητά τη διερεύνηση του θέματος, αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη διοίκηση του Νοσοκομείου και με νόημα προσθέτει ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, αφού τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει επί δύο έτη και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας».

Αναλυτικά το σχόλιό του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου:

«Τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι ανησυχητικά, με σημαντική διαφορά στατιστικά από τον μέσο όρο άλλων Νοσοκομείων της χώρας. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου αποδείχθηκε ανεπαρκής και τις συνέπειες υφίστανται οι ασθενείς COVID-19 της Αιτωλοακαρνανίας. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, αφού τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει επί δύο έτη και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Τα προβλήματα οργάνωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου ορατά, ενώ την ίδια στιγμή η παθολογική κλινική παραμένει υποστελεχωμένη, με σοβαρές ελλείψεις. Καλές οι μεγαλόπνοες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ, αλλά όταν η διοίκηση είναι αναποτελεσματική και οι πόροι ανεπαρκείς, τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη ζήτησα την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για τη διερεύνηση του ζητήματος και την απόδοση των ευθυνών που αναλογούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου καθώς και των Κέντρων Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, έχω θέσει κατ’επανάληψη στον Υπουργό Υγείας με ερωτήσεις μου.

Προτεραιότητα για όλους μας η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες από το ΕΣΥ, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια».

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζεται το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο, το 8ωρο και επιβάλει τη 10ωρη εργασία, ενώ τσακίζει και μια σειρά άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και εκδηλώσεις, μαζικές εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις σε γειτονιές, χωριά και γίνεται πλατιά συζήτηση με εργαζόμενους και νεολαία με το σύνθημα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή».

Το Σάββατο 5 Ιουνίου, στη Πάλαιρο στις 11:00 το πρωί , στο καφενείο «Τσουνάκα Γιώργου»,  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλητή το Νίκο Μωραΐτη, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Δυτ. Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, όπως ανέφερε: “σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στο νοσοκομείο Αγρινίου και τις προσπάθειες μετακύλισης των ευθυνών” δήλωσε:

Η πρωτοφανής επιχείρηση ανθρωποφαγίας που έχει εξαπολυθεί με αφορμή τον αριθμό θανάτων στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, την στιγμή που η πόλη θρηνεί δύο ακόμη απώλειες, ενός ιερέα και ενός φαρμακοποιού (που εξέπνευσαν στην Πάτρα), προκαλεί τεράστια ανησυχία και αντίστοιχα ερωτήματα. Ποιος άραγε θέλει να κρύψει τις ευθύνες του και να τις φορτώσει σε αποδιοπομπαίο τράγο και ποια τύχη επιφυλάσσεται στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τις πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις για το ΕΣΥ;

Η υπεύθυνη στάση απέναντι στα τεκταινόμενα της πανδημίας έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, παρεξηγηθεί από εκείνους που εμφανίσθηκαν σήμερα και επιθυμούν διερεύνηση των συμβάντων. Να υπάρξει διερεύνηση και έχω να καταθέσω, όχι εκ των υστέρων δηλώσεις σκοπιμότητας, αλλά έγκαιρες προειδοποιήσεις. Υπάρχει στα τοπικά μέσα δήλωσή μου από τις 21 Φλεβάρη, όπου επεσήμαινα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οδηγούμασταν σε επικίνδυνη επιδείνωση της κατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία και ότι προσπάθησα να έλθω σε επαφή με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να κάνω προτάσεις για την πρόληψη των συνεπειών, χωρίς εκείνος να απαντήσει σε συγκεκριμένη κλήση μου.

Στις 12 Μαρτίου, με δήλωσή μου καταγεγραμμένη στα τοπικά μέσα, ανέφερα ότι η κατάσταση στην κλινική Covidκαι την ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου είναι οριακή.Τα στοιχεία για τις απώλειες και για την εξέλιξη των συμβάντων ετίθεντο καθημερινά υπ’ όψιν τόσο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ όσο και του Υπουργείου. Το πώς στήθηκε η ΜΕΘ και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούσε, επίσης. Από τον περασμένο Οκτώβρη συζητήθηκε στην Βουλή ερώτησή μου για τι νοσοκομείο Αγρινίου και τα προβλήματά του.

Ο τρόπος που επιχειρείται να συγκαλυφθούν και να μετατοπισθούν οι ευθύνες είναι ανίερος και προσβλητικός για την μνήμη των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Αν η κυβέρνηση θεωρούσε ότι κατά την ίδια υπήρχαν “διοικητικές εκκρεμότητες”, όφειλε να τις λύσει, χωρίς να καταφεύγει σε μεθόδους που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αλλά τορπιλίζουν την προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου απευθύνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης :
Εκτενή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αναφέρονται σε σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αγρινίου με το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με COVID-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου να αγγίζει το 100%, τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία της χώρας το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ, το γεγονός αυτό αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου. Και μόλις προ μιας εβδομάδας, την Παρασκευή 28/5 ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ απέστειλε έγγραφο στον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει απάντηση.

Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και φόβο στους πολίτες, ο οποίος επιτείνεται όταν γνωρίζουν ότι τα Νοσοκομεία της περιοχής δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργούνται. Η αναστάτωση των πολιτών είναι τεράστια και το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου. Οι ευθύνες τόσο της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου όσο και της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες, καθώς θα έπρεπε να έχουν εγκαίρως αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Να σημειωθεί δε, ότι ακόμα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση του δεύτερου εξ ημών για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και ιδιαίτερα όσον αφορά στα εμβόλια κατά του COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Αγρινίου και του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας με υγειονομικό προσωπικό και κατάλληλους πόρους, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για τη διερεύνηση του ζητήματος αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά θνητότητας που έχουν παρατηρηθεί στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου;
Σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει το Νοσοκομείο Αγρινίου και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου με υγειονομικό προσωπικό;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

«Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ παρουσιάζονται τώρα να “πέφτουν από τα σύννεφα”, όμως ήταν, εδώ και καιρό, απολύτως ενήμεροι τόσο για τα ποσοστά θνητότητας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσο και για τα επιμέρους προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου», όπως «είναι ενήμερο είναι το αρμόδιο Υπουργείο για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας και σε άλλες ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της Περιφέρειας», τόνισε ο βουλευτής.

Όπως υπογράμμισε, «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων μας – και ειδικά την κραυγή αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού – το Νοσοκομείο Αγρινίου κατέστη θύμα της εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας» και «παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του, που επί 15 μήνες προσπαθεί να το κρατήσει όρθιο, σε επίπεδο κεντρικής λήψης αποφάσεων δεν έγινε απολύτως τίποτα».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και τα στελέχη της παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια, δηλώνουν υποκριτική άγνοια και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα», δίχως να παραλείψει να τονίσει πως «η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Για παραπάνω από έναν χρόνο δεν έχουμε σταματήσει με δημόσιες παρεμβάσεις να υπογραμμίζουμε τη δραματικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Αγρινίου, τις ελλείψεις και τις παθογένειές του.

Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ παρουσιάζονται τώρα να “πέφτουν από τα σύννεφα”, όμως ήταν, εδώ και καιρό, απολύτως ενήμεροι τόσο για τα ποσοστά θνητότητας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσο και για τα επιμέρους προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Όπως ενήμερο είναι το αρμόδιο Υπουργείο για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας και σε άλλες ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων μας – και ειδικά την κραυγή αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού – το Νοσοκομείο Αγρινίου κατέστη θύμα της εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας.

Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του, που επί 15 μήνες προσπαθεί να το κρατήσει όρθιο, σε επίπεδο κεντρικής λήψης αποφάσεων δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία, δε δόθηκε καμία στήριξη.

Απεναντίας:

– Το Νοσοκομείο Αγρινίου μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

– Δεν ενισχύθηκε η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου.

– Το αίτημα του Νοσοκομείου προς το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη θέσης με μόνιμο ιατρό εξειδικευμένο στην εντατικολογία, μετατράπηκε από το Υπουργείο σε θέση για την οποία δεν απαιτείται εξειδίκευση στην εντατικολογία.

– Σταδιακά μετατράπηκε σε νοσοκομείο μίας νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του και την κάλυψη του συνόλου των ιατρικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση έχει κλείσει τα αυτιά της.
Έχει κλείσει τα μάτια της στις γενικότερες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό του ΕΣΥ, το οποίο, την πιο κρίσιμη ώρα, “παραμέλησε” αφήνοντάς το απολύτως αθωράκιστο.

Ωστόσο, δεν παραμελεί να προωθεί συστηματικά την ιδιωτικοποίησή του.
Τώρα, βέβαια, με τους αριθμούς να είναι πλέον αμείλικτοι, σε μία ντροπιαστική προσπάθεια να αποποιηθεί τις εγκληματικές της ευθύνες, η κυβέρνηση και τα στελέχη της παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια, δηλώνουν υποκριτική άγνοια και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα.

Εγκληματικά αδιάφοροι, βαθιά αναξιοπρεπείς, αναμφισβήτητα επικίνδυνοι.
Τους θυμίζουμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής υπερβαίνει τους πολιτικούς τακτικισμούς και τα κομματικά συμφέροντα.

Ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Γιώργος Ι. Βασιλείου, Πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νομού Αιτωλοακαρνανίας. με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

«Αλί-Αλί την συνέτριψες με δυνατή γροθιά την όμορφη την πλάση-γκρεμίζεται σκορπά... την έχει ένα ημίθεος σωριάσει».

Με τις λέξεις αυτές ο Γκαίτε θέλησε να προφητεύσει την μακάβρια οικολογική ανισορροπία του μεταμοντέρνου ανθρώπου. Αυτοί οι στίχοι του αποτελούν μία φοβερή κραυγή αγωνίας για τον κόσμο, τα όντα και το μέλλον μας. Ένα μέλλον συμβίωσης με το θάνατο.

Φαινόμενα όπως η τρύπα του όζοντος, οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών καθώς και το φαινόμενο του Θερμοκηπίου αποτελούν τρανή απόδειξη του που πάμε, που οδηγούμαστε. Ο δε άνθρωπος, το μέρος του όλου της δημιουργίας, μένοντας εγκαταλελειμμένος και γυμνός καταμεσής της ιστορικής καταιγίδας του σύγχρονου τεχνοπωλείου θέτει ερωτήματα: Μπορεί ο μύθος της ολοκληρωτικής τεχνοκρατίας και του διανοητικού κύρους να μας εγγυηθούν την ελπίδα; Το μέλλον που έρχεται φέρνει μία ελπίδα ή κρύβει μόνο απειλές.

Αν και έχουμε εισέλθει στον 21 αιώνα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και αυτό γιατί μπροστά στον απρόβλεπτο κόσμο των ομοιωμάτων και της σύγχρονης νοησιαρχίας η ελπίδα μπερδεύεται με το φόβο, η Θεά παραγωγή με την κατανάλωση, το καλό καγαθό με το ημίθεο κέρδος, η πρόοδος με την οπισθοδρόμηση, η καταστρατήγηση των θεμελιακών φυσικών ισορροπιών με τα πάθη του ανθρώπου. Τέλος, ο αισιόδοξος μύθος της επανεμφάνισης των δαιμόνων της ιστορίας με τον νέο απαισιόδοξο μύθο της επιστροφής των βαρβάρων του Ολοκληρωτικού Τεχνοπωλείου.

Ο λόγος του Απ. Παύλου στην προς Ρωμαίους επιστολή, του Νίτσε και του Σαίξπηρ, έρχεται να πιστοποιήσει σε όλο της το μεγαλείο την οικολογική παρακμή του μεταμοντέρνου ανθρώπου. «Η κτήση συστενάζει και συνοδύνει (Ρωμ. 8,22) μαζί με τον οικοκτονίζοντα πεπτωκότα κόσμο… Η μητρική γη μολύνεται, η έρημος απλώνεται… Η γη έγινε ένα άγονο ακρωτήρι και ο άνθρωπος της πλάσης, το αριστούργημα, δεν είναι παρά η πεμπτουσία της σκόνης». Η φύση τώρα εκδικείται τον άνθρωπο ηγεμόνα της, τον δυνάστη της, τον αυθαίρετο και βάναυσο εξουσιαστή της, ο οποίος την βιάζει ασεβώς και την καταπατά ανηλεώς.

Το ποιητικό και τελικό αίτιο αυτής της κατάστασης πρέπει να αναζητηθεί μέσα στην φρενήρη κυριαρχικότητα του ανθρώπου για κατάκτηση της ύλης και του σύμπαντος μέσα στην απολυτοποίηση του ανθρώπου ο οποίος απομακρυνόμενος από το Θεό πίστεψε ότι οι νέες ετερόκλητες τάσεις και απαξίες της τεχνικής θεότητας (Μηχανής) θα χάριζαν σ΄αυτόν την ευημερία. Δυστυχώς όμως αυτή η υιοθέτηση εκ μέρους του ανθρώπου της μεταβιομηχανικής ατομοποίησης (indum duation), της ηθικής του καταναλωτικού ηδονισμού, της κερδοσκοπίας και της «ανάπτυξης» έναντι της δημιουργίας αποδείχτηκε το δίχτυ της αράχνης, το κουκούλι, αλλά και ο Οικολογικές σύγχρονος πύργος της Βαβέλ μέσα στον οποίο ο άνθρωπος της υλιστικής κουλτούρας και της ευδαιμονιστικής ανομίας έχει εγκλωβιστεί. Αυτή η παράβαση των ορίων της φύσης και η εγκατάλειψη, εκ μέρους του ανθρώπου, της ασκητικής θεώρησης του κόσμου, οδήγησε την επιστήμη σε απανθρωπιά, τη γνώση σε καταπίεση , τον άνθρωπο σε ομηρία των δυνατοτήτων του, τη φύση σε νέκρωση, το οικοσύστημα σε παγκόσμια φθορά. Μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης αυτό που δεσπόζει πλέον είναι η καταθλιπτική παρουσία του οικοκτονίζοντος ανθρώπου, ο οποίος απολαμβάνει σήμερα τους πικρούς καρπούς των παραβάσεων του. Καθώς λέγει ο Καβάφης «χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ το μόνο που καταφέραμε είναι ότι μετατρέψαμε τον πλανήτη μας σε άγονο ακρωτήρι, μία φοβερή και μολυσμένη μάζα από καπνούς σε θερμοκήπιο θανάτου».

Αυτές οι αποκλίσεις του απολυτοποιημένου ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον και το Θεό αποκαλύπτουν κυνικά την παθολογία του πολιτισμού μας, τον απανθρωπισμό μας, την αλλοτρίωση του οικολογικού μας εγώ. Φανερώνουν την ανθρώπινη αμαρτία και τη διασπασμένη ενότητα-τη διαταραγμένη ισορροπία, τη διαλεκτική αντιπαράθεση ανθρώπου-φύσεως, η οποία ήλθε ως επακόλουθο της ηθικής παρακοής του ανθρώπου έναντι του περιβάλλοντος.

Φανερώνουν την απομάκρυνση του ανθρώπου από τα παραδοσιακά μέσα ασκήσεως της Ορθοδόξου πίστεως που είναι η νηστεία, η εγρήγορση, η αυτοκριτική και αυτοέλεγχος.

Απένταντι σ΄αυτή τη δεύτερη αμαύρωση και εξ΄ αχρείωση του οικολογικού κατ΄ εικόνα, σε αυτό το εξαγγελόμενο θρηνητικό άσμα του επιθανάτιου ρόγχου της Παγκόσμιας Οικοκτονίας, ο δυτικοποιημένος άνθρωπος της εκκοσμίκευσης, της θρησκευτικής αλλοτρίωσης και του ορθολογισμού καλείται να δώσει λύσεις.

Αφήνοντας τους ειδικότερους να γράψουν για το οικονομικό-πολιτικά αίτια του προβλήματος ως ορθόδοξος, αντλώντας επιχειρήματα από το οπλοστάσιο της πατερικής παραδόσεως, πιστεύω ότι:

Για να υπερβούμε την οικολογική μας θνησιμότητα, για να ξεφύγουμε από το οικολογικό δράμα του παραλόγου πρέπει ο πτωτικός κόσμος να απορρίψει το κτητικό μοντέλο του ατομοκεντρικού, ουμανιστικού πολιτισμού της βαρβαρότητας και να επιστρέψει στο μετοχικό οικολογικό πρότυπο της ορθόδοξης ανατολής το οποίο βασίζεται στις αρχές της κοσμολογίας, της Χριστολογίας και σωτηρολογίας της δημιουργίας. Οι κληρονόμοι της βιομηχανικής επανάστασης πρέπει αυτήν την ώρα να απομακρυνθούμε από τα ακάθαρτα τεχνάσματα αυτού του κόσμου, να εγκαταλείψουμε το εργαλειακό, ωφελιμιστικό λόγο του σύγχρονου τεχνοπωλείου της δυτικοευρωπαϊκής υλιστικής κουλτούρας, της αποχαυνωτικής ευζωΐας και της ηδονιστικής απληστίας και να επιστρέψουμε σαν μικρά παιδιά στην βασιλεία του Θεού.

Απαλλαγμένοι απ’ όλες τις απατηλές μορφές ανθρωποκεντρισμού οφείλουμε να εισάγουμε στις εκκοσμικευμένες κοινωνίες της τεχνολογικής διανοητικής δικτατορίας της σύγχρονης Ευρώπης μία νέα βιοκεντρικη περιβαλλοντική ηθική, μία ηθική που στόχο της θα έχει το σεβασμό της γης, τη μεταμόρφωσή της και τον εξωραϊσμό της. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τον οικολογικό πεπτωκότα κόσμο σε μία κοσμο-οικο-φιλική ηθική των ορίων και του μέτρου, έναντι της δημιουργίας η οποία ως όριά θα έχει τον Προμηθέα (κτήση του κόσμου) και τη Νέμεση (προστασία του κόσμου).

Αυτή η αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και η σύναψη ενός γαμήλιου συμβολαίου μεταξύ ανθρώποθυ και σύμπαντος θα μας οδηγήσει στην πραγματική κλίση μας, στη Βασιλική Ιεροσύνη μας. Η απόρριψη της εγωκεντρικής ορμής μας προς τη δημιουργία και η εγκατάλειψη της ψευδοορθολογικής μας ψευδοκυριαρχίας θα μας οδηγήσει στην επανεύρεση του αυθεντικού οικολογικού μας εγώ. Μέσα από αυτό το αναγεννημένο οικολογικό σώμα του νέου Αδάμ ο άνθρωπος από δυνάστης θα μεταμορφωθεί σε προνοητή και συνδημιουργό του δημιουργού του. Ο ρόλος του σε αυτόν τον μεταϊστορικό καινούργιο άφθαρτο κόσμο θα είναι πλέον μετοχικός, ευχαριστηριακός, συμφιλιωτικός, αυθεντικός. Η φύση γι΄αυτόν πλέον θα γίνει η γέφυρα επικοινωνίας με το Θεό αφού τοποθετημένος ανάμεσα στη γη και το Θεό σε ένα κοινό πεδίο έλξεως θα έρχεται ένας προς τον άλλο γεμάτος πάθος. Μόνο όταν ο μεταβιομηχανικός Αδάμ απελευθερωθεί από το διεστραμμένο τεχνοκρατικό οικολογικό μηδενισμό, μυστική οθόνη πάνω στην οποία ο πολιτισμός μας προβάλλει τα φαντάσματά του, θα μπορεί να οραματίζεται ένα δυνατό μέλλον μέσα από ένα ανθρωπινότερο παρόν, θα μπορεί να καυχάται ότι είναι αληθινός άνθρωπος κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση Θεού.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική κρίση αποτελούν μία από τις  μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας με οδυνηρές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), αλλά και άλλοι  διεθνείς οργανισμοί και χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αναστροφή  αυτής της κατάστασης. 

Δυστυχώς στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ στη θεωρία μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις επιδεινώνει το πρόβλημα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, επιτρέποντας περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και  ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura.

Βασική παράμετρος της συζήτησης για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, αποτελεί η αναζήτηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο της απαραίτητης μετάβασης στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκύπτει  ως αναγκαία συνθήκη.

Όμως, βασική αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία των ΑΠΕ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί η απόλυτη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Σε καμιά περίπτωση δεν  μπορεί να γίνει ανεκτή η εγκατάσταση ΑΠΕ που τελικά θα προκαλέσουν  μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Η ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας οφείλει να γίνει με σύγχρονους κανόνες, δηλαδή με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, και με θεσμοθετημένες τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει καθυστερήσει η  διαβούλευση και νομοθέτηση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελείται σε μεγάλο τμήμα του από προστατευόμενες περιοχές Νatura. Οι υγροβιότοποι Μεσολογγίου - Αιτωλικού είναι σπάνιας ομορφιάς και χαρακτηρίζονται από  τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει μέλλον για την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε έγκριση είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών πάρκων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη προστασία του οικοσυστήματος και την αναγκαία δημόσια διαβούλευση.

Η προαναγγελθείσα  εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, έχει προκαλέσει ήδη την εύλογη αντίδραση  συλλογικών και επιστημονικών φορέων. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους πριν οδηγηθούμε σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Από τη άλλη, η χωροθέτηση του έργου της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, στο κτήμα «Polder» ανατολικά της πόλης του Μεσολογγίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και διχάζει την τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο απολύτως αναγκαίο για την περιοχή και ιδίως για τον αγροτικό κόσμο. Όμως η χωροθέτησή του   δίπλα στη λιμνοθάλασσα, μια ανάσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και σε γη υψηλής παραγωγικότητας εγείρει εύλογες αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου,  καλεί τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον συμπολίτη  μας υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό και να επιδίδονται στο γνωστό «πινγκ – πονγκ» ευθυνών. Τους καλούμε να  προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη  ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επένδυσης,  καθώς και  για την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων.

Με αφορμή την παγκόσμια  ημέρα περιβάλλοντος, στις 5/6/2021,  ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατυπώνει με απόλυτη ευκρίνεια τις θέσεις του:

  • Σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον. 
  • Αγωνιζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
  • Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. 
  • Λέμε όχι στην  άναρχη χωροθέτηση. 
  • Λέμε όχι στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων χωρίς ειλικρινή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. 

Μόνο μέσα από σοβαρή χωροθέτηση και  ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, είναι δυνατή η κοινωνική συμφωνία  και η αποδοχή της  αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας. Ζητούμενο για όλους μας αποτελεί η ενεργειακή δημοκρατία, η διασφάλιση με άλλα λόγια της  ενεργειακής μετάβασης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ