Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2021

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Εμποδιζόμενη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ κατοίκους των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Για «εμποδιζόμενη Προσβασιμότητα ΑμεΑ κατοίκων Δήμου Μεσολογγίου και Αγρινίου στις οικίες τους λόγω καταστροφής οδοποιίας» κάνουν λόγο σύλλογοι και κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο διαδίκτυο. Αναφέρονται σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις συμπολιτών τους, που διαμένουν στις περιοχές κοντά στον «ΧΥΤΑ» προς το Καστράκι του Δήμου Αγρινίου και προς την Μαγούλα του Δήμου Μεσολογγίου. Παρά τις οχλήσεις στις υπηρεσίες των Δήμων, έγγραφες και τηλεφωνικές προς λύση του σχετικού προβλήματος, απάντηση επί της ουσίας δεν προκύπτει και το πρόβλημα παραμένει, όπως σημειώνεται στην ανωτέρω ιστοσελίδα. Σημειωτέον ότι, στους ανωτέρω κατεστραμμένους δρόμους δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ασθενοφόρου και δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων. Αξίζει να επισημανθεί ότι, στην περιοχή Μεσολογγίου διαμένουν ανάπηροι με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι, καθημερινά, αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, εφόσον δεν μπορούν να μεταβούν σε νοσηλευτικές μονάδες, ούτε να έχουν πρόσβαση σε χώρους προμήθειας βασικών αγαθών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ως άνω ατόμων με κινητικά προβλήματα, των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου, στις οικείες τους, καθώς, καθημερινά αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, μη μπορώντας να μεταβούν σε νοσηλευτικές μονάδες, ούτε έχοντας πρόσβαση σε βασικά αγαθά;
  2. Προτίθεσθε, εγκαίρως, να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προς εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες οδικές παρεμβάσεις στις επίμαχες ως άνω περιοχές των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου, που θα δώσουν λύση στο ανωτέρω πρόβλημα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5850/09-04-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, στους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Αγρινίου Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κατανεμήθηκαν από τους Κ.Α.Π. έτους 2020, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσά ύψους 567.090,00€ και 1.330.590,00€ αντίστοιχα, ενώ ίδια ποσά έχει προγραμματιστεί να αποδοθούν και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας εκδόθηκαν:

  • η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων της χώρας, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 587.000,00€ ενώ ο Δήμος Αγρινίου με ποσό ύψους 1.438.600,00€.
  • η υπ’ αριθμ. πρωτ. 29878/18-04-2019 (Α.Δ.Α.:ΨΕΒΔ465ΧΘ7-ΖΨΗ) Πρόσκληση ΙΧ με τίτλο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες», όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 79095/18-11-2020 όμοια (Α.Δ.Α.: ΨΟΟΕ46ΜΤΛ6-Κ87), με σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων. Στο εν λόγω πρόγραμμα εντάχθηκε ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με ποσό χρηματοδότησης 89.900,00€ και ο Δήμος Αγρινίου με ποσό χρηματοδότησης 350.920,00€.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει:

  • την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14575/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ05 με τίτλο: «Ανάπτυξη της υπαίθρου - αγροτική οδοποιία» (Α.Δ.Α.: 9Η5746ΜΤΛ6-ΓΥ3),
  • την υπ’ αριθμ. πρωτ. 19576/19-10-2020 Πρόσκληση ΑΤ08 με τίτλο: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό - τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» (Α.Δ.Α.: 6ΘΚΡ46ΜΤΛ6-ΒΦ4).

Οι Δήμοι Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Αγρινίου, εφόσον πρόκειται για αγροτική οδοποιία και «έξυπνο φωτισμό» δύναται να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις οριζόμενες στις εν λόγω Προσκλήσεις προδιαγραφές.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, έχουν ζητηθεί στοιχεία από τους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Αγρινίου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 30453/20-04-2021 έγγραφο και όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα επανέλθουμε με συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Δανία για ακόμα φορά δείχνει τον "δρόμο" και στην Ελλάδα για το φλέγον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ψηφίζοντας έτσι νομοθεσία με την οποία οποιοσδήποτε μπαίνει παράνομα στην χώρα απλά θα τον στέλνουν οι αρχές ακόμα και σε άλλη χώρα για να ζητήσει άσυλο και ακόμα και αν εγκριθεί μπορεί να μην πατήσει το πόδι του ποτέ στην Δανία.

Και ποιος άλλος; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι έχει... «θεμελιώδεις ανησυχίες» σε ό,τι αφορά έναν νέο νόμο στη Δανία που επιτρέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης.

«Η εξωτερική επεξεργασία αιτημάτων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Άνταλμπερτ Γιανζ.

«Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο», είπε ο εκπρόσωπος και προσέθεσε πως το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ένωση. (Έχουν μάλλον καλομάθει να "φορτώνουν" στην Ελλάδα όπου αν πληρώσουν τα σπίτια τους τους κρατάνε οι κυβερνήσεις εδώ με ευχαρίστηση!) 

Η Βουλή της Δανίας ψήφισε σήμερα ένα νόμο που θα επιτρέψει στη χώρα να στέλνει αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης, αψηφώντας τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που απηύθυναν... ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει παράνομους μετανάστες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

«Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα; Μάλλον ρητορικό το ερώτημα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ευρωπαϊκό χρήμα ρέει άφθονο στην Τουρκία πάρα τα sofagate, τις "βαρύγδουπες" δηλώσεις των εν Αθήναις κυβερνώντων και άλλων που βλέπουν κάθε ημέρα την Τουρκία να χρεωκοπεί.

Έτσι μετά τους πόρους των Κατάρ, Λιβύη, Αζερμπαιτζάν, του πακέτου για την μετανάστευση και των εκατοντάδων εργοστασίων των χωρών της ΕΕ (εννοείται αντίστοιχα στην Ελλάδα- μέλος δεν πρόκειται να δούμε) έρχεται ακόμα μια πηγή να τροφοδοτήσει την τουρκική οικονομία (προφανώς και την αμυντική βιομηχανία) με το επίχρισμα της προενταξιακής βοήθειας της ΕΕ.

Που σημαίνει απλά ότι με βάσει αυτά τα ποσά η Άγκυρα μπορεί να μεταβιβάσει εθνικούς πόρους (θα καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά χρήματα) σε προγράμματα που η τουρκική κυβέρνηση κρίνει ότι είναι προτεραιότητα (ειδικά στον τομέα της άμυνας μπορούμε να αναφέρουμε μερικές...δεκάδες)!

Αυτά και μετά θα ακούσουμε πάλι στην κυβέρνηση να μιλάνε για την "ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας". Μάλλον τα γέλια του Ερντογάν θα ακούσουμε περισσότερα.

Έτσι σε συμφωνία προενταξιακής βοήθειας ύψους 14,2 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει μεταρρυθμίσεις, αναστολή της στήριξης σε περίπτωση δημοκρατικής διολίσθησης και ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση από το Κοινοβούλιο.

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τη διακυβέρνηση του εκσυγχρονισμένου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας («Instrument for Pre-accession Assistance, IPA ΙΙΙ»), του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ και θα στηρίξει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ σε επτά χώρες-εταίρους: την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη “Βόρεια Μακεδονία” ( Τα Σκόπια όπως τα κατάντησαν με τη συμφωνία των Πρεσπών), τη Σερβία και την Τουρκία, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία αποτελεί εξαιρετική είδηση για τους δικαιούχους του «ΙPA ΙΙΙ» και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανοίγει τον δρόμο για μια βελτιωμένη διακυβέρνηση, για περισσότερη συνοχή και διαφάνεια στην εξωτερική χρηματοδότηση, σε μια περίοδο κρίσιμης σημασίας ως προς την πολιτική μας για τη διεύρυνση, ενόψει της ανάκαμψης από την πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Μακάλιστερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Η συν-εισηγήτρια Ζελιάνα Ζόνκο (ΕΛΚ, Κροατία) τόνισε ότι «η συμφωνία διασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πολιτικής διεύρυνσης, του πλέον επιτυχημένου εργαλείου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο βασίζεται στη διεθνή συμφιλίωση, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το εκσυγχρονισμένο προενταξιακό μέσο έχει την ικανότητα να διευκολύνει τις εις βάθος μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες και να τις φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του φιλόδοξου οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου και της πράσινης ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Το αναβαθμισμένο προενταξιακό μέσο ενισχύει τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προβλέποντας την αναστολή της βοήθειας σε περίπτωση οπισθοδρόμησης των κυβερνήσεων των υπό ένταξη χωρών στους εν λόγω τομείς.

Το «IPA ΙΙΙ», θα ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμβάλλοντας επίσης στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Προβλέπεται επίσης βελτίωση στο συντονισμό μεταξύ των χρηματοδοτών και ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Το τελικό νομικά δεσμευτικό κείμενο, απόρροια της εν λόγω πολιτικής συμφωνίας, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το αναθεωρημένο προενταξιακό μέσο αναμένεται να εγκριθεί και να γίνει νόμος στις αρχές του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γενιά του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και ο διάδοχός του ήταν το «IPA ΙΙ» το 2014. Οι ίδιες χώρες που καλύπτονται από το μέσο θα είναι επίσης επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας.

Πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μπορούν να κινητοποιηθούν μέσω των εγγυήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια του πλαισίου επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Και όλα αυτά παρά την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την ύπαρξη κατοχικού στρατού στην Κύπρο, και πολλά άλλα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν κλήθηκε και πάλι στην διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα είπε αναφορικά με τη Λιβύη: «Η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη πολύ διαφορετική από ότι ήταν λίγους μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη Λιβυκή πλευρά».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας σε μια τακτική δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας την έχει διαμηνύσει στον Γερμανό ομόλογό του, θα κάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο. Επανέλαβε πως αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως “νομικά ανύπαρκτο”, ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα έθεσε ότι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά και τουρκική παραβατικότητα και υπογράμμισε πως «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».

«Πράγματι ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψη. Όμως δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το γεγονός ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ηταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».

«Η τουρκική πλευρά κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες από το αν υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προκαλεί την άλλη πλευρά και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε, επισημαίνοντας: «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε».

Αναφερόμενος στην αγκαλιά που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του υπενθύμισε πως ακριβώς λόγω της σύγκρουσης μέσα σε εισαγωγικά στη συνέντευξη τύπου στην ‘Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την αίσθηση που υπήρχε ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα έρθει στην Ελλάδα για να πάρει ρεβάνς, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να το δει κάποιος έτσι».

«Δεν είναι αλά καρτ επιλογή να σιωπήσει ή να απαντήσεις», επεσήμανε, αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου στην ‘Αγκυρα. «Η χώρα έχει στέρεες εθνικές θέσεις. Είναι θέμα καθαρά εθνικό, θεωρώ ότι την ίδια αντίδραση με εμένα θα είχε οποιοσδήποτε ιστορικά Έλληνας υπουργός είχε βρεθεί στην ίδια θέση με εμένα στην ‘Αγκυρα».

Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων σημείωσε πως βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».

Επεσήμανε δε πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS και «είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει εκπέμψει απειλή πολέμου σε μια άλλη χώρα εφόσον αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Είναι η μειοψηφία του ενός».

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία προσλαμβάνει πλέον ότι η εκδήλωση της παραβατικότητας δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την Τουρκία και δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε όξυνση των σχέσεών μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως ελπίζει η Τουρκία να είναι το ίδιο προσεκτική και όσον αφορά τα ζητήματα γύρω από την Κύπρο.

«Η συμβουλή προς την τουρκική πλευρά είναι να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στο Κυπριακό. Η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στην Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «επιβαρύνει ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή του».

«Είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη πριν μερικές εβδομάδες δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα»”, τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μέχρι τώρα υπήρχε ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζητήσεων, προσπάθεια επίτευξης κανόνων λειτουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ ξεκαθάρισε πως λύση δε μπορεί να υπάρξει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά έρχεται και αμφισβητεί και αυτό ακόμα το πλαίσιο. Είμαστε στο χειρότερο σημείο από ότι ήμασταν ποτέ. Η Γενεύη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η Γενεύη ήταν πολλά βήματα πίσω. Οι λύσεις αναζητούνται μέσα στο πλαίσιο που χορηγεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», σημείωσε.

Ιερόσυλες οι αναφορές για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια
Ερωτηθείς σχετικά με τα Βαλκάνια και το non paper που κυκλοφόρησε περί αλλαγής συνόρων, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε “ιερόσυλη” οποιαδήποτε τέτοια αναφορά. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα Βαλκάνια είναι σκέψεις περί αλλαγής συνόρων. Τα Βαλκάνια είναι μια ασταθής περιοχή. Οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια πρέπει να γίνεται με πολύ πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πυροδοτήσει άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν πιστεύω με κανένα τρόπο ότι αυτό τον non paper προέρχεται από κάποιο κράτος. αρχηγό κράτους ή κυβέρνηση βαλκανικής χώρας», σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη πως αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το Κόσοβο.

Αναφορικά με την Αλβανία, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δημοσίως δεσμευτεί για την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και τόνισε πως είναι σημαντικό να μη βλέπουμε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπό το πρίσμα της σχέσης της Αλβανίας με την Τουρκία.

«Η Αλβανία ιστορικά έχει κάνει την επιλογή της και το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ΕΕ, δείχνει που θα βρίσκεται σε 50,100, 150 χρόνια. Αυτό ντετερμιστικά θα τη φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον» εκτίμησε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Λευκορωσία σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων. «Αν φτάσαμε στο σημείο να γίνεται αεροπειρατεία από κράτη τότε σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι στον 21ο αιώνα, είναι πολύ πίσω .Αυτό που συνέβη είναι καθολικά απαράδεκτο. Χώρα και μάλιστα της Ευρώπης να κατεβάζει αεροπλάνο, να απαγάγει και να κρατεί επιβάτη του αεροπλάνου», τόνισε.

Επεσήμανε ότι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο το Λουκασένκο είναι για να του δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει έναν διάλογο με την αντιπολίτευση και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα του σε εκλογές.

Τέλος, αναφορικά με τις ελληνο – ρωσικές σχέσεις, σημείωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τις παρέλαβε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, όμως τον τελευταίο καιρό «έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση των σχέσεων, χωρίς να αγνοούμε τις διαφορές μας». Επεσήμανε δε πως πρέπει να υπάρχει διπλή προσέγγιση με τη Ρωσία, να έχουμε μεν ανοιχτούς οδούς επαφής, αλλά να τηρούμε απολύτως τις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και να είμαστε απολύτως σαφής στα ζητήματα δημοκρατίας και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: newsit.gr

Πιθανόν κάποιες χώρες να βγουν από τη λίστα. Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν έστω για κάποια ελληνικά νησιά να μπουν στην ταξιδιωτική πράσινη λίστα, σύμφωνα με το BBC καμία χώρα δεν θα προστεθεί σε αυτήν. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο είναι πιθανόν κάποιες χώρες να βγουν από την πράσινη λίστα. Επίσης, κάποιες άλλες μπορεί να μπουν στην λεγόμενη κόκκινη λίστα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί ο πλήρης κατάλογος.

πηγή newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριακός Βελόπουλος βρέθηκε σήμερα σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι και Αγρίνιο και νωρίτερα το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε σε θέματα που ταλανίζουν την Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο, όπως τα πανεπιστημιακά τμήματα και τα πρόσφατα γεγονότα στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

«Το Αγρίνιο είναι απόλυτα αδικημένο, όπως εξάλλου και πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις. Είναι μια πόλη όμως που πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό το λέω λόγω του Πανεπιστημίου και των σχολών, αλλά και λόγω του Νοσοκομείου στο οποίο πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχουν γιατροί, σε μια χώρα που 16.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν εκδιωχθεί στο εξωτερικό από τα τρία κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και δεν είναι στα νοσοκομεία μας για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να μην πεθαίνει ο κόσμος.

Στο Αγρίνιο υπάρχουν νεκροί, γιατί δεν αρκούν οι γιατροί και η ΜΕΘ δεν είναι από τις απαραίτητες, τις κατάλληλες για την θεραπεία του ιού και δεν επαρκεί.  Αν ήμουν σήμερα υπουργός Υγείας ή Πρωθυπουργός θα ντρεπόμουν από αυτά που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου,  πρέπει να μπει Εισαγγελέας να ελέγξει την υπόθεση, είναι απαράδεκτο να μην έχει γιατρούς και νοσηλευτές και στην Αθήνα να λένε ότι όλα βαίνουν καλά με τον κορονοϊό» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος, κατά την έναρξη της εισήγησής του στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο του Αγρινίου, συμπληρώνοντας:

velopoulos2

«Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι από το Μεσολόγγι για να έρθω στο Αγρίνιο πήγα από τον παλιό δρόμο. Η Ιόνια Οδός που έγινε με χρήματα του ελληνικού λαού, ασχέτως αν παραδόθηκε σε ιδιώτες που κακώς παραδόθηκε, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους. Από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο και αντίστροφα κάποιος θα πάει από την παλιά Ε.Ο. Τότε γιατί έγινε ο νέος δρόμος; Η Αιτωλοακαρνανία θα μπορούσε ένα είναι το «κλειδί» της εξωστρέφειας της χώρας προς της Ευρώπη. Δεν έχει σκεφτεί κανείς κάτοικος της περιοχής ή ακόμη και της Αχαΐας, γιατί η γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου δεν διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο;

Πόσο ευκολότερο θα ήταν από την Καλαμάτα που φτάνουν πλοία στο λιμάνι όλα τα εμπορεύματα με μια ταχεία αμαξοστοιχία να έφταναν στην περιοχή και να έφευγαν προς την Ευρώπη, αλλά όταν η Δυτική Ελλάδα δεν διαθέτει σωστό δρόμο και σιδηρόδρομο τι να πεις; Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία είναι συνολικά αποκομμένη από τις μεταφορές. Μόνο από αυτά θα αντιληφθεί κανείς ότι κάποιοι εμπαίζουν το λαό της Αιτωλοακαρνανίας, στον οποίο οφείλουμε πάρα πολλά λόγω της ιστορίας του Μεσολογγίου, αλλά και λόγω της παραγωγής πλούτου που διαθέτει.

Το 50% των γαλακτοκομικών βιολογικών προϊόντων βρίσκεται εδώ και αντί να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας και τους αγρότες μας καθημερινά γίνονται τα πάντα, από τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην βρίσκουν κίνητρα. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος π.χ. αγοράζει ζωοτροφές 70% πάνω στην τιμή σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές και εγώ να περιμένω από τον κτηνοτρόφο να παράγει να δημιουργήσει υπεραξία των προϊόντων. Είναι αδιανόητο να ελληνοποιούμε εισαγόμενα γάλατα και η Πολιτεία να μην προστατεύει τους κτηνοτρόφους και να περιμένουμε να τα κάνει όλα μόνος του.

Αν δεν δώσουμε κίνητρα στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο και στον αλιέα δεν πρόκειται ποτέ η χώρα μας να δημιουργήσει πλούτο. Επίσης εξόφθαλμο είναι ότι η Αιτωλοακαρνανία κατά το παρελθόν είχε τεράστιες καπνοκαλλιέργειες, ο καπνός ήταν βασικό συστατικό στοιχείο του οικονομικού ιστού, αλλά δυστυχώς μέσα σε μια νύχτα με νόμο του Κώστα Σημίτη τελείωσαν τα καπνά στην Αιτωλοακαρνανία που είχε δημιουργήσει «βαριά βιομηχανία» στην καπνοκαλλιέργεια, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Όλα αυτά δείχνουν πως η περιοχή αυτή που είναι ευλογημένη και το πιστεύω πολύ αυτό, καθώς κάποτε συνεισέφερε πολύ στο ΑΕΠ, είναι πλέον φτωχή. Αν η Ελλάδα δεν στηρίξει αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς είναι χαμένη από χέρι.

Μου προκαλεί εντύπωση πως η περιοχή είναι γεμάτη από ανεμογεννήτριες, είναι το μεγαλύτερο έγκλημα των τελευταίων ετών. Δεν σας λένε αλήθειες για τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες δεν δίνουν θέσεις εργασίας, αλλά είναι κατασκευασμένες με τοξικά απόβλητα και το χειρότερο είναι ότι ο νομοθέτης δεν μερίμνησε αυτός που θα τις τοποθετήσει να είναι υποχρεωμένος να τις αποσύρει και να τις κάνει οικολογικά βιώσιμες. Δεν είναι δυνατόν στα βουνά αντί να φυτρώνουν σιτάρια και αγροτικά προϊόντα και η κτηνοτροφία να ανθίζει, να «φυτρώνουν» ανεμογεννήτριες. Πρέπει να στηριχθεί ο πρωτόγεννης τομέας».

velopoulos3

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» αναφέρθηκε ακόμη στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, στα Ελληνοτουρκικά, την οικονομία και σύμφωνα με τον οποίο το ΔΝΤ ζητάει πάλι μείωση συντάξεων και μισθών, μίλησε για τις σχέσεις των τριών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότητα προετοιμάζεται, αλλά και γενικότερα την οικονομία και το έλλειμμα παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του, αλλά και αριθμούς που προκύπτουν από επίσημους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο κ. Βελόπουλος ερωτώμενος για το αίτημα της δημοτικής αρχής Αγρινίου σχετικά με την δημιουργία αυτόνομου πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο , τόνισε ένθερμα πως: «φυσικά και στηρίζω το αίτημα αυτό, θα ήμουν επιεικώς απαράδεκτος αν δεν στήριζα το αίτημα αυτό. Τονίσαμε άπειρες φορές ως «Ελληνική Λύση» πως πιστεύουμε πάρα πολύ στην Αιτωλοακαρνανία και αυτό φαίνεται από τις ερωτήσεις μας στη βουλή για το νομό. Μπορεί ο νομός αυτός να προσφέρει τεράστια ποσά στο ΑΕΠ της χώρας. Θα κάνω μια πρόταση και ας μην το σκέφτηκα καλά. Ας δημιουργήσουμε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ΣΔΙΤ όμως, όπως στην Αμερική και να λειτουργήσει εδώ. Είμαι βέβαιος πως η περιοχή θα γεμίσει από νέα παιδιά που θα θέλουν να σπουδάσουν, θα συνεισφέρουν στον τόπο και την οικονομία.

Απορώ γιατί όλα τα Υπουργεία να είναι στην Αθήνα και όχι σε όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί να μην είναι στην Αιτωλοακαρνανία; Στο οποίο υπουργός είναι και ο Αιτωλοακαρνάνας Σπ. Λιβανός τον οποίο εκτιμώ σαν άνθρωπο, αλλά ας φροντίσει να δημιουργήσει τράπεζα σπόρων, που η Ελλάδα δεν διαθέτει. Όλες σχεδόν οι χώρες διαθέτουν εκτός από την Ελλάδα.

Θα μας βάλουν σιγά – σιγά να ξηλώνουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τα ελληνικά αμπέλια δηλαδή και τα ελαιόδεντρα και να φυτεύουμε υβρίδια με εντολή Βρυξελών. Αυτό θα είναι έγκλημα για την γη και το μέλλον μας».

Ο κ. Βελόπουλος κλείνοντας την συνέντευξη τύπου και δίνοντας και το πολιτικό του στίγμα ανέφερε: «το μόνο που θέλω και ζητάω είναι όλοι οι πολίτες να διαβάσουν το πρόγραμμά μας και την τεκμηρίωση των θέσεών μας».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα για τα μεγάλα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι ανησυχητικά, με σημαντική διαφορά στατιστικά από τον μέσο όρο άλλων Νοσοκομείων της χώρας.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου αποδείχθηκε ανεπαρκής και τις συνέπειες υφίστανται οι ασθενείς COVID-19 της Αιτωλοακαρνανίας. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, αφού τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει επί δύο έτη και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Τα προβλήματα οργάνωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου ορατά, ενώ την ίδια στιγμή η παθολογική κλινική παραμένει υποστελεχωμένη, με σοβαρές ελλείψεις. Καλές οι μεγαλόπνοες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ, αλλά όταν η διοίκηση είναι αναποτελεσματική και οι πόροι ανεπαρκείς, τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη ζήτησα την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για τη διερεύνηση του ζητήματος και την απόδοση των ευθυνών που αναλογούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου καθώς και των Κέντρων Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, έχω θέσει κατ’επανάληψη στον Υπουργό Υγείας με ερωτήσεις μου.

Προτεραιότητα για όλους μας η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες από το ΕΣΥ, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα… 10-20 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών του Εμπορικού Ναυτικού και της ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού) ήρθαν αντιμέτωπα με επιβάτες, οι οποίοι δεν άντεξαν την πολύωρη αναμονή και τους επιτέθηκαν, αναγκάζοντάς τους σε «άτακτη υποχώρηση»

Μια «γεύση» από το δικό τους… φάρμακο πήραν σήμερα το πρωί στον Πειραιά τα μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Για πρώτη, ίσως, φορά, οι περίπου… 10-20 «επαγγελματίες» συνδικαλιστές, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σημαίες, που εμπόδιζαν τον απόπλου των καραβιών, ήρθαν αντιμέτωποι με οργισμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν άντεξαν την ταλαιπωρία και την πολύωρη αναμονή και τους επιτέθηκαν ευθέως, αναγκάζοντάς τους σε… άτακτη υποχώρηση.

Οι οργισμένοι ταξιδιώτες, όπως φαίνεται από τα βίντεο, προσπάθησαν και κατάφεραν να απομακρύνουν τους -20χρονους, στην πλειοψηφία τους- συνδικαλιστές, προκειμένου να μπουν στα πλοία και να ταξιδέψουν. Δεν έλειψαν μάλιστα οι… αψιμαχίες, ενώ κάποιοι από τους επιβάτες φώναζαν στους νεαρούς συνδικαλιστές: «Δεν θα μου πεις εσύ τι να κάνω» και «άντε βρείτε καμιά δουλειά, ρε»!

Στο σημείο έφτασε μία λιμενικός, η οποία προσπάθησε να ηρεμήσει τους εμπλεκόμενους, ωστόσο ένας από τους νεαρούς που διαδήλωναν μαζί με τους ναυτικούς, της είπε: «Μαζέψτε τους υπάρχει απόφαση ΠΕNΕΝ, σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων», ενώ την απείλησε κιόλας ότι, αν δεν απομάκρυνε τους επιβάτες, θα είχε συνέπειες!

Η ένταση, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί: «Να φωνάξετε τον εισαγγελέα τώρα, αυτή είναι η δουλειά σας, αλλιώς θα πλακωθούμε με τα κωλόπαιδα» ακούστηκε να λέει στους λιμενικούς ένας από τους επιβάτες.

Έπειτα από περίπου δύο ώρες ταλαιπωρίας, που προκάλεσαν οι 10-20 νεαροί, οι επιβάτες ανέβηκαν στο πλοίο, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά.

Τα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το πλοό Champion Jet2 της Seajet με δρομολόγιο Σύρο-Μύκονο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 7 το πρωί και τελικά έφυγε στις 9.

Κατά πληροφορίες, στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της ΠΕΝΕΝ (με τον πρόεδρό της, Αντώνη Νταλακογιώργο, να δηλώνει ανεξάρτητος), καθώς και της ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού).

Ανακοίνωση για την κινητοποίηση στον Πειραιά εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, εξηγώντας ότι η σημερινή απεργία στο λιμάνι, η οποία στη συνέχεια ανεστάλη, προκηρύχτηκε από την ΠΕΝΕΝ, συνδικαλιστική οργάνωση που δεν συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. «Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη και σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε αρκετές πόλεις της χώρας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την εδαφική μας κυριαρχία και προβάλλει ανοιχτά τις διεκδικήσεις της επί της ελληνικής επικράτειας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη, οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών ανταλλάσσουν επισκέψεις σαν καλοί γείτονες και φίλοι. Πρώτα, με την επίσκεψη Δένδια, δώσαμε τον χώρο και την ευκαιρία στην Τουρκία να διεθνοποιήσει τις διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας, και τώρα, με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενοι ουσιαστικά ότι δεν ασκούμε πλήρη κυριαρχία στη Θράκη. 

Το γεγονός και μόνο ότι επετράπη στον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τις μουσουλμανικές κοινότητες, να συναντηθεί με εκπροσώπους τους και να τους μεταφέρει μάλιστα και τα “χαιρετίσματα” του κ. Ερντογάν, αποτελεί παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, ότι η Θράκη πλέον τελεί υπό καθεστώς μορατόριουμ κυριαρχίας. Προσπαθώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση βάφτισε την επίσκεψη “ιδιωτική”, ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου δεν επισκέφτηκε τη Θράκη για τουρισμό, αλλά για να διατυμπανίσει ότι η κυριαρχία του ελληνικού κράτους στην περιοχή βρίσκεται υπό αίρεση.

Είναι φανερό πλέον ότι προωθείται η παλιά πρόταση του πατρός Μητσοτάκη, με ΥπΕξ τον Αντώνη Σαμαρά, για αμοιβαίο αφοπλισμό της Θράκης, η οποία κατατέθηκε επίσημα στις 12 Ιουλίου του 1991 στο περιθώριο της τότε επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή έχει επανέλθει στο τραπέζι προκειμένου να εμφανιστεί ότι απομακρύνεται η απειλή από την Τουρκία στον Έβρο. Τον αφοπλισμό της περιοχής θα επιβλέπει το ΝΑΤΟ, καθώς οι επιλεγμένες δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας θα τελούν υπό την ενιαία διοίκηση των Αμερικανών και θα έχουν σαν αποστολή αποκλειστικά τις απειλές στην "ασφάλεια" της περιοχής από τη Ρωσία και την επιρροή της.

Μόνο στα πομακοχώρια δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του ο κ. Τσαβούσογλου, μετά την  υπερήφανη ανακοίνωση του Συλλόγου των Πομάκων, οι οποίοι είπαν αυτό που θα έπρεπε κανονικά να πει η επίσημη ελληνική πολιτεία: “Κύριε Τσαβούσογλου, είσαι ανεπιθύμητος στον τόπο μας!”

Αλλά αυτά είναι “ψιλά γράμματα” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, φυσικά, γι’ αυτούς τα αλισβερίσια με την Τουρκία είναι πάρα πολύ επιθυμητά, αφού ελπίζουν να αποκομίσουν, όχι εθνικά αλλά εντελώς ιδιωτικά οφέλη. Αυτό φαίνεται από το περιεχόμενο της επίσκεψης, κατά την οποία οι κ.κ. Δένδιας και Μητσοτάκης έθεσαν ως προτεραιότητα την "οικονομική συνεργασία" με την Τουρκία. Με τον όρο αυτό εννοούν την προνομιακή σύνδεση της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα της οικογένειας Ερντογάν στις διαδικασίες ενιαίας κεφαλαιαγοράς, δηλαδή στη ζώνη επιρροής του ευρώ, όπως αποφασίστηκε ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου φέτος. Στα πλαίσια της επιδίωξης ενίσχυσης της θέσης του ευρώ στην τουρκική οικονομία σε συνθήκες νομισματικού πολέμου δολαρίου- τουρκικής λίρας, οι κύκλοι του Μαξίμου ελπίζουν να επωφεληθούν ενισχύοντας τα ερείσματα της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα της οικογένειας Ερντογάν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ελπίζουν να αποκομίσουν οφέλη στους παρακάτω τομείς: 

  1. Στην κερδοσκοπία με ελληνικά κρατικά ομόλογα χρέους, ώστε μέσω αγοράς ελληνικού δημοσίου χρέους, η Τουρκία να έχει έναν ακόμη πολύτιμο μηχανισμό ξεπλύματος χρήματος και μάλιστα σε ισχυρό ευρώ. 
  2. Στην ενίσχυση των θέσεων της Τουρκίας στον τομέα θεάματος και ακροάματος, όπου ήδη κατέχει σημαντικές θέσεις ελέγχοντας μέσω venture capital μεγάλες εγχώριες μιντιακές επιχειρήσεις. 
  3. Στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως προνομιακής επιλογής για Τούρκους επενδυτές ακινήτων, διαμέσου της golden visa και της παροχής φορολογικής ασυλίας στο κεφάλαιο εκ Τουρκίας. 
  4. Στην ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ξεπουλήματος, κυρίως μέσω του Υπερταμείου. Στην εμπλοκή της πολεμικής βιομηχανίας της γείτονος στον εξοπλισμό των πάλαι ποτέ ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της επανεκπαίδευσης επιλεγμένων μονάδων από τους Αμερικανούς στη διεξαγωγή επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης εναντίον της "ρωσικής επιρροής".

Κανένα από τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν συζητήθηκε – και δεν είχαν λόγο να τα συζητήσουν. Γιατί, πολύ απλά, όλα έχουν κλειδωθεί στον αυτόματο πιλότο του "ευρωπαϊκού κεκτημένου", αλλά και των άμεσων στρατιωτικοπολιτικών αναγκών του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βαδίζοντας στα χνάρια όλων των εθελόδουλων κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, είναι εθνικά επικίνδυνη, αποδεχόμενη συνειδητά προειλημμένες αποφάσεις για επαναχάραξη συνόρων που θα οδηγήσουν σε εδαφικές απώλειες για τη χώρα μας. Το να ανεχόμαστε τέτοιου είδους κυβερνήσεις είναι εθνική ντροπή! 

 

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2021

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ