Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Γράφει ο Ζαφείριος Καραβίας *

Με αφορμή την αναφορά της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Δημογραφικό και την συνεχή μείωση του ελληνικού πληθυσμού, την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που αισθάνονται οι νέοι άνθρωποι καθώς και το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών γίνεται έντονα αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη για υιοθέτηση και κατάρτιση πολιτικών που θα αντιστρέψουν τις σημαντικές και αρνητικές συνέπειες των βαρυσήμαντων αυτών των ζητημάτων.

Έκρινα την ανάγκη να αναφερθώ στα εν λόγω θέματα μέσα από την δική μου οπτική, να αναδείξω κάποια σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και εν συνεχεία να προτείνω κάποιες αντισταθμιστικές πολιτικές για την αντιστροφή της αρνητικής αυτής κατάστασης.

Συνεπώς είναι αναγκαίο το κράτος να δημιουργήσει άμεσα τις προϋποθέσεις για επίλυση του δημογραφικού ζητήματος με παράλληλη πρόβλεψη για αποκέντρωση. Ως εκ τούτου χρειάζεται να καταρτιστεί ένα νέο νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα δίνονται κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τους νέους να κάνουν οικογένεια. Μερικές άμεσα αποτελεσματικές πρακτικές θα μπορούσαν να είναι η επιδότηση των γεννήσεων, η φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσεων που απασχολούν τριτέκνους και πολυτέκνους ώστε να ενθαρρύνεται η απασχόληση των εν λόγω κοινωνικών ομάδων από τους πιθανούς εργοδότες καθώς και η αύξηση των μισθών πολυτέκνων και τριτέκτων με καθορισμένο ελάχιστο κατοχυρωμένο επίδομα ανά τέκνο που θα προστίθεται αθροιστικά στον μισθό του εργαζομένου ανά δίμηνο έως ότου τα νεαρά τέκνα φτάσουν το 18 έτος της ηλικίας τους.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η αντιμετώπιση του δημογραφικού συμβαδίζει με την αποκέντρωση και την ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου. Έτσι προτείνεται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης απόρων ή χαμηλού εισοδήματος νέων, με παροχή γης σε εθνικές γαίες ακριτικών περιοχών στη βόρεια Ελλάδα και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ουσιαστικά το κράτος θα διαθέτει περιουσία και στέγη στους εν λόγω πολίτες με σκοπό να κατοικήσουν περιοχές της μεθορίου και να αναπτύξουν γεωργικές ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες σε αυτές. Έμμεσα η πολιτική αυτή σκοπεύει στο να ανακατανεμηθεί μέρος του πληθυσμού σε περιοχές που τείνουν να ερημώσουν. Επιπλέον είναι χρήσιμο να δοθούν κίνητρα σε νησιώτες στρατιωτικούς να παραμείνουν στα νησιά καταγωγής τους και να δημιουργήσουν οικογένεια εκεί. Ευνοϊκά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν οι μόνιμες μεταθέσεις στην περιοχή τους, παροχή κρατικής γης και η χορήγηση επιδόματος «ακριτών». Ενώ παρόμοια κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν σε καθηγητές και γιατρούς που προέρχονται από τα μέρη αυτά μέσω επιδόματος «ακριτικής υπηρεσίας».

Αναφορικά με τη συμβολή και την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία που συχνά προτείνεται από κάποιους κύκλους ως λύση στο δημογραφικό αλλά και το ασφαλιστικό ζήτημα, θα ήθελα να επισημάνω μια σειρά από «προβληματικά» σημεία στην υιοθέτηση μιας οριζόντιας και γενικευμένης τέτοιας πολιτικής που υποστηρίζεται συχνά «ως φυσική εξέλιξη ή ως μονόδρομος» και να αντιπροτείνω κάποια μέτρα για την διασφάλιση της ελληνικής ταυτότητας και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Αφενός να διευκρινίσω ότι το άρθρο αναφέρεται κυρίως σε μετανάστες από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως από την Ασία ή την Αφρική που ξενιτεύτηκαν είτε για οικονομικούς λόγους είτε λόγω πολεμικών συρράξεων που πλέον όμως έχουν λήξει. Αφετέρου να επισημάνω ότι το υπό συζήτηση θέμα αφορά το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας άρα απαιτεί λύσεις από και για τον ελληνικό λαό. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να συμβαδίσει με τις τύχες του έθνους μας και να συστρατευθεί στον κοινό αγώνα για την ευημερία της πατρίδας χρειάζεται να ακολουθήσει μια μακροχρόνια πορεία η οποία προβλέπεται από το νόμο όπου ο αιτών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας υποχρεούται να γνωρίζει ικανοποιητικά τη γλώσσα, τους θεσμούς, τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη. Αυτή λοιπόν είναι η μοναδική ενδεδειγμένη οδός προκειμένου να αποδοθεί η ιθαγένεια ύστερα από εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και όχι διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας την ανεξέλεγκτη ένταξη αλλοεθνών με απουσία στοιχείων που τους συνδέουν με την χώρα φιλοξενίας που μοιραία θα τους οδηγήσουν στην αποξένωση από το ενιαίο κοινωνικό σύνολο και την μισαλλοδοξία έναντι αυτού.

Όσο και αν θέλουμε να αποδεχτούμε την ειρηνική συμβίωση σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και η οποία υπάρχει έως έναν βαθμό, η πραγματικότητα μας υπενθυμίζει ότι η συνεχή τριβή μεταξύ δυο διαφορετικών «πολιτισμικών μπλοκ» επιφέρει ένταση και ανταγωνισμό. Ειδικά μεν αν υπάρχει δυσπιστία μεταξύ αλλήλων καθώς και απροθυμία αποδοχής ή έστω σεβασμού εκ μέρους των αφιχθέντων μεταναστών των υφιστάμενων παραδόσεων, συνηθειών και τρόπους ζωής της χώρας φιλοξενίας. Συνεπώς η ενσωμάτωση των εν λόγω πληθυσμών δεν μπορεί να πραγματωθεί μέσω απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας και της μόνιμης εγκατάστασης καθώς πολλοί από αυτούς δεν ομιλούν καν την ελληνική, δεν γνωρίζουν την ιστορία και τα ήθη της χώρας μας, δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε πληθώρα προβλημάτων ανά την ελληνική επικράτεια ενώ μια μαζική απονομή της ελληνικής υπηκοότητας σε αλλοεθνείς πληθυσμούς θα «ευτέλιζε» την αξία της ιδιότητας αυτής.

Επιπροσθέτως μεγάλο μέρος των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα ως αιτούντες άσυλο ή ως οικονομικοί μετανάστες αν δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και εύκολα στρέφονται στη παρανομία για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό ζήτημα πρωτίστως κοινωνικό αλλά και ασφαλείας ταυτόχρονα. Όλα αυτά δεν πρέπει να αγνοηθούν προκειμένου να αποφευχθεί να δημιουργηθούν «νησίδες» παρανομίας στα αστικά κέντρα ή να ενισχυθούν γκετοποιημένες περιοχές που ήδη ακμάζει η εγκληματικότητα και η εφαρμογή του νόμου είναι ισχνή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συγκεκριμένο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού λόγω θρησκείας τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια προς την Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις και τους ενθαρρύνει να εισέρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ, αναλογιστείτε τα γεγονότα στον Έβρο το 2020 τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών αρχών και της συνοριοφυλακής και σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν όλοι αυτοί έχουν την ελληνική ιθαγένεια, μπορούν να ψηφίζουν και δυνητικά να υπηρετούν στο στράτευμα.

Έτσι αντί της ενθάρρυνσης της ενσωμάτωσης αδυνατούντων να ενσωματωθούν πληθυσμών, προτείνεται η σταδιακή μη ανανέωση άδειας παραμονής για μετανάστες από την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή καθώς δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και μπορούν να επιστρέψουν στις εθνικές τους εστίες. Δευτερευόντως προτείνεται η αυστηροποίηση του νόμου με την άμεση απέλαση σε όλους όσους έχουν διαπράξει αδικήματα κατά την διαμονή τους εδώ και η απαγόρευση επιστροφής στη χώρα επ’ αόριστου. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική θα ήταν και η άσκηση πίεσης στη Τουρκία μέσω της ΕΕ να τηρήσει τα συμφωνηθέντα της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 τα οποία κατ’ εξακολούθηση αγνοεί σκόπιμα συμβάλλοντας στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια και να δεχθεί πίσω απελαθέντες των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί. Ενώ όσοι από τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς που χαρακτηρίζονται ως «οικονομικοί μετανάστες» από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ προτίθενται να παραμείνουν στη χώρα είναι ανάγκη να καταστούν παραγωγικοί και να αποδίδουν φόρους στο ελληνικό κράτος για όσο διάστημα διαμένουν εντός της επικρατείας του, ειδάλλως να απελαύνονται αυτομάτως μετά το πέρας συγκεκριμένου χρονικού ορίου «απραξίας».

Τέλος, μιας και η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει προβλήματα γήρανσης του πληθυσμού και υπογεννητικότητας στον αντίποδα της ενσωμάτωσης μεταναστών από χώρες εκτός της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ηπείρου γενικότερα, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα σε πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, καθαρό ποινικό μητρώο, διατίθενται να μάθουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική γλώσσα και να δημιουργήσουν οικογένεια. Να κατοικήσουν συμπληρωματικά στην Ελληνική μεθόριο μέσω κρατικών διευκολύνσεων με υποχρέωση να ασφαλιστούν και να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο όταν ορθοποδήσουν, ενδεχομένως με δικαίωμα να αποκτήσουν ακόμη και την ελληνική υπηκοότητα μελλοντικά. Είναι πολύ πιο αποδοτικό και ασφαλές να ενισχυθεί ο πληθυσμός από πληθυσμιακές ομάδες με πολιτισμική και θρησκευτική συνάφεια, κοινό κώδικα αξιών και παραδόσεων, όπως άτομα από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

* Ο Καραβίας Ζαφείριος είναι Πολίτικος Επιστήμων/ Διεθνολόγος, Κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Υποψήφιος Διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και Τομεάρχης Βιομηχανίας και Εμπορίου της ΟΝΝΕΔ (πανελλαδικά)

cognoscoteam.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας για τα προνόμια που αναμένεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, συνέστησε «υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα».

«Στο ζήτημα του κορωνοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις, ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Εκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά, αντιθέτως, να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας:

«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Θετική η εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία», συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.

«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία
Σχετικά με την Τουρκία: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Για εμάς, επίσης, είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό, αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης, όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα, των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας: «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Η απάντηση στη Μέρκελ για τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας
«Πράγματι, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπούτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας: «Κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό».

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους
Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε, και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση».

«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν»
«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων»
«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση που ζητούσε διευκρινίσεις για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου», ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σημείωσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία
«Η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας – απαντώντας σε άλλο σκέλος της ίδιας ερώτησης – ότι «δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού
Μπορέσαμε να προμηθευτούμε εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.
Εγινε μια συζήτηση για τις μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Σύμφωνα με εισηγήσεις του ECDC, η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσα στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο.
Δεν πρέπει να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες με έντονη παρουσία της μετάλλαξης, υπάρχει μόνο μια απάντηση στη μετάλλαξη αυτή, ο εμβολιασμός.
Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιασμός.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες. Οσοι έχασαν τη ζωή τους και διασωληνώθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι.
Συζητήσαμε θέματα οικονομικά σήμερα. Η διευκρίνιση για την πορεία της ευρωζώνης είναι θετική, τη συμμερίζομαι και εγώ αυτή την άποψη και για την Ελλάδα.
Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα διανύσαμε μεγάλο δρόμο, όπου γίνεται η έγκριση των προγραμμάτων. Το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε, εκτιμώ ότι τα 4 δισ. θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Εχετε δει τα συμπεράσματα που αφορούν στην Τουρκία, ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει με την Τουρκία. Ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να υποβάλει τις προτάσεις της.
Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία, υπό δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, να μην εργαλειοποιείται, είναι απαράβατη γραμμή. Δεύτερη προϋπόθεση, η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης, να αποδέχεται επιστροφές από την Ελλάδα.
Με αφορμή τα θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία δεν νοείται λύση στο Κυπριακό εκτός του πλαισίου της διζωνικής δημοκρατίας. Αποτελεί πάγια θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν τροποποιείται αυτή η προσέγγιση.
Συζητήσαμε και θέματα για σχέσεις με τη Ρωσία.
Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι, ενισχύσαμε τα συμπεράσματα που αφορούν τη Λιβύη. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 24/12 και τα αποτελέσματα να είναι σεβαστά από όλους. Ζητάμε να γίνει πρόοδος στον διάλογο, να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι και ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Πηγή: iefimerida.gr

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 09:43

Στρώνουν κόκκινο χαλί στον Ερντογάν

Του Νίκου Ιγγλέση

Η Τουρκία έχει επιτύχει να καταστεί «Μήλον της Έριδος» μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η Δύση επιθυμεί να τη διατηρήσει στη γεωπολιτική αρχιτεκτονική της και η Ρωσία, μέσω αυτής, να διεμβολίσει  και να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ. Όλοι είναι διατεθειμένοι να της προσφέρουν κίνητρα – ανταλλάγματα  για να τη δελεάσουν αν και δεν επιθυμούν τη γεωστρατηγική γιγάντωσή της, γιατί τότε η Τουρκία θα καταστεί απειλή και για τα δικά τους συμφέροντα. Το τελευταίο ισχύει και για τους άλλους σημαντικούς δρώντες στην ευρύτερη περιοχή (Ισραήλ, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία).

Η επιτυχία της Τουρκίας οφείλεται στη διαχρονικά υψηλή εθνική στρατηγική της. Επιδιώκει, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική θέση της, το μεγάλο πληθυσμό της, τον έλεγχο των Στενών και τους στρατιωτικούς υπερεξοπλισμούς της, να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη. Για το σκοπό αυτό εμφανίζεται ως προστάτης – εγγυητής του σουνιτικού Ισλάμ και των τουρκογενών λαών της Κεντρικής Ασίας.

Πρόκειται για συνδυασμό πανισλαμισμού και παντουρκισμού με στόχο την ανασύσταση μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θα ενεργεί μελλοντικά ως παγκόσμια δύναμη και θα συνομιλεί, μέσα στο σημερινό πολυπολικό κόσμο, ως ίσος προς ίσον με τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις. Το σχέδιο υλοποιείται ήδη. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο, στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και διαθέτει βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και την Αλβανία, ενώ προθυμοποιήθηκε να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Τέλος πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας η «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας» με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απόκτηση ενός ισχυρού οπλικού συστήματος, είναι το σύμβολο ενός ανεξάρτητου νέου πόλου που επιχειρεί να αναδειχθεί στην ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα σύνορα της Κίνας. Ενός πόλου που έχει τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα που άλλοτε μπορεί να είναι αλληλοσυγκρουόμενα και άλλοτε αλληλοσυμπληρούμενα με αυτά των μεγάλων παικτών. Στρατηγικά συμφέροντα όμως, που οι τελευταίοι οφείλουν να σέβονται και να συνεκτιμούν πριν από οποιαδήποτε απόφασή τους.

Στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (14-6-21) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τους Τζο Μπάϊντεν, Μπόρις Τζόνσον, Εμμανουέλ Μακρόν, τη «φίλη του» Άνγκελα Μέρκελ, τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίθετα ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Μπόρις Τζόνσον, Ερντογάν και τον Αλβανό Έντι Ράμα. Είναι φανερό και μόνο από τις επαφές αυτές, ποιόν θεωρούν, όλοι οι υπόλοιποι, ως το μεγάλο παίκτη της περιοχής και ποιόν ως μικρό και κυρίως ως δεδομένο.

Η Ελλάδα είναι προσώρας το ισχυρότερο κράτος στα τουρκικά σύνορα και σε συνάρτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, το σημαντικότερο εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η απειλή για τον Ελληνισμό είναι ολοκληρωτική, απόλυτη και απέραντη από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο. Η Τουρκία δε θέλει να επιλύσει και μάλιστα με δίκαιο τρόπο τις διαφορές που προβάλλει με την Ελλάδα, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε δορυφόρο της. Τότε όλες οι διαφορές θα επιλυθούν οριστικά.

Το πρόβλημα και ταυτόχρονα η απειλή για την εθνική ασφάλεια δεν είναι τι επιδιώκει η Τουρκία αλλά τι δε θέλουν να καταλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και Λευκωσία.   

Μετά τη συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν, ελληνικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «έσπασε ο πάγος» και θα υπάρξει ένα «ήρεμο καλοκαίρι» αφήνοντας πίσω τις εντάσεις του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν. Η ικανοποίηση και τα χαμόγελα περίσσεψαν στην Αθήνα απ’ όλο το φάσμα των οπαδών (σχολή Σημίτη) της κατευναστικής – ενδοτικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία. Βέβαια από τη συμφωνία για «ήρεμο καλοκαίρι» απουσιάζει η Κύπρος ως να μην αποτελεί τμήμα της εθνικής ασφάλειας του Ελληνισμού.

Παρ’ όλη την, τουλάχιστον αφελή, εκτίμηση, της ελληνικής πλευράς, περί ομαλοποίησης των σχέσεων και «κτισίματος εμπιστοσύνης», το στρατηγικό υπόστρωμα της ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης παραμένει αναλλοίωτο: Η επιδίωξη συγκυριαρχίας στη Δ. Θράκη με την εργαλειοποίηση  της μουσουλμανικής μειονότητας, τα χωρικά ύδατα και το casus belli, ο εναέριος χώρος, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Α. Αιγαίου, η ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η υβριδική επιχείρηση της λαθρομετανάστευσης, το αίτημα για αναγνώριση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους και μέσω αυτού ο έλεγχος όλης της Μεγαλονήσου συνθέτουν, μαζί και με πολλά άλλα, τη διαχρονική τουρκική στρατηγική απέναντι στον Ελληνισμό.

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εφαρμόζει μια «τακτική αναδίπλωση» προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των τελευταίων ετών από την υπερεπέκτασή της και να ρυθμίσει επωφελώς τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο Ερντογάν άλλαξε προσωπείο και έξαφνα εμφανίζεται ως «περιστερά» που επιθυμεί διάλογο και καλές σχέσεις. Μια «θετική ατζέντα» θέλουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, «θετική ατζέντα» επιδιώκουμε και εμείς απενοχοποιώντας και διευκολύνοντας διπλωματικά την Άγκυρα. Μοναδική μέριμνά μας ένα «ήρεμο καλοκαίρι» για χάρη ενός αμφίβολου τουρισμού. Μετά, η Τουρκία, με σημαντικά ισχυρότερα ερείσματα, θα επανέλθει δριμύτερη.

Στο προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24/25-6-21) χαιρετίζεται η αποκλιμάκωση στην Α. Μεσόγειο. Εκφράζεται η ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο. Επίσης καταγράφεται η έναρξη των εργασιών, σε τεχνικό επίπεδο, για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο Κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το κείμενο προβλέπει μια θετική εμπλοκή με την Τουρκία η οποία θα είναι αναλογική και αναστρέψιμη ! Μόνο που ό,τι επιτυγχάνεται από την Τουρκία δεν είναι αναστρέψιμο όπως έχει δείξει και το Κυπριακό. Τα υπόλοιπα είναι καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για εσωτερική κατανάλωση.

Όταν ο έλληνας πρωθυπουργός συναντιέται με τον Ερντογάν, όταν έχουν γίνει δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και δύο γύροι διερευνητικών επαφών, όταν συμμετέχουμε στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ποιο μήνυμα στέλνουμε στην αναθεωρητική Τουρκία αλλά και σ’ όλους τους εν δυνάμει συμμάχους του Ελληνισμού; Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η μοναδική ελληνική στρατηγική είναι ο κατευνασμός και η «εξημέρωση του θηρίου». Μια στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες αλλά έχει αποτύχει οικτρά.

Με την Τουρκία δεν έχουμε κάποιες μικροδιαφορές που, αν επιδείξει καλή θέληση, θα τις λύσουμε με διάλογο. Απαιτείταιεπειγόντως ριζική αναθεώρηση στρατηγικής. Απαιτείται αξιόπιστη άρνηση κάθε τουρκικού στόχου επί του πεδίου και αυτό πρέπει να διακηρυχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Απαιτείται διαρκές veto, από Ελλάδα και Κύπρο, σε κάθε απόφαση της ΕΕ που δεν προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία. Απαιτείται επείγουσα ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. Πρωταρχικά όμως απαιτείται απαλλαγή από τα δεσμά της εξάρτησης από το Βερολίνο που έχουν δημιουργηθεί από το συναλλαγματικό ευρω-χρέος.

Υ.Γ. 1. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. και δέκα μήνες από τη σχετική εξαγγελία και ακόμη η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει για τις τέσσερεις νέες φρεγάτες και την ενδιάμεση λύση. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε το 2011 όταν η Γερμανία επενέβη και ακύρωσε την αγορά των τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Fremm με την αιτιολογία ότι προέχει η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Υ.Γ. 2. Η προσωπική γνώμη του γράφοντος είναι ότι πρέπει να επιλεγούν οι γαλλικές φρεγάτες Belharra. Όχι επειδή είναι καλύτερες ή φθηνότερες (δε θα μπορούσαμε να έχουμε τα σχετικά στοιχεία) αλλά γιατί μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν δε θα αποκτηθούν στη συνέχεια από την Τουρκία. Για να μη γίνει ό,τι έγινε με τα γερμανικά υποβρύχια Type214 που, αφού αγόρασε τέσσερα η Ελλάδα, η Τουρκία παρήγγειλλε έξι.  

Υ.Γ. 3. Ελπίζουμε ότι δεν αληθεύει αυτό που είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γιάννης Βαληνάκης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί στη Γερμανία να μην επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.

«Η Τουρκία δεν είναι τυχαία χώρα» είπε πρόσφατα ο Ερντογάν. Δυστυχώς το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα με τις επιλογές του έχει κάνει την Ελλάδα αναλώσιμη χώρα.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ